Kubai utazás - kerékpártúra a trópusi szigeten (14 nap)
dátum: 2024-11-23 - 2024-12-06
Helian - túrázás
Kerékpártúra
2
könnyű
van szabad hely
Helian - túraidőtartam
14

Helian - túraidőtartam
13
időtartam
Kubai utazás - kerékpártúra a trópusi szigeten (14 nap)
2024-11-23 - 2024-12-06
Kerékpártúra | 14 nap / 13 éj
Nehézségi szint: könnyű
Van még szabad hely
599.000 Ft / fő 575.000 Ft / fő
Előfoglalási kedvezmény: 2024-06-30-ig
Jelentkezési határidő: 2024-09-30
Foglaláskor csupán előleg fizetendő.
Kubai körutazás kerékpárral és autóbusszal, ilyen utazást csak nálunk találsz! 12 napot töltünk a szigeten, kerékpározunk, megszállunk kubai családoknál, az utolsó 2 napon pedig a tengerparton pihenünk, teljes ellátással! Ez lesz életed élménye, ne szalaszd el!

Salsa, a Cha-cha-cha, a Son, a szivarok, a rum hazája, ahol még az 50-es évek Cadillac-jei róják az utcákat. Hófehér homokos strandok pálmákkal, ahogy mindig is álmodtad a karibi idillt, Hemingway szelleme, a Mojito, és Che Guevara, valamint a Castro fivérek. Ha az igazi ízeket még érezni akarod - egy pillanatig se várj, mert soha nem tudhatod, hogy ez a Kuba, ami a képzeleteidben él, meddig vár rád…

Az utazás első felében a helyi viszonyokhoz legjobban illő közlekedési eszközzel, kerékpárral fedezzük fel az országot,  a táj pazar, az emberek kedvesek, a forgalom minimális. Kuba kitűnő kerékpáros terep, ráadásul így a vidék hangulatát is átérezhetjük, megállunk ha érdekes növényt/állatot látunk vagy csak elcsevegnénk a helyiekkel. Az utazás második felében pedig igazi karibi nyaralásban lehet részünk, kifekszünk a tengerpartra és koktélokat iszogatunk. 


Normál ár
599.000 Ft / fő
Előleg 240.000 Ft / fő
Jelentkezési határidő 2024-09-30
Helian
Előfoglalási ár
575.000 Ft / fő
Előleg 230.000 Ft / fő
Előfoglalási határidő 2024-06-30
Felkeltette az érdeklődésed a túra? Szeretnél életre szóló élményekkel gazdagodni? Nincs más dolgod, mint kattints a "Jelentkezem" gombra és pár egyszerű lépéssel meg is vagy!

Útvonal

Látnivalók
 • Havanna óvárosa és a Malecon
 • A Kubai zenés bárok, koktélok, a kubai "életérzés"
 • A Vinales-völgy UNSECO világörökségi helyszín
 • Trinidad UNSECO világörökségi helyszín
 • All-Inclusive nyaralás varadero tengerpartján
 • A kubai zene, szivarok rum, salsa lovaglás és sok minden más élmény 2 hétig

Részletes program

1. nap: Érkezés Kuba fővárosába – Havannába.

Csodálatos koloniális épületek, az egykori gazdagság, a pompa illékony. múlt ködébe vesző szépsége tetten érhető. Kuba még ma is az egyik legszebb példáját adja a spanyol gyarmati építészetnek egész Latin-Amerikában. A legtöbb épület még megmaradt szinte érintetlenül, bár Havanna Vieja felújított világörökségi épületeit leszámítva a központban nem ritkák a megáll az idő málló vakulattal rendelkező szinte romos épületek, amelyek ebben a formában is különleges hangulatot árasztanak. A repülőtéren helyi képviselőnk várja a csoportot és a repülőtérről már vele utazunk be a régi Havannába. A szállás is egy koloniális épületben lesz, amelyet gyönyörűen felújítottak a tulajdonosok kialakítva egy kis boutique hotelt. A szállásunk a Maleconon lesz a Hotel Deauvillben (3*), gyönyörű kilátással az öbölre.

Ellátás: reggeli


2. nap: Havanna

Reggeli után idegenvezetőnk vár a hotelben. Elindulunk kerékpárral (a Havannai Kerékpárklubtól kapjuk) Havanna központjába a Vedadoba és a Centro Havanaba (15 km). Megállunk a Plaza de la Revolucionnál, zöldség-gyümölcs piacnál, John Lennon szobránál, a Havanna Maleconnál, a Tribuna Anti-Imperialistánál az Amerikai Érdeklődési Szekciónál. Ebéd a La Taberna étteremben és séta Havannán óvárosában. Klasszikus amerikai nyitott tetejű veterán autókkal, térünk vissza a szállodába.Este szabad program, érdemes betérni egy bárba tradicionális kubai zenét hallgatni.  Az idegenvezetőnk segít egy jó helyet találni a vacsorára.


3. nap: Havanna - Guanajaj (busszal) - Soroa (Táv: kb. 60 km kerékpárral)

Ma elkezdjük az igazi kerékpáros túránkat Kubában. Már megszoktuk a klímát, az ország sem idegen, így nincs más hátra, végre megkezdődik az igazi utazás. Így lehet egy országot a legjobban megismerni, ahogy a szokványos turisták soha nem fogják látni! Élvezzük a szabadságot és a kubai emberek vendégszeretetét. Kuba a keblére ölel! A csomagokról nem kell gondoskodnunk, azt a kísérőautó viszi helyettünk, csak a napi csomagunkat kell vinnünk!

Havannát még busszal hagyjuk magunk mögött, és Guanajaj-ba utazunk (30 km). Itt választunk kerékpárokat a következő napokra.  Az ebédet egy könnyű harapnivaló formájában vesszük magunkhoz. Ma tipikus kubai tájon kerékpározunk Guanajay-tól a Las Terrazas természeti parkig (40 km) kissé dimbes-dombos területen, de a kísérőautó itt lesz a közelben, ha nem bírnád, akkor busszal folytathatod a túrát. Útközben cukornádültetvények között haladunk. Mai úticélunk a híres Las Terrazas, amire a Kubaiak különösen büszkék, hogy ők már 50 éve megvalósították itt a visszaerdősítést, és ma a terület Bioszféra Rezervátummá lett nyilvánítva. Elsétálunk Soroa vízeséseihez. Éjszaka vacsorával a Hotel Soroában.


