Őszi kerékpáros varázslatok az Őrségben és a Vendvidéken
dátum: 2022-10-07 - 2022-10-09
Helian - túrázás
Kerékpártúra
3
közepes
van szabad hely
Helian - túraidőtartam
3

Helian - túraidőtartam
2
időtartam
Az Őrség hazánk egyik leghangulatosabb része, sajátos kultúrájú, néprajzilag önálló vidék. A terület különlegessége az ún. szeres település, melynek kialakulásában a domborzati viszonyok, a völgyekben összegyűlő sok csapadék miatti lápos területek, és a védelmi célok játszottak szerepet. Két túranapunk alatt átfogóan bemutatjuk az Őrség hagyományait, kultúráját, nevezetességeit, és a gasztronómiai kínálatba is belekóstolunk.

Helian
Normál ár
43.500 Ft / fő
Előleg 17.500 Ft / fő
Jelentkezési határidő 2022-09-30Felkeltette az érdeklődésed a túra? Szeretnél életre szóló élményekkel gazdagodni? Nincs más dolgod, mint kattints a "Jelentkezem" gombra és pár egyszerű lépéssel meg is vagy!

Részvételi díj

A részvételi díj tartalmazza: 

 • 2 éjszaka szállást panzióban, 2 ágyas szobában
 • a túraszervezést
 • a túravezetést
 

A részvételi díj nem tartalmazza:                               

 • a belépőket (kb. 1600 Ft, kedvezményes 800 Ft) 
 • az utazást Nagyrákosra


Miért válaszd ezt a túrát?

Az Őrség mindig szép, de talán ősszel a legszebb. A szerek világa, a lágyan hullámzó dombok, A szeres építkezést ma is sok településen láthatjuk, legszebben a Pityerszeri Falumúzeumban őrizték meg eredeti formájukban a házakat és a hozzájuk tartozó egyéb épületeket.

Ezen a túrán igyekeztünk felfűzni minél több szépséget, amit az Őrség nyújtani tud. 

Látnivalók

 • A pityerszeri falumúzeum
 • A viszáki tündérkert
 • Őriszentpéter Árpádkori Római katolikus templom
 • Kondorfa
 • Lápok háza szőce
 • Vadása-tó és Hársas-tó
 • Szoknyás harangláb Pankasz
 • Szalafő a bölényrezervátummal
 • Ispánk csokoládémanufaktúra

Hasznos Információk

Létszám: 8-10 fő, KIS CSOPORT!

Utazás: Egyénileg Nagyrákosra, a túra kezdőpontjára 

Szállás: panzióban 2 ágyas szobákban!

Étkezés: Önellátó, de a szállástól 100 méterre található étterem és 300 méterre az élelmiszerbolt! A kerékpártúrákra szendvics és innivaló (minimum 1 liter/fő) szükséges. 

Felszerelés/Ruházat: lsd. a lap alján

Túravezetés: Végig túravezető kíséri a csoportot

Hazsnos információk
Bajnok Gábor
Bajnok Gábor
túravezető
Gábor nagyon tapasztalt sokat látott túravezető, aki igazán szereti, amit csinál. Soha semmit nem tesz félszívvel a lelkesedése már karizmatikus és magával ragadó. Vele nincs lehetetlen, ő is hisz abban, hogy bármire képes, és te is az leszel vele. Mindig ott van, ha segítség kell, és életfilozófiája az emberek segítése, a környezet védelme és a természet szeretete és tisztelete.
Bajnok Gábor vagyok, spinning, procycling instructor trainer, maraton, terep, ultrafutó és országúti, valamint terepkerékpáros. Önkéntes tagja vagyok a Magyar Hospice Alapítványnak, a Suhanj Alapítványnak és a Magyar Vöröskeresztnek, ahol rendszeres véradó vagyok, rajthoz álltam már több extrém kihíváson, hogy felhívjam a figyelmet a véradás fontosságára és jelentőségére, mint a tatabányai Vöröskereszt véradó arca. Futottam és kerékpároztam már több különleges és extrém helyen a mínusz 16 foktól, a plusz 40 fokos sivatagi hőségben. Részt vettem több európai ország híres maratonjain, Barcelonában, az Athéni híres Maratonon vagy, Lengyelországban a Beszkidek hegységben, a Lemkowyna Ultra Trail-en. Egyik nagy álmom vált valóra 2019-ben, amikor futhattam a sivatagban, ami örök életre szóló élmény és „sivatagi szerelem” lett. Számomra, a sport, a turizmus, a gasztronómia egy aranymetszéspont, amit a túrák alkalmával mindenki átélhet és részese lehet.

Részletes program

1. nap (Péntek): Érkezés egyénileg Nagyrákosra.

