Grúzia utazás - gyalogtúra a Kaukázus bércei és ezeréves történelmi városok között {11 nap}
dátum: 2023-08-04 - 2023-08-14
Helian - túrázás
Egzotikus utazás
3
közepes
van szabad hely
Helian - túraidőtartam
11

Helian - túraidőtartam
10
időtartam
Kis csoportos utazás Grúziába! Az utazás alatt több látványos gyalogtúrát teszünk a Kaukázusban, ezer éves templomokat, grúz világörökségi helyszíneket és nemzeti parkokat fedezünk fel! Egy helyi és egy magyar túravezető kíséri a csoportot4 Biztonságos és nagyon látványos túra sok éves tapasztalatot ötvözve!

Normál ár
360.000 Ft / fő
Előleg 150.000 Ft / fő
Jelentkezési határidő 2023-07-15
Helian
Előfoglalási ár
355.900 Ft / fő
Előleg 145.000 Ft / fő
Előfoglalási határidő 2023-06-30Felkeltette az érdeklődésed a túra? Szeretnél életre szóló élményekkel gazdagodni? Nincs más dolgod, mint kattints a "Jelentkezem" gombra és pár egyszerű lépéssel meg is vagy!

Részvételi díj

A részvételi díj tartalmazza: 

 • szállást vendégházakban, panziókban, hotelekben
 • a reggeliket
 • transzfert kényelmes autóbuszban
 • a jeep túrát Ushguli és Mestia között a 4. napon
 • jól képzett –magyarul beszélő csoportvezetőt 
 • helyi grúz vezetőt
 • transzfert a repülőtérről a városba és vissza
 • a túraszervezés költségét

A részvételi díj nem tartalmazza: 

 • a repülőjegyet illetve a repülőtéri illetéket (kb. 135.000 Ft/fő)
 • a biztosítást (kötelező)
 • a jeep túrát Kazbegiben (kb.40 dollár 6 főre)
 • a belépőket (kb. 35 USD)
 • a borravalót
 • a további italok, étkezések árait 

 Miért válaszd ezt a túrát?

Grúzia az egyik legelérhetőbb helyszín azoknak, akik kedvelik a sokszínű, még felfedezetlen, kissé keleties hangulatú, hegyekkel körülölelt tájakat és a vendégszerető embereket. A ma már fapados járattal is megközelíthető Grúzia hemzseg az UNESCO Világörökségi helyszínektől, a több ezer éves kulturális emlékektől. Érdemes ide utazni, az ország elképesztően sokat nyújt: az ezeréves templomok, a Fekete-tenger strandjai, a Kaukázus 5000 méteres hegycsúcsai, Szvanétia titokzatos tornyai egy világtól elzárt kultúra utolsó menedéke Európa peremén. Egyszerre Ázsia és Európa, modern városokkal és síterepekkel, ahova azért még ma sem sokan mennek el, a hely megőrzött még valamit a romlatlanságából, az eredetiségéből. Az emberek még többnyire önzetlenül kedvesek, az ételek pedig egészen különlegesek. Csak képzeld el, hogy felkelsz az ágyból, kitekintesz az ablakon…igen azok ott veled szemben a Kaukázus havas hegycsúcsai, az Aranygyapjú ősi földjére léptél! Gyere és utazz velünk Grúziába!

Látnivalók

 

 • A Kaukázus fantasztikus hegyvonulatai, gleccserei
 • Szvanétia kőtornyai XII. századból UNESCO világörökség
 • Bagrati katedrális, Gelati kolostor - Kutaisi - UNESCO világörökség
 • Tbilisi az ősi főváros a fürdőivel
 • Gori Sztálin szülővárosa
 • Uplistiskhe sziklába vájt ősi selyemút menti város
 • Abudelauri gleccsertavak és a Chauki-hágó

Hasznos Információk

Létszám: maximum 15 fő. 

