Kalandtúra az édenkertben - Sri Lanka
dátum: 2024-02-10 - 2024-02-24
Helian - túrázás
Egzotikus utazás
2
könnyű
van szabad hely
Helian - túraidőtartam
15

Helian - túraidőtartam
14
időtartam
Kalandtúra az édenkertben - Sri Lanka
2024-02-10 - 2024-02-24
Egzotikus utazás | 15 nap / 14 éj
Nehézségi szint: könnyű
Van még szabad hely
697.000 Ft / fő
Jelentkezési határidő: 2023-12-24
Foglaláskor csupán előleg fizetendő.
Lejárt a jelentkezési határidő.
Kérdésem van
Srí Lanka igazi édenkert, UNESCO világörökségi helyszínekkel, trópusi esőerdőkkel csodálatos nemzeti parkokkal, ősi városokkal, fűszerkertekkel álomszép tengerparttal pálmafákkal. Ezen a kis szigeten mindent megtalálsz a természettől a kultúráig, amire csak szükséged van egy tökéletes nyaraláshoz a zord télben.

Sri Lanka egy igazi édenkert - minden megtalálható, amit egy trópusi utazástól várunk. Pálmafás homokos  tengerpartok, trópusi esőerdők, magas ködbevesző hegycsúcsokkal, ősi városok, amelyk mind az UNESCO világörökségi listáján szerepelnek, fantasztikus teaültetvények, rízsföldek, mangróve erdők, nemzeti parkok változatos állatvilággal, finom egzottikus ételek. A programot úgy állítottuk össze, hogy minden érdekességet megmutassunk, ügyelve a természeti és kulturális értékekre, ugyanakkor az utazás végén hagyjunk időt egy kis pihenésre, feltöltődésre a tengerparton. A szállások színvonalasak úszómedence mindenhol elérhető, biztosítunk helyi és magyar idegenvezetőt is.


Helian
Normál ár
697.000 Ft / fő
Előleg 275.000 Ft / fő
Jelentkezési határidő 2023-12-24
Felkeltette az érdeklődésed a túra? Szeretnél életre szóló élményekkel gazdagodni? Nincs más dolgod, mint kattints a "Jelentkezem" gombra és pár egyszerű lépéssel meg is vagy!
Lejárt a jelentkezési határidő.

Érdeklődöm!

Látnivalók
 • Wilpattu Nemzeti Park; Udawalawe és Horton Plains Nemzeti parkok
 • Anuradhapura ősi városa a világ legnagyobb sztúpájával (UNESCO világörökség)
 • Sigirya szikla erődítménye (UNESCO világörökség)
 • Dambulla barlangtemplomai (UNESCO világörökség)
 • Kandy városa a szent fog templommal
 • Nuwara Eliya hegyi üdülőhelye
 • Trópusi tengerpart pálmafákkal 

Részletes program

0. nap: Budapest – Colombo repülővel

Indulás a Ferihegyi repülőtérről Sri Lankára – a fővárosba - Colombóba. A repülőjegy megvásárlásában, ill. a vízumügyintézésben irodánk igény szerint utasainknak segítséget nyújt.

1. nap: érkezés Colombóba, transzfer Negombóba

Érkezés a Colombói repülőtérre, ahol a Sri lankai barátaink fogadnak bennünket, majd transzfer Negomboba a szállodába. Este körbevezetnek bennünket Negombóban, ahol a mai éjszakát töltjük. Megnézzük a régi halászfalut, a holland erődöt, amelyet 1678-ban börtönné alakítottak át, a Hamilton csatornát, amelyet szintén a gyarmatosítók építettek, hogy a fahéjat szállíthassák, a Szűz Mária templomot és a régi holland temetőt, valamint a halpiacot is. Negombo Sri Lanka negyedik legnagyobb városa kb. 37 kilométerre, északra a fővárostól – Colombotól. Híres a halászati iparáról, látványos halpiacairól, és szép homokos strandjairól. Az ország egyik legliberálisabb városa modern életstílussal éjszakai élettel luxushotelekkel, és kiváló éttermekkel, ugyanakkor ez az ország katolikus központja is egyben.

Vacsora és szállás a előreláthatólag a Katamarán Hotelben - Negomboban  www.lsrhotels.com/catamaran-beach-hotel-negombo.html

 


2. nap: Negombo – Kalpitiya - félsziget

A reggeli után elindulunk a Kalpitiya félszigetre. A Kalpitiya-félszigetet alkotó keskeny földnyelv megőrizte tradicionális életstílusát a közelmúltban bekövetkezett fejlesztések dacára is. Az emberek életmódját itt csak az évszakok változásai és a természeti erőforrásai befolyásolják. A Kalpitiyától északra fekvő szigetek a régi szép időkben a híres horgász „Waadiyas” helyszínei voltak. A Kalpitiya egy csodálatos természeti környezetbe csöppennek, a csendes lagúnák és a zöld mangrove szigetek világába. A Putlam-lagúna a Kalpitiya-félsziget szíve több ezer lagúnahalász megélhetését biztosítja. Kalpitiya menedéket teremtett a veszélyeztetett fajok számára, valamint kikapcsolódási lehetőségeket mind a helyiek, mind a turisták számára. Meglátogatjuk a Talawila Szent Anna-templomot, a halászati kikötőt, egy halászfalut és a holland erődöt. Látni fogunk kókuszpálma ültetvényeket, sótelepeket, és nem marad ki Sri Lanka egyik leghíresebb hindu temploma - a Munneswaram sem a programból.

Szállás: Carolina Beach Hotel, Chilaw


3. nap: Kalpitiya - félsziget – Wilpattu Nemzeti Park - Anuradhapura

Reggeli után indulás a Wilpattu Nemzeti Parkba. Délután egy Jeep Safarin veszünk részt. A park híres a leopárdjairól, bár csekély a valószínűsége a felbukkanásuknak, mivel alapvetően kerülik a találkozást az emberrel, és már csak mintegy 50 példány él itt a 130 ezer hektáros vadrezervátum területén. A park számos egyéb állatfajnak is otthona, majomfélék, elefántok, medvék, bivalyok, szarvasok, őzek egyaránt felbukkanhatnak, nem véletlenül népszerű e hely az ökoturizmus hívei számára. A tatvak környéke pedig gazdag madárvilággal kápráztatja el az utazót. Innen tovább utazunk Anuradhapurába – amely a sziget első fővárosa volt az időszámítás előtt 5. században UNESCO világörökségi helyszín. Az ősi város területe is hatalmas, a rengeteg látnivaló megtekintése sok időt vesz igénybe. A várost hatalmas falak vették körbe, és kiterjedt csatornarendszerrel is rendelkezett. Itt találhatók Sri Lanka legnagyobb sztúpái (dagobái). Ezeket másnap nézzük meg.

Éjszaka a Rajarata Hotelben, Anuradhapurában


4. nap: Anuradhapura

Folytatjuk Anuradhapura felfedezését, hiszen itt annyi a látnivaló, hogy egy egész napot is érdemes rászánni. Megnézzük az Isurumuniya-t - a szigeten elsőként épült templomot, a Sri Maha Bodhi Tree-t -, amelynek több mint 2300 éves hiteles története van, és amelyet egy csemetékből ültettek el. Állítólag ez alatt a fa alatt világosodott meg Buddha.  A Ruwanveliseya - a sziget legnagyobb sztúpája mellett a Jethawanaramaya és Abhayagiriya - amelyek eredeti formájukban a gízai nagy piramisokhoz hasonlítottak, amelyek a világ legmagasabb téglaépületei, világörökségi helyszínek. A Mahasena király által emeltetett, 122 méter magas Jetavanarama, Sri Lanka legelső dagobája, a Buddha kulcscsontja fölé emelt Thuparama; és a kiterjedt kolostorkomplexum közepén magasodó Abhayagiri dagoba kihagyhatatlan látvány.

