Vízitúra a Dráván Barcstól Vejtiig (3 nap/2 éj)
2021-08-13-tól 2021-08-15-ig
Helian - túrázás
Vizitúra
2
könnyű
van szabad hely
Helian - túraidőtartam
3

Helian - túraidőtartam
2
időtartam
Hazánk és Európa egyik legtisztább folyója, szinte érintetlen vadon 2021-től UNESCO bioszféra rezervátum. Gyors és szép folyó, Európa Amazonasa. Biztonságos kétszemélyes tengerikajakokkal kényelmesen. Az összes engedélyről gondoskodunk, a csomagjaidat szállítjuk, még vacsorát is főzünk neked. Hosszú hétvégés nyári sátrazós program a dzsungelben, a Drávánál

Helian
Normál ár
42.500 Ft / fő
Előleg 17.000 Ft / fő
Jelentkezési határidő 2021-08-01Felkeltette az érdeklődésed a túra? Szeretnél életre szóló élményekkel gazdagodni? Nincs más dolgod, mint kattints a "Jelentkezem" gombra és pár egyszerű lépéssel meg is vagy!

Részvételi díj

A részvételi díj tartalmazza: 

 • a kenu/kajak és egyéb felszerelések bérleti díját (mentőmellény, vízhatlan hordó, evező)
 • a transzferek árát kisbusszal a sofőröknek a vég,- és a kezdőpont között
 • az engedélyek beszerzésének költségét
 • a szállást saját sátorban a Dráva parton
 • a táborhelyi díjakat
 • 2 vacsorát bográcsban
 • a szervezés költségét
 • a túravezetést

A részvételi díj nem tartalmazza: 

 • a további étkezést
 • az utazás költségét a helyszínre
 • a fakultatív kirándulás költségét Drávaiványiba és Sellyére 300 Ft/fő 6 utas esetén indul


Miért válaszd ezt a túrát?

 • A Dráva Európa egyik legtisztább vízü folyója, Európa Amazonasának is hívják - 2021-től UNESCO bioszféra rezervátum
 • Gondoskodunk az engedélyek megszerzéséről (Nemzeti Park, Rendőrség, Környezetvédelem stb.)
 • Szállítjuk a csomagjaidat, erre nem lesz gondod
 • Főzünk rád (2 vacsora) és bevárárolunk napi egyszer
 • A biztonságodról tapasztalt túravezető gondoskodik, aki úgy ismeri a Drávát, mint a tenyerét, és sokat tud mesélni
 • Kényelmes tengeri kajakokban evezhetsz, amely a kenunál sokkal stabilabb!
 • Minden szükséges felszerelésről gondoskodunk
 • Kint lehetsz egy csodálatos vadonban, amely szinte olyan, mint a dzsungel
 • Ez a Dráva azon szakasza, ahol a pihenőhelyeken még kulturált tisztálkodási lehetőség is van
 • Kiváló nyári hosszú hétvégés program

Látnivalók

 • A Dráva - Magyarország legtisztább folyója
 • Romantikus esti naplementék - gitárral és énekléssel
 • A Drávaiványi református kazettás templom
 • A Duna-Dráva Nemzeti Park csodálatos tájai

 

Hasznos Információk

Hasznos információk: 

Létszám: 10-18 fő (minimum létszám 10 fő!) Az árat 10 főre kalkuláltuk!

15 fő esetén: 34.500 Ft

Utazás: egyénileg a Barcsi strandra. A program végén a sofőröket visszaszállítjuk Vejtiből ide az autóikhoz.

Szállás: saját sátorban a Dráva partján, kijelölt táborhelyeken. A tisztálkodást az első táborhelyen vizesblokk biztosítja, a második táborhelyen a folyóban lehet egyet merülni, a sátraknál tábori WC és tűzrakóhely. Kalandoroknak való nomád túra a Dráva vadonjában! 

HAJÓK: túráinkat két személyes kajakkal és 8 db négyszemélyes kenuval szervezzük. Választható kajak vagy kenu a jelentkezéskor. Kezdőknek inkább a borulásbiztos kajakokat ajánljuk.

Étkezés: vacsorát bográcsban főzünk nektek, a sörös csirkénk külön élmény még készíteni is! A bevásárlást is intézzük nektek egyszer egy nap! Vizet, napközbeni étkezést nektek kell megoldani, mi a beszerzésében segítünk!

Felszerelés/Ruházat: a hajókhoz szükséges felszerelést (mentőmellény, evező, vízhatlan hordó) mi biztosítjuk, az ezen felüli hasznos felszerelések listáját lsd. a lap alján!

