Kerékpártúra a Felső-Tisza vidékén (3 nap/2 éjszaka)
2021-05-14-tól 2021-05-16-ig
Helian - túrázás
Kerékpártúra
2
könnyű
nincs szabad hely
Helian - túraidőtartam
3

Helian - túraidőtartam
2
időtartam
A Felső-Tisza vidéke egy kulturális és természeti paradicsom. Itt találjuk a híres Túristvándi vízimalmot, Móricz Zsigmond szülőházát Tiszacsécsén, a Tarpai szárazmalmot, a kopjafás temetőt Szatmárcsekén, Petőfi fáját Nagyarban, fürödhetünk egyet aranyhomokos Tiszaparton Tivadaban. A szilvapálinka és szilvalekvár pedig a legjobbak közül való.

Helian
Normál ár
57.900 Ft / fő
Előleg 23.000 Ft / fő
Jelentkezési határidő 2021-04-30Felkeltette az érdeklődésed a túra? Szeretnél életre szóló élményekkel gazdagodni? Nincs más dolgod, mint kattints a "Jelentkezem" gombra és pár egyszerű lépéssel meg is vagy!
Lejárt a jelentkezési határidő.

Érdeklődöm!

Részvételi díj

A részvételi díj tartalmazza: 

 • 2 éjszaka szállást 2 ágyas elhelyzéssel, reggelivel
 • a túraszervezést
 • a túravezetést

A részvételi díj nem tartalmazza:                               

 • reggelin felüli étkezések díját
 • a belépők díját

 

Lejárt a jelentkezési határidő.

Érdeklődöm!Miért válaszd ezt a túrát?

 • A Felső-Tisza vidéke kulturális és természeti szempontból is az egyik legérdekesebb hazánkban
 • Nagyrészt kerkpárúton, töltéseken, illetve alsórendű utakon  kerékpározhatsz
 • Túravezető kíséri a csoportot, nagyon sok érdekes információval gazdagodsz a túra során
 • A szervezés gondjait levesszük a válladról
 • A legjobb szilvalekvárt, szilvapálinkát itt kóstolhattod igény szerint

Látnivalók

 • Tivadar aranyhomokos strandja
 • A Cégénydányádi Kölcsey kúria
 • A Gyügyei román kori templom, a Nagyszekeresi gótikus templom, Csaroda és a Tákos híres templomai
 • A Penyigei lekvárium, ahol kedvedre válogathatsz
 • A Tarpai szárazmalom, és a Túristvándi vízimalom
 • A Nagyari Luby-kúria és a Szatmárcsekei csónakfejfás temető
 • A szilvalekvárok és pálinkák
 • A Felső-Tisza és a Szamos vízivilága

 

Hasznos Információk

Létszám: 7-15 fő

Utazás: egyénileg Tivadarba, a szállásra  

Szállás: Tivadarban, vendégházban, 2 ágyas elhelyzéssel

Étkezés: a túra ára tartalmazza a reggelit is! A kerékpártúrákra szendvics és innivaló (minimum 1 liter/fő) szükséges. 

Kerékpárbérlés: Ha szeretnél inkább bérelni, tőlünk nagyon jó minőségő Gepida cross-treking, vagy elektromos kerékpárt is tudsz bérelni. Erről ezen a linken tudsz bővebb információt kapni. https://helian.hu/hasznos/eszkozeink 

