1 napos vízitúra a Dráván
dátum: 2022-10-01
Helian - túrázás
Vizitúra
2
könnyű
kevés hely van
Helian - túraidőtartam
1

Helian - túraidőtartam
0
időtartam
1 napos Dráva túrát ezen a szakaszon, közel Pécshez csak nálunk találsz! Ha nincs időd hosszabb vízitúrára, de szívesen eveznél egyet a déli határvidéken, jelentkezz 1 napos vízitúránkra ezen a különleges, érintetlen tájon. 2021-től UNESCO bioszféra rezervátum! Érkezz egy nappal a túra előtt, így kipihenve evezhetsz másnap, foglalunk neked szállást!

Helian
Normál ár
15.000 Ft / fő
Előleg 5.000 Ft / fő
Jelentkezési határidő 2022-09-28Felkeltette az érdeklődésed a túra? Szeretnél életre szóló élményekkel gazdagodni? Nincs más dolgod, mint kattints a "Jelentkezem" gombra és pár egyszerű lépéssel meg is vagy!
Lejárt a jelentkezési határidő.

Érdeklődöm!

Részvételi díj

A részvételi díj tartalmazza: 

 • a kenu/kajak és egyéb felszerelések bérleti díját (mentőmellény, vízhatlan hordó, evező)
 • a transzferek árát kisbusszal oda-vissza (70 km)
 • az engedélyek beszerzésének költségét
 • a szervezés költségét
 • a túravezetést

A részvételi díj nem tartalmazza: 

 • az étkezést
 • az utazás költségét a helyszínre
 • opcionálisan 1 éjszaka szállást Szaporcán (7.000 Ft/fő/éj) a túra előtti napon

 

 

Lejárt a jelentkezési határidő.

Érdeklődöm!Miért válaszd ezt a túrát?

 • Az "Európai Amazonasznak" is nevezett fantasztikus vízivilágban evezhetsz, a Dráva Európa egyik legtisztább vízű folyója
 • A Dráván történő evezés szigorúan engedélyhez kötött, melynek beszerzése bonyolult és hosszadalmas, ennek meglétét a rendőrök rendszeresen ellenőrzik, ezért ezt a túrát csak velünk tehetitek meg
 • Tapasztalt, a területet kiválóan ismerő túravezetőinkre nyugodtan rábízhatod magad
 • Kevésbé tapasztaltaknak szinte borulásbiztos tengeri kajakokat tudunk biztosítani
 • Csodálatos aktív hétvégi program, amelyre a családot is elhozhatod
 • A Dráva homokpadjai vetekednek a tengerek homokos tengerpartjaival

 

Látnivalók

 • Szaporca Ős-Dráva látogatóközopnt 
 • A Dráva egyedülálló vízivilága
 • A Dráva hófehér homokpadjai
 • Megfelelő vízállásnál a kis mellékágak labirintusai

Hasznos Információk

Hasznos információk: 

Létszám: 8-15 fő (minimum létszám 8 fő!)

Utazás: egyénileg az Ős-Dráva Látogatóközponthoz, Szaporcára. A program szerint a túra ára tartalmaz egy transzfert a Látogatóközponttól a vízreszállás helyére és a kiszállás helyétől vissza a kiindulópontra. Ezt a transzfert a hajószállító kisbusszal oldjuk meg, amely csak 8 fő szállítására alkalmas, magasabb létszám esetén csak a sofőröket mozgatjuk. 

Szállás: opcionálisan van arra lehetőség, hogy a túra előtt egy nappal megérkezz a helyszínre, foglalunk neked szállást! A Nemzeti Park teljesen új Kolokán Vendégházában, 2-4-6 ágyas, külön fürdőszobás szobákban aludhatsz. A szállás költsége 7.000 Ft/fő/éj (gyerekeknek 18 éves korig 6.000 Ft/fő/éj). A vendégházban közös konyha is rendelkezésre áll. Az épület a túra kiindulóponján található, reggel csak kisétálsz a házból és csatlakozol a csapathoz! Képek a Vendégházról

Megközelítés: A Látogatóközpont az M60-as autópálya pécsi leágazójától 35 km-re található. Az autópályáról letérve az 58-as úton Harkányig autózunk, erről letérve Kovácshida és Kémes falvakon át Szaporcára érünk. Innen már táblák mutatják a Látogatóközpont felé vezető utat, kb. 1600 m-re található a komplexum, a falu határában.

HAJÓK: túráinkat két személyes kajakkal és igény szerint négyszemélyes kenuval szervezzük. Választható kajak vagy kenu a jelentkezéskor. Kezdőknek inkább a borulásbiztos kajakokat ajánljuk. Ide kattints és láthatod a hajókat!