A falu az Őrségi Nemzeti Park területén található. A középkorban az Őrség egyetlen mezővárosa volt. Nevét a Szala patakban régebben nagy mennyiségben megtalálható rákokról kapta. Nagyrákos jellegzetes szeres település, nevével először 1204-ben találkozunk. Egykor itt vezetett az Itáliába tartó Olasz út, mely jelentős kereskedelmi forgalmat bonyolított egészen a török hódoltság koráig. A szállás elfoglalása, vacsora egyénileg.


2. nap: (Szombat) Nagyrákos - Őriszentpéter – Kondorfa –Hársas-tó – Farkasfa – Szalafő – Pityerszer - Őriszentpéter – Nagyrákos kb. 42 km 5-6 óra

A Vend-vidék egyes falvait is érintő körtúra a térségre jellemző népi építészeti emlékeket, természeti értékeket mutatja meg. Őriszentpéteren, mely az Őrség „fővárosa” érdemes megnéznünk a román kori katolikus templomot, amely 1230 körül épülhetett. A város szeres elrendezésű, kilenc szerből áll. Innen Szentgotthárd irányába folytatjuk utunkat, itt már kisebb-nagyobb dombokkal találkozunk – de ez talán nem is meglepő az Őrségben, ahol a sík terep szinte ismeretlen fogalom. Kondorfán egy 1850-ben épült római katolikus templomot nézhetünk meg szusszanva egyet. A Huszászi-patak hídján átérve az aszfaltos utat kavicsos, erdészeti út váltja fel, mely gyönyörű erdők között halad a Hársas-patak táplálta, festői környezetben fekvő Hársas-tóig. A hosszúkás tavat a helyiek az Őrség Balatonjaként is emlegetik, a kiépített strand a tó déli részén található. Hamarosan elérjük Farkasfát. A faluban a haranglábat és a Szent Anna-templomot érdemes megnézni, illetve megtölthetjük kulacsunkat, megpihenhetünk a falu központjában található koccintóban. Egy rövid, de meredek úton hagyjuk magunk mögött a települést. Ilyen nagy emelkedő ma már nem vár ránk több.  Szebbnél szebb erdők következnek, majd a rétek mellett haladva megpillanthatjuk Szalafőt.

Szalafő ugyancsak tipikus szeres település, sőt egyetlen őrségi település, amelyik szinte teljes egészében szép régi házakból áll. A falu több pontján is megkóstolhatjuk az őrségi konyha olyan jellegzetes ételeit, mint tökös-mákos rétes vagy különböző gombás ételek. Megismerkedhetünk itt a Szalafő-Pityerszer Skanzennel, ahol meseszerű betekintést kaphatunk az Őrség múltjába. Az Őrségi Népi Műemlékegyüttes épületei az 1700-as évekbeli állapotot őrizték meg. Az épületek ma is az eredeti környezetükben, korhű berendezéssel állnak a látogatók rendelkezésére.  Talán kevesebben tudják, de van itt egy bölényrezervátum is, 12 európai bölény él itt a Nemzeti Parkban 2017 óta. A pihenőt követően Őriszentpéteren keresztül tekerünk vissza a szállásunkra Nagyrákosra.

 


3. nap: Nagyrákos - Őriszentpéter – Ispánk - Viszák - Szőce -Vadása-tó - Pankasz - Nagyrákos 40 km

A mai túránk kiváló alkalmat ad az egyedülálló tájharmónia, a megbúvó falvak és környékük természeti, kulturális értékeinek felfedezésére.

Az Őrség kitáblázott kerékpáros útvonalai közül a mai túránk 4-es számú talán az egyik legérdekesebb.  A tegnap ismert úton ismét az Őrség fővárosába - Őriszentpéterre tekerünk, majd Ispánk felé vesszük az irányt. Egy rövid, kanyargós lejtőn érkezünk a faluba, melyet a helyiek a „világ közepének” is neveznek. Ispánkon, a Nyugati szeren egy családi kézműves csokoládémanufaktúrát találunk, ahol nemcsak megkóstolhatjuk a szemet gyönyörködtető desszerteket, de ha szeretnénk, a házigazdák meg is mutatják nekünk, hogyan és miből készülnek a finomságok. Egy kavicsos úton hagyjuk el a települést, miközben mellettünk marhák legelésznek az óriási réten. Nemsokára erdők közé érkezünk, a gyönyörű erdőket olykor egy-egy kisebb kaszáló szakítja meg. Viszák községbe érkezve meglátogathatjuk az őshonos gyümölcsfákkal teleültetett Tündérkertet. A viszáki Tündérkertben 40 facsemete őrzi régi, őshonos gyümölcsfajtáink génállományát, mint amilyen a batul alma vagy a sózókörte, amiből finom pálinka készült egykor. Őrimagyarósdra tovább tekerve egy török időkből származó, kettős várárokkal védett földvár történetével ismerkedhetünk meg. Mellette jó hangulatú pihenőhelyet találunk, padokkal, asztalokkal. A településen áthaladva az Őrség legnagyobb evangélikus temploma mellett kerekezünk el. Hamarosan megérkezünk a szőcei tőzegmohás lápréthez, ahol érdemes elidőzni, hiszen itt látható az Őrség egyik legkülönlegesebb természeti értéke. A településen egy Árpád-kori plébániatemplomot is találunk, melyet Szent András apostolról neveztek el. Élménytúránk következő állomása a Vadása-tó, mely nyáron kiváló hely a strandolásra, de ősszel is különleges hangulatot áraszt, és sokkal nyugalmasabb, békésebb. A pihenő után felfrissülve vághatunk neki az útnak Szaknyér irányába, ahol mindig barátságos, kedves alpakákkal találkozhatunk az alpakafarmon. A következő település, Kisrákos, ahol egy gazdag gyűjteménnyel rendelkező kályhamúzeumot találunk. A Denke-patak mentén haladva érjük el Pankaszt, ahol egy méltán híres őrségi épületet találunk. Itt látható az 1755-ben épített szoknyás harangláb, mely az Őrség egyik jelképévé is vált. Közúton, az erdők között tekerve pár kilométer után megérkezünk vissza Nagyrákosra.

