Provence kerékpártúra - a levendulaföldek hazájában {6 nap/5 éj}
dátum: 2024-07-10 - 2024-07-15
Helian - túrázás
Kerékpártúra
3
közepes
nincs szabad hely
Helian - túraidőtartam
6

Helian - túraidőtartam
5
időtartam
Provence kerékpártúra - a levendulaföldek hazájában {6 nap/5 éj}
2024-07-10 - 2024-07-15
Kerékpártúra | 6 nap / 5 éj
Nehézségi szint: közepes
nincs szabad hely
390.000 Ft / fő 370.000 Ft / fő
Jelentkezési határidő: 2024-06-17
Foglaláskor csupán előleg fizetendő.
Kerékpártúra Franciaország talán legromantikusabb részén Provence-ban, ahol az azúrkék tenger, a dimbes-dombos táj, a hegyoldalban ülő kis falvak látványa tárul elénk. Romantikus regények, terméskőből épült városkák, a most divatos "slow travel" igazi hazája, napfényes mediterrán vidék. Nem csoda, hogy számos festőt és írót megihletett a hely hangulata, a leghíresebb közülük Paul Cézanne. Légy részese az élménynek és kerékpározz velünk a híres provence-i tájon!

Normál ár
390.000 Ft / fő
Előleg 156.000 Ft / fő
Jelentkezési határidő 2024-06-17
Last Minute ár
370.000 Ft / fő
Előleg 145.000 Ft / fő
Felkeltette az érdeklődésed a túra? Szeretnél életre szóló élményekkel gazdagodni? Nincs más dolgod, mint kattints a "Jelentkezem" gombra és pár egyszerű lépéssel meg is vagy!
Videós összefoglaló túránkról. A jobb élmény érdekében forgasd el a telefonod!
Provence kerékpártúra 2019.

Útvonal

Látnivalók
 • Provence kis falvai városkái
 • Gordes Franciaország talán legszebb és legtöbbet fotózott falucskája a Bor, mámor, Provence c. film helyszíne
 • A csodálatos levendulamezők
 • Avignon városa UNESCO világörökségi helyszín
 • Az Okker vidék

Részletes program

1. nap: Budapest –Nizza repülővel – Apt (kb. 250 km) autóbusszal

Érkezés Nizzába a délutáni órákban, innen autóbusszal utazunk Aptba, ahol még bőven lesz lehetőségünk körülnézni a szállásunk elfoglalását követően.

 

 


2. nap: Aurel (busszal 40 km) – Sault – Monieux – Villes-sur-Auzon – Methamis (Táv: kb. 50 km) vissza busszal 40 km

A mai nap a levendula hazájában, Vaclause tartományban kerekezünk. Egy keskeny kis utcákból, kőházakból álló település, amelyet előszeretettel keresnek fel a festők a fényekért, a színekért, a levendula és az aranyló búzamezök pasztellszíneiért. Mi most megelégszünk a városka hangulatával és elkezdünk tekerni Saultba, amely a levendula fővárosa és éppen ez az útvonal a leghíresebb, amely a két települést köti össze. Innen a festői Monieuxig gurulunk, amely a Ventoux hegy lábánál fekszik, a kis kövezett utcácskák, régi házak a középkorba vezetnek vissza. Itt egy kis múzeumot is szenteltek a „fekete gyémántnak” nevezett fekete szarvasgombának, amely ezen a környéken található. Innen felfelé indulunk egy kilátóponthoz, amely a Nesque rendkívül látványos szurdokára nyílik kilátás.  Innen sokat ereszkedünk lefelé Villes-sur-Auzonig, a jó fékekre szükség lesz. A mai túrát Methamisban fejezzük be, innen a busz visz bennünket vissza a szállásra.

 


3. nap: Apt – Saignon (busz) – Bonnieux – Lacoste – Cavaillon (Táv: kb. 55 km)

Ma jön Provance szíve, a Luberon fennsíkja csodálatos kis hegyi falvakkal, szőlőkkel, gyümölcsösökkel, Cezanne és Van Gogh képei valamint a Bor Mámor Provence filmkockái – romantika felsőfokon, no meg némi küzdelem a szintekkel, de megéri. Saignon-al kezdjük. Kis falu egy dombtetőn, de ide még a busz hoz fel. Bonnieux templomtornyát már messziről láthatjuk, lassan feltűnnek a többszáz éves kőházak is, és ha megéheznénk, vagy innánk egy jó kávét, nem fogunk csalódni itt sem. Lacoste a következő, amely nem csupán középkori házairól, macskaköves utcáiról, barátságos pékségeiről és színpompás virágosládáiról híres. Mikor éppen nem börtönben töltötte napjait, itt élt a hírhedt Sade márki, akinek ténykedése igencsak meghatározta a falu történetét, akitől a szadizmus szavunk származik. A kastély sajnos nem látogatható, mert a falu több házával egyetemben Pierre Cardin megvásárolta magának. A túrát Cavaillonban fejezzük be, amely a sárgadinnye hazája.

