Matula bácsi nyomában – a Kis-Balatontól a Keszthelyi-hegységig
2021-09-10-tól 2021-09-12-ig
Helian - túrázás
Kerékpártúra
3
közepes
van szabad hely
Helian - túraidőtartam
3

Helian - túraidőtartam
2
időtartam
A Keszthelyi-öböl délnyugati csücske mellett található hazánk egyik legkülönlegesebb tája, a Kis-Balaton. Itt alakította ki a Nemzeti Park a Fekete István-emlékhelyet, ugyanis az író legkedvesebb környéke ez, mely a híres Tüskevár című regényt is ihlette. Részben ezt járjuk be a túránkon, de egy másik romantikus helyszínt is megmutatunk – a Keszthelyi-hegységet, amely gyönyörű kilátópontokkal, fekete fenyvesekkel, sziklagyepekkel vár ránk.

Helian
Normál ár
46.900 Ft / fő
Előleg 18.000 Ft / fő
Jelentkezési határidő 2021-07-31Felkeltette az érdeklődésed a túra? Szeretnél életre szóló élményekkel gazdagodni? Nincs más dolgod, mint kattints a "Jelentkezem" gombra és pár egyszerű lépéssel meg is vagy!

Részvételi díj

A részvételi díj tartalmazza: 

 • a 2 éjszaka szállás árát 2 ágyas elhelyezéssel, fürdőszobával 
 • a reggeli árát
 • wellness és fitness részleg használata
 • térítésmentes kerékpárhasználat (kaució ellenében a hoteltől)
 • a borkóstoló árát
 • a túravezetést
 • a túraszervezést

 

A részvételi díj nem tartalmazza:                               

 • reggelin felüli étkezések díját
 • az utazást Keszthelyre
 • a belépők díját


Miért válaszd ezt a túrát?

A Nyugat-Balaton régió a Kis-Balatonnal az egyik legszebb térsége hazánknak. A Kis-Balaton varázsa mindenkit magával ragad, aki valaha látta a Tüskevárt, vagy olvasta Fekete István könyvét. Emellett bejárjuk a Keszthelyi hegység szép erdeit, finom borokat kóstolunk egy csodálatos panorámájú borászatban. 

Látnivalók

 • Vörs tájház
 • Kápolnapuszta bivalyrezevártum
 • Kányavári-sziget a Kis-Balaton központja
 • Zalavár Kis-Balaton ház
 • Keszthely a Festetics kastéllyal
 • A keszthelyi-hegység erdei kilátás a Balatonra
 • A Balatoni kerékpárút nyugati része

Hasznos Információk

Létszám: 7-15 fő

Utazás: egyénileg Keszthelyre, a szállásra  

Szállás: wellness hotelben 2 ágyas elhelyzéssel légkondicionált, hűtővel, széffel felszerelt erkélyes szobában svédasztalos reggelivel

Étkezés: Svédasztalos regglit tartalmazza az ár! A kerékpártúrákra szendvics és innivaló (minimum 1 liter/fő) szükséges. 

Felszerelés/Ruházat: lsd. a lap alján

Túravezetés: Benovics Gábor

Hazsnos információk
Benovics Gábor
Benovics Gábor
túravezető
Gábor az egyik legtapasztaltabb túravezetőnk, aki szinte minden kontinensen megfordult már, de azt is jól ismeri, ahol még soha nem járt, hiszen térképen is utazik már gyerekkora óta, és a Pécsi Tudományegyetem Földrajzi Intézetében végezte doktorandusz tanulmányait. Az utazási iroda szervezésének egyik motorja, de a pécsi Vagabond Világjáró Klubban is rendszeresen találkozhatsz vele, mint előadóval, vagy mint szervezővel.
Vezet magashegyi trekkinget, kerékpártúrákat és vízitúrákat egyaránt. Négy nyelven beszél, és a honlapon megtalálható fotók jelentős részét is ő készítette. ----------- Az életem folyamatos utazás, ha nem testben, akkor lélekben - a térképeket böngészve. A térkép a barátom, ha figyeltem, új kalandra hívott, távoli tájakra csábított, és én mindig újabb és újabb utakat terveztem és tervezek ma is. Az élet rövid, és a világ még mindig olyan sok értéket tartogat a látó ember számára, hogy úgy érzem még nagyon sok idegen tájat és kultúrát kell felfedeznem. Az élményeket, a felhalmozott tudást szívesen megosztom másokkal, szeretném megmutatni azokat a csodákat, amiket láttam, átadni valamit, hogy minél többen érezzék a fontosságát ennek a világnak a megőrzésére. A Himalája hegyei között éppen úgy otthon érzem magam, mint a Kiskunság homokbuckái között, az Adria szigetein, mint a Mekong deltavidékén, New York felhőkarcolói között, mint a Dráva vízi világában.