Hazautazás egyénileg.


Fontos tudnivalók

Időjárás:

 Az Őrség általában kissé csapadékosabb az ország keleti, déli tájainál. Az Alpokhoz közeledve nő a páratartalom és csökken a középhőmérséklet. Mi általában szép ökörnyálas kellemesen langyos időt fogtunk ki a kerekezésre, mikor a sütőtökök bájosan vigyorogtak ránk, de azért itt az Alpokalján ne hagyd otthon az esőkabátod és a humorodat arra az esetre sem, ha ezúttal csapadékosabbra fordulna az időjárás.

 

Túrák nehézsége:

 Az Őrség híres a szép gazdag természeti és kulturális (építészeti örökséggel) dimbes-dombos tájairól. A hangsúly ez esetben a dimbes-domboson van, bizony jó kis lejtőkkel és időnként emelkedőkkel is kell számolnunk, de ettől lesz igazán szép ez a táj. Ha az emelkedők nem a barátaid, ne keseredj el, az elektromos kerékpár a barátod lesz, lépj velünk kapcsolatba – megoldjuk, hogy mosolyogva tekerhetsz felfelé is.

Felszerelés/Ruházat:

 • Ruházat:Strapabíró és sportos túraruházat, kényelmes cipő, esőkabát, esőnadrág, sapka, vagy kerékpáros sisak, melegebb ruhára estefelé szükség lehet egy rosszabb időjárás esetén.  
 • Felszerelés:napszemüveg, kerékpáros táska, vagy kis hátizsák, kerékpáros kulacs, pótbelső

Szállás, étkezés:

 A Faluszéli Vendégház - Boncz Porta az Őrségi Nemzeti Park területén, Nagyrákos falujában található. A szálláshely önellátó szállást, kerti grillezőt, teraszt, játszóteret és helyszíni ingyenes parkolási lehetőséget kínál vendégeinek.

A szálláshely minden szobája ülősarokkal, TV-vel, íróasztallal, szekrénnyel, parkettás padlóval és egy külső, zuhanyzós fürdőszobával rendelkezik.

A legközelebbi étterem 100 méterre, az élelmiszerbolt pedig 300 méteren belül található.

 

Biztosítás:

Javasoljuk a kedvező áru útlemondási biztosítás megkötését! Senki nem lát a jövőbe, sajnos előfordult, hogy betegség miatt az utolsó pillanatban nem tudott valaki részt venni az utazáson, ilyen esetben pedig a biztosító általában teljes mértékben megtéríti a befizetett összeget, amennyiben útlemondási biztosítással is rendelkezel!

Törzsutas kedvezmény
Törzsutas vagy?
Utazz Velünk és válj törzsutassá! Mi itt a Helian-nál megbecsüljük a hűséges túrázóinkat, ezért már a 3. utazástól számítva igényelhető az 5%-os kedvezményre feljogosító törzsutas kedvezményünk, ami az 5. utazástól számítva már 7%-ra rúg. Megéri Nálunk szervezni a túráid!


Jelentkezem!


Túra neve


Keresés
A Helian - utazási iroda Csapatának kifejezetten fontos a természetvédelem és a fenntartható, környezettudatos mindennapok éppen ezért kérjük, hogy oldalainkat ne nyomtasd ki. Amennyiben valamilyen tartalmat szeretnél szöveges formában elérni kérjük, hogy vedd fel Velünk a kapcsolatot elérhetőségeink egyikén.

Tegyen a fenntartható mindennapokért!

Köszönjük!

Üdvözlettel, a Helian - utazási iroda Csapata