Jelentkezés/ Fizetés menete: Foglaláskor a túra teljes összegének a 40%-a fizetendő előlegként, melyről irodánk e-mailben  fog értesíteni. Ennek befizetésére 3 munkanap áll rendelkezésre. A hátralék indulás előtt 30 nappal fizetendő! Az árat legfeljebb 370 Ft/dollár árfolyamig tudjuk tartani, ha a dollár 355 Ft-os ár fölé erősödik az indulást megelőző 30 napig, akkor árkorrekcióra kényszerülhetünk. A minimum létszám 12 fő!

Utazás: odautazás repülővel a Budapest-Kutaisi útvonalon (Wizzair), Grúzián belül helyi transzferekkel és légkondícionált buszokkal utazunk. A repülőjegy várható költsége kb. 135.000 Ft illetékkel együtt. A repülőjegy ára a vásárlás időpontjától függ.

Preferált repülő járat:

Wizzair Légitársaság

2022.08.04. Bp. - Kutaiszi 5:40 - 10:40

2022.08.14. Kutaiszi - Bp. 11:15 - 12:30

Repülőjegy: Utunkhoz a repülőjegyeket irodánkon keresztül is meg tudod venni. A megadott ár nem garantált, függ a választott légitársaságoktól, a foglalási időponttól, valamint az adott járat telítettségétől! Fontos, hogy addig ne vedd meg a jegyet, amíg nem konzultáltál munkatársunkkal, hogy összejött a túra indításához szükséges létszám!

Szállás: vendégházakban, panziókban és magán szállásokon is, ahol családoknál fogunk lakni. Itt lesz lehetőség bepillantást nyerni a grúz családok életébe és beszélgetni a helyiekkel! Egyágyas felár: 29.000 Ft/fő

Ellátás: a részvételi a reggeliket tartalmazza. A további étkezéseknél mindig ajánlunk majd éttermeket, vagy vásárlási lehetőségeket, ahol mindenki beszerezheti a reggelinek, ebédnek, vacsorának valót.

Felszerelés/Ruházat/Időjárás: Lásd az oldal alján!

FONTOS: a túrán való részvétel feltétele a biztosítás megléte. Ezt a túravezető ellenőrizheti a túra elején!

Hazsnos információk
Hoffer Erik
Hoffer Erik
túravezető
Valamikor régen a Bükk lábánál kezdtem beleszeretni a természetbe. Az emberek világa sohasem töltött el annyi megnyugvással, izgalommal, szépséggel, mint az erdő, a folyók, ahol felnőttem. Nagyobb gyermekként csodálkoztam rá először az Alpok hatalmas hegyeire, s ez olyan vágyakozást hozott a szívembe, amely azóta sem csillapodott.
Sokáig próbáltam az emberektől megóvni a természetet, ez lett a munkám, hobbim is. Később inkább bemutatni szerettem volna mindazt, ami engem olyan mélyen megérintett. Bármikor lehetőségem volt utazni valahová, kipróbálni bármit, ami új, vagy hagyományos bárhol a világban, gyorsan megszabadultam kötöttségeimtől, és belevágtam. Az Atlanti-óceán vulkáni szigeteitől az Alpokon át egészen Kelet - India ismeretlen patvidékéig sokfelé megfordultam. Szerettem saját bőrömön érezni az élményeket, ha nehezek, ha kellemesek, és túráim során nem a cél elérése lelkesít, hanem az úton járás öröme tesz elégedetté, és hoz egyben újabb vágyakozást.

Részletes program

1. nap: Budapest - Kutaisi -Mestia (220 km)

