Kerékpártúra Dél-Portugáliában (6 nap/5 éj)
dátum: 2022-04-01 - 2022-04-07
Helian - túrázás
Kerékpártúra
3
közepes
van szabad hely
Helian - túraidőtartam
7

Helian - túraidőtartam
6
időtartam
Kerékpározzunk a legcsodálatosabb portugál tengerpartok mentén! Portugália, az egykori gyarmatbirodalom szinte egész évben napsütésben fürdik, mediterrán klímája mindig kellemes. Tekintsd meg Kerékpártúra Dél-Portugáliában túránk részleteit. Itt minden információt megtalálsz a programról és a költségekről.

Normál ár
346.500 Ft / fő
Előleg 138.000 Ft / fő
Jelentkezési határidő 2022-03-15
Helian
Előfoglalási ár
319.900 Ft / fő
Előleg 128.000 Ft / fő
Előfoglalási határidő 2022-01-31Felkeltette az érdeklődésed a túra? Szeretnél életre szóló élményekkel gazdagodni? Nincs más dolgod, mint kattints a "Jelentkezem" gombra és pár egyszerű lépéssel meg is vagy!

Részvételi díj

A részvételi díj tartalmazza: 

 • a transzfert Lisszabontól Setubalig és Sagrestől Lisszabonig
 • A kompozás költségét Setubaltól Troiáig
 • 5 éjszaka szállást igényes vendégházakban, kétágyas szobákban reggelivel 
 • a csomagszállítást
 • a kerékpárok, kerékpáros táskák, bérlését  
 • helyi baleset biztosítást
 • a túravezetést magyar nyelven
 • a túraszervezést

A részvételi díj nem tartalmazza:

 • a repülőjegyet és a repülőtéri illeték díját (kb. 60.000 Ft)
 • a további étkezések díját
 • az italokat
 • a belépődíjakat
 • az elektromos kerékpár bérlését (amennyiben azt szeretnél)


Miért válaszd ezt a túrát?

 • Dél-Portugália klímája tavasszal kellemes, kerékpározásra optimális
 • Gyakran látjuk a tengerpartot, bár fürödni ilyenkor nem lehet, a látvány minden napon tartogat valami lélegezetelállítót
 • Kis halászfalfak, tipikus kékrefestett házikókkal
 • Ilyenkor tavasszal nem nyüzsögnek a turisták, nincs tömeg
 • Az ország teljesen biztonságos
 • Tapasztalt túravezetővel tekerhetsz
 • Kísérőautó viszi a csomagodat
 • Jó minőségű szállásokat biztosítunk
 • Portugália híres a finom tengeri ételeiről, halak, rákok, kagylók és kellemes borok várnak rád

 

 

Látnivalók

 • Lisszabon, Portugália fővárosa, amelyet a világ egyik legjobb hosszú hétvégés úti céljának választottak
 • Setubal ősi városa, amely híres gasztronómiájáról és kiváló kiindulási pont mind az Arrabida Természeti Parkba, mint az Alentejo partszakaszhoz
 • Alentejo part – Portugália igazi gyöngyszeme fantasztikus tengeri ételekkel, strandokkal és halászfalvakkal
 • Sagres Algarve legdrámaibb tengerpartszakasza Európa legdélnyugatibb pontja „igazi világvége” érzéssel

Hasznos Információk

Létszám: 8-15 fő, KIS CSOPORT!

COVID info: Ha a járványügyi korlátozások nem teszik lehetővé az utazást (abban az esetben ha a magyar vagy a portugál kormány lezárja a határokat és nem engedélyezik az utazást), akkor a befizetett részvételi díjat 2023. december 31-ig lehetőség van leutazni, bármely más programunkon felhasználható lesz a teljes befizetett összeg.

Utazás: Budapestről Lisszabonba repülőgéppel utazunk. A repülőjegy várható költsége kb. 60.000 Ft illetékkel együtt. A repülőjegy megvásárlása egyénileg történik, de irodánk tesz javaslatot, hogy melyik járatot érdemes választani illetve a túravezető melyik géppel utazik. 

Javasolt repülőjárat: Lufthansa Légitársaság

2022.04.01. Bp.-Lisszabon 18:30 - 23:40 (1 átszállás)

2022.04.07. Lisszabon - Bp. 16:30-23:15 (1 átszállás) 

A Wizzair indít közvetlen légijáratot is, de ott 1 nappal később (04.08-án este 21:05-kor) indul vissza a gép Budapestre. Ebben az esetben plusz egy éjszaka szállásra szükség lesz Lisszabonban.