Étkezés: egyénileg. A közelben csárda és 2 km-re bolt is található. Igény esetén étkezés is kérhető, ezzel kapcsolatban írj nekünk!

Felszerelés/Ruházat: a hajókhoz szükséges felszerelést (mentőmellény, evező, vízhatlan hordó) mi biztosítjuk, az ezen felüli hasznos felszerelések listáját lsd. a lap alján!

Hazsnos információk
Benovics Gábor
Benovics Gábor
túravezető
Gábor az egyik legtapasztaltabb túravezetőnk, aki szinte minden kontinensen megfordult már, de azt is jól ismeri, ahol még soha nem járt, hiszen térképen is utazik már gyerekkora óta, és a Pécsi Tudományegyetem Földrajzi Intézetében végezte doktorandusz tanulmányait. Az utazási iroda szervezésének egyik motorja, de a pécsi Vagabond Világjáró Klubban is rendszeresen találkozhatsz vele, mint előadóval, vagy mint szervezővel.
Vezet magashegyi trekkinget, kerékpártúrákat és vízitúrákat egyaránt. Négy nyelven beszél, és a honlapon megtalálható fotók jelentős részét is ő készítette. ----------- Az életem folyamatos utazás, ha nem testben, akkor lélekben - a térképeket böngészve. A térkép a barátom, ha figyeltem, új kalandra hívott, távoli tájakra csábított, és én mindig újabb és újabb utakat terveztem és tervezek ma is. Az élet rövid, és a világ még mindig olyan sok értéket tartogat a látó ember számára, hogy úgy érzem még nagyon sok idegen tájat és kultúrát kell felfedeznem. Az élményeket, a felhalmozott tudást szívesen megosztom másokkal, szeretném megmutatni azokat a csodákat, amiket láttam, átadni valamit, hogy minél többen érezzék a fontosságát ennek a világnak a megőrzésére. A Himalája hegyei között éppen úgy otthon érzem magam, mint a Kiskunság homokbuckái között, az Adria szigetein, mint a Mekong deltavidékén, New York felhőkarcolói között, mint a Dráva vízi világában.

Részletes program

Vejti-Drávaszabolcs vízitúra

Útvonal: Vejti kikötő – Drávaszabolcs  (Táv: 20 fkm, Menetidő - transzferrel együtt: kb. 6-7 óra)

Ezt a túránkat azoknak ajánljuk, akik már kipróbálták az evezést, bár a tengeri kajakokkal művészet borulni, hiszen ezek nagyon stabilak. Gyülekezés Szaporcán, az Ős-Dráva Látogatóközpontban, a recepciónál. A túravezető tájékoztatóját követően buszra szállunk és elutazunk a Vejti vízi turisztikai táborhelyig, ahol vízre szállunk a Dráván. A táv 20 km, de be fogunk kalandozni szép holtágakba (vízállásfüggő), hogy minél többet tudjunk bemutatni a Dráva csodálatos vízi világából. A csapat együtt halad a túravezető vezetésével többnyire a bal parthoz közelebb, mert a jobb part már Horvátországhoz tartozik. Európa egyik legtisztább vizű folyóján evezhetünk, ahol a Magyarországon előforduló halfajok kétharmada megtalálható. Olyan ez, mint egy igazi ősvadon, háborítatlansága magával ragadó. A túra végén a Drávaszabolcsi hídnál kötünk majd ki, felpakoljuk a hajókat az utánfutóra és visszatérünk a Látogatóközponthoz. Fakultatív programként érdemes megtekinteni a majort és a bemutatóteret, ahol sok érdekességet tudhatunk meg a Dráva élővilágáról és az itt élő emberekről.  


Fontos tudnivalók

Kajak vagy kenu?

Ha még soha nem próbáltad, a tapasztalataink szerint azt gondolod, hogy a kenu a stabilabb, és idegenkedsz a kajaktól, mert azt hiszed, hogy azzal rögtön be fogsz borulni. Ez többé-kevésbé igaz volt a régi hagyományos kajakokhoz, amelyek gyorsak, könnyűek voltkak, de nem a stabilitásuk volt az erősségük, ráadásul  kényelmetlenek is voltak, és be kellett bújni, ami egy testesebb embernek különösen kellemetlen tudott lenni. Na ezt felejtsd el. A kenuban magasabban ülsz, magasabban van a súlypontod, és azok a kenuk, amelyeket (Pola) márkájú a Nemzeti Parktól kölcsönzünk inkább valók tapasztaltabb evezősöknek, mert kissé ingatagok, így eleinte akár meg is ijedhetsz benne, hogy "jaj, ez mozog, meg billeg" és levegőt sem mersz venni. A tengeri kajakokat hullámzásra tervezték, meg hosszabb utakra. Természetesen nem csak tengeren használhatóak, hanem az ún. síkvízre is - tökéleteen alkalmasak folyami túrázásra. Stabilabbak, mert lejjebb van a súlypontod, és kényelmesebbek, mert olyan, mintha egy fotelben űlnél! Nem kell előzetese tapasztalat, ezzel nagyon nehéz borulni, és a legrosszabb, ami történhet veled, hogy eleinte nem tudod egyenesben tartani (akkor persze a kenut sem), de vízes csak annyira leszel, amennyire belapátolod az evezővel magadra a vizet. Én kezdőknek a tengeri kajakot ajánlom!

