Kerékpáros hétvége a Dráva mentén {3 nap/2 éj}
2021-09-24-tól 2021-09-26-ig
Helian - túrázás
Kerékpártúra
1
könnyű
van szabad hely
Helian - túraidőtartam
3

Helian - túraidőtartam
2
időtartam
Kerékpáros hétvége harkányi szállással. 2 nap kerékpározás, szállás 3*-os hotelben reggelivel, elektromos kerékpározási lehetőséggel! SZÉP KÁRTYÁVAL IS FIZETHETSZ! Ha csak a kerékpártúrán szeretnél részt venni, arra is van lehetőség!

Helian
Normál ár
33.900 Ft / fő
Előleg 13.000 Ft / fő
Jelentkezési határidő 2021-08-31Felkeltette az érdeklődésed a túra? Szeretnél életre szóló élményekkel gazdagodni? Nincs más dolgod, mint kattints a "Jelentkezem" gombra és pár egyszerű lépéssel meg is vagy!

Részvételi díj

A részvételi díj tartalmazza:

 • 2 éjszaka szállást 3*-os hotelben, 2 ágyas szobában, bufé reggelivel
 • 2 napos kerékpártúra programot
 • a túravezetést

A részvételi díj nem tartalmazza:

 • a reggelin felüli étkezések díját
 • a kerékpár és kerékpáros táska bérlését
 • a belépők díját

 Miért válaszd ezt a túrát?

 • Könnyű túra, alig van benne szint, hiszen a Dráva folyó síkságán halad
 • Kulturálisan és természeti szempontból is sok látnivalót takar
 • A túra nagyrészt kerékpárutakon, és alsórendű utakon halad, ahol alig van forgalom, akár gyerekekkel is megtehető túra
 • SZÉP kártyával is fizetheted!

Látnivalók

Hasznos Információk

Lényeges Információk a túráról:

Létszám: 6-15 fő, KIS CSOPORT!                             

Utazás: Harkányba egyénileg

Szállás: 3*-os Hotelben, 2 ágyas szobákban. Egyágyas felár standard egyágyas hotelszobában: 12.000 Ft/fő/2 éj. A szállás 250 m-re található a Harkányi Gyógyfürdőtől.

Étkezés: a részvételi díj tartalmazza a reggelit is! A kerékpártúrákra szendvics és innivaló (minimum 1 liter/fő) szükséges. A szállás közelében több étterem is található, ahol lehet vacsorázni.

Felszerelés/Ruházat: lsd. a lap alján

Kerékpárbérlés - Elektromos kerékpárok: a túra teljesíthető  e-bike-al is, amely elektromos rásegítéssel rendelkezik, nagyon könnyű tekerni és hosszabb távolságokat megtenni vele. Ezen kívül hagyományos kerékpárok is bérelhetőek. A hagyományos kerékpár díja 3.500 Ft/nap, az elektromos kerékpároknak 7.000 Ft/nap.

Kerékpárút: a Dráva mentén a kerékpáros utak többnyire aszfaltozottak, de előfordulnak földutas szakaszok is. A túra részben a Dráva gáton és alsóbb rendű utakon halad, de nagyon rövid földesútra is számítani lehet, ha kimegyünk a Kisinci-tóhoz, vagy a Dráva ártéri erdeibe. Mi javasoljuk, hogy trekking kerékpárt hozz erre a túrára, de jó megoldás lehet az is, ha egy picit vastagabb gumival készülsz az útviszonyokra.

Részvétel csak a kerékpártúrán: Pécsiek, Pécs környékiek figyelem! Ezen a túránkon kedvezményesen tudtok részt venni! Szombaton és vasárnap is 4.000 Ft/fő/nap díjért tudtok csatlakozni a csoporthoz.

