Vízitúra az Al-Duna híres árterein és vízi útjain {2 nap/1 éjszaka}
2019-07-26-tól 2019-07-27-ig
Helian - túrázás
Vizitúra
2
könnyű
van szabad hely
Helian - túraidőtartam
2

Helian - túraidőtartam
1
időtartam
Európa Amazonasa - a Kopácsi Rét szerb oldala, a Duna egyik legfontosabb ártere, ahol hajózunk, Bezdán nagyrészt magyar település, ahol a legfinomabb halászlé, és fantasztikus vendégszeretet fogad benneteket. Ide mindig visszavágytok és jó emlékekkel fogtok távozni.

Helian
Normál ár
20.990 Ft / fő
Előleg 8.400 Ft / fő
Jelentkezési határidő 2019-07-20Felkeltette az érdeklődésed a túra? Szeretnél életre szóló élményekkel gazdagodni? Nincs más dolgod, mint kattints a "Jelentkezem" gombra és pár egyszerű lépéssel meg is vagy!
Lejárt a jelentkezési határidő.

Érdeklődöm!

Részvételi díj

A részvételi díj tartalmazza: 

 • a kenuk és evezők bérlésének díját.
 • 1 éjszaka szállást kétágyas szobákban Bezdánban reggelivel
 • a túravezetést 
 • az utazás alatt minden transzfert, ami a leírt programban szerepel 
 • lovas kocsis kirándulást
 • mézes pálinka kóstolót egy helyi méhészetben
 • egy uzsonnát egy Monostori roma házban

A részvételi díj nem tartalmazza:

 • a további étkezések díját
 • a további italokat
 • az utazási költséget Bezdánba és vissza
Lejárt a jelentkezési határidő.

Érdeklődöm!Miért válaszd ezt a túrát?

Ezt a régiót mostanában Európa Amazonasaként is emlegetik. Ez a rész valóban nagyon fontos része Európa egyik legtermészetesebb állapotban megőrzött vízi világának. Ehhez a természeti értékhez még hozzáadódik az itteni nagyon színes kultúra, amelyben vegyesen megtaláljuk a magyarság megmaradási törekvéseit, a szerb hagyományokat, és egy kis „Kosturicás” ízt is. Ebben az útban nem kizárólag az evezés lesz a domináns, sokkal inkább igyekszünk megmutatni a helyi népszokásokat, ízeket, egy rendkívül változatos és gazdag programot raktunk össze, amely annyira komplex, hogy senkiben nem fog kétséget hagyni afelől, hogy ide érdemes volt eljönni.

Látnivalók

 • Az Al-Duna belső csatornái, a Gornje Podunavlje csodálatos vízi világa
 • Látogatás egy roma házban
 • Lovaskocsis kirándulás kis magyar-szerb falvakban a Délvidéken
 • Méhészeti bemutató kóstolóval
 • Szerbia legjobb halászleve

 

Hasznos Információk

Létszám: 8-15 fő (minimum létszám: 8 fő)

A túra kiindulópontja, a szállás helye: Bezdán (Sebesfok csárda)

Szállás: vendégházban, 2 ágyas szobákban. Lehetőség van még egy éjszaka szállás eltöltésére, ezt már az ár nem tartalmazza, ezt külön kérjük jelezni, ha erre igény van! (plusz egy éjszaka szállás reggelivel 6000 Ft/fő)

Étkezés: A részvételi díj reggelit tartalmaz. Ezen felül egy kóstolót a roma házban, és a méhészetben. Napközben mindenképpen készült szendviccsel és innivalóval a hajóba, mert útközben nincs elérhető bolt, vagy kocsma.

Túravezető: Seres Árpád ld. lejjebb!

Szükséges felszerelés/ruházat: lsd. a lap alján

Hazsnos információk
Seres Árpád
Seres Árpád
túravezető
Árpi igazi bezdáni (délvidéki) magyar ember. Hihetetlen jó humora van, mindig mindenről pozitívan gondolkodik, és a vendégszeretete és készségessége határtalan. Nála senki nem ismeri jobban az ottani életet, a bezdáni magyarság helyzetét, a település történetét, a vizek világát. A házi pálinkája pedig embert próbáló. Biztosan barátokként fogtok elválni tőle a túra végén

Részletes program

1. nap: érkezés egyénileg Bezdánba, transzfer Vörösmartra és vissza

Érkezés egyénileg Bezdánba, a szállások elfoglalása. Érdemes kipróbálni a híres bezdáni halászlét, amely messze földön a legjobb, sőt a szerb halászlé főző bajnok is itt rotyogtatja az isteni nedüt a bográcsban. A túravezetőnk vár bennünket, és elmondja a másnapi programot, megbeszélés, ismerkedés. 


