Kerékpártúra a Duna mentén- A Kopácsi Rét {4 nap/3 éj}
2020-08-20-tól 2020-08-23-ig
Helian - túrázás
Kerékpártúra
2
könnyű
van szabad hely
Helian - túraidőtartam
4

Helian - túraidőtartam
3
időtartam
Túránk során barangolunk a Duna páratlan vadgazdagságú árterein az Európai Amazonason. Utunk elsősorban a Kopácsi Rét Természetvédelmi Park legszebb részeit öleli fel, amely Európa egyik legszebb és legjobb állapotban megmaradt ártere. Úba ejtjük Eszéket, kóstolunk finom villányi borokat.

Helian
Normál ár
59.000 Ft / fő
Előleg 19.000 Ft / fő
Jelentkezési határidő 2020-08-14Felkeltette az érdeklődésed a túra? Szeretnél életre szóló élményekkel gazdagodni? Nincs más dolgod, mint kattints a "Jelentkezem" gombra és pár egyszerű lépéssel meg is vagy!

Részvételi díj

A részvételi díj tartalmazza:

 • 3 éjszaka szállást Vendégházban, kétágyas elhelyezéssel, reggelivel
 • a csomagszállítást, 
 • asszisztenciát (kisebb hibák defektek javítását)
 • a túraszervezést
 • általános forgalmi adót, helyi adókat

A részvételi díj nem tartalmazza:

 • a reggelin felüli étkezések díját
 • a belépőket
 • a biztosítás költségét
 • az utazást a túra kiindulópontjára, Mohácsra


Miért válaszd ezt a túrát?

Európa egyik legfontosabb ártere az uticélunk - a Kopácsi Rét Természetvédelmi Park. Az Duna teljes szakaszán a Fekete Erdő és a Fekete-tenger között a Delta kivételével ez a terület a halak legfontosabb ívóhelyeés vizes élőhelye, átmeneti, vagy állandó otthont biztosít számtalan emlős, kétéltű, rovar és csaknem 300 féle madárfaj számára. A három országot is érintő kerekezés során bizonyosan több ritka madárfaj kerül az utunkba csak rétisasból közel 50 pár fészkel itt, lehetőség van a kiváló szlavón borok és a vajdasági halászlé kóstolására, a program része Eszék a történelmi városmaggal és a lenyűgöző folyóparti promenáddal. Több olyan települést érintünk, ahol még ma is fontos a magyarságtudat, ahol találkozhatunk saját határon túli történelmünkkel.

És még valami! Ez volt az első túránk, immár 10 éve járunk ide, jobban ismerjük mint a tenyerünket, mi itt vagyunk itthon!

Látnivalók

 • Kopácsi Rét természetvédelmi park
 • A Vörösmarti védett pincesor kiváló ételek és borok
 • Eszék történelmi városmagja és szép folyóparti promenádja
 • Villány a bor fővárosa
 • Kisjakabfalva a Kondrád házzal
 • Nagynyárád kékfestő műhely
 • Sátorhely történelmi emlékhely

Hasznos Információk

Létszám: 10 - 15 fő.

Utazás: egyénileg Mohácsra, a főtérre (Széchenyi-tér), ahonnan indul a túra. A túrát egy 8 fős kisbusz fogja kísérni, amely a csomagokat szállítja. A csomagszállítást az egész túra során biztosítjuk.

Szállás: a szállások középkategóriás Vendégházakban lesznek, 2 ágyas szobákban, általában közös fürdővel. Egyágyas felár: 9.000 Ft

Felszerelés/Ruházat/Időjárás: Lásd az oldal alján!

Étkezés: a részvételi díj reggelit tartalmaz, ezen felüli étkezés egyénileg.

Kerékpárbérlés: amennyiben nem rendelkezel saját kerékpárral, vagy nem tudod a túra kezdőpontjára szállítani, úgy lehetőség van kerékpárbérlésre. Már elektromos kerékpár is bérelhető nálunk! Itt megtekintheted kerékpárjainkat, kérdés esetén írj nekünk!