Éjszaka a Rajarata Hotelben, Anuradhapurában


5. nap: Anuradhapura – Sigirya - Dambulla

Sigirya méltán az egyik legizgalmasabb műemlék egész Sri Lankán. A 200 méter magas szikla tetejére, Kasyapa király építette bevehetetlen fellegvárát az V. században, ahol 18 évig uralkodott. A romjaiban is lenyűgöző pompájú erődítmény és palotarendszer, királydrámákba illő történelmi események helyszíne volt egykor. 

A buja kertekkel, mesterséges tavakkal körülvett erődítmény legfelső szintjére egykor egy hatalmas, kőbe faragott oroszlán száján keresztül vezetett az út, ám mára csupán a helyszínnek nevet adó fenevad mancsai maradtak meg, csonkán is megálljt parancsolva a látogatóknak, hogy elmerengjenek a palota hajdani pompáján. A kolostor együttesben sziklatemplomok, fürdők, tavak, barlangok, a gránitsziklán kialakított függőkertek, teraszok és Ázsia legrégebben tervezett kertjei találhatók. Innen Dambullába utazunk. A Dambulai barlangtemplomok a világ legnagyobb festett barlangjai közé tartoznak a világon több mint 22.000 m² festett felülettel, festménnyel, szoborral, faragott Buddha figurákkal, istenekkel, királyokkal. Az 1991 óta UNESCO világörökségi védettséget élvező szentélyek csarnokait díszítő freskók és szobrok a buddhista művészet igazi gyöngyszemei. A sziklafal alatti hosszú hasadékban öt barlangszentélyt alakítottak ki, ahol mintegy 150 kisebb-nagyobb ülő, álló, fekvő valamint egy 15 méteres Buddha várja évszázadok óta türelemmel az utazót. A szentélyek falait különböző stílusú vallási és történelmi témájú festmény díszíti. A barlangok előtti teraszon egy buddhista dagoba (stúpa) és az elmaradhatatlan bo fa áll.

Az éjszakát is Dambullában a Rangiri üdülőszállóban töltjük.

Este pihenésképpen tehetünk egy sétát Dambullában a piacra mindenképpen érdemes kilátogatni, az egyik legjelentősebb gyümölcs és zöldségpiac is itt található a szigeten, ahol nemcsak kiskereskedők, hanem viszonteladók is járnak nagytételben vásárolni. Itt minden egzotikus déligyümölccsel találkozhatunk, amit a Sri Lankai édenkert megterem.


6. nap: Dambulla - Kandy

Reggeli után Sri Lanka történelmi is kulturális fővárosába – Kandyba - utazunk. 1815-ig - amikor az utolsó Sri Lankai király csatát vesztett a britekkel szemben – Kandy volt az ország fővárosa, természetesen ez is világörökségi helyszín. Útközben megállunk egy fűszerkertben, ahol betekintést nyerhetünk az egzotikus fűszerek termesztésébe és használatába. Egy batik készítő manufaktúrába megyünk innen, láthatjuk, amint a falusi lányok készítik a szebbnél-szebb kelméket.

A programot egy városnéző túrával indítjuk, és először az ún. Upper Lake Drive - a Felső-tó úttal indítjuk, ahonnan csodálatos panoráma tárul a szemünk elé a városról majd a város fő látványossága a Szent Fog temploma következik, amely a buddhista világ legszentebb helye. Ezután meglátogatjuk a Királyi Botanikus kertet, amely az utolsó kandy királynő életében a gyönyörök kertjét jelentette. A kert arról is nevezetes, hogy Lord Louise Mountbatten a II. világháború idején az Egyesített Délkelet-Ázsiai Főparancsnokság hadműveleti főparancsnokaként innen vezényelte az operatív hadműveleteket. A kertben több mint 5000 különféle egzotikus növény megtalálható. Ellátogatunk a drágakő múzeumban, ahol megmutatják, hogy az ékszerüzletek polcain látható drágakövek miképpen készülnek a nyers kőzetből csiszolással.

Este egy kultúrműsor keretében a tradicionális Kandy táncbemutatót élvezhetjük hagyományos dobkísérettel, és láthatunk egy igazi tűzjárást is, ahol a helyiek transzba kerülve gyalogolnak keresztül az izzó parázson. Este a csillagos ég alatt elsétálunk a szent fog templomához, ahol Buddha szent fogát őrzik, és az egyik legfontosabb zarándokhelynek számít a buddhisták körében a világon. Az éjszakát Kandyban  - a hotel Topázban töltjük. 


7. nap: Kandy - Nuwara Eliya

Reggel felkerekedünk, és Innen Nuwara Eliya „Kis-Anglia” felé vesszük az irányt a Ramboda hágón át, amely a mélyzöld trópusi eredőktől körülvéve káprázatos látványt nyújt, mintha egy zöld subaszőnyeg terülne el alattunk. Teaültetvények között haladunk, vízeséseket hagyunk magunk mögött, egy igazi paradicsomi környezetbe csöppentünk. A táj lenyűgöző, Sri Lankai utazásunk egyik fénypontja lesz.

Nuwara Eliya a kis házikóival és a piros telefonfülkéivel nem véletlenül kapta a „Kis-Anglia” nevet. Valaha az indiai Shimlához, vagy Darzsilinghoz hasonlóan Nuwara Elya az angol és skót gyarmatosítók kedvenc nyaralóhelye és hegyi üdülője volt a kellemes hűvös klímájának köszönhetően. A település Pidurutalagala hegy tövében található, amely Srí Lanka legmagasabb csúcsa is egyben. Az egész leginkábba a híres Angol tóvidékre emlékeztet. Mélyzöld színek, golfpályák, teaültetvények, gazdag növény és állatvilág jellemzi a környéket. Útközben természetesen meglátogatunk egy híres „Ceyloni” teaültetvényt, a kóstoló sem fog elmaradni. Este szabad program, érdemes sétálgatni a hegyi üdülőhelyen a Viktória parkban, a Gregory tónál, vagy a piacon. A természetkedvelőknek még beleférhet egy rövid séta a gyönyörű Lover’s Leap (Szerelmesek ugrása) vízeséshez, amely a várostól nem messze 1 óra sétára található.

Éjszaka a Heaven Seven Hotelben, Nuwara Eliya városában


8. nap: Nuwara Eliya – Horton Plains - Nuwara Eliya

Reggeli után indulás a Horton-síkságra – a Srí Lanka-i Közép-felföld újonnan nyilvánított Világörökség részévé, amely a sziget legelszigeteltebb fennsíkja, 1860 méteres tengerszint feletti magasságban, és egyben a legnépszerűbb nemzeti park is a szigeten – méltán. A parknak buja erdeje van amely ködbe vész a felhők közé törő hegycsúcsok előtt. Itt eljuthatunk a világ végére, hiszen itt a legnépszerűbb kilátópont a Világvége szakadék, amelytől a panoráma lenyűgöző. A baker’s vízesés látványos zuhataga a buja növényzet közül tűnik elő. A park állatvilága is gazdag, leopárdok, szamburuk, majmok, 247 lepkefaj, de a növényvilágot is csodálatos rododendronok, orchideák, egzotikus mohafélék képviselik.