2. nap: Vízitúra az Al-Duna árterein néprajzi betekintéssel

Reggeli után vízre szállunk, és megkezdjük vízitúránkat Bezdánból. Vezetünk igazi helyi ember, aki mindent tud Bezdánról, az ottani emberek életéről a Délvidék történetéről, a víziutakról. A Veliki kanal (Nagy-csatorna) lesz az első vízi út, amivel ismerkedünk. Szinte a szállástól fogunk tudni indulni. Békésen elevezünk a rusztikus hangulatot árasztó víkendházak mellett, de már itt is láthatunk vízimadarakat, gémeket, kócsagokat. A Dunához közel kivesszük a hajókat és átgurítjuk őket a Duna-Tisza-Duna csatornába, amely egy másik nagyon szép és izgalmas vízi út (backwater) itt a Duna védett területén, amely a Ramsari egyezménynek is része. Erőnktől függően vagy Monostorig, vagy egy kicsit még lejjebb Bácskerteshez közel fordulunk meg, majd Monostornál kiszállunk, és egy hamisíthatatlan délvidéki cigányháznál maga Garga Pitics vár bennünket egy ebédre.  A sort egy méhészetnél folytatjuk, ahol mézes pálinkával köszöntenek, majd lovas kocsival visszatérünk Bezdánba. Ezt követően egyénileg hazautazás, vagy lehetőség van még egy éjszaka eltöltésére a tegnapi szálláson (fakultatív)


Fontos tudnivalók

Az Ország: 

A híresztelésekkel ellentétben a szerb emberek egyáltalán nem táplálnak ellenséges érzelmeket a magyarok iránt, nem kell menekültek áradatától tartani, találkozni sem fogunk velük. Szerbia semmivel sem kevésbé biztonságos ország, mint Magyarország. Mi bármikor jártunk az országban, mindenhol csak barátságos fogadtatásban részesültünk. Gyakran éreztük, hogy összeköt bennünket a közös viharos történelmünk, kulturális örökségünk. A szerbek közül többen szinte sorstársként tekintettek ránk, akik ugyanúgy végigmentünk a nehéz török, vagy szocialista időszakokon, amikor hol az egyik, hol a másik népnek ment jobban. Büszke és virtusos nép, akik szeretnek mulatni, és zenéjük is erről tanúskodik. Bezdánban és környékén pedig még mindig érezhetőek a magyar ízek, a „multikulti”, ami nyitottabb és barátságosabb. Egészen közel vagyunk a határhoz, és itt csak olyan élmények fognak érni a túra során, amelyre mindig szívesen fogsz visszaemlékezni.

Higiénia:

Szerbiában nincs kötelezően előírt oltás, és az országban működő kórházak és klinikák felszereltsége elmarad az európai színvonaltól, orvosai azonban magasan képzettek. Ebben van némi hasonlóság hazánkhoz képest. A két ország között érvényben lévő kétoldalú magállapodás alapján, a Magyarországon biztosított állampolgárok ingyenes sürgősségi ellátásban részesülhetnek. Tekintve, hogy a többi egészségügyi szolgáltatás térítésköteles, feltétlenül javasolt teljes körű utasbiztosítást kötni indulás előtt. A folyóvíz fogyasztásra alkalmas.

 

Időjárás:

Az időjárás tekintetében nagyjából ugyanarra számíthatunk, mint nálunk itthon Magyarországon, hiszen a határtól alig 20-30 kilométerre leszünk.  

 

Túrák nehézsége:

Ez nem lesz nehéz, hiszen csak a szombati napon fogunk hosszabban evezni. Ha el is fáradnánk, utána a programok bőven adnak lehetőséget ennek a lelazítására. Itt a hangsúly nem a fizikai erőpróbán, hanem a kulturális benyomásokon, a helyi értékeken, a gasztronómián van.

 

Felszerelés/Ruházat:

Öltözet: vízi- vagy túraszandál, fürdőruha, valamilyen fejfedő napszúrás ellen (kendő, baseball sapka), esőkabát vagy széldzseki, kényelmes túracipő, tartalék meleg ruha. Az erős napsütés miatt nagyon fontos a kendő vagy baseball sapka és esetleg néhány hosszú ujjú, vékony, világos póló. Naptej, ivóvíz a hajóba, szúnyogriasztó jól jöhet. Egy fejlámpát azért érdemes bedobni a csomagok közé, bár nem biztos, hogy szükség lesz rá. Távcsövet, ha a madárvilágot szeretnéd közelebbről szemügyre venni, ugyancsak hozhatsz magaddal.