4. nap: Soroa - San Diego de los Baños (60 km)

Ma nehezebb napunk lesz, ismét lesznek szintek, és kb. 60 km kerékpározunk gyönyörű tájakon, dús szinte őserdőt idéző tájakon, vagy éppen dimbes-dombos farmültetvényeken. San Diego de los Baños egy aprócska falu, amely egy csodálatos természeti szépségű környzeteben található, a Sierra del Rosario és a Sierra de Güira hegyláncok találkozásánál, fenyő-, mahagóni- és cédrusfák rezervátuma vana közelben. A település Kuba egyik leghíresebb gyógyfürdője, közelsége a fővároshoz ugyancsak népszerüvé teszi. Bejelentkezünk a San Diego szállodába, és pihenünk a medencénél. Éjszaka vacsorával a szállodában.


5. nap: Diego de los Banos – Vinales (Táv: 63 km kerékpárral)

A mai napon kubai kerékpározásunk egyik legszebb részét fogjuk megtenni, de ez a szakasz egész Kubában is az egyik leggyönyörűbb tájon visz keresztül. Igaz, nem a legkönnyebb, a nap végére kellemesen el fogunk fáradni. Los Banos után egy esőerdőn keresztül visz az utunk, ahol igazi vad hegyi úton haladunk (aszfaltozott), a La Güira Nemzeti Parkon át. Az út mentén néha lehet látni madárbefogással foglalatoskodó embereket, hiszen ez a környék a madárvilágáról is híres. Útközben még meglátogatjuk a Cueva de los Portales-t amely Che Guevara főhadiszállása volt a híres rakétaválság idején. Forgalom szinte nem is létezik az úton, leszámítva egy-két kósza traktort, vagy ökörfogatot. Itt több lesz a szint, de ahogy elérjük, La Palma-t, egyre kevésbé kell fel-le tekernünk, az út kissé laposodik, és több lesz a mezőgazdasági terület, de a táj továbbra is lenyűgözően szép. Ahova ma igyekszünk - Kuba egyik világörökségi helyszíne - a Vinales-völgy, mely a dohánytermesztéséről, és a hihetetlen formájú kúpkarszt hegyeiről híres. Azok számára, akik szeretik a természetet és a nyugodt környezetet, Vinales kihagyhatatlan helyszín.  A szállás magánházaknál lesz, és a vacsorát egy igazi kubai Paladarban fogjuk elfogyasztani.


6. nap: Vinales-völgy (UNESCO Világörökség)

Ma egy lovas kirándulást teszünk a Vinales-völgyben, a mogoték (karsztkúpok, boglyahegyek) között. 1999-ben az UNESCO a Világörökség részévé nyilvánította és sokak szerint ez Kuba leglélegzetelállítóbb tája. Leginkább a dél kínai Csilin mészkőhegységhez, vagy a vietnámi Halong - öbölhöz hasonlatos – persze a víz nélkül. A formák lenyűgözőek, tűpárna vagy boglya alakú sziklák és hegyek labirintusa trópusi esőerdős környezetben. Még a kréta korszakban, kb. 100 millió éve egy földalatti folyó- rendszer szabdalta keresztül barlangokkal a mészkő hegységet. Az évmilliók alatt a barlangfalak beomlottak és a cseppkövekkel borított járatok a szabad ég alá kerültek, majd az időjárás tovább mélyítette őket. A talaj termékeny, a jellemző növények a dohány, az ananász, a királypálma, az erdőket broméliák és orchideák lakják. Ezek a mogoték elszigeteltségük folytán amolyan Noé bárkájaként is funkcionáltak, van olyan növény-, illetve csigafaj, amely csak egy bizonyos mogotén található meg. Döbbenetes kiránduló hely!

A helyi idegenvezetőnk, mindent elmagyaráz a gazdálkodók életéről és a szántóföldi dohánytermelésről. Délután szabadidő a faluban.
A vacsora ma különleges lesz, egy olyan hegyen fogunk naplementét nézni, ahonnnan az egész Vinales-völgyet belátjuk. Helyi specialitást kapunk vacsorára. 

 


7. nap: Vinales – Pinar de Rio – Zapata félsziget

Reggeli után fél 9-kor indulunk a Zapata-félsziget irányába. Útközben megállunk egy szivargyárban Pinar del Rio városkában. Láthatjuk, ahogy még mindig a hagyományos módon rendkívüli gyakorlattal sodorják a szivart az emberek kézzel. Ezután folytatjuk utunkat a Zapata-félszigetre, a sziget központi déli részére. Egy hajótúrán veszünk részt a Kincses-tavon, és felfedezzük a természeti parkot. Motorcsónakázunk a lagúnák között, megláthatjuk, hogyan éltek a természettel összhangban a kubai őslakosok, a taínok.  1961-ben itt kísérelte meg a kubai emigránsok csapata megdönteni a fiatal Castro rezsimet a híres Disznó-öböl menti csatában. Ez most egy természetvédelmi terület, mocsarakkal, szép tengerparttal és korallzátonyokkal. A két csillagos Playa Larga hotelben lesz a szállás vacsorával és másnap reggelivel.


8. nap: Playa Larga – Cueva de los Peces – Cienfuegos - Trinidad

Ma is fél 9-kor indulunk reggeli után, sok a program. Először a Cueva de los Peces-hez utazunk, amely egy 70 méter mély nyitott tengeri barlang (Cenote), ahol lehet akár maszkkal buvárkodni, vagy csak fürdeni a csodálatos színes halak között.

Innen hamarosan továbbmegyünk Cienfuegosba, ahol megnézzük a történelmi várost a José Marti parkkal, és a Punta Gorda régiót.  Délután folytatjuk utunkat Kuba talán legszebb történelmi városába (szintén méltán világörökségi helyszín) Trinidadba. Szállásunk a magánházakban lesz, ott kapjuk a vacsoránkat is. 


9. nap: Trinidad – Topes de Collantes - Trinidad (Táv: 5 km, Szint: +-250 m gyalogtúra)

A délelőtt folyamán teszünk egy túrát a Topes de Collantes hegységben. Az úti célunk a Salto de Caburni a 62 méter magasbólalázúduló vízesése, amelyet egy óra alatt érhetünk el. Itt a nagy melegben lehetőségünk van egy frissítő fürdőzésre, akár csobbanhatunk is a természetes medencében. Trinidadba visszaérkezve a város további felfedezésével tölthetjük az időt, míg este természetesen a zenés bárok, vagy szórakozóhelyek valamelyikében a helyünk, ahol élőzenével élhetjük át a hamisítatlan kubai hangulatot. Vacsora egy paladarban  város központjában.


10. nap: Trinidad – Sancti Spiritus – Santa Clara – Varadero

Reggel teszünk egy kirándulást a Valle de los Ingenios - az Ingenios völgybe és megnézünk egy régi történelmi helyszínt a Manaca Iznagát. Ezután elindulunk a kubai napfény és homokos tengerparti üdülésünk színhelyére, Varadero-ra. Útközben megállunk  Santa Claraban még megnézzük Che Guevara mauzóleumát majd megérkezünk a tengerpartra és elfoglaljuk a szállásunkat egy négycsillagos szállodában teljes ellátással.