 Éjszaka a Heaven Seven Hotelben, Nuwara Eliya városában


9. nap: Nuwara Eliya - Udawalawe Nemzeti Park

Reggeli után felkerekedünk az Udawalawe Nemzeti Park felé. Jeepsafari a parkban főleg a vadon élő elefántok megtekintése miatt. A park, egy 308 km²-es víztározó közepén helyezkedik el, ideális helyszín nemcsak az elefántok, hanem a különleges szépségű madarak és más vadállatok megfigyeléséhez. Megnézzük az átmeneti elefántmenhelyet is. 1995-ben nyitotta meg kapuit a rászoruló elefántbébik előtt ebben az őserdei környezetben. Az átmeneti otthon gondoskodik az elárvult elefántborjakról, amíg azok függetlenné válnak és eléggé alkalmassá válnak arra, hogy visszaengedjék őket a vadonba.

Éjszaka a Kalu's Hideaway Hotelben, Udawalawében


10. nap: Udawalawe – Galle - Bentota

 Reggeli után Galléba a régi kikötővárosba utazunk, amely őrzi ősi történelmi karakterét. Galle Európai stílusú óvárosával és ódon erődítményével a gyarmati időszak kimagasló jelentőségű emléke, egyben Sri Lanka egyik UNESCO világörökségi védettséget élvező kulturális helyszíne. Galle már hosszú évszázadok óta fontos nemzetközi kikötő volt, amikor 1505-ben az első portugál hajók horgonyt vetettek partjainál, majd kisebb erődítményt emeltek védelmére. Az erődítmény falain belül található óvárosban, azaz a Galle Fortban olyan fontos látnivalók találhatóak, mint a holland református templom, amely mellett régi holland temető is elterül. A holland kormányzati irodáknak otthont adó, később New Oriental Hotel néven a fontos utazók számára szolgáló szálláshellyé átalakított épületben ma a minden igényt kielégítő luxusszálloda található. Hangulatos utcácskáit szelve, találhatunk itt múzeumot, kisebb-nagyobb templomokat, kis üzleteket, cukrászdákat, éttermeket, szállodákat, és ha szerencsések vagyunk, egy-egy lopott pillanatban bepillantást nyerhetünk, hogy milyen csodás belsőkerteket rejtenek a házak külső falai.

A kiránduláson más érdekességeket is látni fogunk, felkeresünk egy Maszk múzeumot, és egy teknőskeltetőt.

Aki látta a Híd a Kwai Folyón című nagy klasszikust, most kicsit megdobogtatjuk a szívét, mert a forgatási helyszínre utazunk. Ha szerencsénk lesz találkozhatunk a híres „Jugle Boy”-al a Dzsungel fiúval, Samuel Perera-val, aki játszott a filmben, és egy igazán autentikus helyi vezető, aki sokat tud mesélni a filmről és a forgatásról.

Folytatjuk utunkat a tropikus paradicsomi tengerpartra – Bentotába. Bentota az a hely, amiről otthon mindig is álmodtál, amelyet a legszebb posztereken láthattál – kilométereken keresztül húzódó hófehér homokos tengerpart pálmafákkal és azúrkék óceánnal. A városka pedig biztosítja mindazt a kényelmet, amire egy nyaralónak szüksége van – vásárlási lehetőség, gazdag kulturális és történelmi örökség. Az éjszakát a Bentota Marina hotelben töltjük.


11 - 13 nap: Üdülés a Bentotai tengerparton

Bentota az a hely, amiről otthon mindig is álmodtál, amelyet a legszebb posztereken láthattál – kilométereken keresztül húzódó hófehér homokos tengerpart pálmafákkal és azúrkék óceánnal. A városka pedig biztosítja mindazt a kényelmet, amire egy nyaralónak szüksége van – vásárlási lehetőség, gazdag kulturális és történelmi örökség. Itt néhány napot valóban pihenhetünk ezek a napok a nyaralásról szólnak, mindenki kedvére élvezheti a tengerpart biztosította örömöket. Lazulás, napozás a pálmafák alatt, fürcsi és búvárkodás koktélok.


14. nap: Colombo repülőtér – Budapest

Transzfer a repülőtérre, és elindulunk vissza Magyarország felé. Érkezés Budapestre menetrend szerint.

Részvételi díj

A részvételi díj tartalmazza: 

 • Szállást kétágyas szobában reggelivel
 • Minden transzfert, és program szerinti kirándulást korszerű légkondicionált járművekkel
 • Az állami adókat
 • Helyi angolul beszélő idegenvezetőt és sofőrt a kísérőautóval
 • Túraszervezést

A részvételi díj nem tartalmazza: 

 • Repülőjegyet illetve a repülőtéri illetéket (kb. 300.000 Ft)
 • Biztosítást (kötelező)
 • Az étkezéseket
 • A belépőjegyek árát a program szerint
 • Bármit, ami fent említett „részvételi díj tartalmazza” felsorolásban nem szerepelt
Lejárt a jelentkezési határidő.

Érdeklődöm!Miért válaszd ezt a túrát?

Sri Lanka egy igazi édenkert - minden megtalálható, amit egy trópusi utazástól várunk. Pálmafás homokos  tengerpartok, trópusi esőerdők, magas ködbevesző hegycsúcsokkal, ősi városok, amelyk mind az UNESCO világörökségi listáján szerepelnek, fantasztikus teaültetvények, rízsföldek, mangróve erdők, nemzeti parkok változatos állatvilággal, finom egzottikus ételek. A programot úgy állítottuk össze, hogy minden érdekességet megmutassunk, ügyelve a természeti és kulturális értékekre, ugyanakkor az utazás végén hagyjunk időt egy kis pihenésre, feltöltődésre a tengerparton. A szállások színvonalasak úszómedence mindenhol elérhető, biztosítunk helyi és magyar idegenvezetőt is.

Látnivalók

 • Wilpattu Nemzeti Park; Udawalawe és Horton Plains Nemzeti parkok
 • Anuradhapura ősi városa a világ legnagyobb sztúpájával (UNESCO világörökség)
 • Sigirya szikla erődítménye (UNESCO világörökség)
 • Dambulla barlangtemplomai (UNESCO világörökség)
 • Kandy városa a szent fog templommal
 • Nuwara Eliya hegyi üdülőhelye
 • Trópusi tengerpart pálmafákkal 

Hasznos Információk

Létszám: 6-10 fő

Utazás: odautazás repülővel a Budapest-Colombo útvonalon. Srí Lankán belül helyi transzferekkel, légkondicionált járművekkel utazunk, illetve végig velünk tart a kísérőautó. A repülőjegy ára jelenleg a februári dátumra 220.000 Ft illetékkel együtt.

Szállás: Kétágyas középkategóriás szállodákban

Ellátás: Reggeli

Költőpénz: átlagosan napi 3-4000 Ft költőpénz elegendő kivéve az egyéb programokat, (lásd a leírásban!), de ez több és kevesebb is lehet, attól függ, ki hol eszik majd, mennyi szuvenírt szeretne venni és mik az igényei. 