Valuta, Költőpénz:

 

Hivatalos fizetőeszköz a szerb dinár (RSD) 1 RSD ~ 2,58 HUF (Indulás előtt tájékozódj az aktuális valutaárfolyamról!) Szerbiába történő utazás esetén kérhetik a tartózkodás időtartamára elegendő anyagi fedezet felmutatását, ami napi 50 eurót jelent. Meglétét igazolhatjuk készpénzzel, utazási csekkel vagy hitelkártyával, ezek az országban szabadon felhasználhatók. Szerbiában a nemzetközileg elismert bankkártyákat elfogadják. A szerbiai jogszabályok értelmében külföldi (és szerb) állampolgár korlátlan összegben hozhat be Szerbiába készpénzben valutát, azonban, ha a valuta értéke meghaladja a 10.000 (tízezer) eurót, akkor azt a határon egy erre rendszeresített nyomtatványon be kell jelenteni a vámnak.

 

Vám, vízum:

Érvényes úti okmányokkal rendelkező magyar állampolgárok vízum nélkül utazhatnak be Szerbia területére, és ott az első beutazás időpontjától számított 6 (hat) hónapon belül összesen, legfeljebb 90 (kilencven) napig tartózkodhatnak, átutazhatnak és kiutazhatnak. Az EU tagországainak és a schengeni zóna államainak polgárai – 2010. június 12-étől kezdődően – 90 napot nem meghaladó időtartamú látogatás esetén érvényes személyi azonosító igazolvánnyal is beléphetnek Szerbiába. A magyar állampolgárok turistaként és munkavállalási, vagy jövedelemszerzési céllal is vízummentesen utazhatnak be, azonban 24 órán belül kötelesek bejelenteni szállásukat a helyi rendőrkapitányságon. (A szálloda 12 órán belül jelent róla.) A határon minden utas köteles a szolgálatot teljesítő vámhivatalnoknak mindennemű poggyászt vagy úti holmit bejelenteni, és a vámeljárásban részt venni. Szerbiába vámmentesen bevihető a személyes poggyász, a saját vagy a család szükségleteire szolgáló dolgok (pl. orvosi eszköz, kempingcikkek, laptop), pótalkatrészek, könyvek, sporteszközök és díjak stb. E kategóriába tartozik 1 liter tömény szesz, 200 darab cigaretta, vagy 50 db szivar, vagy 250 gr fogyasztási dohány, vagy összesen 250 gr minden dohánytermékből, valamint a személyes szükségletekre szolgáló mennyiségű gyógyszer bevitele.

 Biztosítás:

Ajánlott, hiszen bárhol, bármi történhet, és akkor mégis ott a segtség. Ebben természetesen tudunk segítséget nyújtani, irodánk az AB-Aegon biztosítóval van kapcsolatban, és rajtunk keresztül is meg lehet kötni a biztosítást. Természetesen nem feltétlenül kell a mi általunk javasolt biztosítást megvásárolni, lehet máshol is, de biztosítással rendelkezni kell az utazás egész időtartamára!

Éld át velünk a kalandot!
Vízitúra a szerb Dunamelléken


Törzsutas kedvezmény
Törzsutas vagy?
Utazz Velünk és válj törzsutassá! Mi itt a Helian-nál megbecsüljük a hűséges túrázóinkat, ezért már a 3. utazástól számítva igényelhető az 5%-os kedvezményre feljogosító törzsutas kedvezményünk, ami az 5. utazástól számítva már 7%-ra rúg. Megéri Nálunk szervezni a túráid!


Lejárt a jelentkezési határidő.

Érdeklődöm!Túra neve


Keresés
A Helian - utazási iroda Csapatának kifejezetten fontos a természetvédelem és a fenntartható, környezettudatos mindennapok éppen ezért kérjük, hogy oldalainkat ne nyomtasd ki. Amennyiben valamilyen tartalmat szeretnél szöveges formában elérni kérjük, hogy vedd fel Velünk a kapcsolatot elérhetőségeink egyikén.

Tegyen a fenntartható mindennapokért!

Köszönjük!

Üdvözlettel, a Helian - utazási iroda Csapata