Kerékpártúra Ciprus szigetén (6 nap/5 éj)
dátum: 2022-10-22 - 2022-10-27
Helian - túrázás
Kerékpártúra
3
közepes
van szabad hely
Helian - túraidőtartam
6

Helian - túraidőtartam
5
időtartam
6 napos ciprusi utazás, amelyben 4 napot kerékpározunk ezen a gyönyörű szigeten, megnézzük Larnacát, Limassolt és pihenünk a Földközi-tenger partjánál. Utazás repülővel, szállás tradicionális vendégházban, 2 ágyas szobákban reggelivel. Már elektromos kerékpár is bérelhető erre a túrára!

Helian
Normál ár
279.900 Ft / fő
Előleg 112.000 Ft / fő
Jelentkezési határidő 2022-10-05Felkeltette az érdeklődésed a túra? Szeretnél életre szóló élményekkel gazdagodni? Nincs más dolgod, mint kattints a "Jelentkezem" gombra és pár egyszerű lépéssel meg is vagy!

Részvételi díj

A részvételi díj tartalmazza: 

 • a transzfert a Larnacai repülőtérre és vissza
 • 5 éjszaka szállást Tradicionális vidéki vendégházban félpanzióval (első napon a késői érkezés miatt nincs vacsora, az ár 5 reggelit és 4 vacsorát tartalmaz)
 • az utazás alatt minden transzfert, ami a leírt programban szerepel
 • egy borkóstolós programot a kerékpártúrán
 • kerékpárbérlést 4 napra (elektromos kerékpár esetén 20 EUR/nap felár)
 • magyar nyelvű túravezetést
 • a szervezés költségét

A részvételi díj nem tartalmazza:     

 • a repülőjegy árát (kb. 120.000 Ft)
 • a további étkezések díját
 • az italokat
 • belépődíjakat 
 • a biztosítást (kötelező)

 Miért válaszd ezt a túrát?

Ciprus az egyik legkellemesebb kora tavaszi, késő őszi kerékpáros uticél Európában. Itt a legmagasabb a napsütéses órák száma, és az év ezen szakában még nincs turista áradat, a helyiek kedvesek, és az éttermünkben fantasztikusan főznek, a ciprusi helyi ételek teljes vertikumát fel tudják vonultatni. Itt biztosan otthon fogod magad érezni, és visszavágysz ide a "szerelem szigetére"

Látnivalók

 • Larnaca óvárosa
 • Choirokoitiába, a Kelet-Mediterráneum legfontosabb régészeti lelőhelye
 • Helyi ételek, sajtok, borok
 • A Governor's beach
 • Limasszol óvárosa a középkori várral
 • Az emberek vendégszeretete
 • A vidéki Ciprus romlatlan bája

Hasznos Információk

Létszám: 8-13 fő kis csoport!

COVID info: Ha a járványügyi korlátozások nem teszik lehetővé az utazást (abban az esetben ha a magyar vagy a ciprusi kormány lezárja a határokat és nem engedélyezik az utazást), akkor a befizetett részvételi díjat 2023. december 31-ig lehetőség van leutazni, bármely más programunkon felhasználható lesz a teljes befizetett összeg.

Utazás: A repülőjegy várható költsége kb. 120.000 Ft illetékkel együtt. A repülőjegy ára a vásárlás időpontjától függ, érdemes mielőbb foglalni! Budapestről Larnacára közvetlen Wizzair járattal vagy egy átszállással utazhatunk, majd az országon belül busszal a szállásra. A repülőjegy megvásárlása egyénileg történik, de szívesen nyújtunk segítséget.

Ajánlott repülőjárat:  WIZZAIR 

2022.10.22.

7:30 (BUD) - 11:20 (LARNACA) (2 óra 50 perc)

2022.10.27.

11:00 (LARNACA) - 13:05 (BUD) (3 óra 5 perc)

Szállás: Szállásunk végig egy helyen, tradicionális vidéki vendégházban, 2 ágyas szobákban lesz. Egyágyas felár: 40.000 Ft/fő

Transzferek: a program ára tartalmazza a repülőtéri transzfereket, és az alap programok transzfereit. 