Részletes program

0. nap érkezés egyénileg Keszthelyre a szállásra a délutáni/esti órákban

Érkezés Keszthelyre, a szállás elfoglalása, ismerkedés a várossal, találkozás a túravezetővel a másnapi program megbeszélése


1. nap: Keszthely - Vörs – Bivalyrezervátum – Kányavári-sziget – Zalavár – Zalaszabar – Szentgyörgyvár - Keszthely (Táv: 79 km) 300 méter szint

A kerékpárok beállítása után elindulunk a Balatoni kerékpárúton déli irányban. Még a Balaton parton betérhetünk a híres 400 éves Berki Betérőbe, majd Vörsig tekerünk. Itt meg tudjuk nézni a tájházat, amely az egyetlen talpas ház, amely még megmaradt a környéken. Ezután hosszan szinte érintetlen tájon kerékpározunk gólyák, kócsagok, gémek között. Kápolnapusztán megállunk, és megnézzük a Bivalyrezervátumot. Innen bevesszük magunkat a Kis-Balaton szívébe, a Kányavári-szigetre. A kerékpárokat itt hagyjuk a parkolóban, és a különlegesen szép fahídon kelünk át gyalogosan a szigetre. Innen tovább kerekezünk a Zala folyó töltésén, útközben megállva egy kilátónál, ahonnan remek kilátás nyílik a berek világára. Zalavártól teszünk egy kitérőt – a jó borokért és a fantasztikus kilátásért megéri. Igaz lesz egy alattomos emelkedő, de a kilátás kárpótolni fog minket. Innen ugyanis a teljes Kis-Balatont láthatjuk, és még a Badacsony is feltűnik. Ez lesz a mai nap megkoronázása – különösen, hogy még egy 4 tételből álló borkóstolón is részt vehetünk. Gurulunk lefelé, vissza Zalavárhoz, itt van a Kis-Balaton ház, a Szent Adorján zarándoktemplom romjai, és Cirill és Metód emlékműve. Szentgyörgyvárig kb. 11 kilométert teszünk meg, itt még megvan a Felszabadulás utca. Hamarosan elérjük a kerékpárutat, ami Hévízzel köti össze Keszthelyt, a Festetics kastély mellett elgurulunk, és visszatérünk a szállásunkra.


2. nap: Keszthely – Gyenesdiás – Festetics kilátó - Büdöskút – Balatongyörök – Keszthely (Táv: 35 km)

Ma keleti irányba indulunk, magunk mögött hagyjuk a várost, és hamarosan egy kis erdei úton tekerünk felfelé a Keszthelyi-hegységbe. Az aszfalt töredezett, de jól járható, gyönyörű erdei utakon kerékpározhatunk, néha itt-ott kilátással a Balatonra vagy a többi dombra. Fel fogunk tekerni a Pad-kőre, ahol a kilátóból fantasztikus panoráma nyílik a környékre, a Balaton nyugati felére. Innen hatalmasat gurulunk, egészen le a Balatonig, a parton halsütők és egyéb frissítők várnak ránk. A Balatoni kerékpárúton visszatekerünk Keszthelyre. A túra után utazás egyénileg hazafelé a kora délutáni órákban.


