Kerékpártúra az Isztrián - Kopertől Puláig tengerpart mentén (6 nap/5 éj}
2019-05-07-tól 2019-05-12-ig
Helian - túrázás
Kerékpártúra
3
közepes
nincs szabad hely
Helian - túraidőtartam
6

Helian - túraidőtartam
5
időtartam
A hagyományos Parenzana nyomvonalát kiegészítettük tengerparti bringatúrákkal Pulától egészen a szlovéniai Koperig.

Helian
Normál ár
189.900 Ft / fő
Előleg 75.960 Ft / fő
Jelentkezési határidő 2019-04-07Felkeltette az érdeklődésed a túra? Szeretnél életre szóló élményekkel gazdagodni? Nincs más dolgod, mint kattints a "Jelentkezem" gombra és pár egyszerű lépéssel meg is vagy!
Lejárt a jelentkezési határidő.

Részvételi díj

A részvételi díj tartalmazza:

 • utazást kisbusszal Budapestről, oda-vissza
 • kerékpárszállítást
 • kísérőautót és csomagszállítást a túra alatt
 • 5 éjszaka szállást reggelivel 2 ágyas szobákban
 • túravezetést
 • túraszervezést

A részvételi díj nem tartalmazza:

 • a további étkezéseket
 • a belépőket
 • a biztosítás költségét
Lejárt a jelentkezési határidő.


Miért válaszd ezt a túrát?

A Parenzana a Monarchia idején épült vasútvonal, amely ma már az egyik legjobb kerékpárút az Adria térségében. Miután a vasútvonalat követi, ezért nincsenek benne nagyon meredek emelkedők és lejtők, átlagos kondícióval bárki számára teljesíthető. Az útvonal gyönyörű kisvárosokat érint, kiváló borvidékeket, számos alagúton és viadukton halad keresztül. A szlovén szakasz aszfaltozott, míg a horvát köves, murvás úton halad, emiatt jó állapotban lévő mountainbike ajánlott a túrára!

A tengerpart menti utak pedig fantasztikusak, mert olyan helyekre juthatsz el velünk,  amelyet egyébként autóval soha nem látnál. gyönyörű öblök, szinte néptelen tengerpartok és csodálatos isztriai kisvárosok kísérik az utunkat.

Látnivalók

 • Piran csodálatos óvárosan
 • A Parenzana útvonala alagutakon viaduktokon keresztül
 • Motovun fantasztikus óvárosa
 • Porec mint UNESCO világörökségi helyszín
 • Pula - az amfiteátrum
 • Rovinj óvárosa az Isztrián a legszebb
 • A Lim-fjord
 • A tengerpart kis rejtett útjai végig az isztrián

Hasznos Információk

Létszám: 7 -15 fő.

Utazás: A túrához kényelmes kisbuszt biztosítunk, a kerékpárokat egy biztonságos utánfutóval szállítjuk. Utazás Budapestől Koperig, majd Portoroztól Budapestig. A túra közben a transzferek a programnak megfelelően. 

Szállás: Szállásaink középkategóriájú hotelekben, vendégházakban lesznek.  

Étkezés: a túra ára tartalmazza a reggelit is! A kerékpártúrákra szendvics és innivaló (minimum 1 liter/fő) szükséges. A kísérőautó kérés esetén majd bevásárol nekünk! Esténként nagyobb városokban lesz a szállás, ahol több étterem is található. 

Fontos! A túra részvételi díját 315 Ft/ 1 EUR árfolyamig tudjuk tartani. Ha az euró (EUR) ára az utazás indulását megelőző 35. napon ezt meghaladja, akkor árkorrekcióra kényszerülhetünk. 

Csomagszállítás: a túra alatt kísérőautó viszi a csomagjainkat, nekünk csak a napi felszerelést kell a kerékpáron vinnünk.

Kerékpárszállítás: utazási irodánk biztosítja a kerékpárok szállítását Budapestről a túra kezdőpontjára, majd vissza. 

