Elba menti kerékpártúra Prágától Drezdáig {6 nap/ 5 éj}
az időpont tervezés alatt
Helian - túrázás
Kerékpártúra
2
könnyű
van szabad hely
Helian - túraidőtartam
?

Helian - túraidőtartam
?
időtartam
Elba menti kerékpártúra Prágától Drezdáig {6 nap/ 5 éj}
Kerékpártúra | 4 nap / 3 éj
Nehézségi szint: könnyű
A két világváros Prága és Drezda - az Elba Firenzéje, valamint a két folyó – az Elba és a Moldva - egyedülálló természeti szépségei, ezt a túrát igazán különlegessé teszi. Prága nyüzsgő világvárosi élete, eleganciája méltán teszi a „Kelet Párizsává”. Szász-Svájc sziklaformációi világviszonylatban is különleges látványt nyújtanak az idelátogatóknak.

A két világváros Prága és Drezda - az Elba Firenzéje, valamint a két folyó – az Elba és a Moldva - egyedülálló természeti szépségei, ezt a túrát igazán különlegessé teszi. Prága nyüzsgő világvárosi élete, eleganciája méltán teszi a „Kelet Párizsává”. Szász-Svájc sziklaformációi világviszonylatban is különleges látványt nyújtanak az idelátogatóknak. Az úti célunk – Drezda a Zwingerrel, a belváros Főnixmadárként újjáéledt barokk eleganciájával pedig méltó megkoronázása ennek a kerékpártúrának. A stílus pedig most is ugyanaz – neked, a saját tempódban, érted, hogy jól érezd magad!


Felkeltette az érdeklődésed a túra? Szeretnél életre szóló élményekkel gazdagodni? Nincs más dolgod, mint kattints az "Érdeklődöm" gombra és pár egyszerű lépéssel meg is vagy!
Videós összefoglaló túránkról. A jobb élmény érdekében forgasd el a telefonod!
Elba menti kerékpártúra Prágától Drezdáig

Útvonal

 • Prága
 • Melnik
 • Szász-Svájc Nemzeti park - 100 millió évnyi természeti műemlék
 • Drezda - "Észak Firenzéje"
 • Finom cseh és német sörök és knédlik

Részletes program

1. nap: Budapest – Prága autóbusszal (kb. 6 óra)

Indulás a délelőtti órákban Budapestről, érkezés a kora délutáni órákban, a szállás elfoglalása után még marad idő felfedezni a csehek gyönyörű fővárosát. A történelmi városmag egészen egyedülálló Európában és 1992 óta az UNESCO világörökséghez tartozik. Este séta a Károly hídon, a történelmi belvárosban, kiskocsmák, sör és knédli.


2 nap: Prága – Melnik (55 km)

A mai túra a Moldva folyó mentén indul Prágát az állatkert mentén hagyjuk el, majd apró falvakat érintünk festői tájakon haladunk keresztül. Maradaunk a folyó mellett, egy szakaszon nagyon keskeny és rossz minőségűá lesz az út, de ez csak 1-2 km. Itt akik félősebbek tolhatják, cserébe kiváltunk egy emelkedőt. Ezután hol a Moldva jobb partján, hol a bal parton haladunk. A Veltrusy kastélynál megállunk, megnézzük a szép épületet és a kertet. Bukolnál át kell kompoznunk, ennek költségét mindenki helyben fizeti, de egy csak néhány korona. Utána a bal parton nagyon szép kerékpárúton haladunk Melnik városáig. Már messziről feltűnik a szőlőligetekkel borított domb tetején épült várkastély és a mellette álló Péter-Pál templom. Itt sajnos van egy húzósabb emelkedőnk fel a várdombra, a szállásunk a túloldalon lesz. Viszont a melniki várdombról gyönyörű kilátás nyílik az Elba és a Moldva összefolyására. Melnik a cseh borászat központja annak ellenére, több mint 1000 éve foglalkoznak a szőlészettel a területen. Borát ma már az országhatárokon túl is ismerik és elismerik, itt érdemes a helyi szent Ludmilla borát megpróbálni. 


