Madeira - kalandtúra az örök tavasz szigetén
dátum: 2024-10-19 - 2024-10-26
Helian - túrázás
Gyalogtúra
3
közepes
van szabad hely
Helian - túraidőtartam
8

Helian - túraidőtartam
7
időtartam
Madeira - kalandtúra az örök tavasz szigetén
2024-10-19 - 2024-10-26
Gyalogtúra | 8 nap / 7 éj
Nehézségi szint: közepes
Van még szabad hely
395.000 Ft / fő
Jelentkezési határidő: 2024-08-31
Foglaláskor csupán előleg fizetendő.
Madeira olyan mint új-Zéland és Hawaii keveréke. Kis helyen rengeteg szépség, kiváló túrázási lehetőség, minden túra más valamiért, a klíma optimális, soha nincs túl meleg, vagy túl hideg, esőerdők, magas drámai hegyek, az robajló óceán, egy igazi kis paradicsom az Atlanti-óceánban, és ez Budapestről közvetlenül elérhető.

Ez a "kincses"szigetet szebbnél-szebb túraútvonalak hálózzák be, ahol szubtrópusi erdővel borított hegyek, vízelvezető csatornák (levadák) mentén vezető útvonalak, portugál könnyed életszemlélet, kiváló halételek a látvány annyira csodálatos, hogy ez az a hely, ahonnan nem akarsz majd hazamenni.


Helian
Normál ár
395.000 Ft / fő
Előleg 160.000 Ft / fő
Jelentkezési határidő 2024-08-31
Felkeltette az érdeklődésed a túra? Szeretnél életre szóló élményekkel gazdagodni? Nincs más dolgod, mint kattints a "Jelentkezem" gombra és pár egyszerű lépéssel meg is vagy!
Látnivalók
 • Funchal nyüzsgő városa a sziget fővárosa (focirajongóknak  - itt született Christiano Ronaldo - múzeuma is van)
 • A Sao Lourenzo fok kilátása és lenyűgöző vulkáni képződményei
 • A tipikus levada túrák
 • A Pico Ruivo túra a sziget legmagasabb pontjára vezet
 • A Pico Grande túra amely kevésbé kiépített, de nagyon romantikus, szép eukaliptuszerdőkön át vezet eleinte
 • Az őshonos Laurissilva-erdő - az UNESCO világörökség része

Részletes program

1. nap: Budapest - Funchal repülés Madeirára

A Menetrendszerű közvetlen járattal utazunk Madeirára, majd alig több, mint 5 óra repülés után Funchal repülőterén szállunk le, transzfer a hotelbe.


2. nap. Túra a São Lourenço félszigeten

Az első bemelegítő túránk Madeira legkeletibb csücskébe, a São Lourenço félszigetre vezet. A félsziget természetvédelmi terület, mivel számos endemikus növény- és állatfajnak otthona. Utunk végig kiépített ösvényen vezet. A terep ugyan könnyű, de a számtalan természeti látnivaló miatt lassú haladásra van kilátás. A félsziget végéből visszatekintve már Madeira magashegységeit is megcsodálhatjuk. (Túra nehézsége: 7,6 km, 460m fel, 460m le)

Start és cél: Miradouro de São Lourenço parkoló

Túránk végeztével lehetőségünk lesz fürödni a tengerben Madeira egyik legszebb tengerpartján, ismerkedés  Machico-va a régi fővárossal.


3. nap: Pico Arieiro - Pico Ruivo túra

Mai útvonalunk Madeira legmagasabb hegyein keresztül vezet. Útközben gyönyörködhetünk a lenyűgöző sziklaalakzatokból álló, sokszor felhőkkel borított csodálatos tájban és a távolban látható falvakban. Madeira három legmagasabb csúcsa közül kettőt is meglátogatunk (Pico do Areeiro, Pico Ruivo). A Pico do Areeiro autóval is megközelíthető, innen indul a túránk. A  hegyi ösvény sok szintkülönbséget tartalmaz, de kárpótol az út mentén nyíló rendkívüli kilátás. A csodálatos panorámaösvényen elérjük a Ruivo csúcs alatti menedékházat. Megpihenünk itt, majd egy lépcsősoron felkapaszkodunk Madeira tetejére, az 1862 méteres Pico Ruivo csúcsra. Teljes körpanoráma fogad minket; tiszta időben beláthatjuk szinte az egész szigetet. Visszaereszkedünk a menedékházhoz és keletnek haladva leereszkedünk a parkolóba. Útközben megnézzük az Álló ember nevű sziklaformációt. (Túra nehézsége: 8,3 km, 730m fel, 830m le)

