Kerékpártúra Toszkánában - szállás toszkán farmházban {7 nap/6 éj}
dátum: 2024-04-28 - 2024-05-04
Helian - túrázás
Kerékpártúra
3
közepes
kevés hely van
Helian - túraidőtartam
7

Helian - túraidőtartam
6
időtartam
7 nap a Napsütötte Toszkánában, szállás farmházban 2 ágyas szobában, konyhával felszerelt apartmanokban. Siena, San Gimignano, Saturnia fürdője és a Chianti borvidék is a program része!

Normál ár
325.000 Ft / fő
Előleg 130.000 Ft / fő
Jelentkezési határidő 2024-03-11
Helian
Előfoglalási ár
315.000 Ft / fő
Előleg 126.000 Ft / fő
Előfoglalási határidő 2024-01-08Felkeltette az érdeklődésed a túra? Szeretnél életre szóló élményekkel gazdagodni? Nincs más dolgod, mint kattints a "Jelentkezem" gombra és pár egyszerű lépéssel meg is vagy!

Részvételi díj

A részvételi díj tartalmazza:

 • 6 éjszaka szállást apartmanban, tradicionális toszkán farmházban, 2 ágyas szobákban
 • az utazást 9 fős kisbusszal oda-vissza Pécsről, Budapesten át
 • a helyi transzfereket a túra során
 • buszos kirándulást Sienába a program szerint
 • a csomagszállítást
 • a kerékpárok szállítását Budapestről oda-vissza
 • a szervezés költségét és az ÁFA-t
 • a túravezetést

A részvételi díj nem tartalmazza:

 • az étkezések díját
 • az esetleges belépők árát
 • a kerékpárbérlés díját
 • hűvösebb idő esetén a fűtés költségét
 • az utasbiztosítást           

 Miért válaszd ezt a túrát?

Toszkána maga a líra és költészet, az élő történelem, amelybe azelőtt beleszeretsz, hogy észrevennéd. Kerékpárral pedig olyan helyekre jutsz el, amit az autós, buszos turisták soha nem fognak látni, te valóban a táj része leszel az olajfa ültetvények, pipacsmezők, a dimbes-dombos toszkán tájon, ősi borutakon kerekezni még akkor is fantasztikus érzés, ha bizony néha nehéz lesz az emelkedőkön. Az biztos, hogy ide mindig vissza akarasz majd térni, és legközelebb is kerékpárral!

Látnivalók

 • Siena világörökségi belvárosa a Dómmal
 • San Gimignano világörökségi belvárosa
 • A Chianti borút
 • A túfára épült kisvárosok (Sorano, Pitigliano)
 • Saturnia varázslatos fürdője
 • Olaszország legjobb borai (Brunello di Monticello)
 • A toszkán táj

Akik már utaztak velünk

 • helian - vélemények Tamás tökéletes túravezető, maximálisan odafigyelt mindenre és mindenkire, valóban fontos volt számára, hogy mindenki jól érezze magát. A túrát érdemes lenne úgy meghirdetni, hogy e-bike-kal közepes, egyébként nehéz túra. helian - utasvélemények
  helian - referenciák
  Éva
  Toszkána
  helian - vélemények Örömmel jelentem, hogy életem legjobb túráján vettem részt. Teljesen elolvadtunk a tájtól (én már számtalanszor voltam Toszkánában, de ennyire átfogóan, a lábam előtt heverve még nem láttam, bár 8-10 éve bringatúrán is voltam). Többszáz képet csináltunk, messenger csoportot, a kommunikáció percre kész volt. Köszönjük a jó szervezést! helian - utasvélemények
  helian - referenciák
  Edit
 • helian - vélemények Ez egy élménydús túra volt, szórakoztató utastársakkal nagyon szép helyszíneken. A napi túrák összeállítása jó volt, mintha képeslapban jártunk volna. Köszönet a túravezetésért! helian - utasvélemények
  helian - referenciák
  Anonim
  Toszkána kerékpártúra


Hasznos Információk

Létszám: 7-15 fő, KIS CSOPORT!

