Mostartól Dubrovnikig a Ciro vasútvonalán kerékpárral (BEJÁRÓ TÚRA!)
2021-09-29-tól 2021-10-03-ig
Helian - túrázás
Kerékpártúra
3
közepes
kevés hely van
Helian - túraidőtartam
5

Helian - túraidőtartam
4
időtartam
Egy legendás vasútvonal újjáéledése kerékpárút formájában a Balkán minden bájával. Időutazás fűszerezve Mostarral Dubrovnikkel vízeséssel, barlanggal és fűszerként egy kis Kusturica érzéssel A Ciro egy igazi kaland, ahol a néhai Jugoszlávia legszebb vasútvonalán tekerhetünk. A Ciró amelyról a nevét kapta a kerékpárút valaha itt pöfögött és zakatolt a ma már rozsdásodó viaduktokon, sötét kivilágítatlan alagutakon keresztül. Igazi kaland vár rátok!

Helian
Normál ár
89.000 Ft / fő
Előleg 35.000 Ft / fő
Jelentkezési határidő 2021-08-01Felkeltette az érdeklődésed a túra? Szeretnél életre szóló élményekkel gazdagodni? Nincs más dolgod, mint kattints a "Jelentkezem" gombra és pár egyszerű lépéssel meg is vagy!

Részvételi díj

A részvételi díj tartalmazza:

 • az utazás költségét  Pécsről oda-vissza
 • a kerékpárok szállítását utánfutóval
 • 4 éjszaka szállást kétágyas elhelyezéssel, 3 reggelivel
 • a kísérőautó és a csomagszállítás költségét
 • a túravezetést  
 • túraszervezést

A részvételi díj nem tartalmazza:

 • a negyedik reggelit
 • a reggelin felüli étkezések díját
 • a belépőket
 • a biztosítás költségét


Miért válaszd ezt a túrát?

Aki szereti a Balkánt, ennek hangulatát, a gyönyörű mediterrán tájakat, a bosnyák kis településeket, vízeséseket, a türkíz tengert, és a régi, látványos vasútvonalakon való kerékpározást, az jó helyen jár, ha ezt a túrát választja! A Ciró talán a legromantikusabb vasútvonalon kialakított kerékpárút, amelyen végigtekerhetsz!

Látnivalók

 • Mostar történelmi belváros az Öreg-híddal (UNESCO világörökség)
 • Buna - derviskolostor
 • Pocitelj ottomán időket idéző kisvárosa
 • Kravica vízesés
 • Vjetrenica barlang
 • Dubrovnik (UNESCO világörökség)

 

Hasznos Információk

Létszám: 6-8 fő, kis csoport bejárótúra!

Utazás: Pécsről indulva kisbusszal utazunk Mostarba, majd a 5. nap Dubrovnikból vissza.

Szállás: Szállásunk középkategóriájú hotelekben, vendégházakban lesz reggelivel.  

Étkezés: a túra ára 3 reggelit tartalmaz! A negyedik szálláson, Dubrovnikban nincs reggelizési lehetőség, ezt majd egy közeli kávézóban lehet pótolni! A kerékpártúrákra szendvics és innivaló (minimum 1 liter/fő) szükséges. 

Fontos! A túra részvételi díját 360 Ft/ 1 EUR árfolyamig tudjuk tartani. Ha az euró (EUR) ára az utazás indulását megelőző 35. napon ezt meghaladja, akkor árkorrekcióra kényszerülhetünk. 

Csomagszállítás: a túra alatt kísérőautó viszi a csomagjainkat, nekünk csak a napi felszerelést kell a kerékpáron vinnünk.

Kerékpárszállítás: utazási irodánk biztosítja a kerékpárok szállítását Pécsrőla túra kezdőpontjára, majd vissza. 

Felszerelés/Ruházat: lsd. a lap alján

Kerékpárbérlés: amennyiben nem rendelkezel saját kerékpárral, vagy nem tudod a túra kezdőpontjára szállítani, úgy lehetőség van kerékpárbérlésre. Fontos, hogy a kerékpárod megfelelő műszaki állapotban legyen! Akár elektromos kerékpárt is bérelhetsz tőlünk. Ezen a linken megtekintheted a bérelhető bringáinkat.

Kerékpárút: Ez is egy vasútvonalról átalakított kerékpárút, ami azt jelenti, hogy nem tartalmaz nagyon meredek emelkedőket, viszont jelentős részében murvás, köves úton halad, ami azt jelenti, hogy ide elsősorban a szélesebb gumival és esetleg teleszkóppal felszerelt mountainbike a javasolt!