Hazsnos információk
Benovics Gábor
Benovics Gábor
túravezető
Gábor az egyik legtapasztaltabb túravezetőnk, aki szinte minden kontinensen megfordult már, de azt is jól ismeri, ahol még soha nem járt, hiszen térképen is utazik már gyerekkora óta, és a Pécsi Tudományegyetem Földrajzi Intézetében végezte doktorandusz tanulmányait. Az utazási iroda szervezésének egyik motorja, de a pécsi Vagabond Világjáró Klubban is rendszeresen találkozhatsz vele, mint előadóval, vagy mint szervezővel.
Vezet magashegyi trekkinget, kerékpártúrákat és vízitúrákat egyaránt. Négy nyelven beszél, és a honlapon megtalálható fotók jelentős részét is ő készítette. ----------- Az életem folyamatos utazás, ha nem testben, akkor lélekben - a térképeket böngészve. A térkép a barátom, ha figyeltem, új kalandra hívott, távoli tájakra csábított, és én mindig újabb és újabb utakat terveztem és tervezek ma is. Az élet rövid, és a világ még mindig olyan sok értéket tartogat a látó ember számára, hogy úgy érzem még nagyon sok idegen tájat és kultúrát kell felfedeznem. Az élményeket, a felhalmozott tudást szívesen megosztom másokkal, szeretném megmutatni azokat a csodákat, amiket láttam, átadni valamit, hogy minél többen érezzék a fontosságát ennek a világnak a megőrzésére. A Himalája hegyei között éppen úgy otthon érzem magam, mint a Kiskunság homokbuckái között, az Adria szigetein, mint a Mekong deltavidékén, New York felhőkarcolói között, mint a Dráva vízi világában.

Részletes program

1. nap érkezés Barcsra egyénileg - vizitúra Szentborbásig (18 km)

Érkezést követően átpakolunk a kísérőautóba, a saját gépkocsijainkat pedig nyugodtan itt tudjuk hagyni a parkolóban, biztonságos helyen. Ha kedvünk van a strandon még egyet fürödhetünk is, a mai táv ugyanis mindössze 19 kilométer, nagyon nyugodtan tudjuk végigevezni. A csomagjainkat nem is kell vinnünk, bár a kajakoknak vannak vízhatlan rekeszeik, ahova a fontos dolgainkat el tudjuk helyezni. Vízre tesszük a hajókat, a folyó innen már meglehetősen egyenes folyású, lelassult, egyre nyugodtabbá válik. A meder mélyebb, ez a rész hajóval is egész évben járható. Élvezzük ki ezt a napot, ahol szigetek, homokzátonyok, ártéri erdők buja zöldje között haladunk.  Szentborbásnál, akárcsak Barcson nagyon kulturált a sátorhely, rendes tisztálkodási, fürdési lehetőséggel, asztalokkal, tűzrakó hellyel. Szép időben a horvát Papuk hegység körvonalazódik a horizonton, a naplemente itt pedig különösen csodás, ahogy a vöröslő nap a folyót vérszínűvé változtatja. Bográcsban megfőzzük a vacsorát, gitározunk, pihenünk, csodáljuk a természeti környezetet. 


2. nap Szentborbás - Drávasztára 17 km (fakultatív lehetőség - kirándulás busszal Drávaiványi - Sellye)

Reggeli után sátorbontás, a vízre szállás tesszük, folytatjuk egész napos kenutúránkat. A táv ma sem hosszú, mindössze 17 folyamkilométer, de a folyó már érezhetően lassul. Amikor lehet bekalandozunk gyönyörű holtágakba, igazi dzsungeltúrára a Dráva árterén. A túra végpontja Drávasztára falu közelében, egy ligetes, erdővel övezett rét a bal parton. Átellenben Horvátország, a határ kb. 70 m-rel a folyóban, ezt tábla is jelzi. A mai szálláshelyünk is kulturáltan kiépített, a kocsma ugyan kissé messze van a faluban, de a busz be tud vinni, illetve van lehetőség fakultatív kirándulásra, a Drávaiványi híres fakazettás templomát illetve a Sellyei strandot, vagy a szép kastélyparkot is meg tudjuk nézni. Ha pedig csak a Drávaparrton szeretnénk pihenni, labdázni, beszélgetni, gitározni, arra is van lehetőség. Este főzés bográcsban egy jó kis sörös csirkével zárjuk a napot.


3. nap Drávasztára - Vejti 18 km - utazás haza

Kényelmesen evezünk tovább a Vejti irányába. A folyó itt már erősen meanderezik, nagy szigeteket alkot, és szétágazik. Ha szerencsénk van, egy-két mellékágba is be tudunk kukkantani a vízállás függvényében. A csapat együtt halad a túravezető vezetésével többnyire a bal parthoz közelebb, mert a jobb part már Horvátországhoz tartozik. Európa egyik legtisztább vizű folyóján evezhetünk, ahol a Magyarországon előforduló halfajok kétharmada megtalálható. Olyan ez, mint egy igazi ősvadon, háborítatlansága magával ragadó. A túra végén Vejtiben kötünk ki. Innen a sofőröket visszavisszük Barcsra az autóikhoz. Utazás haza egyénileg. 