Étkezés: a túra ára tartalmazza a reggeliket és a vacsora árát kivéve az első estét, mert akkor nagyon későn érkezünk a szállásra. A kerékpártúrákra napközben szendvics és innivaló (minimum 1 liter/fő) szükséges, amit kisebb boltokban tudunk majd beszerezni.

Csomagszállítás: a napi felszerelést a kerékpáron visszük majd, érdemes kerékpáros táskával vagy hátizsákkal készülni.

Felszerelés/Ruházat: lsd. a lap alján

Kerékpárbérlés: a részvételi díj tartalmazza a kerékpárbérlést is, amelyhez biztosítunk kerékpáros táskákat. Sisakot nem tudunk adni, ezt kérjük mindenki hozzon magával! A kerékpárok típusa: Ideal Megisto Treking kerékpár, első teleszkóppal, 21 sebességgel. Lehetőség van elektromos kerékpár bérlésére is, ennek díja 20 EUR/nap felár. (e-bike típusa: Scott Spostser vagy Aspect)

Kerékpárút: Az útvonal nagy része aszfaltozott úton halad, de lesznek apró murvás, köves, esetleg földes utas részek is, de ezek mindig jól járhatóak.

Hazsnos információk
Farkas Roland
Farkas Roland
túravezető
Roland négy földrész 34 országában járt, szenvedélyes utazó, főállású tűzoltó és életmentő, nyugodtan rábízhatod magad bármelyik túrán! Jó fotós, emellett Délkelet-Ázsia a specialitása, de Európában is sokfelé megfordult tapasztalt utazó.
Szereti a kihívásokat és szívesen pattan kerékpárra, hogy felfedezze a vidéket! Jó humorú ember, aki mellett biztosan nem fogsz unatkozni, ahol ő megjelenik, a remek hangulat garantált!

Részletes program

1. nap Budapest - Larnaca repülővel a késő esti órákban, transzfer a szállásra

A késő esti Wizzair géppel repülünk Larnacába, ahol a helyi partnerünk vár ránk, és utazunk a kb. 1 órányi iautóútra lévő kis helyi településre a varázslatos Tochniba. A szállás elfoglalása.


2. nap: kerékpártúra: Chirokitia – Tochni – Kalavasos – Zygi – Tochi - Choirokitia (Táv: 30 km, Szint: 350 m) Mai téma: Régészet

Reggel kiválasztjuk a kerékpárokat, beállítjuk őket minden utasunknak, és indul a kaland!  Ma a történelem szerelmeseinek kedvezünk elsősorban, illetve azoknak, akik a valódi Ciprust szeretnék látni. A falut elhagyva egy kis emelkedővel indítunk eleinte murvás úton, majd egy meredek lejtőn leereszkedünk Kalavasos elbűvölő falucskájába, ahol narancsligetek, citromfák, kaktuszgyümölcsök tűnnek fel, de jól megvan a mecset és az ortodox templom is egymással. Béke és nyugalom fogad bennünket a vasárnapi túránkon, a férfiak a tereken kávéznak, játszanak és beszélgetnek, a nők…ők feltehetően készítik a finom ebédet. Innen a tengerpart felé vesszük az irányt, Tentába érünk, amely a másik híres régészeti lelőhely Cipruson. Zygibe tekerünk egy könnyű inkább lejtős szakaszon. A tengerparton megállunk, élvezzük a sós tenger illatát, a tenger morajlását, ha akarunk és fér belénk, itt lehet a legfinomabb tengeri halakat, mezét kapni Cipruson. Elhagyjuk a tengert, és szép kényelmesen elindulunk felfelé a hegyek irányába, narancs és citromfa ligetek között kerékpározunk a tavaszban, amikor otthon még tombol a tél. Keresztülhajtunk Psematismenos falván, majd megérkezünk Choirokoitiába, a Kelet-Mediterráneum legfontosabb régészeti lelőhelyére, amely az UNESCO világörökségi listáján is szerepel. A kör alakú agyagtéglából és kőből épült lapos tetejű házakat az itt élő parasztok építették i.e. 9000 évvel, és még ma is jó állapotban találhatók. Innen hamarosan visszatérünk a szállásunkra Tochniba. Vacsora a közeli étteremben.