Hazsnos információk
Benovics Gábor
Benovics Gábor
túravezető
Gábor az egyik legtapasztaltabb túravezetőnk, aki szinte minden kontinensen megfordult már, de azt is jól ismeri, ahol még soha nem járt, hiszen térképen is utazik már gyerekkora óta, és a Pécsi Tudományegyetem Földrajzi Intézetében végezte doktorandusz tanulmányait. Az utazási iroda szervezésének egyik motorja, de a pécsi Vagabond Világjáró Klubban is rendszeresen találkozhatsz vele, mint előadóval, vagy mint szervezővel.
Vezet magashegyi trekkinget, kerékpártúrákat és vízitúrákat egyaránt. Négy nyelven beszél, és a honlapon megtalálható fotók jelentős részét is ő készítette. ----------- Az életem folyamatos utazás, ha nem testben, akkor lélekben - a térképeket böngészve. A térkép a barátom, ha figyeltem, új kalandra hívott, távoli tájakra csábított, és én mindig újabb és újabb utakat terveztem és tervezek ma is. Az élet rövid, és a világ még mindig olyan sok értéket tartogat a látó ember számára, hogy úgy érzem még nagyon sok idegen tájat és kultúrát kell felfedeznem. Az élményeket, a felhalmozott tudást szívesen megosztom másokkal, szeretném megmutatni azokat a csodákat, amiket láttam, átadni valamit, hogy minél többen érezzék a fontosságát ennek a világnak a megőrzésére. A Himalája hegyei között éppen úgy otthon érzem magam, mint a Kiskunság homokbuckái között, az Adria szigetein, mint a Mekong deltavidékén, New York felhőkarcolói között, mint a Dráva vízi világában.

Részletes program

1. nap: érkezés Mohácsra; Mohács-Kölked-Udvar-Izsép-Vörösmart (táv: 35 km)

Reggel 9:30-kor találkozunk Mohácson, a Széchenyi-tér parkolójában. Itt biztonságos helyen tudjátok hagyni az autóikat, a csomagokat bepakoljuk a kísérőautóba, és a gáton elhagyjátok Mohácsot. Szép kerékpárúton az EUROVELO 6 vonalán haladunk a Duna mentén a Kölkedi gólyamúzeumig. Itt egy kis pihenőt tartunk, sok érdekességet hallhatunk a duna-Dráva Nemzeti parkról, és a gólyák életéről. A pihenő után Udvarnál átlépjük a magyar-horvát határt majd hamarosan letérve Dubosevica irányába mellékutakon tekerve szép lassan a Báni-hegyek felé kanyarodunk. Az út mentén egy szépen felújított régi sokác tájházat nézünk meg (kb. 10 kuna belépő) majd a falu határában a Savojai jenő által építtetett érdekes templomot. Kis falvakon haladunk keresztül az Öreg-Duna mentén. lFeltekerünk a Báni dombokra, és kitérünk a hősi emlékműhöz a (Julkához ahogy itt hívják), innen fantasztikus kilátás nyílik a Dunára és az árterekre, majd a dombok a déli lejtőin hatalmas szőlőültetvények mellett gurulunk Vörösmartig. A vidék méltán híres a nagyon fínom borairól. Erről már a szállásunkon is meggyőződhetünk, ahol várnak bennünket a finom fehér és vörös borral, valamint (8 euróért) helyi specialitással vacsorára. Még vacsora előtt teszünk egy sétát a református és katolikus pincesoron. 


2. nap: Kopácsi Rét Természeti Park Vörösmart - Kopács - Bellye (táv: 50 km)

Reggeli után, viszonylag korán érdemes útra kelni, hosszú, de élmény teli nap vár ránk. A mai nap a Kopácsi Rétről, a természetről, a számtalan vízimadárról szól, hiszen ez Európa egyik legjobb állapotban megmaradt ártere, ahol közel 50 pár rétisas fészkel. Páratlanul szép természeti környezet a Kopácsi Rét, ellátogatunk a Bokrosháti Ökocentrumba, megnézzük kívülről az újjászülető Titovadászkastélyt Tökösön, majd  hajózunk egyet a Szakadás-tavon. Ha szerencsénk van láthatunk Fekete gólyát, vörös és szürke gémet, kócsagokat, sőt alkalmanként vaddisznót is. Szállásunk Bellyén lesz vendégházban. 