Felszerelés/Ruházat: lsd. a lap alján

Túravezetés: Végig túravezető kíséri a csoportot

Hazsnos információk
Benovics Gábor
Benovics Gábor
túravezető
Gábor az egyik legtapasztaltabb túravezetőnk, aki szinte minden kontinensen megfordult már, de azt is jól ismeri, ahol még soha nem járt, hiszen térképen is utazik már gyerekkora óta, és a Pécsi Tudományegyetem Földrajzi Intézetében végezte doktorandusz tanulmányait. Az utazási iroda szervezésének egyik motorja, de a pécsi Vagabond Világjáró Klubban is rendszeresen találkozhatsz vele, mint előadóval, vagy mint szervezővel.
Vezet magashegyi trekkinget, kerékpártúrákat és vízitúrákat egyaránt. Négy nyelven beszél, és a honlapon megtalálható fotók jelentős részét is ő készítette. ----------- Az életem folyamatos utazás, ha nem testben, akkor lélekben - a térképeket böngészve. A térkép a barátom, ha figyeltem, új kalandra hívott, távoli tájakra csábított, és én mindig újabb és újabb utakat terveztem és tervezek ma is. Az élet rövid, és a világ még mindig olyan sok értéket tartogat a látó ember számára, hogy úgy érzem még nagyon sok idegen tájat és kultúrát kell felfedeznem. Az élményeket, a felhalmozott tudást szívesen megosztom másokkal, szeretném megmutatni azokat a csodákat, amiket láttam, átadni valamit, hogy minél többen érezzék a fontosságát ennek a világnak a megőrzésére. A Himalája hegyei között éppen úgy otthon érzem magam, mint a Kiskunság homokbuckái között, az Adria szigetein, mint a Mekong deltavidékén, New York felhőkarcolói között, mint a Dráva vízi világában.

Részletes program

1. nap: Tivadar - Fehérgyarmat – Cégénydányád - Gyügye – Szamosújlak – Nagyszekeres – Penyige - Tivadar (Táv: 53 km)

Érkezés a késő délelőtti órákban egyénileg Tivadarba. Innen fogunk indulni a kerékpártúrára. Fehérgyarmatig kiépített kerékpárúton haladunk, és onnan is elhagyva a települést egy ideig még ezen megyünk. Egy alsórendű úton hamarosan megérkezünk Cégénydányádra, ahol megnézzük a szépen felújított Kölcsey – Kende kúriát. A természetvédelmi oltalom alatt álló kastélypark látogatásra is érdemes időt szánni, amelyben számos növénykülönlegesség található, köztük egy monumentális méretű platánfa. Cégénydányádot elhagyva két igazán különleges templommal folytatjuk a programot. Az első a gyügyei román kori templom, amely a vallásváltás idején református templommá vált.  A templom egyik fő látnivalója az 1767-ben készült festett deszkamennyezet. A felújításáért 2004-ben Europa Nostra díjat kapott. Innen a követkető település Szamosújlak, ahol szintén megnézzük egy pillanatra a reformtus templomot. Ezután Jánkmajtis felé vesszük az irányt, a két települést egy alacsony forgalmú, árnyas mellékút köti össze. Jánkmajtis, Zsarolyán után elérkezünk a régió egyik legizgalmasabb műemlékéhez, a nagyszekeresi gótikus templomhoz. Ez lesz a mai túránk fénypontja. Innen már csak a Penyigei lekváriumnál állunk meg pihenni egy kicsit, majd folytatjuk utunkat vissza Tivadarba.


2. nap: Tivadar – Nagyar - Szatmárcseke – Tiszakóród – Tiszacsécse – Túristvándi – Kömörő – Tivadar (Táv: 52 km)

Ma keleti irányba indulunk, az első állomás Nagyar. Megállunk a nagyari Luby-kúriánál, majd a falu végénél, ahol a legenda szerint Petőfi Sándor itt egy kocsányos tölgynek az árnyékában írta Tisza című versét. Innen Szatmárcsekére tekerünk. Felkeressük a csónakfejfás temetőt, ahol Kölcsey Ferenc nyugszik, itt Szatmárcsekén írta a Himnuszt, ezért a falut gyakran nevezik a Himnusz bölcsőjének. Felmegyünk a gátra, ezen haladunk a Túr bukóig – Tiszakóródig. Innen szintén forgalommentes gáton haladunk Tiszacsécsére, Móricz Zsigmond szülőfalujáig, ahol felkeressük az író emlékházát. Megkóstolhatjuk a híres csécsei lángost, majd visszafordulunk Túristvándiba. Itt megnézzük a híres vízimalmot, majd visszatekerünk Tivadarba, ahol még fürödhetünk egyet, a homokos strandon.


