Moldva-menti kerékpártúra, várak, sörök, kastélyok {4 nap/3 éj}
2019-07-25-tól 2019-07-28-ig
Helian - túrázás
Kerékpártúra
3
közepes
van szabad hely
Helian - túraidőtartam
4

Helian - túraidőtartam
3
időtartam
Eldugott idilli kis falvak, a mesék világát idéző városkák, és az olykor vadul zubogó, máskor békésen csobogó Moldva folyó. Cesky Krumlov világörökségi helyszíne nem marad el Európa legszebb műemlék városaitól, Hluboká mesevára és a jó Budweiser sör koronázza utunkat.

Helian
Normál ár
139.000 Ft / fő
Előleg 55.600 Ft / fő
Jelentkezési határidő 2019-07-01Felkeltette az érdeklődésed a túra? Szeretnél életre szóló élményekkel gazdagodni? Nincs más dolgod, mint kattints a "Jelentkezem" gombra és pár egyszerű lépéssel meg is vagy!
Lejárt a jelentkezési határidő.

Részvételi díj

A részvételi díj tartalmazza:

 • az utazást Pécs/Budapesti indulással, érkezéssel
 • 3 éjszaka szállást kétágyas elhelyezéssel, reggelivel
 • a csomagszállítást, és a kerékpárok szállítását 
 • asszisztenciát (kisebb hibák defektek javítását)
 • a túravezetést
 • a túraszervezést
 • általános forgalmi adót, helyi adókat

A részvételi díj nem tartalmazza:

 • a reggelin felüli étkezések díját
 • a belépőket
 • a biztosítás költségét
Lejárt a jelentkezési határidő.


Miért válaszd ezt a túrát?

Svejk, a derék katona, a jó sörök, a knédli, Jiri Menzel Sörgyári capriccio békés hangulata, a szelíd dombok, hegyek és sötét fenyvesek kísérik utunkat. Eldugott idilli kis falvak, a mesék világát idéző városkák, és az olykor vadul zubogó, máskor békésen csobogó Moldva folyó. Cesky Krumlov világörökségi helyszíne nem marad el Európa legszebb műemlékvárosaitól, Hluboká mesevára és a jó Budweiser sör koronázza utunkat. Nem hagyjuk ki a Treboni tóvidéket, amely UNSECO világörökségi listás és Csehország harmadik legnagyobb kastélyát sem.

Látnivalók

 • Lipnói-tó és környezete
 • Cesky Krumlov világörökségi városkája
 • Ceske Budejovice belvárosa
 • Hloboká várkastélya
 • A Treboni-tóvidék
 • A cseh sörök, knédli (nemcsak a szemnek)

Hasznos Információk

Létszám: minimum 7-15 fő.

Utazás: A túrához kényelmes kisbuszt biztosítunk, a kerékpárokat egy biztonságos utánfutóval szállítjuk. A csomagszállítást az egész túra során biztosítjuk.

Szállás/Étkezés/Felszerelés/Ruházat/Időjárás: Lásd az oldal alján!

Étkezés: egyénileg.

Kerékpárbérlés: amennyiben nem rendelkezel saját kerékpárral, vagy nem tudod a túra kezdőpontjára szállítani, úgy lehetőség van kerékpárbérlésre, jó minőségű DEMA hegyikerékpárokat illetve elektromos kerékpárt egyaránt tudunk biztosítani

A kerékpár: Fontos, hogy a túrára jó állapotban lévő kerékpárral gyere nem fontos a mountainbikie, trekking kerékpár is tökéletesen megfelel a terepviszonyok nem túl nehezek. Javasoljuk, hogy a túra előtt nézesd át a kerékpárodat egy szervizben. Amennyiben bérelni szeretnél kerékpárt erre lehetőség van, jó minőségű Gepida trekking kerékpárt tudsz tőlünk bérelni kerékpáros Ortlieb kerékpáros táskával.

