Szilveszteri e-bike túra a Nyugat-Mecsekben
dátum: 2021-12-31
Helian - túrázás
Kerékpártúra
2
könnyű
van szabad hely
Helian - túraidőtartam
1

Helian - túraidőtartam
0
időtartam
Különleges napra különleges program kell! Zárd velünk a 2021-es évet, kerékpáron ülve, a Mecsek erdeiben suhanva! A programból nem maradhatnak ki az orfűi malmok, a Garattal, ahol remek péksütik, pálinkák és helyi termékek várnak ránk! Megnézzük a Vízfő tanösvényt, az Abaligeti-tavat , megmásszuk a Mecseket és a cserkúti Árpád-kori templomnál is szusszanunk egyet. Gyönyörű utakon, a Nyugat-Mecsek Tájvédelmi Körzet természeti és kultúrtörténeti értékekben gazdag erdeiben, hegyen-völgyön keresztül tekerünk, amely az e-bike-okkal könnyen megtehető. Most fogjuk csak érezni igazán a hegyi kerékpározás örömét, amikor nem kell tartani az emelkedőktől. A túra során egy szép kilátó helyen koccintunk, így zárjuk a 2021-es kerékpáros esztendőt!

Helian
Normál ár
14.500 Ft / fő
Előleg 5.000 Ft / fő
Jelentkezési határidő 2021-12-28Felkeltette az érdeklődésed a túra? Szeretnél életre szóló élményekkel gazdagodni? Nincs más dolgod, mint kattints a "Jelentkezem" gombra és pár egyszerű lépéssel meg is vagy!

Részvételi díj

A részvételi díj tartalmazza: 

 • az e-bike bérleti díját egy napra
 • kerékpáros táskát trekking bringa esetén
 • a túravezetés költségét
 • a túraszervezés költségét

A részvételi díj nem tartalmazza: 

 • az étkezést
 • az utazás költségét a helyszínre


Miért válaszd ezt a túrát?

 • a túra során kipróbálhatod az e-bike élményt 
 • a túravezető segít a kerékpár használatában, hogy mire kell figyelned
 • ha nem ismered a Mecseket, akkor ez egy jó bevezető túra
 • jó társaság, jó közösség

Látnivalók

 • a nemrég átadott Vízfő Tanösvény
 • az Orfűi Malom Múzeum és Garat kávézó
 • az orfűi Pécsi-tó látványa
 • Cserkút - árpád kori temploma
 • a Nyugat-Mecsek gyönyörű tájai

Hasznos Információk

Hasznos információk: 

Létszám: kis létszám, maximum 10 fő!

Utazás: találkozó Pécsen, a Tettye-téren a Pintér-kert Arborétum előtti parkolóban

Kerékpárok: a Duna-Dráva Nemzeti Park kerékpárjait használjuk, Haibike Sduro trekking és MTB elektromos pedelec kerékpárokat biztosítunk minden résztvevőnek

Étkezés: egyénileg. Út közben lesz lehetőség ebédelni vagy szendvicset vásárolni.

Felszerelés/Ruházat: lsd. a lap alján!

Hazsnos információk
Benovics Gábor
Benovics Gábor
túravezető
Gábor az egyik legtapasztaltabb túravezetőnk, aki szinte minden kontinensen megfordult már, de azt is jól ismeri, ahol még soha nem járt, hiszen térképen is utazik már gyerekkora óta, és a Pécsi Tudományegyetem Földrajzi Intézetében végezte doktorandusz tanulmányait. Az utazási iroda szervezésének egyik motorja, de a pécsi Vagabond Világjáró Klubban is rendszeresen találkozhatsz vele, mint előadóval, vagy mint szervezővel.
Vezet magashegyi trekkinget, kerékpártúrákat és vízitúrákat egyaránt. Négy nyelven beszél, és a honlapon megtalálható fotók jelentős részét is ő készítette. ----------- Az életem folyamatos utazás, ha nem testben, akkor lélekben - a térképeket böngészve. A térkép a barátom, ha figyeltem, új kalandra hívott, távoli tájakra csábított, és én mindig újabb és újabb utakat terveztem és tervezek ma is. Az élet rövid, és a világ még mindig olyan sok értéket tartogat a látó ember számára, hogy úgy érzem még nagyon sok idegen tájat és kultúrát kell felfedeznem. Az élményeket, a felhalmozott tudást szívesen megosztom másokkal, szeretném megmutatni azokat a csodákat, amiket láttam, átadni valamit, hogy minél többen érezzék a fontosságát ennek a világnak a megőrzésére. A Himalája hegyei között éppen úgy otthon érzem magam, mint a Kiskunság homokbuckái között, az Adria szigetein, mint a Mekong deltavidékén, New York felhőkarcolói között, mint a Dráva vízi világában.