Túravezetés: Benovics Gábor

Hazsnos információk
Benovics Gábor
Benovics Gábor
túravezető
Gábor az egyik legtapasztaltabb túravezetőnk, aki szinte minden kontinensen megfordult már, de azt is jól ismeri, ahol még soha nem járt, hiszen térképen is utazik már gyerekkora óta, és a Pécsi Tudományegyetem Földrajzi Intézetében végezte doktorandusz tanulmányait. Az utazási iroda szervezésének egyik motorja, de a pécsi Vagabond Világjáró Klubban is rendszeresen találkozhatsz vele, mint előadóval, vagy mint szervezővel.
Vezet magashegyi trekkinget, kerékpártúrákat és vízitúrákat egyaránt. Négy nyelven beszél, és a honlapon megtalálható fotók jelentős részét is ő készítette. ----------- Az életem folyamatos utazás, ha nem testben, akkor lélekben - a térképeket böngészve. A térkép a barátom, ha figyeltem, új kalandra hívott, távoli tájakra csábított, és én mindig újabb és újabb utakat terveztem és tervezek ma is. Az élet rövid, és a világ még mindig olyan sok értéket tartogat a látó ember számára, hogy úgy érzem még nagyon sok idegen tájat és kultúrát kell felfedeznem. Az élményeket, a felhalmozott tudást szívesen megosztom másokkal, szeretném megmutatni azokat a csodákat, amiket láttam, átadni valamit, hogy minél többen érezzék a fontosságát ennek a világnak a megőrzésére. A Himalája hegyei között éppen úgy otthon érzem magam, mint a Kiskunság homokbuckái között, az Adria szigetein, mint a Mekong deltavidékén, New York felhőkarcolói között, mint a Dráva vízi világában.

Részletes program

1. nap: Pécs – Mostar utazás kisbusszal

Mostarba kb. 550 km megtétele után a késő délutáni órákban érkezünk. A szállásunkon lepakolunk, majd elindulunk felfedezni a Balkán egyik leghangulatosabb városát. A sokat szenvedett város az Öreg-híddal a kortalanságot idézi, de a magyar segítséggel újjáépített híd bekerült az UNESCO Világörökségek közé is. Mostar, a sokat szenvedett város ismét magára talált, a történelmi városközpont ma is őrzi a törk hódoltság hangulatát a macskaköves utcácskáival, a mecsetekkel, ahol még felhangzik a müezzin imára hívó szava, és a hídhoz vezető úton kedves kis kávézók, kézművesek boltjai között sétálhatunk. Megvacsorázunk, az óváros egyik hangulatos éttermében, majd visszasétálunk a szállodába.


2. nap: Mostar – Blagaj busszal, innen – Capljina kb. 40 km majd busszal a Kravica-vízeséshez

Egyelőre még pihennek a kerékpárok, mert először busszal utazunk Blagajba. Itt találjuk a Buna folyó bővizű, kristálytiszta forrását, és az itteni sziklafalak mellett épült Derviskolostort, Bosznia-Hercegovina egyik legfontosabb építészeti nevezetességét. Innen viszont már kerékpárral haladunk a néhai vasútvonalon, amelyet 1971-ben szüntettek meg még az egykori Jugoszláviában Tito idején, hogy most, mint a Főnixmadár hamvaiból kerékpárútként éledjen újjá. Ódon vasúti hidakon, alagutakon, murvás kavicsos utakon kanyarog az utunk. A táj a kortalanságot és a Kosturica filmek világát idézi. Következeő állomásunk Pocitelj kisvárosa.  Az oszmán török világban építették ki a város erődítményrendszerét, és a hangulata ma is a török időket idézi. Az épületek szinte semmit nem változtak az évszázadok alatt, mintha egy élő skanzenban járnánk. Kézművesek árulják portékájukat. Érdemes megnézni az erődöt, felmenni a tornyokba a pazar kilátás miatt. Rálátunk a Neretva kanyargó völgyére. Caplinja a szállásunk innen már nincs messze legfeljebb egy órát töltünk még a nyeregben. A szálláson lerakjuk a kerékpárjainkat és teszünk egy buszos kirándulást a csodálatos Kravica-vízeséshez. A környező hegyekből lezúduló folyóvíz 25 méteres vízeséseket alkotva fog körbe egy idilli lagúnát, amely a Plitvicei-tavak legszebb tájaihoz mérhető. Visszatérünk a szállásra.