Indulás 5:40-kor Ferihegyről Kutaisibe, itt már a grúz idegenvezető és a busz várja a csoportot. Innen a 220 km-re fekvő Mestiába utazunk  - Szvanétia – a hegyek világa felé, de megállunk egy kis pihenésre Zugdidiben, a Samegrelo régió fő városában. Zugdidit elhagyva igazi hegyvidékre érünk, és egy csodálatos szerpentin úton érkezünk meg Mestiába - Szvanétia központjába. A Kaukázus égnek törő hegyormai között, a dombközökben rejtőző falucskákban évszázados kőtornyok védelmezik a múltat. Vészterhes időkben a lejjebb élő grúzok felküldték javaikat a szvánokhoz, azok meg hegyi templomaikba, kőtornyaikba rejtették a becses ikonokat, ékszereket, kéziratokat. Így lett Szvanétiából a korai grúz kultúra kincsestára. Ha vívmányaikból csupán a falvaik fölé magasodó tornyok százai maradtak volna fenn, a szvánok akkor is méltán tarthatnának számot a világ bámulatára. A nagyrészt 9–13. századi építmények a csodával határos módon fennmaradt kultúra nagyszerű vívmányai. A szállásunk egy vendégházban lesz, amely egyúttal betekintési lehetőséget biztosít az itt élő emberek életébe. Ezt a régiót csak nyáron lehet meglátogatni, mert a hágók már ősszel lezárulnak és 8-9 hónapig teljes elzártságban élnek itt az emberek. Érdekesség, hogy ezen a tájon még nemrég élt a vérbosszú törvénye az elszigeteltségéből adódóan a terület megőrizte eredeti kultúráját, nyelvét. Maga Mestia elhelyezkedése önmagában „megér egy misét” – a település 5000 méter magas hegyek között terül el, amerre nézünk, havas hegycsúcsok övezik a látóhatárt. A szállásunk is egy vendégházban lesz, amely betekintést adhat az itt élő emberek életébe sokkal személyesebbé téve az utazást. A mai nap önellátó, de étkezésre lehetőséget biztosítunk. 

 


2. nap: Mestia – Ushguli (2300 m) dzsip túra (47 km), gyalogtúra (ellátás: reggeli)

dzsipek már ott várnak bennünket a szállás előtt, hogy a finom reggeli után elvigyenek bennünket Európa legmagasabban fekvő lakott falujába, Ushguliba. Grúziai utazásunk egyik legnagyobb élménye lesz ez a program! Útközben nagyon sok svan toronnyal találkozhatunk. A gerinc utolsó faluig vezető útja is meseszép zöldellő hegyoldalakon visz keresztül, pazar kilátással az alant elterülő völgyekre. A falu egyik része – Chajishi az UNESCO világörökségi listáján is szerepel, hiszen a tornyai a 12. századból származnak. A Mestia és Ushguli közötti távolság mindössze 46 km, de mégis 3 órás utunk lesz, mert az útviszonyok még nem annyira európaiak, de a látvány a sok svan toronnyal, háttérben egy hosszú gleccserrel, illetve Grúzia legmagasabb csúcsávalminden kényelmetlenséget feledtet. Az elszigeteltségnek köszönhetően a falu hangulata olyan mintha megállt volna az idő. A település és Lamaria templom megtekintése után a csapat jobb erőben lévő tagjai tehetnek egy látványos, bár hosszabb (5-6 óra) túrát az Enguri folyó forrásához,a Shkhara-hegy lábához. Szintben ez nem jelent kihívást, mert maga a település, Ushguli is 2300 méter magasan van, a forrás sincs sokkal magasabban ennél. A szállásunk itt lesz a hegyek tövében Ushguliban. 


3. nap: Ushguli - Mestia (gyalogtúra) (ellátás: reggeli)
Korai reggelit követően visszaautózunk Mestiába. Ahogy visszatérünk Mestiába, egy gyönyörű túrára indulunk a Mestiachala-folyó völgyében. Ide torkollik bele a Chaaladi gleccser olvadékvízéből táplálkozó folyócska is. Az összefolyásnál egy függőhidat találunk, a táj egyenesen lenyűgöző. Szvanétiában ma sem fogunk csalódni, ami nem is csoda, hiszen a Kaukázus tíz legmagasabb hegycsúcsa közül négyet éppen itt találunk. A túra nem túl megerőltető, egy kellemes 3-4 óra a gleccserig a hoteltől.
 

