Kerékpártúra a Mosel-völgyében és a rizling nyomában Triertől Koblenzig {6 nap/ 5 éj}
az időpont tervezés alatt
Helian - túrázás
Kerékpártúra
1
könnyű
van szabad hely
Helian - túraidőtartam
?

Helian - túraidőtartam
?
időtartam
Kerékpártúra a Mosel-völgyében és a rizling nyomában Triertől Koblenzig {6 nap/ 5 éj}
Kerékpártúra | 6 nap / 5 éj
Nehézségi szint: könnyű
A Mosel kerékpárútja Németország egyik leghíresebb, és mindenképpen a leglátványosabb borútja is egyben. Római és középkori emlékek, mesebeli táj, kiváló borok, és tükörsima aszfalt. Mit kívánhat ennél többet a kerékpáros?

A Mosel kerékpárútja maga az élvezet! Tökéletes és könnyű, kifogástalan utakon tekerhetünk, amely Németország egyik leghíresebb, és mindenképpen a leglátványosabb borútja is egyben. Római és középkori emlékek és mesebeli táj, kiváló borok, és tükörsima aszfalt. Mit kívánhat ennél többet a kerékpáros?


Felkeltette az érdeklődésed a túra? Szeretnél életre szóló élményekkel gazdagodni? Nincs más dolgod, mint kattints az "Érdeklődöm" gombra és pár egyszerű lépéssel meg is vagy!

Útvonal

 • a Mosel-völgyének mesebeli tája, szőlőültetvényekkel és a kanyargó folyóval
 • az Igeli Oszlop megtekintése, amely UNESCO Világörökség
 • Trier városnézés, amely Németország legrégebbi városa
 • Trier római kori műemlékei, szintén UNESCO Világörökség
 • borkóstoló a Mosel-völgyi borászatokban
 • Cochem vára és az alatta fekvő bájos kisváros
 • Koblenz, Németország egyik legszebb városa

Részletes program

1. nap: Budapest – Frankfurt am Main (repülővel) – Trier busszal

Indulás Budapestről a 09:40-kor induló Lufthansa járattal. Érkezés 11:25-kor Frankfurt am Mainba. Itt várja a csoportot a busz, innen kb. 2,5-3 óra Trier. A szállások elfoglalása, fakultatív városnézés.


2. nap: Trier – Schengen – Trier 50 km

Reggel beszállunk a buszba és Schengenig a Luxemburgi határig utazunk. A kis település Luxemburg és Németország határán fekszik, a Mosel folyó jelenti a határt a két oldal között. Schengen nem dicsekedhet túl sok látnivalóval, viszont az biztos, hogy a hely „eszmei értéke” hatalmas, elvégre 1985. június 14-én a luxemburgi nagyhercegi család egyik tagjának, Marie Astrid hercegnőnek a nevét viselő, Schengennél horgonyzó hajó fedélzetén írták alá a Schengeni egyezményt. 

A bal parton haladunk először Remichig a kerékpárúton, ahol egy kis francia hangulatot szívhatunk magunkba a sok kávézóval, bisztróval a Mosel széles sétányán. Ki lehet ülni egy szép teraszra, és nézni, ahogy a kiránduló hajók lassan elhaladnak a folyón. Még maradunk Luxemburgban, Wormeldange a luxemburgi borúton fekszik itt található az egyik legnagyobb és híresebb borászat 1465 hektáron. Az adottságokhoz (mészkőtalaj és intenzív napsugárzás) méltó módon kiváló rizlinget készítenek itt. Még Trier előtt elérjük Igel kis települését, amely az igeli oszlopról híres, ez az egyedüli olyan föld feletti ókori síremlék, amely az Alpoktól északra eredeti helyén fennmaradt. A Római Birodalombukása utáni rombolást úgy kerülte el, hogy a középkorban a déli oldalon levő képet Constantius Chlorus és Flavia Iulia Helena (I. Constantinus szülei) egybekelésének tartották. Az igeli oszlopot az UNESCO 1986-ban felvette a Világörökség listájára, Trier római kori műemlékeivel együtt.