 


4. nap: Apt – Gordes (25 km busszal) - Venasque-ig (Táv: kb. 32 km) délután kirándulás busszal Avignonba

Ha csak egy helyet látogatunk meg Provance-ban, akkor annak feltétlenül Gordesnak kell lennie,  ugyanis nehéz lenne egyetlen legszebb falucskát megnevezni, mégis sokan illetik ezzel a dicsérő jelzővel a Vaucluse-fennsík szélén álló, ősi Gordest. Sőt 1982-ben hivatalosan is megkapta ezt a rangos címet. A hegyoldalban ülő, szinte a sziklából kinővő házainak látképe a levendula mezök mellett egész Provence talán legtöbbet fotózott, jellegzetes pontja. Itt élt Marc Chagall, a magyar származású Victor Vasarely, de az egykori miniszterelnök, Mitterand is. Itt van a tér, ahol a Bor, mámor, Provence című film főhőse Max, az arrogáns angol befektetési tanácsadó kering körbe-körbe a miniatűr autójával, a kávézó, ahol a tűzrőlpattant Fanny (Marion Cotillard) dolgozik, vagy a szökőkút, ahol Russel Crowe borozik a lányra várva. Innen indítjuk a mai túrát, így a hangulat már eleve adott. Itt mindig kedden van a piac, ezt sem fogjuk kihagyni. Ha eléggé fittek vagyunk, akkor eltekerhetünk a híres Sénanque-i apátságba is, de nagyon pontosan kell érkeznünk, mert sűrűn látogatott és nem engednek be, ha késünk. Az épületcsoport levendulamezővel körülvett kis völgyben van. Az 1100-as évek vége felé építették, a ciszterci rend filozófiájának és spiritualitásának megfelelően: semmi túldíszítettség, ugyanakkor a vallási szimbólumok használatát megengedő, de azokat meglehetősen puritán módon ábrázoló stílus jellemző az épületekre. A következő megállónk Fontaine-de-Vaucluseban lesz. Fontaine de Vaucluse egy középkori falu, amely egy “zárt völgy”-ben fekszik, a legfontosabb jellemzője, hogy természeti adottságával lenyűgöző és egyedülálló élményt nyújt az ide érkezőnek. Ezt a Vaucluse-forrásnak köszönheti, amely a világ ötödik, legnagyobb forrása, óriási a vízhozama. Ez a forrás egy barlangi folyóból tör a felszínre egy 230 méteres sziklafal lábánál. A vízzel teli barlangrendszer egyik kutatója maga Jacques Cousteau volt. A mai túrát Venasqueben fejezzük be, amely már a 6. században egy megerősített püspöki székhely volt. A helyiek egy rendeletet hoztak 1967-ben, amely alapján mindenki köteles megőrizni a hely arculatát, amellyel szintén az egyik legszebb francia falunak számít. Itt vár ránk a buszunk, amely hazarepít minket a szállásunkra. Délután még megnézzük a közeli Avignon-t, hiszen a város méltán szerepel az UNESCO világörökségi listáján. 

 


5. nap: Apt – kerékpártúra az Okker vidéken (Táv: 53 km)

Ma nem buszozunk, az Okker vidékét a hotelünkből indulva tudjuk felfedezni, így ma a sofőrünknek is adunk egy szabadnapot a hosszú utazás előtt.  Az okkervidék egészen különleges. Nem érdemes elsietnünk ezt a napot, hiszen a színek kavalkádja vár ránk. Az okker lelőhelyét a természet és az ember formálta együttesen, mesteri munkájuk eredményeként a látogató úgy érzi, mintha egy megelevenedett festményben lépdelne. A sárgák és a vörös meleg árnyalatai körül ölelik a szemlélődőt. A magaslatok hátán és völgyek mélyén játszó fények és árnyékok, a színek olyan lenyűgöző képet alkotnak, melyet az ember örökre magába zár. A kerékpártúra elején Rustrelnél érdemes egy sétát beiktatni, és megnézni a közelben fekvő Provence-i Colorado fantasztikus színű tornyait és sziklaképződményeit. Tiszta amerikai vadnyugat! Innen Rousillon az okkervidék központja, következik - egy újabb falucska, amely Franciahon legszebb települései közé számítja magát. Nem véletlenül, minden ház színe az okker egy- egy árnyalata, mivel ezen a vidéken termelték ki az okker előállításához szükséges alapanyagot. Ha belefér az időnkbe érdemes megállni a Gargas előtt lévő okkerbányánál, és megnézni, milyen is volt az okkerbánya. Nem fogjuk megbánni. Figyeljünk a meleg ruhára, mert nyáron is alig van több 10 foknál lent, igaz a járatok magassága néhol eléri a 15 métert is. Búcsúest Aptban.

