Szarvasbőgés Gemencen - Kenu és kerékpártúra
2020-09-04-tól 2020-09-06-ig
Helian - túrázás
Vizitúra
2
könnyű
van szabad hely
Helian - túraidőtartam
3

Helian - túraidőtartam
2
időtartam
Kerékpár-, kenu-, kisvasút-, és gyalogtúra azoknak, akik szeretik a változatos programokat! Megnézzük az ország legnagyobb fáját is.

Helian
Normál ár
32.900 Ft / fő
Előleg 12.000 Ft / fő
Jelentkezési határidő 2020-08-01Felkeltette az érdeklődésed a túra? Szeretnél életre szóló élményekkel gazdagodni? Nincs más dolgod, mint kattints a "Jelentkezem" gombra és pár egyszerű lépéssel meg is vagy!

Részvételi díj

A részvételi díj tartalmazza:

 • 2 éjszaka szállás díját pihenőházban, 2-3 ágyas szobákban
 • a kenuk bérleti díját, a mentőmellényt, az evezőt
 • a szervezés költségét 
 • a túravezetést

A részvételi díj nem tartalmazza:

 • a gemenci kisvasútra a jegyet (1 utas jegy + 1 kerékpár jegy kb. 1.800 Ft)
 • az étkezések díját 
 • a kerékpárbérlés költségét


Miért válaszd ezt a túrát?

 • A szarvasbőgés Gemencen igazi zarándoklat, egyszer át kell élni
 • A vízitúrát ötvöztük kerékpártúrával, hogy minél változatosabban és más-más aspektusból tapasztalhasd meg ezt az élményt és lásd a Gemenc ártéri erdeit
 • Fínom halászlét kóstolhatsz és remek hangulattal várunk

 

Látnivalók

 • Kenutúra a Gemenc árterén
 • Az ország legnagyobb fája
 • Kerékpártúra a Gemenci ártéri erdőben
 • Vezetett gyalogtúra este szarvasbőgésre
 • Kis vasutazás Gemencen a pörbölyi kisvasúttal
 • Bajai halászlé evés

 

Hasznos Információk

Hasznos információk: 

Létszám: 10-15 fő (minimum létszám: 10 fő)

A túra kiindulópontja, a szállás helye: Baja-Dunafürdő üdülőtelep

Szállás: vendégházban, 2-3 ágyas szobákban, közös fürdővel. Amennyiben 2 ágyas elhelyezést szeretnél, akkor azt mindenképpen jelezd nekünk,  mert a kétágyas szobák száma korlátozott! 

Étkezés: egyénileg. A vendégházban jól felszerelt konyha van (hűtővel). Nap közbeni szendvicsről mindenki gondoskodjon! Vacsorázni a közeli csárdában lehet, de Baján is számos étterem található. A szállástól bolt viszonylag messze Baján van. (2-3 km).

Szükséges felszerelés/ruházat: lsd. a lap alján

Kerékpárbérlés: a túra ára nem tartalmazza a kerékpárbérlést. Ha szeretnél bérelni egyet, kérdés esetén írj nekünk! 

FONTOS: a kerékpártúra egy-egy szakasza (kb. összesen kb. 16 km) földúton vezet, ami esős idő esetén kevésbé jól járható, de nagyon szép, vadregényes útvonal. Mivel nincs más út, ahol ezt ki lehet kerülni, ezért előfordulhat, hogy néhány szakaszon le kell szállni és tolni a kerékpárokat.

Hazsnos információk
Benovics Gábor
Benovics Gábor
túravezető
Gábor az egyik legtapasztaltabb túravezetőnk, aki szinte minden kontinensen megfordult már, de azt is jól ismeri, ahol még soha nem járt, hiszen térképen is utazik már gyerekkora óta, és a Pécsi Tudományegyetem Földrajzi Intézetében végezte doktorandusz tanulmányait. Az utazási iroda szervezésének egyik motorja, de a pécsi Vagabond Világjáró Klubban is rendszeresen találkozhatsz vele, mint előadóval, vagy mint szervezővel.
Vezet magashegyi trekkinget, kerékpártúrákat és vízitúrákat egyaránt. Négy nyelven beszél, és a honlapon megtalálható fotók jelentős részét is ő készítette. ----------- Az életem folyamatos utazás, ha nem testben, akkor lélekben - a térképeket böngészve. A térkép a barátom, ha figyeltem, új kalandra hívott, távoli tájakra csábított, és én mindig újabb és újabb utakat terveztem és tervezek ma is. Az élet rövid, és a világ még mindig olyan sok értéket tartogat a látó ember számára, hogy úgy érzem még nagyon sok idegen tájat és kultúrát kell felfedeznem. Az élményeket, a felhalmozott tudást szívesen megosztom másokkal, szeretném megmutatni azokat a csodákat, amiket láttam, átadni valamit, hogy minél többen érezzék a fontosságát ennek a világnak a megőrzésére. A Himalája hegyei között éppen úgy otthon érzem magam, mint a Kiskunság homokbuckái között, az Adria szigetein, mint a Mekong deltavidékén, New York felhőkarcolói között, mint a Dráva vízi világában.