Fontos tudnivalók

A Dráva:

A Dráva Dél-Tirolban, 1200 m magasban ered. 5 országon át kanyarog 750 km-en, míg Almás közelében eléri a Dunát. Magyarországi szakasza mintegy 150 km. A Dráva Közép-Európa legtisztább folyóvize, gyors sodrású, jelentős eséssel, sok hordalékot hoz magával. Elérve hazánkat, esése csökken, a hordalékot lerakja. Jellegzetesek a zátonyszigetei, melyek folyamatosan épülnek és pusztulnak, helyüket állandóan változtatják. Egyike Európa utolsó természetes partvonalú, jórészt háborítatlan, szabályozatlan folyóinak. Több ritka növényfaj (pl. a csermelyciprus) csak itt fordul elő hazánkban. A magyarországi halfajok kétharmada megtalálható a folyóban, közülük több védett. Érintetlenségnek köszönhetően gazdag madárvilággal rendelkezik, és itt ugyancsak megjelentek a vidrák és a hódok. A Duna-Dráva Nemzeti Park 1996-ban alakult, melynek része az egész magyarországi Dráva-szakasz.

A Duna-Dráva-Mura bioszféra-rezervátum mintegy 631 ezer hektárnyi természetvédelmi területet ölel fel. Ebből csaknem 236 ezer hektárnyi a magyarországi terület, amely magába foglalja a Duna-Dráva Nemzeti Park Dráva és Duna menti területeit, a Natura 2000 hálózat itt lévő zónáit, valamint új helyszíneket a Dráva mentén az Ormánságban, a Duna mentén pedig a Mohácsi-szigeten. A horvát oldalon pedig valamivel több mint 395 ezer hektár a rezervátum területe.
 
A magyar és horvát kezdeményezésre és közös gondozást vállalva megvalósult bioszféra-rezervátum fő célja a Mura-Dráva-Duna határvidék különleges, a három folyóhoz kötődő vízi és part menti életközösségeinek és természeti értékeinek megőrzése, emellett a helyi önkormányzatok és a lakosság megélhetési lehetőségeinek bővítése.

A Dráva-mente, valamint a Duna és Dráva folyó torkolatvidéke Magyarország egyik legnagyobb összefüggő vizes élőhelye. Természetes élőhelye az ártéri erdőknek, ezen a terület található a legnagyobb hazai rétisas-állomány, és Magyarországon kizárólag itt, a Dráva kavicszátonyain fészkel a kis csér.

 A DRÁVA MAGYARORSZÁGI SZAKASZA:

Természeti értékek a Dráva mentén:

A legtisztább vizű nagy folyónk, a Dráva Zákány-Őrtilos térségében lép be hazánkba, és Drávaszabolcsnál hagyja el országunkat. Partjai mentén megcsodálható a jobbára még háborítatlan ártéri élővilág. A kialakult holtágak és környezetük megannyi különleges növény- és állatfajnak adnak otthont, és békét, nyugalmat kínálnak a látogatóknak.
A tiszta, gyorsan áramló folyóvízben több, hazánkban csak innen ismert csiga-, kérész- és tegzes faj él. Külön ki kell emelni a drávai tegzest, melynek Földünkön egyedüli élőhelye a Dráva. Gazdag a folyó szitakötő-faunája, melyben nemzetközi egyezményekkel védett fajok – pl. erdei szitakötő, sárgalábú szitakötő – is megtalálhatók.
A Drávában és mellékvizeiben a hazai halfajok mintegy 3/4-e megtalálható, melyek között 20 védett faj is szerepel. Különösen jelentős természeti érték a fokozottan védett magyar és német bucó, továbbá a védett felpillantó küllő, leánykoncér és botos kölönte. A Dráva a vízimadarak vonulásában és telelésében meghatározó jelentőségű: az őszi-tavaszi és különösen a téli időszakban több ezer vízimadár gyülekezik a folyón. Rendszeresen előfordul a területen több védett és fokozottan védett madárfaj (kis kárókatona, kis kócsag, nagy kócsag, halászsas, stb.).
A drávai zátonyszigetek igen értékes élőhelyek. A megtelepedő bokorfüzesekben él a védett parti fűz és a hazánkban csak itt előforduló csermelyciprus. A zátonyszigetek különleges fészkelő közösségének tagja a kis lile, a küszvágó csér és a ritka, Magyarországon másutt nem fészkelő kis csér. A folyót kísérő meredek partfalban több ezer pár parti fecske, illetve a színpompás jégmadár és gyurgyalag fészkel.
A folyót övező puhafaligetekben élő fontosabb védett növényfaj a kígyónyelv-páfrány, a magasszárú kocsord és a gyakran tömeges téli zsurló. Fontos természeti érték a magyar színjátszó lepke. E fűz-nyár erdők gazdag madárvilágából a fokozottan védett fekete gólya és rétisas érdemel említést.