Felszerelés/Ruházat: lsd. a lap alján

Kerékpárbérlés: amennyiben nem rendelkezel saját kerékpárral, vagy nem tudod a túra kezdőpontjára szállítani, úgy lehetőség van kerékpárbérlésre, jó minőségű DEMA hegyikerékpárokat illetve elektromos kerékpárt egyaránt tudunk biztosítani

A kerékpár: Fontos, hogy erre a túrára jó állapotban lévő kerékpárral gyere (hegyi,- vagy trekking bike), mert a murvás szakaszokon, a lejtőkön fontos, hogy időben meg tudj állni, és nem árt, ha van nálad egy tartalékbelső. Javasoljuk, hogy a túra előtt nézesd át a kerékpárodat egy szervizben.

Hazsnos információk
Kőszegi Tamás
Kőszegi Tamás
túravezető
Tamás főként Európában mozog otthonosan: például Olaszországban, ahol télen síoktatóként, nyáron szörfoktatóként tevékenykedik, valamint Franciaországban, ahol ösztöndíjas volt Bretagne-ban. Beszél németül, angolul, franciául, olaszul és spanyolul, ami nagyban segíti az adott vidék és kultúra felfedezésében, valamint a nem várt helyzetek megoldásában.

Részletes program

1. nap: Budapest – Koper autóbusszal – Buje kerékpárral (kb. 45 km)

Indulás Budapestről a kora reggeli órákban. Érkezés Koperba 13 óra körül. Rövid városnézés, majd indulás Buje felé. A szlovén szakasz jól jelzett és aszfaltozott, a horvát szakaszon azonban már földes utas szakaszokra készüljünk. Buje előtt lesz egy emelkedőnk, ami közvetlenül a városban, a főtéren lévő szállásunkhoz visz. Este érdemes felfedezni a csodálatos, hangulatos kisvároskát gyalog. Szállás, vacsora Bujéban.


2. nap: Buje– Motovun (kb. 39 km)

A második napunkat rögtön egy nagyon kíméletes emelkedővel kezdjük Groznjan városkáig. Itt még Buje-nél is erősebben érezhető az itáliai hatás, mintha egy észak-olasz kisvárosban járnánk. A város a Monarchia idején éppen a kisvasút építésének köszönhette fejlődését. Ma Isztria Szentendréjének nevezik, számos művészstúdió található itt, híres zenei fesztiválokat rendeznek. Innen nagyon sokáig tekernünk sem kell, mert egy 100 méteres emelkedőt kivéve szinte végig lefelé gurulunk, Livadéig. Ez az egyik legszebb és legélvezetesebb szakasza a Parenzánának, viaduktokon, alagutakon haladunk keresztül, a kilátás körbe az Isztria hegyeire lenyűgöző. Motovun előtt letérünk a vasútvonalunkról, és feltekerünk a parkolóig, ahol a kísérőautónál tudjuk hagyni a bringákat, innen pedig gyalogosan barangoljuk be a hegytetőre épült kis települést. Ne hagyjuk ki a Teran és a Malvazija borok kóstolását sem! Motovun a leghíresebb Belső-Isztriai település. Már maga az erődszerű város látképe is meseszép, de hasonlóan egyedi épületeket fedezhetünk fel az óvárosban. A város az ódon épületein és az egyedi fekvésén túl híres a környékbeli szarvasgomba lelőhelyekről is, melyek a legjobbak közé tartoznak az egész világon. A szállásunk itt lesz ebben a mesevároskában.


3. nap: Motovun – Nova Vas – Porecs (kb. 35 km)

Motovunból ismét felfelé haladunk Vizinadaba. Közben gyönyörű szurdokok között, viaduktokon át haladunk. Vizinadánál véget ér a klasszikus zúzottköves szakasz, amely olyan, mintha csak most szedték volna fel a talpfákat, és innen vöröses-kávébarna színű földutakon haladunk szőlő és olíva ültetvények között, amelyet néha megszakít a pineák és a mediterrán vörös cseréptetős házak látványa. A Nova Vasi templomtól már rálátunk a tengerre, és itt vár ránk a kisbuszunk, innen Porecsig már busszal utazunk. kora délután még bebarangolhatjuk a porecsi belvárost, - szállás Porecsben.


