Toszkána és Elba-szigete 8 nap/7 éjszaka
dátum: 2022-10-08 - 2022-10-15
Helian - túrázás
Kerékpártúra
3
közepes
van szabad hely
Helian - túraidőtartam
8

Helian - túraidőtartam
7
időtartam
Elba szigete Olaszország egyik legnépszerűbb úti célja, gyönyörű part menti kerékpárutakkal. Toszkána pedig festői kis városaival, vidéki hangulatával, remek boraival soha nem okoz csalódást a kerékpárosoknak.

Helian
Normál ár
360.000 Ft / fő
Előleg 144.000 Ft / fő
Jelentkezési határidő 2022-10-01Felkeltette az érdeklődésed a túra? Szeretnél életre szóló élményekkel gazdagodni? Nincs más dolgod, mint kattints a "Jelentkezem" gombra és pár egyszerű lépéssel meg is vagy!
Lejárt a jelentkezési határidő.

Érdeklődöm!

Részvételi díj

A részvételi díj tartalmazza:

 • 7 éjszaka szállást apartmanban, 2 ágyas szobákban
 • az utazást 20 fős busszal oda-vissza Pécsről/Szegedről/Budapestről
 • a helyi transzfereket a túra során
 • a komp díját Elba-szigetére
 • reggelik  árát (ez Elbán csak ún. olasz reggeli!)
 • a csomagszállítást
 • a kerékpárok szállítását Budapestről oda-vissza
 • a szervezés költségét és az ÁFA-t
 • a túravezetést

A részvételi díj nem tartalmazza:

 • a további étkezések díját
 • az esetleges belépők árát
 • a kerékpárbérlés díját
 • az utasbiztosítást           
Lejárt a jelentkezési határidő.

Érdeklődöm!Miért válaszd ezt a túrát?

Toszkána maga a líra és költészet, az élő történelem, amelybe azelőtt beleszeretsz, hogy észrevennéd. Kerékpárral pedig olyan helyekre jutsz el, amit az autós, buszos turisták soha nem fognak látni, te valóban a táj része leszel az olajfa ültetvények, pipacsmezők, a dimbes-dombos toszkán tájon, ősi borutakon kerekezni még akkor is fantasztikus érzés, ha bizony néha nehéz lesz az emelkedőkön. Az biztos, hogy ide mindig vissza akarasz majd térni, és legközelebb is kerékpárral!

Látnivalók

Hasznos Információk

Létszám: 8-15 fő, KIS CSOPORT!

Utazás: 9 fős kisbusszal utazunk Pécsről, Budapesten át egy Siena melletti kis településre (kb. 1100 km) és a helyi transzfereket is ezzel a busszal szervezzük.

Szállás: a program ideje alatt két helyen lesz a szállásunk, 2 ágyas apartmanokban, közös ill.  apartmantól függően saját fürdőszobával.

Étkezés: a túra ára reggelit tartalmaz. A kerékpártúrákra napközben szendvics és innivaló (minimum 1 liter/fő) szükséges. Esténként nagyobb szupermarketekben vásárolhatunk ennivalót, reggelit a szálláson készíthetünk magunknak. A szállástól 4-7 km-re van az első étterem.

Csomagszállítás: a túra alatt kísérőautó viszi a csomagjainkat, nekünk csak a napi felszerelést kell a kerékpáron vinnünk.

Felszerelés/Ruházat: lsd. a lap alján

Kerékpárbérlés: a részvételi díj nem tartalmazza a kerékpárbérlést, de igény esetén ezt is tudjuk biztosítani. Már bérelhető elektromos kerékpár is erre a túrára, ha ilyet szeretnél igényelni, akkor a regisztráció során ezt jelezd felénk! 

Kerékpárút: a túra útvonala nagyrészt aszfaltozott úton halad, alsórendű utakon. Szintek lesznek,mert ahogy errefelé mondják  itt csak az asztal egyenes! 