Fontos!: az utazás árát 405 Ft/1 EUR árfolyamig tudjuk tartani! Amennyiben az utazást megelőző 10. napon az árfolyam ezt meghaladja, akkor árkorrekcióra kényszerülhetünk.

Jelentkezés/ Fizetés menete: Foglaláskor a túra teljes összegének a 40%-a fizetendő előlegként, melyről irodánk e-mailben  fog értesíteni. Ennek befizetésére 3 munkanap áll rendelkezésre. A hátralék indulás előtt 30 nappal fizetendő!

Utazás: 9 fős kisbusszal utazunk Pécsről, Budapesten át egy Siena melletti kis településre (kb. 1100 km) és a helyi transzfereket is ezzel a busszal szervezzük.

Szállás: a program ideje alatt végig egy helyen lesz a szállásunk, egy toszkán farmházban, 6x2 ágyas apartmanokban, 4 db közös fürdővel és konyhával. A kertben egy medence is található, de sajnos az időjárás még nem lesz annyira meleg, hogy ezt használni lehessen. Részletesen lásd a hasznos tudnivalók címszónál! 

Étkezés: a túra ára étkezéseket nem tartalmaz. A kerékpártúrákra napközben szendvics és innivaló (minimum 1 liter/fő) szükséges. Esténként nagyobb szupermarketekben vásárolhatunk ennivalót, reggelit a szálláson készíthetünk magunknak. A szállástól 4-7 km-re van az első étterem.

Csomagszállítás: a túra alatt kísérőautó viszi a csomagjainkat, nekünk csak a napi felszerelést kell a kerékpáron vinnünk.

Felszerelés/Ruházat: lsd. a lap alján

Kerékpárbérlés: a részvételi díj nem tartalmazza a kerékpárbérlést, de igény esetén ezt is tudjuk biztosítani. Már bérelhető elektromos kerékpár is erre a túrára, ha ilyet szeretnél igényelni, akkor a regisztráció során ezt jelezd felénk! 

Kerékpárút: szeretnénk felhívni a figyelmedet, hogy a túra nehézsége elektromos kerékpárral közepes, hagyományos kerékpárral NEHÉZ, kérjük ez alapján válassz magadnak kerékpárt! Az útvonal fele részben aszfalt úton és fele részben apró murvás úton halad, erre érdemes készülni! A legjobb választás a MTB kerékpár teleszkóppal, esetleg trekking bringa, de szélesebb terep gumikkal, amik nem csúsznak meg a köves úton.

Hazsnos információk
Kőszegi Tamás
Kőszegi Tamás
túravezető
Tamás főként Európában mozog otthonosan: például Olaszországban, ahol télen síoktatóként, nyáron szörfoktatóként tevékenykedik, valamint Franciaországban, ahol ösztöndíjas volt Bretagne-ban. Beszél németül, angolul, franciául, olaszul és spanyolul, ami nagyban segíti az adott vidék és kultúra felfedezésében, valamint a nem várt helyzetek megoldásában.

Részletes program

1. nap: Budapest – Sovicille autóbusszal

Indulás a kora reggeli órákban, egész napos buszozás vár ránk, több kisebb megállóval. Az esti órákban érkezünk meg a szállásunkra, egy Siena melletti kis település szélére, ahol tipikus toszkán farmházakban lesz a szállásunk.


2. nap: busszal: Sovicille-Sorano, kerékpártúra: Sorano – Pitigliano – Manciano – Saturnia, Toszkána leghíresebb fürdője és sziklákra épült városai (Táv: 40 km, Szint: 400 méter)