 Vízitúrák a Dráván:

Kevés olyan érintetlen táj maradt Európában, mint a Dráva folyó, mely jórészt szabályozatlanul, természetes medrében kanyarog, s ártere rendkívül gazdag növény- és állatvilágnak ad otthont.

A Dráván csak és kizárólag a szükséges engedélyek birtokában lehet vízitúrázni, amelyet több helyről (Rendőrség, DDNP, Dél- dunántúli Környezetvédelmi és Természetvédelmi Felügyelőség) szükséges beszerezni. Ezeknek hiányában komoly bírságra lehet számítani. Utazási irodánk természetesen beszerezte a szükséges engedélyeket, ezért erre a vízitúrázónak nem lesz gondja.

 

Részvételi feltételek:

 • A túrán mindenki saját felelősségére vesz részt. A túrán gyerekek csak szülői felügyelettel, vagy kísérőtanárral vehetnek részt, egy kenuban 14 éven aluli gyermekek nem lehetnek egyedül, a kormányosnak mindenképpen felnőttnek kell lennie!
 • A Dráván kikötni tilos és mindenkinek kötelező a mentőmellény viselése, még az úszni tudó felnőtteknek is. Ez itt előírás, és elmulasztása komoly bírsággal jár, amelyet szabályszegés esetén a résztvevőnek kell állnia!
 • Szándékos károkozás esetén a kenukban esett kárt a résztvevőknek kötelessége megtéríteni.
 • A túrán csak egészséges állapotban lehet részt venni (alkoholos befolyásoltság alatt nem), ha valakinek bármilyen betegsége van, arról tájékoztatni kell a túravezetőt!
 • A folyón közlekedni csak jó látási viszonyok között szabad. A hajók kötelesek együtt haladni, a biztonságos követési távolság betartásával. Vízen tartózkodni napnyugta után tilos. Vihar esetén minél előbb biztonságosan ki kell kötni.
 • A túra csak abban az esetben marad el, ha az időjárás veszélyhelyzetet teremt, (pl. vihar) illetve amennyiben hosszan tartó, kiadós csapadék várható, de erről az utazási iroda időben tájékoztatja a résztvevőket.
 • A vízitúra során szemetelni tilos, és igyekezni kell a természetben megfelelően viselkedni, ne zavarjuk az állatvilágot, ne tegyünk kárt sem a hajókban, sem a környezetben.  

Szükséges felszerelés: 

Ruházat:

 • esőkabát
 • szandál vagy cipő evezéshez (aminek nem árt a víz és a sár)
 • sapka vagy kendő a nap ellen
 • meleg ruházat hűvösebb időre
 • fürdőruha
 • sportos lábbeli

Felszerelés:

 • napvédő krém
 • szúnyog és kullancsriasztó
 • szemüvegeseknek pánt a szemüvegre
 • napszemüveg
 • enni és innivaló a hajóba napközben
 • sátor
 • hálózsák
 • matrac a sátorba
 • elemlámpa
 • kés, kanál, tányér az étkezésekhez
 • tisztálkodóeszközök
 • gyógyszerek

Fontos, hogy hozd magaddal a személyi igazolványodat, mert határfolyó lévén a rendőrség ezt ellenőrizheti!

Éld át velünk a kalandot!
Több napos Drávai evezés
Egy napos vízitúra a Dráván


Törzsutas kedvezmény
Törzsutas vagy?
Utazz Velünk és válj törzsutassá! Mi itt a Helian-nál megbecsüljük a hűséges túrázóinkat, ezért már a 3. utazástól számítva igényelhető az 5%-os kedvezményre feljogosító törzsutas kedvezményünk, ami az 5. utazástól számítva már 7%-ra rúg. Megéri Nálunk szervezni a túráid!


Jelentkezem!


Túra neve


Keresés
A Helian - utazási iroda Csapatának kifejezetten fontos a természetvédelem és a fenntartható, környezettudatos mindennapok éppen ezért kérjük, hogy oldalainkat ne nyomtasd ki. Amennyiben valamilyen tartalmat szeretnél szöveges formában elérni kérjük, hogy vedd fel Velünk a kapcsolatot elérhetőségeink egyikén.

Tegyen a fenntartható mindennapokért!

Köszönjük!

Üdvözlettel, a Helian - utazási iroda Csapata