Start: Pico Areeiro Cél: Achada do Teixeira

 


4. .nap. Levada Caldeirao Verde túra

A mai napon a levadák levadáját, a Caldeirão Verde-t járjuk végig, a sziget növényvilága talán itt a legimpozánsabb. Busszal megyünk a túra kiindulópontjáig, a Queimadas turistaházig. Innen egyre szűkül az út, szintkülönbség alig, látnivaló viszont annál több akad az előttünk álló gyaloglás során. A falakat zöldellő moha borítja, kis vízesések alatt kell átslisszolnunk, a fák néha megritkulnak, ilyenkor rálátni az alattunk húzódó völgyrendszerre. Az út néha kitett szakaszokon halad, máskor barlangokon kell áthatolnunk, hogy végül elérjük a Caldeirão Verde vízesést, amely egy természetes tóba zúdul. (Túra nehézsége: 17,4 km, 100m fel, 100m le)

Start és cél: Queimadas parkoló

Majd rövid séta a Vereda dos Balcões kilátóponthoz. (Túra nehézsége: 2,9 km, 152m fel, 152m le)


5. nap: Levada das 25 Fontes túra; séta a Miradouro da Boa Morte kilátóponthoz

Délelőtt Levada das 25 Fontes túra. A Levada das 25 Fontes Madeira egyik legnépszerűbb túraútvonala a turisták és a helyiek körében. Körülbelül 9 km hosszú és nagyjából 6 óra időtartamú. Nagyon fog tetszeni, ha szereted a burjánzó természetet. A csodálatos természeti környezetű Levada das 25 Fontes lehetőséget ad arra, hogy felfedezzük a Lagoa das 25 Fontes-t, amelyet a Paul da Serra-ból lezúduló víz hoz létre, és amely 25 vízforrásnak köszönhetően itt tör felszínre. Egyedülálló látványt nyújt a vízesés. Mielőtt azonban elérnénk a helyet csodás levadák és tájak mentén haladunk el. A Ribeira da Janela-völgyre nyíló kilátás például a Laurissilva-erdő jellegzetes zöld életereje miatt lenyűgöző. A végpontunk a Levada das 25 Fontes, ahol gyönyörködünk a lagúna szépségében, és erőt gyűjtünk a visszafelé vezető útra, amely ugyanaz lesz amelyen jöttünk. 
Start és cél: Miradouro do Rabacal

Délután rövid séta a Miradouro da Boa Morte kilátóponthoz  és a Miradouro Pico Vermelho kilátóhoz, majd megnézzük a Ponta do Pargo világítótornyot.
Hazafelé ha időben még belefér akkor egy fotóra megállhatnánk az Angyalok vízesésénél.

Este Funchal meghitt kikötőjének és óvárosának felfedezésével töltjük. De persze lehetőség lesz szállásunk teraszán üldögélve, a kilátásban gyönyörködve átélni a naplementét egy(-két) pohár bor társaságában.


6. nap: Pico Grande túra

Funchaltól alig fél órára található Madeira egyik legszebb, legizgalmasabb csúcstúra-útvonala, a Pico Grande-ra vezető ösvény. Reggel első utunk a Cabo Girao kilátóhoz vezet. Miután megcsodáltuk a kilátást az oceán fölé magasodó kilátóból tovább indulunk a Boca da Corrida-parkolóba, ahonnan megkezdjük mai csúcstúránkat. Egy ideig kiépített ösvényen haladunk egyre feljebb, gesztenyefák és eukaliptuszerdők váltakoznak, leereszkedünk egy gerincre, nyugat felé megláthatjuk a Paul de Serra fennsíkon működő szélerőműveket és az előttünk tornyosuló Pico Grande-csúcsot. Akit elrettent a törmeléklejtő és a folyamatos emelkedés, választhat pihenősebb útvonalat, a többiekkel nekigyürkőzünk a csúcsnak, az utolsó métereken már kézzel is segítenünk kell magunkat, hogy az 1654 m magas csúcsról ráláthassunk a keleti katlanban elhelyezkedő, rusztikus Curral das Freiras falura, valamint a völgy túloldalán égbe törő csúcsokra, a Pico Areeiro-ra és a Pico Ruivo-ra. A csúcsról aztán egy meredek ereszkedéssel érkezünk Faja Escura kis településébe. (Túra nehézsége: 12 km, kb., 670 m szint fel, 980 m szint le).