Hazsnos információk
Benovics Gábor
Benovics Gábor
túravezető
Gábor az egyik legtapasztaltabb túravezetőnk, aki szinte minden kontinensen megfordult már, de azt is jól ismeri, ahol még soha nem járt. :) Az utazási iroda szervezésének egyik motorja, de a pécsi Vagabond Világjáró Klubban is rendszeresen találkozhatsz vele, mint előadóval, vagy mint szervezővel.
Vezet magashegyi trekkinget, kerékpártúrákat és vízitúrákat egyaránt. Négy nyelven beszél, és a honlapon megtalálható fotók jelentős részét is ő készítette. ----------- Az életem folyamatos utazás, ha nem testben, akkor lélekben - a térképeket böngészve. A térkép a barátom, ha figyeltem, új kalandra hívott, távoli tájakra csábított, és én mindig újabb és újabb utakat terveztem és tervezek ma is. Az élet rövid, és a világ még mindig olyan sok értéket tartogat a látó ember számára, hogy úgy érzem még nagyon sok idegen tájat és kultúrát kell felfedeznem. Az élményeket, a felhalmozott tudást szívesen megosztom másokkal, szeretném megmutatni azokat a csodákat, amiket láttam, átadni valamit, hogy minél többen érezzék a fontosságát ennek a világnak a megőrzésére. A Himalája hegyei között éppen úgy otthon érzem magam, mint a Kiskunság homokbuckái között, az Adria szigetein, mint a Mekong deltavidékén, New York felhőkarcolói között, mint a Dráva vízi világában.

Részletes program

1. nap: Budapest – Frymburk (busszal) – Vyssí Brod – Rozmberk - Cesky Krumlov kb. 54 km

Indulás busszal a kora reggeli órákban Budapestről érkezés Dél-Csehországba kora délután Frymburkba, a Lipnói-tó partjára, amely Csehország legnagyobb tava, és kedvelt nyaralóhely annak ellenére, hogy ez egy mesterséges tó, amelyet már az alakja is elárul. Nyaranta a természet, a hegyvidék és a vízi sportágak kedvelői lepik el a tavat és a környékét. Innen indítjuk a túránkat, eleinte viszonylag sík terepen és kerékpárúton Lipnóig. Innen kezdjük a Moldvát követni, amely Vyssí Brodig nagyjából sikerül is, de azért kisebb emelkedők, lejtők már itt is lesznek. Itt eltávolodunk a folyótól, hogy Rozmberk bájos kis városkájánál térjünk vissza hozzá. Maga az út is szép lesz, de a koronát a kisváros feledhetetlen, látványa fogja jelenteni, amelyet ural a folyó kanyarulatában fölénk magasodó a vár. Itt érdemes kicsit körülnézni, és egyet pihenni. Innen megint ki kell kapaszkodnunk a folyóvölgyből, és egy aszfaltozott erdei úton ahol nem fog bennünket a forgalom zavarni haladunk Csehország – talán legszebb – városa -  Cesky Krumlov felé. A szállás elfoglalása, a történelmi belváros felfedezése, gasztronómiai élvezetek knédli és sör egyénileg. Ha igazi meseországi kirándulásra vágysz, ahonnan csak a hercegnők és hercegek hiányoznak, akkor Cesky Krumlov a jó választás. Nem véletlenül került fel az UNESCO világörökségi listájára 1992-ben. Szerintünk Európa igazi kis ékszerdoboza a városka. Ehhez add hozzá a remek cseh kocsmák hangulatát és biztosan nem fogod rosszul érezni magad! Egyedülálló látványt nyújt a városka közepén átívelő hídon állva, ahogy a Moldva óriási S kanyarja ez egyik oldalra tekintve még fent, a másik oldalon már lent folyik, körbeölelve a dombos, tornyos, középkori házacskákkal tűzdelt kisvárost. A város alapítását a várnak köszönheti, amelynek első épületeit az 1200-as években a Witkowitz család építette. 1302-től az új tulajdonos a Rosenberg-dinasztia, akik nemcsak a várat építették tovább és kiszolgáló településként életre hívták a várost, hanem a környék ezüstkészleteit is alaposan kiaknázták, még pénzt is verettek belőle. Ceský Krumlovon érezhető az egykori gazdagság. A régi városmag legfiatalabb házai barokk stílusban épültek, de jócskán akadnak gótikus és reneszánsz épületek is, és ahogy annak lennie kell, a keskeny, kacskaringós utcákat macskakő borítja.


