Hótalpas túra a Kis-Fátrában
2019-01-18-tól 2019-01-20-ig
Helian - túrázás
Gyalogtúra
3
közepes
nincs szabad hely
Helian - túraidőtartam
3

Helian - túraidőtartam
2
időtartam
Téli túra a Kis-Fátra gerincén és a Diery szurdok jégvilágában. Éld át velünk a téli túrázás különleges élményét, a fehér hómezők nyugalmát. Ha még nem próbáltad a hótalpat, akkor is bátran jelentkezhetsz, mi megmutatjuk mire kell figyelni.

Helian
Normál ár
49.900 Ft / fő
Előleg
A részvételi díj jelentkezéskor, egy összegben fizetendő!
Jelentkezési határidő 2019-01-02Felkeltette az érdeklődésed a túra? Szeretnél életre szóló élményekkel gazdagodni? Nincs más dolgod, mint kattints a "Jelentkezem" gombra és pár egyszerű lépéssel meg is vagy!
Lejárt a jelentkezési határidő.

Részvételi díj

A részvételi díj tartalmazza: 

 • utazást 8+1 fős kisbusszal Pécsről, Budapesten át
 • a szállás árát apartmanban, 2 ágyas szobákban, közös fürdővel
 • a hótalpak és a túrabotok bérlését 3 napra
 • a túravezetést
 • a túraszervezés költségét és az ÁFA-t

A részvételi díj nem tartalmazza:

 • a felvonó díját (kb. 10 €)
 • az étkezések árát
 • az utasbiztosítást (kötelező!)
Lejárt a jelentkezési határidő.


Hasznos Információk

Létszám: Kis csoport, 8 fő

Utazás: 8+1 személyes kisbusszal Pécsről Budapesten át Szlovákiába 

Szállás: vendégházban, 4 hálószobás apartmanban, közös fürdővel és konyhával. 

Étkezés: a túra önellátó, a szállásunkon reggelit és vacsorát is tudunk készíteni magunknak. A napok végén lesz bevásárlási lehetőség, illetve a szállás közelében vannak éttermek is, ahol vacsorázhatunk.

Felszerelés/Ruházat: Lásd az oldal alján!!

Sífelvonó: a túra során egy felvonót veszünk igénybe, a második túranapon reggel, hogy minél több időt tölthessünk a hegyen. A felvonó díja kb. 10€/fő.

Hóhelyzet: a túra hótalpazásra alkalmas hómennyiség hiányában sem marad el, ebben az esetben a meghirdetett túra útvonalán gyalogtúra lesz megtartva.

Hazsnos információk
Seres Milán
Seres Milán
túravezető
Milán nagyon megbízható, precíz, fiatal túravezető, akire biztosan számíthatsz. A kritikus pillanatokban kiegyensúlyozottsága és nyugalma aranyat ér.
Elsősorban a környező országok hegyvidékeibe fog nekünk túrát vezetni – Erdélyben és a bosnyák hegyek között fogsz vele találkozni. Ha nem tudsz dönteni, hogy milyen felszerelésre van szükséged a túráink során, akkor Milán a Te embered. 9 éve túraboltban dolgozik, mindent tud róluk, amit tudni érdemes. --------- „Az Alföld „Hirös” városában –Kecskeméten - láttam meg a napvilágot, Tiszakécskén nevelkedtem, a Tisza közelsége megalapozta a természetszeretetemet. A családi nyaralások gyakran a hegyekbe vezettek, sokat túráztunk a Mátrában. A középiskolai évek után is emiatt választottam a földrajz szakirányt. Szegedre kerültem, öt csodás év alatt rengeteg terepgyakorlaton, utazáson vettem részt a csoporttársaimmal, barátaimmal. Hazánk szinte minden szegletében megfordultunk, valamint Erdélybe és Marokkóba is eljutottunk. A kirándulás, utazás szeretete azóta is tart, csak most már két gyermek boldog apukájaként járom a Mecsek és a környező országok hegyeit-völgyeit. A kalandjaimról blogot is írok a www.onedoor.hu weboldalon. A mottóm: "Nem lehet kétszer ugyanott sem ugyanazt látni, más az időjárás, mások a fények, mások az útitársak... mindig tanul újat az ember és állandó felfedezés az élet." (Fábián Tamás)"

Részletes program

1. nap: utazás a Budapest – Terhely útvonalon, délután rövid gyalogtúra a Sokolie-ra (1.171 m)

Hajnali indulás Pécsről, kora reggeli csatlakozás Budapesten. Először Terhelyen elfoglaljuk a szállást, majd továbbmegyünk a Sokolie-vonulat felfedezésére. A Vratna-völgy sziklás bejáratában parkolunk le a buszunkkal, majd amennyiben a hóviszonyok megkívánják, kiosztjuk a hótalpakat és a túrabotokat. Fellépdelünk egy sziklalépcsőn, majd a vadregényes Sokolie-vonulaton kezdjük a túránkat. Elhaladunk néhány függőleges sziklafal alatt, ahol a sziklákhoz rögzített kapaszkodók vannak a segítségünkre. A célunkat a hosszan elnyúló gerinc 1171 méteres csúcsa jelenti, ahová egy kilátópontokkal tarkított, kanyargós ösvény vezet. Megpihenünk a hegytetőn, majd egy erdei úton ereszkedünk le a völgybe. Egy másik parkolóba érkezünk, innen visszasétálunk a buszunkhoz. Táv: kb. 10 km, szint: fel 570 m, le 570 m, menetidő: 5-6 óra,


