Kerékpártúra a Garda és az Iseo-tó körül {6 nap/5 éjszaka}
2019-06-25-tól 2019-06-30-ig
Helian - túrázás
Kerékpártúra
2
könnyű
kevés hely van
Helian - túraidőtartam
6

Helian - túraidőtartam
5
időtartam
Észak-Olaszország két legszebb tava. A Garda tavat mindenki ismeri, de az Iseo-tó még sokkal látványosabb és tisztább. Ettől más és szebb, mint egy egyszerű Garda-tó kerülés

Normál ár
185.000 Ft / fő
Előleg 74.000 Ft / fő
Jelentkezési határidő 2019-06-14
Last Minute ár
149.000 Ft / fő
Előleg 59.600 Ft / főFelkeltette az érdeklődésed a túra? Szeretnél életre szóló élményekkel gazdagodni? Nincs más dolgod, mint kattints a "Jelentkezem" gombra és pár egyszerű lépéssel meg is vagy!
Lejárt a jelentkezési határidő.

Érdeklődöm!

Részvételi díj

A részvételi díj tartalmazza: 

 • az utazást Budapesttől a Garda- és az Iseó tóhoz 9 személyes kisbusszal
 • 3 éjszaka szállást hotelben, kétágyas szobákban Arcoban és 2 éjszaka kis 4 fős házikókban az Iseó mellett (itt is külön kétágyas szobácskák vannak főzőfülkével)
 • a csomagszállítást, valamint a kerékpárok szállítását
 • kísérőautót a kerékpártúra alatt
 • a túravezetést
 • a túraszervezést

A részvételi díj nem tartalmazza:

 • az étkezéseket (önellátó, konyha lesz)
 • a felvonó díját a Monte Baldora
 • a hajózások árát
 • belépődíjakat
 • a biztosítást
Lejárt a jelentkezési határidő.

Érdeklődöm!Miért válaszd ezt a túrát?

Észak-Olaszország legszebb tó menti túráját tesszük meg. A Garda tavat sokan ismerik, míg az Iseo a mi titkos tippünk. Szépségében semmivel nem marad el a nagyobb testvértől, a vize még tisztább, is mint a Garda tóé. A tavon fekszik a Monte Isola nevű sziget, mely 4,5 km2-es területével Olaszország legnagyobb, 600 méteres magasságával pedig egyben Európa legmagasabb természetes tavi szigete. A kerékpárutak mind elképesztően szép helyeken vezetnek folyóvölgyekben és többnyire lefelé. A Monte-Baldóra felvonóval megyünk fel, és ha szerencsénk van a kilátás a Gardára feledhetetlen lesz, mellőlünk számos paplanernyős startol a mélységbe. Látni fogjuk a valószínűtlenül kék Tenno-tavat, Olaszország legtisztább tavát, és hajózunk a Gardán és az Iseon is.

Látnivalók

 • Varone vízesés
 • Tenno-tó
 • Garda-tó
 • Limone és Riva del Garda
 • Monte Baldo kilátás az egész Garda-tóra
 • Sirmione
 • Hajózás az Iseo-tavon 
 • Monte Isola Európa legmagasabb tóban lévő szigete

Hasznos Információk

Létszám: 7-15 fő.

Utazás: Autóbusszal Budapesttől a Garda-tóhoz (890 km), Sarnico (Iseo-tó) - vissza Budapestre (900 km)

Szállás: Szállásaink Arcoban a Garda-tóhoz közel középkategóriáju hotelben az Iseo-tónál kis 4 személyes faházakban lesznek  

Étkezés: Önellátó

Fontos! A túra részvételi díját 315 Ft/ 1 EUR árfolyamig tudjuk tartani. Ha az euró (EUR) ára az utazás indulását megelőző 35. napon ezt meghaladja, akkor árkorrekcióra kényszerülhetünk. 

Csomagszállítás: a túra alatt kísérőautó viszi a csomagjainkat, nekünk csak a napi felszerelést kell a kerékpáron vinnünk.

Kerékpárszállítás: utazási irodánk biztosítja a kerékpárok szállítását Budapestről/Pécsről a túra kezdőpontjára, majd vissza. 