3. nap: Melnik –Litomerice (50 km)

Reggel mielőtt elhagyjuk Melniket, érdemes még időt szakítanunk, és megnézni a kastélyt. A reneszánsz stílusu Lobkowicz kastélyt, 1739-ben építettek. Az épületben korabeli bútorok és festmények gazdag gyűjteményét lehet megnézni. A kastély ma ugyanannak a családnak a birtokában van, akiknek ősei eredetileg építtették a 18. században. A barokk bútorokkal gazdagon berendezett kastély teraszáról szép kilátás nyílik a folyókra, a Ríp-hegységre és a Szent Ludmilla szőlőültetvényekre, alyről a legjobb borok kapták a nevüket. A közelében lévő templom kriptájában Csehország legnagyobb osszuáriuma található, 15.000 ember csontjaival.

Legurulunk a várdombról, és a folyó bal partján haladunk egészen Roudnice nad Labem kisvárosáig nagyon szép kis falvakon, tájakon, kerékpárutakon, vagy alsórendű szinte forgalommentes utakon. Itt tartunk egy pihenőt egy jó kis fagyizással a főtéren,  majd átkelünk a hídon, hogy ismét szép cseh falvak, és komló ültetvények szegélyezzék az utunkat. Itt egy időre elköszönünk a folyótól, melyhez Litomerice előtt térünk vissza egy szép kerékpárúton. Litomerice szintén két folyó találkozásánál létesült a Cseh-középhegység lábánál. A város mindig híres volt a gyümölcsöseiről, amiért kiérdemelte Bohémia kertje elnevezést. Délután még marad idő a városka bejárására, amely bővelkedik a látnivalókban.  


4 nap: Litomerice– Decin (50 km)

Folytatjuk utunkat az Elba mentén egészen Strekov váráig. Strekov vára az egyik leglátogatottabb történelmi emlék Prágától északra. Ha valaki jó erőben érzi magát a kerekezés után felkapaszkodhat egészen a fellegvárba, a látvány megéri a fáradtságot. Ezután rálátunk a túlparton lévő Usti nad Labem városára, majd folytatjuk az utat kisebb rövid emlekedőkkel egyre szebb úton Decinig. Az egykori Elba fölé emelt XII. századi vár helyén épült fel a děčíni kastély a folyó védelmére, barokk stílusban. A rózsakertet is érdemes megnézni, akilátás pedig valóban pazar.  A város mellett folyó Elba itt már nemzetközi vízi út egészen Hamburgig hajózható.


5 nap: Decin – Pirna - Drezda (70 km)

A mai napra esik a leghosszabb táv, de a végén vár bennünket az Elba Firenzéjének is titulált gyönyörűen újjáépített – Drezda. Az Elba bal partján vezető kerékpárúton kezdjük mai túránkat és néhány erőteljesebb pedálozás a kerékpáron és már Németországban gurulunk. Az Elba-völgye beszűkül, és egyre látványosabbá válik, ahogy megérkezünk a német Szász-Svájcba, amely a homokkő szilaformációiról vált híressé. Königsteinben érdemes egy kicsit megpihenni és élvezni a városka felett magasodó erődítmény látványát. Fel is lehet buszozni a turistabusszal a várba, a kilátás az Elba kanyonjára valóban fantasztikus, de az időt figyelembe kell venni, mert innen még hosszú az út Drezdáig. Aki úgy érzi, hogy az utolsó szakaszt nem szeretné kerekezni (gyönyörű szakasz) az választhatja itt még a buszunkat, vagy sétahajózhat is egyet Drezdáig (fakultatív). A hajózás is biztosan örök élémény marad az Elbán.  Königsteintől már csak 6 km a Szász Svájc Nemzeti Park központja. Figyeljük a fölénk magasodó sziklákat a túlparton, itt lesznek a leghíresebb sziklaformációk. Utunkat jó kis sörkertek kísérik, érdemes néha egy  kis sör és hurka tankolásra megállni, majd szépen begurulunk Drezdába - Észak Firenzéjébe. Este érdemes kicsit barangolni a gyönyörűen kivilágított belvárosban, séta a Theaterplatzon, amelyet méltán hívnak Európa egyik legszebb terének, ha van még rá erőnk.


