Székelyföldi kerékpártúra medvelessel
2020-07-15-tól 2020-07-19-ig
Helian - túrázás
Kerékpártúra
3
közepes
van szabad hely
Helian - túraidőtartam
5

Helian - túraidőtartam
4
időtartam
Kerékpárral a sóvidéken és a gyönyörű székely falvak között! Elektromos kerékpárt is biztosítunk igény szerint. Medveles, sajtkóstoló, pálinka, székely vendégszeretet és Erdély csodálatos hegyivilága

Helian
Normál ár
99.900 Ft / fő
Előleg 39.000 Ft / fő
Jelentkezési határidő 2020-06-10Felkeltette az érdeklődésed a túra? Szeretnél életre szóló élményekkel gazdagodni? Nincs más dolgod, mint kattints a "Jelentkezem" gombra és pár egyszerű lépéssel meg is vagy!

Részvételi díj

A részvételi díj tartalmazza: 

 • 4 éjszaka szállás díját panzióban (2 ágyas szobákban, felár ellenében kérhető egyágyas szoba is)
 • reggeli árát (felár ellenében félpanzió is kérhető)
 • reptéri transzfert a Marosvásárhelyi repülőtérről a szállásra
 • további transzfereket és a kerékpárok szállítását utánfutóval a túrák helyszínére
 • programokat, túravezetést
 • a túraszervezést

A részvételi díj nem tartalmazza:                                   

 • a repülőjegy költségét (Budapestről naponta indul a Wizzair járata Marosvásárhelyre, (jegyek 15 000 Ft-tól kaphatóak)
 • a további étkezéseket
 • belépőket (ezek általában 1000-2000 Ft körül mozognak)
 • medveles árát (25 euro/fő)
 • kerékpár bérlést 
 • a biztosítás költségét


Miért válaszd ezt a túrát?

 • Budapestről néhány óra alatt ott lehetsz Erdély szívében a Madarasi Hargita közelében gyönyörű környezetben
 • Tapasztalt helyi túravezetők viszik a túrát, akik minden titkát ismerik a helynek (élővilág stb.)
 • Jó minőségű elektromos kerékpárokkal könnyedén teheted meg a túrát
 • Hatalmas lelki élményt is jelent a szép székely falvakon keresztül kerékpárral haladni a Hargita tövében, vavgy éppen a Sóvidéken

Látnivalók

 • A székelyföld falvai, erődtemplomai
 • Az erdélyi helyvidék
 • Medveles
 • Koron és a Sóvidék

Hasznos Információk

Létszám: 6-16 fő, KIS CSOPORT!

Utazás: Egyénileg Budapestről a Wizzair fapados járatával Marosvásárhelyre, onnan transzfer Zetelakára. (Saját autóval is ki lehet utazni természetesen 

Szállás: Panzióban, 2 ágyas szobákban

Étkezés: az alapár a reggelit tartalmazza, felár ellenében kérhető félpanzió a szálláson. A túrák közben lesz lehetőség ebédelni helyi éttermekben. Javasoljuk, hogy mindenki hozzon magával szendvicset, energiaszeletet és innivalót.

Fontos! A túra részvételi díját 345 Ft/ 1 EUR árfolyamon kalkuláltuk. Ha az euró (EUR) ára az utazás indulását megelőző 35. napon ezt meghaladja, akkor árkorrekcióra kényszerülhetünk. 

Csomagszállítás: csillagtúrázunk, ezért a kerékpáron csak a napi felszerelést kell vinni

Kerékpár: elektromos kerékpár és hegyi kerékpár bérlésre is van lehetőség a helyszínen

Elektromos kerékpárok:       Haibike Sduro Hardseven 1.0 18 euro/nap

                                                     

                                          Haibike Sduro Hardnine 1.0  18 euro/nap

                                          

MTB kerékpár                      Kross Hexagon 7.0 - 9 euro/nap

                                         

Felszerelés/Ruházat: lsd. a lap alján

Hazsnos információk
Bíró Előd
Bíró Előd
túravezető
Előd hat éves kora óta síel, télen a hétvégék nagy részét a Madarasi Hargitán tölti. A síelés minden ágazatába belekóstolt már, sítúrázóként megmászta az Alpok legmagasabb túraútvonalát, a Haute Route-at, freeride sí versenyeken vett részt, ahol többször állt már a dobogó különböző fokain, és e mellett ismer pár látványos freestyle trükköt is.
Telente pár hetet Franciaországban tölt, ahol különböző síterepeken mélyíti el sítudását, oktat és a sítúrák szervezésébe is besegít. Többször vett részt nemzetközileg elismert lavina oktatáson, ahol a magashegyi síelés biztonságos műveléséről tanult.