3.nap: Tochni – Lefkara – Kato Drys – Vavla – Chirokitia - Tochni (Táv: 40 km)

Mai téma: Bor és gasztronómia

A mai túránk egy rövid buszos transzferrel indul a szállástól a túra kezdőpontjáig. A napunk egy tökéletes kombinációja lesz a ciprusi hagyományőrzés és a finom borokon alapuló testi kényeztetésnek. Pano Lefkara az egyik legszebb falu egész Cipruson. A házak jelentős része védelem alatt áll, de érdemes megnézni a helyi népművészeti múzeumot, vagy a szent kereszt templomot, ill. számos ősi kápolnát is találunk itt a faluban. Tekerni azért kell, de Kato Dhrys mészkőből épített házikókkal, ékesített falucskájáig azért főleg gurulunk. Van itt méhészeti és nép hímzéseket megőrző múzeum. Innen ismét a fékeké a főszerep, nem a combizmoké, tovább ereszkedünk Krima Christoudia borászatához. Ez a borászat minden olyan borfajtát készít, amit a régi eredeti ciprusi szőlőkből készítenek, mint Shoushoukos, Palouzes, vagy a Zivania. A borkóstoló 2 EUR, de ha bármit vásárolunk, akkor nem kell fizetni, az ár magában foglalja a Dionüszosz isteni nedűit, a desszertboraik vetekednek a legjobb tokaji aszúkkal is. Innen folytatjuk az utat Vavlába sajnos itt vár ránk egy kb 2 km-es emelkedős szakasz, a mai túra egyetlen nehézsége. Itt lehetőség van különböző helyi mézeket kóstolni, hogy tovább fokozzuk a gasztronómiai élvezeteket, amelynek ezzel még nincs vége, mert útban vissza Choirokoitia felé még megállunk a Halloumi Farmon, ahol láthatjuk, hogyan készítik a híres halloumi sajtot, amit paradicsommal, finom kenyérrel és kávéval mi is meg tudunk kóstolni.


4. nap: kerékpártúra: Tochni – Skarinou – Alaminos – Mazotos –Tochni (Táv: 54 km), közepes nehézség Mai téma: Drótszamarak, tevék és igazi szamarak

Ha valaha gondolkodtál azon, hogy nagyapáid idejében milyen lehetett az élet itt a Földközi-tenger szigetvilágában, akkor ez a mai napi túra erről kiváló képet ad, „vissza az időben” a mai mottónk! Tevéről a kerékpárnyeregbe, majd egy szamárhátra, és vissza a kerékpárra! Fel és leszállunk az ősi teherhordó eszközökre és állatokra. (Azért a bringánk modern marad). Ma is egy szép régi hagyományőrző falut látogatunk meg – Skarinout. Amint elérjük a falu központját, követjük az arany szamarat a szamárparkig. Itt legalább 50 szürke csacsi vár arra, hogy a hátára pattanhassunk. Ha valakinek erre nem lenne kedve, helyette megnézheti a viaszmúzeumot, a tradicionális ciprióta foglalkozásokról. A következő megállónk Mazotos a tevepark, ahol biztonsággal lehet kipróbálni a tevegelést. Itt egy gyönyörű tengerparti szakasz következik, emelkedők nélkül, megállunk néhányszor biztosan fotózni. Elhagyva a beacheket ismét narancs, mandarin ligetek között tekerünk, majd következik egy látványos, de emelkedőkkel tarkított szakasz, és végül ráfordulunk a Tochni előtt lejtőnkre. Kicsit fáradtan, de élményekkel telve mehetünk vacsorázni.  