Hazsnos információk
Benovics Gábor
Benovics Gábor
túravezető
Gábor az egyik legtapasztaltabb túravezetőnk, aki szinte minden kontinensen megfordult már, de azt is jól ismeri, ahol még soha nem járt, hiszen térképen is utazik már gyerekkora óta, és a Pécsi Tudományegyetem Földrajzi Intézetében végezte doktorandusz tanulmányait. Az utazási iroda szervezésének egyik motorja, de a pécsi Vagabond Világjáró Klubban is rendszeresen találkozhatsz vele, mint előadóval, vagy mint szervezővel.
Vezet magashegyi trekkinget, kerékpártúrákat és vízitúrákat egyaránt. Négy nyelven beszél, és a honlapon megtalálható fotók jelentős részét is ő készítette. ----------- Az életem folyamatos utazás, ha nem testben, akkor lélekben - a térképeket böngészve. A térkép a barátom, ha figyeltem, új kalandra hívott, távoli tájakra csábított, és én mindig újabb és újabb utakat terveztem és tervezek ma is. Az élet rövid, és a világ még mindig olyan sok értéket tartogat a látó ember számára, hogy úgy érzem még nagyon sok idegen tájat és kultúrát kell felfedeznem. Az élményeket, a felhalmozott tudást szívesen megosztom másokkal, szeretném megmutatni azokat a csodákat, amiket láttam, átadni valamit, hogy minél többen érezzék a fontosságát ennek a világnak a megőrzésére. A Himalája hegyei között éppen úgy otthon érzem magam, mint a Kiskunság homokbuckái között, az Adria szigetein, mint a Mekong deltavidékén, New York felhőkarcolói között, mint a Dráva vízi világában.

Részletes program

1. nap: utazás a Szeged – Nagykanizsa (M7-es) - Suvereto kb. 1.500 km útvonalon autóbusszal

Indulás Szegedről a kora reggeli órákban. A késő délutáni órákban érkezünk meg Toszkánába a vidéki környezetben lévő szállásra. Négy éjszakát fogunk itt tölteni. Borgo al Cielo: https://www.borgoalcielo.it/en

Az elhelyezés a 19 fő számára (5 db 1 szobás és 2 db 3 szobás apartman) minden apartmanhoz egy db fürdőszoba tartozik!

2. nap: Suvereto – Sasetta - Caneto – Suvereto 55 km (nincs buszkíséret ezen a napon, csillagtúra)

Ma Canneto az úticélunk, amelynek óvároskája alig néhány házból és két utcából áll. Gyönyörű toszkán tájon, kanyargós hegyes-völgyes alsórendű utakon fogunk tekerni, az e-bike a barátunk lesz. Ugyanakkor Suvereto és Sasetta között Olaszország egyik legszebb vonalvezetésű útján tekerünk. Több tucat hajtűkanyar és folyamatos lejtő teszi élvezetessé az utazást.

3. nap: Suvereto – San Vincenzo – Bolgherii – Suvereto Táv: 68 km (nincs buszkíséret ezen a napon, csillagtúra)

A mai napon a tengerpartra fogunk kilátogatni először. San Vincenzo egy csendes kisváros Olaszország középső részén - Toscana (Toszkána), a Tirrén-tenger partjánál fekszik. Gyönyörű, fenyőerdővel szegélyezett strandok találhatók itt, amelyek kellemes részleges árnyékot, finom, világos homokot, kristálytiszta tengert és kellemes hangulatot biztosítanak a túránkhoz. Bolgherrit nem kell bemutatni az olasz borok rajongóinak. Bolgheri a Maremma borvidék területén fekszik, Firenzétől mintegy 100 kilométerre dél-nyugatra. Bár a városka nyugalma és jó hangulata hívogató, az olyan utazók, akik vevők a jó borokra, kedvelik a szőlőültetvények, a dűlők látványát és hangulatát, nem vetnek meg egy kellemes késő délutáni, információkban gazdag borkóstolást a borász társaságában, azok imádni fogják az olasz presztizsborok hazáját. Ahogy egyre közelebb jutunk a városhoz, úgy lesz egyre nagyobb az előttünk tornyosuló történelmi kastély tornya. A torony alatt pedig már láthatjuk is a város kapuját. Átlépve rajta, elsőnek a román stílusú Giacomo e Cristoro templomot pillanthatjuk meg, mely része a várost körülölelő kastélynak. A városkán belül szűk, narancs és réz színű utcácskákat, sok jó és szezonális ételkülönlegességekkel, egyedi borvacsorákkal csábító éttermeket találunk és persze borbárokat, ahol végig kóstolhatjuk a vidék legjobb vörösborait.