3. nap: Kopácsi Rét Természeti Park, Bellye - Eszék - Belisce - Villány - Kisjakabfalva (Táv: 60 km 100 méter szint)

Reggeli után elindulunk Szlavónia legenagyobb és legszebb városába az innen 8 km-re lévő Eszékre. A szlavón főváros igazán megérdemel egy kis kalandozást. Jelenleg Eszék a „legkerékpárosbarátabb” város Horvátországban, az egy főre jutó kilométerek alapján a leghosszabb kerékpáros útvonallal rendelkezik. Számos látnivaló vár bennünket a fallal körülvett óváros (vár), számos szecessziós épület és sajnos néhol a Délszláv háború nyomai is rögtön szembe tűnnek. Egy kellemes kerekezés a Drávamenti Sétányon (Promenada), az élet apró örömei, mint például kávézás a sok eszéki kávézó egyikében, vagy egy nagyon finom fagyi - izlés szerint. Ezután a Dráva gátján megindulunk hazafelé. Beremenden átkelünk a határon, Nagyharsány után megállunk a szoborparknál a nerég átadott kilátóteraszról visszanézhetünk még egyszer a Dráva síkjára, és láthatjuk a villányi borvidék szőlősorait, amely hivogat bennünket a jó borokkal. Szállásunk Villány mellett, Kisjakabfalván lesz ma este. 


4. nap: Kisjakabfalva - Bóly - Nagynyárád - Mohács (táv: 45 km)

Kisjakabfalváról frissen kipihenve egy finom reggeli után a faluban megnézzük az ország egyik legszebb német tájházát. Csak arra kell figyelnünk, hogy ne töltsünk itt 2 óránál többet, annyi az érdekesség, és házigazdánk annyi mindent fog nekünk mesélni. Innen Bólyba kerekezünk nagyon szép kerékpárúton. Itt bevásárolhatunk egy 1800-as évek óta működő mézeskalács készítőnél - a legfinomabb mézespuszedlik várnak itt ránk. A Montenuovó család Europa Nostra díjas mauzóleuma is itt van a mézeskalácsárus mellett. Nagynyárádon a híres kékfestőnél teszünk látogatást, majd Sátorhelyen keresztül visszatérünk Mohácsra. Hazautazás egyénileg a délutáni órákban. 


Fontos tudnivalók

Az ország:

 • Horvátország:

Horvátországot északnyugaton az Alpok keleti szegélye, keleten a Pannon síkság és a Duna határolja, középső részén a Dinári hegység vonul át, déli része pedig az Adriai tengernél ér véget. A magyar állampolgárok az útlevélen kívül valamennyi forgalomban lévő magyar személyi igazolvánnyal, ideértve a régi típusú, füzet alakú igazolványt is, beutazhatnak Horvátországba. 

Az elsősorban szántóföldjeiről ismert Szlavóniát gyakran illetik az „arany” jelzővel, ami nem is csoda, hiszen a nyári aratás előtt a gabonaföldek tényleg aranyként ragyognak. A termékeny föld általános jólétet biztosított, ennek jeleit a gazdagon díszített házak és rendkívül részletgazdag népviseletek mindmáig megőrizték. A Szlavóniai városok, mint Eszék, Đakovo vagy Požega számtalan műemlékkel és kitűnő ételkülönlegességekkel várják látogatóikat, akik egyből felfigyelnek a helyi emberek könnyed életritmusára és összetéveszthetetlen akcentusára

Valuta, Költőpénz:

Horvátországban a hivatalos fizetőeszköz a horvát kuna. 1 kuna =100 lipa. = (43,54 Ft 2015 január árfolyam). Külföldi valuta beváltható a bankokban, pénzváltókban, postákon, utazási irodákban, szállodákban, kempingekben, kikötőkben, csekk pedig a bankokban.

Szerbiában a hivatalos fizetőeszköz a szerb dinár (RSD) 1 RSD ~ 2,58 HUF (Indulás előtt tájékozódj az aktuális valutaárfolyamról!) Szerbiába történő utazás esetén kérhetik a tartózkodás időtartamára elegendő anyagi fedezet felmutatását, ami napi 50 eurót jelent. Meglétét igazolhatjuk készpénzzel, utazási csekkel vagy hitelkártyával, ezek az országban szabadon felhasználhatók. Szerbiában a nemzetközileg elismert bankkártyákat elfogadják. A szerbiai jogszabályok értelmében külföldi (és szerb) állampolgár korlátlan összegben hozhat be Szerbiába készpénzben valutát, azonban, ha a valuta értéke meghaladja a 10.000 (tízezer) eurót, akkor azt a határon egy erre rendszeresített nyomtatványon be kell jelenteni a vámnak.

 Higiénia:

Ezekben az országokban nincs kötelezően előírt oltás, A folyóvíz fogyasztásra alkalmas.

