Millenniumi vasútvonal mentén - kerékpártúra {4 nap/3 éjszaka}
dátum: 2021-08-19 - 2021-08-22
Helian - túrázás
Kerékpártúra
1
könnyű
nincs szabad hely
Helian - túraidőtartam
4

Helian - túraidőtartam
3
időtartam
4 napos program, amelyben 3 napot kerékpározunk mesés alpesi környezetben és egy fél napos fakultatív raftingoláson is részt vehetünk. Gyere és utazz velünk kis csoportban!

Helian
Normál ár
135.000 Ft / fő
Előleg 54.000 Ft / fő
Jelentkezési határidő 2021-08-09Felkeltette az érdeklődésed a túra? Szeretnél életre szóló élményekkel gazdagodni? Nincs más dolgod, mint kattints a "Jelentkezem" gombra és pár egyszerű lépéssel meg is vagy!
Lejárt a jelentkezési határidő.

Érdeklődöm!

Részvételi díj

A részvételi díj tartalmazza: 

 • az utazás költségét oda-vissza Budapestről
 • 3 éjszaka szállást vendégházban, 2 ágyas szobákban reggelivel
 • a csomagok szállítását kísérőautóval
 • a kerékpárok szállítását utánfutóval
 • kerékpáros térképet és leírást a csoport részére
 • a túraszervezés költségét

A részvételi díj nem tartalmazza:                                   

 • a reggelin felüli étkezések díját
 • a fakultatív raftingolás költségét
 • a belépőket
 • a biztosítás költségét

 

Lejárt a jelentkezési határidő.

Érdeklődöm!Miért válaszd ezt a túrát?

 • Könnyű túra családoknak és idősebb korosztálynak is
 • Megnézzük a Bledi-tavat és a Vintgar-szurdokot
 • Első nap egy raftingoláson is részt vehetsz 
 • Ez a szakasz az Alpok-Adria útvonal legszebb része, régi felhagyott vasútvonal mentén
 • Nagyon látványos változatos túra

 

Látnivalók

 • Bovec Szlovénia adrenalin és rafting központja
 • Bled a Bledi -tóval
 • Vintgar szurdok
 • Az Alpok-Adria leglátványosabb szakasza
 • A Wörthi-tó

Hasznos Információk

Létszám: 8-16 fő

Utazás: Budapestről indulva kisbusszal utazunk Szlovéniába, majd az utolsó napon vissza Budapestre.

Szállás: vendégházban, 2-3 ágyas szobákban. Egyágyas felár: 25.000 Ft

Étkezés: a túra ára a reggelit tartalmazza! A kerékpártúrákra szendvics és innivaló (minimum 1 liter/fő) szükséges. Esténként közeli éttermekben tudunk majd vacsorázni.

Fakultatív raftingolás: az első napon lehetőség van egy kezdő rafting túrára, amelynek költsége kb. 14.000 Ft/fő-től várható, de a létszám függvényében változhat. 

Fontos! A túra részvételi díját 360 Ft/ 1 EUR árfolyamon kalkuláltuk. Ha az euró (EUR) ára az utazás indulását megelőző 35. napon ezt meghaladja, akkor árkorrekcióra kényszerülhetünk. 

Csomagszállítás: a túra alatt kísérőautó viszi a csomagokat így a kerékpáron csak a napi felszerelést kell vinni

Kerékpárszállítás: utazási irodánk biztosítja a kerékpárok szállítását Budapestről a túra kezdőpontjára, majd vissza. 

Felszerelés/Ruházat: lsd. a lap alján

Kerékpárbérlés: amennyiben nem rendelkezel saját kerékpárral, vagy nem tudod a túra kezdőpontjára (Budapest) szállítani, úgy lehetőség van kerékpárbérlésre. Itt megtekintheted kerékpárjainkat, kérdés esetén írj nekünk! 

Kerékpárút: a milleniumi kerékpárút egy nagyon jól kiépített, jelzett, többnyire folyó menti túra, amely bárki számára teljesíthető, mert nincsenek benne nagy szintek.

Túravezetés: Erre a túrára külön túravezetést nem adunk, a lényeg, hogy a kísérőautó minden problémát megold. Minden résztvevő részletes térképet és leírást kap, és a saját tempójában tekerheti végig a szakaszokat. Így a gyorsabbaknak nem kell a lassabb tempójú kerekesekhez alkalmazkodni és viszont. A lényeg, hogy mindenki jól érezze magát, tökéletesen ki tudjon kapcsolódni, minden szervezést mi biztosítunk, Nektek csak kerékpározni kell és élvezni a táj szépségét!