Délután még marad idő Trier felfedezésére, amely Németország legrégebbi városa. Augustus császár alapította i.e. 16-ban, később több római császár kedvelt tartózkodási helye lett, ezért is nevezik Roma Secundanak, azaz a Második Rómának. Ennek a korszaknak sehol másutt nem található annyi emléke, mint Trierben. A római idők után a germán törzsek vették át az uralmat felette, ekkor jelentőségét elvesztve kisvárossá vált és ezt a hangulatát máig őrzi, annak ellenére, hogy több mint 100 ezren élnek itt. A Luxemburg határától mindössze 10 km-re található város nemcsak művészeti és kulturális örökségéről, de borairól is méltán híres, Trier Németország egyik vezető borexportőre.


3. nap: Trier – Bernkastel-Kues táv: kb. 65 km.

Triert elhagyva - amerre a szem ellát - a híres borvidék gondozott szőlősorai tűnnek fel. Követjük a folyót, Schweichben a régi komptoronynál érdemes megállni, mert ez valódi ritkaság. Valaha a komp miatt építették a háromemeletes épületet, amelyről kötelet feszítettek keresztül a folyón a másik oldalon lévő toronyhoz. Ezt azonban 1902-ben végül lebontották. Mehringben a Villa Rustica nevű régi helyreállított római villát nézhetjük meg. Emellett itt is megvan még a régi komptorony a Mosel sétányon, amelyből már nem kiabálnak a komposok, de az itt lévő éttermekben ihatunk egy kis frissítő borocskát – ha már egy híres borúton tekerünk. Trittenheimet elhagyva végül Bernkastel-Kuesben ér véget a mai kerékpártúránk. A Középső Mosel-völgyében, a Tiefenbach torkolatánál fekvő ódon városka természetesen a borairól és borkereskedelméről híres. Bernkastler piactere, melyet élénk színű, faragott faházak vesznek körül felejthetetlen látványt nyújt. A tér közepén áll az 1606-ból való Mihály-kút (Michaelsbrunnen). A téren áll a késő reneszánsz stílusú városháza (Rathaus). 


4. nap: Bernkastel-Kues – Cochem kb. 77 km

A mai napunk is a borokról és a borászatról szól. Így természetesen nem maradhat ki a programból egy borászat meglátogatása egy elmaradhatatlan borkóstolóval. Mit szólnátok egy Kröver-Nektarish-hoz, amely nem csak a furcsa neve miatt vált világszerte ismertté. A borkóstolásra a legmegfelelőbb helyszín Traben-Trarbach lesz. Itt megállunk egy helyi borászatban. Természetesen ez fakultatív, de kár lenne kihagyni, ha már itt járunk. A szőlészeteket mintegy megkoronázza a híres Marienburg, ahogy letekint ránk a magasból. Zell következik, amely említésre és megállásra érdemes, itt a Mosel völgye a leginkább összeszűkül, és amerre csak ellátunk, gyönyörű rendben több millió szőlőtőke várja az éltető napfényt és a turistákat. Beilstein a gyönyörű fagerendás házacskával (fachwerk) vár ránk hamarosan, amely olyan szép, hogy Rothenburg an der Moselnek is nevezik. A magaslatokról természetesen várak és kastélyok kísérik utunkat, lejjebb pedig az elmaradhatatlan szőlészetek. Ha a nap is kegyes hozzánk, a táj olyan líraian szép, hogy dalra is fakadhatunk – különösen, ha megállunk borozgatni is egy kicsit útközben. Bruttig-Fankel különösen híres a favázas épületeiről amelyek a Mosel mentén a legrégibbek közé tartoznak. Innen még kb. 7 km a mai szállásunk egy gyönyörű településen Cochemben. Cochem városa a mai nap egyik fénypontja. Már a rómaiak is ódákat zengtek a hely szépségéről, de Cochem környéke ma sem veszített a vonzerejéből. A város felett tornyosul kastélya, amelynek tornyai egy mesevilágba kalauzolnak bennünket. A kilátás fantasztikus a városra, de a belvárost semmiképpen ne hagyjuk ki! A tipikus favázas gerendás házak, a középkori hangulatot idéző kanyargós sikátorai templomokhoz, városfalakhoz és városkapukhoz vezetnek.