 


6. nap: Utazás Nizzába, repülővel haza Magyarországra

Reggel belpakolunk a buszba, és elindulunk a nizzai repülőtérre. A csomagjainkat és a kerékpárokat a busz viszi vissza Magyarországra, egy pár nap múlva tudjuk majd átvenni őket. Érkezés az esti órákban Budapestre.

Részvételi díj

A részvételi díj tartalmazza: 

 • 5 éjszaka szállást középkategóriás hotelben, 2 ágyas szobákban
 • a helyi transzfereket a túra során, 9 személyes kisbusszal
 • a csomagszállítást Budapestről oda-vissza
 • a kerékpárok szállítását Budapestről oda-vissza
 • a szervezés költségét
 • a túravezetést
A részvételi díj nem tartalmazza:                                   
 • a repülőjegy árát Nizzába (kb. 90.000 Ft)
 • az étkezések díját
 • az esetleges belépők árát
 • a kerékpárbérlés díját
 • az utasbiztosítást     


Látnivalók

 • Provence kis falvai városkái
 • Gordes Franciaország talán legszebb és legtöbbet fotózott falucskája a Bor, mámor, Provence c. film helyszíne
 • A csodálatos levendulamezők
 • Avignon városa UNESCO világörökségi helyszín
 • Az Okker vidék

Hasznos Információk

Létszám: 7 fő, kis csoport!

Utazás: Repülővel Budapesttől Nizzáig közvetlen járattal, majd onnan busszal Aptig. A repülőjegy ára a foglalás napjától függ, de kb. 90.000 Ft/fő. A csomagokat és a kerékpárokat külön szállítjuk, egy magadott helyen tudjátok leadni néhány nappal indulás előtt, és felvenni 1-2 nappal haza érkezés után.

07.10 Odaút: Wizz Air járattal 

Budapest (BUD) - Nizza (NCE) 12:15-14:25

07.15 Hazaút: Wizz Air járattal 

Nizza (NCE) -Budapest (BUD) 15:55-17:50

Szállás: Szállásunk Aptban, egy középkategóriás hotelben lesz végig, kétágyas szobákban, külön fürdővel. A szoba ára a reggelit nem tartalmazza, de kb. 9 EUR-ért lehet kérni reggelit. Egyágyas felár: 80.000 Ft

Étkezés: a túra ára étkezéseket nem tartalmaz. A kerékpártúrákra napközben szendvics és innivaló (minimum 1 liter/fő) szükséges. Esténként éttermekben tudunk majd vacsorázni, vagy nagyobb szupermarketekben vásárolhatunk ennivalót.

Csomagszállítás: a túra alatt kísérőautó viszi a csomagjainkat, nekünk csak a napi felszerelést kell a kerékpáron vinnünk.

Felszerelés/Ruházat: lsd. a lap alján

Kerékpárbérlés: a részvételi díj nem tartalmazza a kerékpárbérlést, de igény esetén ezt is tudjuk biztosítani. Már bérelhető elektromos kerékpár is erre a túrára, ha ilyet szeretnél igényelni, akkor a regisztráció során ezt jelezd felénk! 

Kerékpárút: a túra útvonala kizárólag aszfaltozott úton halad, ezért a trekking kerékpár a legjobb választás. Szükség lesz a jó váltóra és a sok fokozatra, illetve a fékekre, mert a táj eléggé dimbes-dombos.

Hazsnos információk

A túra vezetője

Takácsné Ludvig Ottilia
Takácsné Ludvig Ottilia
Ottit a Bringásvándor túravezetőjeként ismertük meg. Segített nekünk a Giro d'Italia felvezető programján is, mint túravezető. Rendkívül barátságos, aktív személyiség, aki folyamatosan túrákon van, a mozgás az élete. A gyerekek is imádják, sokat tanulhatnak tőle az iskolában, és kint a természetben is. A mecseki e-bike túráinkon biztosan fogsz vele találkozni, nála kevesebben ismerik jobban a környék túraútvonalait.
Mérnökként végeztem, de a munkám mellett szabadidőmet a természetben szeretem eltölteni. Sokat kerékpározok, túrázok. A kerékpározás több ágát is kipróbáltam már: országúti, trekking, mountainbike. Képzett túravetőként évek óta viszek diákcsoportokat kerékpáros vándortáborokba az ország számos részére. Műszaki beállítottságú emberként nem riadok vissza attól sem, ha egy kerékpáron valamit gyorsan meg kell javítani. Túráim során sokszor készítek fotókat, beszámolókat a látványosságokról, érdekességek-ről. Azon dolgozom, hogy minél több embernek megmutassam a természet szépségét és inspiráljam őket az egészséges életmódra. Az aktív életmód mellett másik hobbim a festészet. Szeretem vásznon is megörökíteni a természet csodáit. Több idegen nyelven beszélek: olasz, angol, német, jelenleg horvátul tanulok.

