Mura-menti kerékpártúra Ausztriában {4 nap/3 éj}
2020-05-21-tól 2020-05-24-ig
Helian - túrázás
Kerékpártúra
3
közepes
van szabad hely
Helian - túraidőtartam
4

Helian - túraidőtartam
3
időtartam
Kis csoportos utazás, ahol a saját tempódban kerékpározhatsz, nem kell alkalmazkodnod senkihez! A túra során folyamatos asszisztenciát és csomagszállítást biztosítunk.

Normál ár
117.000 Ft / fő
Előleg 45.000 Ft / fő
Jelentkezési határidő 2020-05-01
Helian
Előfoglalási ár
107.000 Ft / fő
Előleg 40.000 Ft / fő
Előfoglalási határidő 2020-03-31Felkeltette az érdeklődésed a túra? Szeretnél életre szóló élményekkel gazdagodni? Nincs más dolgod, mint kattints a "Jelentkezem" gombra és pár egyszerű lépéssel meg is vagy!

Részvételi díj

A részvételi díj tartalmazza:

 • az utazás költségét Budapestről a kezdőpontra és vissza 8+1 fős kisbusszal
 • a kerékpárok szállítását kerékpáros utánfutóval
 • 3 éjszaka szállást középkategóriájú panziókban, vendégházakban, 2 ágyas szobákban reggelivel
 • a kísérőautó és a csomagszállítás költségét
 • kerékpáros térképet a csoport részére
 • a szervezés költségét és az ÁFA-t

A részvételi díj nem tartalmazza: 

 • a reggelin felüli étkezések díját
 • a belépőket 
 • a biztosítás költségét
 • a kerékpár és a kerékpáros táska bérlését

 Miért válaszd ezt a túrát?

A Mura menti kerékpárút a hozzáértők szerint az alpesi területen található folyó-menti kerékpárutak egyik legszebbikének számít. Enyhén lefelé vezető és gasztronómiai célpontoktól hemzsegő útvonala miatt pedig valódi élvezeteket nyújtó kerékpárút is egyben. A Hohe Tauern Nemzeti Parkból indul és a Murát követve a bor- és termálvidékre vezet. Ezen a túrán a legérdekesebb részt emeltük ki, hogy egy hosszú hétvégébe beleférjen ez a kellemes kerékpárútra.

Célunk, hogy minden kedves utasunk a saját kényelmes tempójában tekerhessen. A saját szervezéssel szemben, - amikor problémát jelent a logisztika, a csomagszállítás, adott esetben a szállások foglalása- mi levesszük ezt a terhet a vállatokról.  Nem kell törnöd a fejed, hogy jutsz vissza az autódhoz, hol tudsz vele parkolni biztonságosan, és nem kell magaddal cipelned az összes felszerelést, aggódni, mi lesz, ha valami meghibásodik a kerékpárodon. 

Látnivalók

 • a Mura folyó völgye, amely a Hohe Tauern Nemzeti Parkból ered
 • a Gösser sörgyár Leobenben
 • Taufenbach középkori városrésze

Hasznos Információk

Létszám: minimális utazólétszám: 8 fő, KIS CSOPORT! A minimális utazólétszám el nem érése esetén a

lemondási határidő: 7 nappal indulás előtt

Utazás: Budapestről indulva 9 személyes kisbusszal utazunk Ausztriába, Murauba, majd az utolsó napon Grazból vissza.

Szállás: Szállásaink középkategóriájú panziókban, vendégházakban lesznek, 2 ágyas szobákban.  Egyágyas felár: 9.000 Ft/fő

Étkezés: a túra ára tartalmazza a reggelit is! A kerékpártúrákra szendvics és innivaló (minimum 1 liter/fő) szükséges. Esténként nagyobb városokban lesz a szállás, ahol több étterem is található.

Fontos! A túra részvételi díját 335 Ft/ 1 EUR árfolyamig tudjuk tartani. Ha az euró (EUR) ára az utazás indulását megelőző 35. napon ezt meghaladja, akkor árkorrekcióra kényszerülhetünk.  

