Kerékpártúra a Jeruzalemi borvidéken Szlovéniában (3 nap/2 éj)
dátum: 2022-05-06 - 2022-05-08
Helian - túrázás
Kerékpártúra
3
közepes
van szabad hely
Helian - túraidőtartam
3

Helian - túraidőtartam
2
időtartam
Szlovéniában két folyó, a Mura és Dráva közét járjuk be, ahol csodálatos rizs teraszokra emlékeztető tájon található a jeruzalemi borvidék. Ezt hívják a szlovén Toszkánának – méltán. A helyi borok, ételek, a táj szépsége semmivel nem marad el az olasz megfelelőjétől. A program nagyon gazdag, hiszen tekerünk a Dráva és a Mura mentén, megnézzük a Dobronaki orchidea parkot, és ellátogatunk a szerelem szigetére, valamint a Légrádi vinárium kilátótoronyba és a muraszombati Expanoba is.

Normál ár
95.900 Ft / fő
Előleg 38.000 Ft / fő
Jelentkezési határidő 2022-04-15
Helian
Előfoglalási ár
89.900 Ft / fő
Előleg 36.000 Ft / fő
Előfoglalási határidő 2022-01-31Felkeltette az érdeklődésed a túra? Szeretnél életre szóló élményekkel gazdagodni? Nincs más dolgod, mint kattints a "Jelentkezem" gombra és pár egyszerű lépéssel meg is vagy!

Részvételi díj

A részvételi díj tartalmazza:

 • az utazás költségét  Pécsről/Budapestről oda-vissza
 • a kerékpárok szállítását utánfutóval
 • 2 éjszaka szállást kétágyas elhelyezéssel reggelivel
 • a kísérőautó és a csomagszállítás költségét
 • a túravezetést 
 • az utazásszervezést

A részvételi díj nem tartalmazza:

 • a reggelin felüli étkezések díját
 • nem tartalmazza a javasolt e-bike bérlését (7000 Ft/nap)
 • a belépőket
 • a biztosítás költségét


Miért válaszd ezt a túrát?

 • A jeruzalemi borvidék Szlovénia egyik leglátványosabb tája, a dombokon a szőlősorok mint rizsteraszok sorakoznak
 • Gasztronómiai szempontból is kényeztető túra, a helyi ételek, és borok méltán érdemelték ki az elismerést a határokon túl is
 • Sokféle program lesz a kerékpározás mellett, orchidea farm, Lendva a kilátótoronnyal, olajmalom látogatás és kóstolás, sonkakóstolás stb.
 • Tájilag is változatos a program, a Murától a Dráváig gyönyörű természeti környezet váltakozik a teraszos dombos borvidék kultúrtájával

 

Látnivalók

 • Lendva Vinarium kilátótorony (4 ország tájait láthatod innen)
 • Dobronak orchideafarm (4 hektáron 2 millió orchideát termelnek)
 • Jeruzalem borvidék
 • Puklavec borászat
 • Središče ob Dravi olajmalom és kóstoló
 • A gyönyörű Dráva part
 • A Szerelem szigete a Murán
 • Expano látogatóközpont Muraszombaton
 • Kodila sonkaház

Hasznos Információk

Létszám: 6-7 fő, KIS CSOPORT!

Utazás: Pécsről/Budapestről indulva kisbusszal utazunk Jeruzalembe, az utolsó napon vissza.

Szállás: Szállásunk középkategóriájú panzióban lesz reggelivel.  

Étkezés: a túra ára tartalmazza a reggelit is! A kerékpártúrákra szendvics és innivaló (minimum 1 liter/fő) szükséges. 

Fontos! A túra részvételi díját 365 Ft/ 1 EUR árfolyamig tudjuk tartani. Ha az euró (EUR) ára az utazás indulását megelőző 35. napon ezt meghaladja, akkor árkorrekcióra kényszerülhetünk. 

Csomagszállítás: a túra alatt kísérőautó viszi a csomagjainkat, nekünk csak a napi felszerelést kell a kerékpáron vinnünk.

Kerékpárszállítás: utazási irodánk biztosítja a kerékpárok szállítását Pécsről/Budapestről a túra kezdőpontjára, majd vissza. 

Felszerelés/Ruházat: lsd. a lap alján

Kerékpárbérlés: Erre a túrára javasoljuk az e-bike-ot! Nincs sok szint (700 méter), de sok rövid és igen meredek emelkedő tarkítja az útvonalat. Meg lehet tenni sima kerékpárral is, de ehhez megfelelő kondíció kell. Tőlünk is tudsz ilyet bérelni, nézd meg a honlapon a "Hasznos" címszó alatt, vagy kattints erre a linkre, itt megtekintheted a bérelhető bringáinkat! Fontos, hogy amennyiben a saját kerékpárodat hozod, az megfelelő műszaki állapotban legyen, a gumik, a fékek, a váltó, és kerüljétek a kosárkával felszerelt kerékpárt, mert nem tudjuk felrakni az utánfutóra!