4. nap: Suvereto – Massa Maritimma - (busz) körtúra (Táv: 35 km)

Reggeli után a busszal Massa Maritimma városkájába utazunk (fél óra, 25 km). Innen kezdjük meg a túrát. Ez a Maremma vidéke.  Massa Marittimát nem kell bemutatni. Egy igazi középkori város, szépségével és hírnevével szinte minden más várost elhomályosít a Maremmában. Évszázadokon át a régió gazdagságának központja, és nem csak saját határaival, de Firenzében és Sienában is jelentős hatalommal bír. Mivel olyan közel van Pisához, több turistát vonz, mint a régió többi része együttvéve. A középkori ezüstváros. Massa Marittima a városka, ahol ma is áll a büszke, sienai városfal. Massa Marittim Szent Bernardin szülőhelye. Massa Marittimában  van Toszkána egyik legszebb, és legfurcsább katedrálisa.


5. nap: Busszal és komppal Elba szigetére utazunk

Reggeli után buszra szállunk és elindulunk Piombino felé. A táv nem több, mint 25 km a kompig, és a kompunk 10:30-kor indul. Az út kb. 1 óra Portoferraioig, Elba szigetére. Csodálatos élmény komppal megérkezni a fővárosi Portoferraio öbölbe, ahol sárga emeletes házak futnak a kikötő menti sziklák mentén. Ma is megtekinthető Napóleon egykori lakóhelye és a középkori vár. A kikötő menti sétányon hangulatos éttermek, üzletek, és kávézók sorakoznak. A délután a városnézésé, hiszen, Portoferraio sok emléket őriz a nagy Napóleonról is. Leglátogatottabb emlékhelyei a Palazzina dei Mulini, mely Napoleon hivatalos rezidenciája volt elbai kormányzósága alatt, és a Villa di San Martino – kb. 5 km-re a várostól – , mely a vidéki rezidenciaként szolgált. A Reverenda Misericordia templomban őrzik – sok más emléktárgy mellett – Napóleon híres bronzálarcát is. Ma már nem kerékpározunk, hanem a busszal a szállásra utazunk, amely Porto Azzurroban lesz a Residence reale-ban apartmanokban. https://www.residencereale.com/home A pároknak franciaágyas elhelyezés, a sofőröknek külön ágyas szoba, és a túravezetőnek egyágyas elhelyezést kértünk. A szállás reggelivel lesz itt is. Porto Azurro, ahol a szállásunk lesz festői kis halásztelepülés fő nevezetessége a San Giacomo erőd, de érdemes megnézni a Piazza Matteottit és a kikötőjét is, ahol gyönyörű jachtok ringatóznak a vízen.


6. nap: Porto Azzuro – Lacona – Campo nell’Elba – Marciana Marina (busszal vissza) Porto Azzuro kb. 60 km

Reggeli után keresztül Laconán keresztül Campo Nell’ Elbaba tekerünk részben a part mentén. A sziget legnagyobb strandjával is büszkélkedhet a hely, a csodálatos Marina di Campóval, ahol számos hotel látja vendégül a nyaralókat. Kedvelt kirándulóhely a Perone hegy – 630 m –, melyről gyönyörűen belátható egész Elba és a Toszkán Szigetvilág. Innen még egészen Marciana Marináig bringázunk, amely nemcsak Elba, de egész Toscana tartomány legkisebb települése mindig is tonhal halászatból élő halászfalu, mely az évek folyamán híres kapitányokat nevelt ki. Kikötője kellemes séták színhelye, de szép, aprókavicsos strandjai is vonzzák a turistákat: Baia della Caletta, La Fenicia, Redinoce. A környékbeli erdők és a hegyvidék kedvelt kirándulóhelyek. Innen busszal térünk vissza a szállásunkra.