5. nap: Tochni – Alamanos –Governors beach - Limasszol - transzfer vissza Tochniba

A finom bőséges, helyi termékekből álló (olíva, joghurtok, sajtok stb.) reggeli után elindulunk Limasszol felé. A mai nap ugyanis álomszép tengerpartokról, valamint Limasszolról, Ciprus egyik legszebb városáról szól. Tochniból lefelé haladunk a tengerpart irányába, majd egy forgalmasabb úton haladunk egy szakaszt, mielőtt letérünk egy csodálatos tengerparti murvás útra. Itt szinte kínálja magát pihenőre a szebbnél-szebb tengerpartok sora. Az egész megkoronázása a Kormányzó tengerpartja, (Governors beach). Itt a fehér szikláknál tekerünk közvetlenül a Földközi-tenger partján. Mivel ez Európa egyik legnapsütésesebb szigete, esélyünk van arra, hogy még fürödhetünk is a tengerben ilyenkor. Hamarosan elérjük a Szent György kolostort, amit kár lenne kihagyni. Innen Limasszol-ig tekerünk, amely Ciprus második legnagyobb városa. A legenda szerint 1191-ben itt lépett frigyre Oroszlánszívű Richárd és Berengária. A városnézést követően visszavisznek bennünket Tochniba a szállásra. 


6. nap: transzfer Larnacába, fakultatív vásrosnézés, repülővel utazás haza Budapestre

Reggeli után összepakolunk és elbúcsúzunk a szállásadóinktól és Tochnitól, ettől a csendes, békés ciprusi falutól. Busszal Larnacába utazunk, ahol még lesz időnk körülnézni, mert a repülőnk csak este indul. Érdemes megnézni a larnacai erődöt, a falaira felsétálva a tenger gyönyörű látványa tárul elénk! Az óváros közepén található Szent Lázár templomot se hagyjuk ki, amelyet még a bizánci császár építtetett. A reptérre vezető út mellet található egy különleges sóstó, régebben a só a terület egyik legfontosabb exportcikke volt. Időközben felhagytak a kitermeléssel, mert gazdaságtalanná vált a folyamat. A tó egyébként védett terület, számos madárfaj él itt, tavasszal például flamingók, kacsák és más madarak ezreit lehet itt látni. Estefelé utazunk a reptérre, utazás haza Budapestre.


Fontos tudnivalók

Az ország 

Ciprus a harmadik legnagyobb sziget a Földközi-tengeren Szicília és Szardínia után. Az ország rendkívül változatos kulturális és természeti értékeket tekintve egyaránt. Kristálytiszta vizű türkizkék tenger, homokos strandok, magas hegyek, dombok, termékeny síkságok, váltakoznak. Ciprus a napfény és a szerelem szigete, itt emelkedett ki Aphrodité is a habokból. Ciprus a legkényesebb igényeket is kielégíti, amely a tökéletes kikapcsolódáshoz szükséges. A múzeumok, ógörög emlékek, kolostorok, minaretek, látvány kápráztatja el az utazót.
Híres történelmi emberek nyomdokain járhatunk. A sziklák Nagy Sándort, a történelem legnagyobb hódítóját is elbűvölte, s Leonardo da Vinci is megízlelte a sziget egyedülálló szépségét. Antonius Róma császára pedig Kleopátrának ajándékozta a Szerelem szigetét szerelmi zálogul. A magyar állampolgárok maximálisan 90 napig tartózkodhatnak vízum nélkül Cipruson. Csak akkor léphetünk be az országba, ha legalább 6 hónapig érvényes útlevéllel, oda-vissza érvényes repülőjeggyel és szállásfoglalással rendelkezünk. A ciprusi görög hatóságok megtagadják a  belépést, ha az útlevelében Ciprus török határátkelőjének pecsétje szerepel.

Időjárás 

Cipruson márciusban eléri a hőmérséklet általában a 20 fokot napközben, de a hegyek között este azért hűvös lehet - akár 10 fokra is le tud hülni. Általában azért a napsütés a jellemző, hiszen Ciprus Eurpa legtöbb napsütéses órát számláló szigete, de azért márciusban még előfordulhatnak esős napok is, az esőkabátot ne feljtsük otthon! 

Valuta, költőpénz 

A hivatalos fizetőeszköz az EURO, a görög oldalon, ezzel mindenhol fizethetünk. Bankkártya használatára is lehetőség van a legtöbb helyen. Költőpénzt mindenkinek vérmérséklete szerint érdemes hoznia. A személyes használatra szolgáló tárgyak vámmentesen bevihetők. Ciprusi font és idegen valuta korlátozás nélkül vihető ki az országból a beutazáskor tett nyilatkozatban szereplő összeg erejéig. Semmilyen áru kivitelét nem tiltják.