 

Hazsnos információk
Benovics Gábor
Benovics Gábor
túravezető
Gábor az egyik legtapasztaltabb túravezetőnk, aki szinte minden kontinensen megfordult már, de azt is jól ismeri, ahol még soha nem járt, hiszen térképen is utazik már gyerekkora óta, és a Pécsi Tudományegyetem Földrajzi Intézetében végezte doktorandusz tanulmányait. Az utazási iroda szervezésének egyik motorja, de a pécsi Vagabond Világjáró Klubban is rendszeresen találkozhatsz vele, mint előadóval, vagy mint szervezővel.
Vezet magashegyi trekkinget, kerékpártúrákat és vízitúrákat egyaránt. Négy nyelven beszél, és a honlapon megtalálható fotók jelentős részét is ő készítette. ----------- Az életem folyamatos utazás, ha nem testben, akkor lélekben - a térképeket böngészve. A térkép a barátom, ha figyeltem, új kalandra hívott, távoli tájakra csábított, és én mindig újabb és újabb utakat terveztem és tervezek ma is. Az élet rövid, és a világ még mindig olyan sok értéket tartogat a látó ember számára, hogy úgy érzem még nagyon sok idegen tájat és kultúrát kell felfedeznem. Az élményeket, a felhalmozott tudást szívesen megosztom másokkal, szeretném megmutatni azokat a csodákat, amiket láttam, átadni valamit, hogy minél többen érezzék a fontosságát ennek a világnak a megőrzésére. A Himalája hegyei között éppen úgy otthon érzem magam, mint a Kiskunság homokbuckái között, az Adria szigetein, mint a Mekong deltavidékén, New York felhőkarcolói között, mint a Dráva vízi világában.

Részletes program

1. nap: Pécs - Budapest – Lendva – Dobronak – Jeruzalem kisbusszal fakultatív kerékpározás

Indulás a reggeli órákban Budapestről, érkezés Lendvára dél körül. Itt teszünk egy rövid sétát a belvárosban és a várban, majd felmegyünk a Vinárium kilátótoronyhoz. A kör alakú torony 53,50 méter magas, a tetején egy üvegezett kilátót alakítottak ki, ahonnan egyszerre látjuk be a négy ország, Szlovénia, Magyarország, Horvátország és Ausztria területét. Innen a Dobronaki orchideafarmra látogatunk, amely Közép-Európa egyetlen ilyen látványossága. 160 féle orchideát termesztenek itt. Nemcsak orchideákban gyönyörködhetünk, hanem láthatunk kávécserjét, kakaóbabot, ananászt (fogadjunk nem láttad még, hogy terem), papayát, banánféléket, borsot, vagy éppen vaníliát. Innen a Jeruzalemi borvidékre utazunk, ahol elfoglaljuk a szállásunkat, és egy gyönyörű kilátással rendelkező teraszon vacsorázunk helyi ételeket és borokat kóstolva. Ha van kedvünk, vacsora előtt még tehetünk egy kis kört, hiszen a szállásunk bent van a borvidék szívében.


2. nap: Jeruzalem borvidék kerékpártúra 54 km 700 méter szint

Reggel egy fantasztikus pezsgős reggelit követően vidám hangulatban vágunk neki ennek a lenyűgözően csodálatos tájnak, ahol a szőlősorok, mint Kínában a rizsteraszok hálózzák be a dombokat amerre a szem ellát. Először megállunk a kis Jeruzalemben, amely a keresztes lovagoktól kapta a nevét, mert annyira lenyűgözte őket a táj szépsége, hogy azt mondták – ez a valódi Jeruzsálem. Jeruzalem egy nagyon kis település, alig 19 házikóval, és egy kis templommal. A templomot állítólag a keresztes lovagok alapították, visszatértükkor adtak így hálát, hogy túlélték a harmadik keresztes hadjáratot a 12. században. Egyikük hozhatta ide az igazi Jeruzsálemből a Fájdalmas Szűzanya szobrát. A helyet azóta emlegetik Jeruzalem néven.

