Gemenc vízitúra - kalandozás az ártéri erdőkben {3 nap/2 éj}
dátum: 2022-06-04 - 2022-06-06
Helian - túrázás
Vizitúra
2
könnyű
van szabad hely
Helian - túraidőtartam
3

Helian - túraidőtartam
2
időtartam
2 napos evezés a Dunán és mellékágain kezdőknek és haladóknak egyaránt! Szállás vendégházban, 2 ágyas szobákban, profi túravezetés és bográcsos vacsora is lesz!

Helian
Normál ár
46.000 Ft / fő
Előleg 18.000 Ft / fő
Jelentkezési határidő 2022-05-16Felkeltette az érdeklődésed a túra? Szeretnél életre szóló élményekkel gazdagodni? Nincs más dolgod, mint kattints a "Jelentkezem" gombra és pár egyszerű lépéssel meg is vagy!
Lejárt a jelentkezési határidő.

Érdeklődöm!

Részvételi díj

A részvételi díj tartalmazza:

 • 2 éjszaka szállás díját pihenőházban 2-3-4 ágyas szobákban 
 • a kenuk bérleti díját, a mentőmellényt, az evezőt
 • egy esti bográcsvacsorát
 • egy méhészfoki kócoskeszeg ebédet
 • a szervezés költségét 
 • a túravezetést

A részvételi díj nem tartalmazza:

 • az egyéb étkezések díját 
Lejárt a jelentkezési határidő.

Érdeklődöm!Hasznos Információk

Létszám: 10-20 fő (minimum létszám: 10 fő)

A túra kiindulópontja, a szállás helye: Baja, Petőfi-sziget

Szállás: vendégházban, 2-3-4 ágyas szobákban, közös fürdővel. Amennyiben 2 ágyas elhelyezést szeretnél, akkor azt mindenképpen jelezd nekünk,  mert a kétágyas szobák száma korlátozott!

Étkezés: A részvételi díj tartalmaz egy meleg vacsorát, ami általában friss halból, bográcsban készült bajai halászlé szokott lenni. A vendégházban jól felszerelt konyha van (hűtővel). Nap közbeni szendvicsről mindenki gondoskodjon! Vacsorázni a közeli csárdában lehet, de Baján is számos étterem található. A szállástól bolt viszonylag messze található (2-3 km).

Szükséges felszerelés/ruházat: lsd. a lap alján

 

Hazsnos információk
Szőllősi Szabolcs
Szőllősi Szabolcs
túravezető
Végzős tanárhallgató vagyok a PTE TTK karon. Baján születtem és kisebb nagyobb kihagyásokkal itt is élek. Már gyerekkorom óta meghatározó szerepet játszik a mindennapjaimban az ártér közelsége. Ha volt rá időnk, és energiánk, mindig hajóba pattantunk és kint voltunk a Dunán. Télen-nyáron. Ez a bajai ember számára egyfajta életérzés.
2018-ban volt szerencsém egy egyetemi pályázat keretén belül jelentkezni egy vízitúra vezető képzésre, amit sikerrel el is végeztem. Szeretném az embereknek megmutatni a Dunát és az ártérnek azokat az arcait, amit viszonylag kevesen láthatnak.

Részletes program

1 nap: érkezés

Érkezés a szálláshelyre az esti órákban, a szobák elfoglalása, beszélgetés, ismerkedés.

2. nap: kenutúra: Vén-Duna - Rezéti-Holt-Duna - Vén-Duna (Menetidő: 4 óra)

A reggelit követően a szállásunk mellett rövid elméleti és gyakorlati oktatást tartunk a kenuzás rejtelmeiről valamint a felszerelés biztonságos használatáról, majd rögtön – kenukba szállva – a gyakorlatban teszteljük a frissen megszerzett tudásunkat. A mai programunk az ártérre visz bennünket, egy 5-6 órás evezést teszünk a Duna árterén, mellékágakban majd a fő ágon. Az evezést a Vén-Dunánkezdjük, ahol el fogjuk sajátítani a kormányzás alapjait, és a vízitúrázás legalapvetőbb ismereteit. Egyúttal kialakul egyfajta biztonságérzetünk, hogy a gyorsabb folyókon, mint a Dráva, vagy a Mura, se okozzon fejfájást az evezés.

Ha csendben evezünk, láthatunk gémeket, kócsagokat, bakcsót, sőt ha szerencsénk van réti héját, vagy réti sast is. Itt található Európa legnagyobb feketególya állománya is. Ezen a vidéken a Duna az uralkodó természeti erő, amely rendszeres elöntéseivel alakítja az ártér képét. A Gemenc, 180 km²-es területével nemcsak hazánk legnagyobb ártere, hanem Európában is egészen egyedülálló értéket képvisel. Hasonlót csak a Kopácsi Rét Természetvédelmi Parkban láthatunk, ahova a Helian szintén vezet túrákat.

Délben kikötünk és egy hosszabb pihenőt tartunk, elfogyasztjuk az otthonról hozott elemorzsiát és sütkérezünk a tavaszi napon. Majd visszaindulunk a kiindulópontra, lecsorgunk a nagy Dunán és élvezzük, hogy nem kell evezni, visz a sordás. Érkezés a kora délutáni órákban.

A túra után stílusosan egy kiváló, bográcsban főzött bajai halászlével zárjuk a napot.


3.nap: evezés a Dunán és a Móric-Dunán (vízállás függvényében)

A mai napon a nagy Dunán többet evezünk, ha szerencsénk van a vízállással, akkor megnézzük a Móric-Duna mellékágat, amely a fő Duna ágról nyílik, igazán vadregényes hangulata van! Itt érdemes majd csendben evezni, ha figyelmesek vagyunk, akár láthatunk őzet vagy vaddisznót is a part mentén. A csapattól és a vízállástól függ a túra menetideje, visszafelé számítsunk rá, hogy a Dunán felfelé kell majd eveznünk, érkezés a kezdőpontra a kora délutáni órákban. Az evezés után búcsút veszünk a csapattársaktól és a gemenci tájtól, utazás haza egyénileg.


Fontos tudnivalók

Szükséges felszerelés

 • strapabíró és sportos túraruházat
 • szandál vagy edzőcipő, amit nem sajnálsz ha sáros, vizes lesz 
 • esőkabát
 • valamilyen fejfedő (kendő vagy baseball sapka) a nap ellen
 • meleg ruha, réteges öltözet
 • napszemüveg
 • napvédő krém
 • szúnyogriasztó, kullancsriasztó
Törzsutas kedvezmény
Törzsutas vagy?
Utazz Velünk és válj törzsutassá! Mi itt a Helian-nál megbecsüljük a hűséges túrázóinkat, ezért már a 3. utazástól számítva igényelhető az 5%-os kedvezményre feljogosító törzsutas kedvezményünk, ami az 5. utazástól számítva már 7%-ra rúg. Megéri Nálunk szervezni a túráid!


Lejárt a jelentkezési határidő.

Érdeklődöm!Túra neve


Keresés
A Helian - utazási iroda Csapatának kifejezetten fontos a természetvédelem és a fenntartható, környezettudatos mindennapok éppen ezért kérjük, hogy oldalainkat ne nyomtasd ki. Amennyiben valamilyen tartalmat szeretnél szöveges formában elérni kérjük, hogy vedd fel Velünk a kapcsolatot elérhetőségeink egyikén.

Tegyen a fenntartható mindennapokért!

Köszönjük!

Üdvözlettel, a Helian - utazási iroda Csapata