Részletes program

1. nap: érkezés

Érkezés a szálláshelyre az esti órákban, a szobák elfoglalása, beszélgetés, ismerkedés

2. nap: kenutúra: Érsekcsanád - Rezéti-Holt-Duna - Vén-Duna (Menetidő: 6-7 óra)

A reggelit követően a szállásunk mellett rövid elméleti és gyakorlati oktatást tartunk a kenuzás rejtelmeiről valamint a felszerelés biztonságos használatáról, majd felutazunk Érsekcsanádig, és itt szállunk a kenukba, átkeresztezzük a Dunát, és már a csendes és meghitt Rezéti ágban evezünk, amely, ha csendben vagyunk számos meglepetést tartogathat. Kagylót rágcsáló vaddisznókat a partközelben, a vízből halat kiszedő rétisast, vagy főbőgés idejáén még nappal is bőgő szarvasokat. Az ártéri erdő fantasztikus. Egy pihenőt biztosan tartunk egy halázsháznál, majd befejezzük a Veránka sziget kerülését, és lecsorgunk a Duna főágán néhány kilométert, hogy becsatlakozzunk a másik mellékágba a Vén-Dunába.  Itt vízállástól függően ismét kikötünk ezúttal a Vén-Duna egy kis szigetén. Ha marad időnk, megnézzük a hódrágás nyomokat. A kenuzás után kora délután egy kis szabad program, egy bográcsban főzött halászlével, majd szürkületkor ismét besétálunk az erdőbe, hogy hallhassuk a szarvasbikák bőgését, ezzel zárva ezt az élménydús napot. 


3. nap: kerékpártúra: Baja-Dunafürdő (földút) - Pörböly (kisvasúttal) - Gemenc Dunapart - Forgó-tó - Holt-Sió - Pörböly - Az ország legnagyobb fája -- Dunafürdő (Táv: kb. 40 km)

Reggeli után felszereljük a kerékpárjainkat és eltekerünk a Gemenci Kisvasút indulásához Pörbölyre. Ez a szakasz főleg a reggeli órákban hozhat meglepetéseket, számtalanszor láttunk már ilyenkor vaddisznót, szarvast az úton. Lesz benne némi kihívás, ha esősebb az idő, mert ilyenkor bizonyos szakaszokon kicsit sárosabb lehet az út. Pörbölynél felpakoljuk a bringákat a kisvonatra, és Dunapartig zötyögünk. Közben van lehetőség szemlélődni, vadakat megpillantani az erdőben. A Forgó-tónál megállunk, hátha látunk madarakat, majd folytatjuk utunkat Keselyüsig. Itt van egy kissé bizonytalanul működő büfé, de jobban járunk, ha hozunk magunkkal szendvicset és innivalót az útra. Megnézzük az Öreg-Siót, majd ráfordulunk a gátra és aszfalton tekerünk vissza Pörbölyig.  Innen ismét kalandossá válik az utunk bevesszük magunkat az erdőbe a földutakra, és teszünk egy kitérőt még az ország jelenleg ismert legnagyobb fályához. Kerülete 12 m, fekete nyár amely négy sarjból nőtt össze. Körbefogjuk a fát, gyors fényképezkedés majd visszapattanunk a kerékpárra és kényelmesen visszatérünk Dunafürdőre a szállásunkra. Érkezés a kora délutáni órákban, búcsúzkodás, indulás haza.


Fontos tudnivalók

Szükséges felszerelés:

 • saját vagy bérelt kerékpár (felkészítve esős időre, sáros terepre vastagabb gumikkal és sárvédővel)
 • strapabíró és sportos túraruházat
 • szandál vagy edzőcipő, amit nem sajnálsz ha sáros, vizes lesz (legjobb a gumicsizma) evezéshez
 • kényelmes cipő kerékpározáshoz
 • esőkabát, esőnadrág
 • valamilyen fejfedő (kendő vagy baseball sapka) a nap ellen
 • bukósisak (ajánlott) a kerékpártúrára
 • meleg ruha, réteges öltözet
 • napszemüveg
 • napvédő krém
 • szúnyogriasztó
 • zseblámpa az esti túrához
 • Figyelem: őszi túra révén előfordulhat esősebb időjárás. Erre jó felszereléssel érdemes felkészülni, a túra csak viharos, erős széllel kísért időjárás esetén marad el!
Törzsutas kedvezmény
Törzsutas vagy?
Utazz Velünk és válj törzsutassá! Mi itt a Helian-nál megbecsüljük a hűséges túrázóinkat, ezért már a 3. utazástól számítva igényelhető az 5%-os kedvezményre feljogosító törzsutas kedvezményünk, ami az 5. utazástól számítva már 7%-ra rúg. Megéri Nálunk szervezni a túráid!


Jelentkezem!


Túra neve


Keresés
A Helian - utazási iroda Csapatának kifejezetten fontos a természetvédelem és a fenntartható, környezettudatos mindennapok éppen ezért kérjük, hogy oldalainkat ne nyomtasd ki. Amennyiben valamilyen tartalmat szeretnél szöveges formában elérni kérjük, hogy vedd fel Velünk a kapcsolatot elérhetőségeink egyikén.

Tegyen a fenntartható mindennapokért!

Köszönjük!

Üdvözlettel, a Helian - utazási iroda Csapata