Felszerelés/Ruházat: lsd. a lap alján

 

 

Hazsnos információk

Részletes program

1. nap: utazás busszal Budapestről a Garda-tóhoz, este a szállás elfoglalása

A kora reggeli órákban indulunk Budapestről. Az utasok kényelmét szem előtt tartva a gyülekezőhelyet még egyeztetjük indulás előtt. Utunkat kisebb-nagyobb pihenőkkel megszakítva este érkezünk meg Arcoba, mely a Garda-tó északi oldalához közel fekszik. Itt a szállásunk egy háromcsillagos hotelben lesz kétágyas szobákban. Arco elegáns gyógyhely, Riva del Gardától északra húzódó Sacra-völgyben fekszik. A jellegzetes táj a meredek sziklacsúcson tornyosuló erőd romjaival már messziről is felismerhető. A város legrégebbi negyede az Arco várának romjait őrző szikla lábánál bújik meg. Az óváros festői zugokkal, átjárókkal, kutakkal és kapukkal tarkított. Különösen hangulatosak a régi paloták és a kovácsoltvas kapuk. Arco friss levegője vonzza a hegyi kerékpározás és a sziklamászás kedvelőit. A település már a XIX. század második felében is ismert üdülőhely volt, hihetetlenül mérsékelt klímának köszönhetően Arcot Tirol Nizzájának is nevezik. 


2. nap: kerékpártúra: Tenno-tó - Varone vízesés - Botanikus kert – Arco - Torbole (táv: 28 km)

Reggelit követően buszba ülünk és elutazunk a híres Varone vízeséshez, és a hozzá kapcsolódó botanikus kerthez. A vízesés egyediségét az adja, hogy egy sziklakürtőben zubog alá a patak vize.  A vízesésnél egy csodálatos botanikus kertet is megcsodálunk, hiszen ebben a speciális mikroklímában, amely itt kialakult egészen érdekes távoli vidékekről származó növények is otthonra leltek. A vízesés vízét földalatti patakokon keresztül nyeri a Tenno-tóból, amely a következő állomásunk lesz.  Ez a kis tavacska 570 m-es tengerszint feletti magasságban fekszik, és egyes források szerint ez Olaszország legtisztább tava. Csodás erdő és meredek hegyoldalak veszik körbe, valamint egy gyalogösvény, melyen körbesétáljuk a tavat. Innen átbuszozunk a szomszédos Sarco völgyébe. Sarchoban kerékpárra pattanunk, és megkezdjük látványos ereszkedésünket a hosszú szerpentinen. Kis településeket is érintünk, többnyire lefelé gurulva. Útközben megállhatunk egy frissítő Aperol Spritzre, vagy egy könnyű ebédre. Ma biztosan marad még időnk arra, hogy felsétáljunk az olajfák árnyékában egy ösvényen a 126 méter magas sziklafalra épült várba, ahonnét csodálatos panoráma tárul elénk a Monte Brione-ra és a tóra. Ha már alaposan kiélveztük a látványt, akkor újra kerékpárjainkra pattanhatunk és egy nagyon szép úton, leander ösvényeken vagy éppen szőlőültetvények mellett eltekerhetünk Torboléba. A Garda-tó menti Torbóléban számos étterem kínál fantasztikus tengeri gyümölcsökkel telepakolt spagettiket.


3. nap: kerékpártúra: Ampola-tó –Ledro-tó– Riva del Garda – Limone – Torbole Táv: 32 km, szint: fel 20 m, le 740 m.