Start: Boca da Corrida-parkoló

Innen visszabuszozunk Funchalba, ahol rövid pihenő után elindulunk, hogy felfedezzük a fővárost. Az egykori koloniális hangulat jól megfér a modern, 21. századi építészeti elemekkel. Az óvárosban az apró macskaköves, meredek utcákon egymást érik a kis éttermek, bárok, a falakat kortárs graffitik borítják, időről időre 16. századi manuelista templomokat csodálhatunk meg. Az óceánpart nyugati kikötője felé található a város luxusnegyede égbenyúló szállodákkal, luxusboltokkal, kaszinókkal. Érdemes ellátogatni a messze földön híres funchali piacra is, vagy betérni egy erős feketekávéra valamelyik bárba.


7. nap: túra a Fanal erdőben

Délelőtt a Paúl da Serra fennsíkon a Vereda do Fanal túrára indulunk, ami körülbelül 11-12 km hosszú és nagyjából 4 órát vesz igénybe. Az őshonos Laurissilva-erdő széles zöld területét szeljük át. Itt ez a Madeirán endemikus erdőterület az Unesco természeti világörökség része. Az ösvény mentén, a "sítio do Fio" néven ismert területen lehetőségünk lesz megfigyelni a zseniális kábelrendszert, amelyet azért hoztak létre, hogy a Fanal területéről fát és bokrokat szállítsanak Chão da Ribeira és Seixal felé, hogy segítsék a mezőgazdaságot. A közepes nehézségű túra Fanalban ér véget, ahol egy kis vulkáni kráter található, amelyet a Madeirai Természeti Park pihenő- és csendrezervátumnak minősített. Ideális hely a pihenésre és kikapcsolódásra, miközben élvezhetjük a természetes kilátópontokról nyíló kilátást és a százéves Til (Ocotea foetens) erdők egyedülálló környezetét, amelyek közül néhány már a sziget felfedezése előtt is ott volt.

Délután a tervek szerint fürdés Porto Moniz  és Seixal  természetes úszómedencéiben. A zöld hegyvidéki környezettel körülvett Clube Naval do Seixal úszómedencéi egy olyan fürdőkomplexum részét képezik, amely szinte kötelező látnivaló Madeira szigetének északi partján. Az ingyenes belépéssel ideális hely néhány pihentető pillanatra, de felejthetetlen kalandokra is. A széles vulkanikus medencék tökéletesen kiegészítik a környező táj szépségét.

Ha időnkbe belefér a szállásra menet egy két rövid megállót iktatunk be egy út menti vízesésnél és Sao Vicente felett magasodó kápolnánál.


 


8.nap: Délelőtt szabad program, vásárlási lehetőség, transzfer a repülőtérre

Reggeli után szabad program Funchalban, vásárlási lehetőség. Délután transzfer a repülőtérre, és utazás haza a közvetlen járattal Budapestre.

Részvételi díj

A részvételi díj tartalmazza: 

 • Szállást apartmanokban kétágyas szobában
 • Minden transzfert, és program szerinti kirándulást 
 • Túravezetést
 • Túraszervezést

A részvételi díj nem tartalmazza: 

 • Repülőjegyet illetve a repülőtéri illetéket (kb. 300.000 Ft)
 • Biztosítást (kötelező)
 • Az étkezéseket
 • A belépőjegyek árát a program szerint
 • Bármit, ami fent említett „részvételi díj tartalmazza” felsorolásban nem szerepelt


Miért válaszd ezt a túrát?

Ez a "kincses"szigetet szebbnél-szebb túraútvonalak hálózzák be, ahol szubtrópusi erdővel borított hegyek, vízelvezető csatornák (levadák) mentén vezető útvonalak, portugál könnyed életszemlélet, kiváló halételek a látvány annyira csodálatos, hogy ez az a hely, ahonnan nem akarsz majd hazamenni.

