Inn menti kerékpárút Innsbrucktól a Chiemsee-ig {5 nap/4 éj}
2019-08-17-tól 2019-08-21-ig
Helian - túrázás
Kerékpártúra
2
könnyű
van szabad hely
Helian - túraidőtartam
5

Helian - túraidőtartam
4
időtartam
Az Inn-menti kerékpártúra könnyebb alsó szakasza Innsbruck és Wasserburg között. Tirol és Bajorország szépségei a végén egy kis kikapcsolódással a Chiemsee-nél

Helian
Normál ár
169.000 Ft / fő
Előleg 67.600 Ft / fő
Jelentkezési határidő 2019-08-01Felkeltette az érdeklődésed a túra? Szeretnél életre szóló élményekkel gazdagodni? Nincs más dolgod, mint kattints a "Jelentkezem" gombra és pár egyszerű lépéssel meg is vagy!

Részvételi díj

A részvételi díj tartalmazza: 

 • az utazás költségét oda-vissza Pécsről Budapesten át
 • 5 éjszaka szállást reggelivel
 • a helyi adókat
 • a csomagok szállítását kísérőautóval
 • a kerékpárok szállítását utánfutóval
 • kerékpáros térképet és részletes leírást a csoport részére
 • a túraszervezést

A részvételi díj nem tartalmazza:                                   

 • a reggelin felüli étkezések díját
 • a belépőket
 • a biztosítás költségét


Miért válaszd ezt a túrát?

Ez a folyómenti túra annak az Inn menti túrának a folytatása, amit Innsbruckban fejeztünk be. Aki a felső szakaszt megtette, annak szinte kötelező a folytatás is, mert ebben sem fog csalódni. Innsbrucktól kb. 160 km-t teszünk meg az Inn mentén szép kényelmesen időt hagyva a települések, a környék felfedezésére. Innsbruck Tirol fővárosa, ezüstbánya látogatás, várak és kastélyok színezik a túrát. A végén még a Chiemsee-nél is fürödhetünk egyet, vagy körbe tekerheted a bajorok Balatonját.

Látnivalók

 • Innsbruck
 • Wattens Swarovski kristályvilág
 • Hall középkori városa
 • A farkas-szurdok
 • Tratzberg várkastélya
 • Kufstein
 • Várak és kastélyok
 • Wasserburg
 • A Chiemsee a Herrenchiemsee kastéllyal

Hasznos Információk

Létszám: 7-8 fő, KIS CSOPORT!

Utazás: Budapestről indulva kisbusszal utazunk Innsbruckba, majd az utolsó napon a Chiemseetől vissza Budapestre.

Szállás: hotelekben, panziókban, 2 ágyas szobákban

Étkezés: a túra ára tartalmazza a reggelit is! A kerékpártúrákra szendvics és innivaló (minimum 1 liter/fő) szükséges. Esténként a szállások közelében van lehetőség bevásárolni, vagy beülni egy étterembe.

Fontos! A túra részvételi díját 320 Ft/ 1 EUR árfolyamon kalkuláltuk. Ha az euró (EUR) ára az utazás indulását megelőző 35. napon ezt meghaladja, akkor árkorrekcióra kényszerülhetünk. 

Csomagszállítás: a túra alatt kísérőautó viszi a csomagokat így a kerékpáron csak a napi felszerelést kell vinni

Kerékpárszállítás: utazási irodánk biztosítja a kerékpárok szállítását Budapestről a túra kezdőpontjára, majd vissza. 

Felszerelés/Ruházat: lsd. a lap alján

Kerékpárbérlés: amennyiben nem rendelkezel saját kerékpárral, vagy nem tudod a túra kezdőpontjára (Budapest) szállítani, úgy lehetőség van kerékpárbérlésre. Itt megtekintheted kerékpárjainkat, kérdés esetén írj nekünk!

Kerékpárút: Ez az Inn menti kerékpárút egy nagyon jól kiépített, jelzett folyó menti túra. Ausztriában az aszfaltozott szakaszok mellett találkozhatunk murvás szakaszokkal, amitől nem kell megijedni, mert nagyon jól járhatóak, szépen karbantartott utak. 