6. nap: Drezda– Budapest autóbusszal

Délelőtt egyéni városnézés, szabad program.  A város egyik legismertebb épülete a 18. század elején épült Zwinger a híres képtár. A közelben található a Theaterplatz, nappal is szép a Képtárral, az Operaházzal, az Óvárosi Őrházzal. Itt található az újjáépített Taschenberg Palota, amely a Kempinski lánc tulajdonában van, a 90-es évek közepén adták át. Nem szabad kihagyni a városnéző sétánkból a Drezda kastélyát, az újjáépített dómot és a régi hidat sem. A régi híd közelében található a Brühl Palota előtti terasz, amelyet „Európa erkélyének” neveznek. Dél körül elindulunk haza Budapestre, amely kb. 8 órát vesz igénybe.


Részvételi díj

A részvételi díj tartalmazza: 

 • a transzfert Pécsről/Budapestről Prágáig, és Drezdától vissza 
 • a szállások árát hotelekben reggelivel
 • a csomagszállítást
 • kíséretet és teljes körű asszisztenciát a túra alatt
 • a kerékpárok szállítását
 • túraszervezést

A részvételi díj nem tartalmazza:

 • a további étkezések díját
 • az italokat
 • belépődíjakat
 • az utasbiztosítást (kötelező)


Miért válaszd ezt a túrát?

A két világváros Prága és Drezda - az Elba Firenzéje, valamint a két folyó – az Elba és a Moldva - egyedülálló természeti szépségei, ezt a túrát igazán különlegessé teszi. Prága nyüzsgő világvárosi élete, eleganciája méltán teszi a „Kelet Párizsává”. Szász-Svájc sziklaformációi világviszonylatban is különleges látványt nyújtanak az idelátogatóknak. Az úti célunk – Drezda a Zwingerrel, a belváros Főnixmadárként újjáéledt barokk eleganciájával pedig méltó megkoronázása ennek a kerékpártúrának. A stílus pedig most is ugyanaz – neked, a saját tempódban, érted, hogy jól érezd magad!

Látnivalók

 • Prága
 • Melnik
 • Szász-Svájc Nemzeti park - 100 millió évnyi természeti műemlék
 • Drezda - "Észak Firenzéje"
 • Finom cseh és német sörök és knédlik

Hasznos Információk

Létszám: 8 fő

Utazás: Pécsről Budapesten keresztül busszal utazunk Prágába, majd az utolsó napon vissza Drezdából vissza Budapestre. A túrához kényelmes kisbuszt biztosítunk, a kerékpárokat egy biztonságos utánfutóval szállítjuk. A csomagszállítást az egész túra során biztosítjuk.

Szállás: hotelekben 2 ágyas elhelyezéssel. Ha egyedül jelentkezel lehetőség és igny szerint azonos nemüekkel igyekszünk összepárosítani az egyágyas felárat elkerülendő.

Étkezés: a túra ára a reggelit tartalmazza! A kerékpártúra folyamán lehetőség van útközben ebédelni, megállni egy kis "frissítőre" a sörkertekben az ésszerűség határain belül. Esténként a szálláshoz közeli éttermekben tudunk majd vacsorázni.

Csomagszállítás: a túra alatt kísérőautó viszi a csomagokat így a kerékpáron csak a napi felszerelést kell vinni

Kerékpárszállítás: utazási irodánk biztosítja a kerékpárok szállítását Budapestről a túra kezdőpontjára, majd vissza. 

Felszerelés/Ruházat: lsd. a lap alján

Kerékpárbérlés: amennyiben nem rendelkezel saját kerékpárral, vagy nem tudod a túra kezdőpontjára (Budapest) szállítani, úgy lehetőség van kerékpárbérlésre. Itt megtekintheted kerékpárjainkat, kérdés esetén írj nekünk! Már bérelhető elektromos kerékpár is!

Kerékpárút: az Elba-menti milleniumi kerékpárút egy nagy része jól kiépített és jelzett, többnyire folyó menti túra, amely bárki számára teljesíthető, mert nincsenek benne nagy szintek. Az első napon van egy murvás és rosszabb minőség szakasz, de ez csak 5-6 km.