3. nap: Capljina – Ravno 48 km

A mai nap a Ciro fénypontja. Capljina-t elhagyva a reggeli tartalékaiból merítkezve megcélozzuk a hegyoldalt. Ma különösen fontos, hgy vigyünk elegendő ivóvízet magunkkal, és győződjünk meg arról is, hogy a lámpáink működőképesek. Az út nagyrészt köves, kavicsos, gyönyörű régi vasúti hidakon, viaduktokon, vezet bennünket keresztül, rálátással cikk-cakkos szép völgyekre. Omladozó, szebb időket látott vasútállomások mellett zakatolunk a bringáinkkal, a sötét kivilágítatlan alagutakban előfordul, hogy élő denevérkolóniák fogadnak. Kalandos és varázslatos, mint egy film díszlete. A Ravnói szállásunk stílusosan egy felújított, vasútállomás épületében lesz. Az ódon téglaépület ma egy felújított butikhotelként éledt újjá, remek étteremmel, a gyönyörű hercegovinai tájban, karnyújtásnyira a Vjetrenica barlangtól, a Popovo Field karsztmezőitől. A szőlővel befuttatott lugasban élvezhetjük a helyi ételeket, a sonkát, a zsákos sajtot, és az ügyesen elkészített pekahúst a helyi zöldségekkel.

 

 

 


4. nap: Ravno – Dubrovnik 55 km

A finom ravnoi reggelink után ma felkeressük a közelben fekvő Vjetrenica barlangot. A "szél barlangja" a legnagyobb Bosznia Hercegovinában, és a biodiverzitása egyedülálló az egész világon. Számos állandó és ideiglene vízfolyás, patak, valamint tavacska található a barlangban, amelyek közül a legnagyobb körülbelül 180 m hosszú. Sztalagtitok és sztalagmitok cseppkövek, folyókő, drapériák, kaszkádok és egyéb formák találhatók. Biológiai sokféleségét tekintve a világ egyik leggazdagabb barlangja. A Popovoi karsztmezőkönn haladunk itt keresztül, amely valaha a folyók gyakran elárasztottak. Ennek eredményeként a falvak általában a sziklákra, száraz mészkőhegyekre épültek. Ivanica határátkelőhelyéig töredezett kátyúkkal teli nyomokban aszfaltot is tartalmazó alsórendű úton haladunnk a Ciro nyomvonalán. A Ciró kerékpárút a nevét az egykor itt zakatoló népszerű gőzmozdonyról kapta. Időnként romos állomásépületeket, tehéncsordákat láthatunk akár az úton is. Végül a határon átkelve legurulunk Dubrovnikba, Horváthország talán legszebb városba. Itt töltjük az estét, és élvezhetjük a búcsúzó nyár sós leheletét az arcunkon a belvárosban és vacsorázhatunk egy jót.


5.nap: Dubrovnik – Pécs busszal

Reggel bepakolunk a buszba és irány vissza Pécsre. kb. 650 km Érkezés a kora esti órákban. 

Fontos tudnivalók

A Ciro:

A Ciro – időutazás kerékpárral. A régi keskeny nyomtávú vasútvonal revitalizációja. A vasútvonal 1901-ben Osztrák-Magyar Monarchia idejében épült a Parenzánához hasonlóan. Elsősorban stratégiai katonai létesítményként épített vasutakat, és összekötötték az Adriai-tenger déli kikötőit a hátország városaival és Közép-Európával. A hercegovinai vasutakat a Déli vasút részeként építették, és ennek a vasútnak az első szakaszát Metković és Mostar között, 42,4 km hosszúan nyitották meg a forgalom előtt 1885. június 13-án. míg Gabelától a Kotel-öböl (Montenegró) Zelenikáig tartó, 155,5 km hosszú vasútja 1901-ben felszállt Humtól Trebinjéig (16,7 km) és Uskopljétől a Horvát Köztársaság Dubrovnikban lévő Gružig (16,5 km). A keskeny nyomtávú vasút az embereket szolgálta, összekötve az országokat, régiókat, népeket és kultúrákat. Ezeknek a területeknek a népei számára ők voltak az üdvösség vasútvonalai, jobb életet és általános haladást tettek lehetővé számukra, és a civilizáció nyomát hagyták azokon a helyeken, amelyeken Ciro évtizedekig hajtott, üvöltött, vert, fütyült és kiengedte a gőzt. Az emberek a vágányokat csíkoknak is nevezték, a kormos gőzös húzta vonatokat pedig gemišterinek (vegyes vonatok), šnelcug-nak (gyorsvonatok) és személyi (személyvonatok). A Ćiro becenevet közvetlenül a keskeny nyomtávú vasutak megszüntetése előtt vezették be, de az emberek körében ma is felismerhető maradt.A keskeny nyomtávú vasutat vagy a keskeny nyomtávú Gabela - Zelenika vasutat 1976-ban szüntették meg, amikor a jugoszláv hatóságok elkezdték felszámolni az összes nem gazdaságos nyomvonalat. A keskeny nyomtávú vasút fennállása alatt öt állami rendszert élt túl. A vasútvonal kerékpárútként való újjáélesztésének ötlete a határ mindkét oldaláról közösen született meg, hogy megőrizzék ezt a történelmi vasútvonalat, mint történelmi örökséget, és új turisztikai kínálattal vonzzák a régióba az aktív turizmus kedvelőket. A projektet EU-s forrásból finanszírozták. Az új nyomvonalat „szabadtéri múzeumnak” is nevezik, mert elhagyott régi településeken, állomásokon halad át és érinti a Bosznia legnagyobb barlangját a Vjetrenica-t is. Az útvonalon található szállások, hotelek egy részét régi vasútállomásokból átalakították át, és még keresztültekerhetünk rozsdás viaduktokon, sötét sziklából vájt alagutakon. Az útvonal kezdő és végpontja UNESCO világörökségi helyszín, mint a Mostari Öreg Híd, vagy Dubrovnik belvárosa. Itt találhatóak emellett a  Mogorjelo római kori romjai, a Zitomislici ortodox templom és a Hutovo Blato Természeti Park.

