Kerékpártúra a Felső-Tisza vidékétől Tokajig (4 nap/3 éjszaka)
az időpont tervezés alatt
Helian - túrázás
Kerékpártúra
1
könnyű
van szabad hely
Helian - túraidőtartam
?

Helian - túraidőtartam
?
időtartam
A Felső-Tisza vidéke egy kulturális és természeti paradicsom. Itt találjuk a híres Túristvándi vízimalmot, Móricz Zsigmond szülőházát Tiszacsécsén, a Tarpai szárazmalmot, a kopjafás temetőt Szatmárcsekén, Petőfi fáját Nagyarban, fürödhetünk egyet aranyhomokos Tiszaparton Tivadaban. A szilvapálinka és a szilvalekvár pedig a legjobbak közül való.

Felkeltette az érdeklődésed a túra? Szeretnél életre szóló élményekkel gazdagodni? Nincs más dolgod, mint kattints az "Érdeklődöm" gombra és pár egyszerű lépéssel meg is vagy!

Részvételi díj

A részvételi díj tartalmazza:

  • 3 éjszaka szállást, 2 ágyas szobákban, reggelivel
  • túravezetést 4 napra
  • túraszervezést

A részvételi díj nem tartalmazza: 

  • Az utazást a helyszínre
  • További étkezések árát
  • Az esetleges belépők árát
  • A pálinkakóstolás árát
  • a szállás és reggeli árát a 0. napon (15.000 Ft/fő)


Látnivalók

Magyarország egyik legszebb fekvésű pálinkafőzdéje különleges kalandot ígér. A kóstolótúrán megismerkedhetünk mindennel, amit a pálinkafőzésről és kóstolásról tudni kell. Bejárjuk a főzdét, ahol a pálinkafőzés mellett még a palackok készítését is megfigyelhetjük – természetesen szakértő vezetéssel.

A főzdebemutatót pálinkakóstoló követi: az Öreg-Túr partján álló - vízi úton is megközelíthető - Elixír Kóstolóházban megkóstolhatják a Panyolai Pálinkák akár teljes kínálatát.

Hasznos Információk

Létszám: 8-10 fő, KIS CSOPORT!

Utazás: Egyénileg Tivadarba, a túra kezdőpontjára 

Szállás: Tivadarban, 2 ágyas szobákban, reggelivel

Étkezés: a túra ára a reggelit tartalmaz! A kerékpártúrákra szendvics és innivaló szükséges. 

 

Hazsnos információk

Részletes program

0. nap: érkezés a késő délutáni órákban Tivadarra, a szállás elfoglalása

Mivel az ország legkeletibb csücske a túra helyszíne, ezért gondoltunk azokra akik messziről érkeznek és beterveztünk egy nulladik napot az utazásra. Így már előző nap este ide tudsz utazni, de a plusz egy éjszaka szállás díját a csomag ár nem tartalmazza.


1. nap: Tivadar – Tarpa – Csaroda – Tákos –Vásárosnamény – Panyola - Tivadar (60 km)

A mai napon északi irányba indulunk el Tarpa irányába. Tarpán megállunk a híres szárazmalommal. Innen tovább haladunk Csarodára. Csarodán található a mosolygó szentek temploma, amely Magyarország egyik leghíresebb Árpád-kori temploma. A templom a Csaronda-patak partján fekszik. Csaroda mellett található egy másik híres beregi falu, Tákos. Tákos a református templomáról vált nemzetközi szinten ismertté, amelyet úgy emlegetnek errefelé, hogy a mezítlábas Notre Dame. Itt ebédelünk egyet, és új erőre kapva folytatjuk a túrát Vásárosnaményen keresztül Panyoláig. Itt egy pálinkakóstolón fogunk részt venni. forgalommentes gátakon haladunk egészen vissza Tivadarig. 