Csomagszállítás: a túra alatt kísérőautó viszi a csomagokat, nekünk csak a napi felszerelést kell a kerékpáron vinnünk.

Kerékpárszállítás: utazási irodánk biztosítja a kerékpárok szállítását Pécsről/Budapestről a túra kezdőpontjára, majd vissza. 

Felszerelés/Ruházat: lsd. a lap alján

Kerékpárbérlés: amennyiben nem rendelkezel saját kerékpárral, vagy nem tudod a túra kezdőpontjára szállítani, úgy lehetőség van kerékpárbérlésre. Itt megtekintheted kerékpárjainkat, kérdés esetén írj nekünk! Elektromos kerékpárbérlési lehetőség!

Kerékpárút: Ausztriában a kerékpáros utak gyakran nem aszfaltozottak, hanem apró murvás, köves, esetleg földes utak. De ezek mindig nagyon jól járhatóak és jó minőségűek, esős időben is gond nélkül lehet rajtuk közlekedni. Mi javasoljuk, hogy trekking kerékpárt hozz erre a túrára, de jó megoldás lehet az is, ha egy picit vastagabb gumival készülsz az útviszonyokra.

Túravezetés: Erre a túrára külön túravezetést nem adunk, a lényeg, hogy a kísérőautó minden problémát megold, és ha kell információval is szolgál. Minden résztvevő részletes térképet kap, és a saját tempójában tekerheti végig a szakaszokat. Így a gyorsabbaknak nem kell a lassabb tempójú kerekesekhez alkalmazkodni és viszont. A lényeg, hogy mindenki jól érezze magát, tökéletesen ki tudjon kapcsolódni, minden szervezést mi biztosítunk, nektek csak kerékpározni kell, és élvezni a táj szépségét.

Hazsnos információk

Részletes program

1. nap: utazás a Budapest – Murau útvonalon autóbusszal kerékpárral - Tamsweg - Murau 38 km

A reggeli órákban indulunk Budapestről a megadott gyülekező helyről Ausztriába, Murauba. Az út 480 km és kb. 5,5 órát vesz igénybe. Így még lehetőségünk lesz a szállás elfoglalása után egyet bringázni. A busz tovább visz bennünket egészen Tamsweg városkáig, amely már nincs messze a Mura eredetétől. Innen gyönyörű tájon haladunk alpesi legelők övezte tájon, magas alpesi hegycsúcsok között folyik a Mura, bájos alpesi kis falvakon visz keresztül az utunk. néha egy-egy emelkedőt is meg kell mászni, de leginkább lefelé gurulunk. Murauba beérve érdemes körbenézni a városban. Itt található többek között a Schwarzenbergek barokk vára és egy kiváló sörmúzeum, amely az itteni 500 éves sörgyártást mutatja be. A folyó menti sétány a középkorú hangulatot árasztó házakkal nem fog csalódást okozni.


2. nap: Murau– Raum Judenburg, (Táv: 55 km)

Végre kerékpárra pattanhatunk ezen a gyönyörű tájon! Az első szakaszon Murautól erdők mentén haladunk, kastélyok és várromokszegélyezik az utat a Mura szűk völgyében. Teufenbach az egyik legősibb település a Mura völgyében, története több mint ezeréves múltra tekint vissza. A gyönyörű középkori épületek, a hatalmas plébániatemplom a belvárosban kihagyhatatlan látnivaló. Scheiflinga következő ősi település a Mura mentén, ahol érdemes egy kicsit megpihenni. Már 978-ban megjelenik az első írásos dokumentumokban, majd a középkorban fontos gazdasági központ, kovácsműhelyekkel, éttermekkel tavernákkal. Tovább kerekezve Frauenburg ősi mondák ködébe vesző várromja magasodik fel, majd a nap végén Judenburgba tekerünk. Az Alpok lábánál fekvő város számos látnivalóval rendelkezik, - mediterrán varázsát még a velencei kalmárok idejétől hordozza magában, amikor fontos kereskedelmi központ alakult itt ki. 