Az országon belül kisbusszal utazunk a túra kiindulópontjára. A kerékpártúrák során kísérőautó viszi a csomagjainkat és gond esetén segítséget nyújt. Igény esetén a kerékpáros napokon is lehet transzfert kérni (ha valaki elfáradt vagy inkább pihenne), de ennek ára a részvételi díjon felül fizetendő. Az utolsó napon Sagresből vissza Lisszabonba vonattal utazunk majd, 1 átszállással.

Szállás: Szállásaink középkategóriájú hotelekben, vidéki vendégházakban lesznek, 2 ágyas szobákban, apartmanokban. Egyágyas felár: 79.800 Ft/fő

Étkezés: a program ára tartalmazza a reggeliket. A kerékpártúrákra napközben szendvics és innivaló (minimum 1 liter/fő) szükséges. Esténként nagyobb településeken lesz a szállás, ahol éttermekben tudunk majd vacsorázni.

Csomagszállítás: a túra alatt kísérőautó viszi a csomagjainkat, nekünk csak a napi felszerelést kell a kerékpáron vinnünk.

Felszerelés/Ruházat: lsd. a lap alján

Kerékpárbérlés: a részvételi díj tartalmazza a kerékpárbérlést is, illetve a kerékpáros sisak és táska bérlést. A kerékpárok típusa: MTB kerékpár, első teleszkóppal, elöl-hátul tárcsafékkel, 21 sebességgel, csomagtartóval. Már e-bike bérlési lehetőség is van: 200€/fő a teljes programra.

Kerékpárút: Az útvonal nagy része aszfaltozott úton halad, lesznek apró murvás, köves, esetleg földes utas részek is, de ezek mindig jól járhatóak. Fontos ,hogy legalább 20-30 kilométert egy huzamban le kell tudni tekerni.

Hazsnos információk
Benovics Gábor
Benovics Gábor
túravezető
Gábor az egyik legtapasztaltabb túravezetőnk, aki szinte minden kontinensen megfordult már, de azt is jól ismeri, ahol még soha nem járt, hiszen térképen is utazik már gyerekkora óta, és a Pécsi Tudományegyetem Földrajzi Intézetében végezte doktorandusz tanulmányait. Az utazási iroda szervezésének egyik motorja, de a pécsi Vagabond Világjáró Klubban is rendszeresen találkozhatsz vele, mint előadóval, vagy mint szervezővel.
Vezet magashegyi trekkinget, kerékpártúrákat és vízitúrákat egyaránt. Négy nyelven beszél, és a honlapon megtalálható fotók jelentős részét is ő készítette. ----------- Az életem folyamatos utazás, ha nem testben, akkor lélekben - a térképeket böngészve. A térkép a barátom, ha figyeltem, új kalandra hívott, távoli tájakra csábított, és én mindig újabb és újabb utakat terveztem és tervezek ma is. Az élet rövid, és a világ még mindig olyan sok értéket tartogat a látó ember számára, hogy úgy érzem még nagyon sok idegen tájat és kultúrát kell felfedeznem. Az élményeket, a felhalmozott tudást szívesen megosztom másokkal, szeretném megmutatni azokat a csodákat, amiket láttam, átadni valamit, hogy minél többen érezzék a fontosságát ennek a világnak a megőrzésére. A Himalája hegyei között éppen úgy otthon érzem magam, mint a Kiskunság homokbuckái között, az Adria szigetein, mint a Mekong deltavidékén, New York felhőkarcolói között, mint a Dráva vízi világában.

Részletes program

1. nap: Budapest – Lisszabon repülővel, transzfer a szállodába

Lisszabonba repülővel érkezünk az esti órákban, a repülőtéren vár ránk a kisbusz és bevisz bennünket a poortugál fővárosba, ahol  elfoglaljuk a szállásunkat. 

