Zselici kerékpártúra – csillagok alatt az év kerékpárútján
dátum: 2022-09-10 - 2022-09-11
Helian - túrázás
Kerékpártúra
3
közepes
van szabad hely
Helian - túraidőtartam
2

Helian - túraidőtartam
1
időtartam
Az ország egyik kevésbé ismert, de igazán hangulatos térsége a Kaposvártól délre található Zselici Tájegység. Megkapó dimbes-dombos, erdős táj, eldugott falvakkal, sűrű erdőkkel és igazán termékeny talajjal. A Zselic dombjai között csend és nyugalom fogadja a látogatókat, egy olyan érintetlen, civilizációtól mentes világ, amely a városi embernek teljes kikapcsolódást nyújt.

Helian
Normál ár
29.900 Ft / fő
Előleg 12.000 Ft / fő
Jelentkezési határidő 2022-08-31Felkeltette az érdeklődésed a túra? Szeretnél életre szóló élményekkel gazdagodni? Nincs más dolgod, mint kattints a "Jelentkezem" gombra és pár egyszerű lépéssel meg is vagy!

Részvételi díj

A részvételi díj tartalmazza: 

 • 1 éjszaka szállást 2 ágyas szobában 
 • a túraszervezést
 • a túravezetést

A részvételi díj nem tartalmazza:                               

 • + 1 éjszaka opcionális (ha előző este szeretnél megérkezni annak az árát nem tartalmazza a csomag, de választható!)
 • az étkezések díját
 • a belépőket (kb. 4.600 Ft) 
 • az utazást Kaposvárra, a túra kezdőpontjára


Miért válaszd ezt a túrát?

A Zselicet viszonylag kevesen ismerik, nem tudják milyen csodálatos erdészeti utakon tudunk itt kerékpározni. Úgy válogattuk össze a programot, hogy betekintést nyerhessünk a helyi kulturális értékekbe (Europa Nostra díjas falumúzeum és helyreállított kastély), a természetbe (csodálatos egybefüggő erdőségek, a legnagyobb mesterséges-tó Magyarországon, és az egyik legháborítatlanabb csillagos égbolt), valamint a helyi termékek, amelyeket a termelői piacon is kipróbálhatsz. Fizethetsz Szép Kártyával, és itt nincs árofolyamprobléma! Válaszd a helyit, ismerd meg hazánk egyik legszebb tájegységét  - Zselicet!

Látnivalók

 • Szenna skanzen - Europa Nostra díjas
 • Bárdudvarnok Petörke Portéka helyi termelői piac
 • Zselici csillagpark
 • Deseda-tó - látogatóközpont
 • Vrancsics kastélyt - Europa Nostra díjas épület

Hasznos Információk

Létszám: 10-15 fő, KIS CSOPORT!

Utazás: Egyénileg Kaposvárra, a túra kezdőpontjára 

Szállás: hotelben 2 ágyas szobákban, reggelivel

Étkezés: a túra ára tartalmazza a reggelit is! A kerékpártúrákra szendvics és innivaló (minimum 1 liter/fő) szükséges. 

Csomagszállítás: mivel csillagtúra, erre nincs szükség

Kerékpárszállítás: Ha nem tudod megoldani a saját kerékpárod szállítását Kaposvárra, tőlünk nagyon jó minőségő Gepida cross-treking, vagy Dema hegyikerékpárt, sőt elektromos kerékpárt is tudsz bérelni. Erről ezen a linken tudsz bővebb információt kapni. https://helian.hu/hasznos/eszkozeink 

Felszerelés/Ruházat: lsd. a lap alján

Túravezetés: Végig túravezető kíséri a csoportot

Hazsnos információk
Benovics Gábor
Benovics Gábor
túravezető
Gábor az egyik legtapasztaltabb túravezetőnk, aki szinte minden kontinensen megfordult már, de azt is jól ismeri, ahol még soha nem járt, hiszen térképen is utazik már gyerekkora óta, és a Pécsi Tudományegyetem Földrajzi Intézetében végezte doktorandusz tanulmányait. Az utazási iroda szervezésének egyik motorja, de a pécsi Vagabond Világjáró Klubban is rendszeresen találkozhatsz vele, mint előadóval, vagy mint szervezővel.
Vezet magashegyi trekkinget, kerékpártúrákat és vízitúrákat egyaránt. Négy nyelven beszél, és a honlapon megtalálható fotók jelentős részét is ő készítette. ----------- Az életem folyamatos utazás, ha nem testben, akkor lélekben - a térképeket böngészve. A térkép a barátom, ha figyeltem, új kalandra hívott, távoli tájakra csábított, és én mindig újabb és újabb utakat terveztem és tervezek ma is. Az élet rövid, és a világ még mindig olyan sok értéket tartogat a látó ember számára, hogy úgy érzem még nagyon sok idegen tájat és kultúrát kell felfedeznem. Az élményeket, a felhalmozott tudást szívesen megosztom másokkal, szeretném megmutatni azokat a csodákat, amiket láttam, átadni valamit, hogy minél többen érezzék a fontosságát ennek a világnak a megőrzésére. A Himalája hegyei között éppen úgy otthon érzem magam, mint a Kiskunság homokbuckái között, az Adria szigetein, mint a Mekong deltavidékén, New York felhőkarcolói között, mint a Dráva vízi világában.