Részletes program

Csütörtök: Székelyvarság tanyavilága és medveles (41 km, 530 m)

Túránk fő uticélja a festői fennsíkon található, különleges hangulatú szórványtelepülés, Székelyvarság. A szállásról indulunk biciklivel. Igazi helyi látványosságokat látogatunk meg, vízimalmot nézünk, eltekerünk a Nagy-Küküllő forrásvidékén található Csorgókő vízeséshez, betérünk a helyi “Parlament” elnevezésű kocsmába, kilátóról szemléljük a tájat, helyben tenyésztett pisztrángot ebédelünk.

Székelyvarság Hargita megye legnagyobb szórványtelepülése, amely kb. 77 km2-en a Nagy-Küküllő forrásvidékén fekszik. A zsindelyországnak is nevezett település a maga varázslatos tanyasi világával egy igazi kis ékszerdoboz.

Ellátogatunk a ma is működőképes 200 éves vizimalomhoz, mely egy körfűrészt is működtet. A vízimalom tulajdonosa mindig szívesen fogadja a látogatókat és lelkesen mutatja be a malmot működés közben.

Székelyvarság erdejében, hűs környezetben található a Csorgókő vízesés. Hét forrás táplálja a kb. 7 m magas szikla pereméről lezuhanó, két lépcsős vízesést. Innen a víz a Nagyküküllő felé veszi útját.

Nem messze innen rövid pihenőt tartunk a “Parlament” elnevezésű kisbolt-kocsmában. Majd felmászunk a Székelyvarságon található négy kilátó egyikére.

Ebédünk nem is lehetne más, mint a hegyi patakokra épült tavakban tenyésztett pisztráng.

A túránkat sötétedés előtt a medveles közelében fejezzük be. Az érdeklődők itt maradnak, aki nem szeretne részt venni visszabiciklizik a szállásra. Gyalogosan közelítjük meg a lest, ahol csendben és türelmesen várjuk meg, hogy a medvék vacsorához gyülekezzenek.


Szerda: Érkezés, Erdőszentgyörgy- Korond (37 km, 470 m)

8:00-kor érkezik a Wizzair járata Budapestről a Marosvásárhelyi repülőtérre. Innen a létszám függvényében kisbusszal és/vagy személyautókkal utazunk Erdőszentgyörgyig. Itt biciklire váltunk, és elindulunk a Bözödi tó felé. A mesterséges víztározót a kommunizmus alatt építették Bözödújfalu lakóit kitelepítve, a falu helyére. A hivatalos álláspont szerint a tavat árvízvédelmi célból hozták létre, de sokak szerint a tervezett romániai falurombolás előhírnökének számított. Mára már az elárasztott falu utolsó hírnöke, a templom is összedőlt.

A tavat elhagyva Kőrispatakon egy felújított parasztházban találjuk az ország első szalmakalap múzeumát, melyet Szőcs Lajos kőrispataki lakós, akinek családja három nemzedékig visszamenőleg kalapossággal foglalkozott hozott létre.

Következő uticélunk Atyha, Sóvídék legrégebbi és legmagasabban fekvő, mára kihalóban lévő falva. (hangulat videó a faluról: https://www.youtube.com/watch?v=tUqlymVVy54)

Innen a kerámiáiról messze földön híres Korondra érkezünk, ahol egy helyi fazekas műhelyébe látogatunk el. Ebéd után autóval indulunk tovább a szállásra.


Péntek: Vargyas szoros túra sajtkóstolással (42 km, 480 m + 6 km séta a szorosban)

Autóval megyünk Szentegyházáig, ahonnan kerékpáron folytatjuk utunkat a szoros irányába. Homoródalmásra érkezve helyi sajt és bortermelők házához látogatunk el, akik bemutatják műhelyüket, majd egy kóstolóra is vendégül látnak.

