Kerékpártúra a Garda-tónál {5 nap/4 éjszaka}
2020-10-21-tól 2020-10-25-ig
Helian - túrázás
Kerékpártúra
3
közepes
van szabad hely
Helian - túraidőtartam
5

Helian - túraidőtartam
4
időtartam
Észak-Olaszország legszebb tava. A Garda tavat mindenki ismeri, de a környéken még számos gyönyörű kis tavacskát, tengerszemet, vízesést apró kis falvakat, városkákat fedezünk fel

Helian
Normál ár
175.000 Ft / fő
Előleg 70.000 Ft / fő
Jelentkezési határidő 2020-10-01Felkeltette az érdeklődésed a túra? Szeretnél életre szóló élményekkel gazdagodni? Nincs más dolgod, mint kattints a "Jelentkezem" gombra és pár egyszerű lépéssel meg is vagy!

Részvételi díj

A részvételi díj tartalmazza: 

 • az utazást Budapesttől a Garda-tóhoz 9 személyes kisbusszal
 • 4 éjszaka szállást hotelben, kétágyas szobákban reggelivel
 • a csomagszállítást, valamint a kerékpárok szállítását
 • kísérőautót a kerékpártúra alatt
 • a túravezetést
 • a túraszervezést

A részvételi díj nem tartalmazza:

 • a további étkezéseket 
 • a hajózások árát
 • belépődíjakat
 • a biztosítást


Miért válaszd ezt a túrát?

A túrához csak 2 nap szabadság szükséges, és a Garda-tó és környéne, a magashegyi környezet a tengereszemekkel, a türkizkék Tenno-tóval, mely Olaszország legtisztább vízű tava valóban lenyűgöző. Nem hagyjuk ki a Varone vízesést, útba ejtjük az Adige-völgyét Trentoval, amely Olaszország talán legjómódubb városa, tele történelmi nevezetességekkel.

Látnivalók

 • Varone vízesés
 • Tenno-tó
 • Garda-tó
 • Limone és Riva del Garda
 • Trento

Hasznos Információk

Létszám: 7 fő.

Utazás: Autóbusszal Budapesttől a Garda-tóhoz - vissza Budapestre (900 km)

Szállás: Szállásaink a Garda-tóhoz közel Torboléban középkategóriáju hotelben lesz kétágyas elhelyezéssel

Étkezés: Reggeli

Fontos! A túra részvételi díját 340 Ft/ 1 EUR árfolyamig tudjuk tartani. Ha az euró (EUR) ára az utazás indulását megelőző 35. napon ezt meghaladja, akkor árkorrekcióra kényszerülhetünk. 

Csomagszállítás: a túra alatt kísérőautó viszi a csomagjainkat, nekünk csak a napi felszerelést kell a kerékpáron vinnünk.

Kerékpárszállítás: utazási irodánk biztosítja a kerékpárok szállítását Budapestről/Pécsről a túra kezdőpontjára, majd vissza. 

Felszerelés/Ruházat: lsd. a lap alján

 

 

Hazsnos információk
Kőszegi Tamás
Kőszegi Tamás
túravezető
Tamás főként Európában mozog otthonosan: például Olaszországban, ahol télen síoktatóként, nyáron szörfoktatóként tevékenykedik, valamint Franciaországban, ahol ösztöndíjas volt Bretagne-ban. Beszél németül, angolul, franciául, olaszul és spanyolul, ami nagyban segíti az adott vidék és kultúra felfedezésében, valamint a nem várt helyzetek megoldásában.

Részletes program

1. nap: utazás busszal Pécsről - Budapestről a Garda-tóhoz Torboléba, este a szállás elfoglalása (kb. 900 km)

A kora reggeli órákban indulunk Budapestről. Az utasok kényelmét szem előtt tartva a gyülekezőhelyet még egyeztetjük indulás előtt. Utunkat kisebb-nagyobb pihenőkkel megszakítva este érkezünk meg Torboléba, mely a Garda-tó északi oldalánál fekszik. Itt a szállásunk egy háromcsillagos hotelben lesz kétágyas szobákban úszómedencével. Este tudunk itt egy jót vacsoráznim számtalan kellemes étterem közül válogathatunk, és sétálhatunk egyet a Garda-tó partján, vagy ha elég bátrak vagyunk úszhatunk a medencében.