Részletes program

1. nap: Budapest –Nizza repülővel – Apt (kb. 250 km) autóbusszal

Érkezés Nizzába a délutáni órákban, innen autóbusszal utazunk Aptba, ahol még bőven lesz lehetőségünk körülnézni a szállásunk elfoglalását követően.

 

 


2. nap: Aurel (busszal 40 km) – Sault – Monieux – Villes-sur-Auzon – Methamis (Táv: kb. 50 km) vissza busszal 40 km

A mai nap a levendula hazájában, Vaclause tartományban kerekezünk. Egy keskeny kis utcákból, kőházakból álló település, amelyet előszeretettel keresnek fel a festők a fényekért, a színekért, a levendula és az aranyló búzamezök pasztellszíneiért. Mi most megelégszünk a városka hangulatával és elkezdünk tekerni Saultba, amely a levendula fővárosa és éppen ez az útvonal a leghíresebb, amely a két települést köti össze. Innen a festői Monieuxig gurulunk, amely a Ventoux hegy lábánál fekszik, a kis kövezett utcácskák, régi házak a középkorba vezetnek vissza. Itt egy kis múzeumot is szenteltek a „fekete gyémántnak” nevezett fekete szarvasgombának, amely ezen a környéken található. Innen felfelé indulunk egy kilátóponthoz, amely a Nesque rendkívül látványos szurdokára nyílik kilátás.  Innen sokat ereszkedünk lefelé Villes-sur-Auzonig, a jó fékekre szükség lesz. A mai túrát Methamisban fejezzük be, innen a busz visz bennünket vissza a szállásra.

 


3. nap: Apt – Saignon (busz) – Bonnieux – Lacoste – Cavaillon (Táv: kb. 55 km)

Ma jön Provance szíve, a Luberon fennsíkja csodálatos kis hegyi falvakkal, szőlőkkel, gyümölcsösökkel, Cezanne és Van Gogh képei valamint a Bor Mámor Provence filmkockái – romantika felsőfokon, no meg némi küzdelem a szintekkel, de megéri. Saignon-al kezdjük. Kis falu egy dombtetőn, de ide még a busz hoz fel. Bonnieux templomtornyát már messziről láthatjuk, lassan feltűnnek a többszáz éves kőházak is, és ha megéheznénk, vagy innánk egy jó kávét, nem fogunk csalódni itt sem. Lacoste a következő, amely nem csupán középkori házairól, macskaköves utcáiról, barátságos pékségeiről és színpompás virágosládáiról híres. Mikor éppen nem börtönben töltötte napjait, itt élt a hírhedt Sade márki, akinek ténykedése igencsak meghatározta a falu történetét, akitől a szadizmus szavunk származik. A kastély sajnos nem látogatható, mert a falu több házával egyetemben Pierre Cardin megvásárolta magának. A túrát Cavaillonban fejezzük be, amely a sárgadinnye hazája.

 


4. nap: Apt – Gordes (25 km busszal) - Venasque-ig (Táv: kb. 32 km) délután kirándulás busszal Avignonba