5. nap: Cochem – Koblenz kb. 52 km

Reggeli után, ha erőnkből futja, feltekerhetünk Eltz várához (10 km oda-vissza), hiszen azt érdemes megnézni az emelkedő ellenére. Története egészen a XII. századig nyúlik vissza, és igazán súlyos csatát soha nem látott, így az eredeti jellegét hűen megőrizte. Az Eltz patak által körülölelt, sziklára épített román stílusú lakóvár és a környező természet olyan tökéletes egységben van, hogy az ember úgy érzi a tündérmesék világába csöppent. Már csak néhány kilométer vár ránk, hogy elérjük célunkat a Mosel és a Rajna összefolyását Koblenzben. Koblenzet még a Rómaiak alapították, négy középhegység, szőlőhegyek és erdők alkotják az egyedülálló színfalakat a város körül, amelynek több mint kétezeréves történelméről csodaszép templomok és kastélyok, az egykori nemesi udvarok és urasági polgárházak tanúskodnak. Az összefolyás a világhírű „Német Saroknál” található, amelynek szépségét az UNESCO is elismerte, nem véletlenül került fel a világörökségi listára. Ne felejtsünk el búcsúzóul egy üveg bort is elcsomagolni, hogy hazatérve visszamerenghessünk erre a gyönyörű túrára. A szállásunk ebben az ősi városban lesz.


6. nap: Koblenz, repülés haza Frankfurtból Budapestre

Reggeli után még barangolhatunk egyet a városban, a járatunk csak délután indul vissza Budapestre, a táv alig több mint 100 km a Frankfurti repülőtérig. 

Részvételi díj

A részvételi díj tartalmazza: 

 • a 5 éjszaka szállás árát középkategóriás panziókban, vendégházakban, 2 ágyas szobákban reggelivel
 • a kerékpárok szállítását kerékpáros utánfutóval Budapestről
 • a csomagok szállítását (fapados járat esetén nem mindegy!) Budapestről
 • részletes térképet és útvonal leírást
 • a borkóstolás árát
 • a túraszervezés költségét és az ÁFA-t

A részvételi díj nem tartalmazza:

 • a repülőjegy árát Budapest és Frankfurt között (kb. 120.000 Ft/fő)
 • az esetleges belépők árát
 • a reggelin felüli étkezések árát
 • az utasbiztosítást


Miért válaszd ezt a túrát?

A Mosel kerékpárútja maga az élvezet! Tökéletes és könnyű, kifogástalan utakon tekerhetünk, amely Németország egyik leghíresebb, és mindenképpen a leglátványosabb borútja is egyben. Római és középkori emlékek és mesebeli táj, kiváló borok, és tükörsima aszfalt. Mit kívánhat ennél többet a kerékpáros?

Látnivalók

 • a Mosel-völgyének mesebeli tája, szőlőültetvényekkel és a kanyargó folyóval
 • az Igeli Oszlop megtekintése, amely UNESCO Világörökség
 • Trier városnézés, amely Németország legrégebbi városa
 • Trier római kori műemlékei, szintén UNESCO Világörökség
 • borkóstoló a Mosel-völgyi borászatokban
 • Cochem vára és az alatta fekvő bájos kisváros
 • Koblenz, Németország egyik legszebb városa

Hasznos Információk

Létszám: minimum 8 fő.

Utazás: A túrához kényelmes kisbuszt biztosítunk, a kerékpárokat egy biztonságos utánfutóval szállítjuk. A csomagszállítást az egész túra során a kisbusz intézni.

Repülőjárat: Budapest - Frankfurt - Budapest (Lufthansa légitársaság)

 

Szállás: Kétágyas elhelyezés igényes hotelekben, panziókban, saját fürdőszobával

Étkezés: reggeli

Felszerelés/Ruházat/Időjárás: Lásd az oldal alján!

Kerékpárút: A Mosel menti kerékpárút jól kiépített és jelzett szinte bárki számára teljesíthető, mert nincsenek benne szintek, végig a folyó völgyében halad.

Túravezetés: Erre a túrára külön túravezetést nem adunk, a lényeg, hogy a kísérőautó minden problémát megold. Minden résztvevő részletes térképet kap, és a saját tempójában tekerheti végig a szakaszokat. Így a gyorsabbaknak nem kell a lassabb tempójú kerekesekhez alkalmazkodni és viszont. Arra törekszünk, hogy mindenki jól érezze magát, tökéletesen ki tudjon kapcsolódni, minden szervezést mi biztosítunk, Nektek csak kerékpározni kell és élvezni a táj szépségét!

Kerékpárbérlés: amennyiben nem rendelkezel saját kerékpárral, vagy nem tudod a túra kezdőpontjára szállítani, úgy lehetőség van kerékpárbérlésre, jó minőségű DEMA hegyikerékpárokat illetve elektromos kerékpárt egyaránt tudunk biztosítani. Itt megtekintheted kerékpárjainkat, kérdés esetén írj nekünk!