Felszerelés/Ruházat/Időjárás: Lásd az oldal alján!

FONTOS: az utazáson való részvétel feltétele a biztosítás megléte. Ezt az idegenvezető ellenőrizheti induláskor!

Hazsnos információk

A túra vezetője

Benovics Gábor
Benovics Gábor
Gábor az egyik legtapasztaltabb túravezetőnk, aki szinte minden kontinensen megfordult már, de azt is jól ismeri, ahol még soha nem járt, hiszen térképen is utazik már gyerekkora óta, és a Pécsi Tudományegyetem Földrajzi Intézetében végezte doktorandusz tanulmányait. Az utazási iroda szervezésének egyik motorja, de a pécsi Vagabond Világjáró Klubban is rendszeresen találkozhatsz vele, mint előadóval, vagy mint szervezővel.
Vezet magashegyi trekkinget, kerékpártúrákat és vízitúrákat egyaránt. Négy nyelven beszél, és a honlapon megtalálható fotók jelentős részét is ő készítette. ----------- Az életem folyamatos utazás, ha nem testben, akkor lélekben - a térképeket böngészve. A térkép a barátom, ha figyeltem, új kalandra hívott, távoli tájakra csábított, és én mindig újabb és újabb utakat terveztem és tervezek ma is. Az élet rövid, és a világ még mindig olyan sok értéket tartogat a látó ember számára, hogy úgy érzem még nagyon sok idegen tájat és kultúrát kell felfedeznem. Az élményeket, a felhalmozott tudást szívesen megosztom másokkal, szeretném megmutatni azokat a csodákat, amiket láttam, átadni valamit, hogy minél többen érezzék a fontosságát ennek a világnak a megőrzésére. A Himalája hegyei között éppen úgy otthon érzem magam, mint a Kiskunság homokbuckái között, az Adria szigetein, mint a Mekong deltavidékén, New York felhőkarcolói között, mint a Dráva vízi világában.

Részletes program

0. nap: Budapest – Colombo repülővel

Indulás a Ferihegyi repülőtérről Sri Lankára – a fővárosba - Colombóba. A repülőjegy megvásárlásában, ill. a vízumügyintézésben irodánk igény szerint utasainknak segítséget nyújt.

1. nap: érkezés Colombóba, transzfer Negombóba

Érkezés a Colombói repülőtérre, ahol a Sri lankai barátaink fogadnak bennünket, majd transzfer Negomboba a szállodába. Este körbevezetnek bennünket Negombóban, ahol a mai éjszakát töltjük. Megnézzük a régi halászfalut, a holland erődöt, amelyet 1678-ban börtönné alakítottak át, a Hamilton csatornát, amelyet szintén a gyarmatosítók építettek, hogy a fahéjat szállíthassák, a Szűz Mária templomot és a régi holland temetőt, valamint a halpiacot is. Negombo Sri Lanka negyedik legnagyobb városa kb. 37 kilométerre, északra a fővárostól – Colombotól. Híres a halászati iparáról, látványos halpiacairól, és szép homokos strandjairól. Az ország egyik legliberálisabb városa modern életstílussal éjszakai élettel luxushotelekkel, és kiváló éttermekkel, ugyanakkor ez az ország katolikus központja is egyben.

Vacsora és szállás a előreláthatólag a Katamarán Hotelben - Negomboban  www.lsrhotels.com/catamaran-beach-hotel-negombo.html

 


2. nap: Negombo – Kalpitiya - félsziget

A reggeli után elindulunk a Kalpitiya félszigetre. A Kalpitiya-félszigetet alkotó keskeny földnyelv megőrizte tradicionális életstílusát a közelmúltban bekövetkezett fejlesztések dacára is. Az emberek életmódját itt csak az évszakok változásai és a természeti erőforrásai befolyásolják. A Kalpitiyától északra fekvő szigetek a régi szép időkben a híres horgász „Waadiyas” helyszínei voltak. A Kalpitiya egy csodálatos természeti környezetbe csöppennek, a csendes lagúnák és a zöld mangrove szigetek világába. A Putlam-lagúna a Kalpitiya-félsziget szíve több ezer lagúnahalász megélhetését biztosítja. Kalpitiya menedéket teremtett a veszélyeztetett fajok számára, valamint kikapcsolódási lehetőségeket mind a helyiek, mind a turisták számára. Meglátogatjuk a Talawila Szent Anna-templomot, a halászati kikötőt, egy halászfalut és a holland erődöt. Látni fogunk kókuszpálma ültetvényeket, sótelepeket, és nem marad ki Sri Lanka egyik leghíresebb hindu temploma - a Munneswaram sem a programból.

Szállás: Carolina Beach Hotel, Chilaw


3. nap: Kalpitiya - félsziget – Wilpattu Nemzeti Park - Anuradhapura

Reggeli után indulás a Wilpattu Nemzeti Parkba. Délután egy Jeep Safarin veszünk részt. A park híres a leopárdjairól, bár csekély a valószínűsége a felbukkanásuknak, mivel alapvetően kerülik a találkozást az emberrel, és már csak mintegy 50 példány él itt a 130 ezer hektáros vadrezervátum területén. A park számos egyéb állatfajnak is otthona, majomfélék, elefántok, medvék, bivalyok, szarvasok, őzek egyaránt felbukkanhatnak, nem véletlenül népszerű e hely az ökoturizmus hívei számára. A tatvak környéke pedig gazdag madárvilággal kápráztatja el az utazót. Innen tovább utazunk Anuradhapurába – amely a sziget első fővárosa volt az időszámítás előtt 5. században UNESCO világörökségi helyszín. Az ősi város területe is hatalmas, a rengeteg látnivaló megtekintése sok időt vesz igénybe. A várost hatalmas falak vették körbe, és kiterjedt csatornarendszerrel is rendelkezett. Itt találhatók Sri Lanka legnagyobb sztúpái (dagobái). Ezeket másnap nézzük meg.

Éjszaka a Rajarata Hotelben, Anuradhapurában


4. nap: Anuradhapura

Folytatjuk Anuradhapura felfedezését, hiszen itt annyi a látnivaló, hogy egy egész napot is érdemes rászánni. Megnézzük az Isurumuniya-t - a szigeten elsőként épült templomot, a Sri Maha Bodhi Tree-t -, amelynek több mint 2300 éves hiteles története van, és amelyet egy csemetékből ültettek el. Állítólag ez alatt a fa alatt világosodott meg Buddha.  A Ruwanveliseya - a sziget legnagyobb sztúpája mellett a Jethawanaramaya és Abhayagiriya - amelyek eredeti formájukban a gízai nagy piramisokhoz hasonlítottak, amelyek a világ legmagasabb téglaépületei, világörökségi helyszínek. A Mahasena király által emeltetett, 122 méter magas Jetavanarama, Sri Lanka legelső dagobája, a Buddha kulcscsontja fölé emelt Thuparama; és a kiterjedt kolostorkomplexum közepén magasodó Abhayagiri dagoba kihagyhatatlan látvány.

Éjszaka a Rajarata Hotelben, Anuradhapurában


5. nap: Anuradhapura – Sigirya - Dambulla

Sigirya méltán az egyik legizgalmasabb műemlék egész Sri Lankán. A 200 méter magas szikla tetejére, Kasyapa király építette bevehetetlen fellegvárát az V. században, ahol 18 évig uralkodott. A romjaiban is lenyűgöző pompájú erődítmény és palotarendszer, királydrámákba illő történelmi események helyszíne volt egykor. 