Fontos tudnivalók

Általános jellemzők, időjárás:

 A Nyugat-Balatoni régió hazánk egyik legszebb vidéke.  A dolomitból épült Keszthelyi-hegység felszínét kőoszlopok, víznyelők, töbrök, szurdokvölgyek teszik változatossá. A Kovácsi-hegy és a Tátika a Keszthelyi-hegység bazaltvidéke. Tanúhegyek, bazaltplatók, sokszög alakú bazaltoszlopok, 10 m-nél is magasabb falak díszítik a tájat. Ritka jelenségnek számítanak és ezért érdekes látnivalók a Bazaltfolyosó (Kovácsi-hegy) és az álkarsztos jelenségként számontartott bazalt-dolinák, melyek mélyedéseiben apró tavacskák húzódnak meg. A hegy gyomrában barlangok találhatók. A Kis-Balaton Tájvédelmi Körzet 1986 óta óvja a területet a Balaton-felvidéki Nemzeti Park részeként. A vidék javát fokozottan védett élőhelyként tartják számon, míg magát a Kis-Balatont csak több, a tájat nagymértékben átalakító beavatkozással sikerült megmenteni. Ennek köszönhetően azonban páratlan értékű madárparadicsom alakult itt ki, mely a vadvizeket és a vízimadarakat is egyaránt védi. A Kis-Balaton legnépszerűbb, szabadon látogatható célpontja a Kányavári-sziget, melyre ingyenes a belépés. A Kányavári-szigeten megismerkedhetsz a hely jellegzetes madárvilágával, melyen a Búbos vöcsök tanösvény 15 állomása vezet végig. A Kápolnapusztai Bivalyrezervátum a Magyarországon őshonosnak számító állat génállományát őrzi, sőt, az ország legnagyobb bivalycsordájának is otthont ad. 

A Kis-Balaton:

"...Ez itt a Zala vize – mutatott a folyóra. – Amíg nem volt gátja, ment, amerre akart, akkor látta
volna! Felhő volt madárból, de hát elfogy minden… ámbár most itt már nem bánthatja őket
senki, mert ez természetvédelmi terület így mondják… és ez igen okosan van..."(Tüskevár - részlet)

A Keszthelyi-öböl délnyugati csücske mellett található hazánk egyik legkülönlegesebb tája, a Kis-Balaton.

 A XVIII. század végéig nem tettek különbséget a Kis-Balaton és a Balaton között, ugyanis ez a terület valamikor még a tó öble volt. Az öböl fontos szerepet játszott abban, hogy a Zala itt tudta lerakni a hordalékait. A XX. század közepére azonban ezt a szűrő funkcióját fokozatosan elvesztette, ami nagyban tudható be a különböző emberi beavatkozásoknak. Ilyenek voltak például: a Sió zsilip megépítése 1864-ben, a XX. század elején a Zala meder kialakítása és a Zala árvízvédelmi töltéseinek megépítése. A Sió zsilip üzembe helyezését követően jelentősen csökkent a Balaton vízszintjének ingadozása (amely előtte az 5-6 métert is elérte). Először az öböl helyén egy lápos, nádas terület alakult ki, ahol a Zala „beleveszett” a mocsárba. A meder kialakítását és főképpen a töltések megépítését követően a Kis-Balaton területének nagy része fokozatosan szárazra került. A hajdani öbölből két kicsi nyílt vízfelület (a Vörsi és Zalavári víz), valamint egy nagyobb (~1400 ha) összefüggő nádas maradt, amely azonban elzárva a folyótólmár nem szűrhette meg a Zalán érkező vizet.  Ezen folyamatok következményeként a Zala már közvetlenül a Keszthelyi-öbölbe szállította a hordalékait, köztük a belemosódott, engedett szervesanyagot is, amik a sajátos áramlási viszonyok miatt nagyrészt ott is maradtak. A Balaton vízminősége ezek következtében és a folyamatos gazdasági és technológiai fejlődések (városiasodás, mezőgazdaság fejlődése, szennyvíz elvezetése) miatt rohamosan romlásnak indult. A tó algásodni kezdett, jelentősen elszaporodott a hínár, megkezdődött a tó eutrofizációja. A Balaton már annyira rossz állapotba került, hogy a fürdőzési igényeket sem tudta megfelelő színvonalon kielégíteni.  Az ökológiai katasztrófa elkerülésének érdekében a vízügyi szakemberek kidolgoztak egy tervet a „Kis-Balaton Vízvédelmi Rendszer” ki­építésére. Alapgondolata az volt, hogy a hajdan öbölként, illetve mocsárként létezett terület ismételt elárasztásával kialakuló mocsaras-nádas terület a Zalán érkező hordalékot, tápanyagokat kiszűrje, feldolgozza. Ezzel a világon egyedülálló vízvédelmi rendszerrel a Balatonban – főleg a Keszthelyi-öbölben – lejátszódó folyamatok a Balaton elé, a Zala alsó szakaszán kialakított vízvédelmi rendszer területére helyeződnek át. Ez a megoldás a mintegy 200 évvel ezelőtti, természetes állapothoz hasonlító viszonyokat állít elő.