A kerékpár: Fontos, hogy erre a túrára jó állapotban lévő kerékpárral gyere (hegyi,- vagy trekking bike), mert a murvás szakaszokon, a lejtőkön fontos, hogy időben meg tudj állni, és nem árt, ha van nálad egy tartalékbelső. Javasoljuk, hogy a túra előtt nézesd át a kerékpárodat egy szervizben.

Hazsnos információk

Részletes program

1. nap: Budapest – Frankfurt am Main (repülővel) – Trier busszal

Indulás Budapestről a 09:40-kor induló Lufthansa járattal. Érkezés 11:25-kor Frankfurt am Mainba. Itt várja a csoportot a busz, innen kb. 2,5-3 óra Trier. A szállások elfoglalása, fakultatív városnézés.


2. nap: Trier – Schengen – Trier 50 km

Reggel beszállunk a buszba és Schengenig a Luxemburgi határig utazunk. A kis település Luxemburg és Németország határán fekszik, a Mosel folyó jelenti a határt a két oldal között. Schengen nem dicsekedhet túl sok látnivalóval, viszont az biztos, hogy a hely „eszmei értéke” hatalmas, elvégre 1985. június 14-én a luxemburgi nagyhercegi család egyik tagjának, Marie Astrid hercegnőnek a nevét viselő, Schengennél horgonyzó hajó fedélzetén írták alá a Schengeni egyezményt. 

A bal parton haladunk először Remichig a kerékpárúton, ahol egy kis francia hangulatot szívhatunk magunkba a sok kávézóval, bisztróval a Mosel széles sétányán. Ki lehet ülni egy szép teraszra, és nézni, ahogy a kiránduló hajók lassan elhaladnak a folyón. Még maradunk Luxemburgban, Wormeldange a luxemburgi borúton fekszik itt található az egyik legnagyobb és híresebb borászat 1465 hektáron. Az adottságokhoz (mészkőtalaj és intenzív napsugárzás) méltó módon kiváló rizlinget készítenek itt. Még Trier előtt elérjük Igel kis települését, amely az igeli oszlopról híres, ez az egyedüli olyan föld feletti ókori síremlék, amely az Alpoktól északra eredeti helyén fennmaradt. A Római Birodalombukása utáni rombolást úgy kerülte el, hogy a középkorban a déli oldalon levő képet Constantius Chlorus és Flavia Iulia Helena (I. Constantinus szülei) egybekelésének tartották. Az igeli oszlopot az UNESCO 1986-ban felvette a Világörökség listájára, Trier római kori műemlékeivel együtt.

Délután még marad idő Trier felfedezésére, amely Németország legrégebbi városa. Augustus császár alapította i.e. 16-ban, később több római császár kedvelt tartózkodási helye lett, ezért is nevezik Roma Secundanak, azaz a Második Rómának. Ennek a korszaknak sehol másutt nem található annyi emléke, mint Trierben. A római idők után a germán törzsek vették át az uralmat felette, ekkor jelentőségét elvesztve kisvárossá vált és ezt a hangulatát máig őrzi, annak ellenére, hogy több mint 100 ezren élnek itt. A Luxemburg határától mindössze 10 km-re található város nemcsak művészeti és kulturális örökségéről, de borairól is méltán híres, Trier Németország egyik vezető borexportőre.


3. nap: Trier – Bernkastel-Kues táv: kb. 65 km.

Triert elhagyva - amerre a szem ellát - a híres borvidék gondozott szőlősorai tűnnek fel. Követjük a folyót, Schweichben a régi komptoronynál érdemes megállni, mert ez valódi ritkaság. Valaha a komp miatt építették a háromemeletes épületet, amelyről kötelet feszítettek keresztül a folyón a másik oldalon lévő toronyhoz. Ezt azonban 1902-ben végül lebontották. Mehringben a Villa Rustica nevű régi helyreállított római villát nézhetjük meg. Emellett itt is megvan még a régi komptorony a Mosel sétányon, amelyből már nem kiabálnak a komposok, de az itt lévő éttermekben ihatunk egy kis frissítő borocskát – ha már egy híres borúton tekerünk. Trittenheimet elhagyva végül Bernkastel-Kuesben ér véget a mai kerékpártúránk. A Középső Mosel-völgyében, a Tiefenbach torkolatánál fekvő ódon városka természetesen a borairól és borkereskedelméről híres. Bernkastler piactere, melyet élénk színű, faragott faházak vesznek körül felejthetetlen látványt nyújt. A tér közepén áll az 1606-ból való Mihály-kút (Michaelsbrunnen). A téren áll a késő reneszánsz stílusú városháza (Rathaus). 