Kerékpártúra a Ledro-völgyben: ezúttal a Garda-tó nyugati oldalán emelkedő hegyekről gurulunk le a tópartra. A kiindulási pontunkat ismét autóbusszal közelítjük meg, miközben áthaladunk egy végtelennek tűnő alagúton is. A kerékpártúránk kiindulópontja a 724 m magasan található apró Ampola-tónál lesz. Ezután Tiarno és Bezzecca hegyi falvakon keresztül a csodaszép fekvésű Ledro-tóhoz (652 m) érkezünk többnyire kis utakon, védett kerékpárúton. A tó mentén néha felfelé kell tekerni földutakon, de nem lesz nagyon kimerítő. A tavat megkerülve eldönthetjük, hogy beszállunk a kísérőbuszba, vagy vállaljuk a kalandot tovább. Innen egy darabig a meredeken lefelé vezető forgalmasabb autóútra kényszerülünk – nem lévén más alternatíva, majd egy köves ösvényen folytatjuk. Végül kiérünk egy étteremhez, ahol kifújhatjuk magunkat, és jöhet a mai Aperol. Innen lefelé haladunk tovább egy igazi montis terepen Rengetegen bringáznak errefelé, minden korosztály képviselteti magát, a gyakorlott bringások száguldanak el mellettünk. Érdemes többször kiállni, mert a látvány elképesztő. A Garda-tó vidékének egyik legszebb bringás útvonalán haladunk, alattunk a fodrozódó vízfelszínen szörfösök suhannak. A Garda-tóra innen nyílik az egyik legszebb panoráma. Hamarosan azonban leérünk a tópartra, Riva del Garda óvárosába. Itt tartunk egy ebédszünetet. A buszunk vigyáz valahol a kerékpárjainkra, mert érdemes egy fakultatív hajózásra menni Limone városába. Ez a város is különleges élményt nyújt számunkra, így itt is eltöltünk egy kis időt, amíg felfedezzük hangulatos utcácskáit, és a citromtermesztés minden zeg-zugból előköszönő emlékeit. Délután hajóval utazunk vissza Riva del Garda-ba. Innen visszabringázunk a szállásra.


4. nap: Monte Baldo gyalogtúra 2218 m (Táv: 5 km) – Lagi Iseo Sarnico (Iseó-tó)

Reggeli után összepakolunk és elhagyjuk a szállásunkat, mindent bepakolunk a buszba, és Malcesine városába buszozunk, ahol felvonóval jutunk fel a Monte Baldo-ra. Itt egy igazán látványos sétát teszünk, hiszen egy eddig szokatlan szögből csodálhatjuk meg a hatalmas Garda-tavat. Innen a Brenta hegycsoport havas csúcsai is láthatóak. Lefelé is felvonóval megyünk, melyet követően városnéző sétát teszünk Malcesine-ben. A városban elköltött ebéd után buszunkkal az Iseo tóhoz utazunk. Útközben megállunk Sirmionéban, amely egy meseszép félszigeten fekszik, hosszan benyúlva a Garda-tóba. A déli part egyik legnépszerűbb települése. A történelmi városrész a Scaliger-várnál kezdődik, innen már csak gyalogosan lehet továbbmenni az óváros szűk kis utcácskáira. A vízi vár belépő ellenében látogatható. Ha felmászunk a tornyaiba, gyönyörű kilátás tárul elénk az óváros tetőire és a tóra. Sirmionéba a bejutás nem egyszerű, ha nagy a forgalom, akkor lehet, hogy vagy a helyi buszra kell felpattannunk, amely 1 EUR-ért bevisz bennünket, vagy egy negyedórát gyalogolnunk kell. A sziget végén található a Grotte di Catullo, amit a híres római költő után „Catullus barlangjának” is szoktak nevezni. A kiterjedt terület belépő ellenében végigjárható. Hangulatos séta tehető az olajfák árnyékában és meg lehet tekinteni a római kori falmaradványokat. Szállásunk Sarnicoban az Iseo-tó partján lesz. Este még le tudunk menni és csobbanhatnak a „bevállalósabbak” a Gardánál is tisztább vizű tóban.


5. nap: Túra az Iseo tó legszebb részein kb. 50 km, majd hajóval/busszal vissza

Sarnicó-ból behajózzuk a tavat, először kikötünk Monte Isola szigetén, amely a legnagyobb tóban lévő sziget egész Európában, az egész egy kis ékszerdoboz. A szigeten csak a buszjárat s a kerékpár, motorkerékpár megengedett közlekedési eszköz, autókat alig engednek a szigetre. Innen továbbhajózunk a sziget felső csücskéig, és a keleti felén tekerünk körbe. Az út eleje a környék és az egész túránk legcsodálatosabb kerékpárútján vezet végig. Később időnként megszűnik a kerékpárút, és az autóúton kell tekernünk, majd megint kerékpárút váltakozik az autóúttal, de nem veszélyes. Visszatekerünk Sarnicoba a szállásra.