Ha csak egy helyet látogatunk meg Provance-ban, akkor annak feltétlenül Gordesnak kell lennie,  ugyanis nehéz lenne egyetlen legszebb falucskát megnevezni, mégis sokan illetik ezzel a dicsérő jelzővel a Vaucluse-fennsík szélén álló, ősi Gordest. Sőt 1982-ben hivatalosan is megkapta ezt a rangos címet. A hegyoldalban ülő, szinte a sziklából kinővő házainak látképe a levendula mezök mellett egész Provence talán legtöbbet fotózott, jellegzetes pontja. Itt élt Marc Chagall, a magyar származású Victor Vasarely, de az egykori miniszterelnök, Mitterand is. Itt van a tér, ahol a Bor, mámor, Provence című film főhőse Max, az arrogáns angol befektetési tanácsadó kering körbe-körbe a miniatűr autójával, a kávézó, ahol a tűzrőlpattant Fanny (Marion Cotillard) dolgozik, vagy a szökőkút, ahol Russel Crowe borozik a lányra várva. Innen indítjuk a mai túrát, így a hangulat már eleve adott. Itt mindig kedden van a piac, ezt sem fogjuk kihagyni. Ha eléggé fittek vagyunk, akkor eltekerhetünk a híres Sénanque-i apátságba is, de nagyon pontosan kell érkeznünk, mert sűrűn látogatott és nem engednek be, ha késünk. Az épületcsoport levendulamezővel körülvett kis völgyben van. Az 1100-as évek vége felé építették, a ciszterci rend filozófiájának és spiritualitásának megfelelően: semmi túldíszítettség, ugyanakkor a vallási szimbólumok használatát megengedő, de azokat meglehetősen puritán módon ábrázoló stílus jellemző az épületekre. A következő megállónk Fontaine-de-Vaucluseban lesz. Fontaine de Vaucluse egy középkori falu, amely egy “zárt völgy”-ben fekszik, a legfontosabb jellemzője, hogy természeti adottságával lenyűgöző és egyedülálló élményt nyújt az ide érkezőnek. Ezt a Vaucluse-forrásnak köszönheti, amely a világ ötödik, legnagyobb forrása, óriási a vízhozama. Ez a forrás egy barlangi folyóból tör a felszínre egy 230 méteres sziklafal lábánál. A vízzel teli barlangrendszer egyik kutatója maga Jacques Cousteau volt. A mai túrát Venasqueben fejezzük be, amely már a 6. században egy megerősített püspöki székhely volt. A helyiek egy rendeletet hoztak 1967-ben, amely alapján mindenki köteles megőrizni a hely arculatát, amellyel szintén az egyik legszebb francia falunak számít. Itt vár ránk a buszunk, amely hazarepít minket a szállásunkra. Délután még megnézzük a közeli Avignon-t, hiszen a város méltán szerepel az UNESCO világörökségi listáján. 

 


5. nap: Apt – kerékpártúra az Okker vidéken (Táv: 53 km)

Ma nem buszozunk, az Okker vidékét a hotelünkből indulva tudjuk felfedezni, így ma a sofőrünknek is adunk egy szabadnapot a hosszú utazás előtt.  Az okkervidék egészen különleges. Nem érdemes elsietnünk ezt a napot, hiszen a színek kavalkádja vár ránk. Az okker lelőhelyét a természet és az ember formálta együttesen, mesteri munkájuk eredményeként a látogató úgy érzi, mintha egy megelevenedett festményben lépdelne. A sárgák és a vörös meleg árnyalatai körül ölelik a szemlélődőt. A magaslatok hátán és völgyek mélyén játszó fények és árnyékok, a színek olyan lenyűgöző képet alkotnak, melyet az ember örökre magába zár. A kerékpártúra elején Rustrelnél érdemes egy sétát beiktatni, és megnézni a közelben fekvő Provence-i Colorado fantasztikus színű tornyait és sziklaképződményeit. Tiszta amerikai vadnyugat! Innen Rousillon az okkervidék központja, következik - egy újabb falucska, amely Franciahon legszebb települései közé számítja magát. Nem véletlenül, minden ház színe az okker egy- egy árnyalata, mivel ezen a vidéken termelték ki az okker előállításához szükséges alapanyagot. Ha belefér az időnkbe érdemes megállni a Gargas előtt lévő okkerbányánál, és megnézni, milyen is volt az okkerbánya. Nem fogjuk megbánni. Figyeljünk a meleg ruhára, mert nyáron is alig van több 10 foknál lent, igaz a járatok magassága néhol eléri a 15 métert is. Búcsúest Aptban.

 


6. nap: Utazás Nizzába, repülővel haza Magyarországra

Reggel belpakolunk a buszba, és elindulunk a nizzai repülőtérre. A csomagjainkat és a kerékpárokat a busz viszi vissza Magyarországra, egy pár nap múlva tudjuk majd átvenni őket. Érkezés az esti órákban Budapestre.

Fontos információk

Mit tartalmaz a részvételi díj?

A részvételi díj tartalmazza: 

 • 5 éjszaka szállást középkategóriás hotelben, 2 ágyas szobákban
 • a helyi transzfereket a túra során, 9 személyes kisbusszal
 • a csomagszállítást Budapestről oda-vissza
 • a kerékpárok szállítását Budapestről oda-vissza
 • a szervezés költségét
 • a túravezetést
A részvételi díj nem tartalmazza:                                   
 • a repülőjegy árát Nizzába (kb. 90.000 Ft)
 • az étkezések díját
 • az esetleges belépők árát
 • a kerékpárbérlés díját
 • az utasbiztosítást     
Egyéb tudnivalók

Az ország:

Franciaország talán legromantikusabb része Provence, az azúrkék tenger, a behavazott hegycsúcsok, a hegyoldalban ülő kis falvak, a magasból lefelé tekintő erődök, a művészet és a kultúra, az ősi olajligetek és az illatozó levendula mezök földje, melynek ellenállhatatlan kontrasztot ad a toronymagas Alpok és a lábainál elterülő Francia Riviéra.