A Vargyas szoros bejáratáig tekerünk. amit gyalogszerrel fogunk bejárni. A cseppkőbarlang és a 3 kilométer hosszú Vargyas völgye sok kis meglepetéssel és gyönyörű tájjal várja az arra látogatókat. A több mint száz kisebb-nagyobb barlanggal büszkélkedő szorost a Hargita-hegységből eredő Vargyas-pataka alakította ki, áttörve az itt található mészkőtömbön. Sétánk az Almási-barlang-ig vezet, mely a szurdokban a legnagyobb és legismertebb. Homoródalmásra visszaérve Homoródkarácsonyfalva irányába haladunk tovább, és a homoródszentpáli tavak mellett elbiciklizve Recsenyédre érkezünk. Itt megvacsorázunk, majd transzferrel megyünk vissza a szállásra.


Szombat: Székelyudvarhely és Székelyderzs (67 km, 480 m)

Biciklivel indulunk a szállásról Székelyudvarhely irányába. Székelyudvarhelyről egy rövid pihenő után Székelyderzs felé haladunk tovább.

Székelyderzsben található egy, az Unesco világörökség részét képező unitárius vártemplom, amelynek falán 1419-ben készült freskótöredék került napvilágra, mely Szent László legendáját ábrázolja.

Az erődtemplom érdekessége, hogy a falu népe itt tárolta a legfontosabb értéket: az élelmet – így a kiéheztetés ellen is fel volt készítve. Külső támadás esetén elég volt bemenekülni az erődbe – az élelem már ott volt. A bástyák között a várfal mentén félnyereg tető alatt hatalmas ládákban tárolták a gabonát, a saroktornyok emeletén pedig a szalonnák lógtak kampókra akasztva. Ezt a hagyományt a falu lakói mind a mai napig őrzik. Minden családnak saját ládái és kampói vannak. A tornyokat és a gabonás ládákat hetente egyszer, szerdán reggel 7-kor lehet meglátogatni. Mindezekről pedig egy helyi idegenvezető mesél a templomban, akitől még sok más érdekességet megtudhatunk erről a ma is élő hagyományról.

Székelyderzsből Székelymuzsna felé haladunk tovább, majd Agyagfalva irányából érkezünk vissza délután Székelyudvarhelyre, ahol megebédelünk, és körbenézünk a székely kisvárosban. A desszertet a hazavezető úton a keményfalvi fagyigyár bemutatóüzletében fogyasztjuk el.


Vasárnap: Hazaindulás

Kora hajnalban indulunk a Marosvásárhelyi repülőtérre, ahonnan 8:30-kor indul a járat Budapestre.

Fontos tudnivalók

Az ország:

A történelmi Székelyföld területe Orbán Balázs szerint 12 800 km². Kiterjedése észak-déli irányban 150 kilométer, kelet-nyugati irányban 140 kilométer (Aranyosszékkel együtt 200 km). Túránk főként a Hargita környékén lesz, amelynek területe 6639 km². Főként a Keleti-Kárpátok hegyeiből áll, amely hegységek főként vulkanikus platókból, hegylábakból, és a sűrűbben lakott folyóvölgyekből állnak. A hegyek eredete vulkanikus, a terület pedig híres meleg forrásairól. Hargita Románia egyik leghidegebb területe, ám nyáron meglehetősen meleg is lehet.

Időjárás:

A nyári időjárás kellemesebb, és a kerékpározásra alkalmasabb, mint itthon. A hegyek hűvös szellője símogat kerékpározás közben. Sajnos azonban csapadékra is nagyobb valószínüséggel számíthatünk, ezért az esőkabátot ne hagyjuk otthon semmiképpen!

Valuta, költőpénz:

Romániában a Lei használatos, célszerű, ha készülünk, és hozunk magunkkal a román fizetőeszközből. A kis falvakban nem fogunkk ATM-et találni, ha pedig biztonságképpen, még szeretnénk tartaléknak hozni készpénzt hozni magunkkal, akkor ne Forintot, hanem inkább Euro-t váltsunk.