2. nap: Cesky Krumlov – Ceske Budejovice – Hluboka nad Vltavou kerékpárral (45 km), vissza busszal

Reggel már a kerékpároké lesz a főszerep - felkerekedünk a Cesky Krumlovból, hogy a Moldvát követve északnak forduljunk Ceske Budejovice irányába. Először a várost kis utakon hagyjuk el, amelynek néha vannak aszfaltozatlan részei is. Zlata Koruna az első megálló, ahol érdemes kicsit körülnézni. Az Aranykorona kolostor korábban cisztercita kolostor volt, amely Dél-Bohémia egyik legjelentősebb gótikus épületegyüttese. A kis település a Moldva hídról háttérben a kolostor épületében lenyűgöző látvány. Innen folytatjuk utunkat északi irányban immár a Moldva jobb partján. Kis településeken vezet át az utunk, míg végül elérjük a Dél-Csehország legnagyobb városát és egyben központját, amely többek között a híres Budweiser sörről is híres, méltán, hiszen sokan Európa egyik legfinomabb söreként tartják számon a Budvart.

A város az évszázadok során megőrizte történelmi jellegzetességeit, ugyanakkor modern regionális központtá is tudott fejlődni. A XVII. a várost egy hatalmas tűzvész pusztította el, de a Habsburgok újjáépítették. Érdemes végig sétálni az elegáns árkádok alatt, a belső városmagot a kanyargós utcákon való sétával és kiülve egy söröző teraszára egy korsó világhírű sör társaságában lehet a legjobban felfedezni.

Innen a mindössze 10 km-re található Hluboka mesevára a mai végcélunk. A kastély, amely egy impozáns környezetben, az angolpark közepén fekszik, utoljára a Schwarzenberg család tulajdona volt, és ők alakítatták át az eredetileg gótikus kastélyt Tudor stílusú neogótikus épületté. A mintát a windsori kastély adta, a tulajdonos - Eleonora lichtensteini hercegnő - angliai utazásai alatt kedvelte meg az angol stílust és építtette át 1840 és 1871 között Hlubokát. Megtekintésére célszerű több órát szánni, mert rengeteg a látnivaló. Innen a buszunk szállít vissza bennünket a szállásra.


3. nap: Cesky Krumlov – Jindrichuv Hradec (busszal) - Lasenice - Rozmberk-halastó – Trebon – Kojakovice – Borovany kb. 52 km – Cesky Krumlov (busszal)

Ezúttal busszal indulunk észak-keletnek, hogy Jindrichuv Hradecbe utazzunk. A kerékpárok még maradnak, amíg megnézzük Csehország harmadik legnagyobb kastély együttesét. Jindřichův Hradec városa a Vajgar-tó partján fekszik, és megfelelő szögből nézve a tó vize visszatükrözi a gótikus vár, valamint a reneszánsz kastély képét. Innen elindulunk a Nezárka-folyót követve kis falvakon keresztül a híres Treboni tóvidék felé. A Csehország déli részén elterülő Trebon régió legfőbb jellegzetességei az ősi csatornák, halastavak, a békés erdők és a hagyományos építészet minden szépségét magukban őrző falvak. Az egész régió tele van középkori emlékekkel, erődökkel és reneszánsz városokkal, melyet az UNESCO természeti rezervátumai közé tartózó táj foglal szépséges keretbe.

A látványos vidéket mesterségesen kialakított csatornák és halastavak uralják. Megállunk a Rozmberk halastónál. Rozmberk 489 hektáros területével az ország egyik legnagyobb tava. A tó monumentális gátját öreg tölgyek szegélyezik több mint 2 km hosszan. A Rozmberk-tó kialakítása során alkalmazott, a korszakban egyedülálló technológiai vívmányok révén bekerült az UNESCO Világörökségek jelöltjei közé, akárcsak a Trebon régió számos más látnivalója. Innen Trebonba tekerünk. Legfőbb nevezetessége az egykori gótikus vár, amelyet elegáns reneszánsz kastéllyá alakítottak (némi barokkos beütéssel), a gyönyörű angolkert, ahol büszke pávák sétálgatnak, az egykori uradalmi sörgyár (Třeboň saját sörmárkával, a Regenttel dicsekedhet, érdemes megkóstolni!), valamint a régi Városháza, melynek 31 méter magas tornyából megcsodálhatjuk a környéket. Még két látnivalónk maradt mára a Kojakovice falumúzeum, amely hagyományos népi építészete tipikus példája a dél-csehországi falvaknak és végül Borovany kisvárosa, mérete ellenére történelmi szempontból mégis sok izgalmas látnivalót tartogat. Legfontosabb épülete a barokk stílusú, Szűz Máriának szentelt templom. A város főtere mellett áll a vár, a dél-csehországi barokk jegyében készült Városháza, valamint 18-19. századi épületek. Itt már vár ránk a buszunk, amellyel visszatérünk egy utolsó varázslatos estére Cesky Krumlovba.