Látnivalók

 • Funchal nyüzsgő városa a sziget fővárosa (focirajongóknak  - itt született Christiano Ronaldo - múzeuma is van)
 • A Sao Lourenzo fok kilátása és lenyűgöző vulkáni képződményei
 • A tipikus levada túrák
 • A Pico Ruivo túra a sziget legmagasabb pontjára vezet
 • A Pico Grande túra amely kevésbé kiépített, de nagyon romantikus, szép eukaliptuszerdőkön át vezet eleinte
 • Az őshonos Laurissilva-erdő - az UNESCO világörökség része

Hasznos Információk

Létszám: 6-8 fő

Utazás: odautazás repülővel a Budapest-Funchal útvonalon. Madeirán belül az ottani magyar partnereink fognak bennünket a túrák kezdőpontjaira fuvarozni. helyi transzferekkel, légkondicionált járművekkel utazunk, illetve végig velünk tart a kísérőautó. A repülőjegy ára jelenleg az októberi dátumra 220.000 Ft illetékkel együtt.

Szállás: Kétágyas elhelyezéssel apartmanokban

Ellátás: önellátó

Felszerelés/Ruházat/Időjárás: Lásd az oldal alján!

FONTOS: az utazáson való részvétel feltétele a biztosítás megléte. Ezt az túravezető ellenőrizheti induláskor!

Hazsnos információk

A túra vezetője

Seres Milán
Seres Milán
Az Alföldön születtem és ott is nőttem fel, de igazán a hegyek közt érzem otthon magam. Mindegy, hogy a Mecsek vagy a Dolomitok, a lényeg, hogy érezzem a természet közelségét, a hegyek különleges hangulatát. Földrajz tanárként végeztem, de már 2004 óta a pécsi túrázók, hegymászók és terepfutók szolgálatában állok, azaz a Nomád túraboltban dolgozom. Hajnalban és hétvégén a Mecsekben futom a köröket, vagy járom a túraösvényeket. A Helian csapatát már 7 éve erősítem, főleg kerékpáros túrákat kísérek busszal vagy gyalogtúrát vezetek a környező országokban.
Szívesen osztom meg a hegyek szeretetét és élményét másokkal is! A Helian-os túrákra mindig viszem magammal a futócipőmet, hogy hajnalban és/vagy este még több helyszínt tudjak felfedezni. A futás, túrázás vagy utazás közben szerzett élményeimet a onedoor blogon osztom meg a követőimmel.

Részletes program

1. nap: Budapest - Funchal repülés Madeirára

A Menetrendszerű közvetlen járattal utazunk Madeirára, majd alig több, mint 5 óra repülés után Funchal repülőterén szállunk le, transzfer a hotelbe.


2. nap. Túra a São Lourenço félszigeten

Az első bemelegítő túránk Madeira legkeletibb csücskébe, a São Lourenço félszigetre vezet. A félsziget természetvédelmi terület, mivel számos endemikus növény- és állatfajnak otthona. Utunk végig kiépített ösvényen vezet. A terep ugyan könnyű, de a számtalan természeti látnivaló miatt lassú haladásra van kilátás. A félsziget végéből visszatekintve már Madeira magashegységeit is megcsodálhatjuk. (Túra nehézsége: 7,6 km, 460m fel, 460m le)

Start és cél: Miradouro de São Lourenço parkoló

Túránk végeztével lehetőségünk lesz fürödni a tengerben Madeira egyik legszebb tengerpartján, ismerkedés  Machico-va a régi fővárossal.


3. nap: Pico Arieiro - Pico Ruivo túra

Mai útvonalunk Madeira legmagasabb hegyein keresztül vezet. Útközben gyönyörködhetünk a lenyűgöző sziklaalakzatokból álló, sokszor felhőkkel borított csodálatos tájban és a távolban látható falvakban. Madeira három legmagasabb csúcsa közül kettőt is meglátogatunk (Pico do Areeiro, Pico Ruivo). A Pico do Areeiro autóval is megközelíthető, innen indul a túránk. A  hegyi ösvény sok szintkülönbséget tartalmaz, de kárpótol az út mentén nyíló rendkívüli kilátás. A csodálatos panorámaösvényen elérjük a Ruivo csúcs alatti menedékházat. Megpihenünk itt, majd egy lépcsősoron felkapaszkodunk Madeira tetejére, az 1862 méteres Pico Ruivo csúcsra. Teljes körpanoráma fogad minket; tiszta időben beláthatjuk szinte az egész szigetet. Visszaereszkedünk a menedékházhoz és keletnek haladva leereszkedünk a parkolóba. Útközben megnézzük az Álló ember nevű sziklaformációt. (Túra nehézsége: 8,3 km, 730m fel, 830m le)