4. nap: Mestia, Mazeri, Guli pass (2953 m), Mestia

A mai napon egy komolyabb trekking túrán ismerkedünk a Kaukázus lélegzetelállító vidékével. Mestiából először Mazeri településére utazunk, innen fogjuk elkezdeni a gyalogtúrát.  A Gulichala folyó mentén fokozatosan emelkedünk egy ősi ösvényen, amelyről sok romos kőépület pusztuló svanét torony kíséri utunkat, majd felérünk egy kilátópontra, ahol megpihenünk.  Egy idő után alattunk fog húzódni az erdőhatár, és feltűnik az egyik leglátványosabb hegycsúcs, amit nem véletlenül hívnak a „Kaukázus Matternhorn”-jának. Hamarosan felbukkan előttünk a Guli-gleccser, a majd elérjük a Guli-hágót, ahonnan páratlan kilátás tárul elénk a környék formagazdag hegyi mesevilágáról, gleccserekkel, havas hegycsúcsokkal. Innen fokozatosan visszaereszkedünk egy szép és kalandos úton. Gleccserpatakokon kelünk át, itt még nyáron sem olvad el teljesen a hó. Fáradtan, de élményekkel telve érünk vissza a szállásra, itt fogunk vacsorázni. Az estét még ma is itt töltjük a Szvanét tornyok és a Kaukázus csodálatos hegyeinek tövében – Mestiában. 

A túra hossza 18-20 km. 


5. nap: Mestia – Kutaisi (250 km)

Elhagyjuk Mestiát, kipihenjük a tegnapi túra fárdalmait, visszautazunk Kutaisibe - Grúzia ősi városainak egyikébe, amely a 8-12. század között az ország fővárosa is volt, és innen ered feltételezések szerint az Aranygyapjú legendája. Manapság is itt székelt a parlament, bár tavaly szeptemberben megszavazták, hogy átkerüljön ez is Tbiliszibe - a fővárosba. A városnézés után megtekintjük a Bagrati katedrálist és a Gelati kolostort - mindkettő az UNESCO Világörökség része. Szállás Kutaisiben. 


6. nap: Kutaisi– Gori - Uplistikse - Kazbegi (350 km)

Reggeli után elindulunk Kazbegibe, egy újabb kaukázusi kalandra. Útközben ellátogatunk Goriba, Sztálin szülővárosába. Útközben rövid megálló az ősi sziklákba vájt - selyemút menti városba Uplistiskhébe. Kazbegiben megint mesés tájra érkeztünk, itt láthatjuk Grúzia második legmagasabb csúcsát a Kazbek-et, amely 5047 méter magas, fenséges hegyóriás.  


7. nap: Kazbegi trekking túra (Gergeti kolostor, Gveleti vízesés)

Reggeli után a hegyek közé a Gergeti kolostorhoz megyünk. A 2170 méter magasan fekvő zarándokhely, nemcsak a templom miatt érdekes, hanem már a kilátás önmagában is fantasztikus. A kolostor a XIV században épült, egy teljes komplexum, amely magában foglalja a Szentháromság katedrálist, a harangtornyot és a paplakot a XV. századból. Ezután a Dariali - és a Truso szurdokhoz, valamint a Gveleti vízeséshez látogatunk. A mai nap is elsősorban gyalogtúráról szól egy fantasztikus kaukázusi hegyvidéki tájon. 


8. nap: Kazbegi, Juta (2230 m), Chaukhi-hágó (3338 m), Kazbegi
 A mai nap egy hosszabb, megerőltetőbb túrát fogunk tenni, deze lesz a kaukázusi túránk fénypontja, erre emlékezni fogunk mindig! Először busszal utazunk egy apró kis falucskáig Jutáig. Innen fogunk indulni a mai napi túránkra. Eleinte a Chaukhistskali folyó völgyében fogunk túrázni, gyönyörű hegyi legelők mentén. A túra rendkívül látványos, hófödte csúcsok, tengerszemek, kristálytiszta patakok, hatalmas vízesések látványa színesíti a túránkat. Ilyen természeti gazdagságra nagyon kevés hegységben találunk példát. Ma igazán magasra fogunk felmenni, elhagyjuk a 3000 méteres magsságot is, itt kicsit már kevesebb az oxigén, lassabban tudunk haladni, fontos a megfelelő lábbeli és ruházat, hiszen itt már kiterjedt hófoltok között haladunk. A Chauki-hágó 3338 méteren nemcsak a legmagasabb pontja lesz a mai túrának, de a legszebb látvány is itt vár ránk. Az Abudelauri gleccsertavak látványa felejthetetlen. Három különböző színű tó tükrözi vissza a környező hegyek látványát. Visszatérünk Jutába, és onnan a busszal Kazbegibe. A túra egész napos csoporttól függően 9 óra is lehet, 22 km távval.

