Vízitúra a Dráván - szállás vendégházban {3 nap/2 éj}
2021-07-16-tól 2021-07-18-ig
Helian - túrázás
Vizitúra
2
könnyű
van szabad hely
Helian - túraidőtartam
3

Helian - túraidőtartam
2
időtartam
Hazánk és Európa egyik legtisztább folyója, szinte érintetlen vadon 2021-től UNESCO bioszféra rezervátum. Gyors és szép folyó, Európa Amazonasa. Biztonságos kétszemélyes tengerikajakokkal kényelmesen. Az összes engedélyről gondoskodunk, a csomagjaidat szállítjuk, még vacsorát is főzünk neked. Hosszú hétvégés nyári sátrazós program a dzsungelben, a Drávánál

Helian
Normál ár
47.900 Ft / fő
Előleg 19.000 Ft / fő
Jelentkezési határidő 2021-06-25Felkeltette az érdeklődésed a túra? Szeretnél életre szóló élményekkel gazdagodni? Nincs más dolgod, mint kattints a "Jelentkezem" gombra és pár egyszerű lépéssel meg is vagy!

Részvételi díj

A részvételi díj tartalmazza: 

 • a kenu/kajak és egyéb felszerelések bérleti díját (mentőmellény, vízhatlan hordó, evező)
 • a transzferek árát kisbusszal 
 • az engedélyek beszerzésének költségét
 • 2 éjszaka szállást vendégházban
 • 1 vacsorát bográcsban
 • a szervezés költségét
 • a túravezetést

A részvételi díj nem tartalmazza: 

 • a további étkezéseket
 • az utazás költségét a helyszínre


Miért válaszd ezt a túrát?

 • A Dráva Európa egyik legtisztább vízü folyója, Európa Amazonasának is hívják - 2021-től UNESCO bioszféra rezervátum
 • Gondoskodunk az engedélyek megszerzéséről (Nemzeti Park, Rendőrség, Környezetvédelem stb.)
 • A biztonságodról tapasztalt túravezető gondoskodik
 • Kényelmes tengeri kajakokban evezhetsz, amely a kenunál sokkal stabilabb!
 • Minden szükséges felszerelésről gondoskodunk
 • Kint lehetsz egy csodálatos vadonban, amely szinte olyan, mint a dzsungel
 • Kiváló nyári hosszú hétvégés program

Látnivalók

 • A Dráva - Magyarország legtisztább folyója
 • A Duna-Dráva Nemzeti Park csodálatos tájai
 • Szaporcai Eperfa Tájház
 • az Ormánság eldugott kincsei 
 • Az Ős-Dráva Látogató központ és a Major
 • a Kisinci-tó madármegfigyelő házai

Hasznos Információk

Hasznos információk: 

Létszám: 10-18 fő (minimum létszám 10 fő!)

Utazás: egyénileg Szaporcára, az Ős-Dráva Látogató központhoz. Innen indulnak a túrák is itt van a szállás is

Szállás: A Duna-Dráva Nemzeti Park Kolokán vendégházában, 4 ágyas szobákban, közös fürdővel és konyhával. Ha valaki 2 fős elhelyezést szeretne, akkor az is megoldható, csak kérjük előre jelezni.

HAJÓK: túráinkat két személyes kajakokkal és négyszemélyes kenukkal szervezzük. Választható kajak vagy kenu a jelentkezéskor. Kezdőknek inkább a borulásbiztos kajakokat ajánljuk.

Étkezés: szombat estére egy bográcsos vacsorát tartalmaz a program. Vizet, napközbeni étkezést nektek kell megoldani, a közelben bolt és étterem is található (2 km)

Felszerelés/Ruházat: a hajókhoz szükséges felszerelést (mentőmellény, evező, vízhatlan hordó) mi biztosítjuk, az ezen felüli hasznos felszerelések listáját lsd. a lap alján!