4. nap: Porecs – Pula (55 km) busszal – Pula – Rovinj a tengerpart mentén kerékpárral 35 km - Porecs busszal

Porecsből reggel busszal elmegyünk Pulába, ahol megtekintjük az amfiteátrumot, és körülnézünk a városban. Ezután kényelmesen a tengerpart vonalát követve belső kis utakon elindulunk északi irányba, és Rovinj településéig kerékpározunk. Ez lesz az egyik legszebb  szakasz a túra során. Rovinjban megnézzük a belvárost, felpakoljuk a kerékpárokat és ha belefér az időbe visszafelé Porecs irányába teszünk egy kis kitérőt és megnézzük a Limski Fjordot. Szállás Porecsben.


5. nap: Porecs – Novigrad busszal – Umag - Savudrija kerékpárral kb. 35 km a tengerpart mentén – Piran

A mai nap folyamán elindulunk vissza északi irányban a tengerpart vonalát követve. Umagban egyet pihenünk, majd továbbtekerünk Savudrijáig. Itt bepakoljuk a bringákat és busszal átkelünk Szlovéniába. A szállásunk ma este Pirán környékén lesz, amely egy rendkívül hangultos kikötőváros, egy keskeny félszigetre épült. Este fakultatív programként érdemes betekerni vagy besétálni a a belvárosba, az olaszos hangulatú mediterrán városka főtere maga is egy ékszerdoboz, de a kilátásért fel lehet menni kis lépcsős utakon a Szent György templomhoz, illetve különleges tengeri ételeket lehet enni az éttermekben, vagy sétálni a szűk, sikátoros kis utcácskákon. Ez az utolsó esténk az Adrián, használjuk ki!


6. nap: Piran - Budapest

A reggeli fürdő után összepakolunk és elindulunk haza Magyarországra.

 

Fontos tudnivalók

 Az ország:

Horvátország az Adriai-tenger keleti partjának az európai szárazföldbe legmélyebben benyúló és egyben legnagyobb részét foglalja el. Horvátországhoz tartozik az Adria teljes partszakaszának fő, a legtöbb szigetet is magában foglaló partszakasza. Horvátország szárazföldi területe 56.542 km², territoriális tengerfelülete: 31.067 km². A tengerpart hossza 5.835 km, ebből 4.058 km a szigetek, sziklazátonyok és szirtek partjai. Az Adria horvátországi partszakasza 3 fő tájegységre tagolható: Isztriai-félszigetre, Kvarner-öböl vidékére és Dalmáciára. Horvátországnak 4.700.000 lakosa van. A lakosság nagy része horvát. Nemzeti kisebbséget alkotnak a szerbek, a magyarok, a bosnyákok, az olaszok, a csehek és más népek.

Időjárás:

A tengerpart mediterrán  éghajlatú, a tengerparti horvátországi időjárást nézve a nyár forró és száraz a tél pedig enyhe, de csapadékban gazdag. Az isztriai-félsziget belső vidékei nem olyan szárazak, mint a délebbre fekvődalmát partszakaszok. Meleg időjárásra lehet számítani, de fel kell készülni kisebb esőkre is. A hőmérséklet is alacsonyabb erre, mint a déli tengerparti részek mentén. Októberben még 15- 20 fokos maximumhőmérsékletre számíthatunk, amely kerékpározásra ideális, és éjjel sem süllyed a hőmérő higanyszála 10 fok alá. Esőkabátot azonban célszerű vinni magunkkal, mert a gyönyörű buja növényzet bizony az alkalmankénti esős napoknak is köszönhető.

Időeltolódás:
Magyarországhoz képest időeltolódás nincs.

Egészség:
Utazás előtt érdemes biztosítást kötni. A nagyobb helyeken kórház, a kisebbeken rendelőintézet vagy magánrendelő áll rendelkezésre. Az orvosok többsége általában beszél angolul vagy németül.
Európai Egészségbiztosítási Kártya birtokában a sürgősségi ellátásért nem kell fizetni.

Pénzügyek:


Horvátország hivatalos pénzneme a kuna, váltópénze a lipa. 1 kuna = 100 lipa. 
A bankok főszezonban hétköznap 8:00 - 19:00-ig, szombaton 8:00 - 11:00-ig tartanak nyitva. Az ismertebb hitelkártyákat a legtöbb helyen elfogadják.