Túravezetés: Erre a túrára külön túravezetést nem adunk, a lényeg, hogy a kísérőautó minden problémát megold. Minden résztvevő részletes térképet kap, és a saját tempójában tekerheti végig a szakaszokat. Így a gyorsabbaknak nem kell a lassabb tempójú kerekesekhez alkalmazkodni és viszont. A lényeg, hogy mindenki jól érezze magát, tökéletesen ki tudjon kapcsolódni, minden szervezést mi biztosítunk, Nektek csak kerékpározni kell és élvezni a táj szépségét! 

Hazsnos információk

Részletes program

1. nap: Budapest – Innsbruck autóbusszal kb. 8 óra

A reggeli órákban indulunk Budapestről, és elég hosszú út – közel 750 km megtétele után megérkezünk Tirol fővárosába – Innsbruckba.  A szállás elfoglalása után lehetőség van gyalogosan, vagy akár kerékpárral felfedezni a várost. Egy kis mozgás a hosszú utazás után jót is fog tenni. A hatalmas hegyóriások ölelésében húzódó Innsbruck mágikus, festői szépsége senki nem hagy érintetlenül - a Goldenes Dachl csillogó cserepei, a reneszánsz Ambras kastély lenyűgöző műkincsei, a hallgatag Hofkirche és I. Maximilián császár impozáns síremléke, de maguk a város meseszép utcái is rabul ejtik a szívet.

2. nap: Innsbruck – Strass (kitérőkkel kb. 50 km)

Egy jó tiroli reggelit követően nekikezdünk a túrának az Inn-mentén, amiért jöttünk. Az Olimpiai falut érintve Hall irányába hagyjuk el Innsbruckot, és megérkezünk Tirol, sőt egész Ausztria egyik legépebben megőrződött középkori kisvárosába. A középkorban Európa egyik leggazdagabb városának számító, késő gótikus városképét hűen megőrző Hall fekvése éppolyan festői, mint Innsbrucké, múltja szorosan összefügg a közeli Hall-völgyben (Halltal) a XIII. századtól egészen 1967-ig működő sóbányászattal. A hegyekből lehozott fehér aranyat itt az Inn parti kikötőkben tették hajókra, a város a sókereskedelem fellegváraként hatalmas jelentőségre tett szert, a XV. században alapított ezüstpénzverde pedig a régió leggazdagabb városává emelte. A XIX. századi ipari forradalom elkerülte a városkát, így szinte tökéletesen őrződött meg gótikus és barokk városképe. Itt keresztezzük a még mindig hegyipatakra emlékeztető Innt, és folytatjuk utunkat Wattensen keresztül Schwazig, újra a folyó bal partján. Wattensben a Swarovski kristályvilága jelent különleges látványosságot. 1995-ben a fantázia, a kreativitás és a játékosság különleges helyszíneként született meg, a Swarovski cég fennállásának 100 éves jubileumára. A Kristályvilágot André Heller osztrák médiaművész álmodta meg. A hatalmas „óriás” körül, amely a Kristályvilág bejáratát őrzi, egy 7,5 hektáros park terül el, amely számtalan attrakciót rejt magában. Schwaz volt a középkori Európa ezüstmetropolisa, Tirol legjelentősebb városa. Jelentős ezüst- és rézbányák működtek. A bányát most is látogathatjuk, ha szakítunk rá időt. Egy 90 perces vezetés keretében ismerhetjük meg a bányászok eszközeit, az itt előforduló ásványokat. Az egészen a középkorig visszatekintő érdekes időutazás bányavonatozással kezdődik, amellyel lejuthatunk a hegy gyomrába, az ezüstbányába. Megcsodálhatjuk az egykor annyira áhított fakóércet és a híres schwazi vízemelőművet, a technika akkori csodáját. 
A bányalátogatás elején minden látogató védőöltözéket kap, amely tartalmaz védőköpenyt és egy sisakot. (Belépő: 15 EUR). Van itt azonban már is, egy rövid kis kirándulással a közelben lévő Stansból a Wolfsklammot (farkas-szurdok) nézhetjük meg először. Közvetlenül a falu közepén kezdődik a bejárata, a Stans-patak fölött. Gyalogutak fölött, sziklás kanyonok között halad a Wolsklamm, St. Georgenberg irányába, Tirol legrégebbi zarándokútja felé. Vadromantikus sziklások, zúgó vízesések és csodálatos panoráma várja a túrázókat az egészséges friss hegyi levegőn, mely egy igazi természeti élmény mindenki számára (belépő 3,5 EUR). Innen tovább tekerhetünk a híres Tratzberg várkastélyába, amely Európa legszebb késő gótikus várkastélyainak egyike. A kastélyban nyolc nyelven, köztük magyarul is tartanak idegenvezetést (német, angol, olasz, francia, holland, spanyol, japán és magyar nyelven). A turistákat a Tratzberg express kisvonat viszi fel a parkolóból az épületig. Korhű ruhába öltözött személyzettel találkozhatunk a váskastélyban; I. Miksa császár, a híres Fuggerek és más történelmi személyiségek mesélnek és vezetik végig a látogatókat az egykori lakóhelyük csodás termein. A kitérő után visszatérünk az Inn-völgyébe, és hamarosan befutunk a Strass-ba a Zillertal (Ziller-völgyének) bejáratához. Az eseménydús nap után itt hajtjuk álomra fejünket.