11-12. nap: Tengerparti nyaralás egy all inclusive hotelben Varaderon

Varadero-félsziget varázsa már több mint 100 éve vonzza Kubába a turistákat a világ minden tájáról. 20 km hosszú, csodálatos, fehérhomokos strand és kristálytiszta víz jellemzi Varadero környékét. A tenger felől érkező kellemes szellő és az árnyat adó pálmafák frissítik fel a nyaralókat a trópusi hőségben. A jellegzetes karibi hangulatról a strandon játszó együttesek, helyi ételeket és italokat kínáló kellemes éttermek és bárok gondoskodnak. Lehetőség van búvárkodni, paplanernyőzni, mélytengeri halászaton részt venni, vagy csak egyszerűen pihenni a homokos strandon a pálmafák alatt és hűsölni az azúrkék habokban. 


13-14. nap: utazás haza

Havanna – transzfer a repülőtérre, Havanna-Budapest repülőút (egy átszállással)

Részvételi díj

 

A részvételi díj tartalmazza: 

 • a szállásokat középkategóriás hotelekben és magánházakban, 2 ágyas szobákban 
 • a program szerinti étkezéseket
 • a transzfereket kényelmes autóbusszal
 • a kísérőautót és a csomagszállítást a kerékpártúrák alatt
 • a kerékpárbérlés költségét
 • a helyi, magyar nyelvű túravezetést

A részvételi díj nem tartalmazza:  

 • a repülőjegyet (kb. 500.000 Ft/fő)
 • a további étkezéseket 
 • a vízum díját (22 €/fő)
 • a belépők és a fakultatív programok árait 
 • a biztosítást (kötelező)


Miért válaszd ezt a túrát?

Salsa, a Cha-cha-cha, a Son, a szivarok, a rum hazája, ahol még az 50-es évek Cadillac-jei róják az utcákat. Hófehér homokos strandok pálmákkal, ahogy mindig is álmodtad a karibi idillt, Hemingway szelleme, a Mojito, és Che Guevara, valamint a Castro fivérek. Ha az igazi ízeket még érezni akarod - egy pillanatig se várj, mert soha nem tudhatod, hogy ez a Kuba, ami a képzeleteidben él, meddig vár rád…

Az utazás első felében a helyi viszonyokhoz legjobban illő közlekedési eszközzel, kerékpárral fedezzük fel az országot,  a táj pazar, az emberek kedvesek, a forgalom minimális. Kuba kitűnő kerékpáros terep, ráadásul így a vidék hangulatát is átérezhetjük, megállunk ha érdekes növényt/állatot látunk vagy csak elcsevegnénk a helyiekkel. Az utazás második felében pedig igazi karibi nyaralásban lehet részünk, kifekszünk a tengerpartra és koktélokat iszogatunk. 

Látnivalók

 • Havanna óvárosa és a Malecon
 • A Kubai zenés bárok, koktélok, a kubai "életérzés"
 • A Vinales-völgy UNSECO világörökségi helyszín
 • Trinidad UNSECO világörökségi helyszín
 • All-Inclusive nyaralás varadero tengerpartján
 • A kubai zene, szivarok rum, salsa lovaglás és sok minden más élmény 2 hétig

Hasznos Információk

Létszám: A program indításához szükséges minimum létszám: 10 fő. Maximum létszám: 15 fő

Jelentkezés/ Fizetés menete: Foglaláskor a túra teljes összegének a 40%-a fizetendő előlegként, melyről irodánk e-mailben  fog értesíteni. Ennek befizetésére 3 munkanap áll rendelkezésre. A hátralék indulás előtt 30 nappal fizetendő! Az árat legfeljebb 365 Ft/dollár árfolyamig tudjuk tartani, ha a dollár 365 Ft-os ár fölé erősödik az indulást megelőző 30 napig, akkor árkorrekcióra kényszerülhetünk. A minimum létszám 10 fő!

Utazás: repülővel a Budapest-Havanna útvonalon, egy átszállással. A repülőjegy megvásárlásában utazási irodánk segítséget nyújt! A repülőjegy várható költsége kb. 500.000 Ft-al (Ibéria légitársaság). A repülőjegy ára a vásárlás időpontjától függ, minél korábban foglalsz, annél kedvezőbbek az árak. 

Szállás: középkategóriás hotelekben illetve magánházakban, 2 ágyas, többnyire zuhanyzós szobákban. Kubában a szállások különböző színvonalúak lehetnek, de mindegyik kényelmes. Nem szabad tehát európai jellegű szállodát várni, de a helynek megfelelő jó lehetőséget mindig a legjobb tudásunk szerint biztosítjuk. A szobák mérete, felszereltsége, tájolása egymástól eltérő lehet. Egyágyas felár: 80.000 Ft/fő

Ellátás: teljes ellátás van a programban (napi háromszori étkezés) kivéve a nagyvárosokban. A kerékpáros napokon az ebéd egy könnyebb  harapnivaló. Havannában és Trinidadban számos étterem közül választhatunk, itt a vacsorák egyénileg intézendők. Kubában nagyon kevés élelmiszerbolt van és azok választéka is nagyon szegényes, erre számítani kell. A részvételi költség az italokat nem tartalmazza! Kizárólag palackozott víz fogyasztását ajánljuk, melynek ára 1-1,5 USD/ 1,5 liter.

Kerékpárbérlés: a bérlés ára a részvételi díjban benne van. A bérelhető kerékpárok Cannondale márkájú trekking biciklik, melyeket Havannában fogunk átvenni. Ajánlott a bérlést választani, de aki ragaszkodik a saját kerékpárjához, az a repülőn tudja szállítani, légitársaságtól függ hogy mik a feltételei. Ha kérdésed van ezzel kapcsolatban, írj nekünk!

Vízum: Kubába a magyar állampolgároknak szükséges vízum vagy turistakártya, melynek ára 17.500 Ft/fő. Ennek igénylésében utazási irodánk segítséget nyújt (szükséges dokumentumokat elküldjük), de az igénylést személyesen az utasnak kell beadnia a Kubai Köztársaság budapesti Nagykövetségén. A turistakártya igénylésekor be kell mutatni a legkevesebb 6 hónapig érvényes útlevelet, menettérti repülőjegyet és kifizetni a kubai turistakártya díját.

Kilépési illeték: 25,- CUC/fő ( kb. 6.500 HUF ) fizetendő az ország elhagyásakor.

                                                                                                                                                                               

További információk/Felszerelés/Időjárás: lásd a lap alján!

Túravezető: helyi, magyarul beszélő túravezetőt biztosítunk

Hazsnos információk

Részletes program

1. nap: Érkezés Kuba fővárosába – Havannába.