Szlovénia hivatalos pénzneme az euro. Váltópénze az euro cent. A pénzérméket 1, 2, 5, 10, 20 és 50 centes, 1 és 2 eurós, a bankjegyeket 5, 10, 20, 50, 100, 200 és 500 eurós címletekben adták ki. 
Hitelkártya és utazási csekk (American Express) korlátozás nélkül ki-és bevihető az országba. A dombornyomásos hitelkártyát (Visa, Maestro, Eurocard Mastercard) szinte minden étteremben, üzletben, bevásárlóközpontban elfogadják. 
Pénzváltásnál figyeljünk arra, hogy a forint nem konvertibilis valuta, tehát kint nem tudnak forint ellenében eurót vásárolni. 
Eurót pénzváltó irodákban, bankokban, repülőtereken, pályaudvarokon, esetenként a szállodákban válthatunk. Mindenhol lehet bankautomatákat találni. A készpénzfizetés kizárólag euróban bonyolódik.

Elektromosság:
Az elektromos hálózatban 220 V feszültségű, 50 Hz-s váltóáram kering. Az európai szabvány szerinti dugaszoló aljakat használnak.

 

Túrák nehézsége:

Ez egy viszonylag könnyű túra, amelyen a legkülönbözőbb korosztályok is végigtekerhetnek, tehát nem teljesíthetetlen. Vannak benne néha emelkedős szakaszok, de hosszú, kimerítő emelkedőkre nem kell számítani, mert az egykori vasút vonalát követi a bringaút. Az út egyharmada aszfalton, kétharmada széles murvás- köves utakon vezet, a köves részen némi technikai tudás és széles terepgumi erősen javasolt. Végig jól ki van táblázva, mindenki számára akár nyelvtudás nélkül is jól követhető, de bizonyos szakaszokon figyelmet követel, mert el lehet téveszteni. Ebben segíteni fogunk, csak egy-két ilyen pont van a túra során. A napi távok nem hosszúak, lesz elég idő a látnivalók, a gasztronómiai élmények élvezetére is.

Felszerelés/Ruházat

 • Ruházat:bukósisak (ajánlott), fényvisszaverő mellény (ajánlott), strapabíró és sportos túraruházat, kényelmes cipő, esőkabát, esőnadrág (ajánlott) melegebb ruhára még nyáron is szükség lehet egy rosszabb időjárás esetén.  
 • Felszerelés:saját vagy bérelt kerékpár lehetőleg mountainbike, kerékpáros lámpa (ajánlott), kulacs, napszemüveg, hátizsák vagy kerékpáros táska a napi cuccnak (bérlésre van lehetőség), fejlámpa és/vagy első világítás, mert a horvát szakaszon az alagutak nincsenek kivilágítva, és sötétben a kövek között izgalmasabb lenne, mint szeretnéd (!), új típusú személyigazolvány vagy útlevél, napvédő krém, szúnyogriasztó, pótbelső, pumpa.

Szállás:

 Kétágyas elhelyezés panziókban, vendégházakban, vagy középkategóriájú hotelekben.

Éld át velünk a kalandot!
Isztria kerékpártúra 2018
KERÉKPÁRTÚRA AZ ISZTRIÁN - PARENZANA
KERÉKPÁRTÚRA AZ ISZTRIÁN - PARENZANA 2015


Törzsutas kedvezmény
Törzsutas vagy?
Utazz Velünk és válj törzsutassá! Mi itt a Helian-nál megbecsüljük a hűséges túrázóinkat, ezért már a 3. utazástól számítva igényelhető az 5%-os kedvezményre feljogosító törzsutas kedvezményünk, ami az 5. utazástól számítva már 7%-ra rúg. Megéri Nálunk szervezni a túráid!


Lejárt a jelentkezési határidő.


Túra neve


Keresés
A Helian - utazási iroda Csapatának kifejezetten fontos a természetvédelem és a fenntartható, környezettudatos mindennapok éppen ezért kérjük, hogy oldalainkat ne nyomtasd ki. Amennyiben valamilyen tartalmat szeretnél szöveges formában elérni kérjük, hogy vedd fel Velünk a kapcsolatot elérhetőségeink egyikén.

Tegyen a fenntartható mindennapokért!

Köszönjük!

Üdvözlettel, a Helian - utazási iroda Csapata