A Dráva:

A Dráva Dél-Tirolban, 1200 m magasban ered. 5 országon át kanyarog 750 km-en, míg Almás közelében eléri a Dunát. Magyarországi szakasza mintegy 150 km. A Dráva Közép-Európa legtisztább folyóvize, gyors sodrású, jelentős eséssel, sok hordalékot hoz magával. Elérve hazánkat, esése csökken, a hordalékot lerakja. Jellegzetesek a zátonyszigetei, melyek folyamatosan épülnek és pusztulnak, helyüket állandóan változtatják. Egyike Európa utolsó természetes partvonalú, jórészt háborítatlan, szabályozatlan folyóinak. Több ritka növényfaj (pl. a csermelyciprus) csak itt fordul elő hazánkban. A magyarországi halfajok kétharmada megtalálható a folyóban, közülük több védett. Érintetlenségnek köszönhetően gazdag madárvilággal rendelkezik, és itt ugyancsak megjelentek a vidrák és a hódok. A Duna-Dráva Nemzeti Park 1996-ban alakult, melynek része az egész magyarországi Dráva-szakasz.

A Duna-Dráva-Mura bioszféra-rezervátum mintegy 631 ezer hektárnyi természetvédelmi területet ölel fel. Ebből csaknem 236 ezer hektárnyi a magyarországi terület, amely magába foglalja a Duna-Dráva Nemzeti Park Dráva és Duna menti területeit, a Natura 2000 hálózat itt lévő zónáit, valamint új helyszíneket a Dráva mentén az Ormánságban, a Duna mentén pedig a Mohácsi-szigeten. A horvát oldalon pedig valamivel több mint 395 ezer hektár a rezervátum területe.
 
A magyar és horvát kezdeményezésre és közös gondozást vállalva megvalósult bioszféra-rezervátum fő célja a Mura-Dráva-Duna határvidék különleges, a három folyóhoz kötődő vízi és part menti életközösségeinek és természeti értékeinek megőrzése, emellett a helyi önkormányzatok és a lakosság megélhetési lehetőségeinek bővítése.

A Dráva-mente, valamint a Duna és Dráva folyó torkolatvidéke Magyarország egyik legnagyobb összefüggő vizes élőhelye. Természetes élőhelye az ártéri erdőknek, ezen a terület található a legnagyobb hazai rétisas-állomány, és Magyarországon kizárólag itt, a Dráva kavicszátonyain fészkel a kis csér.

 A DRÁVA MAGYARORSZÁGI SZAKASZA:

Természeti értékek a Dráva mentén:

A legtisztább vizű nagy folyónk, a Dráva Zákány-Őrtilos térségében lép be hazánkba, és Drávaszabolcsnál hagyja el országunkat. Partjai mentén megcsodálható a jobbára még háborítatlan ártéri élővilág. A kialakult holtágak és környezetük megannyi különleges növény- és állatfajnak adnak otthont, és békét, nyugalmat kínálnak a látogatóknak.
A tiszta, gyorsan áramló folyóvízben több, hazánkban csak innen ismert csiga-, kérész- és tegzes faj él. Külön ki kell emelni a drávai tegzest, melynek Földünkön egyedüli élőhelye a Dráva. Gazdag a folyó szitakötő-faunája, melyben nemzetközi egyezményekkel védett fajok – pl. erdei szitakötő, sárgalábú szitakötő – is megtalálhatók.
A Drávában és mellékvizeiben a hazai halfajok mintegy 3/4-e megtalálható, melyek között 20 védett faj is szerepel. Különösen jelentős természeti érték a fokozottan védett magyar és német bucó, továbbá a védett felpillantó küllő, leánykoncér és botos kölönte. A Dráva a vízimadarak vonulásában és telelésében meghatározó jelentőségű: az őszi-tavaszi és különösen a téli időszakban több ezer vízimadár gyülekezik a folyón. Rendszeresen előfordul a területen több védett és fokozottan védett madárfaj (kis kárókatona, kis kócsag, nagy kócsag, halászsas, stb.).
A drávai zátonyszigetek igen értékes élőhelyek. A megtelepedő bokorfüzesekben él a védett parti fűz és a hazánkban csak itt előforduló csermelyciprus. A zátonyszigetek különleges fészkelő közösségének tagja a kis lile, a küszvágó csér és a ritka, Magyarországon másutt nem fészkelő kis csér. A folyót kísérő meredek partfalban több ezer pár parti fecske, illetve a színpompás jégmadár és gyurgyalag fészkel.
A folyót övező puhafaligetekben élő fontosabb védett növényfaj a kígyónyelv-páfrány, a magasszárú kocsord és a gyakran tömeges téli zsurló. Fontos természeti érték a magyar színjátszó lepke. E fűz-nyár erdők gazdag madárvilágából a fokozottan védett fekete gólya és rétisas érdemel említést.