9. nap Kazbegi – Tbilisi (150 km)

Reggeli után Tbiliszibe utazunk. Útközben meglátogatjuk Grúzia régi fővárosát, Mtskhetát, amely az UNESCO világörökségi listáján is szerepel két gyönyörű, Jvari és Svetitskhoveli templomával. Mtskheta látogatása után Grúzia fővárosába, Tbiliszibe utazunk. 

Tbiliszi, Grúzia fővárosa a Kr.u. 5. század óta. Alapjait Vakhtang Gorgasali, Kartli királya rakta le. Egy legenda Tbiliszi alapítását a területén található kénes forrásokkal hozza összefüggésbe. Tbiliszi fontos város volt a Selyemút mentén, itt gyülekeztek a nyugatra tartó karavánok. Tbiliszi alapítása óta az európai és ázsiai kultúrák egyfajta konglomerátuma.
Metekhi: XIII. C. keresztkupolás templom, amely hagyományos grúz stílusban épült, de némileg anakronisztikus is, három kiugró apszisával a keleti homlokzatban és négy szabadon álló pillérrel, amelyek a kupolát támasztják. A templom téglából és kőből épült. A 17., 18. és 19. századi restaurálás során többnyire téglát használtak. A homlokzat nagyrészt sima, a keleti apszisok ablakai köré koncentrált díszítőelemek. Az oromzat alatti vízszintes sávok mind a négy oldalt körbefutják, és egyesítő elemként szolgálnak. A főbejárat északi karzata nem későbbi építmény, hanem a templom többi részével egy időben épült.
Abanotubani („fürdőkerület”) Tbiliszi legrégebbi része. A 17-18. században épült fürdők még a mai napig működnek. Legnagyobb vonzerejüket az úgynevezett „tűz nélküli forró” kénes források jelentik. Ezen a területen már a Kr.e. 27-1. században is léteztek fürdők Tbiliszi híres fürdőit különböző időpontokban látogatták neves európai és ázsiai írók, költők, sőt királyok is. A tbiliszi fürdő az iszlám építészet példája. 
Abnotubani látogatása után megnézzük a zsinagógát, amely Tbiliszi óvárosában található.
Narikala (a felvonó mellett): a város régi fellegvára, főerőd vagy Kala, a 18. század vége óta Narikala néven ismert.
Sioni székesegyház: Tbiliszi egyik legrégebbi temploma, melynek alapjait Vakhtang Gorgasali rakta le. A templomot többször megsemmisítették és újjáépítették, végleges megjelenését 1657-ben nyerte el, bár ezt követően többször is megtörtént a helyreállítás. Szűz Máriáról kapta a nevét, és itt található Grúzia egyik legnagyobb ereklyéje – a grúzok megkeresztelője, Szent Nino keresztje.

Ha még marad erőnk érdemes egy sétát tenni a híres Rusztaveli sugárúton, amelyet a 19. század elején kezdtek építeni. Itt áll a parlament, az opera, a Shota Rustaveli színház épülete, a Kashveti templom valamint az ország első gimnáziuma, a parlament és a sugárút végén a Függetlenség-tér (Taviszuplebisz-Moedani), aminek közepén Szent-György aranyozott szobra áll egy hatalmas oszlopon, mögötte pedig a városháza áll. Megtaláljuk itt a Barokk, a mór, még a Sztálinista építészeti stílusban emelt épületeket is a 19-20 századig. A Rusztavelin hangulata megunhatatlan, maga az örök Tbiliszi, ahol a viccek és anekdoták is születnek a grúz emberekről.


10. nap: Tbilisi - Kutaisi (260 km)

Reggeli után meglátogatjuk Tbiliszi Néprajzi Múzeumát, majd szabad program Tbilisziben, lehetőség van emléktárgyak vásárlására, majd visszaindulunk Kutaiszibe,  Éjszaka Kutaisziben.

11. nap: Kutaisi - Budapest

Reggel transzfer a repülőtérre, 11:15-kor indul a gépünk haza Budapestre. Érkezés előreláthatólag fél 1-kor.