 

2. nap: Transzfer Setubalba kerékpártúra: – Troia – Carvalhal - Vila Nova de St. Andres (Táv: 54 km, 320 méter szint)

Reggel utazunk tovább a tengerparton fekvő Setubalba. A város híres a gyönyörű fekvéséről és természeti szépségeiről, itt még kompra szállunk, és ha szerencsénk van, még delfineket is láthatunk a hajóból. A túlparton nyeregbe pattanunk, és megkezdjük a kerékpártúrát Dél-Portugália tengerpartjai mentén. A délelőtt folyamán Carvalhal városkáig tekerünk (26 km, könnyű terepen), majd délután folytatjuk az utunkat Vila Nova de St. Andréig, ahol a szállásunk lesz. Az útvonalunk Portugália legszebb tengerparti strandjai mentén halad, amelyekre egyáltalán nem jellemző a tömegturizmus. Az aranyló homokos tengerpart a mélykék víz egységes keretbe foglalja a mai utunkat. Az útvonalunkat „kék partnak „is nevezik, amely jellemzi a tájat. Az Alentejo-i tengerpart amely Troia-tól Sines-ig tart az több mint 60 km hosszúságban húzódik, a legjobb minőségű finom homokos beachekkel és kristálytiszta vízzel csábítja a fürdőzőket, a szörfösöket egyaránt. Santo Andrét körbevevő kiterjedt erdők kiváló példát nyújtanak az eredményes természetvédelmi törekvéseknek. A település lagúnája a Lagoa de Pera (Körte), folyamatos összeköttetésben áll a tengerrel, és a madárvilág annyira bőséges, hogy a területet rezervátummá nyilvánították és védettséget kapott.

 


3. nap: Vila Nova de St. Andres - Porto Côvo - Vila Nova de Milfontes (Táv: 56 km, 214 méter szint)

A mai napon is a varázslatos hófehér homokkal borított tengerpart dominál. Porto Covo egy kis halászfalu, amely a turizmusnak köszönheti újabb felvirágzását. Milfontes lenyűgöző partvonala zord szikláival és porcukor finomságú homokos partjaival, amelyet folyton csapkodnak az Atlanti-óceán hullámai egy fantasztikus alternatív üdülőhellyé emelete, ahol nem botlunk a turisták tömegeibe, a külföldiek alig ismerik, a kis eldugott öblöket, és itt nincsenek hatalmas szállodák és apartmanok, amelyek elcsúfítják a tájat. A szállásunk teraszáról a Mira folyó öblére látunk, de van itt napterasz és medence is. Minden szobában légkondicionált, és természetesen wifi is elérhető.


4. nap: Vila Nova de Milfontes – Cabo Sardão – Zambujeira – Brejão (Táv: 45 km, 196 méter szint)

Reggeli után a Sardao fok felé vesszük az irányt. Cabo Sardao egy világítótorony, ahol mindenképpen érdemes egy kicsit megállni és körülnézni. A világítótorony már önmagában is érdekes, ugyanis a bejárat a tenger felől van, maga a torony pedig a szárazföld felé néz. A rossz nyelvek szerint a kivitelező rosszul olvasta az instrukciókat és a terveket, és 180 fokkal elfordította a tornyot. Abban az időben, amikor épült még eléggé elszigetelt szakasza volt ez az országnak, ahol a kommunikáció és a megfelelő ellenőrzés is gondokba ütközött. Cabo Sardao a gólyák miatt is érdekes, hiszen az itt látható kiugró sziklákon fészkelnek tavasszal az Atlanti- Óceán hullámai felett. Az Alentejo partszakasz egyik kis ékszere a következő úti célunk a tengerparti falucska Zambujeira do Mar. Itt találhatók a régió legszebb és legkönnyebben megközelíthető tengerpartjai, ahol az utak szinte a finom homokba vezetnek. Időnként a főszezonban emiatt itt nagyobb a tömeg, de amikor mi megyünk - erre nem kell számítani. Odeceixe homokos partszakasza főleg a szörfösök körében népszerű. A falucska kb. 4 km-re van a parttól, nyaranta kis motoros vonatok viszik le a turistákat, kerékpárral még gyorsabban tudjuk megtenni ezt a szép utat. Brejão kellemes alternatívát jelent az utóbbi időkben zsúfoltabbá váló Zambujeiraval szemben. A fekvését meghatározza, hogy egy kis patak mélyen bevágódva a sziklába vág keresztül a tengerparton, és folyik a tengerbe. Szállásunk egy hagyományos, szépen felújított vidéki házban lesz a Cerro da Fontinha-n. A Cerro házai több mint másfél évszázada épültek a hagyományos taipa döngölt vályogházak fa és kőszerkezetet alkalmazva. Ezeket a gyönyörű ősi épületeket teljesen renoválták, és kiválóan illeszkednek a természeti környezetbe.