Túravezető: Erre a túrára külön túravezetést nem adunk, a lényeg, hogy a kísérőautó minden problémát megold, és ha kell információval is szolgál. Minden résztvevő részletes térképet kap, és a saját tempójában tekerheti végig a szakaszokat. Így a gyorsabbaknak nem kell a lassabb tempójú kerekesekhez alkalmazkodni és viszont. A lényeg, hogy mindenki jól érezze magát, tökéletesen ki tudjon kapcsolódni, minden szervezést mi biztosítunk, nektek csak kerékpározni kell, és élvezni a táj szépségeit.

Hazsnos információk

Részletes program

1. nap: Budapest – Prága autóbusszal (kb. 6 óra)

Indulás a délelőtti órákban Budapestről, érkezés a kora délutáni órákban, a szállás elfoglalása után még marad idő felfedezni a csehek gyönyörű fővárosát. A történelmi városmag egészen egyedülálló Európában és 1992 óta az UNESCO világörökséghez tartozik. Este séta a Károly hídon, a történelmi belvárosban, kiskocsmák, sör és knédli.


2 nap: Prága – Melnik (55 km)

A mai túra a Moldva folyó mentén indul Prágát az állatkert mentén hagyjuk el, majd apró falvakat érintünk festői tájakon haladunk keresztül. Maradaunk a folyó mellett, egy szakaszon nagyon keskeny és rossz minőségűá lesz az út, de ez csak 1-2 km. Itt akik félősebbek tolhatják, cserébe kiváltunk egy emelkedőt. Ezután hol a Moldva jobb partján, hol a bal parton haladunk. A Veltrusy kastélynál megállunk, megnézzük a szép épületet és a kertet. Bukolnál át kell kompoznunk, ennek költségét mindenki helyben fizeti, de egy csak néhány korona. Utána a bal parton nagyon szép kerékpárúton haladunk Melnik városáig. Már messziről feltűnik a szőlőligetekkel borított domb tetején épült várkastély és a mellette álló Péter-Pál templom. Itt sajnos van egy húzósabb emelkedőnk fel a várdombra, a szállásunk a túloldalon lesz. Viszont a melniki várdombról gyönyörű kilátás nyílik az Elba és a Moldva összefolyására. Melnik a cseh borászat központja annak ellenére, több mint 1000 éve foglalkoznak a szőlészettel a területen. Borát ma már az országhatárokon túl is ismerik és elismerik, itt érdemes a helyi szent Ludmilla borát megpróbálni. 


3. nap: Melnik –Litomerice (50 km)

Reggel mielőtt elhagyjuk Melniket, érdemes még időt szakítanunk, és megnézni a kastélyt. A reneszánsz stílusu Lobkowicz kastélyt, 1739-ben építettek. Az épületben korabeli bútorok és festmények gazdag gyűjteményét lehet megnézni. A kastély ma ugyanannak a családnak a birtokában van, akiknek ősei eredetileg építtették a 18. században. A barokk bútorokkal gazdagon berendezett kastély teraszáról szép kilátás nyílik a folyókra, a Ríp-hegységre és a Szent Ludmilla szőlőültetvényekre, alyről a legjobb borok kapták a nevüket. A közelében lévő templom kriptájában Csehország legnagyobb osszuáriuma található, 15.000 ember csontjaival.

Legurulunk a várdombról, és a folyó bal partján haladunk egészen Roudnice nad Labem kisvárosáig nagyon szép kis falvakon, tájakon, kerékpárutakon, vagy alsórendű szinte forgalommentes utakon. Itt tartunk egy pihenőt egy jó kis fagyizással a főtéren,  majd átkelünk a hídon, hogy ismét szép cseh falvak, és komló ültetvények szegélyezzék az utunkat. Itt egy időre elköszönünk a folyótól, melyhez Litomerice előtt térünk vissza egy szép kerékpárúton. Litomerice szintén két folyó találkozásánál létesült a Cseh-középhegység lábánál. A város mindig híres volt a gyümölcsöseiről, amiért kiérdemelte Bohémia kertje elnevezést. Délután még marad idő a városka bejárására, amely bővelkedik a látnivalókban.  


