Kerékpáros wellness hétvége a Dráva mentén {3 nap/2 éj}
dátum: 2024-05-03 - 2024-05-05
Helian - túrázás
Kerékpártúra
1
könnyű
van szabad hely
Helian - túraidőtartam
3

Helian - túraidőtartam
2
időtartam
Kerékpáros hétvége harkányi szállással. 2 nap kerékpározás, szállás 3*-os hotelben reggelivel, elektromos kerékpározási lehetőséggel, Harkányi Gyógyfürdő belépővel! SZÉP KÁRTYÁVAL IS FIZETHETSZ! Ha csak a kerékpártúrán szeretnél részt venni, arra is van lehetőség!

Helian
Normál ár
59.000 Ft / fő
Előleg 26.000 Ft / fő
Jelentkezési határidő 2024-04-22Felkeltette az érdeklődésed a túra? Szeretnél életre szóló élményekkel gazdagodni? Nincs más dolgod, mint kattints a "Jelentkezem" gombra és pár egyszerű lépéssel meg is vagy!

Részvételi díj

A részvételi díj tartalmazza:

 • 2 éjszaka szállást 3*-os hotelben, 2 ágyas szobában, bufé reggelivel
 • 2 napos kerékpártúra programot
 • a túravezetést
 • egy fél napos belépőt a Harkányi Gyógyfürdőbe

A részvételi díj nem tartalmazza:

 • a reggelin felüli étkezések díját
 • a kerékpár és kerékpáros táska bérlését
 • a belépők díját

 Miért válaszd ezt a túrát?

 • Könnyű túra, alig van benne szint, hiszen a Dráva folyó síkságán halad
 • Kulturálisan és természeti szempontból is sok látnivalót takar
 • A túra nagyrészt kerékpárutakon, és alsórendű utakon halad, ahol alig van forgalom, akár gyerekekkel is megtehető túra
 • SZÉP kártyával is fizetheted!

Látnivalók

Hasznos Információk

Lényeges Információk a túráról:

Létszám: 6-15 fő, KIS CSOPORT!                             

Utazás: Harkányba egyénileg

Szállás: 3*-os Hotelben, 2 ágyas szobákban. Egyágyas felár standard egyágyas hotelszobában: 12.000 Ft/fő/2 éj. A szállás 250 m-re található a Harkányi Gyógyfürdőtől.

Étkezés: a részvételi díj tartalmazza a reggelit is! A kerékpártúrákra szendvics és innivaló (minimum 1 liter/fő) szükséges. A szállás közelében több étterem is található, ahol lehet vacsorázni.

Felszerelés/Ruházat: lsd. a lap alján

Kerékpárbérlés - Elektromos kerékpárok: a túra teljesíthető  e-bike-al is, amely elektromos rásegítéssel rendelkezik, nagyon könnyű tekerni és hosszabb távolságokat megtenni vele. Ezen kívül hagyományos kerékpárok is bérelhetőek. A hagyományos kerékpár díja 5.000 Ft/nap, az elektromos kerékpároknak 8.000 Ft/nap.

Kerékpárút: a Dráva mentén a kerékpáros utak többnyire aszfaltozottak, de előfordulnak földutas szakaszok is. A túra részben a Dráva gáton és alsóbb rendű utakon halad, de nagyon rövid földesútra is számítani lehet, ha kimegyünk a Kisinci-tóhoz, vagy a Dráva ártéri erdeibe. Mi javasoljuk, hogy trekking kerékpárt hozz erre a túrára, de jó megoldás lehet az is, ha egy picit vastagabb gumival készülsz az útviszonyokra.

Részvétel csak a kerékpártúrán: Pécsiek, Pécs környékiek figyelem! Ezen a túránkon kedvezményesen tudtok részt venni! Szombaton és vasárnap is 5.000 Ft/fő/nap díjért tudtok csatlakozni a csoporthoz.

Hazsnos információk

Részletes program

1. nap: Érkezés egyénileg Harkányba

Érkezés a délutáni órákban Harkányba, a szállás elfoglalása. Ha időben érkezel, még lazíthatsz egyet a Harkányi Gyógyfürdőben, este 18:00-ig van nyitva, illetve a szaunavilág és a wellness fürdő 20:00-ig.


2. nap: kerékpártúra az Ős-Dráva Látogatóközponthoz, több száz éves templomok nyomában, Útvonal: Harkány- Drávaszabolcs – Szaporca Ős-Dráva látogatóközpont - Kémes- Adorjás- Kórós- Rádfalva- Diósviszló- Márfa- Harkány (Táv: 55 km)

A reggeli után vár bennünket a túravezetőnk, és megbeszéljük a mai napi túrát. Ha valaki nem hozott saját kerékpárt, akkor a bérelt kerékpárt beállítjuk neki. Ezután elindulunk a Kórósi templom irányába Diósviszlón keresztül. Itt található az Ormánság kapuja, innen már a híres Ormánság útjait rójuk. A mai egyetlen emelkedőnket még Diósviszló előtt letudtuk, innen már teljesen sík terepen fogunk kerékpározni. A Kórósi fakazettás református templom az első, amit meglátogatunk. A templomot 1793-ban építették, amikor még jelentős volt a gyülekezet, és színmagyar lakosság élt itt. A fakazettái egyedülállóak, minden tábla más és más, alapszínei a fehér, bordó, kék, sötétkék, sárga. Adorjás a következő állomás. Itt a karzaton vannak kazetták, ezt is megnézzük. A Duna-Dráva Nemzeti Park látogatóközpontja felé gurulunk. Szaporcán lehetőség szerint megnézzük az Eperfa Tájházat és közeli autentikus módon felújított parasztházakat. Szaporcán a Szaporcai Cifraház élő tájház, kulturális színtérként működik, Tésenfán a Kossuthutca72 szintén bemutatóhelyként működik. A honlapon a házakról szereplő képeket Ruprech Judit készítette. Szaporcáról kilátogathatunk a Kisinci-tóhoz, amely egy Dráva lefűződés, régen ez is a Dráva fő ágához tartozott. Ezután rátérünk a Fekete-víz töltésén haladó kerékpárútra és Drávaszabolcson keresztül visszatérünk túránk kiindulópontjára - Harkányba. Itt a túravezetőnk átadja a délutáni fürdő belépőket, amely a túracsomag része, nincs más hátra, mint a meleg vízben relaxálni és kipihenni a napi élményeket.