Hazsnos információk
Halász Gábor
Halász Gábor
túravezető
Idegenforgalmi menedzser és biológia-földrajz szakos tanár vagyok. Iskoláimat Pécsett végeztem, jelenleg egy általános iskolában tanítok. Kisebb megszakításokkal közel 30 éve foglalkozom idegenvezetéssel.
Gyerekkorom óta szeretek túrázni hegyen és vízen egyaránt. Elsősorban a környező országokban fordultam meg, de többször vittem csoportot Németországba, Svájcba, Franciaországba. Rendszeresen sportolok, beleértve a kerékpározást, terepfutást, tollasozást.

Részletes program

1. nap: érkezés a Szaporcára, a szállás elfoglalása

Érkezés a délutáni órákban a Harkánytól 15 km-re található Szaporca faluba, aminek a határában található az Ős-Dráva Látogató Központ, mellette perig a szállásunk, a 2020-ban épített Kolokán Vendégház. A szállás elfoglalása 17:00-ig lehetséges, kérjük aki ennél később ér csak ide, az jelezze felénk. Ha van időnk, érdemes a faluban is körül nézni, a helyszínen kerékpárt is lehet bérelni, az Eperfa Tájházban sokat mesélnek nekünk a falu és a vidék történetéről, Tésenfán szépen felújított parasztházak hangulatát kár kihagyni, illetve a Kémesi Halászcsárdában isteni a harcsapaprikás.


2. nap: evezés a Drávasztára - Vejti szakaszon (18 km)

Reggeli után a vendégház mellett buszra szállunk és Drávasztárára utazunk, ahol az első vízre szállás lesz. Előfordulhat, hogy a busznak 2x kell fordulnia, addig ismerkedünk a Drávával, élvezzük a csendet és a folyó hangulatát. A vízre szállás előtt a túravezető beosztja a hajókat és egy rövid oktatást tart az evezésről, mire kell majd a vizen figyelni és milyen látnivalók várnak ránk. A folyó itt már erősen meanderezik, nagy szigeteket alkot, és szétágazik, ha szerencsénk van, egy-két mellékágba is be tudunk kukkantani a vízállás függvényében. A csapat együtt halad a túravezető vezetésével többnyire a bal parthoz közelebb, mert a jobb part már Horvátországhoz tartozik. Európa egyik legtisztább vizű folyóján evezhetünk, ahol a Magyarországon előforduló halfajok kétharmada megtalálható. Olyan ez, mint egy igazi ősvadon, háborítatlansága magával ragadó. A túra végén Vejtiben kötünk ki. Innen a résztvevőket visszavisszük a kiindulópontra, a szállásra. Délután szabad program a faluban, vagy pihenés a vendégház teraszán.


3. nap: evezés a Vejti-Drávaszabolcs szakaszon (20 km)

A mai reggelen ismét buszra szállunk és elutazunk a Vejti vízi turisztikai táborhelyig, ahol tegnap kikötöttünk. A táv 20 km, de be fogunk kalandozni szép holtágakba (vízállásfüggő), hogy minél többet tudjunk bemutatni a Dráva csodálatos vízi világából. Élvezzük ki ezt a napot, ahol szigetek, homokzátonyok, ártéri erdők buja zöldje között haladunk. A túra végén a Drávaszabolcsi hídnál kötünk majd ki, felpakoljuk a hajókat az utánfutóra és visszatérünk a Látogatóközponthoz. Délután utazás haza egyénileg.  


Fontos tudnivalók

A Dráva:

A Dráva Dél-Tirolban, 1200 m magasban ered. 5 országon át kanyarog 750 km-en, míg Almás közelében eléri a Dunát. Magyarországi szakasza mintegy 150 km. A Dráva Közép-Európa legtisztább folyóvize, gyors sodrású, jelentős eséssel, sok hordalékot hoz magával. Elérve hazánkat, esése csökken, a hordalékot lerakja. Jellegzetesek a zátonyszigetei, melyek folyamatosan épülnek és pusztulnak, helyüket állandóan változtatják. Egyike Európa utolsó természetes partvonalú, jórészt háborítatlan, szabályozatlan folyóinak. Több ritka növényfaj (pl. a csermelyciprus) csak itt fordul elő hazánkban. A magyarországi halfajok kétharmada megtalálható a folyóban, közülük több védett. Érintetlenségnek köszönhetően gazdag madárvilággal rendelkezik, és itt ugyancsak megjelentek a vidrák és a hódok. A Duna-Dráva Nemzeti Park 1996-ban alakult, melynek része az egész magyarországi Dráva-szakasz.