Meglátogatjuk a híres Puklavec családi borászatot is, amely talán a leghíresebb a régióban. Martin Puklavecnek az alapítónak volt egy álma: megcsinálni a legfinomabb borokat - borvidéki összefogás keretében.  Ez a cél lebeg a mai napig a család mai generációjának tagjai előtt. Megkóstoljuk a leghíresebbet a Sipont, amely a mi furmintunknak felel meg. A térség azonban nemcsak a borról, hanem a tökmagolajról is híres, és Srediscében megnézünk egy olajmalmot is, ahol lehet kóstolni is. A Središče ob Dravi JERUZALEM SAT olajmalom története 1919-ig nyúlik vissza, amikor megkezdődött az első tökolaj-előállítás. Innen lemegyünk a Drávához, egy gyönyörű homokos partszakaszra, majd a Dráva mentén Ormozig tekerünk. Innen térünk vissza a szállásunkra, de útközben még benézünk a Brenholc fogadóba is, ahonnan tiszta időben egészen a Balatonig is el lehet látni.


3. nap: Jeruzalem – a szerelem szigete busszal – Muraszombat 20 km – busszal Budapest/Pécs

Egy újabb testet-lelket feltöltő reggelit követően elbúcsúzunk a jeruzálemi borvidék csodáitól, de még vár ránk ma is több látnivaló. Először busszal a Szerelem szigetére utazunk. Itt újra elővesszük a kerékpárokat, mert érdemes egyet bringázni a Mura vidékén is. A szerelem szigetén található egy fából készült régi vízimalom, amit megnézünk, majd tovább tekerünk a Mura folyót követve eleinte földúton, majd alsórendű utakon Muraszombatig. Itt megnézzük az Expano-t. Ez talán a legjobb ilyen intézmény egész Szlovéniában, amely részben bemutatja a Mura vidékét (ettől az évtől része az öt országra kiterjedő UNESCO bioszféra rezervátumnak), és a tavon tudunk SUP-olni, szörfözni, vagy egyet evezni. A mai napunk utolsó attrakciója egy sonkabolt, amely ugyancsak híres a környéken. A muravidéki hidegen füstölt érlelt sonka eredetvédett termék, Szlovénia egyik legismertebb kulináris ínyencsége. A Kodila család érlelőháza agyagból készült, nádtetővel. Minimum 12 hónapig készül a sonka, 4 hónapig sóban és fűszerekkel érlelik 6 °C-on, 1-2 napig 40 °C-on bükkfán füstölik, 2-3 hónapig szárad, majd kezdődik a hónapokig tartó érlelés 15 °C-on. A Kodila sonkaházban megtekinthetjük az érlelést, sonkán kívül vásárolhatunk pástétomokat, mangalicaterméket, tökmagos szalámit, és az asztalok mellett meg is kóstolhatjuk a termékeket. Innen már elindulunk hazafelé Budapesten keresztül Pécsre.


Fontos tudnivalók

Szlovénia

Nagyon jól szervezett, tiszta ország, "Kelet-Európa Svájca", területe 20 273 négyzetkilométer, azaz kb. 4,5-ször kisebb, mint Magyarország, a lakossága kb. 2,07 millió (2021-es becslés). Szlovéniában számos nemzeti park és rezervátum található, mi  jeruzalemi nemzeti parakbana fogunk kalandozni.  

 Egészség:
A nagyobb helyeken kórház, a kisebbeken rendelőintézet vagy magánrendelő áll rendelkezésre. Az orvosok többsége általában beszél angolul vagy németül. Európai Egészségbiztosítási Kártya birtokában a sürgősségi ellátásért nem kell fizetni.  Láz- és fájdalomcsillapítót, görcsoldó, illetve hasmenés elleni szert, ragtapaszt, sebfertőtlenítőt nem javasolt hozni. Gyógyszert nem fogunk tudni adni, kizárólag elsősegélynyújtásban tudunk segédkezni.

Pénzügyek:

Szlovénia hivatalos pénzneme az euro. Váltópénze az euro cent. A pénzérméket 1, 2, 5, 10, 20 és 50 centes, 1 és 2 eurós, a bankjegyeket 5, 10, 20, 50, 100, 200 és 500 eurós címletekben adták ki. 
Hitelkártya és utazási csekk (American Express) korlátozás nélkül ki-és bevihető az országba. A dombornyomásos hitelkártyát (Visa, Maestro, Eurocard Mastercard) szinte minden étteremben, üzletben, bevásárlóközpontban elfogadják. 
Pénzváltásnál figyeljünk arra, hogy a forint nem konvertibilis valuta, tehát kint nem tudnak forint ellenében eurót vásárolni. 
Eurót pénzváltó irodákban, bankokban, repülőtereken, pályaudvarokon, esetenként a szállodákban válthatunk.

Mindenhol lehet bankautomatákat találni. A készpénzfizetés kizárólag euróban bonyolódik.

Elektromosság:
Az elektromos hálózatban 220 V feszültségű, 50 Hz-s váltóáram kering. Az európai szabvány szerinti dugaszoló aljakat használnak.