3. nap: Tivadar – Tarpa – Csaroda – Tákos – Jánd – Tivadar (Táv: 50 km)

A mai napon északi irányba indulunk el Tarpa irányába. Tarpán megállunk a híres szárazmalommal. Innen tovább haladunk Csarodára. Csarodán található a mosolygó szentek temploma, amely Magyarország egyik leghíresebb Árpád-kori temploma. A templom a Csaronda-patak partján fekszik. Csaroda mellett található egy másik híres beregi falu, Tákos. Tákos a református templomáról vált nemzetközi szinten ismertté, amelyet úgy emlegetnek errefelé, hogy a mezítlábas Notre Dame. Innen teljesen forgalommentes gátakon haladunk egészen vissza Tivadarig. A túra után utazás egyénileg hazafelé.


Fontos tudnivalók

Általános jellemzők, időjárás:

 A Felső-Tisza-vidék az Alföld része, mely hazánk északkeleti szögletében; Szlovákia, Ukrajna, Románia által határolt területen helyezkedik el, és a  Nyírséget és a Szatmár-Beregi-síkságot foglalja magába.

A vidéket egészen a 18. század végéig összefüggő erdőségek borították, csak a falvak közelében voltak erdőmentes területek. A török hódoltság után a környék megnövekedett lakosságának az építkezésekhez használatos faanyagigénye miatt azonban egyre nagyobb területen irtották ki az erdőket; először csak a Tisza közvetlen közeléből, majd mind beljebb haladva egyre nagyobb erdőterületek kerültek kiirtásra, míg aztán mára az egykor összefüggő erdőkből csak erdőfoltok maradtak.

Éghajlata kontinentális / mérsékelten meleg és mérsékelten száraz, átmeneti jellegű. Földrajzi fekvése és a Kárpátok közelsége miatt az Alföld leghidegebb telű, legkésőbben tavaszodó, legcsapadékosabb tája

Túrák nehézsége:

Ez egy könnyű túra, emelkedőre nem kell számítani, és a távok sem túl nagyok. Ez a túra bárki számára teljesíthető. A túra többnyire aszfaltozott alsórendű utakon, gátakon halad, csak nagyon kis szakaszon megyünk, ahol a gát nincs aszfaltozva, ott füves földes úton halad, de könnyen járható. Gyakran megállunk, hiszen rengeteg a látnivaló, így lesz alkalom pihenni. A túravezető végig kíséri a csoportot, készségesen áll rendelkezésre, ha valami probléma adódna. 

 

Felszerelés/Ruházat:

 • Ruházat:bukósisak (ajánlott), fényvisszaverő mellény (ajánlott), strapabíró és sportos túraruházat, kényelmes cipő, esőkabát, esőnadrág (ajánlott) melegebb ruhára még nyáron is szükség lehet egy rosszabb időjárás esetén.  
 • Felszerelés: saját vagy bérelt kerékpár, kerékpáros lámpa (ajánlott), kulacs, napszemüveg, hátizsák vagy kerékpáros táska a napi cuccnak (bérlésre van lehetőség), napvédő krém, szúnyogriasztó, pótbelső, pumpa

Szállás

Kétágyas elhelyezés Tivadaraban reggelivel.

Törzsutas kedvezmény
Törzsutas vagy?
Utazz Velünk és válj törzsutassá! Mi itt a Helian-nál megbecsüljük a hűséges túrázóinkat, ezért már a 3. utazástól számítva igényelhető az 5%-os kedvezményre feljogosító törzsutas kedvezményünk, ami az 5. utazástól számítva már 7%-ra rúg. Megéri Nálunk szervezni a túráid!


Lejárt a jelentkezési határidő.

Érdeklődöm!Túra neve


Keresés
A Helian - utazási iroda Csapatának kifejezetten fontos a természetvédelem és a fenntartható, környezettudatos mindennapok éppen ezért kérjük, hogy oldalainkat ne nyomtasd ki. Amennyiben valamilyen tartalmat szeretnél szöveges formában elérni kérjük, hogy vedd fel Velünk a kapcsolatot elérhetőségeink egyikén.

Tegyen a fenntartható mindennapokért!

Köszönjük!

Üdvözlettel, a Helian - utazási iroda Csapata