4. nap: Bernkastel-Kues – Cochem kb. 77 km

A mai napunk is a borokról és a borászatról szól. Így természetesen nem maradhat ki a programból egy borászat meglátogatása egy elmaradhatatlan borkóstolóval. Mit szólnátok egy Kröver-Nektarish-hoz, amely nem csak a furcsa neve miatt vált világszerte ismertté. A borkóstolásra a legmegfelelőbb helyszín Traben-Trarbach lesz. Itt megállunk egy helyi borászatban. Természetesen ez fakultatív, de kár lenne kihagyni, ha már itt járunk. A szőlészeteket mintegy megkoronázza a híres Marienburg, ahogy letekint ránk a magasból. Zell következik, amely említésre és megállásra érdemes, itt a Mosel völgye a leginkább összeszűkül, és amerre csak ellátunk, gyönyörű rendben több millió szőlőtőke várja az éltető napfényt és a turistákat. Beilstein a gyönyörű fagerendás házacskával (fachwerk) vár ránk hamarosan, amely olyan szép, hogy Rothenburg an der Moselnek is nevezik. A magaslatokról természetesen várak és kastélyok kísérik utunkat, lejjebb pedig az elmaradhatatlan szőlészetek. Ha a nap is kegyes hozzánk, a táj olyan líraian szép, hogy dalra is fakadhatunk – különösen, ha megállunk borozgatni is egy kicsit útközben. Bruttig-Fankel különösen híres a favázas épületeiről amelyek a Mosel mentén a legrégibbek közé tartoznak. Innen még kb. 7 km a mai szállásunk egy gyönyörű településen Cochemben. Cochem városa a mai nap egyik fénypontja. Már a rómaiak is ódákat zengtek a hely szépségéről, de Cochem környéke ma sem veszített a vonzerejéből. A város felett tornyosul kastélya, amelynek tornyai egy mesevilágba kalauzolnak bennünket. A kilátás fantasztikus a városra, de a belvárost semmiképpen ne hagyjuk ki! A tipikus favázas gerendás házak, a középkori hangulatot idéző kanyargós sikátorai templomokhoz, városfalakhoz és városkapukhoz vezetnek.


5. nap: Cochem – Koblenz kb. 52 km

Reggeli után, ha erőnkből futja, feltekerhetünk Eltz várához (10 km oda-vissza), hiszen azt érdemes megnézni az emelkedő ellenére. Története egészen a XII. századig nyúlik vissza, és igazán súlyos csatát soha nem látott, így az eredeti jellegét hűen megőrizte. Az Eltz patak által körülölelt, sziklára épített román stílusú lakóvár és a környező természet olyan tökéletes egységben van, hogy az ember úgy érzi a tündérmesék világába csöppent. Már csak néhány kilométer vár ránk, hogy elérjük célunkat a Mosel és a Rajna összefolyását Koblenzben. Koblenzet még a Rómaiak alapították, négy középhegység, szőlőhegyek és erdők alkotják az egyedülálló színfalakat a város körül, amelynek több mint kétezeréves történelméről csodaszép templomok és kastélyok, az egykori nemesi udvarok és urasági polgárházak tanúskodnak. Az összefolyás a világhírű „Német Saroknál” található, amelynek szépségét az UNESCO is elismerte, nem véletlenül került fel a világörökségi listára. Ne felejtsünk el búcsúzóul egy üveg bort is elcsomagolni, hogy hazatérve visszamerenghessünk erre a gyönyörű túrára. A szállásunk ebben az ősi városban lesz.


6. nap: Koblenz, repülés haza Frankfurtból Budapestre

Reggeli után még barangolhatunk egyet a városban, a járatunk csak délután indul vissza Budapestre, a táv alig több mint 100 km a Frankfurti repülőtérig. 

Fontos információk

Mit tartalmaz a részvételi díj?