Időjárás:

Ennek a területnek az éghajlata általában sok rokon vonást mutat a dél-Baranya éghajlati jellemzőivel. A folyó közelsége kicsit segíthet a nyári meleg elviselésében, ugyanakkor esőre is bármikor fel kell készülni főleg a tavasz végi időszak nehezen kiszámítható. A jó hír viszont, hogy az ártér ilyenkor a legszebb, és májusban még nincs annyi szúnyog.

Túrák nehézsége:

Ez egy nagyon könnyű túra, emelkedő csak az első napon vár rátok, a Báni dombokat kell egy hosszú emelkedővel legyőzni. Egy átlagos erőnlétű embernek ez egyáltalán nem okoz nehézséget, de legrosszabb esetben itt ezen a rövid szakaszon fel is lehet tolni a kerékpárt. A túra többi része teljesen sík ártéri területen halad. A pincesor még természetesen emelkedős Vörösmarton, de az egy rövid szakasz, és a nem kötelező ide felmenni, de a finom borok és ételek valamint a pincék hangulata mindenképen kárpótolna a fáradtságért. Az útvonal egy része aszfaltozott kerékpárúton, ill. alsóbbrendű utakon megy, de vannak murvás erdei utak is, trekking kerékpárral is járható, de az országútit nem javasoljuk. Térképet és leírást adunk minden résztvevőnek, komolyabb eltévedéstől nem kell tartani, és a kísérőautó is ott lesz a közelben, ha szükség lenne rá.

 

Felszerelés/Ruházat:

 • új típusú személyigazolvány vagy útlevél
 • saját vagy bérelt kerékpár
 • bukósisak (ajánlott)
 • fényvisszaverő mellény (ajánlott)
 • kerékpáros lámpa (ajánlott)
 • kulacs
 • kerékpárra sárvédő (hogy ne verje föl a vizet a kerék) 
 • esőkabát, esőnadrág
 • napszemüveg
 • hátizsák vagy kerékpáros táska a napi csomagnak (érdemes vízállóval készülni, vagy huzatot hozni hozzá) van lehetőség jó minőségű Ortlieb táskák bérlésére
 • szúnyogriasztó
 • napvédő krém
 • nap ellen sapka vagy kendő (ha nincs sisak)
 • meleg ruha, réteges öltözet

Szállás:

Szállásaink középkategóriájú panziókban, vendégházakban lesznek. A szállások megfelelnek a hasonló kategóriájú magyar szálláshelyeknek.

Biztosítás:

Utazási szerződésünk értelmében minden utasunknak rendelkeznie kell balesetbiztosítással. Nem kötelező irodánknál kötni, de célszerű az általunk javasolt AEGON betegség-, baleset-, poggyász-, és kerékpár biztosítást választani.

 Felhívjuk figyelmedet, hogy amennyiben utazást megelőzően baleset, betegségtovábbá házastárs, élettárs, szülő és kiskorú gyermek balesete vagy súlyos betegsége, továbbá jelentős értékű káresemény (tűz, elemi kár, harmadik személy által okozott bűncselekmény) végett az utazáson nem tudna részt venni, úgy a Biztosító csak abban az esetben téríti meg az utazás árát, ha az Utas az utazásra való jelentkezéssel egy időben utazási irodánknál útlemondási biztosítást köt!

 Megjegyzés:

Kérünk mindenkit, hogy a többi utas érdekében is maximum két darab táskát hozzon mindenki magával, lehetőleg nem meghaladva a 20 kg-ot! 

Törzsutas kedvezmény
Törzsutas vagy?
Utazz Velünk és válj törzsutassá! Mi itt a Helian-nál megbecsüljük a hűséges túrázóinkat, ezért már a 3. utazástól számítva igényelhető az 5%-os kedvezményre feljogosító törzsutas kedvezményünk, ami az 5. utazástól számítva már 7%-ra rúg. Megéri Nálunk szervezni a túráid!


Jelentkezem!


Túra neve


Keresés
A Helian - utazási iroda Csapatának kifejezetten fontos a természetvédelem és a fenntartható, környezettudatos mindennapok éppen ezért kérjük, hogy oldalainkat ne nyomtasd ki. Amennyiben valamilyen tartalmat szeretnél szöveges formában elérni kérjük, hogy vedd fel Velünk a kapcsolatot elérhetőségeink egyikén.

Tegyen a fenntartható mindennapokért!

Köszönjük!

Üdvözlettel, a Helian - utazási iroda Csapata