Hazsnos információk
Benovics Gábor
Benovics Gábor
túravezető
Gábor az egyik legtapasztaltabb túravezetőnk, aki szinte minden kontinensen megfordult már, de azt is jól ismeri, ahol még soha nem járt, hiszen térképen is utazik már gyerekkora óta, és a Pécsi Tudományegyetem Földrajzi Intézetében végezte doktorandusz tanulmányait. Az utazási iroda szervezésének egyik motorja, de a pécsi Vagabond Világjáró Klubban is rendszeresen találkozhatsz vele, mint előadóval, vagy mint szervezővel.
Vezet magashegyi trekkinget, kerékpártúrákat és vízitúrákat egyaránt. Négy nyelven beszél, és a honlapon megtalálható fotók jelentős részét is ő készítette. ----------- Az életem folyamatos utazás, ha nem testben, akkor lélekben - a térképeket böngészve. A térkép a barátom, ha figyeltem, új kalandra hívott, távoli tájakra csábított, és én mindig újabb és újabb utakat terveztem és tervezek ma is. Az élet rövid, és a világ még mindig olyan sok értéket tartogat a látó ember számára, hogy úgy érzem még nagyon sok idegen tájat és kultúrát kell felfedeznem. Az élményeket, a felhalmozott tudást szívesen megosztom másokkal, szeretném megmutatni azokat a csodákat, amiket láttam, átadni valamit, hogy minél többen érezzék a fontosságát ennek a világnak a megőrzésére. A Himalája hegyei között éppen úgy otthon érzem magam, mint a Kiskunság homokbuckái között, az Adria szigetein, mint a Mekong deltavidékén, New York felhőkarcolói között, mint a Dráva vízi világában.

Részletes program

1. nap: Érkezés egyénileg Harkányba

Érkezés az délutáni órákban Harkányba, szállás elfoglalása. 

2. nap: kerékpártúra az Ős-Dráva Látogatóközponthoz, több száz éves templomok nyomában, Útvonal: Harkány- Drávaszabolcs – Szaporca Ős-Dráva látogatóközpont - Kémes- Adorjás- Kórós- Rádfalva- Diósviszló- Márfa- Harkány (Táv: 55 km)

A reggelit után vár bennünket a túravezetőnk, és megbeszéljük a mai napi túrát, ha valaki nem hozott saját kerékpárt, akkor a bérelt kerékpárt beállítjuk. Ezután elindulunk a Kórósi templom irányába Diósviszlón keresztül. Itt található az Ormánság kapuja, innen már a híres Ormánság útjait rójuk. A mai egyetlen emelkedőnket még Diósviszló előtt letudtuk, innen már teljesen sík terepen fogunk kerékpározni. A Kórósi fakazettás református templom az első, amit meglátogatunk. A templomot 1793-ban építették, amikor még jelentős volt a gyülekezet, és színmagyar lakosság élt itt. A fakazettái egyedülállóak, minden tábla más és más, alapszínei a fehér, bordó, kék, sötétkék, sárga. Adorjás a következő állomás. Itt a karzaton vannak kazetták, ezt is megnézzük. A Duna-Dráva Nemzeti Park látogatóközpontja felé gurulunk. Szaporcán lehetőség szerint megnézzük az Eperfa tájházat, és talán Tésenfán egy ősi felújított parasztházat. Szaporcáról kilátogathatunk a Kisinci-tóhoz, amely egy Dráva lefűződés. Ezután rátérünk a fekete-víz töltésén haladó kerékpárútra és Drávaszabolcson keresztül visszatérünk túránk kiindulópontjára - Harkányba.


3. nap: kerékpárral a Drávához, Siklósi Vár. Útvonal: Harkány – Drávaszabolcs – Matty - Siklós – Harkány (Táv: 40 km)