7. nap: Pihenőnap, vagy fakultatív bringázási lehetőség Elbán

A mai nap csak élvezzük a csodálatos sziget hangulatát, a tengert, de ha akarunk, tehetünk egy kb. 35 km-es kört Rio Nell’ Elba, Portoferraio érintésével.


8. nap: Utazás haza

Ma korán kell kelnünk, mert hosszú út vár ránk. A komp 8-kor indul, de 90 perccel előbb már ott kell lenni a behajózáshoz a kikötőben. Kikötés után még kb. 15-16 órás út vár ránk Szegedig, érkezés az éjjeli órákban.

Fontos tudnivalók

Az ország:

Olaszországba, akárcsak, az Európai Unió többi országába, személyi igazolvánnyal utazhatunk. A közbiztonság a hírhedt olasz maffia ellenére egyáltalán nem rosszabb a többi európai országhoz viszonyítva. Itt is pontosan ugyanúgy kell vigyáznunk értékeinkre, mint máshol, a kerékpárjainkat ne hagyjuk őrizetlenül, illetve használjunk jó minőségű lakatot, ha értékesebb kerékpárt viszünk magunkkal. Toszkána Közép-Olaszország szívében helyezkedik el. Tartományi székhelye Firenze, a világ egyik leglátogatottabb turista célpontja, mely kb. 300 km-re fekszik a fővárostól, Rómától. Közel 23 ezer négyzetkilométer kiterjedésű, több, mint 3 milliós lakossággal. Toszkána egyedülállóan gazdag művészeti értékű városain túl híres gasztronómiai- és borvidék; a középkori várostípus, a reneszánsz építészet és az egyre gazdagabban feltárt és bemutatott etruszk kultúra élő „múzeuma”; de egyben természeti oázisok, valamint gyógy- és termálforrások paradicsoma is.

Időjárás:

Toszkána ősszel és tavasszal is egyaránt gyönyörű, néha ugyan előfordulhatnak esők, emiatt az esőkabátot ne felejtsük otthon. Ennek ellenére áprilisban már, október elején napközben még ideális, kellemes, néha már nyárias melegre számíthatunk, csak estefelé hűl le jobban a levegő. 

Valuta, költőpénz:

Olaszországban az euró (EUR vagy €) a hivatalos fizetőeszköz. A piacok és a kis üzletek kivételével szinte mindenhol fizethetünk bankkártyával is, de célszerű, ha van nálunk mindig kisebb címlet is a vásárlásokhoz. 

Túrák nehézsége:

Toszkána minden szépsége ellenére egy meglehetősen tagolt felszínű táj. Az utak többsége murvás, vagy alsórendű útvonal. Ennek ellenére a murva senki ne riasszon el, az utak jó minőségűek. Láttunk ezeken országúti kerékpárral is közlekedni olaszokat. Ennek ellenére mi egyértelműen a mountain bike-okat javasoljuk erre a túrára is. Aki megriadna a szintektől, annak kidolgoztunk egy mindenki számára – aki szokott kerékpározni – teljesíthető könnyű verziót is. Így a túrán bárki részt tud venni. Ha pedig úgy dönt, hogy egy-egy napot kihagyna, a szállás gyönyörű helyen van, és pihenéssel, vagy éppen egy fakultatív főzőiskolán való részvétellel is remekül el tudja tölteni a napot a napfényes Toszkánában.