3. nap: Strass – Kufstein 48 km

A mai távunk sem lesz több a tegnapinál, és az út sem lesz nehezebb semmivel. Ezúttal Kufstein a célunk, amely talán a magyar történelmet ismerők számára nem hangzik vonzónak, de városka Tirol egyik igazi gyöngyszeme. Az útvonalunkon több érdekes kastély is található, mintha a Loire-völgyében járnánk. Először a nehezen kimondható nevű Kropfsberg romja tűnik fel. Kropfsberg őrtornyában állítólag az egykor öngyilkosságot elkövető gróf szelleme kísért mind a mai napig, és kegyetlenül elbánik mindenkivel, aki háborgatni merészeli. Innen hamarosan a Lipperheide (Neumatzen) kastély következik, majd a Lichtenwerth vára és Matzen kastélya következik. Utóbbiban luxushotelt, éttermet és kávézót rendeztek be. Egy kávét érdemes itt elfogyasztani, mielőtt folytatnánk utunkat a legkisebb osztrák városka a kb. 100 lakosú Rattenbergbe. 1254-ben egy oklevélben említették először a település nevét, de valószínűleg ennél sokkal régebbi. Manapság a turisták látogatják meg a települést, sétálnak középkori kicsiny utcáin, gyönyörködnek szépen felújított épületekben, vásárolnak a boltokban. Kufstein már vár ránk, szerencsére már nem a várbörtön, amelyben számos híres magyar ember is megfordult akarata ellenére. Kazinczy Ferenc, Teleki Blanka, Rózsa Sándor „élvezhette” az itteni „vendégszeretet a Császár toronyban lévő cellákban. A torony jelenleg múzeumként működik, ahol megtekinthetünk egy kiállítást az itt raboskodó történelmi alakokról. A vár másik tornyában, a Polgártoronyban található a Hősök orgonája, amely a világ legnagyobb szabadtéri orgonája. A hangszer az első világháború hőseinek állít emléket. A várba siklóval, lifttel, és gyalogosan (hossza lépcsőzéssel) is feljuthatunk. Itt lesz a szállásunk ma éjszakára a városban.


4. nap: Kufstein – Rosenheim – Wasserburg busszal a Chiemsee-hez 67 km

Ma egy kicsit hosszabbés nehezebb szakasz vár ránk, és átlépünk Németországba. A túra az alpesi hegyvidékről kiér a dimbes-dombos bajor tájra. Az utunk a folyó jobb partján vezet, még 11 km-en át osztrák terület. A túlpart már a Bajorok földje. feltűnik Katzenstein várromja a szikla szirten, amely valaha fontos határerődítmény volt. Hamarosan már Roseheim városában tekerünk, amely tartományi székhely, sok magyar munkavállaló intézte itt az ügyeit. A város belvárosa, mint mindenhol Bajorországban itt is nagyon szép és rendezett. Itt akit érdekel megtekintheti az Inn múzeumot. Sokat nem érdemes mégsem időzni, megyünk tovább egy murvás úton a folyó bal partján északi irányba.