Start: Pico Areeiro Cél: Achada do Teixeira

 


4. .nap. Levada Caldeirao Verde túra

A mai napon a levadák levadáját, a Caldeirão Verde-t járjuk végig, a sziget növényvilága talán itt a legimpozánsabb. Busszal megyünk a túra kiindulópontjáig, a Queimadas turistaházig. Innen egyre szűkül az út, szintkülönbség alig, látnivaló viszont annál több akad az előttünk álló gyaloglás során. A falakat zöldellő moha borítja, kis vízesések alatt kell átslisszolnunk, a fák néha megritkulnak, ilyenkor rálátni az alattunk húzódó völgyrendszerre. Az út néha kitett szakaszokon halad, máskor barlangokon kell áthatolnunk, hogy végül elérjük a Caldeirão Verde vízesést, amely egy természetes tóba zúdul. (Túra nehézsége: 17,4 km, 100m fel, 100m le)

Start és cél: Queimadas parkoló

Majd rövid séta a Vereda dos Balcões kilátóponthoz. (Túra nehézsége: 2,9 km, 152m fel, 152m le)


5. nap: Levada das 25 Fontes túra; séta a Miradouro da Boa Morte kilátóponthoz

Délelőtt Levada das 25 Fontes túra. A Levada das 25 Fontes Madeira egyik legnépszerűbb túraútvonala a turisták és a helyiek körében. Körülbelül 9 km hosszú és nagyjából 6 óra időtartamú. Nagyon fog tetszeni, ha szereted a burjánzó természetet. A csodálatos természeti környezetű Levada das 25 Fontes lehetőséget ad arra, hogy felfedezzük a Lagoa das 25 Fontes-t, amelyet a Paul da Serra-ból lezúduló víz hoz létre, és amely 25 vízforrásnak köszönhetően itt tör felszínre. Egyedülálló látványt nyújt a vízesés. Mielőtt azonban elérnénk a helyet csodás levadák és tájak mentén haladunk el. A Ribeira da Janela-völgyre nyíló kilátás például a Laurissilva-erdő jellegzetes zöld életereje miatt lenyűgöző. A végpontunk a Levada das 25 Fontes, ahol gyönyörködünk a lagúna szépségében, és erőt gyűjtünk a visszafelé vezető útra, amely ugyanaz lesz amelyen jöttünk. 
Start és cél: Miradouro do Rabacal

Délután rövid séta a Miradouro da Boa Morte kilátóponthoz  és a Miradouro Pico Vermelho kilátóhoz, majd megnézzük a Ponta do Pargo világítótornyot.
Hazafelé ha időben még belefér akkor egy fotóra megállhatnánk az Angyalok vízesésénél.

Este Funchal meghitt kikötőjének és óvárosának felfedezésével töltjük. De persze lehetőség lesz szállásunk teraszán üldögélve, a kilátásban gyönyörködve átélni a naplementét egy(-két) pohár bor társaságában.


6. nap: Pico Grande túra

Funchaltól alig fél órára található Madeira egyik legszebb, legizgalmasabb csúcstúra-útvonala, a Pico Grande-ra vezető ösvény. Reggel első utunk a Cabo Girao kilátóhoz vezet. Miután megcsodáltuk a kilátást az oceán fölé magasodó kilátóból tovább indulunk a Boca da Corrida-parkolóba, ahonnan megkezdjük mai csúcstúránkat. Egy ideig kiépített ösvényen haladunk egyre feljebb, gesztenyefák és eukaliptuszerdők váltakoznak, leereszkedünk egy gerincre, nyugat felé megláthatjuk a Paul de Serra fennsíkon működő szélerőműveket és az előttünk tornyosuló Pico Grande-csúcsot. Akit elrettent a törmeléklejtő és a folyamatos emelkedés, választhat pihenősebb útvonalat, a többiekkel nekigyürkőzünk a csúcsnak, az utolsó métereken már kézzel is segítenünk kell magunkat, hogy az 1654 m magas csúcsról ráláthassunk a keleti katlanban elhelyezkedő, rusztikus Curral das Freiras falura, valamint a völgy túloldalán égbe törő csúcsokra, a Pico Areeiro-ra és a Pico Ruivo-ra. A csúcsról aztán egy meredek ereszkedéssel érkezünk Faja Escura kis településébe. (Túra nehézsége: 12 km, kb., 670 m szint fel, 980 m szint le).