A mai napon rögtön egy gyöngyszemmel kezdjük toszkán túránkat. Először Soranoba megyünk a buszunkkal (kb. 100 km, kisebb utakon), innen indul az első kerékpáros napunk. Sorano és Pitigliano is tufára épült várások, „e cittá del tufo”. A hatalmas gesztenyefák között elterülő sziklákra épült település azoknak nyújt menedéket, akik a nyüzsgő, nagyvárosi életbe belefáradva egy spirituális, testüket, lelküket egyaránt kényeztető élményre vágynak. Ha tehát Soranoban járunk, élvezzük ki, hogy létezik egy hely, ahol valóban megállt az idő! A következő állomásunk Pitigliano - a "Kis-Jeruzsálemként" ismert alig több, mint 3000 fős település épületei beleolvadnak a sziklákba, amelyekre épült, olyan mintha azokból faragták volna, és valóban van is benne igazság. A Lente és a Meleta folyók által öntözött zöld terület pedig még meseszerűbbé teszi ezt a falucskát. Nem véletlenül került fel Pitigliano Olaszország legszebb falvainak listájára. A következő érintett települések is a meseszerűen szép Toszkánát elevenítik fel, így nem fog bennünket csalódás érni! A végén vár majd minket a legnagyobb csoda – Saturnia fürdője, amelynek képeivel talán már mindenki találkozott. Délután utazás haza busszal a szállásra.


3. nap: Az „Eroica” útvonalán (Pianella (busszal) – Radda in Chianti – Gaiole in Chianti – Pianella (Táv: 51 km, Nehézség: közepesen nehéz, Szint: 700 méter; Könnyű verzió: 28 km, szint 300 méter)

Reggeli után Pianellába utazunk a buszunkkal, ma a híres Eroica útvonalán fogunk kerékpározni, amely egy kultikus kerékpáros verseny itt Toscanában. A távot régi kerékpárokkal, korhű ruhákba öltözve teszik meg a résztvevők. Nem véletlen a Chianti név sem a településnek, amelyeken keresztül haladunk a híres Chianti útvonalon fekszenek. Az út többnyire murvás, a híres fehér út, rendkívül jól járható, de a szintekkel meg kell birkóznunk itt Toscánában. Emiatt aki úgy dönt, hogy csak a táv felét szeretné megtenni, az Radda di Chianti településéig autóbusszal utazik, és lesz bőven ideje szemlélődni és borokat kóstolni, majd innen csatlakozik a kerekes csapathoz. Az út utolsó szakaszán még feltekerünk a Castello di Brolio borászatához, ahonnan a Chianti származik. Ez az egyik legrégibb olasz borászat, 1141 óta a Ricasoliékhoz tartozik egy híres Firenzei arisztokrata családhoz. Közülük a leghíresebb a Bettino Ricasoli, a vasbáró. A kastélytól végig gurulunk lefelé egészen vissza Pianelláig, az út csodálatosan látványos lesz a szőlőkkel, a ciprusokkal és a dombokon feltűnő farmházakkal, olajfákkal. Busszal utazunk vissza a szállásunkra.


4. nap: Siena buszos kirándulás, fakultatív kerékpározási lehetőséggel (Táv: 42 km, Szint: 710 méter)

Ma egy kis pihenőnapot iktattunk be, azok akik az előző két napon elfáradtak, ma busszal mehetnek be Siénába, amely fekvését és székesegyházát, valamint a kagyló alakú főterét tekintve talán még Firenzénél is szebb.  Azok, akik viszont úgy döntenek, hogy a kerékpározást választják, azok egy 2 órás kerekezéssel érhetik el a várost, szintén lesz idejük 4-5 órát eltölteni Siena belvárosában, ebben a csodálatos középkori városban. Visszafelé szintén kerékpáron tekerhet, aki szeretne, akik így döntenek betekintést nyernek a Crete Senesi világába, amely nevét arról a szürke agyagról kapta, amely errefelé a tájat jellemzi. Gyönyörű kis falvakon haladunk keresztül, a táj eléggé dimbes-dombos lesz, útközben egy finom rozéval tudjuk magunkat felfrissíteni. De megéri a fáradtságot, tényleg pazar tájon tekerhetünk! 