 

Az ország:

 A túra nagy része Bosznia-Hercegovinában vezet. Bosznia-Hercegovina területe 51 129 négyzetkilométer. Horvátországgal rendkívül hosszú, 932 km közös határa van északon és délnyugaton. Északkeletről Szerbiával, délkeletről pedig  Montenegróval (Crna Gora) szomszédos. Bosznia-Hercegovina nagyrészt természetes határokkal rendelkezik, amelyeket északon a Száva, keleten a Drina, délnyugaton pedig aDinári-hegység alkot. Az ország két történelmi-földrajzi egységből, az északon elterülő, nagyobb (mintegy 42 ezer négyzetkilométert kitevő) Boszniából valamint a déli Hercegovinából áll. Mindkét rész nagyobb részben hegyvidéki terület, de a felszín jellegzetességei eltérőek.

Beutazási feltételek:

Kizárólag Útlevél, sajnos személyi igazolvánnyal nem lehet! A belépéshez használt úti okmánynak az országból való tervezett kilépéstől számítva 90 napig érvényesnek kell lennie. Az útlevélnek tartalmaznia kell legalább egy üres oldalt.

Pénznem: 

 • Bosznia-Hercegovina fizetőeszköze a bosnyák konvertibilis márka (KM). 1 KM = kb. 175 Ft. Ezt a pénznemet a határon vagy Mostarban tudunk váltani euróból.
 • Horvátországban a kuna, a hivatalos pénz, amit válthatunk itthon és Dubrovnikban is, de ott csak egy éjszakát töltünk.

Időjárás:

Ebben az időszakban kellemes nyár végi, kerékpározásra tökéletes időre lehet számítani. Sajnos esők előfordulhatnak, hiszen Bosznia egyes részei hagyományosan sok esőt kapnak, az éves csapadékátlag eléri az 1500 mm-t. Alapvetően a mediterrán éghajlat a jellemző.

Túrák nehézsége:

Maga a túra nem lenne nagyon nehéz, összesen nem megyünk többet három nap alatt, mint 150 km-t. Emelkedők természetesen vannak, de ezek meredeksége sem lehet sehol nagy, hiszen a vonatok nem tudtak volna rajta felkapaszkodni. Sajnos azonban vannak benne murvás, sőt köves szakaszok. Aki volt a Parenzánán, valami hasonlóra számíthat. Ide kell a szélesebb profilú gumi, és jól jön a teleszkóp is. Az alagutak nincsnek kivilágítva, de ellentétben a Garda-tó alagútjaival, itt nem fognak a sötétben elütni, ennek ellenére a világítás erősen ajánlott. Egyes részeken alsórendű alacsony forgalmú aszfaltozott utakon vezet a Ciro.