Start: Boca da Corrida-parkoló

Innen visszabuszozunk Funchalba, ahol rövid pihenő után elindulunk, hogy felfedezzük a fővárost. Az egykori koloniális hangulat jól megfér a modern, 21. századi építészeti elemekkel. Az óvárosban az apró macskaköves, meredek utcákon egymást érik a kis éttermek, bárok, a falakat kortárs graffitik borítják, időről időre 16. századi manuelista templomokat csodálhatunk meg. Az óceánpart nyugati kikötője felé található a város luxusnegyede égbenyúló szállodákkal, luxusboltokkal, kaszinókkal. Érdemes ellátogatni a messze földön híres funchali piacra is, vagy betérni egy erős feketekávéra valamelyik bárba.


7. nap: túra a Fanal erdőben

Délelőtt a Paúl da Serra fennsíkon a Vereda do Fanal túrára indulunk, ami körülbelül 11-12 km hosszú és nagyjából 4 órát vesz igénybe. Az őshonos Laurissilva-erdő széles zöld területét szeljük át. Itt ez a Madeirán endemikus erdőterület az Unesco természeti világörökség része. Az ösvény mentén, a "sítio do Fio" néven ismert területen lehetőségünk lesz megfigyelni a zseniális kábelrendszert, amelyet azért hoztak létre, hogy a Fanal területéről fát és bokrokat szállítsanak Chão da Ribeira és Seixal felé, hogy segítsék a mezőgazdaságot. A közepes nehézségű túra Fanalban ér véget, ahol egy kis vulkáni kráter található, amelyet a Madeirai Természeti Park pihenő- és csendrezervátumnak minősített. Ideális hely a pihenésre és kikapcsolódásra, miközben élvezhetjük a természetes kilátópontokról nyíló kilátást és a százéves Til (Ocotea foetens) erdők egyedülálló környezetét, amelyek közül néhány már a sziget felfedezése előtt is ott volt.

Délután a tervek szerint fürdés Porto Moniz  és Seixal  természetes úszómedencéiben. A zöld hegyvidéki környezettel körülvett Clube Naval do Seixal úszómedencéi egy olyan fürdőkomplexum részét képezik, amely szinte kötelező látnivaló Madeira szigetének északi partján. Az ingyenes belépéssel ideális hely néhány pihentető pillanatra, de felejthetetlen kalandokra is. A széles vulkanikus medencék tökéletesen kiegészítik a környező táj szépségét.

Ha időnkbe belefér a szállásra menet egy két rövid megállót iktatunk be egy út menti vízesésnél és Sao Vicente felett magasodó kápolnánál.


 


8.nap: Délelőtt szabad program, vásárlási lehetőség, transzfer a repülőtérre

Reggeli után szabad program Funchalban, vásárlási lehetőség. Délután transzfer a repülőtérre, és utazás haza a közvetlen járattal Budapestre.

Fontos információk

Mit tartalmaz a részvételi díj?

A részvételi díj tartalmazza: 

 • Szállást apartmanokban kétágyas szobában
 • Minden transzfert, és program szerinti kirándulást 
 • Túravezetést
 • Túraszervezést

A részvételi díj nem tartalmazza: 

 • Repülőjegyet illetve a repülőtéri illetéket (kb. 300.000 Ft)
 • Biztosítást (kötelező)
 • Az étkezéseket
 • A belépőjegyek árát a program szerint
 • Bármit, ami fent említett „részvételi díj tartalmazza” felsorolásban nem szerepelt
Egyéb tudnivalók

Az ország

Madeira Portugáliához tartozik, Európa peremén, a legnyugatibb pont. Szépsége is részben ebben az elszigeteltségben keresendő. Két nagyobb és számos kisebb szigetből, illetve szirtből álló szigetcsoport az Atlanti-óceánban Marokkótól 600 km-re nyugatra, a Kanári-szigetektől északra.  