 

Túrák nehézsége:

Ez egy közepesen nehéz túra, napi 300 méteres szintemelkedéssel. Ha úgy gondolod, hogy ez nehézséget okoz, tudsz tőlünk jó minőségű elektromos kerékpárt is bérelni, amivel valóban ez egy könnyű túrává szelídül. AZ első nap főleg sík terepen haladunk, csak a borászathoz tekerünk fel, illetve Keszthely előtt lesz még egy komolyabb emelkedőnk a túra vége felé. A második nap sokkal rövidebb, hogy legyen időnk még délután időben hazaindulni. A Keszthelyi hegységben is főleg, de nem kizárólag aszfaltozott úton haladunk, az elején főleg felfelé, a végén meg sokat gurulunk lefelé.

 

Felszerelés/Ruházat:

 • Ruházat:bukósisak (ajánlott), fényvisszaverő mellény (ajánlott), strapabíró és sportos túraruházat, kényelmes cipő, esőkabát, esőnadrág (ajánlott) melegebb ruhára még nyáron is szükség lehet egy rosszabb időjárás esetén.  
 • Felszerelés:saját vagy bérelt kerékpár, kerékpáros lámpa (ajánlott), kulacs, napszemüveg, hátizsák vagy kerékpáros táska a napi cuccnak (bérlésre van lehetőség), napvédő krém, szúnyogriasztó, pótbelső, pumpa

Szállás:

Tokajer Wellness Panzióban légkondicionált, hűtővel, széffel felszerelt erkélyes szobában.

Egyéb fontos információ: 
 • Extrém időjárási körülmények, szélsőséges veszélyhelyzet vagy bármely előre nem látható vismayor korlátozás miatt irodánk fenntartja a jogot, hogy változtasson a az előre meghirdetett túraprogramon! Ezt a döntését helyben a túravezető is meghozhatja, de általában konzultál a vezetéssel. Számunkra a legfontosabb a utasaink biztonsága védelme! A döntés minden résztvevőre kötelező érvényű.
 • A túrát abban az esetben is megtartjuk, ha az előrejelzés rossz/esős időt ígér - sok éves tapasztalatunk, hogy gyakran az előrejelzés is téved. Vihar esetén megállunk, és megvárjuk, amíg biztonságban tudjuk utunkat folytatni. Az esős idő azonban nem lehet akadály.
 • Amennyiben a csoport létszáma nem éri el a minimum létszámot, irodánk még 48 órával indulás előtt is lemondhatja az utazást. Ebben az esetben a befizetett részvételi költség természetesen visszautaljuk, vagy beszámítható más utazásra tetszés szerint.
Éld át velünk a kalandot!
Kis-Balaton


Törzsutas kedvezmény
Törzsutas vagy?
Utazz Velünk és válj törzsutassá! Mi itt a Helian-nál megbecsüljük a hűséges túrázóinkat, ezért már a 3. utazástól számítva igényelhető az 5%-os kedvezményre feljogosító törzsutas kedvezményünk, ami az 5. utazástól számítva már 7%-ra rúg. Megéri Nálunk szervezni a túráid!


Jelentkezem!


Túra neve


Keresés
A Helian - utazási iroda Csapatának kifejezetten fontos a természetvédelem és a fenntartható, környezettudatos mindennapok éppen ezért kérjük, hogy oldalainkat ne nyomtasd ki. Amennyiben valamilyen tartalmat szeretnél szöveges formában elérni kérjük, hogy vedd fel Velünk a kapcsolatot elérhetőségeink egyikén.

Tegyen a fenntartható mindennapokért!

Köszönjük!

Üdvözlettel, a Helian - utazási iroda Csapata