A részvételi díj tartalmazza: 

 • a 5 éjszaka szállás árát középkategóriás panziókban, vendégházakban, 2 ágyas szobákban reggelivel
 • a kerékpárok szállítását kerékpáros utánfutóval Budapestről
 • a csomagok szállítását (fapados járat esetén nem mindegy!) Budapestről
 • részletes térképet és útvonal leírást
 • a borkóstolás árát
 • a túraszervezés költségét és az ÁFA-t

A részvételi díj nem tartalmazza:

 • a repülőjegy árát Budapest és Frankfurt között (kb. 120.000 Ft/fő)
 • az esetleges belépők árát
 • a reggelin felüli étkezések árát
 • az utasbiztosítást
Egyéb tudnivalók

Az ország:

Németország Közép-Európa közepén helyezkedik el, és kb. 82 millió lakosával az Európai Unió legnépesebb országa. A 357.104,07 km² területű német szövetségi államot 16 tartomány alkotja. Németország alapvetően biztonságos országnak minősül. A bűnüldöző szervek munkájának és a bűnmegelőzés hatékonyságának köszönhetően az ország nem tekinthető a bűnözés által fokozottan fertőzöttnek. A külföldi állampolgárok ellen elkövetett erőszakos bűncselekmények száma igen alacsony. Túránk célpontja a Mosel fontos hajóút. A felújított medret 18 zsilippel 1967-ben adták át. Azóta 3000 tonna teherbírású hajók is közlekedhetnek a folyón. Nem véletlenül választottuk a Mosel-völgyét. Páratlanul szép a táj Trier és Koblenz között, és a kerékpárút is kifogástalan. Az utat ugyan szokatlanul meredek hegyek szegélyezik, de mi lent maradunk a folyóvölgyben, így az emelkedőket elkerüljük, csak a szemünket legeltetjük a dombokra, hegyekre felkúszó szőlőültetvények látványán. A Mosel-folyó völgye Németország fehérbort termő vidékei közül a legjelentősebb. Emiatt a festői völgy nemcsak a kerekeseket vonzza, a borturizmus is egyre nagyobb méreteket ölt errefelé. Mi pedig a kettőt ötvöztük 

Időjárás:

Németország a mérsékelt égövben fekszik, mégpedig a közép-európai klímazóna azon részén, ahol az óceáni és kontinentális hatás egyaránt érvényesül. A négy évszak (tavasz, nyár, ősz, tél) mindegyike tipikus hőmérsékleti értékeket és éghajlati adottságokat mutat fel. A terület éghajlata hazánkéhoz hasonló valamivel kisebb nyári-téli hőingadozással és több csapadékkal. Akármikor megyünk, esőkabát, váltóruha mindig legyen nálunk! Ugyanakkor vegyük figyelembe, hogy az út jelentős része naptól nem védett területen vezet, így az erős napsugárzásra is készüljünk napvédő krémmel, és védjük a fejünket a napsugárzástól! A folyó egyébként meghatározó szerepet játszik a kb. 8000 hektárnyi borvidék klímájának alakításában, a napfényt visszaveri a meredek teraszokra, a folyó időjárás-kiegyenlítő pufferként működik, a felszálló pára pedig megakadályozza a kora tavaszi és késő őszi fagyokat.

Egészség:
Utazás előtt érdemes biztosítást kötni. A nagyobb helyeken kórház, a kisebbeken rendelőintézet vagy magánrendelő áll rendelkezésre. Az orvosok többsége általában beszél angolul vagy németül.
Európai Egészségbiztosítási Kártya birtokában a sürgősségi ellátásért nem kell fizetni.  Láz- és fájdalomcsillapítót, görcsoldó, illetve hasmenés elleni szert, ragtapaszt, sebfertőtlenítőt nem javasolt hozni. Gyógyszert nem fogunk tudni adni, kizárólag elsősegélynyújtásban tudunk segédkezni.

Túrák nehézsége:

Ez egy nagyon könnyű túra, amelyen a legkülönbözőbb korosztályok is végigtekernek a nyolctól a nyolcvan évesig. Az út kifogástalan, és igyekeztünk nem túl hosszú napi távokat betervezni, hogy maradjon idő a nézelődésre is. Igaz az első nap még frissen van egy 60 km feletti napunk is, de ezen a sík terepen ez sem okozhat gondot, hiszen 4-5 óra alatt teljesíthető átlagos kondícióval is. A maradék időben pedig lehet borozni és nézelődni. 

Felszerelés/Ruházat

Ruházat:

 • bukósisak (ajánlott),
 • fényvisszaverő mellény (ajánlott), 
 • strapabíró és sportos túraruházat,
 • kényelmes cipő,
 • esőkabát, esőnadrág (ajánlott) melegebb ruhára még nyáron is szükség lehet egy rosszabb időjárás esetén.

