E-bike túra a Balaton-felvidéken
2021-08-14-tól 2021-08-14-ig
Helian - túrázás
Kerékpártúra
3
közepes
van szabad hely
Helian - túraidőtartam
1

Helian - túraidőtartam
0
időtartam
A Balaton igazi csodái, ahogy még nem láttad. Levendulaföldek, tücsökzene, panoráma a Balatonra és persze hamisíthatatlan Balaton-felvidéki kulináris élmények. Mindezt különösebb erőfeszítés nélkül, elektromos kerékpárral kaphatod meg.

Helian
Normál ár
16.900 Ft / fő
Előleg
A részvételi díj jelentkezéskor, egy összegben fizetendő!
Jelentkezési határidő 2021-08-09Felkeltette az érdeklődésed a túra? Szeretnél életre szóló élményekkel gazdagodni? Nincs más dolgod, mint kattints a "Jelentkezem" gombra és pár egyszerű lépéssel meg is vagy!

Részvételi díj

A részvételi díj tartalmazza: 

 • az e-bike bérleti díját egy napra
 • a kerékpáros sisak bérlését
 • a túravezetés költségét
 • a túraszervezés költségét

A részvételi díj nem tartalmazza: 

 • az étkezést
 • az utazás költségét a helyszínre


Miért válaszd ezt a túrát?

Ki ne ismerné a Balaton klasszikus arcát? Strand, lángos, csapolt sör, parti-sétány, diszkó és fagylalt. Ezen a túrán lehetőséged nyílik a Balaton igazi csodáinak felfedezésére. 

Az elektromos bringáknak köszönhetően a túrára kevésbé edzett vendégeinket is szeretettel várjuk.

Látnivalók

 • Tihanyi Bencés Apátság
 • Tihanyi Ős Levendulás
 • Őrtorony kilátó
 • Zádorvár
 • Pécsely
 • Vászoly

Hasznos Információk

Hasznos információk: 

Létszám: kis csoport, max. 14 fő!

Utazás: egyénileg, találkozó Tihanyban, a Tihanyi Hajóállomáson a reggeli órákban. 

Kerékpárút: FIGYELEM, A TÚRA KB. 30%-BAN ASZFALTOZOTT ÚTVONALON ÉS 70%-BAN ERDEI TEREPEN, EGYENETLENEBB UTAKON HALAD, némi koordinációs készségre és biztos kerékpártudásra szükséged lehet. Természetesen nem profi kerékpárosokra, hanem átlagos kerékpározást kedvelőkre szabtuk a túrát, de ez egy Mountain Bike túra! Ha az alábbiak egyike is igaz Rád, inkább válaszd valamelyik trekking túránkat:

 • Soha egyetlen métert sem tekertem erdőben-terepen
 • Már tekertem erdőben, de alig vártam, hogy újra aszfalton legyek
 • Emelkedős úton nem tudok felszállni a kerékpárra

Kerékpárok: SCOTT típusú elektromos MTB kerékpárt kap minden résztvevő, kerékpáros sisakkal

Étkezés: egyénileg. Út közben lesz lehetőség ebédelni vagy szendvicset vásárolni.

Felszerelés/Ruházat: lsd. a lap alján!

Hazsnos információk
Kőszegi Tamás
Kőszegi Tamás
túravezető
Tamás főként Európában mozog otthonosan: például Olaszországban, ahol télen síoktatóként, nyáron szörfoktatóként tevékenykedik, valamint Franciaországban, ahol ösztöndíjas volt Bretagne-ban. Beszél németül, angolul, franciául, olaszul és spanyolul, ami nagyban segíti az adott vidék és kultúra felfedezésében, valamint a nem várt helyzetek megoldásában.

Részletes program

Tervezett program: Indulás a Tihanyi Hajóállomástól → Apátság → Belső-tó (Levendulamezők) → Őrtorony kilátó → Balatonfüred → Balatonszőlős → Zádorvár → Pécsely → Vászoly → Balatonudvari → Tihany (kb. 50 km)