A Duna-Dráva-Mura bioszféra-rezervátum mintegy 631 ezer hektárnyi természetvédelmi területet ölel fel. Ebből csaknem 236 ezer hektárnyi a magyarországi terület, amely magába foglalja a Duna-Dráva Nemzeti Park Dráva és Duna menti területeit, a Natura 2000 hálózat itt lévő zónáit, valamint új helyszíneket a Dráva mentén az Ormánságban, a Duna mentén pedig a Mohácsi-szigeten. A horvát oldalon pedig valamivel több mint 395 ezer hektár a rezervátum területe.
 
A magyar és horvát kezdeményezésre és közös gondozást vállalva megvalósult bioszféra-rezervátum fő célja a Mura-Dráva-Duna határvidék különleges, a három folyóhoz kötődő vízi és part menti életközösségeinek és természeti értékeinek megőrzése, emellett a helyi önkormányzatok és a lakosság megélhetési lehetőségeinek bővítése.

A Dráva-mente, valamint a Duna és Dráva folyó torkolatvidéke Magyarország egyik legnagyobb összefüggő vizes élőhelye. Természetes élőhelye az ártéri erdőknek, ezen a terület található a legnagyobb hazai rétisas-állomány, és Magyarországon kizárólag itt, a Dráva kavicszátonyain fészkel a kis csér.

 A DRÁVA MAGYARORSZÁGI SZAKASZA:

Természeti értékek a Dráva mentén:

A legtisztább vizű nagy folyónk, a Dráva Zákány-Őrtilos térségében lép be hazánkba, és Drávaszabolcsnál hagyja el országunkat. Partjai mentén megcsodálható a jobbára még háborítatlan ártéri élővilág. A kialakult holtágak és környezetük megannyi különleges növény- és állatfajnak adnak otthont, és békét, nyugalmat kínálnak a látogatóknak.
A tiszta, gyorsan áramló folyóvízben több, hazánkban csak innen ismert csiga-, kérész- és tegzes faj él. Külön ki kell emelni a drávai tegzest, melynek Földünkön egyedüli élőhelye a Dráva. Gazdag a folyó szitakötő-faunája, melyben nemzetközi egyezményekkel védett fajok – pl. erdei szitakötő, sárgalábú szitakötő – is megtalálhatók.
A Drávában és mellékvizeiben a hazai halfajok mintegy 3/4-e megtalálható, melyek között 20 védett faj is szerepel. Különösen jelentős természeti érték a fokozottan védett magyar és német bucó, továbbá a védett felpillantó küllő, leánykoncér és botos kölönte. A Dráva a vízimadarak vonulásában és telelésében meghatározó jelentőségű: az őszi-tavaszi és különösen a téli időszakban több ezer vízimadár gyülekezik a folyón. Rendszeresen előfordul a területen több védett és fokozottan védett madárfaj (kis kárókatona, kis kócsag, nagy kócsag, halászsas, stb.).
A drávai zátonyszigetek igen értékes élőhelyek. A megtelepedő bokorfüzesekben él a védett parti fűz és a hazánkban csak itt előforduló csermelyciprus. A zátonyszigetek különleges fészkelő közösségének tagja a kis lile, a küszvágó csér és a ritka, Magyarországon másutt nem fészkelő kis csér. A folyót kísérő meredek partfalban több ezer pár parti fecske, illetve a színpompás jégmadár és gyurgyalag fészkel.
A folyót övező puhafaligetekben élő fontosabb védett növényfaj a kígyónyelv-páfrány, a magasszárú kocsord és a gyakran tömeges téli zsurló. Fontos természeti érték a magyar színjátszó lepke. E fűz-nyár erdők gazdag madárvilágából a fokozottan védett fekete gólya és rétisas érdemel említést.