Csodálatos koloniális épületek, az egykori gazdagság, a pompa illékony. múlt ködébe vesző szépsége tetten érhető. Kuba még ma is az egyik legszebb példáját adja a spanyol gyarmati építészetnek egész Latin-Amerikában. A legtöbb épület még megmaradt szinte érintetlenül, bár Havanna Vieja felújított világörökségi épületeit leszámítva a központban nem ritkák a megáll az idő málló vakulattal rendelkező szinte romos épületek, amelyek ebben a formában is különleges hangulatot árasztanak. A repülőtéren helyi képviselőnk várja a csoportot és a repülőtérről már vele utazunk be a régi Havannába. A szállás is egy koloniális épületben lesz, amelyet gyönyörűen felújítottak a tulajdonosok kialakítva egy kis boutique hotelt. A szállásunk a Maleconon lesz a Hotel Deauvillben (3*), gyönyörű kilátással az öbölre.

Ellátás: reggeli


2. nap: Havanna

Reggeli után idegenvezetőnk vár a hotelben. Elindulunk kerékpárral (a Havannai Kerékpárklubtól kapjuk) Havanna központjába a Vedadoba és a Centro Havanaba (15 km). Megállunk a Plaza de la Revolucionnál, zöldség-gyümölcs piacnál, John Lennon szobránál, a Havanna Maleconnál, a Tribuna Anti-Imperialistánál az Amerikai Érdeklődési Szekciónál. Ebéd a La Taberna étteremben és séta Havannán óvárosában. Klasszikus amerikai nyitott tetejű veterán autókkal, térünk vissza a szállodába.Este szabad program, érdemes betérni egy bárba tradicionális kubai zenét hallgatni.  Az idegenvezetőnk segít egy jó helyet találni a vacsorára.


3. nap: Havanna - Guanajaj (busszal) - Soroa (Táv: kb. 60 km kerékpárral)

Ma elkezdjük az igazi kerékpáros túránkat Kubában. Már megszoktuk a klímát, az ország sem idegen, így nincs más hátra, végre megkezdődik az igazi utazás. Így lehet egy országot a legjobban megismerni, ahogy a szokványos turisták soha nem fogják látni! Élvezzük a szabadságot és a kubai emberek vendégszeretetét. Kuba a keblére ölel! A csomagokról nem kell gondoskodnunk, azt a kísérőautó viszi helyettünk, csak a napi csomagunkat kell vinnünk!

Havannát még busszal hagyjuk magunk mögött, és Guanajaj-ba utazunk (30 km). Itt választunk kerékpárokat a következő napokra.  Az ebédet egy könnyű harapnivaló formájában vesszük magunkhoz. Ma tipikus kubai tájon kerékpározunk Guanajay-tól a Las Terrazas természeti parkig (40 km) kissé dimbes-dombos területen, de a kísérőautó itt lesz a közelben, ha nem bírnád, akkor busszal folytathatod a túrát. Útközben cukornádültetvények között haladunk. Mai úticélunk a híres Las Terrazas, amire a Kubaiak különösen büszkék, hogy ők már 50 éve megvalósították itt a visszaerdősítést, és ma a terület Bioszféra Rezervátummá lett nyilvánítva. Elsétálunk Soroa vízeséseihez. Éjszaka vacsorával a Hotel Soroában.


4. nap: Soroa - San Diego de los Baños (60 km)

Ma nehezebb napunk lesz, ismét lesznek szintek, és kb. 60 km kerékpározunk gyönyörű tájakon, dús szinte őserdőt idéző tájakon, vagy éppen dimbes-dombos farmültetvényeken. San Diego de los Baños egy aprócska falu, amely egy csodálatos természeti szépségű környzeteben található, a Sierra del Rosario és a Sierra de Güira hegyláncok találkozásánál, fenyő-, mahagóni- és cédrusfák rezervátuma vana közelben. A település Kuba egyik leghíresebb gyógyfürdője, közelsége a fővároshoz ugyancsak népszerüvé teszi. Bejelentkezünk a San Diego szállodába, és pihenünk a medencénél. Éjszaka vacsorával a szállodában.


5. nap: Diego de los Banos – Vinales (Táv: 63 km kerékpárral)

A mai napon kubai kerékpározásunk egyik legszebb részét fogjuk megtenni, de ez a szakasz egész Kubában is az egyik leggyönyörűbb tájon visz keresztül. Igaz, nem a legkönnyebb, a nap végére kellemesen el fogunk fáradni. Los Banos után egy esőerdőn keresztül visz az utunk, ahol igazi vad hegyi úton haladunk (aszfaltozott), a La Güira Nemzeti Parkon át. Az út mentén néha lehet látni madárbefogással foglalatoskodó embereket, hiszen ez a környék a madárvilágáról is híres. Útközben még meglátogatjuk a Cueva de los Portales-t amely Che Guevara főhadiszállása volt a híres rakétaválság idején. Forgalom szinte nem is létezik az úton, leszámítva egy-két kósza traktort, vagy ökörfogatot. Itt több lesz a szint, de ahogy elérjük, La Palma-t, egyre kevésbé kell fel-le tekernünk, az út kissé laposodik, és több lesz a mezőgazdasági terület, de a táj továbbra is lenyűgözően szép. Ahova ma igyekszünk - Kuba egyik világörökségi helyszíne - a Vinales-völgy, mely a dohánytermesztéséről, és a hihetetlen formájú kúpkarszt hegyeiről híres. Azok számára, akik szeretik a természetet és a nyugodt környezetet, Vinales kihagyhatatlan helyszín.  A szállás magánházaknál lesz, és a vacsorát egy igazi kubai Paladarban fogjuk elfogyasztani.


6. nap: Vinales-völgy (UNESCO Világörökség)

Ma egy lovas kirándulást teszünk a Vinales-völgyben, a mogoték (karsztkúpok, boglyahegyek) között. 1999-ben az UNESCO a Világörökség részévé nyilvánította és sokak szerint ez Kuba leglélegzetelállítóbb tája. Leginkább a dél kínai Csilin mészkőhegységhez, vagy a vietnámi Halong - öbölhöz hasonlatos – persze a víz nélkül. A formák lenyűgözőek, tűpárna vagy boglya alakú sziklák és hegyek labirintusa trópusi esőerdős környezetben. Még a kréta korszakban, kb. 100 millió éve egy földalatti folyó- rendszer szabdalta keresztül barlangokkal a mészkő hegységet. Az évmilliók alatt a barlangfalak beomlottak és a cseppkövekkel borított járatok a szabad ég alá kerültek, majd az időjárás tovább mélyítette őket. A talaj termékeny, a jellemző növények a dohány, az ananász, a királypálma, az erdőket broméliák és orchideák lakják. Ezek a mogoték elszigeteltségük folytán amolyan Noé bárkájaként is funkcionáltak, van olyan növény-, illetve csigafaj, amely csak egy bizonyos mogotén található meg. Döbbenetes kiránduló hely!