Fontos tudnivalók

Az ország

Grúzia köztársaság a Fekete-tenger keleti partján, a Kaukázusban, a két kontinens határán. Egyesek európai, mások ázsiai országnak tartják. Lakóinak túlnyomó többsége ortodox keresztény. A grúz kultúra gazdag és ősi gyökerei háromezer évre nyúlnak vissza az időben. A bor termelése Grúziában a történelem előtti időkben kezdődött, és máig az ország gazdaságának fontos részét képezi. Az ország évezredeken keresztül nagyhatalmak határvidéke volt, a grúz nép mégis fennmaradt, sőt, a XII. század környékén Grúzia maga is regionális nagyhatalmi státuszra tett szert. A grúzok (georgiaiak) magukat saját nyelvükön „kartveli”-nek, országukat „Sakartvelo”-nak nevezik. A grúzok rendkívül büszkék és érzékenyek. A magyarokat egyszerre tekintik rokon- és rokonsorsú népnek, s ez a személyes kapcsolatokban is érzékelhető. A rokonnép-tudat alapja vélhetően az, hogy a Kaukázusban elveszett nyolcadik magyar törzs legendáját Grúziában is sokan ismerik, a rokon sors érzése pedig abból táplálkozik, hogy Georgia hányatott történelme során nagyrészt ugyan azon hódítóktól és elnyomóktól szenvedett, mint hazánk. Lakosság száma 5,5 millió (grúz 70%), pravoszláv vallásúak, de élnek területén török és örmény kisebbségek is. Hivatalos nyelve a grúz, az orosz a második legelterjedtebb nyelv, és egyre többen beszélnek angolul. 

Időeltolódás: + 2 óra Budapesthez képest Grúzia egész területén, ennyivel kell előreállítani az óránkat (tehát ha Budapesten déli 12 óra van, akkor Grúziában 14:00 óra a pontos idő)

 

Időjárás:

Grúzia klímája nagyon változatos, lévén az ország felszíni formakincse is nagy különbözőségeket mutat. A nedves szubtropikustól a Fekete-tenger vidékén az örök hó birodalmáig a hegyekben minden zóna előfordul. Az ország nagy részében azonban a klíma hasonló a magyarországihoz, azzal a különbséggel, hogy az átlaghőmérséklet néhány fokkal melegebb az otthoninál. A hegyekben azonban a hőmérséklet nyáron is +5°C fokig süllyedhet, a nagyobb magasságban Szvanétiában hirtelen változó idő lehetséges, esetleg eső is, illetve esténként számíthatunk ott hűvösre is, extrém esetben fagyra is. Érdemes hálózsákunkat és meleg pulóvert, esőkabátot is bekészíteni.

 

 Túrák nehézsége:

Ez az utazás nem az extrém túrázóknak lett kitalálva. Átlagos erőnléttel, némi túrázó tapasztalattal bárki tudja teljesíteni. Ugyanakkor arra fel kell készülni, hogy fent a hegyekben a levegő oxigéntartalma valamivel alacsonyabb attól, amihez hozzászoktunk, így kicsit könnyebben el tudunk fáradni. Ugyancsak figyeltünk arra, hogy Grúzia legszebb tájait és nevezetességeit felfűzzük erre a túrára.

Felszerelés/Ruházat:

 • Egy jó nagy hátizsákra/táskára/sporttáskára szükség lesz, amibe a felszerelésedet pakolod. Legyen egy kisebb hátizsák is, amibe a túrák során a vizet, esőkabátot stb, teszed.
 • Esőkabát
 • Jó erős strapabíró túrabakancs Kényelmes cipő, trekking cipő vagy sportcipő (ami kényelmes és strapabíró)
 • Ruházat: Hosszú és rövidnadrág, egy vastagabb és egy vékony pulóver, esőkabát az esetleges csapadékra való tekintettel meleg ruha, nedvszívó zoknik, pólók, fürdőruha. A túrakabát legyen tartós (ne kelljen sajnálnunk), védjen a naptól és a tüskéktől. Ha hideg van, pulóvert vagy polárt lehessen alávenni.
 • Szandál vagy papucs
 • Fejfedő (kalap, sapka, kendő, sál)
 • Napszemüveg
 • Nedves törlőkendő, könnyű törölköző