 Vízitúrák a Dráván:

Kevés olyan érintetlen táj maradt Európában, mint a Dráva folyó, mely jórészt szabályozatlanul, természetes medrében kanyarog, s ártere rendkívül gazdag növény- és állatvilágnak ad otthont.

A Dráván csak és kizárólag a szükséges engedélyek birtokában lehet vízitúrázni, amelyet több helyről (Rendőrség, DDNP, Dél- dunántúli Környezetvédelmi és Természetvédelmi Felügyelőség) szükséges beszerezni. Ezeknek hiányában komoly bírságra lehet számítani. Utazási irodánk természetesen beszerezte a szükséges engedélyeket, ezért erre a vízitúrázónak nem lesz gondja.

 

Részvételi feltételek:

 • A túrán mindenki saját felelősségére vesz részt. A túrán gyerekek csak szülői felügyelettel, vagy kísérőtanárral vehetnek részt, egy kenuban 14 éven aluli gyermekek nem lehetnek egyedül, a kormányosnak mindenképpen felnőttnek kell lennie!
 • A Dráván kikötni tilos és mindenkinek kötelező a mentőmellény viselése, még az úszni tudó felnőtteknek is. Ez itt előírás, és elmulasztása komoly bírsággal jár, amelyet szabályszegés esetén a résztvevőnek kell állnia!
 • Szándékos károkozás esetén a kenukban esett kárt a résztvevőknek kötelessége megtéríteni.
 • A túrán csak egészséges állapotban lehet részt venni (alkoholos befolyásoltság alatt nem), ha valakinek bármilyen betegsége van, arról tájékoztatni kell a túravezetőt!
 • A folyón közlekedni csak jó látási viszonyok között szabad. A hajók kötelesek együtt haladni, a biztonságos követési távolság betartásával. Vízen tartózkodni napnyugta után tilos. Vihar esetén minél előbb biztonságosan ki kell kötni.
 • A túra csak abban az esetben marad el, ha az időjárás veszélyhelyzetet teremt, (pl. vihar) illetve amennyiben hosszan tartó, kiadós csapadék várható, de erről az utazási iroda időben tájékoztatja a résztvevőket.
 • A vízitúra során szemetelni tilos, és igyekezni kell a természetben megfelelően viselkedni, ne zavarjuk az állatvilágot, ne tegyünk kárt sem a hajókban, sem a környezetben.  

Szükséges felszerelés: 

Ruházat:

 • esőkabát
 • szandál vagy cipő evezéshez (aminek nem árt a víz és a sár)
 • sapka vagy kendő a nap ellen
 • meleg ruházat hűvösebb időre
 • fürdőruha
 • sportos lábbeli

Felszerelés:

 • napvédő krém
 • szúnyog és kullancsriasztó
 • szemüvegeseknek pánt a szemüvegre
 • napszemüveg
 • enni és innivaló a hajóba napközben
 • sátor
 • hálózsák
 • matrac a sátorba
 • elemlámpa
 • kés, kanál, tányér az étkezésekhez
 • tisztálkodóeszközök
 • gyógyszerek

Fontos, hogy hozd magaddal a személyi igazolványodat, mert határfolyó lévén a rendőrség ezt ellenőrizheti!

Törzsutas kedvezmény
Törzsutas vagy?
Utazz Velünk és válj törzsutassá! Mi itt a Helian-nál megbecsüljük a hűséges túrázóinkat, ezért már a 3. utazástól számítva igényelhető az 5%-os kedvezményre feljogosító törzsutas kedvezményünk, ami az 5. utazástól számítva már 7%-ra rúg. Megéri Nálunk szervezni a túráid!


Jelentkezem!


Túra neve


Keresés
A Helian - utazási iroda Csapatának kifejezetten fontos a természetvédelem és a fenntartható, környezettudatos mindennapok éppen ezért kérjük, hogy oldalainkat ne nyomtasd ki. Amennyiben valamilyen tartalmat szeretnél szöveges formában elérni kérjük, hogy vedd fel Velünk a kapcsolatot elérhetőségeink egyikén.

Tegyen a fenntartható mindennapokért!

Köszönjük!

Üdvözlettel, a Helian - utazási iroda Csapata