Időjárás

Madeira az örök tavasz szigete, szinte nincs olyan évszak, amikor nem lenne stabil az időjárás. Nagyjából 18-25 fokra számíthataunk, az óceán temperál, állandóságot jelent. Ennek ellenére éppen az óceán miatt szélre és esőre bármikor számíthatunk. Az utazásunk okóberben van, amely itt még a főszezon része. 

Valuta, költőpénz:

A hivatalos fizetőeszköz az EURO, ezzel mindenhol fizethetünk. Bankkártya használatára is lehetőség van a legtöbb helyen. Költőpénzt mindenkinek vérmérséklete szerint érdemes hoznia.

Egy étkezés általában 13-20 EUR egy levessel és egy főétellel, esetleg egy pohár ital is még belefér. Ebben is segítünk, hol vannak a jobb és megfizethető árú éttermek.

Túrák nehézsége:  

A túra közepes nehézségű, átlagos sportos fizikummal teljesíthető, ha szoktál túrázni, és nem ijedsz mege egy kis felfelé menettől, akkor nem lehet baj. A rövidebb - félnapos túráink inkább könnyűnek mondhatók , de nem is elsősorban a szintek jelentik Madeirán a nehézséget, hanem a keskeny ösvények, amelyek időnként kitett helyeken is vezethetnek. A zonban ezek is biztosítva vannak korláttal, vagy kapaszkodó láncokkal, aki azonban  erősen tériszonyos, annak nem ajánljuk ezt a túrát. Fontos tehát a megfelelő mozgáskoordináció, a lépésbiztonság, és kizáró ok bármely mozgásszervi vagy szív és érrendszeri betegség megléte. 

 

Felszerelés/Ruházat

 • Ruházat: Strapabíró és sportos túraruházat, fürdőruha, kényelmes cipő, esőkabát, esőnadrág (ajánlott) melegebb ruhára estefelé szükség lehet egy rosszabb időjárás esetén.  
 • Felszerelés: napszemüveg, kisméretű hátizsák a napi túrákhoz, kulacs, fejlámpa, papucs, napszemüveg, baseball sapka vagy kendő napszúrás ellen, esetleg túrabot, új típusú személyigazolvány vagy útlevél, napvédő krém. 

Szállás

Szállásaink apartmanokban lesznek kétágyas elhelyezéssel.

Biztosítás

Kötelező! Szeretnénk felhívni a figyelmedet arra, hogy a részvétel feltétele az út teljes időtartamára érvényes utasbiztosítás. Fontos! A biztosítás érvényességét indulás előtt a túravezető ellenőrizheti. Érvénytelen biztosítás hiányában a túrán való részvételt a túravezetők megtagadhatják. Kérjük, nézd meg, van-e érvényes utasbiztosításod! Ebben természetesen tudunk segítséget nyújtani, irodánk az Aegon biztosítóval van kapcsolatban, és rajtunk keresztül is meg lehet kötni a biztosítást. Természetesen nem feltétlenül kell a mi általunk javasolt biztosítást megvásárolni, lehet máshol is, de biztosítással rendelkezni kell az utazás egész időtartamára!

Ugyancsak nagyon erősen javasoljuk a kedvező áru stornó biztosítás megkötését. Senki nem lát a jövőbe, sajnos előfordult, hogy betegség miatt az utolsó pillanatban nem tudott valaki részt venni az utazáson, ilyen esetben pedig a biztosító általában teljes mértékben megtéríti a befizetett összeget, amennyiben utasbiztosítással is rendelkezel!
Fontos tudnivalók

Az ország

Madeira Portugáliához tartozik, Európa peremén, a legnyugatibb pont. Szépsége is részben ebben az elszigeteltségben keresendő. Két nagyobb és számos kisebb szigetből, illetve szirtből álló szigetcsoport az Atlanti-óceánban Marokkótól 600 km-re nyugatra, a Kanári-szigetektől északra.  

Időjárás

Madeira az örök tavasz szigete, szinte nincs olyan évszak, amikor nem lenne stabil az időjárás. Nagyjából 18-25 fokra számíthataunk, az óceán temperál, állandóságot jelent. Ennek ellenére éppen az óceán miatt szélre és esőre bármikor számíthatunk. Az utazásunk okóberben van, amely itt még a főszezon része. 