Hazsnos információk

Részletes program

1. nap: Budapest – Bled autóbusszal

Indulás Budapestről a reggeli órákban. Csatlakozási lehetőség az M6, M0 és M7 autópályák mentén. Útközben a benzinkutaknál tartunk rövid pihenőket. A kora délutáni órákban érkezünk Bledbe, a szállásunk egy Bledhez nagyon közel (kb. 2 km) lévő kis hegyi falucskában lesz. Délután érdemes kerékpárra ülni és Bledbe tekerni, fefedezni a környéket.


2.nap: busszal: Bled - Kranjska Gora,  kerékpárral: Krajnska Gora - Tarvisio - Pontebba - Chiusaforte, vissza autóbusszal Bledbe (Táv: 66 km, emelkedő nincs) 

Együtt reggelizünk, majd Kranska Gorában egy rövid buszozás után bringákra pattanunk és elkezdjük a tekerést vagyis inkább gurulást Olaszország irányába. Tehetünk egy kitérőt a gyönyörű Fusinei tavakhoz, de itt az utolsó 1 km már meredeken visz fel a tóhoz (fakultatív). Főleg az első tó látványos. Innen visszatérünk az eredeti lejtős utunkhoz és Tarvisióba érve megállhatunk egy pizzára a helyi étteremben, valamint érdemes a városka központját megtekinteni. Innen a legszebb szakaszon, - a régi vasúti nyomvonalra épített kerékpárúton, ami már az Alpok-Adria útvonal része - haladunk, a Fella patak kanyargós völgyét követve, megannyi imponáló acélhídon, feketén ásító alagúton haladunk keresztül, mint régen a vasúti szerelvények. (Alagutakban a fejlámpa/világítás használata ajánlott!) A hegyekről lezuhanó vízesések közelében tekerünk. A túrán 21 kilométer után tartunk egy pihenőt Pontebba település hangulatos főterén egy kávézóban, ahol egy igazi olasz kávét kóstolhatunk, vagy kipróbálhatunk egy olasz specialitást is ebédre. Valójában az egykori osztrák-magyar monarchia határátkelőhelyénél pihenünk. Továbbmegyünk még a 15 km-re lévő Chiusafortéba.  A sok szépségért, ezt az útvonalat „király szakasznak” is hívják. A kora esti órákban visszatérünk a Bledhez közeli szállásunkra, ahol lehetőség van a helyi étteremben közös vacsorára is.


3. nap: busszal: Bled - Kranjska Gora, kerékpártúra: Krajnska Gora - Jesenice 25 km (délután fakultatív rafting program)

Érdemes korán kezdeni a napot, hogy nyitásra már ott legyünk a Vintgar szurdok parkolójában. Ide még busszal érkezünk, a kerékpárok az utánfutón pihennek. A korai érkezés meghálálja magát, ugyanis ekkor még talán nem lesz ott rajtunk kívül 20 másik turistabusz, és nem lesz tömeg – élvezhetjük a természet eme csodáját. A belépő 5 EUR, a nyitás reggel 9.-től. Innen a tegnapi helyszínre Kranska Gorába buszozunk, és elkezdjük a túrát az ellenkező irányba, szintén lefelé a Száva vonalát követve és időnként keresztezve Jesenicéig. Innen buszba ülünk és Bledbe utazunk. Itt a csoport kétfelé válik, akik jelentkeztek a rafting túrára, azok tovább indulnak a rafting fővárosába, Bovecbe, hogy egy kezdő túrán vegyenek részt a kristálytiszta kék vízű Soca-folyón. A többiek haza tekernek a szállásra (kb. 2 km), pihennek vagy sétálnak egyet a környéken. Ha már Bledben járunk a krémest mindenképpen ki kell próbálni, ami a városka szimbólumává vált. A Park szálloda cukrászatában készül ma is, mint régen és a szállodával szemben a kávézóban tudunk kóstolni. Lehet a strandon fürdeni a tóban, vagy áthajózni a szigetre. Bled számos lehetőséget kínál. A rafting után a csoport visszatér Bledbe a többiekhez,  este vacsorázhatunk a falucska éttermében vagy akár Bovecben is. 