4. nap: – Cesky Krumlov– utazás Budapestre busszal

A legfontosabb nálunk a biztonság, nem hajtunk agyon, és nem utazunk éjjel, inkább kicsit drágább a túra, és még egy éjszakát eltöltünk a csodálatos Cesky Krumlov világörökségi helyszínén, élvezve a finom söröket és a városka utánozhatatlan hangulatát. Ma szépp békésen megreggelizün, és bepakolunk a buszba, így normális időpontban, békésen érünk vissza Budapestre.

Fontos tudnivalók

Az ország:

A túra Csehország déli egyik legszebb részén vezet. Csehország területe: 78 860.00 km2, és valamivel több, mint 10 millió lakosa van. Biztonsági helyzetét tekintve Csehország lényegében nem különbözik Magyarországtól vagy a vele szomszédos államoktól. Az általános közbiztonság jónak minősíthető, az országot illetően nincs ismert konkrét terrorfenyegetés. Fontos eltérés a hazai rendszerhez képest, hogy Csehországon belül nincs előhívószám. A csehországi telefonszámok – a sürgősségi hívószámok kivételével – egységesen kilenc számjegyűek, függetlenül attól, hogy városi, mobil- vagy kistelepülési előfizetőt hívjuk. Magyar mobil készülékről vagy Magyarországról történő híváskor a 00-420 országkód után a kilenc számjegyű hívószámot tárcsázzuk. Az általános segélyvonal a 112, ahol kapcsolni tudnak angolul vagy németül beszélő kezelőt. A korábban közismert Hungary Direct szolgáltatás megszűnt, így a hívott fél költségére történő telefonálás már nem lehetséges. 

 

Időjárás:

A terület a mérsékelt égövben fekszik, mégpedig a közép-európai klímazóna azon részén, ahol az óceáni és kontinentális hatás egyaránt érvényesül. A négy évszak (tavasz, nyár, ősz, tél) mindegyike tipikus hőmérsékleti értékeket és éghajlati adottságokat mutat fel. A terület éghajlata hazánkéhoz hasonló valamivel kisebb nyári-téli hőingadozással és több csapadékkal. Jellemzően a nyár meleg, de záporok gyakran előfordulhatnak. Esőkabát, váltóruha mindig legyen nálunk! A folyóvölgyek időnként a napnak kitettek, és szeles időben természetesen itt a szél is valamivel erősebb lehet.

Valuta, költőpénz:

Csehországban a cseh korona a fizetőeszköz, így az a legjobb, ha nem is próbálunk meg étteremben, sörözőben euróval fizetni. Az országban megfelelő számú pénzkiadó ATM automata (csehül: bankomat) található. Az üzletek, szállodák, panziók többségében lehet bankkártyával fizetni, ugyanakkor a vendéglők sok esetben csak készpénzt fogadnak el. Nem általános, hogy a pénzváltók magyar forintot váltanak, ezért tanácsoljuk, készpénzként cseh koronát vagy eurót hozzanak magukkal. A nemzetközi szokásoknak megfelelően a pénzváltók, de sokszor a szállodák valutaváltói is különböző mértékű kezelési költséget vonnak le. Ha mégis a hagyományos pénzváltók mellett döntünk, érdemes a városban többfelé körülnézni és tájékozódni, hogy hol mennyiért váltanak, de ne számítsunk előnyös árfolyamra. Az előszeretettel használt „0% comission” – felirat nagy valószínűséggel egyébként sem a valuta eladásra, hanem a valuta vételre vonatkozik. A szintén nagy feliratokkal hirdetett kedvező váltási árfolyam pedig általában csak a nagyon nagy összegek beváltására érvényes. Ha mégis magánpénzváltónál vennénk valutát, mindig kérdezzünk rá, hogy az általunk váltandó pénzösszegre mennyit adnak. Legyünk résen, mert ha egyszer kiadják a váltott pénzt, azt már semmilyen körülmények között nem váltják vissza. Soha ne váltson pénz utcai dealereknél, még akkor sem, ha sokkal jobb árfolyamot ígér.