5. nap: busszal: Ampugnano-Montalcino, kerékpártúra: Montalcino – Torrenieri – Buonconvento (Táv: 38 km, Nehézség: közepesen nehéz, Szint: 600 méter)

A mai napot a fehér út déli felének felfedezésére szánjuk, olyan terepre, amely mentén csodálatos kis városkák találhatóak, és valódi toszkán tájban gyönyörködhetünk. Montalcino a Brunello szülőhelye, és a legjobb és leghíresebb olasz bor is innen származik. A városka az Orcitals kultúr - és természeti park közepén fekszik, amely a földpiramisokról is nevezetes. Montalcinóig busszal utazunk, és a városka bejárása és a leghíresebb olasz bor kóstolása után egy hosszú lejtővel indítunk. Itt csak siklanunk kell és gyönyörködünk a szép tájban. Egy idő után azonban rátérünk a murvás útra, és elkezdődik az út legszebb, de lejtőkkel és emelkedőkkel tarkított szakasza. Ne feledjük a mondást, itt Toszkánában csak az asztal egyenes. A látvány azonban kárpótolni fog bennünket, ha valaki valóban látni akarja Toszkánát, az pontosan ezeken az utakon tudja ezt megtenni, a főutak soha nem fogják felfedni az igazi toszkán szépségeket.


6. nap: Mucellena– Colle di Val d’Elsa - San Gimignano (vissza autóbusszal) (Táv: 34 km, Nehézség: közepesen nehéz, Szint kb. 550 méter)

Ma egy rövidebb, de annál szebb túránk lesz! Egy egészen pici település mellől indulunk, amelyet a legtöbb térkép nem is jelez. Nagyjából 600 méteres magasságról indul a mai túránk, hogy 8-10 km-en keresztül csak gurulhassunk lefelé szelídgesztenye erdők között. A lejtő Colle di Val d’Elsa településére visz bennünket, amely nemcsak meseszép óvárosával csábít, de ez a település a leghíresebb kristály és üveggyártó városka egész Olaszországban. Napjainkban a Colle di Valdelsa-i üzemek állítják elő az olasz nemzeti kristályterméknek 95%-át, és a világ kristálycsiszolásának 14%-át. A települést megmászva megint többnyire lefelé haladunk, míg el nem érjük a san gimnógnanói bor utat, a Varnacciát. A 13. sz. végére a Vernaccia di San Gimignano az előkelőségek bora lett. Dante az Isteni Színjátékában IV. Márton pápával a Purgatóriumban találkozik: a pápa azért került oda, mert túl gyakran kívánta meg a Vernaccia di San Gimignanót a Bolsenai-tóból kifogott, sült angolnák mellé. Eleinte bizony nehéz lesz az út, biztosan néhányan tolni fogják az első néhány száz méteren a kerékpárt, de utána a látvány a tornyok városára minden nehézséget feledtetni fog, hiszen az út a borászatok között páratlan szépségű. Aki nehéznek ítéli meg a napi túrát, vagy már nagyon fáradt lesz a toszkán dimbes-dombos tájon való kerekezéstől, az utazhat az autóbusszal is. Igaz lemarad azokról a szépségekről, amit a kerekesek látnak, de San Gimignano középkorból megmaradt városa igazi hab a tortán – méltó befejezése lesz a toszkán kerékpártúránknak. A városka gyalogos felfedezése után busszal utazunk vissza a szállásunkra.


7. nap: utazás haza Magyarországra

Reggel bepakolunk a buszba, felrakjuk a kerékpárokat és elindulunk vissza Magyarországra. Érkezés a késő esti órákban Budapestre.