4 nap: Litomerice– Decin (50 km)

Folytatjuk utunkat az Elba mentén egészen Strekov váráig. Strekov vára az egyik leglátogatottabb történelmi emlék Prágától északra. Ha valaki jó erőben érzi magát a kerekezés után felkapaszkodhat egészen a fellegvárba, a látvány megéri a fáradtságot. Ezután rálátunk a túlparton lévő Usti nad Labem városára, majd folytatjuk az utat kisebb rövid emlekedőkkel egyre szebb úton Decinig. Az egykori Elba fölé emelt XII. századi vár helyén épült fel a děčíni kastély a folyó védelmére, barokk stílusban. A rózsakertet is érdemes megnézni, akilátás pedig valóban pazar.  A város mellett folyó Elba itt már nemzetközi vízi út egészen Hamburgig hajózható.


5 nap: Decin – Pirna - Drezda (70 km)

A mai napra esik a leghosszabb táv, de a végén vár bennünket az Elba Firenzéjének is titulált gyönyörűen újjáépített – Drezda. Az Elba bal partján vezető kerékpárúton kezdjük mai túránkat és néhány erőteljesebb pedálozás a kerékpáron és már Németországban gurulunk. Az Elba-völgye beszűkül, és egyre látványosabbá válik, ahogy megérkezünk a német Szász-Svájcba, amely a homokkő szilaformációiról vált híressé. Königsteinben érdemes egy kicsit megpihenni és élvezni a városka felett magasodó erődítmény látványát. Fel is lehet buszozni a turistabusszal a várba, a kilátás az Elba kanyonjára valóban fantasztikus, de az időt figyelembe kell venni, mert innen még hosszú az út Drezdáig. Aki úgy érzi, hogy az utolsó szakaszt nem szeretné kerekezni (gyönyörű szakasz) az választhatja itt még a buszunkat, vagy sétahajózhat is egyet Drezdáig (fakultatív). A hajózás is biztosan örök élémény marad az Elbán.  Königsteintől már csak 6 km a Szász Svájc Nemzeti Park központja. Figyeljük a fölénk magasodó sziklákat a túlparton, itt lesznek a leghíresebb sziklaformációk. Utunkat jó kis sörkertek kísérik, érdemes néha egy  kis sör és hurka tankolásra megállni, majd szépen begurulunk Drezdába - Észak Firenzéjébe. Este érdemes kicsit barangolni a gyönyörűen kivilágított belvárosban, séta a Theaterplatzon, amelyet méltán hívnak Európa egyik legszebb terének, ha van még rá erőnk.


6. nap: Drezda– Budapest autóbusszal

Délelőtt egyéni városnézés, szabad program.  A város egyik legismertebb épülete a 18. század elején épült Zwinger a híres képtár. A közelben található a Theaterplatz, nappal is szép a Képtárral, az Operaházzal, az Óvárosi Őrházzal. Itt található az újjáépített Taschenberg Palota, amely a Kempinski lánc tulajdonában van, a 90-es évek közepén adták át. Nem szabad kihagyni a városnéző sétánkból a Drezda kastélyát, az újjáépített dómot és a régi hidat sem. A régi híd közelében található a Brühl Palota előtti terasz, amelyet „Európa erkélyének” neveznek. Dél körül elindulunk haza Budapestre, amely kb. 8 órát vesz igénybe.


Fontos információk

Mit tartalmaz a részvételi díj?