4. nap: busszal: Bled – Klagenfurt, kerékpártúra: Wörthi-tó kerülés (Táv: 40 km) majd utazás haza

Ma is javasoljuk a korai indulást, mert a Worthi-tó megkerülése ugyan nem több, mint 40 km, de ha élvezni szeretnénk, és nem nagyon késő éjjel hazatérni Budapestre, akkor célszerű délután 1-2-re befejezni a túrát, felpakolni és elindulni hazafelé. A túrát a rendkívül előkelő Falkensteiner Schlosshotel előtti sétánytól kezdjük, és ide is érünk vissza. A Wörthi-tó az osztrákok egyik legmelegebb vízü tava, a körbetkerése pedig valóban nem fog problémát okozni. A tó mentén az óramutató járásával megegyezően az északi parton indulunk, ahol kiépített kerékpárút vezet végig, jól jelezve. Klagenfurtot elérve áttérünka déli partra, ahol már gyakran az úton bringázunk, de itt nagyon sokan kerékpároznak, az autósok megszokták, és figyelnek a bringásra. Érdemes útközben jó idő esetén egy fürdést is beiktatni a prograamba. Kora délután indulunk hazafelé, érkezés az esti órákban Budapestre. 


Fontos tudnivalók

Az ország:

 Szlovénia a korábbi jugoszláv tagköztársaság1991 óta független állam, hazánkkal együtt 2004. május 1.-én vált az Európai Únió tagjává. 2007-ben már csatlakozott az euró zónához. Utazásunk nagyrészt a Júliai-Alpok térségét öleli fel, amely az Alpok egyik kiemelkedő gyöngyszeme, a legszebb hegyvidékek közé tartozó, rendkívül változatos mészkőhegység fantasztikus, csipkés csúcsaival, lélegzetállító vízeséseivel, kristálytiszta tavaival és valószerűtlenül zöld és türkizkék folyóival kápráztatja el az ide látogatókat. A Kranjska Gorától Bovecig tartó hegyi út, a Vrsic-hágón keresztül, Szlovénia legmagasabb autóval járható, látványos hágója kihagyhatatlan kirándulás.

A Soča folyó völgye Európa egyik legszebb hegyi tája, a völgyben fekvő városok Bovec az extrém sportok fővárosának számít. A millenniumi vasútvonal Jaszenovácot kötötte össze Trieszttel, és a vonal már más nyomon halad manapság, a bringások örömére tükörsimaságú aszfaltcsík van a helyén, amely megtartotta vasúti jellegzetességét, és alagutakon, viaduktokon át vezet. Az út mentén fellelhetők az ódon állomásépületek, míg fentről havas hegycsúcsok, a mélyben a kéklő folyó és üde zöld völgyek szegélyezik az utunkat.

 Időjárás:

A régióra a hegyvidéki éghajlati jellemzők érvényesek, itt még nyáron is előfordulhat kissé hűvösebb idő, ami felüdülést is jelenthet a nyári forróságból. A legmagasabb nappali hőmérséklet 22-28 °C között várható, de reggelente illetve este akár 18-20 °C-ra is lehűlhet a levegő. Tartós esők nem valószínűek, de rövid záporok, zivatarok előfordulhatnak bármikor, és a hegyek között nagyon gyorsan tud változni az idő, csökkenni a hőmérséklet egy zivatar nyomán.

Időeltolódás:
Magyarországhoz képest időeltolódás nincs.

Egészség:
A nagyobb helyeken kórház, a kisebbeken rendelőintézet vagy magánrendelő áll rendelkezésre. Az orvosok többsége általában beszél angolul vagy németül. Európai Egészségbiztosítási Kártya birtokában a sürgősségi ellátásért nem kell fizetni.  Láz- és fájdalomcsillapítót, görcsoldó, illetve hasmenés elleni szert, ragtapaszt, sebfertőtlenítőt nem javasolt hozni. Gyógyszert nem fogunk tudni adni, kizárólag elsősegélynyújtásban tudunk segédkezni.

Pénzügyek:
Szlovéniában, Olaszországban és Ausztriában, az euró a hivatalos fizetőeszköz, ezért legcélszerűbb ezt a pénznemet vinnünk. A nagyobb településeken elterjedtek az ATM-ek és a legtöbb helyen bankkártyával is fizethetünk.