Fontos tudnivalók

Az ország:

Olaszországba, akárcsak, az Európai Unió többi országába, személyi igazolvánnyal utazhatunk. A közbiztonság a hírhedt olasz maffia ellenére egyáltalán nem rosszabb a többi európai országhoz viszonyítva. Itt is pontosan ugyanúgy kell vigyáznunk értékeinkre, mint máshol, a kerékpárjainkat ne hagyjuk őrizetlenül, illetve használjunk jó minőségű lakatot, ha értékesebb kerékpárt viszünk magunkkal. Toszkána Közép-Olaszország szívében helyezkedik el. Tartományi székhelye Firenze, a világ egyik leglátogatottabb turista célpontja, mely kb. 300 km-re fekszik a fővárostól, Rómától. Közel 23 ezer négyzetkilométer kiterjedésű, több, mint 3 milliós lakossággal. Toszkána egyedülállóan gazdag művészeti értékű városain túl híres gasztronómiai- és borvidék; a középkori várostípus, a reneszánsz építészet és az egyre gazdagabban feltárt és bemutatott etruszk kultúra élő „múzeuma”; de egyben természeti oázisok, valamint gyógy- és termálforrások paradicsoma is.

Időjárás:

Toszkána ősszel és tavasszal is egyaránt gyönyörű, néha ugyan előfordulhatnak esők, emiatt az esőkabátot ne felejtsük otthon. Ennek ellenére áprilisban már, október elején napközben még ideális, kellemes, néha már nyárias melegre számíthatunk, csak estefelé hűl le jobban a levegő. 

Valuta, költőpénz:

Olaszországban az euró (EUR vagy €) a hivatalos fizetőeszköz. A piacok és a kis üzletek kivételével szinte mindenhol fizethetünk bankkártyával is, de célszerű, ha van nálunk mindig kisebb címlet is a vásárlásokhoz. 

Túrák nehézsége:

Toszkána minden szépsége ellenére egy meglehetősen tagolt felszínű táj. Az utak többsége murvás, vagy alsórendű útvonal. Ennek ellenére a murva senki ne riasszon el, az utak jó minőségűek. Láttunk ezeken országúti kerékpárral is közlekedni olaszokat. Ennek ellenére mi egyértelműen a mountain bike-okat javasoljuk erre a túrára is. Aki megriadna a szintektől, annak kidolgoztunk egy mindenki számára – aki szokott kerékpározni – teljesíthető könnyű verziót is. Így a túrán bárki részt tud venni. Ha pedig úgy dönt, hogy egy-egy napot kihagyna, a szállás gyönyörű helyen van, és pihenéssel, vagy éppen egy fakultatív főzőiskolán való részvétellel is remekül el tudja tölteni a napot a napfényes Toszkánában.

Felszerelés/Ruházat:

 • Kerékpár: Erre a túrára javasoljuk a MTB típusú teleszkópos bringákat! Meg lehet tenni a távot trekking kerékpárral is, de a murvás utakon ezt csak kifejezetten haladóknak javasoljuk. A mountain bike-ok szélesebb profilja nagyobb biztonságot nyújt a lejtős murvás szakaszokon. Fontos, hogy a kerékpárod jó műszaki állapotban legyen! Ide kérlek, ne hozd magaddal a szervizt évek óta nem látott bevásárlásra használt kosaras bringádat, mert magadat és esetleg a társaidat sodorhatod veszélybe. Jó fékek, (nagyon fontos!) nem elkopott gumik, és jó állapotban lévő váltó legyen a bringádon! Ha ilyennel nem rendelkezel, tőlünk tudsz bérelni erre a túrára alkalmas MTB kerékpárt. 
 • Ruházat:strapabíró és sportos túraruházat, kényelmes cipő, esőkabát, fürdőruha, melegebb ruhára estefelé szükség lehet egy rosszabb időjárás esetén.  
 • Felszerelés: kerékpáros sisak (ajánlott!), kerékpáros kesztyű, fényvisszaverő mellény, kerékpáros lámpa

Csomagolás:

A csomagokat a kisbusszal visszük magunkkal, ezért nyomatékosan kérünk mindenkit, hogy a nagymamát és a házi könyvtárat ne csomagolja be a gurulós bőröndjébe! A kisbuszok befogadóképessége korlátozott, ezért maximum fejenként 20 kg súlyú csomagot tudunk elszállítani. A túrán csak a személyes dolgaidat kell szállítanod, ha nincs kerékpáros táskát, igény esetén tudsz tőlünk bérelni jó minőségű vízhatlan Ortlieb márkájú kerékpáros táskát. Akinek nem kényelmetlen hátizsákkal is bringázhat. Ide kell az iratainak, esőkabátnak, a fényképezőgépnek, kis harapnivalónak beférnie.