Felszerelés/Ruházat:

 • Ruházat: bukósisak (ajánlott), fényvisszaverő mellény (ajánlott), strapabíró és sportos túraruházat, kényelmes cipő, esőkabát, melegebb ruhára is szükség lehet egy rosszabb időjárás esetén.  
 • Felszerelés: kerékpáros lámpa (ajánlott), kulacs, napszemüveg, hátizsák vagy kerékpáros táska a napi felszerelésnek (bérlésre van lehetőség), új típusú személyigazolvány vagy útlevél, napvédő krém, szúnyogriasztó
 • A kerékpár: Fontos, hogy erre a túrára jó állapotú kerékpárt hozz magaddal, olyat, amelynek a gumija nem kopott túlságosan (a köveken egy kopottabb futófelülettel, foltozott belsőkkel könnyebben kaphatsz defektet, belsőt még tudunk javítani, de egy elszakadt külső már komoly problémát okozhat! A kerékpárokat külön kerékpáros utánfutóval szállítjuk. Természetesen úgy van kialakítva, hogy védje a bringádat, és mi is nagyon fogunk ré vigyázni, azonban száz %-os sérülésmentességet nem tudunk garantálni. Nagyobb méretű kerékpárok esetén (pl. e-bike) előfordulhat, hogy ki kell szerelnünk az első kereket. Hasonlóan gondot okozhatnak a kosarak is, ezeket kérjük hagyjátok otthon, mert nem férnek el!
 •  Emiatt is tudsz tőlünk is kerékpárt bérelni, hagyományos bringát és e-bike-ot is. Ilyenkor adunk hozzá lakatot és vízálló Ortlieb kerékpáros táskát is. Nagyobb méretű kerékpárok esetén (pl. e-bike) előfordulhat, hogy az első kereket ki kell szerelni.

Szállás:

Szállásaink középkategóriájú hotelekben, vendégházakban lesznek kétágyas elhelyezéssel, többnyire külön fürdőszobával, és reggelivel.

Biztosítás:

Kötelező! Szeretnénk felhívni a figyelmedet arra, hogy a részvétel feltétele az út teljes időtartamára érvényes utasbiztosítás. Fontos! A biztosítás érvényességét indulás előtt a túravezető ellenőrizheti. Érvénytelen biztosítás hiányában a túrán való részvételt a túravezetők megtagadhatják. Kérjük, nézd meg, van-e érvényes utasbiztosításod! Ebben természetesen tudunk segítséget nyújtani, irodánk az AB-Aegon biztosítóval van kapcsolatban, és rajtunk keresztül is meg lehet kötni a biztosítást. Természetesen nem feltétlenül kell a mi általunk javasolt biztosítást megvásárolni, lehet máshol is, de biztosítással rendelkezni kell az utazás egész időtartamára!

Ugyancsak nagyon erősen javasoljuk a kedvező áru stornó biztosítás megkötését. Senki nem lát a jövőbe, sajnos előfordult, hogy betegség miatt az utolsó pillanatban nem tudott valaki részt venni az utazáson, ilyen esetben pedig a biztosító általában teljes mértékben megtéríti a befizetett összeget, amennyiben utasbiztosítással is rendelkezel!

Egyéb fontos információ: 

 • Extrém időjárási körülmények, szélsőséges veszélyhelyzet vagy bármely előre nem látható vismayor korlátozás miatt irodánk fenntartja a jogot, hogy változtasson a az előre meghirdetett túraprogramon! Ezt a döntését helyben irodánk kéviselője a buszvezető az iroda vezetésével egyeztetve meghozhatja. Számunkra a legfontosabb a utasaink biztonsága védelme! A döntés minden résztvevőre kötelező érvényű.
 • A túrát abban az esetben is megtartjuk, ha az előrejelzés rossz/esős időt ígér - sok éves tapasztalatunk, hogy gyakran az előrejelzés is téved. Vihar esetén megállunk, és megvárjuk, amíg biztonságban tudjuk utunkat folytatni. Az esős idő azonban nem lehet akadály.
 • Amennyiben a csoport létszáma nem éri el a minimum létszámot, irodánk még 48 órával indulás előtt is lemondhatja az utazást. 
Törzsutas kedvezmény
Törzsutas vagy?
Utazz Velünk és válj törzsutassá! Mi itt a Helian-nál megbecsüljük a hűséges túrázóinkat, ezért már a 3. utazástól számítva igényelhető az 5%-os kedvezményre feljogosító törzsutas kedvezményünk, ami az 5. utazástól számítva már 7%-ra rúg. Megéri Nálunk szervezni a túráid!


Jelentkezem!


Túra neve


Keresés
A Helian - utazási iroda Csapatának kifejezetten fontos a természetvédelem és a fenntartható, környezettudatos mindennapok éppen ezért kérjük, hogy oldalainkat ne nyomtasd ki. Amennyiben valamilyen tartalmat szeretnél szöveges formában elérni kérjük, hogy vedd fel Velünk a kapcsolatot elérhetőségeink egyikén.

Tegyen a fenntartható mindennapokért!

Köszönjük!

Üdvözlettel, a Helian - utazási iroda Csapata