5. nap: Chiemsee pihenés vagy fakultatív tekerés a tó körül délután utazás haza Budapestre

A mai nap is főleg az egyéni igényekre van szabva. MI csak javaslatokat teszünk, de mindenki – no meg az időjárás szabja meg, mit is érdemes itt tenni. Lehet akár egyet csobbanni is a bajorok „Balatonjában”, és csak pihenni, de érdemes legalább egy hajókirándulásra benevezni és átmenni a két szigetre – a Herreninsel-re és a kisebb Fraueninsel-re. A buszunk mindenesetre Prien településre visz bennünket, ez arra is jó, ha valaki körbe szeretné tekerni a tavat (60 km, részben aszfaltozott, jól járható, alig vannak emelkedők benne), vagy hajózni szeretne. A szigetet 1873-ban szerezte meg II. Lajos bajor király,  - az őrültnek tartott és rejtélyes körülmények között elhalálozott uralkodó - hogy megépítse rajta kastélyát, melyet XIV. Lajos nagy rajongójaként Versailles másaként képzelt el. Az építkezés 1878-ban kezdődött meg, ám a király halála miatt befejezetlen maradt, csak a főszárny, illetve a szökőkutakkal és szobrokkal díszített park készült el. A király egyébként csak pár napot töltött el itt 1885 szeptemberében. A nap végén délután elindulunk vissza Budapestre. Érkezés a késő esti órákban.


Fontos tudnivalók

Az ország:

 A túra nagy része Ausztriában vezet, amely 83 858 km² alapterületű ország 9 önálló tartományból álló ország. A szövetségi törvényhozást a képviselőház és a szövetségi tanács (a parlament két kamarája) közösen végzi. Ausztria tagja az Európai Uniónak, az ENSZ-nek és a legtöbb ENSZ szervezetnek. Ausztria csaknem 8 millió lakósából 98% német anyanyelvű. Tirol bővelkedik gyönyörű városokban, de az igazi vonzerőt az Alpok jelenti. A vidéki Ausztria igazi esszenciáját ízlelhetjük meg a havas hegycsúcsok, a zöld lejtők és völgyekben megbúvó, tradicionális osztrák falvak közt barangolva. A látkép már önmagában képeslapra kívánkozó, mögé nézve pedig felfedezhetjük a régió természeti csodáit, kulturális örökségét és a kikapcsolódási lehetőségek szinte végtelen skálájának köszönhetően maximálisan feltöltődhetünk.

Bajorország állam az államban, a területileg legterjedelmesebb német állam lévén nemcsak földrajza és látványosságai gazdagok, változatosak, történelme és kultúrája szintén izgalmas és sokrétű. Vonzerejének egyértelmű bizonyítéka, hogy a mai napig „Bayern” a legkedveltebb úti cél Németországban – a helyiek és a külföldiek számára egyaránt. Bajorország esetében különösen jelentős és nagy múltú tartományról beszélhetünk, hiszen ezen a néven az időszámításunk utáni hatodik században említik először – mindez azt jelenti, hogy Európa legősibb államai közé tartozik. A tartomány népességét egyébként a mai napig is négy különböző törzsre lehet felosztani: ezek az óbajorok, a frankok, a svábok, valamint a második világháború lezárását követően betelepült szudétanémetek csoportja.

 Időjárás:

Ausztria a mérsékelt égövben fekszik, mégpedig a közép-európai klímazóna azon részén, ahol az óceáni és kontinentális hatás egyaránt érvényesül. A négy évszak (tavasz, nyár, ősz, tél) mindegyike tipikus hőmérsékleti értékeket és éghajlati adottságokat mutat fel.