2. nap: kerékpártúra: Tenno-tó - Varone vízesés - Botanikus kert – Arco - Torbole (táv: 28 km)

Reggelit követően buszba ülünk és elutazunk a híres Varone vízeséshez, és a hozzá kapcsolódó botanikus kerthez. A vízesés egyediségét az adja, hogy egy sziklakürtőben zubog alá a patak vize.  A vízesésnél egy csodálatos botanikus kertet is megcsodálunk, hiszen ebben a speciális mikroklímában, amely itt kialakult egészen érdekes távoli vidékekről származó növények is otthonra leltek. A vízesés vízét földalatti patakokon keresztül nyeri a Tenno-tóból, amely a következő állomásunk lesz.  Ez a kis tavacska 570 m-es tengerszint feletti magasságban fekszik, és egyes források szerint ez Olaszország legtisztább tava. Csodás erdő és meredek hegyoldalak veszik körbe, valamint egy gyalogösvény, melyen körbesétáljuk a tavat. Innen átbuszozunk a szomszédos Sarco völgyébe. Sarchoban kerékpárra pattanunk, és megkezdjük látványos ereszkedésünket a hosszú szerpentinen. Kis településeket is érintünk, többnyire lefelé gurulva. Útközben megállhatunk egy frissítő Aperol Spritzre, vagy egy könnyű ebédre. Hamarosan feltűnik Arco vára. Arco elegáns gyógyhely, Riva del Gardától északra húzódó Sacra-völgyben fekszik. A jellegzetes táj a meredek sziklacsúcson tornyosuló erőd romjaival már messziről is felismerhető. A város legrégebbi negyede az Arco várának romjait őrző szikla lábánál bújik meg. Az óváros festői zugokkal, átjárókkal, kutakkal és kapukkal tarkított. Különösen hangulatosak a régi paloták és a kovácsoltvas kapuk. Arco friss levegője vonzza a hegyi kerékpározás és a sziklamászás kedvelőit. A település már a XIX. század második felében is ismert üdülőhely volt, hihetetlenül mérsékelt klímának köszönhetően Arcot Tirol Nizzájának is nevezik. Felsétálhatunk az olajfák árnyékában egy ösvényen a 126 méter magas sziklafalra épült várba, ahonnét csodálatos panoráma tárul elénk a Monte Brione-ra és a tóra. Ha már alaposan kiélveztük a látványt, akkor újra kerékpárjainkra pattanhatunk és egy nagyon szép úton, leander ösvényeken vagy éppen szőlőültetvények mellett eltekerünk Torboléba. A Garda-tó menti Torbóléban számos étterem kínál fantasztikus tengeri gyümölcsökkel telepakolt spagettiket.


3. nap: kerékpártúra: Ampola-tó –Ledro-tó– Riva del Garda – Limone – Torbole Táv: 32 km, szint: fel 20 m, le 740 m.

Kerékpártúra a Ledro-völgyben: ezúttal a Garda-tó nyugati oldalán emelkedő hegyekről gurulunk le a tópartra. A kiindulási pontunkat ismét autóbusszal közelítjük meg, miközben áthaladunk egy végtelennek tűnő alagúton is. A kerékpártúránk kiindulópontja a 724 m magasan található apró Ampola-tónál lesz. Ezután Tiarno és Bezzecca hegyi falvakon keresztül a csodaszép fekvésű Ledro-tóhoz (652 m) érkezünk többnyire kis utakon, védett kerékpárúton. A tó mentén néha felfelé kell tekerni földutakon, de nem lesz nagyon kimerítő. A tavat megkerülve eldönthetjük, hogy beszállunk a kísérőbuszba, vagy vállaljuk a kalandot tovább. Innen egy darabig a meredeken lefelé vezető forgalmasabb autóútra kényszerülünk – nem lévén más alternatíva, majd egy köves ösvényen folytatjuk. Végül kiérünk egy étteremhez, ahol kifújhatjuk magunkat, és jöhet a mai Aperol. Innen lefelé haladunk tovább egy igazi montis terepen Rengetegen bringáznak errefelé, minden korosztály képviselteti magát, a gyakorlott bringások száguldanak el mellettünk. Érdemes többször kiállni, mert a látvány elképesztő. A Garda-tó vidékének egyik legszebb bringás útvonalán haladunk, alattunk a fodrozódó vízfelszínen szörfösök suhannak. A Garda-tóra innen nyílik az egyik legszebb panoráma. Hamarosan azonban leérünk a tópartra, Riva del Garda óvárosába. Itt tartunk egy ebédszünetet. A buszunk vigyáz valahol a kerékpárjainkra, mert érdemes egy fakultatív hajózásra menni Limone városába. Ez a város is különleges élményt nyújt számunkra, így itt is eltöltünk egy kis időt, amíg felfedezzük hangulatos utcácskáit, és a citromtermesztés minden zeg-zugból előköszönő emlékeit. Délután hajóval utazunk vissza Riva del Garda-ba. Innen visszabringázunk a szállásra - Torboléba.