Időjárás:

Provance ősszel és tavasszal is egyaránt gyönyörű, néha ugyan előfordulhatnak esők, emiatt az esőkabátot ne felejtsük otthon. A visszajáró turisták azonban állítják, hogy a provence-i vidék nyáron, július elején a legszebb, amikor mindenhol virít a levendula. Ezért mi is ilyenkor megyünk, kerékpározni ez az időszak tökéletes, a hegyek között nem lesz elviselhetetlenül meleg.

Valuta, költőpénz:

Franciaországban az euró (EUR vagy €) a hivatalos fizetőeszköz. A piacok és a kis üzletek kivételével szinte mindenhol fizethetünk bankkártyával is, de célszerű, ha van nálunk mindig kisebb címlet is a vásárlásokhoz.

Vám, vízum

A beutazáshoz feltétlenül szükséges a megfelelő igazolvány, mivel 2004. május 1-jétől már vagy érvényes útlevéllel, vagy személyi igazolvánnyal is beutazhatunk Franciaországba. Ha hosszabb időre megyünk, akkor sem kell már vízumot kiváltani. Viszont ellenőrzik, és bármikor ellenőrizhetik is, a hivatalos szervek az önfenntartáshoz szükséges pénzmennyiség rendelkezésre állását (kb. 50 euro/fő/nap).

Higiénia:

Franciaországban a közegészségügyi helyzet és a kötődő ellátó és szolgáltató hálózat igazán jónak mondható, pláne a hazai viszonyokhoz képest. A kinti egészségügyi ellátó és szolgáltató rendszer igénybevételéhez a magyar állampolgároknak az előzetesen kiváltott európai egészségbiztosítási kártyájuk bemutatása szükséges. Sürgősségi ellátás esetén általában e kártya birtokában vehetik igénybe a szükséges orvosi ellátást a helyi biztosítottakhoz hasonló feltételekkel. Járóbeteg ellátás esetében a költségeket a betegnek kell megelőlegeznie, majd a költség-visszatérítési igényüket a magyarországi lakhely szerinti TB Igazgatóságon nyújthatják be. A kártya az OEP budapesti és megyei központi hivatalaiban egyénileg szerezhető be. A túrák alatt nem árt, ha van nálunk ragtapaszt, fertőtlenítő, láz-, és fájdalomcsillapító.

Túrák nehézsége:

Provance minden szépsége ellenére egy meglehetősen tagolt felszínű táj. Ennek ellenére általában úgy indulunk, hogy a busz felvisz bennünket egy magaslatra, ahonnan többnyire lefelé kell gurulnunk. Kérjük mindenki reálisan mérje fel az erőállapotát, a busz ugyanis nem lesz ott minden pillanatban, sőt az egyik napon nem kísér bennünket, mert a hoteltől indulunk, és oda is érkezünk vissza. Elektromos kerékpár bérlésében viszont tudunk segíteni, és azzal bárki által teljesíthetővé válhat a túra. A napi távok nem túl hosszúak.

Felszerelés/Ruházat: 

 • Kerékpár: A túra végig aszfaltozott utakon halad, elvileg még országúti bringa is jó lehet, de talán a trekking a legjobb választás. A fontos az, hogy a kerékpárod jó műszaki állapotban legyen! Ide kérlek, ne hozd magaddal a szervizt évek óta nem látott bevásárlásra használt kosaras bringádat, mert magadat és esetleg a társaidat sodorhatod veszélybe. Jó fékek, (nagyon fontos!) nem elkopott gumik, és jó állapotban lévő váltó legyen a bringádon! Ha ilyennel nem rendelkezel, mi tudunk jó minőségű Gepida trekking, vagy - igény esetén - elektromos kerékpárt biztosítani.
 • Ruházat:Strapabíró és sportos túraruházat, fürdőruha, kényelmes cipő, esőkabát, melegebb ruhára estefelé szükség lehet egy rosszabb időjárás esetén.  
 • Felszerelés:napszemüveg, hátizsák vagy kerékpáros táska a napi szükségletekre, új típusú személyigazolvány vagy útlevél, napvédő krém.  

Csomagolás:

A csomagokat a kisbusszal visszük magunkkal, ezért nyomatékosan kérünk mindenkit, hogy a nagymamát és a házi könyvtárat ne csomagolja be a gurulós bőröndjébe! A kisbuszok befogadóképessége korlátozott, ezért maximum fejenként 20 kg súlyú csomagot tudunk elszállítani. A túrán csak a személyes dolgaidat kell szállítanod, ha nincs kerékpáros táskát, igény esetén tudsz tőlünk bérelni jó minőségű vízhatlan Ortlieb márkájú kerékpáros táskát. Akinek nem kényelmetlen hátizsákkal is bringázhat. Ide kell az iratainak, esőkabátnak, a fényképezőgépnek, kis harapnivalónak beférnie. 