A buja kertekkel, mesterséges tavakkal körülvett erődítmény legfelső szintjére egykor egy hatalmas, kőbe faragott oroszlán száján keresztül vezetett az út, ám mára csupán a helyszínnek nevet adó fenevad mancsai maradtak meg, csonkán is megálljt parancsolva a látogatóknak, hogy elmerengjenek a palota hajdani pompáján. A kolostor együttesben sziklatemplomok, fürdők, tavak, barlangok, a gránitsziklán kialakított függőkertek, teraszok és Ázsia legrégebben tervezett kertjei találhatók. Innen Dambullába utazunk. A Dambulai barlangtemplomok a világ legnagyobb festett barlangjai közé tartoznak a világon több mint 22.000 m² festett felülettel, festménnyel, szoborral, faragott Buddha figurákkal, istenekkel, királyokkal. Az 1991 óta UNESCO világörökségi védettséget élvező szentélyek csarnokait díszítő freskók és szobrok a buddhista művészet igazi gyöngyszemei. A sziklafal alatti hosszú hasadékban öt barlangszentélyt alakítottak ki, ahol mintegy 150 kisebb-nagyobb ülő, álló, fekvő valamint egy 15 méteres Buddha várja évszázadok óta türelemmel az utazót. A szentélyek falait különböző stílusú vallási és történelmi témájú festmény díszíti. A barlangok előtti teraszon egy buddhista dagoba (stúpa) és az elmaradhatatlan bo fa áll.

Az éjszakát is Dambullában a Rangiri üdülőszállóban töltjük.

Este pihenésképpen tehetünk egy sétát Dambullában a piacra mindenképpen érdemes kilátogatni, az egyik legjelentősebb gyümölcs és zöldségpiac is itt található a szigeten, ahol nemcsak kiskereskedők, hanem viszonteladók is járnak nagytételben vásárolni. Itt minden egzotikus déligyümölccsel találkozhatunk, amit a Sri Lankai édenkert megterem.


6. nap: Dambulla - Kandy

Reggeli után Sri Lanka történelmi is kulturális fővárosába – Kandyba - utazunk. 1815-ig - amikor az utolsó Sri Lankai király csatát vesztett a britekkel szemben – Kandy volt az ország fővárosa, természetesen ez is világörökségi helyszín. Útközben megállunk egy fűszerkertben, ahol betekintést nyerhetünk az egzotikus fűszerek termesztésébe és használatába. Egy batik készítő manufaktúrába megyünk innen, láthatjuk, amint a falusi lányok készítik a szebbnél-szebb kelméket.

A programot egy városnéző túrával indítjuk, és először az ún. Upper Lake Drive - a Felső-tó úttal indítjuk, ahonnan csodálatos panoráma tárul a szemünk elé a városról majd a város fő látványossága a Szent Fog temploma következik, amely a buddhista világ legszentebb helye. Ezután meglátogatjuk a Királyi Botanikus kertet, amely az utolsó kandy királynő életében a gyönyörök kertjét jelentette. A kert arról is nevezetes, hogy Lord Louise Mountbatten a II. világháború idején az Egyesített Délkelet-Ázsiai Főparancsnokság hadműveleti főparancsnokaként innen vezényelte az operatív hadműveleteket. A kertben több mint 5000 különféle egzotikus növény megtalálható. Ellátogatunk a drágakő múzeumban, ahol megmutatják, hogy az ékszerüzletek polcain látható drágakövek miképpen készülnek a nyers kőzetből csiszolással.

Este egy kultúrműsor keretében a tradicionális Kandy táncbemutatót élvezhetjük hagyományos dobkísérettel, és láthatunk egy igazi tűzjárást is, ahol a helyiek transzba kerülve gyalogolnak keresztül az izzó parázson. Este a csillagos ég alatt elsétálunk a szent fog templomához, ahol Buddha szent fogát őrzik, és az egyik legfontosabb zarándokhelynek számít a buddhisták körében a világon. Az éjszakát Kandyban  - a hotel Topázban töltjük. 


7. nap: Kandy - Nuwara Eliya

Reggel felkerekedünk, és Innen Nuwara Eliya „Kis-Anglia” felé vesszük az irányt a Ramboda hágón át, amely a mélyzöld trópusi eredőktől körülvéve káprázatos látványt nyújt, mintha egy zöld subaszőnyeg terülne el alattunk. Teaültetvények között haladunk, vízeséseket hagyunk magunk mögött, egy igazi paradicsomi környezetbe csöppentünk. A táj lenyűgöző, Sri Lankai utazásunk egyik fénypontja lesz.

Nuwara Eliya a kis házikóival és a piros telefonfülkéivel nem véletlenül kapta a „Kis-Anglia” nevet. Valaha az indiai Shimlához, vagy Darzsilinghoz hasonlóan Nuwara Elya az angol és skót gyarmatosítók kedvenc nyaralóhelye és hegyi üdülője volt a kellemes hűvös klímájának köszönhetően. A település Pidurutalagala hegy tövében található, amely Srí Lanka legmagasabb csúcsa is egyben. Az egész leginkábba a híres Angol tóvidékre emlékeztet. Mélyzöld színek, golfpályák, teaültetvények, gazdag növény és állatvilág jellemzi a környéket. Útközben természetesen meglátogatunk egy híres „Ceyloni” teaültetvényt, a kóstoló sem fog elmaradni. Este szabad program, érdemes sétálgatni a hegyi üdülőhelyen a Viktória parkban, a Gregory tónál, vagy a piacon. A természetkedvelőknek még beleférhet egy rövid séta a gyönyörű Lover’s Leap (Szerelmesek ugrása) vízeséshez, amely a várostól nem messze 1 óra sétára található.

Éjszaka a Heaven Seven Hotelben, Nuwara Eliya városában


8. nap: Nuwara Eliya – Horton Plains - Nuwara Eliya

Reggeli után indulás a Horton-síkságra – a Srí Lanka-i Közép-felföld újonnan nyilvánított Világörökség részévé, amely a sziget legelszigeteltebb fennsíkja, 1860 méteres tengerszint feletti magasságban, és egyben a legnépszerűbb nemzeti park is a szigeten – méltán. A parknak buja erdeje van amely ködbe vész a felhők közé törő hegycsúcsok előtt. Itt eljuthatunk a világ végére, hiszen itt a legnépszerűbb kilátópont a Világvége szakadék, amelytől a panoráma lenyűgöző. A baker’s vízesés látványos zuhataga a buja növényzet közül tűnik elő. A park állatvilága is gazdag, leopárdok, szamburuk, majmok, 247 lepkefaj, de a növényvilágot is csodálatos rododendronok, orchideák, egzotikus mohafélék képviselik.

 Éjszaka a Heaven Seven Hotelben, Nuwara Eliya városában


9. nap: Nuwara Eliya - Udawalawe Nemzeti Park

Reggeli után felkerekedünk az Udawalawe Nemzeti Park felé. Jeepsafari a parkban főleg a vadon élő elefántok megtekintése miatt. A park, egy 308 km²-es víztározó közepén helyezkedik el, ideális helyszín nemcsak az elefántok, hanem a különleges szépségű madarak és más vadállatok megfigyeléséhez. Megnézzük az átmeneti elefántmenhelyet is. 1995-ben nyitotta meg kapuit a rászoruló elefántbébik előtt ebben az őserdei környezetben. Az átmeneti otthon gondoskodik az elárvult elefántborjakról, amíg azok függetlenné válnak és eléggé alkalmassá válnak arra, hogy visszaengedjék őket a vadonba.