Szállás:

Szállásainkon tisztálkodási, zuhanyozási lehetőség, WC minden esetben van. A szállodák tiszták, rendezettek, de gyakran családi vendégszállásokon fogunk aludni, amely különleges élményt jelent, mert nem elszigetelten látunk bele a helyiek életébe, hanem egy rövid időre mi is az életük részévé válunk. Ezek az emberek nagyon vendégszeretőek, akiknek nagy segítséget jelent az, hogy mi náluk költjük el a pénzünket, és mi sokkal inkább szeretjük az ilyen szállásokat, mint a szállodaláncokat. Ez igazodik az utazási irodánk koncepciójához, az öko-szemlélethez. Itt viszont nem biztos, hogy lesz saját fürdőszoba, hanem a fürdőszoba használaton osztoznunk kell az utastársainkkal.

Csomagolás:

A nagy poggyász súlykorlátja - ritka kivétellel - a szokásos 20 kg-ot nem haladhatja meg, a kézipoggyászé 5 kg lehet. Az útleveled és minden értékes, törékeny dolgot (pl. fényképezőgép) a kézipoggyászba pakolj! Amikor felszállsz a repülőre, ne legyen nálad semmilyen szúró-vágó eszköz (olló, bicska, stb.), mert ezeket a repülőtér munkatársai elveszik. Pakold ezeket a nagy csomagba, amit feladsz a repülőn. Időnként sajnos előfordul, hogy a repülőn feladott csomagunk nem érkezik meg velünk együtt a célállomásra. Ezért elővigyázatosságból célszerű, ha rajtad van a bakancsod, és magadnál tartasz némi meleg ruhát, illetve az esőkabátod. Egy új szabály szerint a repülőre nem, vagy csak kis mennyiségben vihetők fel különféle folyadékok.

Valuta, Költőpénz:

 Hivatalos fizetőeszközként csak a georgiai larit (GEL) fogadják el, de az USA dollár és az euró átváltása a kijelölt váltóhelyeken problémamentes. A hitelkártyákat a legtöbb helyen elfogadják. 

Napi költés: A tapasztalatok alapján napi kb. 4000 Ft fedezi az étkezést. Ennéll kevesebb is elég lehet, de, ha valaki szereti kipróbálni a helyi borokat, ínyencségeket, akkor ennyit érdemes rászánni. Az emléktárgyakra való költési hajlam egyéni, ezt nem tudjuk megmondani, ki mennyit költ souvenirre. 

A túra során a belépőjegyekre még kb. 35 dollárt lehet számolni, és a jeep túra ami még hozzájön kb. 40 dollár. 

A repülőjegy ára folyamatosan változik, 90-140.000 Ft is lehet a vásárlás időpontjának függvényében csomagdíjjal együtt.

Vám:

 1. június 15. óta az Európai Unió tagállamainak állampolgárai 90 napot meg nem haladó tartózkodásra vízummentesen utazhatnak be Grúziába.

Étkezés – Higiénia:

Utazásunk csak a reggelit árát tartalmazza, a további étkezések önellátóak. Ugyanakkor nem érdemes Magyarországról hozni szalámikat, konzerveket stb. élelmet. A nagyvárosokban európai színvonalú éttermeket, és élelmiszerboltokat is találunk. A kultúra része a helyi gasztronómia. A grúz konyha világhírű, jellegzetes, változatos, és nagyon finom. Az árak jóval alacsonyabbak a nálunk megszokottnál, és külön bátorítunk mindenkit a helyi specialitások kipróbálására. A Grúz borok és a konyak már a szovjet időkben is nagy hírnévnek örvendett, a grúz emberek vendégszeretete ezért néha nagyon „veszélyes” – biztosan jó lesz a hangulat. Az alap élelmiszerek, víz, üdítő stb. megvásárlására mindig lesz lehetőség a városokban és a nagyobb falvakban.