2. nap: Gerinctúra a Velky Krivánra

Mai túránk a Kis-Fátra főgerincét veszi célba. Buszunkkal pár perces utazást követően érkezünk meg a Stara dolina völgyébe, a Chata Vratna (750 m) sífelvonó házához. A felvonóval 1520 méteres magasságba emelkedünk pillanatok alatt. Elgondolkodtató, vajon gyalogosan mennyi időnkbe és energiánkba került volna ez a pár perces utazás! A felvonó végétől folyamatos emelkedéssel érjük el a gerinc és egyben a Kis-Fátra legmagasabb pontját, a Velky Krivan 1708 méteres csúcsát. A csúcson megpihenünk és élvezzük az elénk táruló látványt. Tiszta idő esetén csodálatos rálátás nyílik a Zsolnai-, illetve az Alsókubini-medencére. Csúcshódítás után egy darabig visszasétálunk, majd a gerincen tovább haladva jutunk el hágókon és hegyeken keresztül a Grün-menedékházig, ahol a gerinctúra fáradalmait levezetve, sörözhetünk és teázhatunk egyet. Innen már csak kis táv egy erdei szakaszon a felvonó alsó állomásáig, ahol buszunk vár.

(A túra menetideje: 4-5 óra, táv: 11-12 km, szintkülönbség: 400 m fel /950m le)


3. nap: a Dolné Diery szurdok felfedezése, délután utazás haza

Az utolsó napon egy fél napos túrát teszünk a Kis-Fátra egyik leglátványosabb szurdokában, a Dolné Diary szurdokban. A hatalmas, függőleges sziklafalakkal határolt kanyonban vezető túraútvonal a Felvidék egyik legszebb és kétségkívül legnépszerűbb kirándulóhelye. Közepesen nehéz gyalogtúra, a szurdokokban vaslétrák, korláttal, drótkötéllel biztosított szakaszok váltják egymást. Biztos járás, szédülésmentesség szükségeltetik, nedves időben a létrák, rámpák, vasjárdák csúszósak lehetnek, fokozott óvatosság, odafigyelés szükséges. A szurdokot oda-vissza bejárjuk, a túra végén visszatérünk a buszunkhoz és indulunk haza Magyarországra.


Fontos tudnivalók

Túrák nehézsége 

A túra átlagos erőnléttel teljesíthető, nem szükséges korábbi hótalpas tapasztalat sem, aki még sosem próbálta, az is bátran jelentkezhet erre a programra! A túravezetőnk a túra elején megmutatja a hótalp használatát, és praktikus információkkal lát el bennünket. De a hegyekben azonban bármikor lehetnek extrém körülmények is, amely nehezítheti a túrát, és ilyenkor az állóképességre, hidegtűrő képességre is szükség lehet. Természetesen rossz idő esetén a túravezető egy rövidebb programot fog kitalálni, vagy alternatív lehetőségeket. A túra hossza egyáltalán nem nagy, itt döntő tényező a hó mélysége, állaga. Kemény, fagyott havon könnyű a járás; a megcsúszást a hótalpak alján lévő fogak akadályozzák. Friss porhóban azonban a hótalppal is elsüllyedhetünk, igaz messze nem annyira, mint ha nem volna rajtunk. A túravezetőknek indokolt esetben lehetőségük van a tervezett útvonal megváltoztatására, szélsőséges esetben a túra elhalasztására. 

Felszerelés/Ruházat 

 • Szélálló kabát és nadrág (síruha is jó lehet)
 • bejáratott magas szárú téli bakancs (amire rögzítjük a hótalpat)
 • kamásli
 • meleg zokni
 • réteges öltözet (2 db polár pulcsi, aláöltözet)
 • sapka
 • meleg kesztyű (jó ha van tartalék is!)
 • 25-30 l-es hátizsák
 • napszemüveg, sí szemüveg
 • fejlámpa + elemek
 • vizes palack vagy termosz
 • némi ennivaló a túrára (szendvics, csoki, meleg tea)

Szállás 

A szállásunk egy nagyon barátságos vendégházban lesz, a hegy lábánál, ahol egy 4 hálószobás apartmanban alszunk majd. Közös konyha és fürdőszoba használható.

 

Éld át velünk a kalandot!
Hótalpas túra a Kis-Fátrában


Törzsutas kedvezmény
Törzsutas vagy?
Utazz Velünk és válj törzsutassá! Mi itt a Helian-nál megbecsüljük a hűséges túrázóinkat, ezért már a 3. utazástól számítva igényelhető az 5%-os kedvezményre feljogosító törzsutas kedvezményünk, ami az 5. utazástól számítva már 7%-ra rúg. Megéri Nálunk szervezni a túráid!


Lejárt a jelentkezési határidő.


Túra neve


Keresés
A Helian - utazási iroda Csapatának kifejezetten fontos a természetvédelem és a fenntartható, környezettudatos mindennapok éppen ezért kérjük, hogy oldalainkat ne nyomtasd ki. Amennyiben valamilyen tartalmat szeretnél szöveges formában elérni kérjük, hogy vedd fel Velünk a kapcsolatot elérhetőségeink egyikén.

Tegyen a fenntartható mindennapokért!

Köszönjük!

Üdvözlettel, a Helian - utazási iroda Csapata