A helyi idegenvezetőnk, mindent elmagyaráz a gazdálkodók életéről és a szántóföldi dohánytermelésről. Délután szabadidő a faluban.
A vacsora ma különleges lesz, egy olyan hegyen fogunk naplementét nézni, ahonnnan az egész Vinales-völgyet belátjuk. Helyi specialitást kapunk vacsorára. 

 


7. nap: Vinales – Pinar de Rio – Zapata félsziget

Reggeli után fél 9-kor indulunk a Zapata-félsziget irányába. Útközben megállunk egy szivargyárban Pinar del Rio városkában. Láthatjuk, ahogy még mindig a hagyományos módon rendkívüli gyakorlattal sodorják a szivart az emberek kézzel. Ezután folytatjuk utunkat a Zapata-félszigetre, a sziget központi déli részére. Egy hajótúrán veszünk részt a Kincses-tavon, és felfedezzük a természeti parkot. Motorcsónakázunk a lagúnák között, megláthatjuk, hogyan éltek a természettel összhangban a kubai őslakosok, a taínok.  1961-ben itt kísérelte meg a kubai emigránsok csapata megdönteni a fiatal Castro rezsimet a híres Disznó-öböl menti csatában. Ez most egy természetvédelmi terület, mocsarakkal, szép tengerparttal és korallzátonyokkal. A két csillagos Playa Larga hotelben lesz a szállás vacsorával és másnap reggelivel.


8. nap: Playa Larga – Cueva de los Peces – Cienfuegos - Trinidad

Ma is fél 9-kor indulunk reggeli után, sok a program. Először a Cueva de los Peces-hez utazunk, amely egy 70 méter mély nyitott tengeri barlang (Cenote), ahol lehet akár maszkkal buvárkodni, vagy csak fürdeni a csodálatos színes halak között.

Innen hamarosan továbbmegyünk Cienfuegosba, ahol megnézzük a történelmi várost a José Marti parkkal, és a Punta Gorda régiót.  Délután folytatjuk utunkat Kuba talán legszebb történelmi városába (szintén méltán világörökségi helyszín) Trinidadba. Szállásunk a magánházakban lesz, ott kapjuk a vacsoránkat is. 


9. nap: Trinidad – Topes de Collantes - Trinidad (Táv: 5 km, Szint: +-250 m gyalogtúra)

A délelőtt folyamán teszünk egy túrát a Topes de Collantes hegységben. Az úti célunk a Salto de Caburni a 62 méter magasbólalázúduló vízesése, amelyet egy óra alatt érhetünk el. Itt a nagy melegben lehetőségünk van egy frissítő fürdőzésre, akár csobbanhatunk is a természetes medencében. Trinidadba visszaérkezve a város további felfedezésével tölthetjük az időt, míg este természetesen a zenés bárok, vagy szórakozóhelyek valamelyikében a helyünk, ahol élőzenével élhetjük át a hamisítatlan kubai hangulatot. Vacsora egy paladarban  város központjában.


10. nap: Trinidad – Sancti Spiritus – Santa Clara – Varadero

Reggel teszünk egy kirándulást a Valle de los Ingenios - az Ingenios völgybe és megnézünk egy régi történelmi helyszínt a Manaca Iznagát. Ezután elindulunk a kubai napfény és homokos tengerparti üdülésünk színhelyére, Varadero-ra. Útközben megállunk  Santa Claraban még megnézzük Che Guevara mauzóleumát majd megérkezünk a tengerpartra és elfoglaljuk a szállásunkat egy négycsillagos szállodában teljes ellátással.


11-12. nap: Tengerparti nyaralás egy all inclusive hotelben Varaderon

Varadero-félsziget varázsa már több mint 100 éve vonzza Kubába a turistákat a világ minden tájáról. 20 km hosszú, csodálatos, fehérhomokos strand és kristálytiszta víz jellemzi Varadero környékét. A tenger felől érkező kellemes szellő és az árnyat adó pálmafák frissítik fel a nyaralókat a trópusi hőségben. A jellegzetes karibi hangulatról a strandon játszó együttesek, helyi ételeket és italokat kínáló kellemes éttermek és bárok gondoskodnak. Lehetőség van búvárkodni, paplanernyőzni, mélytengeri halászaton részt venni, vagy csak egyszerűen pihenni a homokos strandon a pálmafák alatt és hűsölni az azúrkék habokban. 


13-14. nap: utazás haza

Havanna – transzfer a repülőtérre, Havanna-Budapest repülőút (egy átszállással)

Fontos információk

Mit tartalmaz a részvételi díj?

 

A részvételi díj tartalmazza: 

 • a szállásokat középkategóriás hotelekben és magánházakban, 2 ágyas szobákban 
 • a program szerinti étkezéseket
 • a transzfereket kényelmes autóbusszal
 • a kísérőautót és a csomagszállítást a kerékpártúrák alatt
 • a kerékpárbérlés költségét
 • a helyi, magyar nyelvű túravezetést

A részvételi díj nem tartalmazza:  

 • a repülőjegyet (kb. 500.000 Ft/fő)
 • a további étkezéseket 
 • a vízum díját (22 €/fő)
 • a belépők és a fakultatív programok árait 
 • a biztosítást (kötelező)
Egyéb tudnivalók

Túrák nehézsége 

Azoknak ajánljuk ezt a részben aktív utazást, akik szoktak otthon is kerékpározni, és nem okoz számukra gondot egy nap alatt 40-50 kilométer letekerése. Nagyon jelentős szintemelkedések nincsenek, de néha azért bizony – ahogy a kerekesek mondják – széllel szemben, és hegynek felfelé is kell tekerni. Az úthálózat megfelelő, nincsen nagy forgalom, és senki sem száguldozik. A kubaiak is gyakran kerékpároznak, így nem fognak furcsán nézni ránk. Ha nagyon elfáradnál, akkor esetleg egy-egy szakaszra lehet, hogy be tudsz ülni a kísérőautóba. A túrán való részvételt kizárja bármilyen légzőszervi, keringési vagy mozgásszervi betegség.

Ország

Kuba a Karib-térség országa, és ugyan nem Ázsia, vagy Afrika, de alapjában egy szegényebb országra, és más kultúrára számíts! Mások a higiéniai és kulturális viszonyok, így ahogy felülsz a repülőre, felejtsd el Európát, ez más lesz.  Legyél nyitott, néha lehet, hogy szerényebb viszonyok várnak, mint azt itthon megszoktad.