A belépők nem drágák, általában 1000-2000 Ft-nak megfelelő összeggel számolhatunk.

A medvelest pedig Euróban fizetjük, 25 EUR/fő

A kerékpárbérlés is Euróban fizetendő: Elektromos: 18 EUR/nap, a mountainbike pedig 9 EUR/nap

 

Túrák nehézsége:

Ez egy közepesen nehéz túra, de az elektromos kerékpárral már csak "móka, dal és kacagás". Természetesen sima mountainbike-al is teljesítheő, ha szoktál kerékpározni. Egy nap van, amly meghaladja a 60 km-t a táv, és a szintek sem leküzdhetetlenek, egy napra 530 méternél nincs több, amely még itt nálunk egy Mecseki kerékpározással is gyorsan összejön. 

 

Felszerelés/Ruházat:

 • Ruházat:bukósisak (ajánlott), fényvisszaverő mellény (ajánlott), strapabíró és sportos túraruházat, kényelmes cipő, esőkabát,  melegebb ruhára még nyáron is szükség lehet egy rosszabb időjárás esetén. Célszerű olyan speciális kerékpáros nadrágot hozni, aminek a feneke vastag szivaccsal bélelt.
 • Felszerelés:saját vagy bérelt kerékpár, kerékpáros lámpa (ajánlott), kulacs, napszemüveg, hátizsák vagy kerékpáros táska a napi felszerelésnek (bérlésre van lehetőség), új típusú személyigazolvány vagy útlevél, napvédő krém, szúnyogriasztó,  világos napszemüveg

Szállás:

 A szállásunk egy panzióban lesz Zetelakán, 2 ágyas szobákban (felár ellenében kérhető egyágyas szoba is), külön fürdőszobával. Szállásunkról a környék egyik legrégebb óta vendégfogadással foglalkozó szállásadója gondoskodik, a híres erdélyi vendégszeretet mintaképe, aki helyben készített ételekkel, hagyományos ízekkel vár minden reggel az asztalhoz. 

Biztosítás:

Kötelező! Szeretnénk felhívni a figyelmedet arra, hogy a részvétel feltétele az út teljes időtartamára érvényes utasbiztosítás. Fontos! A biztosítás érvényességét indulás előtt a túravezető ellenőrizheti. Érvénytelen biztosítás hiányában a túrán való részvételt a túravezetők megtagadhatják. Kérjük, nézd meg, van-e érvényes utasbiztosításod! Ebben természetesen tudunk segítséget nyújtani, irodánk az AB-Aegon biztosítóval van kapcsolatban, és rajtunk keresztül is meg lehet kötni a biztosítást. Természetesen nem feltétlenül kell a mi általunk javasolt biztosítást megvásárolni, lehet máshol is, de biztosítással rendelkezni kell az utazás egész időtartamára!

Ugyancsak nagyon erősen javasoljuk a kedvező áru stornó biztosítás megkötését. Senki nem lát a jövőbe, sajnos előfordult, hogy betegség miatt az utolsó pillanatban nem tudott valaki részt venni az utazáson, ilyen esetben pedig a biztosító általában teljes mértékben megtéríti a befizetett összeget, amennyiben utasbiztosítással is rendelkezel!

 

 

Törzsutas kedvezmény
Törzsutas vagy?
Utazz Velünk és válj törzsutassá! Mi itt a Helian-nál megbecsüljük a hűséges túrázóinkat, ezért már a 3. utazástól számítva igényelhető az 5%-os kedvezményre feljogosító törzsutas kedvezményünk, ami az 5. utazástól számítva már 7%-ra rúg. Megéri Nálunk szervezni a túráid!


Jelentkezem!


Túra neve


Keresés
A Helian - utazási iroda Csapatának kifejezetten fontos a természetvédelem és a fenntartható, környezettudatos mindennapok éppen ezért kérjük, hogy oldalainkat ne nyomtasd ki. Amennyiben valamilyen tartalmat szeretnél szöveges formában elérni kérjük, hogy vedd fel Velünk a kapcsolatot elérhetőségeink egyikén.

Tegyen a fenntartható mindennapokért!

Köszönjük!

Üdvözlettel, a Helian - utazási iroda Csapata