Túrák nehézsége 

A túrát úgy állítottuk össze, hogy családok és gyengébb kondícióval bírók is teljesíthetik. Emiatt a nehezebb napokon, amikor több a szint, ill. a kilométer adunk alternatívát egy rövidebb távra is. Komoly fizikai erőpróbára tehát nem kell számítani. A túrát úgy állítottuk össze, hogy részben legyen idő a látványosságok megtekintésére, a kultúra, a gasztronómia, vagy akár tengerpart látványának az élvezetére, bár ez nem igazán fürdési szezon még itt sem. Bármilyen korosztály végig tudja tekerni, aki tud kerékpározni. Biztonságos, gyönyörű és könnyű túráról van szó, akkor, amikor itthon csak rozsdásodnak a bringák és az izmok. 

Felszerelés/Ruházat

 • Ruházat: strapabíró és sportos túraruházat, fürdőruha, kényelmes cipő, esőkabát, esőnadrág (ajánlott) melegebb ruhára estefelé szükség lehet egy rosszabb időjárás esetén.  
 • Felszerelés: a kerékpározáshoz táska, kulacs, lakat, napszemüveg, napvédő krém

Szállás

Szállásunk végig egy helyen, vidéki vendégházakban lesz reggelivel. Tőlünk eltérően 240 V egyfázisú illetve 415 V háromfázisú áramot használnak. Az aljzatokba háromvillás csatlakozók illeszthetők, érdemes átalakítót vinni.

Közbiztonság

A bűncselekmények száma Cipruson viszonylag alacsony. A rendőrség segítőkész. A rendőrök jól beszélnek angolul. Baj és szükség esetén a 199-et vagy 112-t kell értesíteni. 

Biztosítás 

Kötelező! Szeretnénk felhívni a figyelmedet arra, hogy a részvétel feltétele az út teljes időtartamára érvényes utasbiztosítás. Fontos! A biztosítás érvényességét indulás előtt a túravezető ellenőrizheti. Érvénytelen biztosítás hiányában a túrán való részvételt a túravezetők megtagadhatják. Kérjük, nézd meg, van-e érvényes utasbiztosításod! Ebben természetesen tudunk segítséget nyújtani, irodánk az Aegon biztosítóval van kapcsolatban, és rajtunk keresztül is meg lehet kötni a biztosítást. Természetesen nem feltétlenül kell a mi általunk javasolt biztosítást megvásárolni, lehet máshol is, de biztosítással rendelkezni kell az utazás egész időtartamára!

Ugyancsak nagyon erősen javasoljuk a kedvező áru stornó biztosítás megkötését. Senki nem lát a jövőbe, sajnos előfordult, hogy betegség miatt az utolsó pillanatban nem tudott valaki részt venni az utazáson, ilyen esetben pedig a biztosító általában teljes mértékben megtéríti a befizetett összeget, amennyiben utasbiztosítással is rendelkezel!

Éld át velünk a kalandot!
KERÉKPÁRRAL APHRODITÉ-SZIGETÉN - CIPRUS


Törzsutas kedvezmény
Törzsutas vagy?
Utazz Velünk és válj törzsutassá! Mi itt a Helian-nál megbecsüljük a hűséges túrázóinkat, ezért már a 3. utazástól számítva igényelhető az 5%-os kedvezményre feljogosító törzsutas kedvezményünk, ami az 5. utazástól számítva már 7%-ra rúg. Megéri Nálunk szervezni a túráid!


Jelentkezem!


Túra neve


Keresés
A Helian - utazási iroda Csapatának kifejezetten fontos a természetvédelem és a fenntartható, környezettudatos mindennapok éppen ezért kérjük, hogy oldalainkat ne nyomtasd ki. Amennyiben valamilyen tartalmat szeretnél szöveges formában elérni kérjük, hogy vedd fel Velünk a kapcsolatot elérhetőségeink egyikén.

Tegyen a fenntartható mindennapokért!

Köszönjük!

Üdvözlettel, a Helian - utazási iroda Csapata