Roppant barátságos ország, ennek ellenére Havannában, vagy a divatos üdülőhelyeken természetesen ügyelnünk kell magunkra és a csomagjainkra egyaránt. Ezt persze ma már itthon vagy a Balatonnál is elmondhatnánk. Az itteniek általában kedvesek és segítőkészek, de mint mindenhol, itt is előfordulnak nem feltétlenül barátságos arcok, Havanna egyes részein sötétedés után itt sem tanácsos egyedül kóborolni.  A beszélt nyelv a spanyol, de emellett sokan értenek valamennyire angolul is. Kubában kétféle elektromos szabvány van érvényben. Elterjedtebb az amerikai (110 V, amerikai típusú csatlakozó), de a szállodák némelyikében van 220 V és európai csatlakozó is. 

Szeretnénk felhívni figyelmedet, hogy egy latin-amerikai, karibi utazásnál mindenképpen fel kell készülni az itthonitól eltérő mentalitásra, életritmusra, és tudni kell, hogy az emberek igényszintjei túránk országaiban messze eltér az európaitól, erre célszerű előre felkészülni lelkiekben. Előfordulhat, hogy útközben egyes programokat a viszonyokhoz rugalmasan alkalmazkodva módosítanunk kell, de általában ezek nem jelentősek, és nem befolyásolják a program értékét. Rendkívül fontos, hogy az esetlegesen kialakuló váratlan helyzeteket Ti is a megfelelő pozitív hozzáállással és megértéssel kezeljétek, és inkább a kaland és kihívás ízét érezzétek meg benne! Természetesen helyi partnereink és túravezetőink elsődleges célja az, hogy a tervezett programmenetet maximálisan teljesítsék, a kényszerű változtatások esetén megfelelő alternatív programokról gondoskodjanak, ugyanakkor a váratlan helyzetekkel való szembesülés a túra résztvevőitől is bizonyos alapvető alkalmazkodóképességet és csapatszellemet követel. Ne feledjétek rajtatok is múlik a túra sikere!

Vízum:

A kubai turistakártya díja: 17.500 Ft/fő

A turistakártya igénylésekor be kell mutatni a legkevesebb 6 hónapig érvényes útlevelet, menettérti repülőjegyet és kifizetni a kubai turistakártya díját.

Kilépési illeték: 25,- CUC/fő ( kb. 6.500 HUF ) fizetendő az ország elhagyásakor.

Kuba budapesti nagykövetségének tájékoztatása szerint mindazon utazóknak, akik az Egyesült Államokból, vagy az USA érintésével érkeznek a szigetországba, a turista célú belépésre jogosító ún. turistakártyát (tarjeta turística) az USA-ban működő utazási irodákban kell beszerezniük. Ennek értelmében a budapesti kubai nagykövetség a továbbiakban már nem állít ki turistakártyát azoknak a magyar állampolgároknak, akik az Egyesült Államokból szándékoznak Kubába beutazni.

Vízumfelvételkor és beutazáskor a kubai hatóságok kérhetik a szálloda vagy a magánszállás (casa particular) foglalásának igazolását.

A Kubai Köztársaságba történő belépéshez utas- és egészségügyi biztosítás megkötése szükséges. A biztosítás meglétének a tényét az országba történő belépéskor, a határon ellenőrizhetik, annak hiányában a belépést megtagadhatják.

Időjárás

A Karib-térségben a hőmérséklet egész évben nagyjából állandó, kellemes szubtrópusi éghajlatát csupán az északkeleti passzátszél befolyásolja. A csapadékos évszak májustól októberig, a száraz novembertől májusig tart. A magasabb területeken az esték hűvösebbek, ez magyar viszonylatban májusi, szeptemberi esti hőmérsékletet jelent. Az átlaghőmérséklet július-augusztusban valamivel magasabb, mint január-februárban, de nappal természetesen általában nyárias az idő. A páratartalom egész évben 80% körüli. Vis Maior időjárás (pl. hurrikán) az általunk választott időszakban nem valószínű, mert ebben a térségben a hurrikánok keletkezése, az esős évszakban (májustól-októberig) várható. Június és szeptember a legveszélyeztetettebb hónapok.

Felszerelés, csomagolás

 • bukósisak (ajánlott)
 • nap elleni sapka
 • kulacs
 • napszemüveg
 • hátizsák vagy kerékpáros táska a napi cuccnak
 • fényvédő krém
 • szúnyogriasztó
 • szandál vagy kényelmes kerékpározós cipő
 • zárt cipő a fakultatív lovagláshoz vagy gyalogtúrához
 • esőkabát

Van, aki szeret hátizsákkal is tekerni, de szerintünk ez nem kényelmes, vagy célszerű. Ha van egy kerékpáros táskád, ami könnyen kapcsolódik bármely típusú kerékpárhoz, azt nem árt magaddal hozni, illetve abba pakolni a napi dolgaidat a túrán. A csomagok jelentős részét úgy is a kísérőautó viszi magával, de jó, ha a túrára magaddal hozod az esőkabátot, naptejet, esetleg szúnyogriasztót, innivalót, vagy az útközben vásárolt gyümölcsöt el tudod pakolni. Szerszámokról mi gondoskodunk, azt nem kell cipelned magaddal. 

Csomagolás a repülőre:

 • A repülőn feladható csomag maximális súlya 20 kg, míg a kézipoggyászé 5 kg lehet.
 • Az útleveled és minden értékes, törékeny dolgot (pl. fényképezőgép) a kézipoggyászba pakolj! Amikor felszállsz a repülőre, ne legyen nálad semmilyen szúró-vágó eszköz (olló, bicska, stb.), mert ezeket a repülőtér munkatársai elveszik. Pakold ezeket a nagy csomagba, amit feladsz a repülőn.
 • Időnként sajnos előfordul, hogy a repülőn feladott csomagunk nem érkezik meg velünk együtt a célállomásra.Ezért elővigyázatosságból célszerű, ha a számodra fontos dolgokat magadnál tartod, és eleve olyan cipőben utazol, amiben kerékpározni is tudsz és van nálad némi meleg ruha, és főleg az esőkabátod.

Higiénia

Az egészségügyi helyzet Kubában nagyon jó. Még a venezuelai elnök is ott kezelteti magát J. Elvileg az ivóvíz is iható, de mi mégis inkább palackozott víz fogyasztását javasoljuk, ami mindenütt kapható. Figyelj oda minden alkalommal, hogy a vásárolt zöldséget, gyümölcsöt megmosd, ha odafigyelsz, jó eséllyel tudod elkerülni az emésztési jellegű problémákat. Kötelezően előírt védőoltás nincs, de javasoljuk a Hepatitis A-t és B-t, sajnos ez még itthon is jól jöhet. 