A bajorországi éghajlat északnyugatról keletre átmegy egy kontinentális éghajlatba. Évente mintegy 100 napon nulla foknál alacsonyabb a hőmérséklet, a nyugati szél a csapadék (kb. 70 centiméter) fő oka, az Alpoknál helyenként 180 centiméterre emelkedhet. A napsütési órák száma 1600 és 1900 között van.

Túrák nehézsége:

Ez viszonylag könnyű túra, a középső részén vannak benne néha emelkedős szakaszok, de általánosságban egy minimális szintet tartalmazó jól kiépített (murvás szakaszok azért vannak benne!) kerékpártúra. A Tiroli alpesi tájak látványát a bajor gyönyörű vidéki táj váltja, és közben rengeteg kulturális és természeti szépség kíséri az utat, és elvonja a figyelmet arról a kevés nehézségtől, ami felmerül. Az útvonal végig jól ki van táblázva, mindenki számára akár nyelvtudás nélkül is jól követhető, nem kell tartani az eltévedéstől. Igyekeztünk a távokat egyforma napi kb. 50-60 km-es szakaszokra osztani, és emiatt lesz idő a nézelődésre és a sörkertek látogatására is.

Felszerelés/Ruházat:

 • Ruházat:bukósisak (ajánlott), fényvisszaverő mellény (ajánlott), strapabíró és sportos túraruházat, kényelmes cipő, esőkabát, esőnadrág (ajánlott) melegebb ruhára még nyáron is szükség lehet egy rosszabb időjárás esetén.  
 • Felszerelés:saját vagy bérelt kerékpár, kerékpáros lámpa (ajánlott), kulacs, napszemüveg, hátizsák vagy kerékpáros táska a napi felszerelésnek (bérlésre van lehetőség), új típusú személyigazolvány vagy útlevél, napvédő krém, szúnyogriasztó,  

Szállás:

Szállásaink középkategóriájú hotelekben, lesznek. A szállások megfelelnek a hasonló kategóriájú magyar szálláshelyeknek.

Biztosítás:

Kötelező! Szeretnénk felhívni a figyelmedet arra, hogy a részvétel feltétele az út teljes időtartamára érvényes utasbiztosítás. Fontos! A biztosítás érvényességét indulás előtt a túravezető ellenőrizheti. Érvénytelen biztosítás hiányában a túrán való részvételt a túravezetők megtagadhatják. Kérjük, nézd meg, van-e érvényes utasbiztosításod! Ebben természetesen tudunk segítséget nyújtani, irodánk az AB-Aegon biztosítóval van kapcsolatban, és rajtunk keresztül is meg lehet kötni a biztosítást. Természetesen nem feltétlenül kell a mi általunk javasolt biztosítást megvásárolni, lehet máshol is, de biztosítással rendelkezni kell az utazás egész időtartamára!

Ugyancsak nagyon erősen javasoljuk a kedvező áru stornó biztosítás megkötését. Senki nem lát a jövőbe, sajnos előfordult, hogy betegség miatt az utolsó pillanatban nem tudott valaki részt venni az utazáson, ilyen esetben pedig a biztosító általában teljes mértékben megtéríti a befizetett összeget, amennyiben utasbiztosítással is rendelkezel!

Törzsutas kedvezmény
Törzsutas vagy?
Utazz Velünk és válj törzsutassá! Mi itt a Helian-nál megbecsüljük a hűséges túrázóinkat, ezért már a 3. utazástól számítva igényelhető az 5%-os kedvezményre feljogosító törzsutas kedvezményünk, ami az 5. utazástól számítva már 7%-ra rúg. Megéri Nálunk szervezni a túráid!


Jelentkezem!


Túra neve


Keresés
A Helian - utazási iroda Csapatának kifejezetten fontos a természetvédelem és a fenntartható, környezettudatos mindennapok éppen ezért kérjük, hogy oldalainkat ne nyomtasd ki. Amennyiben valamilyen tartalmat szeretnél szöveges formában elérni kérjük, hogy vedd fel Velünk a kapcsolatot elérhetőségeink egyikén.

Tegyen a fenntartható mindennapokért!

Köszönjük!

Üdvözlettel, a Helian - utazási iroda Csapata