 Vízitúrák a Dráván:

Kevés olyan érintetlen táj maradt Európában, mint a Dráva folyó, mely jórészt szabályozatlanul, természetes medrében kanyarog, s ártere rendkívül gazdag növény- és állatvilágnak ad otthont.

A Dráván csak és kizárólag a szükséges engedélyek birtokában lehet vízitúrázni, amelyet több helyről (Rendőrség, DDNP, Dél- dunántúli Környezetvédelmi és Természetvédelmi Felügyelőség) szükséges beszerezni. Ezeknek hiányában komoly bírságra lehet számítani. Utazási irodánk természetesen beszerezte a szükséges engedélyeket, ezért erre a vízitúrázónak nem lesz gondja.

 

Részvételi feltételek

 • A túrán mindenki saját felelősségére vesz részt. A túrán gyerekek csak szülői felügyelettel, vagy kísérőtanárral vehetnek részt, egy kenuban 14 éven aluli gyermekek nem lehetnek egyedül, a kormányosnak mindenképpen felnőttnek kell lennie!
 • A Dráván kikötni tilos és mindenkinek kötelező a mentőmellény viselése, még az úszni tudó felnőtteknek is. Ez itt előírás, és elmulasztása komoly bírsággal jár, amelyet szabályszegés esetén a résztvevőnek kell állnia!
 • Szándékos károkozás esetén a kenukban esett kárt a résztvevőknek kötelessége megtéríteni.
 • A túrán csak egészséges állapotban lehet részt venni (alkoholos befolyásoltság alatt nem), ha valakinek bármilyen betegsége van, arról tájékoztatni kell a túravezetőt!
 • A folyón közlekedni csak jó látási viszonyok között szabad. A hajók kötelesek együtt haladni, a biztonságos követési távolság betartásával. Vízen tartózkodni napnyugta után tilos. Vihar esetén minél előbb biztonságosan ki kell kötni.
 • A túra csak abban az esetben marad el, ha az időjárás veszélyhelyzetet teremt, (pl. vihar) illetve amennyiben hosszan tartó, kiadós csapadék várható, de erről az utazási iroda időben tájékoztatja a résztvevőket.
 • A vízitúra során szemetelni tilos, és igyekezni kell a természetben megfelelően viselkedni, ne zavarjuk az állatvilágot, ne tegyünk kárt sem a hajókban, sem a környezetben.  

Szükséges felszerelés: 

Ruházat:

 • esőkabát
 • szandál vagy cipő evezéshez (aminek nem árt a víz és a sár)
 • sapka vagy kendő a nap ellen
 • meleg ruházat hűvösebb időre
 • fürdőruha

Felszerelés:

 • napvédő krém
 • szúnyog és kullancsriasztó
 • szemüvegeseknek pánt a szemüvegre
 • napszemüveg
 • szivacs vagy polifoam darab a fenék alá a hajóban
 • enni és innivaló a hajóba
Éld át velünk a kalandot!
Egy napos vízitúra a Dráván
Vízitúra a Gemencen


Törzsutas kedvezmény
Törzsutas vagy?
Utazz Velünk és válj törzsutassá! Mi itt a Helian-nál megbecsüljük a hűséges túrázóinkat, ezért már a 3. utazástól számítva igényelhető az 5%-os kedvezményre feljogosító törzsutas kedvezményünk, ami az 5. utazástól számítva már 7%-ra rúg. Megéri Nálunk szervezni a túráid!


Lejárt a jelentkezési határidő.

Érdeklődöm!Túra neve


Keresés
A Helian - utazási iroda Csapatának kifejezetten fontos a természetvédelem és a fenntartható, környezettudatos mindennapok éppen ezért kérjük, hogy oldalainkat ne nyomtasd ki. Amennyiben valamilyen tartalmat szeretnél szöveges formában elérni kérjük, hogy vedd fel Velünk a kapcsolatot elérhetőségeink egyikén.

Tegyen a fenntartható mindennapokért!

Köszönjük!

Üdvözlettel, a Helian - utazási iroda Csapata