Részletes program

1. nap: érkezés Kaposvárra egyénileg - Szennai Skanzen, Kerékpártúra a Zselic szívében, csillagvizsgáló 55 km 540 méter szint

Megérkezés után felpakolunk a kerékpárra, és az innen 6 kilométerre lévő Szennára tekerünk. A falu közepén áll az a Somogyban egyedülálló, 1784-ből származó, népi barokk református templom, mely körül környékbeli régi paraszti épületek áttelepítésével létrejött a Szennai Szabadtéri Gyűjtemény. A skanzen Somogy megye két jellegzetes tájcsoportját, a Zselicséget és Belső-Somogyot mutatja be. A múzeumfalu 1983-ban hazánkban elsőként kapta meg az Europa Nostra - a Mi Európánk - nemzetközi elismerést. A skanzen után kerékpárra ülünk és elindulunk felfedezni a Zselicet. Bárdudvarnokon teszünk egy megállót a helyi termelői piacon, melynek már a neve is bájosan csábító „Petörke Portéka”. Kóstolhatunk kecskesajtot, mézeket stb. Innen a Gólyavölgyi tavak felé vesszük az irányt, majd egyre jobban bezárul felettünk a lombsátor - a Zselic vadban gazdag erdeiben kerekezünk egy erdészeti úton. Kardosfán az étteremben tudunk enni egyet, majd felkeressük a Zselici csillagparkot. A Zselici Tájvédelmi Körzet 2009-ben nyerte el a „nemzetközi csillagoségbolt-park” kitüntető címet, ahonnan a Tejút, a távoli galaxisok fényei még zavaró fényektől mentesen látható. Ma már ugyanis alig maradt ilyen hely egész Európában, és gyermekeink úgy nőnek fel, hogy nem ismerik sem a Tejutat, sem a Fiastyúkot, a Göncölszekeret. Itt még azonban szabad szemmel is sok égi objektum látható, csillagok ezrei ragyognak. Mivel még nincs sötét, így a csillagokat ugyan nem tudjuk megnézni, de a park így is rengeteg élményt fog kínálni, derült időben távcsöves bemutató során megtekinthetjük a Napot. 100 milliméter átmérőjű, hidrogén alfa szűrővel ellátott Lunt távcsővel a Nap korongján (kromoszférájában) az aktív területeket mutatják meg nekünk. A Csillagászati kiállításon megismerkedhetünk a meteoritok főbb fajtáival, a fényszennyezés környezeti hatásaival, valamint a Hubble űrtávcső történetével és jelentőségével. Innen még egy kis tekerés van a fűszeres estében vissza Szennán keresztül a megyeszékhelyen lévő szállásunkra.


2. nap: A Deseda-tó és a kastélyok túrája 33/55 km 330 méter szint

Reggeli után a kerékpárúton a Deseda-tóhoz bringázunk. Kevesen tudják, de az ország leghosszabb mesterséges tava.  A Fekete István látogatóközpontnál fogunk először megállni. Érdemes itt egy kis időt eltölteni, a látogatóközpont rengeteg információt ad a tóról és környékének unikális élővilágáról. Maga az épület egy hajót formáz, hiszen a tó a vízisportokról és a horgászatról is híres. Tovább tekerünk a part mentén, szép erdőben jól kiépített murvás úton folytatjuk a 67-es útig. Az út túloldalán a desedai arborétumon is áttekerünk. Innen fakultatív a program, ha belefér az időnkbe, akkor eltekerünk Alsóbogátra egy erdei földúton (sáros, esős idő esetén ez a rész kimarad). 

A faluban igazi kincsek rejtőznek. A Festetics Inkey kastély épülete nem véletlenül nagyon népszerű esküvői színhely. A Kastélyt 1853 körül építették klasszicista stílusban. A hozzá tartozó kastélypark felújítása 3 éven keresztül zajlott, mely során kitisztításra kerültek az elhanyagolt területek, virágok, gyümölcsfák kerültek telepítésre. A park is lenyűgöző, a kb. 400 fának a 10%-a 100 évnél is öregebb. Innen az Európa Nostra díjas kastélyt – a Vrancsics kastélyhoz tekerünk. A barokk kiskastélyt 1760 körül Vrancsics tábornok építtette. Később báró Puteány Sándor, majd a Gludovácz és Inkey családok birtokába került. 1856-ban gróf Zichy Károlyé lett, ezért több helyen, mint Zichy-kastély szerepel, de itt helyben Kiskastélyként ismerik. 2007-ben vásárolta meg Nagyházi Csaba és felesége, akik több éves kemény munkával korhűen helyreállították és berendezték a gyönyörű kúriát. Munkájukat 2013-ban a kulturális örökség megőrzéséért járó európai uniós kitüntetéssel, az Europa Nostra-díjjal jutalmazták.