Éjszaka a Kalu's Hideaway Hotelben, Udawalawében


10. nap: Udawalawe – Galle - Bentota

 Reggeli után Galléba a régi kikötővárosba utazunk, amely őrzi ősi történelmi karakterét. Galle Európai stílusú óvárosával és ódon erődítményével a gyarmati időszak kimagasló jelentőségű emléke, egyben Sri Lanka egyik UNESCO világörökségi védettséget élvező kulturális helyszíne. Galle már hosszú évszázadok óta fontos nemzetközi kikötő volt, amikor 1505-ben az első portugál hajók horgonyt vetettek partjainál, majd kisebb erődítményt emeltek védelmére. Az erődítmény falain belül található óvárosban, azaz a Galle Fortban olyan fontos látnivalók találhatóak, mint a holland református templom, amely mellett régi holland temető is elterül. A holland kormányzati irodáknak otthont adó, később New Oriental Hotel néven a fontos utazók számára szolgáló szálláshellyé átalakított épületben ma a minden igényt kielégítő luxusszálloda található. Hangulatos utcácskáit szelve, találhatunk itt múzeumot, kisebb-nagyobb templomokat, kis üzleteket, cukrászdákat, éttermeket, szállodákat, és ha szerencsések vagyunk, egy-egy lopott pillanatban bepillantást nyerhetünk, hogy milyen csodás belsőkerteket rejtenek a házak külső falai.

A kiránduláson más érdekességeket is látni fogunk, felkeresünk egy Maszk múzeumot, és egy teknőskeltetőt.

Aki látta a Híd a Kwai Folyón című nagy klasszikust, most kicsit megdobogtatjuk a szívét, mert a forgatási helyszínre utazunk. Ha szerencsénk lesz találkozhatunk a híres „Jugle Boy”-al a Dzsungel fiúval, Samuel Perera-val, aki játszott a filmben, és egy igazán autentikus helyi vezető, aki sokat tud mesélni a filmről és a forgatásról.

Folytatjuk utunkat a tropikus paradicsomi tengerpartra – Bentotába. Bentota az a hely, amiről otthon mindig is álmodtál, amelyet a legszebb posztereken láthattál – kilométereken keresztül húzódó hófehér homokos tengerpart pálmafákkal és azúrkék óceánnal. A városka pedig biztosítja mindazt a kényelmet, amire egy nyaralónak szüksége van – vásárlási lehetőség, gazdag kulturális és történelmi örökség. Az éjszakát a Bentota Marina hotelben töltjük.


11 - 13 nap: Üdülés a Bentotai tengerparton

Bentota az a hely, amiről otthon mindig is álmodtál, amelyet a legszebb posztereken láthattál – kilométereken keresztül húzódó hófehér homokos tengerpart pálmafákkal és azúrkék óceánnal. A városka pedig biztosítja mindazt a kényelmet, amire egy nyaralónak szüksége van – vásárlási lehetőség, gazdag kulturális és történelmi örökség. Itt néhány napot valóban pihenhetünk ezek a napok a nyaralásról szólnak, mindenki kedvére élvezheti a tengerpart biztosította örömöket. Lazulás, napozás a pálmafák alatt, fürcsi és búvárkodás koktélok.


14. nap: Colombo repülőtér – Budapest

Transzfer a repülőtérre, és elindulunk vissza Magyarország felé. Érkezés Budapestre menetrend szerint.

Fontos információk

Mit tartalmaz a részvételi díj?

A részvételi díj tartalmazza: 

 • Szállást kétágyas szobában reggelivel
 • Minden transzfert, és program szerinti kirándulást korszerű légkondicionált járművekkel
 • Az állami adókat
 • Helyi angolul beszélő idegenvezetőt és sofőrt a kísérőautóval
 • Túraszervezést

A részvételi díj nem tartalmazza: 

 • Repülőjegyet illetve a repülőtéri illetéket (kb. 300.000 Ft)
 • Biztosítást (kötelező)
 • Az étkezéseket
 • A belépőjegyek árát a program szerint
 • Bármit, ami fent említett „részvételi díj tartalmazza” felsorolásban nem szerepelt
Egyéb tudnivalók

Az ország:

 Srí Lanka biztonságos ország, természetesen ügyelnünk kell magunkra és a csomagjainkra egyaránt. A helyiek általában kedvesek és segítőkészek. Fontos ugyancsak felhívni a figyelmet, az itthonitól eltérő mentalitásra, az egyszerű viszonyokra. Rendkívül fontos, hogy az esetlegesen kialakuló váratlan helyzeteket az utasaink is megfelelő pozitív hozzáállással és megértéssel kezeljétek, és inkább a kaland és kihívás ízét érezzétek meg benne! Természetesen helyi partnereink és túravezetőink elsődleges célja az, hogy a tervezett programmenetet maximálisan teljesítsék, a kényszerű változtatások esetén megfelelő alternatív programokról gondoskodjanak, ugyanakkor a váratlan helyzetekkel való szembesülés a túra résztvevőitől is bizonyos alapvető alkalmazkodóképességet és csapatszellemet követel.

Időeltolódás:

5 óra és 30 perc

 

Időjárás:

Utazásunk februárban a száraz évszakra esik. A trópuson természetesen előfordulhatnak nagyobb esők bármikor.  A hőmérséklet és a levegő páratartalma egész évben magas, a hőmérséklet ingadozása elenyésző. Az évi középhőmérséklet az alacsonyabban fekvő területeken, óceánparton 25-30 C°, a hegyekben 14-17 C°. Májustól szeptemberig különösen magas az évi csapadékátlag. A száraz időszak novembertől márciusig tart, ilyenkor sokat süt a nap, alacsonyabb a páratartalom, és nincs túl meleg, viszont előfordulhat ebben az időszakban is esőzés, igaz jellemzően kevés és rendszertelen.  

A tenger vize egész évben kellemes, átlagosan 27 C°.

 Beutazás, uti okmányok, vízum:

 

Ami szükséges a beutazáshoz:

 • Online vízum. Vízum online intézésére ezen a linken nyílik lehetőség: http://www.eta.gov.lk/slvisa/
 • Az útlevélnek a belépéstől számított további 6 hónapig érvényesnek kell lennie.
 • Érvényes repülőjegy a visszautazásra.
 • A tartózkodásra elegendő anyagi fedezet igazolása.

Vízum:

A Srí Lankára való beutazáshoz vízum és egészségügyi nyilatkozat szükséges, ebben irodánk segíteni fog, a szükséges dokumentumokat minden jelentkezőnek elküldjük 30 nappal indulás előtt. A turistavízum ára 35 USD.

Ha valaki egyénileg szeretné intézni - úgy a vízumot  az Elektronikus Utazási Felhatalmazási Rendszerben (ETA) a következő weboldalon  www.eta.gov.lk/slvisa/ igényelhetik. 