5. nap: Brejão - Carrapateira – Sagres (Táv: 45 km, 371 méter szint)

Ma először járműre ülünk egy rövid szakaszon, és elutazunk Carrapateira-ig. Innen ismét visszaszállunk a nyeregbe a falucskán gyorsan átérünk, és kiérünk a tengerpartra. Ez a legdrámaibb partszakasz az egész túra során. A mélybe szakadó sziklákat hatalmas robajjal ostromolja az óceán, a horgászok egy sziklaperemen üldögélnek szinte a mélység felett. MI pedig nem győzünk fényképezni.  A legutóbbi csoportunknak a part menti 9 km-es szakaszra majdnem ráment az egész délelőttje, mert 100 méterenként mindenki meg akart állni, megörökíteni a csodát. Praia do Bordeiránál egy part menti étteremben remek halételeket lehet kapni, majd egy ideig az visszatérünk az autóútra a földútról, és dimbes-dombos gyér forgalmú úton haladunk paratölgyek és eukaliptuszerdők között déli irányba Villa do Bispo-ig. Itt letérünk, hogy a földutas szakaszon ismét kinézzünk a tengerre. Amerre a szem ellát a mélykék óceán és a bizarr sziklaformák. Leírhatatlan. Ezt látni kell! Innen folyamatosan dél felé haladunk Sagresig, néha 4-500 éves farmházakat is érintünk, majd a betonútra érve elindulunk a Cabo de Sao Vincente felé, amely Európa legdélnyugatibb pontja. Itt megnézzük a világítótornyot és a Pazar kilátást, majd visszatekerünk Sagres felé. Sagresben ér véget a kerékpártúránk, a legdélibb pontja Portugáliának, ahol a tengerészek a XV. században megtanulták a gyors karavellákat irányítani, és elindultak a föld felfedezésére. Itt is van egy szép kis óváros és egy erőd.


6. nap: Sagres- Lisszabon - Budapest

Kora reggel busszal visznek bennünket Lagosba, ahonnan egy átszállással a fővárosba Lisszabonba vonatozunk. Ma az egész délutánt a város felfedezésére szánhatjuk! Lisszabon nappal történelmi emlékeivel és csodálatos építészetével varázsolja el az utazót, éjszaka pedig lüktetően modern és fiatalos hangulatával. Érdemes elsétálni az Alfama negyedbe, amely a főváros épségben megmaradt középkori negyede macskaköves sikátorokkal, fehér, meszelt házakkal. ezzel ellentétben a neoklasszicista stílusú Baixa negyed a földrengés után épült fel, jellemzőek rá a folyóhoz menő sugárutak, impozáns terek és az egymásra merőleges utcák. itt számos éttermet, kávézót találunk, esténként itt korzóznak a helyiek és a turisták egyaránt. Nem lehet kihagyni a Szent Jeromos kolostort, a híres bolhapiacot a Feira da Ladrát és a város jelképét a Belém tornyot sem. A repülőnk este indul vissza Budapestre, érkezés az éjszakaki órákban.


Fontos tudnivalók

Az ország

Portugália Európa peremén, a legnyugatibb pont. Szépsége is részben ebben az elszigeteltségben keresendő. Távol van az Európát átszelő, nagy közlekedési útvonalaktól, amely jelenthet ugyan hátrányt, de egyben nyugalmat is biztosít, érintetlen természetet és békés embereket. A térséget messze elkerülték évszázadunk történelmének jelentős viharai ezért nemzedékek óta békében él, irányzatoktól, divatoktól, hajszától és stressztől távol. Portugália fővárosa a Tejo torkolatánál fekvő Lisszabon, itt a külvárosokkal együtt közel kétmillió ember él. A közbiztonság Portugáliában alapvetően jó, a nagyobb forgalmú, turisták által látogatott helyeken előfordulhat a zsebtolvajlás vagy lopás, de nem jobban, mint nálunk itthon Magyarországon.

Időjárás

Portugália éghajlata kellemes, mediterrán jellegű, amely délen még jobban érvényesül. Éghajlatára erős hatással van a nyugati partok mellett elhaladó Golf-áramlat és az Atlanti- Óceán. Portugália déli részén igen meleg és száraz a nyár, a hőmérséklet sokszor eléri a 40 fokot is, ezért mi inkább az őszi és tavaszi időszakot választottuk a túrára. Évente 2500 – 3200 órát süt a nap. A csapadék északról délre haladva folyamatosan csökken és inkább télen jellemző. Az óceáni hatás igen fontos, de az alacsony szélességi fok miatt mediterrán a klíma. Az esős évszak a tél. A déli parton lévő Faróban az átlaghőmérséklet még télen januárban is 12 C. A tengerpart mentén néha előfordulhat erősebb szél is. 