Valuta, költőpénz:

A hivatalos fizetőeszköz az EURO, ezzel mindenhol fizethetünk. Bankkártya használatára is lehetőség van a legtöbb helyen. Költőpénzt mindenkinek vérmérséklete szerint érdemes hoznia.

Egy étkezés általában 13-20 EUR egy levessel és egy főétellel, esetleg egy pohár ital is még belefér. Ebben is segítünk, hol vannak a jobb és megfizethető árú éttermek.

Túrák nehézsége:  

A túra közepes nehézségű, átlagos sportos fizikummal teljesíthető, ha szoktál túrázni, és nem ijedsz mege egy kis felfelé menettől, akkor nem lehet baj. A rövidebb - félnapos túráink inkább könnyűnek mondhatók , de nem is elsősorban a szintek jelentik Madeirán a nehézséget, hanem a keskeny ösvények, amelyek időnként kitett helyeken is vezethetnek. A zonban ezek is biztosítva vannak korláttal, vagy kapaszkodó láncokkal, aki azonban  erősen tériszonyos, annak nem ajánljuk ezt a túrát. Fontos tehát a megfelelő mozgáskoordináció, a lépésbiztonság, és kizáró ok bármely mozgásszervi vagy szív és érrendszeri betegség megléte. 

 

Felszerelés/Ruházat

 • Ruházat: Strapabíró és sportos túraruházat, fürdőruha, kényelmes cipő, esőkabát, esőnadrág (ajánlott) melegebb ruhára estefelé szükség lehet egy rosszabb időjárás esetén.  
 • Felszerelés: napszemüveg, kisméretű hátizsák a napi túrákhoz, kulacs, fejlámpa, papucs, napszemüveg, baseball sapka vagy kendő napszúrás ellen, esetleg túrabot, új típusú személyigazolvány vagy útlevél, napvédő krém. 

Szállás

Szállásaink apartmanokban lesznek kétágyas elhelyezéssel.

Biztosítás

Kötelező! Szeretnénk felhívni a figyelmedet arra, hogy a részvétel feltétele az út teljes időtartamára érvényes utasbiztosítás. Fontos! A biztosítás érvényességét indulás előtt a túravezető ellenőrizheti. Érvénytelen biztosítás hiányában a túrán való részvételt a túravezetők megtagadhatják. Kérjük, nézd meg, van-e érvényes utasbiztosításod! Ebben természetesen tudunk segítséget nyújtani, irodánk az Aegon biztosítóval van kapcsolatban, és rajtunk keresztül is meg lehet kötni a biztosítást. Természetesen nem feltétlenül kell a mi általunk javasolt biztosítást megvásárolni, lehet máshol is, de biztosítással rendelkezni kell az utazás egész időtartamára!

Ugyancsak nagyon erősen javasoljuk a kedvező áru stornó biztosítás megkötését. Senki nem lát a jövőbe, sajnos előfordult, hogy betegség miatt az utolsó pillanatban nem tudott valaki részt venni az utazáson, ilyen esetben pedig a biztosító általában teljes mértékben megtéríti a befizetett összeget, amennyiben utasbiztosítással is rendelkezel!

Törzsutas kedvezmény
Törzsutas vagy?
Utazz Velünk és válj törzsutassá! Mi itt a Helian-nál megbecsüljük a hűséges túrázóinkat, ezért már a 3. utazástól számítva igényelhető az 5%-os kedvezményre feljogosító törzsutas kedvezményünk, ami az 5. utazástól számítva már 7%-ra rúg. Megéri Nálunk szervezni a túráid!


Jelentkezem!


Túra neve


Keresés
A Helian - utazási iroda Csapatának kifejezetten fontos a természetvédelem és a fenntartható, környezettudatos mindennapok éppen ezért kérjük, hogy oldalainkat ne nyomtasd ki. Amennyiben valamilyen tartalmat szeretnél szöveges formában elérni kérjük, hogy vedd fel Velünk a kapcsolatot elérhetőségeink egyikén.

Tegyen a fenntartható mindennapokért!

Köszönjük!

Üdvözlettel, a Helian - utazási iroda Csapata