A részvételi díj tartalmazza: 

 • a transzfert Pécsről/Budapestről Prágáig, és Drezdától vissza 
 • a szállások árát hotelekben reggelivel
 • a csomagszállítást
 • kíséretet és teljes körű asszisztenciát a túra alatt
 • a kerékpárok szállítását
 • túraszervezést

A részvételi díj nem tartalmazza:

 • a további étkezések díját
 • az italokat
 • belépődíjakat
 • az utasbiztosítást (kötelező)
Egyéb tudnivalók

Az ország:

A túra részben Cseh, részben német földön vezet. Németország Közép-Európa közepén helyezkedik el, és kb. 82 millió lakosával az Európai Unió legnépesebb országa. A 357.104,07 km² területű német szövetségi államot 16 tartomány alkotja. Németország alapvetően biztonságos országnak minősül. A bűnüldöző szervek munkájának és a bűnmegelőzés hatékonyságának köszönhetően az ország nem tekinthető a bűnözés által fokozottan fertőzöttnek. A külföldi állampolgárok ellen elkövetett erőszakos bűncselekmények száma igen alacsony. Csehország területe: 78 860.00 km2, és valamivel több, mint 10 millió lakosa van. Csehország is biztonságosnak számít európai mérce szerint, de természetesen egy nagyvárosban, mint Prága nem árt figyelni az értékeinkre, kerékpárra – nem jobban, vagy kevésbé, mint Budapesten.

Időjárás:

A terület a mérsékelt égövben fekszik, mégpedig a közép-európai klímazóna azon részén, ahol az óceáni és kontinentális hatás egyaránt érvényesül. A négy évszak (tavasz, nyár, ősz, tél) mindegyike tipikus hőmérsékleti értékeket és éghajlati adottságokat mutat fel. A terület éghajlata hazánkéhoz hasonló valamivel kisebb nyári-téli hőingadozással és több csapadékkal. Jellemzően a nyár meleg, de záporok gyakran előfordulhatnak. Esőkabát, váltóruha mindig legyen nálunk! A folyóvölgyek időnként a napnak kitettek, és szeles időben természetesen itt a szél is valamivel erősebb lehet.

Valuta, költőpénz:

Csehországban a cseh korona a fizetőeszköz, így az a legjobb, ha nem is próbálunk meg étteremben, sörözőben euróval fizetni. Az országban megfelelő számú pénzkiadó ATM automata (csehül: bankomat) található. Az üzletek, szállodák, panziók többségében lehet bankkártyával fizetni, ugyanakkor a vendéglők sok esetben csak készpénzt fogadnak el. Nem általános, hogy a pénzváltók magyar forintot váltanak, ezért tanácsoljuk, készpénzként cseh koronát vagy eurót hozzanak magukkal. A nemzetközi szokásoknak megfelelően a pénzváltók, de sokszor a szállodák valutaváltói is különböző mértékű kezelési költséget vonnak le. Ha mégis a hagyományos pénzváltók mellett döntünk, érdemes a városban többfelé körülnézni és tájékozódni, hogy hol mennyiért váltanak, de ne számítsunk előnyös árfolyamra. Az előszeretettel használt „0% comission” – felirat nagy valószínűséggel egyébként sem a valuta eladásra, hanem a valuta vételre vonatkozik. A szintén nagy feliratokkal hirdetett kedvező váltási árfolyam pedig általában csak a nagyon nagy összegek beváltására érvényes. Ha mégis magánpénzváltónál vennénk valutát, mindig kérdezzünk rá, hogy az általunk váltandó pénzösszegre mennyit adnak. Legyünk résen, mert ha egyszer kiadják a váltott pénzt, azt már semmilyen körülmények között nem váltják vissza. Soha ne váltson pénz utcai dealereknél, még akkor sem, ha sokkal jobb árfolyamot ígér.

Előrelátható költségek:

Belépők: Prága Óratorony: 30 korona; Várnegyed: 350 korona; Königstein 8 €; komp – Oberrathen és Niederrathen között 3 €. Ezek az árak természetesen változhatnak, ezért irodánk nem tud felelősséget vállalni, az árak csak tájékoztató jellegűek.

Túrák nehézsége:

Ez egy nagyon könnyű túra, mindössze az első napon van benne egy rosszabb szakasz, amely a folyó partját követve köves és keskeny, itt kell némi tapasztalat, vagy ennek hiányában 1 km-t tolod a bringádat. Az alternatíva egy emelkedő lenne, de ezt mindenki el szokta kerülni inkább. Melniknél szintén fel kell tekerni a dombra a nap végén, de ezzel a nehézségeket le is tudtuk a túrán. A túrát úgy állítottuk össze, hogy részben legyen idő a látványosságok megtekintésére, részben bárki, bármilyen korosztály meg tudja tenni, aki tud kerékpározni. Biztonságos, gyönyörű és könnyű túráról van szó, és mindenki a saját tempójában, a képességei és a kedve szerint teheti meg. A kísérőautó pedig végig rendelkezésre áll.