Valuta, költőpénz:

A hivatalos fizetőeszköz az EURO, ezzel mindenhol fizethetünk. Bankkártya használatára is lehetőség van a legtöbb helyen. Költőpénzt mindenkinek vérmérséklete szerint érdemes hoznia.

Egy étkezés általában 13-20 EUR egy levessel és egy főétellel, esetleg egy pohár ital is még belefér. Ebben is segítünk, hol vannak a jobb és megfizethető árú éttermek.

Túrák nehézsége

Ez egy viszonylag könnyű túra, alapvetően a tengerparti nyaralást és az aktív kikapcsolódást vegyítettük ebben a túrában. Amennyiben szoktál kerékpározni, akkor ez a túra nem fog ki rajtad. A csomagjaidat a kísérőautó fogja szállítani, de utasokat nem szállít, így ezeket a távokat mindenképpen neked kell végig tekerni! Nem mondjuk, hogy nem lesz emelkedő, és nem lehet szembeszél, de ez a kerékpárosoknak nem lehet szokatlan. Hosszú, meredek emelkedőkre nem kell számítanod. A túrát úgy állítottuk össze, hogy részben legyen idő a látványosságok megtekintésére, a tengerpart adta örömök élvezetése részben bárki, bármilyen korosztály meg tudja tenni, aki szokott kerékpározni, ha te úgy érzed ez sok neked, akkor elektromos kerékpár bérlésére is van  lehetőség! 

Felszerelés/Ruházat

 • Ruházat: Strapabíró és sportos túraruházat, fürdőruha, kényelmes cipő, esőkabát, esőnadrág (ajánlott) melegebb ruhára estefelé szükség lehet egy rosszabb időjárás esetén.  
 • Felszerelés: napszemüveg, hátizsák vagy kerékpáros táska a napi szükségletekre, új típusú személyigazolvány vagy útlevél, napvédő krém.  

Szállás

Szállásaink általában négycsillagos hotelekben, igényes vidéki vendégházakban lesznek. A szállások megfelelnek a hasonló kategóriájú magyar szálláshelyeknek, az eddigi vendégeink maximálisan meg voltak elégedve, a szállások valóban kiváló minősítésűek.

Biztosítás

Kötelező! Szeretnénk felhívni a figyelmedet arra, hogy a részvétel feltétele az út teljes időtartamára érvényes utasbiztosítás. Fontos! A biztosítás érvényességét indulás előtt a túravezető ellenőrizheti. Érvénytelen biztosítás hiányában a túrán való részvételt a túravezetők megtagadhatják. Kérjük, nézd meg, van-e érvényes utasbiztosításod! Ebben természetesen tudunk segítséget nyújtani, irodánk az Aegon biztosítóval van kapcsolatban, és rajtunk keresztül is meg lehet kötni a biztosítást. Természetesen nem feltétlenül kell a mi általunk javasolt biztosítást megvásárolni, lehet máshol is, de biztosítással rendelkezni kell az utazás egész időtartamára!

Ugyancsak nagyon erősen javasoljuk a kedvező áru stornó biztosítás megkötését. Senki nem lát a jövőbe, sajnos előfordult, hogy betegség miatt az utolsó pillanatban nem tudott valaki részt venni az utazáson, ilyen esetben pedig a biztosító általában teljes mértékben megtéríti a befizetett összeget, amennyiben utasbiztosítással is rendelkezel!

Éld át velünk a kalandot!
Dél-Portugália - kerékpártúra a tengerpart mentén
Dél-Portugália Alentejo part


Törzsutas kedvezmény
Törzsutas vagy?
Utazz Velünk és válj törzsutassá! Mi itt a Helian-nál megbecsüljük a hűséges túrázóinkat, ezért már a 3. utazástól számítva igényelhető az 5%-os kedvezményre feljogosító törzsutas kedvezményünk, ami az 5. utazástól számítva már 7%-ra rúg. Megéri Nálunk szervezni a túráid!


Jelentkezem!


Túra neve


Keresés
A Helian - utazási iroda Csapatának kifejezetten fontos a természetvédelem és a fenntartható, környezettudatos mindennapok éppen ezért kérjük, hogy oldalainkat ne nyomtasd ki. Amennyiben valamilyen tartalmat szeretnél szöveges formában elérni kérjük, hogy vedd fel Velünk a kapcsolatot elérhetőségeink egyikén.

Tegyen a fenntartható mindennapokért!

Köszönjük!

Üdvözlettel, a Helian - utazási iroda Csapata