Az ETA rendszerben történt bejelentkezést követően kapott hivatkozási számmal tudják majd felvenni a vízumot a colombói nemzetközi repülőtéren. Belépéskor a vízumfelvétel a magyar állampolgárok számára a colombói nemzetközi repülőtéren lehetséges 35 USA dollár ellenében. 

Vallási és viselkedési kultúra: 

Felhívjuk az utazók figyelmét, hogy a külföldieknek be kell tartaniuk a Srí Lanka-i szabályokat és rendelkezéseket, ezek megsértése börtönbüntetést vonhat maga után. Néhány ezek közül: a katonai, kormányzati építmények környékén tilos a fényképezés. Azonos neművel folytatott szexuális kapcsolat jogszabályba ütközik. Buddhista templomokba fedett fővel, sortban, miniszoknyában, ujjatlan pólóban tilos a belépés, a cipőt belépés előtt le kell venni. Buddha szoborral fényképezkedni tiszteletlenség, ami könnyen kivívhatja a helyiek erős, akár tettlegességig is fajuló nemtetszését.

A kábítószerrel való visszaélés minden formáját, így a birtoklást is szigorúan büntetik, akár egészen kis mennyiségek birtoklásáért is börtönbüntetés járhat.

A nudizmus és a monokini nem javasolt, sértheti a helyieket.

Felszerelés/Ruházat:

 • nap elleni sapka
 • napszemüveg
 • fényvédő krém
 • szúnyogriasztó
 • zárt cipő
 • esőkabát

Higiénia:

 

Csak palackozott víz fogyasztását javasoljuk, ami egyébként mindenütt kapható. Ezt a túra során a partnerünk biztosítani is fogja, ezen felül azonban az italokat mindenki maga fizeti. Ugyanez érvényes az ebédre, amelynél különösen a gyümölcsök esetén javasoljuk, hogy csak a hámozható gyümölcsökkel próbálkozzunk!  Ha odafigyelsz, jó eséllyel tudod elkerülni az emésztési jellegű kellemetlen szituációkat. Kötelezően előírt védőoltás nincs, de javasoljuk a Hepatitis A és esetleg a B védőoltást, sajnos ezek még itthon is jól jöhetnek. Az oltásokról háziorvosodnál tudsz érdeklődni. A teljes oltási sor hepatitis B esetében egy életre szóló védettséget jelenthet, hepatitis A esetében pedig 25 évig lehetünk védettek. Természetesen egy-két alapvető orvosságot érdemes magaddal hoznod: lázcsillapítót, fájdalomcsillapítót, valami székletfogó, görcsoldót valamint fertőtlenítőszert és ragtapaszt, esetleg egy fáslit ugyancsak célszerű betenni a csomagba. Sri Lankán sárgalázveszély nincs, malária csak ritkán üti fel a fejét. A malária ellen pedig ma már léteznek olyan gyógyszeres megelőzési lehetőségek, amelyek mellett nem tilos a napfürdőzés, és viszonylag kevés a kellemetlen mellékhatás.

 

 Szállás:

A hotelek európai színvonalúak. A zuhanyzók és vécék állapota jó, meleg vízre mindenhol számíthatunk. Szállásaink a magyarországi 3 csillagnak felelnek meg. A szobák minden esetben kétágyasak, így az egyedül jelentkezőket összetársítjuk nemben és lehetőség szerint korban megegyező  utastársakkal. Amennyiben ez nem megfelelő, vagy nem találunk útitársat, ebben az esetben egyágyas felárral kell számolni

 

Pénzügyek:

 Sri Lanka hivatalos pénzneme a rúpia. Jelenleg 1 rúpia = 1.88 Ft jelenleg, de az árfolyam változhat.

 Érkezés után érdemes mindjárt a repülőtéren pénzt váltani, ahol több bank is verseng a kegyeinkért. Szinte minden szállodában van lehetőség a pénzváltásra, de az árfolyam általában rosszabb, mint a bankokban.

 Javasolt itthonról kis címletet (pl. 1 és 5 USD) is magunkkal vinni, ezzel helyi pénz hiányában az utcán is tudunk apróbb ajándéktárgyakat, üdítőket vásárolni, esetleg borravalónak is adhatjuk. 3 csillagos vagy magasabb kategóriájú szállodákban, bankokban elfogadják az ismertebb dombornyomott hitelkártyákat (VISA, Mastercard, stb.).

 Hazafelé a Colombo-i repülőtéren visszaválthatjuk megmaradt rúpiánkat - az árfolyammal nem járunk jól -, de ehhez be kell tudni mutatni a pénzváltásról szóló igazolást, blokkot.

 

 Biztosítás:

 

A biztosítás megléte - kötelező! Szeretnénk figyelmedet felhívni arra, hogy a részvétel feltétele az út teljes időtartamára érvényes utasbiztosítás. Fontos! A biztosítás érvényességét indulás előtt a túravezetők ellenőrizhetik. Érvénytelen biztosítás vagy nem megfelelő (pl. világ területi hatállyal) hiányában a túrán való részvételt a túravezetők megtagadhatják. Kérjük, nézd meg, van-e érvényes utasbiztosításod! 
Ebben tudunk természetesen segítséget nyújtani, irodánk az Alfa (AB AEGON jogutódja) biztosítóval van kapcsolatban, és rajtunk keresztül is meg lehet kötni a biztosítást. Természetesen nem feltétlenül kell a mi általunk javasolt biztosítást megvásárolni, lehet máshol is, de biztosítással rendelkezni kell az utazás egész időtartamára!
Fontos tudnivalók

Az ország:

 Srí Lanka biztonságos ország, természetesen ügyelnünk kell magunkra és a csomagjainkra egyaránt. A helyiek általában kedvesek és segítőkészek. Fontos ugyancsak felhívni a figyelmet, az itthonitól eltérő mentalitásra, az egyszerű viszonyokra. Rendkívül fontos, hogy az esetlegesen kialakuló váratlan helyzeteket az utasaink is megfelelő pozitív hozzáállással és megértéssel kezeljétek, és inkább a kaland és kihívás ízét érezzétek meg benne! Természetesen helyi partnereink és túravezetőink elsődleges célja az, hogy a tervezett programmenetet maximálisan teljesítsék, a kényszerű változtatások esetén megfelelő alternatív programokról gondoskodjanak, ugyanakkor a váratlan helyzetekkel való szembesülés a túra résztvevőitől is bizonyos alapvető alkalmazkodóképességet és csapatszellemet követel.

Időeltolódás:

5 óra és 30 perc

 

Időjárás:

Utazásunk februárban a száraz évszakra esik. A trópuson természetesen előfordulhatnak nagyobb esők bármikor.  A hőmérséklet és a levegő páratartalma egész évben magas, a hőmérséklet ingadozása elenyésző. Az évi középhőmérséklet az alacsonyabban fekvő területeken, óceánparton 25-30 C°, a hegyekben 14-17 C°. Májustól szeptemberig különösen magas az évi csapadékátlag. A száraz időszak novembertől márciusig tart, ilyenkor sokat süt a nap, alacsonyabb a páratartalom, és nincs túl meleg, viszont előfordulhat ebben az időszakban is esőzés, igaz jellemzően kevés és rendszertelen.  

A tenger vize egész évben kellemes, átlagosan 27 C°.