4. nap: Torbole – Dorsino – Mezzolombardo – Trento – Torbole 63 km (450 méter szint fel és 900 méter szint le)

Ma egy kicsit nehezebb napunk lesz, először a buszunkkal elutazunk egy kis hegyi faluba Dorsinoba. A túra innen fog indulni a hegyek közül egy alacsony forgalmú közúton. Eleinte főleg felfelé haladunk a Molvenó tóig, ahonnan szép kilátásunk lesz a Dolomitok fenséges hegyvonulataira. Innen még tovább tekerünk Andalo falucskáig, amely már 1300 méter magasan található, és a síelés szerelmesei biztosan ismerik, kiváló síterep. Andalotól már lefelé haladunk az Adige-völgye irányába egészen Mezzolombardoig. Itt becsatlakozunk a híres Claudia Augusta kerékpárútjába, amelyen még megteszünk 28 km-t Trentó- ig. A város egyike az ország leggazdagabb és legvirágzóbb városainak, a tartomány pedig a leggazdagabb egész Olaszországban. A belváros igazi kis ékszerdoboz, rendezett, tiszta és gazdagságról árulkodik. Festett falú paloták, színes spalettás ablakok, kis utcácskák hívnak sétára a trattoriák a fagyizók, és a pékségekből kiáradó finom illatok hoznak kísértésbe. Trento méltó megkoronázása a kerékpártúránknak, amely itt fejeződik be. Busszal utazunk vissza a Garda-tóhoz a szállásunkra.


5. nap: Torbole - Budapest - Pécs utazás haza (900 km)

Reggel korán kelünk, gyorsan bepakolunk a buszunkba, mert hosszú út áll előttünk Budapestig érkezés az esti órákban.

Fontos tudnivalók

Az ország, térség:

 Olaszországba, akárcsak, az Európai Unió többi országába, személyi igazolvánnyal utazhatunk. A közbiztonság a hírhedt olasz maffia ellenére egyáltalán nem rosszabb a többi európai országhoz viszonyítva. Itt is pontosan ugyanúgy kell vigyáznunk értékeinkre, mint máshol, a kerékpárjainkat ne hagyjuk őrizetlenül, illetve használjunk jó minőségű lakatot, ha értékesebb kerékpárt viszünk magunkkal.

A Lago di Garda Olaszország legnagyobb tava, kerülete körülbelül 150 kilométer. Igazi turisztikai gyöngyszem, ahol az alpesi és a mediterrán hangulat különleges elegye fogadja a látogatót. Az Alpok déli lába és a Pó-síkság között fekszik Budapesttől körülbelül 8-10 órányi autóútra és mintegy 900 kilométernyi távolságra.

 

Időjárás:

 Az októberi időszak optimális a Garda tóhoz. Ilyenkor a levegő hőmérséklete 24-28 fokos, bár záporok, zivatarok megzavarhatják a túránkat, tartós több napos eső nem valószínű. 

 

Valuta, költőpénz:

Olaszországban az euró (EUR vagy €) a hivatalos fizetőeszköz. A piacok és a kis üzletek kivételével szinte mindenhol fizethetünk bankkártyával is, de célszerű, ha van nálunk mindig kisebb címlet is a vásárlásokhoz.

 

Túrák nehézsége:

 A kerékpártúrákat úgy állítottuk össze, hogy átlagos bringásnak nemtől és kortól függetlenül ne jelentsen nehézséget. A túrát 60 év felettiek is teljesítették. Ennek ellenére ügyesség kell hozzá, mert vannak földes utas, köves szakaszok is benne, bár ez viszonylag ritka és csak a második napon fordulhat elő. A kerékpárutak többnyire lefelé vezetnek, de ez nem jelenti azt, hogy soha nem lesz emelkedő. Végül is azért jöttünk, hogy bringázzunk egy jót ebben a csodálatos környezetben!