Felszerelés:

 • Saját vagy bérelt kerékpár lehetőleg hegyikerékpár, de trekking is megfelelő.
 • Kerékpáros lámpa (ajánlott),
 • kulacs,
 • napszemüveg,
 • hátizsák vagy kerékpáros táska a napi csomagnak, (bérlésre van lehetőség)
 • új típusú személyigazolvány vagy útlevél,
 • napvédő krém,
 • pótbelső, pumpa

Szállás:

Szállásaink középkategóriájú hotelekben, vendégházakban lesznek. A szállások megfelelnek a hasonló kategóriájú magyar szálláshelyeknek.

Biztosítás:

Kötelező! Szeretnénk felhívni a figyelmedet arra, hogy a részvétel feltétele az út teljes időtartamára érvényes utasbiztosítás. Fontos! A biztosítás érvényességét indulás előtt a túravezető ellenőrizheti. Érvénytelen biztosítás hiányában a túrán való részvételt a túravezetők megtagadhatják. Kérjük, nézd meg, van-e érvényes utasbiztosításod! Ebben természetesen tudunk segítséget nyújtani, irodánk az AB-Aegon biztosítóval van kapcsolatban, és rajtunk keresztül is meg lehet kötni a biztosítást. Természetesen nem feltétlenül kell a mi általunk javasolt biztosítást megvásárolni, lehet máshol is, de biztosítással rendelkezni kell az utazás egész időtartamára!

Ugyancsak nagyon erősen javasoljuk a kedvező áru stornó biztosítás megkötését. Senki nem lát a jövőbe, sajnos előfordult, hogy betegség miatt az utolsó pillanatban nem tudott valaki részt venni az utazáson, ilyen esetben pedig a biztosító általában teljes mértékben megtéríti a befizetett összeget, amennyiben utasbiztosítással is rendelkezel!
Fontos tudnivalók

Az ország:

Németország Közép-Európa közepén helyezkedik el, és kb. 82 millió lakosával az Európai Unió legnépesebb országa. A 357.104,07 km² területű német szövetségi államot 16 tartomány alkotja. Németország alapvetően biztonságos országnak minősül. A bűnüldöző szervek munkájának és a bűnmegelőzés hatékonyságának köszönhetően az ország nem tekinthető a bűnözés által fokozottan fertőzöttnek. A külföldi állampolgárok ellen elkövetett erőszakos bűncselekmények száma igen alacsony. Túránk célpontja a Mosel fontos hajóút. A felújított medret 18 zsilippel 1967-ben adták át. Azóta 3000 tonna teherbírású hajók is közlekedhetnek a folyón. Nem véletlenül választottuk a Mosel-völgyét. Páratlanul szép a táj Trier és Koblenz között, és a kerékpárút is kifogástalan. Az utat ugyan szokatlanul meredek hegyek szegélyezik, de mi lent maradunk a folyóvölgyben, így az emelkedőket elkerüljük, csak a szemünket legeltetjük a dombokra, hegyekre felkúszó szőlőültetvények látványán. A Mosel-folyó völgye Németország fehérbort termő vidékei közül a legjelentősebb. Emiatt a festői völgy nemcsak a kerekeseket vonzza, a borturizmus is egyre nagyobb méreteket ölt errefelé. Mi pedig a kettőt ötvöztük 

Időjárás:

Németország a mérsékelt égövben fekszik, mégpedig a közép-európai klímazóna azon részén, ahol az óceáni és kontinentális hatás egyaránt érvényesül. A négy évszak (tavasz, nyár, ősz, tél) mindegyike tipikus hőmérsékleti értékeket és éghajlati adottságokat mutat fel. A terület éghajlata hazánkéhoz hasonló valamivel kisebb nyári-téli hőingadozással és több csapadékkal. Akármikor megyünk, esőkabát, váltóruha mindig legyen nálunk! Ugyanakkor vegyük figyelembe, hogy az út jelentős része naptól nem védett területen vezet, így az erős napsugárzásra is készüljünk napvédő krémmel, és védjük a fejünket a napsugárzástól! A folyó egyébként meghatározó szerepet játszik a kb. 8000 hektárnyi borvidék klímájának alakításában, a napfényt visszaveri a meredek teraszokra, a folyó időjárás-kiegyenlítő pufferként működik, a felszálló pára pedig megakadályozza a kora tavaszi és késő őszi fagyokat.