Egy kis hurokkal a piroson visszatérünk a Desedához, és végig kerékpárúton - biztonságosan a folyó túlpartját is végigtekerve térünk vissza Kaposvárra a szállásunkra. Ezen a parton megállunk egy kilátónál, ahonnan pazar kilátás nyílik a Desedára és környékére. Utazás haza egyénileg.


Fontos tudnivalók

A Zselic:

 A Zselic mintegy 1200 km² kiterjedésű, 45 települést magában foglaló tájegység a Dél-Dunántúlon, nagyobb része Somogy, kisebb része Baranya megye területén fekszik. E páratlan szépségű környék nevét – egyes források szerint – a honfoglalás-kori szláv lakosságtól kapta, tőlük ered ugyanis az a „zselod”, makkot jelentő szó, amely az itt őshonos tölgyre utal, és arra, hogy egykor jelentős volt itt a makkoltató sertéstartás.

Időjárás:

Ezt a méltatlanul kevéssé ismert tájat elsősorban a sajátos klímája és az emiatt kialakult kivételes élővilága teszi egyedülállóvá. Éghajlata kissé hűvösebb és csapadékosabb a környezeténél, enyhe telű, szubmediterrán jellegű. A napsütéses órák száma a területen nyugatról kelet felé nő, a nyugati részén 1950-2000, míg a keleti részén 2000-2050 óra/év. A felhősödés az ország többi részéhez hasonlóan nyáron 45-50%, télen pedig 60-65%. Az évi középhőmérséklet 9,8-10,7 C° közötti, összességében a terület a Dunántúl délkeleti, melegebb feléhez tartozik. Az évi hőmérséklet maximumát júliusban éri el, értéke átlagosan 20-20,5 °C. A táj területén a hőmérséklet éves eloszlása kiegyenlített; a nyár kiegyenlítetten meleg, forróság sosem fordul elő, hiszen a júliusi középhőmérséklet sehol sem emelkedik 21 °C fölé. A Zselic vidéke hazai viszonylatban a csapadékosabb tájak közé tartozik. Területének nagy részén 700–750 mm az évi átlagos csapadékösszeg. 

 

Túrák nehézsége:

Ez egy közepesen nehéz túra, a táj kellemesen dimbes-dombos, ha ez nehézéget jeletn számodra, tudunk elekromos kerékpárt is biztosítani. Ugyanakkor azoknak, akik szoktak kerékpározni nem fog különösebb nehézséget jelenteni. Az első napi túra a nehezebb, de ez is elmarad egy toszkán, vagy egy Inn-menti túra behézségétől. 

Szükséges felszerelés: 

 • saját vagy bérelt kerékpár
 • bukósisak (ajánlott)
 • kulacs
 • esőkabát
 • napszemüveg
 • hátizsák vagy kerékpáros táska a napi cuccnak
 • szúnyogriasztó
 • napvédő krém
 • nap ellen sapka vagy kendő (ha nincs sisak)
 • meleg ruha, réteges öltözet

Belépődíjak:

 • Szenna Falumúzeum: 900 Ft (diák és nyugdíjas 450 Ft)
 • Zselici csillagpark: 1590 Ft (kedvezményes 1290 Ft)
 • Fekete István látogatóközpont 800 Ft (kedvezményes 400 Ft)
 • Vrancsics Kastély 1300 Ft

Szállás:

Kétágyas elhelyezés hotelben reggelivel. Ha előző este szeretnél már megérkezni, hogy elkerüld a korai indulást, akkor erre lehetőséget biztosítunk, de ezt kérlek jelezd a jelentkezéskor! 

Biztosítás:

Javasoljuk a kedvező áru útlemondási biztosítás megkötését! Senki nem lát a jövőbe, sajnos előfordult, hogy betegség miatt az utolsó pillanatban nem tudott valaki részt venni az utazáson, ilyen esetben pedig a biztosító általában teljes mértékben megtéríti a befizetett összeget, amennyiben útlemondási biztosítással is rendelkezel!

Éld át velünk a kalandot!
Zselici kerékpáros kalandok
Deseda tókör
Zselic a mi otthonunk


Törzsutas kedvezmény
Törzsutas vagy?
Utazz Velünk és válj törzsutassá! Mi itt a Helian-nál megbecsüljük a hűséges túrázóinkat, ezért már a 3. utazástól számítva igényelhető az 5%-os kedvezményre feljogosító törzsutas kedvezményünk, ami az 5. utazástól számítva már 7%-ra rúg. Megéri Nálunk szervezni a túráid!


Jelentkezem!


Túra neve


Keresés
A Helian - utazási iroda Csapatának kifejezetten fontos a természetvédelem és a fenntartható, környezettudatos mindennapok éppen ezért kérjük, hogy oldalainkat ne nyomtasd ki. Amennyiben valamilyen tartalmat szeretnél szöveges formában elérni kérjük, hogy vedd fel Velünk a kapcsolatot elérhetőségeink egyikén.

Tegyen a fenntartható mindennapokért!

Köszönjük!

Üdvözlettel, a Helian - utazási iroda Csapata