 

Felszerelés/Ruházat:

 

 • Kerékpár: Meg lehet tenni a távot trekking kerékpárral is, de a 2. napon a köves utakon ezt csak kifejezetten haladóknak javasoljuk. A mountain bike-ok szélesebb profilja nagyobb biztonságot nyújt a lejtős földes, köves szakaszokon. Fontos, hogy a kerékpárod jó műszaki állapotban legyen! Ide kérlek, ne hozd magaddal a szervizt évek óta nem látott bevásárlásra használt kosaras bringádat, mert magadat és esetleg a társaidat sodorhatod veszélybe. Jó fékek, (nagyon fontos!) nem elkopott gumik, és jó állapotban lévő váltó legyen a bringádon! Ha ilyennel nem rendelkezel, mi tudunk adni jó DEMA mountain bike-ot nektek, vízhatlan oldaltáskával!
 • Ruházat:Strapabíró és sportos túraruházat, fürdőruha, kényelmes cipő, esőkabát, melegebb ruhára estefelé szükség lehet egy rosszabb időjárás esetén.  
 • Felszerelés:napszemüveg, hátizsák vagy kerékpáros táska a napi szükségletekre, új típusú személyigazolvány vagy útlevél, napvédő krém.  

Csomagolás:

A csomagokat a kisbusszal visszük magunkkal, ezért nyomatékosan kérünk mindenkit, hogy a nagymamát és a házi könyvtárat ne csomagolja be a gurulós bőröndjébe! A kisbuszok befogadóképessége korlátozott, ezért maximum fejenként 20 kg súlyú csomagot tudunk elszállítani. A túrán csak a személyes dolgaidat kell szállítanod, ha nincs kerékpáros táskát, igény esetén tudsz tőlünk bérelni jó minőségű vízhatlan Ortlieb márkájú kerékpáros táskát. Akinek nem kényelmetlen hátizsákkal is bringázhat. Ide kell az iratainak, esőkabátnak, a fényképezőgépnek, kis harapnivalónak beférnie.

 

Szállás, étkezés:

 

Szállásunk Torboléban egy háromcsillagos hotelben lesz, 2 ágyas szobákban regglivel. A programok során napközben mindig biztosítunk lehetőséget étkezésre, frissítőre, vásárlásra. Ezeket azonban összehangoljuk, hogy a csoport nem 5-ször álljon meg ebédelni, mert az a program rovására menne. Tudunk ajánlani útközben mindig valami megfelelő helyet, ahol étkezni lehet, Ennek ellenére a müzli szelet, csokoládé, szendvics jól tud jönni napközben is. A buszútra mindenképpen készüljünk szendviccsel és innivalóval, hogy ne a bevásárlásra menjen el a drága idő, mert hosszú az út, amit meg kell tennünk.

Biztosítás:

Kötelező! Szeretnénk felhívni a figyelmedet arra, hogy a részvétel feltétele az út teljes időtartamára érvényes utasbiztosítás. Fontos! A biztosítás érvényességét indulás előtt a túravezető ellenőrizheti. Érvénytelen biztosítás hiányában a túrán való részvételt a túravezetők megtagadhatják. Kérjük, nézd meg, van-e érvényes utasbiztosításod! Ebben természetesen tudunk segítséget nyújtani, irodánk az AB-Aegon biztosítóval van kapcsolatban, és rajtunk keresztül is meg lehet kötni a biztosítást. Természetesen nem feltétlenül kell a mi általunk javasolt biztosítást megvásárolni, lehet máshol is, de biztosítással rendelkezni kell az utazás egész időtartamára!

Ugyancsak nagyon erősen javasoljuk a kedvező áru stornó biztosítás megkötését. Senki nem lát a jövőbe, sajnos előfordult, hogy betegség miatt az utolsó pillanatban nem tudott valaki részt venni az utazáson, ilyen esetben pedig a biztosító 100%-ban megtéríti a befizetett összeget, amennyiben utasbiztosítással is rendelkezel!

Éld át velünk a kalandot!
Kerékpártúra a Garda és az Iseo-tó mentén


Törzsutas kedvezmény
Törzsutas vagy?
Utazz Velünk és válj törzsutassá! Mi itt a Helian-nál megbecsüljük a hűséges túrázóinkat, ezért már a 3. utazástól számítva igényelhető az 5%-os kedvezményre feljogosító törzsutas kedvezményünk, ami az 5. utazástól számítva már 7%-ra rúg. Megéri Nálunk szervezni a túráid!


Jelentkezem!


Túra neve


Keresés
A Helian - utazási iroda Csapatának kifejezetten fontos a természetvédelem és a fenntartható, környezettudatos mindennapok éppen ezért kérjük, hogy oldalainkat ne nyomtasd ki. Amennyiben valamilyen tartalmat szeretnél szöveges formában elérni kérjük, hogy vedd fel Velünk a kapcsolatot elérhetőségeink egyikén.

Tegyen a fenntartható mindennapokért!

Köszönjük!

Üdvözlettel, a Helian - utazási iroda Csapata