Felszerelés/Ruházat:

 • Kerékpár: Erre a túrára javasoljuk a MTB típusú teleszkópos bringákat! Meg lehet tenni a távot trekking kerékpárral is, de a murvás utakon ezt csak kifejezetten haladóknak javasoljuk. A mountain bike-ok szélesebb profilja nagyobb biztonságot nyújt a lejtős murvás szakaszokon. Fontos, hogy a kerékpárod jó műszaki állapotban legyen! Ide kérlek, ne hozd magaddal a szervizt évek óta nem látott bevásárlásra használt kosaras bringádat, mert magadat és esetleg a társaidat sodorhatod veszélybe. Jó fékek, (nagyon fontos!) nem elkopott gumik, és jó állapotban lévő váltó legyen a bringádon! Ha ilyennel nem rendelkezel, tőlünk tudsz bérelni erre a túrára alkalmas MTB kerékpárt. 
 • Ruházat:strapabíró és sportos túraruházat, kényelmes cipő, esőkabát, fürdőruha, melegebb ruhára estefelé szükség lehet egy rosszabb időjárás esetén.  
 • Felszerelés: kerékpáros sisak (ajánlott!), kerékpáros kesztyű, fényvisszaverő mellény, kerékpáros lámpa

Csomagolás:

A csomagokat a kisbusszal visszük magunkkal, ezért nyomatékosan kérünk mindenkit, hogy a nagymamát és a házi könyvtárat ne csomagolja be a gurulós bőröndjébe! A kisbuszok befogadóképessége korlátozott, ezért maximum fejenként 20 kg súlyú csomagot tudunk elszállítani. A túrán csak a személyes dolgaidat kell szállítanod, ha nincs kerékpáros táskát, igény esetén tudsz tőlünk bérelni jó minőségű vízhatlan Ortlieb márkájú kerékpáros táskát. Akinek nem kényelmetlen hátizsákkal is bringázhat. Ide kell az iratainak, esőkabátnak, a fényképezőgépnek, kis harapnivalónak beférnie.

Biztosítás:

Kötelező! Szeretnénk felhívni a figyelmedet arra, hogy a részvétel feltétele az út teljes időtartamára érvényes utasbiztosítás. Fontos! A biztosítás érvényességét indulás előtt a túravezető ellenőrizheti. Érvénytelen biztosítás hiányában a túrán való részvételt a túravezetők megtagadhatják. Kérjük, nézd meg, van-e érvényes utasbiztosításod! Ebben természetesen tudunk segítséget nyújtani, irodánk az AB-Aegon biztosítóval van kapcsolatban, és rajtunk keresztül is meg lehet kötni a biztosítást. Természetesen nem feltétlenül kell a mi általunk javasolt biztosítást megvásárolni, lehet máshol is, de biztosítással rendelkezni kell az utazás egész időtartamára!

Ugyancsak nagyon erősen javasoljuk a kedvező áru stornó biztosítás megkötését. Senki nem lát a jövőbe, sajnos előfordult, hogy betegség miatt az utolsó pillanatban nem tudott valaki részt venni az utazáson, ilyen esetben pedig a biztosító 100%-ban megtéríti a befizetett összeget, amennyiben utasbiztosítással is rendelkezel!

Törzsutas kedvezmény
Törzsutas vagy?
Utazz Velünk és válj törzsutassá! Mi itt a Helian-nál megbecsüljük a hűséges túrázóinkat, ezért már a 3. utazástól számítva igényelhető az 5%-os kedvezményre feljogosító törzsutas kedvezményünk, ami az 5. utazástól számítva már 7%-ra rúg. Megéri Nálunk szervezni a túráid!


Lejárt a jelentkezési határidő.

Érdeklődöm!Túra neve


Keresés
A Helian - utazási iroda Csapatának kifejezetten fontos a természetvédelem és a fenntartható, környezettudatos mindennapok éppen ezért kérjük, hogy oldalainkat ne nyomtasd ki. Amennyiben valamilyen tartalmat szeretnél szöveges formában elérni kérjük, hogy vedd fel Velünk a kapcsolatot elérhetőségeink egyikén.

Tegyen a fenntartható mindennapokért!

Köszönjük!

Üdvözlettel, a Helian - utazási iroda Csapata