Drávaszabolcsig a tegnap megismert kellemes kerékpárúton haladunk. A faluból kiérve a magyar határ széléig tekerünk, ahol megnézzük a kikötőt és a Dráva hidat. A túl oldalt már Horvátországot látjuk! Visszamegyünk a főútra, de hamarosan letérünk róla és a töltésen haladunk jól kijárt földúton. Közel a Dráva, mellettünk ártéri erdők húzódnak, rengeteg madár énekét hallhatjuk. 8 kilométer teljesen vad és lakatlan szakasz vár ránk, időjárás és sár függvényében letérhetünk a gátról be az ártéri erdő gyönyörű vadonjába, és kinézhetünk a határfolyóra a Drávára is. Visszamegyünk a töltésre, elgurulunk a határig, ahol ismét áll a Vasfüggöny. Innen igazi "Isten háta megetti" szinte lakatlan kistelepülésen keresztül tekerünk a Mattyi Madár-Emlékparkhoz, ahol kopjafákon állítottak emléket a hazánkban korábban fészkelő majd kipusztult 13 madárfajnak. A magunkkal hozott elemózsiát itt is elfogyaszthatjuk. Mattyról Siklósra tekerünk, itt érdemes  az Európa Nostra díjas Malkocs bej Dzsámiját, és a szerb ortodox templomot megtekintenünk, az ikonosztáza fantasztikus. A siklósi vár nagyobb falat, arra nem biztos, hogy marad idő, ha még ma kora délután szeretnénk haza indulni. Innen Harkány már csak egy "macskaugrásra" van többnyire kellemes kerékpárúton. Hazautazás egyénileg a délutáni órákban.  


Fontos tudnivalók

Időjárás

A Mecsektől délre fekvő terület az ország egyik legmelegebb vidéke, az évi középhőmérséklet mindenütt 10,5 °C fölött marad, a globális fölmelegedés következtében ez tovább nőhet. A legmelegebb hónap a július, 21,5°C fölötti középhőmérséklettel. A terület nagy mennyiségű és hosszú időtartamú napsugárzást kap. Az átlagos napsütéses órák száma 2025. Dél-Baranya az ország legmelegebb vidékei közé tartozik.

Túrák nehézsége

Ez egy nagyon könnyű túra, komolyabb emelkedőkkel nem kell számolni, a táj szinte teljesen asztallap simaságú. Egy kerékpározni tudó ember életkortól függetlenül képes ezt a túrát teljesíteni, komolyabb kihívások elé nem fogja a túra állítani. Ha azonban valaki úgy gondolja, hogy mégis fél a távtól, vagy úgy érzi, ez meghaladja a képességeit, ezen a túrán elektromos kerékpár bérlésére is van lehetőség!

 

Szükséges felszerelés:

Ruházat: 

 • bukósisak (ajánlott)
 • fényvisszaverő mellény (ajánlott)
 • strapabíró és sportos túraruházat
 • kényelmes cipő
 • esőkabát
 • esőnadrág (ajánlott)
 • melegebb ruhára még nyáron is szükség lehet egy rosszabb időjárás esetén  

Felszerelés: 

 • saját vagy bérelt kerékpár
 • kerékpáros lámpa (ajánlott)
 • kulacs, napszemüveg
 • hátizsák vagy kerékpáros táska a napi cuccnak 
 • új típusú személyigazolvány vagy útlevél
 • napvédő krém
Éld át velünk a kalandot!
Fekete-víz vízitúra
Egy napos vízitúra a Dráván


Törzsutas kedvezmény
Törzsutas vagy?
Utazz Velünk és válj törzsutassá! Mi itt a Helian-nál megbecsüljük a hűséges túrázóinkat, ezért már a 3. utazástól számítva igényelhető az 5%-os kedvezményre feljogosító törzsutas kedvezményünk, ami az 5. utazástól számítva már 7%-ra rúg. Megéri Nálunk szervezni a túráid!


Jelentkezem!


Túra neve


Keresés
A Helian - utazási iroda Csapatának kifejezetten fontos a természetvédelem és a fenntartható, környezettudatos mindennapok éppen ezért kérjük, hogy oldalainkat ne nyomtasd ki. Amennyiben valamilyen tartalmat szeretnél szöveges formában elérni kérjük, hogy vedd fel Velünk a kapcsolatot elérhetőségeink egyikén.

Tegyen a fenntartható mindennapokért!

Köszönjük!

Üdvözlettel, a Helian - utazási iroda Csapata