Ajánlott gyógyszerek:

 • Láz- és fájdalomcsillapító, görcsoldó, akár többféle hasmenés elleni szer, megfázás, torokfájás elleni szer, fogfájás ellen fájdalomcsillapító.
 • Ragtapasz, sebfertőtlenítő szer, fásli.
 • Irodánk nem biztosít gyógyszert az utazáson résztvevőknek, kizárólag elsősegélynyújtásban tudunk segédkezni. 

Árak, fizetőeszköz

 • Kubában kétféle fizetőeszköz van érvényben. Emiatt Kuba egyszerre olcsó és drága ország egy külföldinek. A kubai lakosok a mindennapi életben a pesót használják, melynek értéke kb. 10 Ft. Ebben a pénznemben a mi pénztárcánknak fillérekbe kerül az utcán árult szendvics, fagylalt, ásványvíz, de amint a turisták által látogatott helyekre érkezünk (szállodák, éttermek, múzeumok ajándékboltjai), ott már csakis konvertibilis pesóval fizethetünk, melynek árfolyama az amerikai dollárhoz kötött. 1 konvertibilis pesó = kb. 200 Ft. Külföldi turista csak konvertibilis pesót válthat (repülőtéren vagy bankban), régi pesóhoz csak úgy juthatunk, ha valahol abban adnak vissza. Azokban az üzletekben azonban, ahol kizárólag konvertibilis pesóval fizethetünk, a régi pesót nem fogadják el a külfölditől sem. Ezen üzletek árszintje azonban nem alacsony, bennük nemzetközi árak érvényesek. Ugyanígy a szállodákban és éttermekben is csak a konvertibilis pesót használhatjuk, az árak a Nyugat-Európában megszokott szintet képviselik.
 • Kivitelre kizárólag az eurót (EUR) javasoljuk, melyet a repülőtéren és a bankokban válthatjuk be konvertibilis pesóra.  Az amerikai dollár (USD) átváltásakor ugyanis sokkal jelentősebb jutalékot vonnak le. Bank automaták használatát nem javasoljuk. 
 • Költőpénznek kb. 3-400 € ajánlunk (étkezés, innivaló, belépők, emléktárgyak, ajándékok, azaz szokásos kiadások esetén), természetesen ez sokkal kevesebb és több is lehet, egyéntől és vérmérséklettől függően.Fontos tudnivalók

Túrák nehézsége 

Azoknak ajánljuk ezt a részben aktív utazást, akik szoktak otthon is kerékpározni, és nem okoz számukra gondot egy nap alatt 40-50 kilométer letekerése. Nagyon jelentős szintemelkedések nincsenek, de néha azért bizony – ahogy a kerekesek mondják – széllel szemben, és hegynek felfelé is kell tekerni. Az úthálózat megfelelő, nincsen nagy forgalom, és senki sem száguldozik. A kubaiak is gyakran kerékpároznak, így nem fognak furcsán nézni ránk. Ha nagyon elfáradnál, akkor esetleg egy-egy szakaszra lehet, hogy be tudsz ülni a kísérőautóba. A túrán való részvételt kizárja bármilyen légzőszervi, keringési vagy mozgásszervi betegség.

Ország

Kuba a Karib-térség országa, és ugyan nem Ázsia, vagy Afrika, de alapjában egy szegényebb országra, és más kultúrára számíts! Mások a higiéniai és kulturális viszonyok, így ahogy felülsz a repülőre, felejtsd el Európát, ez más lesz.  Legyél nyitott, néha lehet, hogy szerényebb viszonyok várnak, mint azt itthon megszoktad.

Roppant barátságos ország, ennek ellenére Havannában, vagy a divatos üdülőhelyeken természetesen ügyelnünk kell magunkra és a csomagjainkra egyaránt. Ezt persze ma már itthon vagy a Balatonnál is elmondhatnánk. Az itteniek általában kedvesek és segítőkészek, de mint mindenhol, itt is előfordulnak nem feltétlenül barátságos arcok, Havanna egyes részein sötétedés után itt sem tanácsos egyedül kóborolni.  A beszélt nyelv a spanyol, de emellett sokan értenek valamennyire angolul is. Kubában kétféle elektromos szabvány van érvényben. Elterjedtebb az amerikai (110 V, amerikai típusú csatlakozó), de a szállodák némelyikében van 220 V és európai csatlakozó is. 

Szeretnénk felhívni figyelmedet, hogy egy latin-amerikai, karibi utazásnál mindenképpen fel kell készülni az itthonitól eltérő mentalitásra, életritmusra, és tudni kell, hogy az emberek igényszintjei túránk országaiban messze eltér az európaitól, erre célszerű előre felkészülni lelkiekben. Előfordulhat, hogy útközben egyes programokat a viszonyokhoz rugalmasan alkalmazkodva módosítanunk kell, de általában ezek nem jelentősek, és nem befolyásolják a program értékét. Rendkívül fontos, hogy az esetlegesen kialakuló váratlan helyzeteket Ti is a megfelelő pozitív hozzáállással és megértéssel kezeljétek, és inkább a kaland és kihívás ízét érezzétek meg benne! Természetesen helyi partnereink és túravezetőink elsődleges célja az, hogy a tervezett programmenetet maximálisan teljesítsék, a kényszerű változtatások esetén megfelelő alternatív programokról gondoskodjanak, ugyanakkor a váratlan helyzetekkel való szembesülés a túra résztvevőitől is bizonyos alapvető alkalmazkodóképességet és csapatszellemet követel. Ne feledjétek rajtatok is múlik a túra sikere!

Vízum:

A kubai turistakártya díja: 17.500 Ft/fő

A turistakártya igénylésekor be kell mutatni a legkevesebb 6 hónapig érvényes útlevelet, menettérti repülőjegyet és kifizetni a kubai turistakártya díját.

Kilépési illeték: 25,- CUC/fő ( kb. 6.500 HUF ) fizetendő az ország elhagyásakor.

Kuba budapesti nagykövetségének tájékoztatása szerint mindazon utazóknak, akik az Egyesült Államokból, vagy az USA érintésével érkeznek a szigetországba, a turista célú belépésre jogosító ún. turistakártyát (tarjeta turística) az USA-ban működő utazási irodákban kell beszerezniük. Ennek értelmében a budapesti kubai nagykövetség a továbbiakban már nem állít ki turistakártyát azoknak a magyar állampolgároknak, akik az Egyesült Államokból szándékoznak Kubába beutazni.

Vízumfelvételkor és beutazáskor a kubai hatóságok kérhetik a szálloda vagy a magánszállás (casa particular) foglalásának igazolását.

A Kubai Köztársaságba történő belépéshez utas- és egészségügyi biztosítás megkötése szükséges. A biztosítás meglétének a tényét az országba történő belépéskor, a határon ellenőrizhetik, annak hiányában a belépést megtagadhatják.