Szállás, étkezés:

Az apartman épülete egy hangulatos és különleges kis toszkán birtokon van. A birtok elhelyezkedése ideális, mert nyugodt, csendes, természetközeli környezetben vagyunk, mégis Siena is könnyen, gyorsan megközelíthető. Az épület a toszkán hagyományoknak megfelelően, kőből épült, a mennyezeten látszanak a födém fagerendái és cserepei. Az apartmanhoz 4 db zuhanyzós fürdőszoba tartozik, az apartman konyhával, főzési lehetőséggel is rendelkezik. A vendégek számára wifi rendelkezésre áll, illetve a kertben egy közös használatú medence is van, de április végén még nem lesz elég meleg a fürdéshez sajnos. 

A túra idején előfordulhatnak hűvösebb reggelek vagy esték, ez esetben van központi fűtés a házban, amit lehet használni, de ennek díját nem tartalmazza az ár. Ha esetleg szükség lesz fűtésre, akkor a szállásadó jelzi felénk a leolvasott összeget és azt arányosan rendezik a résztvevők a helyszínen.

Az ár reggelit nem tartalmaz, az étkezés teljesen önellátó, de bőven lesz alkalom élelmiszert vásárolni, vagy étteremben étkezni. A túrákra müzli szelet, energiaszeletek, szőlőcukor, olajos magvak stb. hasznos lehet, míg a ki és hazautazásra célszerű, ha szendvicsekkel és innivalóval is készülsz.

Biztosítás:

Kötelező! Szeretnénk felhívni a figyelmedet arra, hogy a részvétel feltétele az út teljes időtartamára érvényes utasbiztosítás. Fontos! A biztosítás érvényességét indulás előtt a túravezető ellenőrizheti. Érvénytelen biztosítás hiányában a túrán való részvételt a túravezetők megtagadhatják. Kérjük, nézd meg, van-e érvényes utasbiztosításod! Ebben természetesen tudunk segítséget nyújtani, irodánk az AB-Aegon biztosítóval van kapcsolatban, és rajtunk keresztül is meg lehet kötni a biztosítást. Természetesen nem feltétlenül kell a mi általunk javasolt biztosítást megvásárolni, lehet máshol is, de biztosítással rendelkezni kell az utazás egész időtartamára!

Ugyancsak nagyon erősen javasoljuk a kedvező áru stornó biztosítás megkötését. Senki nem lát a jövőbe, sajnos előfordult, hogy betegség miatt az utolsó pillanatban nem tudott valaki részt venni az utazáson, ilyen esetben pedig a biztosító 100%-ban megtéríti a befizetett összeget, amennyiben utasbiztosítással is rendelkezel!

Éld át velünk a kalandot!
Toszkána kerékpártúra
Inn menti kerékpártúra - Svájc és Tirol


Törzsutas kedvezmény
Törzsutas vagy?
Utazz Velünk és válj törzsutassá! Mi itt a Helian-nál megbecsüljük a hűséges túrázóinkat, ezért már a 3. utazástól számítva igényelhető az 5%-os kedvezményre feljogosító törzsutas kedvezményünk, ami az 5. utazástól számítva már 7%-ra rúg. Megéri Nálunk szervezni a túráid!


Jelentkezem!


Túra neve


Keresés
A Helian - utazási iroda Csapatának kifejezetten fontos a természetvédelem és a fenntartható, környezettudatos mindennapok éppen ezért kérjük, hogy oldalainkat ne nyomtasd ki. Amennyiben valamilyen tartalmat szeretnél szöveges formában elérni kérjük, hogy vedd fel Velünk a kapcsolatot elérhetőségeink egyikén.

Tegyen a fenntartható mindennapokért!

Köszönjük!

Üdvözlettel, a Helian - utazási iroda Csapata