6. nap: Sarnico – Budapest

Reggel korán kelünk, gyorsan bepakolunk a buszinkba, mert hosszú út áll előttünk Budapestig érkezés az esti órákban.

Fontos tudnivalók

Az ország, térség:

 Olaszországba, akárcsak, az Európai Unió többi országába, személyi igazolvánnyal utazhatunk. A közbiztonság a hírhedt olasz maffia ellenére egyáltalán nem rosszabb a többi európai országhoz viszonyítva. Itt is pontosan ugyanúgy kell vigyáznunk értékeinkre, mint máshol, a kerékpárjainkat ne hagyjuk őrizetlenül, illetve használjunk jó minőségű lakatot, ha értékesebb kerékpárt viszünk magunkkal.

A Lago di Garda Olaszország legnagyobb tava, kerülete körülbelül 150 kilométer. Igazi turisztikai gyöngyszem, ahol az alpesi és a mediterrán hangulat különleges elegye fogadja a látogatót. Az Alpok déli lába és a Pó-síkság között fekszik Budapesttől körülbelül 8-10 órányi autóútra és mintegy 900 kilométernyi távolságra.

 

Időjárás:

 A május-június illetve a szeptember októberi időszak optimális a Garda tóhoz. Ilyenkor a levegő hőmérséklete 24-28 fokos, bár záporok, zivatarok megzavarhatják a túránkat, tartós több napos eső nem valószínű. A Monte Baldóra viszont készüljünk meleg ruhával, 2000 méteres magasságban már nyáron sincs meleg, itt bizony 10-15 foknál ne számítsunk melegebbre.

 

Valuta, költőpénz:

Olaszországban az euró (EUR vagy €) a hivatalos fizetőeszköz. A piacok és a kis üzletek kivételével szinte mindenhol fizethetünk bankkártyával is, de célszerű, ha van nálunk mindig kisebb címlet is a vásárlásokhoz.

 

Túrák nehézsége:

 A kerékpártúrákat úgy állítottuk össze, hogy átlagos bringásnak nemtől és kortól függetlenül ne jelentsen nehézséget. A túrát 60 év felettiek is teljesítették. Ennek ellenére ügyesség kell hozzá, mert vannak földes utas, köves szakaszok is benne, bár ez viszonylag ritka és csak a második napon fordulhat elő. A kerékpárutak többnyire lefelé vezetnek, de ez nem jelenti azt, hogy soha nem lesz emelkedő. Végül is azért jöttünk, hogy bringázzunk egy jót ebben a csodálatos környezetben!

 

Felszerelés/Ruházat:

 

 • Kerékpár: Meg lehet tenni a távot trekking kerékpárral is, de a 2. napon a köves utakon ezt csak kifejezetten haladóknak javasoljuk. A mountain bike-ok szélesebb profilja nagyobb biztonságot nyújt a lejtős földes, köves szakaszokon. Fontos, hogy a kerékpárod jó műszaki állapotban legyen! Ide kérlek, ne hozd magaddal a szervizt évek óta nem látott bevásárlásra használt kosaras bringádat, mert magadat és esetleg a társaidat sodorhatod veszélybe. Jó fékek, (nagyon fontos!) nem elkopott gumik, és jó állapotban lévő váltó legyen a bringádon! Ha ilyennel nem rendelkezel, mi tudunk adni jó DEMA mountain bike-ot nektek, vízhatlan oldaltáskával!
 • Ruházat:Strapabíró és sportos túraruházat, fürdőruha, kényelmes cipő, esőkabát, melegebb ruhára estefelé szükség lehet egy rosszabb időjárás esetén.  
 • Felszerelés:napszemüveg, hátizsák vagy kerékpáros táska a napi szükségletekre, új típusú személyigazolvány vagy útlevél, napvédő krém.  