Időjárás

A Karib-térségben a hőmérséklet egész évben nagyjából állandó, kellemes szubtrópusi éghajlatát csupán az északkeleti passzátszél befolyásolja. A csapadékos évszak májustól októberig, a száraz novembertől májusig tart. A magasabb területeken az esték hűvösebbek, ez magyar viszonylatban májusi, szeptemberi esti hőmérsékletet jelent. Az átlaghőmérséklet július-augusztusban valamivel magasabb, mint január-februárban, de nappal természetesen általában nyárias az idő. A páratartalom egész évben 80% körüli. Vis Maior időjárás (pl. hurrikán) az általunk választott időszakban nem valószínű, mert ebben a térségben a hurrikánok keletkezése, az esős évszakban (májustól-októberig) várható. Június és szeptember a legveszélyeztetettebb hónapok.

Felszerelés, csomagolás

 • bukósisak (ajánlott)
 • nap elleni sapka
 • kulacs
 • napszemüveg
 • hátizsák vagy kerékpáros táska a napi cuccnak
 • fényvédő krém
 • szúnyogriasztó
 • szandál vagy kényelmes kerékpározós cipő
 • zárt cipő a fakultatív lovagláshoz vagy gyalogtúrához
 • esőkabát

Van, aki szeret hátizsákkal is tekerni, de szerintünk ez nem kényelmes, vagy célszerű. Ha van egy kerékpáros táskád, ami könnyen kapcsolódik bármely típusú kerékpárhoz, azt nem árt magaddal hozni, illetve abba pakolni a napi dolgaidat a túrán. A csomagok jelentős részét úgy is a kísérőautó viszi magával, de jó, ha a túrára magaddal hozod az esőkabátot, naptejet, esetleg szúnyogriasztót, innivalót, vagy az útközben vásárolt gyümölcsöt el tudod pakolni. Szerszámokról mi gondoskodunk, azt nem kell cipelned magaddal. 

Csomagolás a repülőre:

 • A repülőn feladható csomag maximális súlya 20 kg, míg a kézipoggyászé 5 kg lehet.
 • Az útleveled és minden értékes, törékeny dolgot (pl. fényképezőgép) a kézipoggyászba pakolj! Amikor felszállsz a repülőre, ne legyen nálad semmilyen szúró-vágó eszköz (olló, bicska, stb.), mert ezeket a repülőtér munkatársai elveszik. Pakold ezeket a nagy csomagba, amit feladsz a repülőn.
 • Időnként sajnos előfordul, hogy a repülőn feladott csomagunk nem érkezik meg velünk együtt a célállomásra.Ezért elővigyázatosságból célszerű, ha a számodra fontos dolgokat magadnál tartod, és eleve olyan cipőben utazol, amiben kerékpározni is tudsz és van nálad némi meleg ruha, és főleg az esőkabátod.

Higiénia

Az egészségügyi helyzet Kubában nagyon jó. Még a venezuelai elnök is ott kezelteti magát J. Elvileg az ivóvíz is iható, de mi mégis inkább palackozott víz fogyasztását javasoljuk, ami mindenütt kapható. Figyelj oda minden alkalommal, hogy a vásárolt zöldséget, gyümölcsöt megmosd, ha odafigyelsz, jó eséllyel tudod elkerülni az emésztési jellegű problémákat. Kötelezően előírt védőoltás nincs, de javasoljuk a Hepatitis A-t és B-t, sajnos ez még itthon is jól jöhet. 

Ajánlott gyógyszerek:

 • Láz- és fájdalomcsillapító, görcsoldó, akár többféle hasmenés elleni szer, megfázás, torokfájás elleni szer, fogfájás ellen fájdalomcsillapító.
 • Ragtapasz, sebfertőtlenítő szer, fásli.
 • Irodánk nem biztosít gyógyszert az utazáson résztvevőknek, kizárólag elsősegélynyújtásban tudunk segédkezni. 

Árak, fizetőeszköz

 • Kubában kétféle fizetőeszköz van érvényben. Emiatt Kuba egyszerre olcsó és drága ország egy külföldinek. A kubai lakosok a mindennapi életben a pesót használják, melynek értéke kb. 10 Ft. Ebben a pénznemben a mi pénztárcánknak fillérekbe kerül az utcán árult szendvics, fagylalt, ásványvíz, de amint a turisták által látogatott helyekre érkezünk (szállodák, éttermek, múzeumok ajándékboltjai), ott már csakis konvertibilis pesóval fizethetünk, melynek árfolyama az amerikai dollárhoz kötött. 1 konvertibilis pesó = kb. 200 Ft. Külföldi turista csak konvertibilis pesót válthat (repülőtéren vagy bankban), régi pesóhoz csak úgy juthatunk, ha valahol abban adnak vissza. Azokban az üzletekben azonban, ahol kizárólag konvertibilis pesóval fizethetünk, a régi pesót nem fogadják el a külfölditől sem. Ezen üzletek árszintje azonban nem alacsony, bennük nemzetközi árak érvényesek. Ugyanígy a szállodákban és éttermekben is csak a konvertibilis pesót használhatjuk, az árak a Nyugat-Európában megszokott szintet képviselik.
 • Kivitelre kizárólag az eurót (EUR) javasoljuk, melyet a repülőtéren és a bankokban válthatjuk be konvertibilis pesóra.  Az amerikai dollár (USD) átváltásakor ugyanis sokkal jelentősebb jutalékot vonnak le. Bank automaták használatát nem javasoljuk. 
 • Költőpénznek kb. 3-400 € ajánlunk (étkezés, innivaló, belépők, emléktárgyak, ajándékok, azaz szokásos kiadások esetén), természetesen ez sokkal kevesebb és több is lehet, egyéntől és vérmérséklettől függően.
Törzsutas kedvezmény
Törzsutas vagy?
Utazz Velünk és válj törzsutassá! Mi itt a Helian-nál megbecsüljük a hűséges túrázóinkat, ezért már a 3. utazástól számítva igényelhető az 5%-os kedvezményre feljogosító törzsutas kedvezményünk, ami az 5. utazástól számítva már 7%-ra rúg. Megéri Nálunk szervezni a túráid!


Jelentkezem!


Túra neve


Keresés
A Helian - utazási iroda Csapatának kifejezetten fontos a természetvédelem és a fenntartható, környezettudatos mindennapok éppen ezért kérjük, hogy oldalainkat ne nyomtasd ki. Amennyiben valamilyen tartalmat szeretnél szöveges formában elérni kérjük, hogy vedd fel Velünk a kapcsolatot elérhetőségeink egyikén.

Tegyen a fenntartható mindennapokért!

Köszönjük!

Üdvözlettel, a Helian - utazási iroda Csapata