Szállás, étkezés: 

Szállásunk Aptban egy hotelben lesz kétágyas szobákban, a szoba ára a reggelit nem tartalmazza, de kb. 9 EUR-ért lehet reggelizni. 

Biztosítás:

Kötelező! Szeretnénk felhívni a figyelmedet arra, hogy a részvétel feltétele az út teljes időtartamára érvényes utasbiztosítás. Fontos! A biztosítás érvényességét indulás előtt a túravezető ellenőrizheti. Érvénytelen biztosítás hiányában a túrán való részvételt a túravezetők megtagadhatják. Kérjük, nézd meg, van-e érvényes utasbiztosításod! Ebben természetesen tudunk segítséget nyújtani, irodánk az Aegon biztosítóval van kapcsolatban, és rajtunk keresztül is meg lehet kötni a biztosítást. Természetesen nem feltétlenül kell a mi általunk javasolt biztosítást megvásárolni, lehet máshol is, de biztosítással rendelkezni kell az utazás egész időtartamára!

Ugyancsak nagyon erősen javasoljuk a kedvező áru stornó biztosítás megkötését. Senki nem lát a jövőbe, sajnos előfordult, hogy betegség miatt az utolsó pillanatban nem tudott valaki részt venni az utazáson, ilyen esetben pedig a biztosító általában teljes mértékben megtéríti a befizetett összeget, amennyiben utasbiztosítással is rendelkezel!

 

Kedvcsináló: A híres "Bor, Mámor, Provence" film :) a túra során láthatod a film helyszíneit
Fontos tudnivalók

Az ország:

Franciaország talán legromantikusabb része Provence, az azúrkék tenger, a behavazott hegycsúcsok, a hegyoldalban ülő kis falvak, a magasból lefelé tekintő erődök, a művészet és a kultúra, az ősi olajligetek és az illatozó levendula mezök földje, melynek ellenállhatatlan kontrasztot ad a toronymagas Alpok és a lábainál elterülő Francia Riviéra.

Időjárás:

Provance ősszel és tavasszal is egyaránt gyönyörű, néha ugyan előfordulhatnak esők, emiatt az esőkabátot ne felejtsük otthon. A visszajáró turisták azonban állítják, hogy a provence-i vidék nyáron, július elején a legszebb, amikor mindenhol virít a levendula. Ezért mi is ilyenkor megyünk, kerékpározni ez az időszak tökéletes, a hegyek között nem lesz elviselhetetlenül meleg.

Valuta, költőpénz:

Franciaországban az euró (EUR vagy €) a hivatalos fizetőeszköz. A piacok és a kis üzletek kivételével szinte mindenhol fizethetünk bankkártyával is, de célszerű, ha van nálunk mindig kisebb címlet is a vásárlásokhoz.

Vám, vízum

A beutazáshoz feltétlenül szükséges a megfelelő igazolvány, mivel 2004. május 1-jétől már vagy érvényes útlevéllel, vagy személyi igazolvánnyal is beutazhatunk Franciaországba. Ha hosszabb időre megyünk, akkor sem kell már vízumot kiváltani. Viszont ellenőrzik, és bármikor ellenőrizhetik is, a hivatalos szervek az önfenntartáshoz szükséges pénzmennyiség rendelkezésre állását (kb. 50 euro/fő/nap).

Higiénia:

Franciaországban a közegészségügyi helyzet és a kötődő ellátó és szolgáltató hálózat igazán jónak mondható, pláne a hazai viszonyokhoz képest. A kinti egészségügyi ellátó és szolgáltató rendszer igénybevételéhez a magyar állampolgároknak az előzetesen kiváltott európai egészségbiztosítási kártyájuk bemutatása szükséges. Sürgősségi ellátás esetén általában e kártya birtokában vehetik igénybe a szükséges orvosi ellátást a helyi biztosítottakhoz hasonló feltételekkel. Járóbeteg ellátás esetében a költségeket a betegnek kell megelőlegeznie, majd a költség-visszatérítési igényüket a magyarországi lakhely szerinti TB Igazgatóságon nyújthatják be. A kártya az OEP budapesti és megyei központi hivatalaiban egyénileg szerezhető be. A túrák alatt nem árt, ha van nálunk ragtapaszt, fertőtlenítő, láz-, és fájdalomcsillapító.

Túrák nehézsége:

Provance minden szépsége ellenére egy meglehetősen tagolt felszínű táj. Ennek ellenére általában úgy indulunk, hogy a busz felvisz bennünket egy magaslatra, ahonnan többnyire lefelé kell gurulnunk. Kérjük mindenki reálisan mérje fel az erőállapotát, a busz ugyanis nem lesz ott minden pillanatban, sőt az egyik napon nem kísér bennünket, mert a hoteltől indulunk, és oda is érkezünk vissza. Elektromos kerékpár bérlésében viszont tudunk segíteni, és azzal bárki által teljesíthetővé válhat a túra. A napi távok nem túl hosszúak.