2. nap: Tivadar - Fehérgyarmat – Cégénydányád - Gyügye – Szamosújlak – Nagyszekeres – Penyige - Tivadar (53 km)

Tivadarból Fehérgyarmatig kiépített kerékpárúton haladunk, és onnan is elhagyva a települést egy ideig még ezen megyünk. Egy alsórendű úton hamarosan megérkezünk Cégénydányádra, ahol megnézzük a szépen felújított Kölcsey – Kende kúriát. A természetvédelmi oltalom alatt álló kastélypark látogatásra is érdemes időt szánni, amelyben számos növénykülönlegesség található, köztük egy monumentális méretű platánfa. Cégénydányádot elhagyva két igazán különleges templommal folytatjuk a programot. Az első a gyügyei román kori templom, amely a vallásváltás idején református templommá vált. A templom egyik fő látnivalója az 1767-ben készült festett deszkamennyezet. A felújításáért 2004-ben Europa Nostra díjat kapott. Innen a követkető település Szamosújlak, ahol szintén megnézzük egy pillanatra a reformtus templomot. Ezután Jánkmajtis felé vesszük az irányt, a két települést egy alacsony forgalmú, árnyas mellékút köti össze. Jánkmajtis, Zsarolyán után elérkezünk a régió egyik legizgalmasabb műemlékéhez, a nagyszekeresi gótikus templomhoz. Ez lesz a mai túránk fénypontja. Innen már csak a Penyigei lekváriumnál állunk meg pihenni egy kicsit, majd folytatjuk utunkat vissza Tivadarba.


3. nap: Tivadar – Nagyar - Szatmárcseke – Tiszakóród – Tiszacsécse – Túristvándi – Kömörő – Tivadar (52 km)

Ma keleti irányba indulunk, az első állomás Nagyar. Megállunk a nagyari Luby-kúriánál, majd a falu végénél, ahol a legenda szerint Petőfi Sándor itt egy kocsányos tölgynek az árnyékában írta Tisza című versét. Innen Szatmárcsekére tekerünk. Felkeressük a csónakfejfás temetőt, ahol Kölcsey Ferenc nyugszik, itt Szatmárcsekén írta a Himnuszt, ezért a falut gyakran nevezik a Himnusz bölcsőjének. Felmegyünk a gátra, ezen haladunk a Túr bukóig – Tiszakóródig. Innen szintén forgalommentes gáton haladunk Tiszacsécsére, Móricz Zsigmond szülőfalujáig, ahol felkeressük az író emlékházát. Megkóstolhatjuk a csécsei lángost, majd visszafordulunk Túristvándiba. Itt megnézzük a híres vízimalmot, majd visszatekerünk Tivadarba, ahol még fürödhetünk egyet, a homokos strandon.


4. nap: Tivadar - Hercegkút (autóval) – Sárospatak – Vajdácska – Borsi - Károlyfalva – Hercegkút (53 km)

Ma reggeli után felpakoljuk a kerékpárokat és elutazunk a gyönyörű Hercegkúti pincesorhoz. A gomboshegyi pincék jellegzetesek, négy sorban állnak egymás alatt. A kőből épült pincék jellegzetes háromszög alakú bejárattal rendelkeznek. A 10-40 m mélyen a domboldalba vájt pinceágak többszintes pincerendszert alkotnak. A családi pincészetek borai között találhatunk könnyű, vagy testes karakteres borokat egyaránt. A pincesor látványa pedig felejthetetlen. Innen Sárospatakra kerékpározunk, ahol megnézhetjük a Rákóczi-várat. Magunk mögött hagyjuk Rákóczi egyik fontos állomását és Vajdácska felé tekerünk. A település 2 temploma a már messziről, ugyanis a domboldalra épített épületek a magasba nyújtózkodnak. A zsarói elágazás és Karos közötti 2 kilométeres szakaszon az autók mellett osztozunk az úttal. A község honfoglalás korban jelentős szereppel bírt, így ez a terület kiemelkedő régészeti lelőhely. A szlovák határon áttekerve már Bodrogszerdahelyen találjuk magunkat. Trianon elválasztotta ezt a magyar lakta területet, pedig Szőlőske, Borsi emelné Tokaj-Hegyalja és Bodrog jelentőségét. Borsiban a felújított Rákóczi-kastély méltón emlékezik meg II. Rákóczi Ferenc születéséről, családjáról. Ezután Sátoraljaújhely irányába folytatjuk a túránkat. Az erdő csendessége és a Fehér-patak csobogása teszi varázslatossá a túrát Rudabányácskáig. A falu szélén található Smaragdvölgyből festői kép tárul elénk a Magashegyre. Az alig 3 kilométeren át tartó, enyhe 5-8 %-os emelkedő megdolgoztatja lábainkat. Miután sikerült legyőzni a kacskaringós szakaszt, 4 kilométer hosszú gurulás vár ránk Károlyfalvára. A falu határában csatlakozunk a kerékpárútra és ismét Sárospatak, illetve Hercegkút felé fordítjuk a paripáinkat.