3. nap: Raum Judenburg – Leoben - Bruck an der Mur (Táv: 70 km)

A mai első célpontunk a folyó mentén igazi kulturális csemege, a Maria Buchban található kegytemplom, amely az egyik legszebb példája a késő gótikus csarnoktemplomoknak. Knittelfeld kedves vasúti városkából az elmúlt 50 évben egy kellemes bevásárló és kulturális várossá fejlődött. St. Michaeli régészeti leletek bizonyítják, hogy itt már az illírek, kelták és a rómaiak is jól berendezkedtek. A klíma itt egészen kellemes és különösen egészséges. Egy érdekes múzeum mutatja be az itteni emberek életét és munkáját évszázadokra visszamenően, és a 13. századi Walpurgis templom az ólomüveg ablakaival Stájerország kulturális gyöngyszemeiközé tartozik. Leoben Stájerország második legnagyobb városa, sokszínűségével és a Gösser sörgyárral kedveskedik az idelátogatóknak. A napi túránk Bruck városkájában végződik, amely ugyancsak egy kereskedő és kulturális központ a Mura mentén a két folyóvölgy, a Mura és a Murz folyó alálkozásánál. Este hangulatos sétát tehetünk a belvárosban, ahol hivogató éttermek és fagyizók várnak ránk.


4. nap: Bruck an der Mur – Frohnleiten - Graz (Táv: 58 km), délután utazás haza

Brucktól már délfelé veszi az irányt a Mura. Kis falvakon haladunk keresztül, néha bizony hegynek felfelé is szép erdőkkel övezett úton magas sziklafalak között. Frohnleitenben azonban mindenképpen érdemes egy kicsit megpihenni. A kis belső városmag hangulata mindenkit magával ragad, a középkori házacskák látványa a hídról valóban lenyűgöző. Frohnleiten az elmúlt években a kerékpárosok Mekkájává vált a fejlesztéseknek köszönhetően. Még Graz előtt érdemes megállni a Stübingi szabadtéri múzeumnál, amely a szentendrei skanzenhez hasonlít, felvonultatja Ausztria falusi építészeti stílusait, korabeli berendezett épületekkel. Graz, amely utunk végpontja, Stájerország fővárosa és Ausztria második legnagyobb városa. Jelentős egyetemváros, 280 ezer fős lakosságával a legnagyobb település a Mura partján. 2003-ban az Európa Kulturális Fővárosa címet Graz nyerte el. Az óváros az UNESCO Világörökség része, s egyben Európa legnagyobb egybefüggő óvárosa. A délutáni órákban elindulunk vissza Budapestre.


Fontos tudnivalók

Az ország 

A 83 858 km² alapterületű Ausztria 9 önálló tartományból áll, amelyek saját tartományi kormánnyal rendelkeznek. A szövetségi törvényhozást a képviselőház és a szövetségi tanács (a parlament két kamarája) közösen végzi. Ausztria tagja az Európai Uniónak, az ENSZ-nek és a legtöbb ENSZ szervezetnek.
Ausztria csaknem 8 millió lakósából 98% német anyanyelvű. Az Ausztriában elismert hat népcsoporthoz tartozók elsősorban az országi déli és keleti részén élnek (burgenlandi horvátok, romák, szlovákok, szlovének, csehek és magyarok).

Időjárás 

Ausztria a mérsékelt égövben fekszik, mégpedig a közép-európai klímazóna azon részén, ahol az óceáni és kontinentális hatás egyaránt érvényesül. A négy évszak (tavasz, nyár, ősz, tél) mindegyike tipikus hőmérsékleti értékeket és éghajlati adottságokat mutat fel.