A túra kiindulópontja a Tihanyi Hajóállomás (nem a Tihanyi Rév!), ahol a parkolóban hagyhatjuk az autónkat is. Ha valaki vonattal érkezne a helyszínre, akkor Aszófőnél tud leszállni a vonatról, onnan 5,8 km a kikötő, ahol az indulási hely van, akár még gyalog is megtehető - ha igazán zölden gondolkodunk. Találkozó a reggeli órákban, a túravezető kiosztja a kerékpárokat és röviden mesél az e-bikeokról, a napi programról és már indulhat is a túra! Első megállónk a Tihanyi Bencés Apátság épülete, ahol az első fotókat készíthetjük, háttérben a Balaton óriási vízfelületével és a vitorlásokkal! Kihagyhatatlan panoráma! Tovább gurulunk a városkában, következő megállónk a Levendula Ház és a mellette lévő Belső-tó. Ez után elhagyjuk az autóutakat és terepre kapcsolunk, a Tihanyi Ős-Levendulás mellett, földúton tekerünk, majd az Őrtorony kilátóban készülhet a következő csoportkép. Még csak 8 km-t mentünk, de már mennyi látnivaló volt út közben! Hogy haladjunk is, visszatérünk az aszfaltra és átgurulunk Balatonfüredre, ahonnan terepen közelítjük meg Balatonszőlőst. Itt, a Szőlős kocsmában vehetjük magunkhoz az első jutalomfröccsöt, de akár egy gyors leves is beleférhet. Utána már tényleg itt az idő meghódítani a Balaton-Felvidéket: utunkat a csodálatos szőlőföldeken keresztül Pécsely felé vesszük, ahol már kaptatóra kell számítani, de az eBike-nak köszönhetően faljuk a kilométereket. A páratlan panoráma mellett az egykor jobb időket élt Zádorvárat is megcsodálhatjuk. Innen indulunk tovább Vászoly felé, ahol a második pihenőnk következik, méghozzá a varázslatos kilátással rendelkező Hét kenyér pékség teraszán. Itt előrendelés alapján tudunk fogyasztani, majd egy göröngyös, de felhőtlen ereszkedés következik Vászolyig, amely sokak szerint az egyik legbájosabb balatoni falucska, egyedülálló víziszínpaddal. Innen aszfalton ereszkedünk tovább Balatonudvariig, ahonnan nincs más dolgunk, mint levezetésként a Balaton körüli kerékpárúton visszagurulni Tihanyba. Elbúcsúzunk a Balatontól, a csapattól, ide még biztosan visszatérünk! Utazás haza egyénileg.

Ennyi fér tehát bele egy napba. Akinek esetleg hiányérzete van Balatoncsicsó, Monoszló, Dörgicse, Szentbékkála, Köveskál miatt, fontolja meg a túra kétnapos verzióját is, ahol mindezeket útba ejtjük.

 

 


Fontos tudnivalók

A Balatonfelvidék:

A Balaton-felvidék a Balaton északi partján, nyugati-keleti irányban húzódó kiemelkedés, fennsík a Bakony és a Keszthelyi-fennsík között. Fontosabb részei a híres Káli -medence, vagy a Badacsony és környékének tanúhegyei. Ha strandolásról van szó, sokan inkább a Balaton déli partjára gondolnak, az északi rész, a Balaton-felvidék inkább a természeti és kulturális csodáival hívja fel magára a figyelmet. A terület egy jelentős része a Balaton-felvidéki Nemzeti Park részeként tájvédelmi oltalom alatt áll. A nemzeti park munkájának hála a környék kincsei könnyen elérhetőek a látogatók számára, sőt, sok-sok izgalmas, ismeretterjesztő anyag is várja az érdeklődőket. A Balaton-felvidéket a híres levendulaligetek miatt is szokás a magyar Provence”-nek is nevezni. Azt kell, hogy mondjuk, hogy bár ez jól hangzik, de nincs szüksége a térségnek ilyen címkékre, a saját jogán is megállja a helyét, hiszen a Balatonfelvidék szépségben nem marad el egyetlen Nyugat-Európai desztinációtól sem legyen az akár Provence, akár Toszkána.

Időjárás:

A Balaton területe a mérsékelten meleg éghajlati típushoz tartozik. Felszínét évente 1950- 2000 órán, nyáron 820-830 órán keresztül süti a nap. Télen kevéssel 200 óra fölötti a napsütéses órák száma. A Balaton térségének sokéves átlaghőmérséklete néhány tizeddel meghaladja a 10°C-ot, s éppen ennyivel magasabb az ország egészének átlagánál is.

Túrák nehézsége:

A túrát úgy állítottuk össze, hogy bárki részt tud rajta venni aki szokott kerékpározni. Az elektromos kerékpár átsegít az emelkedőkön, inkább technikai tudásra lesz szükség, hogy a néhol köves úton is biztonságosan tudj kerekezni. Ha nincs kondíciód, de szívesen tekernél egyet hegyen-völgyön át, akkor ezt a túrát neked találták ki!

Felszerelés/Ruházat:

 • Ruházat: bukósisak (ezt kapsz a bérelt kerékpár mellé), strapabíró és sportos túraruházat, kényelmes cipő, esőkabát, melegebb ruhára még nyáron is szükség lehet egy rosszabb időjárás esetén.  
 • Felszerelés: kulacs, napszemüveg, hátizsák a napi felszerelésnek, kevés harapnivalót csomagolj be a pénztárcád mellé! Napvédő krém, ugyancsak ajánlott!  
Törzsutas kedvezmény
Törzsutas vagy?
Utazz Velünk és válj törzsutassá! Mi itt a Helian-nál megbecsüljük a hűséges túrázóinkat, ezért már a 3. utazástól számítva igényelhető az 5%-os kedvezményre feljogosító törzsutas kedvezményünk, ami az 5. utazástól számítva már 7%-ra rúg. Megéri Nálunk szervezni a túráid!


Jelentkezem!


Túra neve


Keresés
A Helian - utazási iroda Csapatának kifejezetten fontos a természetvédelem és a fenntartható, környezettudatos mindennapok éppen ezért kérjük, hogy oldalainkat ne nyomtasd ki. Amennyiben valamilyen tartalmat szeretnél szöveges formában elérni kérjük, hogy vedd fel Velünk a kapcsolatot elérhetőségeink egyikén.

Tegyen a fenntartható mindennapokért!

Köszönjük!

Üdvözlettel, a Helian - utazási iroda Csapata