Fontos tudnivalók

Általános jellemzők, időjárás:

A Felső-Tisza-vidék az Alföld része, mely hazánk északkeleti szögletében; Szlovákia, Ukrajna, Románia által határolt területen helyezkedik el, és a  Nyírséget és a Szatmár-Beregi-síkságot foglalja magába.

A vidéket egészen a 18. század végéig összefüggő erdőségek borították, csak a falvak közelében voltak erdőmentes területek. A török hódoltság után a környék megnövekedett lakosságának az építkezésekhez használatos faanyagigénye miatt azonban egyre nagyobb területen irtották ki az erdőket; először csak a Tisza közvetlen közeléből, majd mind beljebb haladva egyre nagyobb erdőterületek kerültek kiirtásra, míg aztán mára az egykor összefüggő erdőkből csak erdőfoltok maradtak.

Éghajlata kontinentális / mérsékelten meleg és mérsékelten száraz, átmeneti jellegű. Földrajzi fekvése és a Kárpátok közelsége miatt az Alföld leghidegebb telű, legkésőbben tavaszodó, legcsapadékosabb tája

Túrák nehézsége:

Ez egy könnyű túra, emelkedőre nem kell számítani, és a távok sem túl nagyok. Ez a túra bárki számára teljesíthető. A túra többnyire aszfaltozott alsórendű utakon, gátakon halad, csak nagyon kis szakaszon megyünk, ahol a gát nincs aszfaltozva, ott füves földes úton halad, de könnyen járható. Gyakran megállunk, hiszen rengeteg a látnivaló, így lesz alkalom pihenni. A túravezető végig kíséri a csoportot, készségesen áll rendelkezésre, ha valami probléma adódna. 

Felszerelés/Ruházat:

  • Ruházat:bukósisak (ajánlott), fényvisszaverő mellény (ajánlott), strapabíró és sportos túraruházat, kényelmes cipő, esőkabát, esőnadrág (ajánlott) melegebb ruhára még nyáron is szükség lehet egy rosszabb időjárás esetén.  
  • Felszerelés: saját vagy bérelt kerékpár, kerékpáros lámpa (ajánlott), kulacs, napszemüveg, hátizsák vagy kerékpáros táska a napi cuccnak (bérlésre van lehetőség), napvédő krém, szúnyogriasztó, pótbelső, pumpa

Szállás

Kétágyas elhelyezés Tivadaraban reggelivel.

Törzsutas kedvezmény
Törzsutas vagy?
Utazz Velünk és válj törzsutassá! Mi itt a Helian-nál megbecsüljük a hűséges túrázóinkat, ezért már a 3. utazástól számítva igényelhető az 5%-os kedvezményre feljogosító törzsutas kedvezményünk, ami az 5. utazástól számítva már 7%-ra rúg. Megéri Nálunk szervezni a túráid!


made by Marketing Soul Kft.
Túra neve


Keresés
A Helian - utazási iroda Csapatának kifejezetten fontos a természetvédelem és a fenntartható, környezettudatos mindennapok éppen ezért kérjük, hogy oldalainkat ne nyomtasd ki. Amennyiben valamilyen tartalmat szeretnél szöveges formában elérni kérjük, hogy vedd fel Velünk a kapcsolatot elérhetőségeink egyikén.

Tegyen a fenntartható mindennapokért!

Köszönjük!

Üdvözlettel, a Helian - utazási iroda Csapata