3. nap: kerékpárral a Drávához, Siklósi Vár. Útvonal: Harkány – Drávaszabolcs – Matty - Siklós – Harkány (Táv: 40 km)

Drávaszabolcsig a tegnap megismert kellemes kerékpárúton haladunk. A faluból kiérve a magyar határ széléig tekerünk, ahol megnézzük a kikötőt és a Dráva hidat. A túl oldalt már Horvátországot látjuk! Visszamegyünk a főútra, de hamarosan letérünk róla és a töltésen haladunk jól kijárt földúton. Közel a Dráva, mellettünk ártéri erdők húzódnak, rengeteg madár énekét hallhatjuk. 8 kilométer teljesen vad és lakatlan szakasz vár ránk, időjárás és sár függvényében letérhetünk a gátról be az ártéri erdő gyönyörű vadonjába, és kinézhetünk a határfolyóra a Drávára is. Visszamegyünk a töltésre, elgurulunk a határig, ahol ismét áll a Vasfüggöny. Innen igazi "Isten háta megetti" szinte lakatlan kistelepülésen keresztül tekerünk a Mattyi Madár-Emlékparkhoz, ahol kopjafákon állítottak emléket a hazánkban korábban fészkelő majd kipusztult 13 madárfajnak. A magunkkal hozott elemózsiát itt is elfogyaszthatjuk. Mattyról Siklósra tekerünk, itt érdemes  az Európa Nostra díjas Malkocs bej Dzsámiját, és a szerb ortodox templomot megtekintenünk, az ikonosztáza fantasztikus. A siklósi vár nagyobb falat, arra nem biztos, hogy marad idő, ha még ma kora délután szeretnénk haza indulni, de kívülről is impozáns látványt nyújt. A várfal oldalában a Vártalak Kávézót viszont nem hagyjuk ki, kézműves süteményekkel és kávé különlegességekkel vár Titeket a Vártalak! :) Innen Harkány már csak egy "macskaugrásra" van többnyire kellemes kerékpárúton. Hazautazás egyénileg a délutáni órákban.  


Fontos tudnivalók

Időjárás

A Mecsektől délre fekvő terület az ország egyik legmelegebb vidéke, az évi középhőmérséklet mindenütt 10,5 °C fölött marad, a globális fölmelegedés következtében ez tovább nőhet. A legmelegebb hónap a július, 21,5°C fölötti középhőmérséklettel. A terület nagy mennyiségű és hosszú időtartamú napsugárzást kap. Az átlagos napsütéses órák száma 2025. Dél-Baranya az ország legmelegebb vidékei közé tartozik.

Túrák nehézsége

Ez egy nagyon könnyű túra, komolyabb emelkedőkkel nem kell számolni, a táj szinte teljesen asztallap simaságú. Egy kerékpározni tudó ember életkortól függetlenül képes ezt a túrát teljesíteni, komolyabb kihívások elé nem fogja a túra állítani. Ha azonban valaki úgy gondolja, hogy mégis fél a távtól, vagy úgy érzi, ez meghaladja a képességeit, ezen a túrán elektromos kerékpár bérlésére is van lehetőség!

 

Szükséges felszerelés:

Ruházat: 

 • bukósisak (ajánlott)
 • fényvisszaverő mellény (ajánlott)
 • strapabíró és sportos túraruházat
 • kényelmes cipő
 • esőkabát
 • esőnadrág (ajánlott)
 • melegebb ruhára még nyáron is szükség lehet egy rosszabb időjárás esetén  

Felszerelés: 

 • saját vagy bérelt kerékpár
 • kerékpáros lámpa (ajánlott)
 • kulacs, napszemüveg
 • hátizsák vagy kerékpáros táska a napi cuccnak 
 • új típusú személyigazolvány vagy útlevél
 • napvédő krém
Éld át velünk a kalandot!
Fekete-víz vízitúra
Egy napos vízitúra a Dráván


Törzsutas kedvezmény
Törzsutas vagy?
Utazz Velünk és válj törzsutassá! Mi itt a Helian-nál megbecsüljük a hűséges túrázóinkat, ezért már a 3. utazástól számítva igényelhető az 5%-os kedvezményre feljogosító törzsutas kedvezményünk, ami az 5. utazástól számítva már 7%-ra rúg. Megéri Nálunk szervezni a túráid!


Jelentkezem!


Túra neve


Keresés
A Helian - utazási iroda Csapatának kifejezetten fontos a természetvédelem és a fenntartható, környezettudatos mindennapok éppen ezért kérjük, hogy oldalainkat ne nyomtasd ki. Amennyiben valamilyen tartalmat szeretnél szöveges formában elérni kérjük, hogy vedd fel Velünk a kapcsolatot elérhetőségeink egyikén.

Tegyen a fenntartható mindennapokért!

Köszönjük!

Üdvözlettel, a Helian - utazási iroda Csapata