Végig az Altmühl mentén Németországban

Végig az Altmühl mentén Németországban

Az Altmühl nem tartozik Európa ismertebb folyói közé, még Németországban sem jelentős. Békés, szelíd, lassú folyócska, amely láthatóan belesimul a romantikus tájba. Béke, nyugalom, igazán könnyű terep jellemzi, kisgyerekes családoknak vagy  a senior korosztálynak ajánlott! Lágy dombocskák között folydogál végig idilli kisvárosok, festői és természetesen pedánsan rendben lévő falvak, tavak, szántóföldek, virágos mezők között haladunk többnyire. Azért vannak meglepően drámai szakaszai is, ilyen a Frank-Alb mészkősziklái közé bevágódó szakasza. Elnézve ezt a szelíd belassult kis vízfolyást nehezen tudjuk elképzelni, hogy ez a lusta és erőtlennek tűnő vízfolyás végzett ekkora munkát, hogy így be tudott vágódni a sziklák közé ekkora völgyet kialakítva. Nem is, feltehetően ezt még az „Ős-Duna” tette meg és az Ős-Majna…az Altmühl pedig most köszöni szépen, és a bringások is, akik ilyen gyönyörű helyen kerekezhetnek, minden komoly emelkedő nélkül.

Már a túra kezdőpontja is maga a csoda, hiszen egy UNESCO világörökségi helyszínnel kezdjük, amely a romantika fővárosa – Rothenburg ob der Tauber.

 

Bajorország szívében található ez a csodaváros, ezeréves várfalával és 33 bástyájával körbe öleli a középkor megelevenedett mesevilágát. Szinte azt várjuk mikor lép ki valamelyik mézeskalácsházikóból Jancsi és Piroska, vagy vigyorog ki a vasorrú bába. Ehelyett mi még nyitás előtt rójuk a még szinte üres néptelen utcákat. Most még csak a miénk a meseváros, lassan ébredezik, és elkezdenek jönni a turistabuszok.

Hamarosan nyüzsgő turistalátványossággá alakul át minden, kinyitnak a boltok, többek között a híres maciboltok, ahol méregdrágán mindenféle méretben lehet plüssmackókat venni.

Sok mást is, sört és fagyit, és végig sétálhatunk körbe a várfalon. Egy fél nap áll rendelkezésre most, azután elindulunk az Altmühl forrása felé. Azt mondtam nincs emelkedő? Nos éppen a túra elején még van, de megéri, mert utána gyönyörű erdőben bringázhatunk, majd falvakon égészen a forrásig.

Minden így kezdődik a nagy folyók, és a kicsik is:

Feltöltjük a kulacsot is a forrásból, erőt gyűjtünk, majd gurulunk tovább. Az út szélén hatalmasra nőtt fűt legyez a szél - itt már rájöttek a helyi gazdák, hogy annyi rosszat tettek már az intenzív mezőgazdálkodással, akkora pusztítást vittek végbe, hogy most már ideje valamit visszaadni a kifosztott természetnek, az út szélén tudatosan nem nyírják a füvet, hogy a méhek számára maradjon búvóhely és elég mezei virág. Az ő szerepük sokkal fontosabb, mint gondolnánk, hiszen korábban úgy tudtuk, ők mindig itt lesznek, és mi is, de ma már rájöttünk, ez egyáltalán nem biztos. Az út mentén ilyen méhlegelőket alakítottak ki:

 

Hát nem kellemesebb ilyen helyen kerékpározni?

Colmberg vára igazi lovagvár, a falak, ha mesélni tudnának? Volt itt minden, rablólovagok alattomos összeesküvések, kísértetek, ami csak egy várhoz kell. Ma drága hotel lett belőle, erre most se időnk, se pénzünk, csak a távolból csodáljuk a vaskos falakat.

Ansbachban még tart a fesztivál, nyüzsögnek az utcán az árusok, folyik a weissbier, a virslik és sülthúsok illata terjeng, zsibvásár koncertek, pont mint a középkorban, csak mi nem lovon, hanem drótszamarakon érkezünk.

Van itt látnivaló bőven az egykori Német-Római Birodalom egyik fejedelemségének székhelyén fesztiválnapon kívül is. Szép gótikus templom, őrgrófi palotából barokk palotává avanzsált Rezidenz, vagy a késő reneszánsz udvari kancellária, mely jelenleg törvényszéki palotaként üzemel.

Egy napra több már nem is fér bele, majd folytatjuk…

Oszd meg velünk te is véleményed!
Név *
E-mail *
Üzenet *
Elküldöm a véleményem!Blog menü
Blog, hírek
Mégis mi értelme egy túrának vagy egy külföldi utazásnak, ha nem örökítjük meg azt az utókor számára? A blog oldalunk azért hoztuk létre, hogy Veled is megoszthassuk a túráinkon szerzett élményeinket.
Túra neve


Keresés
A Helian - utazási iroda Csapatának kifejezetten fontos a természetvédelem és a fenntartható, környezettudatos mindennapok éppen ezért kérjük, hogy oldalainkat ne nyomtasd ki. Amennyiben valamilyen tartalmat szeretnél szöveges formában elérni kérjük, hogy vedd fel Velünk a kapcsolatot elérhetőségeink egyikén.

Tegyen a fenntartható mindennapokért!

Köszönjük!

Üdvözlettel, a Helian - utazási iroda Csapata