Csomagolás:

A csomagokat a kisbusszal visszük magunkkal, ezért nyomatékosan kérünk mindenkit, hogy a nagymamát és a házi könyvtárat ne csomagolja be a gurulós bőröndjébe! A kisbuszok befogadóképessége korlátozott, ezért maximum fejenként 20 kg súlyú csomagot tudunk elszállítani. A túrán csak a személyes dolgaidat kell szállítanod, ha nincs kerékpáros táskát, igény esetén tudsz tőlünk bérelni jó minőségű vízhatlan Ortlieb márkájú kerékpáros táskát. Akinek nem kényelmetlen hátizsákkal is bringázhat. Ide kell az iratainak, esőkabátnak, a fényképezőgépnek, kis harapnivalónak beférnie.

 

Szállás, étkezés:

 

Szállásunk Arcoban egy háromcsillagos hotelben lesz, 2 ágyas szobákban. Sarnicóban a kempingben faházikókban leszünk, egy faházban 3-4 ember – két külön hálófülkében lesz elszállásolva. Itt van főzési lehetőség, a bolt nagyon közel van. A programok során napközben mindig biztosítunk lehetőséget étkezésre, frissítőre, vásárlásra. Ezeket azonban összehangoljuk, hogy a csoport nem 5-ször álljon meg ebédelni, mert az a program rovására menne. Tudunk ajánlani útközben mindig valami megfelelő helyet, ahol étkezni lehet, Ennek ellenére a müzli szelet, csokoládé, szendvics jól tud jönni napközben is. A buszútra mindenképpen készüljünk szendviccsel és innivalóval, hogy ne a bevásárlásra menjen el a drága idő, mert hosszú az út, amit meg kell tennünk.

Biztosítás:

Kötelező! Szeretnénk felhívni a figyelmedet arra, hogy a részvétel feltétele az út teljes időtartamára érvényes utasbiztosítás. Fontos! A biztosítás érvényességét indulás előtt a túravezető ellenőrizheti. Érvénytelen biztosítás hiányában a túrán való részvételt a túravezetők megtagadhatják. Kérjük, nézd meg, van-e érvényes utasbiztosításod! Ebben természetesen tudunk segítséget nyújtani, irodánk az AB-Aegon biztosítóval van kapcsolatban, és rajtunk keresztül is meg lehet kötni a biztosítást. Természetesen nem feltétlenül kell a mi általunk javasolt biztosítást megvásárolni, lehet máshol is, de biztosítással rendelkezni kell az utazás egész időtartamára!

Ugyancsak nagyon erősen javasoljuk a kedvező áru stornó biztosítás megkötését. Senki nem lát a jövőbe, sajnos előfordult, hogy betegség miatt az utolsó pillanatban nem tudott valaki részt venni az utazáson, ilyen esetben pedig a biztosító 100%-ban megtéríti a befizetett összeget, amennyiben utasbiztosítással is rendelkezel!

Éld át velünk a kalandot!
Kerékpártúra a Garda és az Iseo-tó mentén


Törzsutas kedvezmény
Törzsutas vagy?
Utazz Velünk és válj törzsutassá! Mi itt a Helian-nál megbecsüljük a hűséges túrázóinkat, ezért már a 3. utazástól számítva igényelhető az 5%-os kedvezményre feljogosító törzsutas kedvezményünk, ami az 5. utazástól számítva már 7%-ra rúg. Megéri Nálunk szervezni a túráid!


Lejárt a jelentkezési határidő.

Érdeklődöm!Túra neve


Keresés
A Helian - utazási iroda Csapatának kifejezetten fontos a természetvédelem és a fenntartható, környezettudatos mindennapok éppen ezért kérjük, hogy oldalainkat ne nyomtasd ki. Amennyiben valamilyen tartalmat szeretnél szöveges formában elérni kérjük, hogy vedd fel Velünk a kapcsolatot elérhetőségeink egyikén.

Tegyen a fenntartható mindennapokért!

Köszönjük!

Üdvözlettel, a Helian - utazási iroda Csapata