Felszerelés/Ruházat: 

 • Kerékpár: A túra végig aszfaltozott utakon halad, elvileg még országúti bringa is jó lehet, de talán a trekking a legjobb választás. A fontos az, hogy a kerékpárod jó műszaki állapotban legyen! Ide kérlek, ne hozd magaddal a szervizt évek óta nem látott bevásárlásra használt kosaras bringádat, mert magadat és esetleg a társaidat sodorhatod veszélybe. Jó fékek, (nagyon fontos!) nem elkopott gumik, és jó állapotban lévő váltó legyen a bringádon! Ha ilyennel nem rendelkezel, mi tudunk jó minőségű Gepida trekking, vagy - igény esetén - elektromos kerékpárt biztosítani.
 • Ruházat:Strapabíró és sportos túraruházat, fürdőruha, kényelmes cipő, esőkabát, melegebb ruhára estefelé szükség lehet egy rosszabb időjárás esetén.  
 • Felszerelés:napszemüveg, hátizsák vagy kerékpáros táska a napi szükségletekre, új típusú személyigazolvány vagy útlevél, napvédő krém.  

Csomagolás:

A csomagokat a kisbusszal visszük magunkkal, ezért nyomatékosan kérünk mindenkit, hogy a nagymamát és a házi könyvtárat ne csomagolja be a gurulós bőröndjébe! A kisbuszok befogadóképessége korlátozott, ezért maximum fejenként 20 kg súlyú csomagot tudunk elszállítani. A túrán csak a személyes dolgaidat kell szállítanod, ha nincs kerékpáros táskát, igény esetén tudsz tőlünk bérelni jó minőségű vízhatlan Ortlieb márkájú kerékpáros táskát. Akinek nem kényelmetlen hátizsákkal is bringázhat. Ide kell az iratainak, esőkabátnak, a fényképezőgépnek, kis harapnivalónak beférnie. 

Szállás, étkezés: 

Szállásunk Aptban egy hotelben lesz kétágyas szobákban, a szoba ára a reggelit nem tartalmazza, de kb. 9 EUR-ért lehet reggelizni. 

Biztosítás:

Kötelező! Szeretnénk felhívni a figyelmedet arra, hogy a részvétel feltétele az út teljes időtartamára érvényes utasbiztosítás. Fontos! A biztosítás érvényességét indulás előtt a túravezető ellenőrizheti. Érvénytelen biztosítás hiányában a túrán való részvételt a túravezetők megtagadhatják. Kérjük, nézd meg, van-e érvényes utasbiztosításod! Ebben természetesen tudunk segítséget nyújtani, irodánk az Aegon biztosítóval van kapcsolatban, és rajtunk keresztül is meg lehet kötni a biztosítást. Természetesen nem feltétlenül kell a mi általunk javasolt biztosítást megvásárolni, lehet máshol is, de biztosítással rendelkezni kell az utazás egész időtartamára!

Ugyancsak nagyon erősen javasoljuk a kedvező áru stornó biztosítás megkötését. Senki nem lát a jövőbe, sajnos előfordult, hogy betegség miatt az utolsó pillanatban nem tudott valaki részt venni az utazáson, ilyen esetben pedig a biztosító általában teljes mértékben megtéríti a befizetett összeget, amennyiben utasbiztosítással is rendelkezel!

 

Kedvcsináló: A híres "Bor, Mámor, Provence" film :) a túra során láthatod a film helyszíneit

Éld át velünk a kalandot!
Provence kerékpártúra 2019.


Törzsutas kedvezmény
Törzsutas vagy?
Utazz Velünk és válj törzsutassá! Mi itt a Helian-nál megbecsüljük a hűséges túrázóinkat, ezért már a 3. utazástól számítva igényelhető az 5%-os kedvezményre feljogosító törzsutas kedvezményünk, ami az 5. utazástól számítva már 7%-ra rúg. Megéri Nálunk szervezni a túráid!


Jelentkezem!


Túra neve


Keresés
A Helian - utazási iroda Csapatának kifejezetten fontos a természetvédelem és a fenntartható, környezettudatos mindennapok éppen ezért kérjük, hogy oldalainkat ne nyomtasd ki. Amennyiben valamilyen tartalmat szeretnél szöveges formában elérni kérjük, hogy vedd fel Velünk a kapcsolatot elérhetőségeink egyikén.

Tegyen a fenntartható mindennapokért!

Köszönjük!

Üdvözlettel, a Helian - utazási iroda Csapata