 Túrák nehézsége:

Ez egy közepesen nehéz túra. A táv nem hosszú, az első nap csak fakultatív bringázás van a borvideken, de a terepviszonyok olyanok, hogy gyorsan összejönnek a szintek. A második napon - amely a legszebb, a borvidék szívében, sok kisebb-nagyobb emelkedő és lejtő vár rátok. Van köztük nem egy, amely 10-14%-ot is eléri. Nem véletlenül hívják szlovén Toszkánának, itt is vagy lefelé gurulsz, vagy felfelé tekersz. Emiatt is javasoljuk az e-bike-ot. Az utolsó napon már nagyon rövidet megyünk, és az viszont sík terepen lesz.

Szükséges felszerelés:

Ruházat: 

 • bukósisak (ajánlott)
 • fényvisszaverő mellény (ajánlott)
 • strapabíró és sportos túraruházat
 • kényelmes cipő
 • esőkabát
 • esőnadrág (ajánlott)
 • melegebb ruhára még nyáron is szükség lehet egy rosszabb időjárás esetén  
 • Felszerelés: 

 • saját vagy bérelt kerékpár, esetleg e-bike
 • kerékpáros lámpa (ajánlott)
 • kulacs, napszemüveg
 • hátizsák vagy kerékpáros táska a napi cuccnak 
 • új típusú személyigazolvány vagy útlevél
 • napvédő krém

Biztosítás:

Utazási szerződésünk értelmében minden utasunknak rendelkeznie kell balesetbiztosítással. Nem kötelező irodánknál kötni, de célszerű az általunk javasolt AEGON betegség-, baleset-, poggyász-, és kerékpár biztosítást választani.

 Felhívjuk figyelmedet, hogy amennyiben utazást megelőzően baleset, betegségtovábbá házastárs, élettárs, szülő és kiskorú gyermek balesete vagy súlyos betegsége, továbbá jelentős értékű káresemény (tűz, elemi kár, harmadik személy által okozott bűncselekmény) végett az utazáson nem tudna részt venni, úgy a Biztosító csak abban az esetben téríti meg az utazás árát, ha az Utas az utazásra való jelentkezéssel egy időben utazási irodánknál útlemondási biztosítást köt!

Van már COVID storno biztosításunk is, amely nagy segítség arra az esetre, ha mégis az utolsó pillanatban megbetegednél, vagy pozitív tesztet produkálnál. A „Z1” jelû záradék (covid storno) alkalmazása esetén biztosítási eseménynek számít a biztosított COVID-19 fertôzés miatti hatósági karanténba kerülése a kockázatviselés kezdetét követôen, de legfeljebb az elutazás elôtt 10 nappal. Ha a foglalásnál párok/házastársak jelentkeznek és csak az egyiküknek lesz pozitív a tesztje, akkor is mind a kettőjüknek fizet a biztosító, tehát párok esetében nem lesz gond, hogy az egyik utazik, a másik nem.

 Megjegyzés:

Két alapvető kérésünk van! Kérünk mindenkit, hogy a többi utas érdekében is maximum két darab táskát hozzon mindenki magával, lehetőleg nem meghaladva a 20 kg-ot! A másik, hogy kérjük a kosaras és a túrázásra alkalmatlan műszaki állapotban lévő kerékpárok mellőzését! Részben nem fogjuk tudni ezeket megfelelően felrakni a kerékpárszállító utánfutóra a kosár miatt, részben arra nincs kapacitásunk, hogy teljes nagyjavítást végezzünk a kerékpáron (fékek, gumik állapota stb). Ez esetben inkább béreljetek tőlünk kerékpárt!

Éld át velünk a kalandot!
Kerékpárral a jeruzalemi borvidéken


Törzsutas kedvezmény
Törzsutas vagy?
Utazz Velünk és válj törzsutassá! Mi itt a Helian-nál megbecsüljük a hűséges túrázóinkat, ezért már a 3. utazástól számítva igényelhető az 5%-os kedvezményre feljogosító törzsutas kedvezményünk, ami az 5. utazástól számítva már 7%-ra rúg. Megéri Nálunk szervezni a túráid!


Jelentkezem!


Túra neve


Keresés
A Helian - utazási iroda Csapatának kifejezetten fontos a természetvédelem és a fenntartható, környezettudatos mindennapok éppen ezért kérjük, hogy oldalainkat ne nyomtasd ki. Amennyiben valamilyen tartalmat szeretnél szöveges formában elérni kérjük, hogy vedd fel Velünk a kapcsolatot elérhetőségeink egyikén.

Tegyen a fenntartható mindennapokért!

Köszönjük!

Üdvözlettel, a Helian - utazási iroda Csapata