Egészség:
Utazás előtt érdemes biztosítást kötni. A nagyobb helyeken kórház, a kisebbeken rendelőintézet vagy magánrendelő áll rendelkezésre. Az orvosok többsége általában beszél angolul vagy németül.
Európai Egészségbiztosítási Kártya birtokában a sürgősségi ellátásért nem kell fizetni.  Láz- és fájdalomcsillapítót, görcsoldó, illetve hasmenés elleni szert, ragtapaszt, sebfertőtlenítőt nem javasolt hozni. Gyógyszert nem fogunk tudni adni, kizárólag elsősegélynyújtásban tudunk segédkezni.

Túrák nehézsége:

Ez egy nagyon könnyű túra, amelyen a legkülönbözőbb korosztályok is végigtekernek a nyolctól a nyolcvan évesig. Az út kifogástalan, és igyekeztünk nem túl hosszú napi távokat betervezni, hogy maradjon idő a nézelődésre is. Igaz az első nap még frissen van egy 60 km feletti napunk is, de ezen a sík terepen ez sem okozhat gondot, hiszen 4-5 óra alatt teljesíthető átlagos kondícióval is. A maradék időben pedig lehet borozni és nézelődni. 

Felszerelés/Ruházat

Ruházat:

 • bukósisak (ajánlott),
 • fényvisszaverő mellény (ajánlott), 
 • strapabíró és sportos túraruházat,
 • kényelmes cipő,
 • esőkabát, esőnadrág (ajánlott) melegebb ruhára még nyáron is szükség lehet egy rosszabb időjárás esetén.

Felszerelés:

 • Saját vagy bérelt kerékpár lehetőleg hegyikerékpár, de trekking is megfelelő.
 • Kerékpáros lámpa (ajánlott),
 • kulacs,
 • napszemüveg,
 • hátizsák vagy kerékpáros táska a napi csomagnak, (bérlésre van lehetőség)
 • új típusú személyigazolvány vagy útlevél,
 • napvédő krém,
 • pótbelső, pumpa

Szállás:

Szállásaink középkategóriájú hotelekben, vendégházakban lesznek. A szállások megfelelnek a hasonló kategóriájú magyar szálláshelyeknek.

Biztosítás:

Kötelező! Szeretnénk felhívni a figyelmedet arra, hogy a részvétel feltétele az út teljes időtartamára érvényes utasbiztosítás. Fontos! A biztosítás érvényességét indulás előtt a túravezető ellenőrizheti. Érvénytelen biztosítás hiányában a túrán való részvételt a túravezetők megtagadhatják. Kérjük, nézd meg, van-e érvényes utasbiztosításod! Ebben természetesen tudunk segítséget nyújtani, irodánk az AB-Aegon biztosítóval van kapcsolatban, és rajtunk keresztül is meg lehet kötni a biztosítást. Természetesen nem feltétlenül kell a mi általunk javasolt biztosítást megvásárolni, lehet máshol is, de biztosítással rendelkezni kell az utazás egész időtartamára!

Ugyancsak nagyon erősen javasoljuk a kedvező áru stornó biztosítás megkötését. Senki nem lát a jövőbe, sajnos előfordult, hogy betegség miatt az utolsó pillanatban nem tudott valaki részt venni az utazáson, ilyen esetben pedig a biztosító általában teljes mértékben megtéríti a befizetett összeget, amennyiben utasbiztosítással is rendelkezel!

Törzsutas kedvezmény
Törzsutas vagy?
Utazz Velünk és válj törzsutassá! Mi itt a Helian-nál megbecsüljük a hűséges túrázóinkat, ezért már a 3. utazástól számítva igényelhető az 5%-os kedvezményre feljogosító törzsutas kedvezményünk, ami az 5. utazástól számítva már 7%-ra rúg. Megéri Nálunk szervezni a túráid!


made by Marketing Soul Kft.
Túra neve


Keresés
A Helian - utazási iroda Csapatának kifejezetten fontos a természetvédelem és a fenntartható, környezettudatos mindennapok éppen ezért kérjük, hogy oldalainkat ne nyomtasd ki. Amennyiben valamilyen tartalmat szeretnél szöveges formában elérni kérjük, hogy vedd fel Velünk a kapcsolatot elérhetőségeink egyikén.

Tegyen a fenntartható mindennapokért!

Köszönjük!

Üdvözlettel, a Helian - utazási iroda Csapata