Túrák nehézsége

Ez egy közepesen nehéz túra, amelyen azonban a legkülönbözőbb korosztályok is végigtekernek, tehát nem teljesíthetetlen. Vannak benne néha emelkedős szakaszok, de a látvány bőven kárpótol ezért. Végig jól ki van táblázva, mindenki számára akár nyelvtudás nélkül is jól követhető, nem kell tartani az eltévedéstől. Nem a teljes osztrák szakaszon, de a Mura legfontosabb és talán a legszebb részein vezet keresztül az utunk. Igyekeztünk a távokat egyforma, napi kb. 60 km-es szakaszokra osztani, ami egy átlagos kerékpározáshoz szokott embernek nem fog nehézséget okozni. 

Valuta, költőpénz:

Ausztriában a hivatalos fizetőeszköz az EURO, ezzel mindenhol fizethetünk. Bankkártya használatára is lehetőség van a legtöbb helyen. Költőpénzt mindenkinek vérmérséklete szerint érdemes hoznia. Egy étkezés általában 13-20 EUR egy levessel és egy főétellel, esetleg egy pohár ital is még belefér. Belépőkre kb. 30 EUR elegendő. Költőpénz összesen kb. 100-120 € elegendő.

Szükséges felszerelés:

Ruházat: 

 • bukósisak (ajánlott)
 • fényvisszaverő mellény (ajánlott)
 • strapabíró és sportos túraruházat
 • kényelmes cipő
 • esőkabát
 • esőnadrág (ajánlott)
 • melegebb ruhára még nyáron is szükség lehet egy rosszabb időjárás esetén  

 

Felszerelés: 

 • saját vagy bérelt kerékpár
 • kerékpáros lámpa (ajánlott)
 • kulacs, napszemüveg
 • hátizsák vagy kerékpáros táska a napi cuccnak (Nálunk bérelhető kerékpáros táska!) 
 • új típusú személyigazolvány vagy útlevél
 • napvédő krém 

 

Biztosítás 

Kötelező! Szeretnénk felhívni a figyelmedet arra, hogy a részvétel feltétele az út teljes időtartamára érvényes utasbiztosítás. Fontos! A biztosítás érvényességét indulás előtt a túravezető ellenőrizheti. Érvénytelen biztosítás hiányában a túrán való részvételt a túravezetők megtagadhatják. Kérjük, nézd meg, van-e érvényes utasbiztosításod! Ebben természetesen tudunk segítséget nyújtani, irodánk az Aegon biztosítóval van kapcsolatban, és rajtunk keresztül is meg lehet kötni a biztosítást. Természetesen nem feltétlenül kell a mi általunk javasolt biztosítást megvásárolni, lehet máshol is, de biztosítással rendelkezni kell az utazás egész időtartamára!

Ugyancsak nagyon erősen javasoljuk a kedvező áru stornó biztosítás megkötését. Senki nem lát a jövőbe, sajnos előfordult, hogy betegség miatt az utolsó pillanatban nem tudott valaki részt venni az utazáson, ilyen esetben pedig a biztosító általában teljes mértékben megtéríti a befizetett összeget, amennyiben utasbiztosítással is rendelkezel!

Törzsutas kedvezmény
Törzsutas vagy?
Utazz Velünk és válj törzsutassá! Mi itt a Helian-nál megbecsüljük a hűséges túrázóinkat, ezért már a 3. utazástól számítva igényelhető az 5%-os kedvezményre feljogosító törzsutas kedvezményünk, ami az 5. utazástól számítva már 7%-ra rúg. Megéri Nálunk szervezni a túráid!


Jelentkezem!


Túra neve


Keresés
A Helian - utazási iroda Csapatának kifejezetten fontos a természetvédelem és a fenntartható, környezettudatos mindennapok éppen ezért kérjük, hogy oldalainkat ne nyomtasd ki. Amennyiben valamilyen tartalmat szeretnél szöveges formában elérni kérjük, hogy vedd fel Velünk a kapcsolatot elérhetőségeink egyikén.

Tegyen a fenntartható mindennapokért!

Köszönjük!

Üdvözlettel, a Helian - utazási iroda Csapata