 Beutazás, uti okmányok, vízum:

 

Ami szükséges a beutazáshoz:

 • Online vízum. Vízum online intézésére ezen a linken nyílik lehetőség: http://www.eta.gov.lk/slvisa/
 • Az útlevélnek a belépéstől számított további 6 hónapig érvényesnek kell lennie.
 • Érvényes repülőjegy a visszautazásra.
 • A tartózkodásra elegendő anyagi fedezet igazolása.

Vízum:

A Srí Lankára való beutazáshoz vízum és egészségügyi nyilatkozat szükséges, ebben irodánk segíteni fog, a szükséges dokumentumokat minden jelentkezőnek elküldjük 30 nappal indulás előtt. A turistavízum ára 35 USD.

Ha valaki egyénileg szeretné intézni - úgy a vízumot  az Elektronikus Utazási Felhatalmazási Rendszerben (ETA) a következő weboldalon  www.eta.gov.lk/slvisa/ igényelhetik. 

Az ETA rendszerben történt bejelentkezést követően kapott hivatkozási számmal tudják majd felvenni a vízumot a colombói nemzetközi repülőtéren. Belépéskor a vízumfelvétel a magyar állampolgárok számára a colombói nemzetközi repülőtéren lehetséges 35 USA dollár ellenében. 

Vallási és viselkedési kultúra: 

Felhívjuk az utazók figyelmét, hogy a külföldieknek be kell tartaniuk a Srí Lanka-i szabályokat és rendelkezéseket, ezek megsértése börtönbüntetést vonhat maga után. Néhány ezek közül: a katonai, kormányzati építmények környékén tilos a fényképezés. Azonos neművel folytatott szexuális kapcsolat jogszabályba ütközik. Buddhista templomokba fedett fővel, sortban, miniszoknyában, ujjatlan pólóban tilos a belépés, a cipőt belépés előtt le kell venni. Buddha szoborral fényképezkedni tiszteletlenség, ami könnyen kivívhatja a helyiek erős, akár tettlegességig is fajuló nemtetszését.

A kábítószerrel való visszaélés minden formáját, így a birtoklást is szigorúan büntetik, akár egészen kis mennyiségek birtoklásáért is börtönbüntetés járhat.

A nudizmus és a monokini nem javasolt, sértheti a helyieket.

Felszerelés/Ruházat:

 • nap elleni sapka
 • napszemüveg
 • fényvédő krém
 • szúnyogriasztó
 • zárt cipő
 • esőkabát

Higiénia:

 

Csak palackozott víz fogyasztását javasoljuk, ami egyébként mindenütt kapható. Ezt a túra során a partnerünk biztosítani is fogja, ezen felül azonban az italokat mindenki maga fizeti. Ugyanez érvényes az ebédre, amelynél különösen a gyümölcsök esetén javasoljuk, hogy csak a hámozható gyümölcsökkel próbálkozzunk!  Ha odafigyelsz, jó eséllyel tudod elkerülni az emésztési jellegű kellemetlen szituációkat. Kötelezően előírt védőoltás nincs, de javasoljuk a Hepatitis A és esetleg a B védőoltást, sajnos ezek még itthon is jól jöhetnek. Az oltásokról háziorvosodnál tudsz érdeklődni. A teljes oltási sor hepatitis B esetében egy életre szóló védettséget jelenthet, hepatitis A esetében pedig 25 évig lehetünk védettek. Természetesen egy-két alapvető orvosságot érdemes magaddal hoznod: lázcsillapítót, fájdalomcsillapítót, valami székletfogó, görcsoldót valamint fertőtlenítőszert és ragtapaszt, esetleg egy fáslit ugyancsak célszerű betenni a csomagba. Sri Lankán sárgalázveszély nincs, malária csak ritkán üti fel a fejét. A malária ellen pedig ma már léteznek olyan gyógyszeres megelőzési lehetőségek, amelyek mellett nem tilos a napfürdőzés, és viszonylag kevés a kellemetlen mellékhatás.

 

 Szállás:

A hotelek európai színvonalúak. A zuhanyzók és vécék állapota jó, meleg vízre mindenhol számíthatunk. Szállásaink a magyarországi 3 csillagnak felelnek meg. A szobák minden esetben kétágyasak, így az egyedül jelentkezőket összetársítjuk nemben és lehetőség szerint korban megegyező  utastársakkal. Amennyiben ez nem megfelelő, vagy nem találunk útitársat, ebben az esetben egyágyas felárral kell számolni

 

Pénzügyek:

 Sri Lanka hivatalos pénzneme a rúpia. Jelenleg 1 rúpia = 1.88 Ft jelenleg, de az árfolyam változhat.

 Érkezés után érdemes mindjárt a repülőtéren pénzt váltani, ahol több bank is verseng a kegyeinkért. Szinte minden szállodában van lehetőség a pénzváltásra, de az árfolyam általában rosszabb, mint a bankokban.

 Javasolt itthonról kis címletet (pl. 1 és 5 USD) is magunkkal vinni, ezzel helyi pénz hiányában az utcán is tudunk apróbb ajándéktárgyakat, üdítőket vásárolni, esetleg borravalónak is adhatjuk. 3 csillagos vagy magasabb kategóriájú szállodákban, bankokban elfogadják az ismertebb dombornyomott hitelkártyákat (VISA, Mastercard, stb.).

 Hazafelé a Colombo-i repülőtéren visszaválthatjuk megmaradt rúpiánkat - az árfolyammal nem járunk jól -, de ehhez be kell tudni mutatni a pénzváltásról szóló igazolást, blokkot.

 

 Biztosítás:

 

A biztosítás megléte - kötelező! Szeretnénk figyelmedet felhívni arra, hogy a részvétel feltétele az út teljes időtartamára érvényes utasbiztosítás. Fontos! A biztosítás érvényességét indulás előtt a túravezetők ellenőrizhetik. Érvénytelen biztosítás vagy nem megfelelő (pl. világ területi hatállyal) hiányában a túrán való részvételt a túravezetők megtagadhatják. Kérjük, nézd meg, van-e érvényes utasbiztosításod! 
Ebben tudunk természetesen segítséget nyújtani, irodánk az Alfa (AB AEGON jogutódja) biztosítóval van kapcsolatban, és rajtunk keresztül is meg lehet kötni a biztosítást. Természetesen nem feltétlenül kell a mi általunk javasolt biztosítást megvásárolni, lehet máshol is, de biztosítással rendelkezni kell az utazás egész időtartamára!

Törzsutas kedvezmény
Törzsutas vagy?
Utazz Velünk és válj törzsutassá! Mi itt a Helian-nál megbecsüljük a hűséges túrázóinkat, ezért már a 3. utazástól számítva igényelhető az 5%-os kedvezményre feljogosító törzsutas kedvezményünk, ami az 5. utazástól számítva már 7%-ra rúg. Megéri Nálunk szervezni a túráid!


Lejárt a jelentkezési határidő.

Érdeklődöm!Túra neve


Keresés
A Helian - utazási iroda Csapatának kifejezetten fontos a természetvédelem és a fenntartható, környezettudatos mindennapok éppen ezért kérjük, hogy oldalainkat ne nyomtasd ki. Amennyiben valamilyen tartalmat szeretnél szöveges formában elérni kérjük, hogy vedd fel Velünk a kapcsolatot elérhetőségeink egyikén.

Tegyen a fenntartható mindennapokért!

Köszönjük!

Üdvözlettel, a Helian - utazási iroda Csapata