Részletes program

Pécs (Tettye) – Remete-rét – Orfű – Abaliget – Kővágószőlős – Cserkút – Pécs (Tettye) (Táv: 58 km, 800 méter szint)

Felvesszük az elektromos kerékpárokat, majd elindulunk a Remete-réten keresztül Orfűre. Itt megállunk a malmoknál, három különböző malomtípussal ismerkedhetünk meg. A kétszáz éves szárazmalomban a lóval hajtott hatalmas járgánykerék és kőjárat mellett egy roppant méretű olajütő is fennmaradt. A Vízfő-forrás patakjára települt, 19. századi gabonaőrlő vízimalom patinás gépei ma újra őrlésre készek. A múzeum új látványossága a hagyományos papírkészítés folyamatát bemutató papírmalom, ahol az érdeklődők papírmerítő foglalkozáson is részt vehetnek. Érdemes végigsétálnunk a nemrég átadott, igényesen kialakított Vízfő-tanösvénynél. Az ösvény az első néhány száz méteren az Orfű-patak medrét követi és a védett égerláposon keresztül egy kiemelt pallósoron vezet bennünket egészen a Vízfő-forrásig. Itt érdemes elidőzni picit és megcsodálni Csete György különleges Forrásházát, amelyet a magyar organikus építészet korai emblematikus alkotásaként tartanak számon. Innen áttekerünk Abaligetre egy nagyon szép, látványos úton, ahonnan csodálatos kilátásunk lesz a Pécsi-tóra többek között. AInnen szép alsórendű, vagy korábbi bányászati utakon fogunk eljutni Kővágószőlősön keresztül Cserkútra, ahol megnézzük a gyönyörű Árpád-kori templomot. Innen kis utakon keresztül érünk vissza Pécsre, majd nagyrészt kerékpárúton vissza a Tettyére. Visszaérkezés a kora délutáni órákban, így még lesz időd felkészülni az esti szilveszteri bulira!


Fontos tudnivalók

Túrák nehézsége: A Mecsek hegyvidék, szintek nélkül itt nem lehet túrát tervezni. Ez túra több szintet tartalmaz, de ez egy elektromos kerékpártúra, így nem fog problémát okozni, csak arra kell figyelni, hogy lehetőleg ne a legerősebb fokozatot használjuk tartósan, mert akkor – gyorsan - akár 30 km alatt is le tudjuk meríteni az akkumulátort.

Szükséges felszerelés:

 • strapabíró és sportos túraruházat,
 • kényelmes cipő,
 • esőkabát,
 • melegebb ruhára még nyáron is szükség lesz a barlangban;
 • kulacs,
 • napszemüveg,
 • kerékpáros sisak (ajánlott)
Törzsutas kedvezmény
Törzsutas vagy?
Utazz Velünk és válj törzsutassá! Mi itt a Helian-nál megbecsüljük a hűséges túrázóinkat, ezért már a 3. utazástól számítva igényelhető az 5%-os kedvezményre feljogosító törzsutas kedvezményünk, ami az 5. utazástól számítva már 7%-ra rúg. Megéri Nálunk szervezni a túráid!


Jelentkezem!


Túra neve


Keresés
A Helian - utazási iroda Csapatának kifejezetten fontos a természetvédelem és a fenntartható, környezettudatos mindennapok éppen ezért kérjük, hogy oldalainkat ne nyomtasd ki. Amennyiben valamilyen tartalmat szeretnél szöveges formában elérni kérjük, hogy vedd fel Velünk a kapcsolatot elérhetőségeink egyikén.

Tegyen a fenntartható mindennapokért!

Köszönjük!

Üdvözlettel, a Helian - utazási iroda Csapata