Ebédre általában finom péksütiket, könnyű helyi ételeket fog ajánlani a túravezető, míg estére többnyire egy kellemes étteremben tud vacsorázni a csoport. A tapasztalat szerint kb.2-3000 Ft-ból már nagyon jókat lehet enni.

Grúziában az egészségügyi helyzet megfelelő, fertőző betegségek, járványok nincsenek, kötelezően előírt védőoltás sincs. A csapvíz iható, és a Borjomiban tett látogatásunk alkalmával mindenképpen érdemes kipróbálni a világhírű Borjomi ásványvizet. Az illemhelyeknél gyakran lesz guggolós WC, de a szállásokon az angol WC a jellemző. A nyilvános WC-k tisztasága változó, de ez itthon is így van, ezért javasoljuk, hogy WC papír, zsebkendő, nedves törlőkendő legyen nálunk.  

 

Biztosítás:

Kötelező! Szeretnénk felhívni a figyelmedet arra, hogy a részvétel feltétele az út teljes időtartamára érvényes utasbiztosítás. Fontos! A biztosítás érvényességét indulás előtt a túravezető ellenőrizheti. Érvénytelen biztosítás vagy nem megfelelő vízum (pl. világ területi hatállyal) hiányában a túrán való részvételt a túravezetők megtagadják. Kérjük, nézd meg, van-e érvényes utasbiztosításod! Ebben természetesen tudunk segítséget nyújtani, irodánk az AB-Aegon biztosítóval van kapcsolatban, és rajtunk keresztül is meg lehet kötni a biztosítást. Természetesen nem feltétlenül kell a mi általunk javasolt biztosítást megvásárolni, lehet máshol is, de biztosítással rendelkezni kell az utazás egész időtartamára!

Ugyancsak nagyon erősen javasoljuk a kedvező áru stornó biztosítás megkötését. Senki nem lát a jövőbe, sajnos előfordult, hogy betegség miatt az utolsó pillanatban nem tudott valaki részt venni az utazáson, ilyen esetben pedig a biztosító 100%-ban megtéríti a befizetett összeget, amennyiben utasbiztosítással is rendelkezel!

Fontos információk:

 

 • A légitársaság járatainak esetleges késéséből vagy törléséből adódó kellemetlenségekért nem tudunk felelősséget vállalni, ez vonatkozik az esetlegesen felmerült többletköltségekre is. Természetesen ilyen esettben próbálunk minden tőlünk telhetőt megtenni, segíteni, de garanciát nem tudunk vállalni egy légitársaság döntéseiért. Abban az esetben, ha a légitársaság nem oldja meg a járatkésés vagy törlés esetén szükséges helyzeteket, az emiatt igénybe vett utazási szolgáltatások (szállás, étkezés, transzfer) költsége sajnos a résztvevőket terheli!
 • A honlapon feltüntetett túravezető személye indokolt esetben változhat.
 • Abban az esetben, ha a csoport létszáma nem éri el a minimum létszámot, az utasokkal is egyeztetve irodánk lemondhatja az utazást. Ez esetben a befizetett részvételi költség maradéktalanul visszajár vagy beszámítható más utazásra. Ennek részleteiről kollégánkkal egyeztethetnek az utasaink.

 

Törzsutas kedvezmény
Törzsutas vagy?
Utazz Velünk és válj törzsutassá! Mi itt a Helian-nál megbecsüljük a hűséges túrázóinkat, ezért már a 3. utazástól számítva igényelhető az 5%-os kedvezményre feljogosító törzsutas kedvezményünk, ami az 5. utazástól számítva már 7%-ra rúg. Megéri Nálunk szervezni a túráid!


Jelentkezem!


Túra neve


Keresés
A Helian - utazási iroda Csapatának kifejezetten fontos a természetvédelem és a fenntartható, környezettudatos mindennapok éppen ezért kérjük, hogy oldalainkat ne nyomtasd ki. Amennyiben valamilyen tartalmat szeretnél szöveges formában elérni kérjük, hogy vedd fel Velünk a kapcsolatot elérhetőségeink egyikén.

Tegyen a fenntartható mindennapokért!

Köszönjük!

Üdvözlettel, a Helian - utazási iroda Csapata