 

Felszerelés/Ruházat:

 • Ruházat:bukósisak (ajánlott), fényvisszaverő mellény (ajánlott), strapabíró és sportos túraruházat, kényelmes cipő, esőkabát, esőnadrág (ajánlott) melegebb ruhára még nyáron is szükség lehet egy rosszabb időjárás esetén.  
 • Felszerelés:saját vagy bérelt kerékpár, kerékpáros lámpa (ajánlott), kulacs, napszemüveg, hátizsák vagy kerékpáros táska a napi felszerelésnek (bérlésre van lehetőség), új típusú személyigazolvány vagy útlevél, napvédő krém

A kerékpár:

Elsősorban jó műszaki állapotban legyen a bringád, fékek jól fogjanak, a váltó jól működjön, és a lánc se legyen túlságosan megnyúlva. Ez a saját biztonságod miatt is fontos. A túra egy jó trekking kerékpárral a túra teljesíthető, nem kell feltétlenül Monti. A bevásárlókosaras kis városi bringádat inkább ne hozd. Nehezen pakolható, és csak a gond lesz vele. Tőlünk tudsz montit/trekkinget bérelni szükség esetén. Műszaki probléma, defekt esetén segítünk, de nagy szervízre nincs lehetőségünk. 

Szállás:

Szállásaink középkategóriájú hotelekben, lesznek. A szállások megfelelnek a hasonló kategóriájú magyar szálláshelyeknek.

Biztosítás:

Kötelező! Szeretnénk felhívni a figyelmedet arra, hogy a részvétel feltétele az út teljes időtartamára érvényes utasbiztosítás. Fontos! A biztosítás érvényességét indulás előtt a túravezető ellenőrizheti. Érvénytelen biztosítás hiányában a túrán való részvételt a túravezetők megtagadhatják. Kérjük, nézd meg, van-e érvényes utasbiztosításod! Ebben természetesen tudunk segítséget nyújtani, irodánk az AB-Aegon biztosítóval van kapcsolatban, és rajtunk keresztül is meg lehet kötni a biztosítást. Természetesen nem feltétlenül kell a mi általunk javasolt biztosítást megvásárolni, lehet máshol is, de biztosítással rendelkezni kell az utazás egész időtartamára!

Ugyancsak nagyon erősen javasoljuk a kedvező áru stornó biztosítás megkötését. Senki nem lát a jövőbe, sajnos előfordult, hogy betegség miatt az utolsó pillanatban nem tudott valaki részt venni az utazáson, ilyen esetben pedig a biztosító általában teljes mértékben megtéríti a befizetett összeget, amennyiben utasbiztosítással is rendelkezel!

Megjegyzés: 

 • Kérünk mindenkit, hogy a többi utas érdekében is maximum két darab táskát hozzon mindenki magával, lehetőleg nem meghaladva a 20 kg-ot!Fontos tudnivalók

Az ország:

A túra részben Cseh, részben német földön vezet. Németország Közép-Európa közepén helyezkedik el, és kb. 82 millió lakosával az Európai Unió legnépesebb országa. A 357.104,07 km² területű német szövetségi államot 16 tartomány alkotja. Németország alapvetően biztonságos országnak minősül. A bűnüldöző szervek munkájának és a bűnmegelőzés hatékonyságának köszönhetően az ország nem tekinthető a bűnözés által fokozottan fertőzöttnek. A külföldi állampolgárok ellen elkövetett erőszakos bűncselekmények száma igen alacsony. Csehország területe: 78 860.00 km2, és valamivel több, mint 10 millió lakosa van. Csehország is biztonságosnak számít európai mérce szerint, de természetesen egy nagyvárosban, mint Prága nem árt figyelni az értékeinkre, kerékpárra – nem jobban, vagy kevésbé, mint Budapesten.