Elektromosság:
Az elektromos hálózatban 220 V feszültségű, 50 Hz-s váltóáram kering. Az európai szabvány szerinti dugaszoló aljakat használnak.

 Túrák nehézsége:

Ez egy nagyon könnyű túra, bár a hosszú, olykor meredek gurulások kerékpáros tapasztalatot kívánnak. Az út döntő többsége aszfalton, ritkán murvás- köves utakon vezet. nagyrészt épített kerékpárutakon a forgalomtól védetten, vagy alacsony forgalmú alsórendű utakon haladunk. A napi távok nem hosszúak, lesz elég idő a látnivalók, a gasztronómiai élmények élvezetére is, de fontos, hogy a résztvevők egyben tudjanak teljesíteni 30 kilométert, és fel tudjanak tekerni lankás emelkedőkön. Szükséges hangsúlyozni, hogy a résztvevők urai legyenek a kerékpárnak, tisztában legyenek a kerékpárosokra vonatkozó közlekedési szabályokkal, ne jelentsenek veszélyt magukra, társaikra, illetve az utakon közlekedőkre.

Szükséges felszerelés:

Ruházat: 

 • bukósisak (ajánlott)
 • fényvisszaverő mellény (ajánlott)
 • strapabíró és sportos túraruházat
 • kényelmes cipő
 • esőkabát
 • esőnadrág (ajánlott)
 • melegebb ruhára még nyáron is szükség lehet egy rosszabb időjárás esetén  
 • Felszerelés: 

 • saját vagy bérelt kerékpár
 • kerékpáros lámpa (ajánlott)
 • kulacs, napszemüveg
 • hátizsák vagy kerékpáros táska a napi cuccnak 
 • új típusú személyigazolvány vagy útlevél
 • napvédő krém

Biztosítás:

Utazási szerződésünk értelmében minden utasunknak rendelkeznie kell balesetbiztosítással. Nem kötelező irodánknál kötni, de célszerű az általunk javasolt AEGON betegség-, baleset-, poggyász-, és kerékpár biztosítást választani.

 Felhívjuk figyelmedet, hogy amennyiben utazást megelőzően baleset, betegségtovábbá házastárs, élettárs, szülő és kiskorú gyermek balesete vagy súlyos betegsége, továbbá jelentős értékű káresemény (tűz, elemi kár, harmadik személy által okozott bűncselekmény) végett az utazáson nem tudna részt venni, úgy a Biztosító csak abban az esetben téríti meg az utazás árát, ha az Utas az utazásra való jelentkezéssel egy időben utazási irodánknál útlemondási biztosítást köt!

 Megjegyzés:

Két alapvető kérésünk van! Kérünk mindenkit, hogy a többi utas érdekében is maximum két darab táskát hozzon mindenki magával, lehetőleg nem meghaladva a 20 kg-ot! A másik, hogy kérjük a kosaras és a túrázásra alkalmatlan műszaki állapotban lévő kerékpárok mellőzését! Részben nem fogjuk tudni ezeket megfelelően felrakni a kerékpárszállító utánfutóra a kosár miatt, részben arra nincs kapacitásunk, hogy teljes nagyjavítást végezzünk a kerékpáron (fékek, gumik állapota stb). Ez esetben inkább béreljetek tőlünk kerékpárt!

Éld át velünk a kalandot!
MILLENNIUMI VASÚTVONAL MENTÉN - KERÉKPÁRTÚRA


Törzsutas kedvezmény
Törzsutas vagy?
Utazz Velünk és válj törzsutassá! Mi itt a Helian-nál megbecsüljük a hűséges túrázóinkat, ezért már a 3. utazástól számítva igényelhető az 5%-os kedvezményre feljogosító törzsutas kedvezményünk, ami az 5. utazástól számítva már 7%-ra rúg. Megéri Nálunk szervezni a túráid!


Lejárt a jelentkezési határidő.

Érdeklődöm!Túra neve


Keresés
A Helian - utazási iroda Csapatának kifejezetten fontos a természetvédelem és a fenntartható, környezettudatos mindennapok éppen ezért kérjük, hogy oldalainkat ne nyomtasd ki. Amennyiben valamilyen tartalmat szeretnél szöveges formában elérni kérjük, hogy vedd fel Velünk a kapcsolatot elérhetőségeink egyikén.

Tegyen a fenntartható mindennapokért!

Köszönjük!

Üdvözlettel, a Helian - utazási iroda Csapata