Túrák nehézsége:

Ez egy közepesen nehéz túra, nagyrészt a folyót követjük, de időnként az út felkapaszkodik a környező dombokra, hegyekre. A túrát úgy állítottuk össze, hogy legyen idő a látványosságok megtekintésére. Biztonságos, gyönyörű és túráról van szó, és mindenki a saját tempójában, a képességei és a kedve szerint teheti meg. A kísérőautó pedig végig rendelkezésre áll, ha úgy érzed - a szintek meghaladják a képességeidet. Elektromos kerékpárt is tudsz bérelni a túrára!

 

Felszerelés/Ruházat:

 • Ruházat:bukósisak (ajánlott), fényvisszaverő mellény (ajánlott), strapabíró és sportos túraruházat, kényelmes cipő, esőkabát, esőnadrág (ajánlott) melegebb ruhára még nyáron is szükség lehet egy rosszabb időjárás esetén.  
 • Felszerelés:saját vagy bérelt kerékpár, kerékpáros lámpa (ajánlott), kulacs, napszemüveg, hátizsák vagy kerékpáros táska a napi felszerelésnek (bérlésre van lehetőség), új típusú személyigazolvány vagy útlevél, napvédő krém, szúnyogriasztó,  

Szállás:

Szállásunk végig Cesky Krumlovban középkategóriájú panzióban lesz kétágyas elhelyezéssel – reggelivel.  

Biztosítás:

Kötelező! Szeretnénk felhívni a figyelmedet arra, hogy a részvétel feltétele az út teljes időtartamára érvényes utasbiztosítás. Fontos! A biztosítás érvényességét indulás előtt a túravezető ellenőrizheti. Érvénytelen biztosítás hiányában a túrán való részvételt a túravezetők megtagadhatják. Kérjük, nézd meg, van-e érvényes utasbiztosításod! Ebben természetesen tudunk segítséget nyújtani, irodánk az AB-Aegon biztosítóval van kapcsolatban, és rajtunk keresztül is meg lehet kötni a biztosítást. Természetesen nem feltétlenül kell a mi általunk javasolt biztosítást megvásárolni, lehet máshol is, de biztosítással rendelkezni kell az utazás egész időtartamára!

Ugyancsak nagyon erősen javasoljuk a kedvező áru stornó biztosítás megkötését. Senki nem lát a jövőbe, sajnos előfordult, hogy betegség miatt az utolsó pillanatban nem tudott valaki részt venni az utazáson, ilyen esetben pedig a biztosító általában teljes mértékben megtéríti a befizetett összeget, amennyiben utasbiztosítással is rendelkezel!

Törzsutas kedvezmény
Törzsutas vagy?
Utazz Velünk és válj törzsutassá! Mi itt a Helian-nál megbecsüljük a hűséges túrázóinkat, ezért már a 3. utazástól számítva igényelhető az 5%-os kedvezményre feljogosító törzsutas kedvezményünk, ami az 5. utazástól számítva már 7%-ra rúg. Megéri Nálunk szervezni a túráid!


Lejárt a jelentkezési határidő.


Túra neve


Keresés
A Helian - utazási iroda Csapatának kifejezetten fontos a természetvédelem és a fenntartható, környezettudatos mindennapok éppen ezért kérjük, hogy oldalainkat ne nyomtasd ki. Amennyiben valamilyen tartalmat szeretnél szöveges formában elérni kérjük, hogy vedd fel Velünk a kapcsolatot elérhetőségeink egyikén.

Tegyen a fenntartható mindennapokért!

Köszönjük!

Üdvözlettel, a Helian - utazási iroda Csapata