Időjárás:

A terület a mérsékelt égövben fekszik, mégpedig a közép-európai klímazóna azon részén, ahol az óceáni és kontinentális hatás egyaránt érvényesül. A négy évszak (tavasz, nyár, ősz, tél) mindegyike tipikus hőmérsékleti értékeket és éghajlati adottságokat mutat fel. A terület éghajlata hazánkéhoz hasonló valamivel kisebb nyári-téli hőingadozással és több csapadékkal. Jellemzően a nyár meleg, de záporok gyakran előfordulhatnak. Esőkabát, váltóruha mindig legyen nálunk! A folyóvölgyek időnként a napnak kitettek, és szeles időben természetesen itt a szél is valamivel erősebb lehet.

Valuta, költőpénz:

Csehországban a cseh korona a fizetőeszköz, így az a legjobb, ha nem is próbálunk meg étteremben, sörözőben euróval fizetni. Az országban megfelelő számú pénzkiadó ATM automata (csehül: bankomat) található. Az üzletek, szállodák, panziók többségében lehet bankkártyával fizetni, ugyanakkor a vendéglők sok esetben csak készpénzt fogadnak el. Nem általános, hogy a pénzváltók magyar forintot váltanak, ezért tanácsoljuk, készpénzként cseh koronát vagy eurót hozzanak magukkal. A nemzetközi szokásoknak megfelelően a pénzváltók, de sokszor a szállodák valutaváltói is különböző mértékű kezelési költséget vonnak le. Ha mégis a hagyományos pénzváltók mellett döntünk, érdemes a városban többfelé körülnézni és tájékozódni, hogy hol mennyiért váltanak, de ne számítsunk előnyös árfolyamra. Az előszeretettel használt „0% comission” – felirat nagy valószínűséggel egyébként sem a valuta eladásra, hanem a valuta vételre vonatkozik. A szintén nagy feliratokkal hirdetett kedvező váltási árfolyam pedig általában csak a nagyon nagy összegek beváltására érvényes. Ha mégis magánpénzváltónál vennénk valutát, mindig kérdezzünk rá, hogy az általunk váltandó pénzösszegre mennyit adnak. Legyünk résen, mert ha egyszer kiadják a váltott pénzt, azt már semmilyen körülmények között nem váltják vissza. Soha ne váltson pénz utcai dealereknél, még akkor sem, ha sokkal jobb árfolyamot ígér.

Előrelátható költségek:

Belépők: Prága Óratorony: 30 korona; Várnegyed: 350 korona; Königstein 8 €; komp – Oberrathen és Niederrathen között 3 €. Ezek az árak természetesen változhatnak, ezért irodánk nem tud felelősséget vállalni, az árak csak tájékoztató jellegűek.

Túrák nehézsége:

Ez egy nagyon könnyű túra, mindössze az első napon van benne egy rosszabb szakasz, amely a folyó partját követve köves és keskeny, itt kell némi tapasztalat, vagy ennek hiányában 1 km-t tolod a bringádat. Az alternatíva egy emelkedő lenne, de ezt mindenki el szokta kerülni inkább. Melniknél szintén fel kell tekerni a dombra a nap végén, de ezzel a nehézségeket le is tudtuk a túrán. A túrát úgy állítottuk össze, hogy részben legyen idő a látványosságok megtekintésére, részben bárki, bármilyen korosztály meg tudja tenni, aki tud kerékpározni. Biztonságos, gyönyörű és könnyű túráról van szó, és mindenki a saját tempójában, a képességei és a kedve szerint teheti meg. A kísérőautó pedig végig rendelkezésre áll.

 

Felszerelés/Ruházat:

 • Ruházat:bukósisak (ajánlott), fényvisszaverő mellény (ajánlott), strapabíró és sportos túraruházat, kényelmes cipő, esőkabát, esőnadrág (ajánlott) melegebb ruhára még nyáron is szükség lehet egy rosszabb időjárás esetén.  
 • Felszerelés:saját vagy bérelt kerékpár, kerékpáros lámpa (ajánlott), kulacs, napszemüveg, hátizsák vagy kerékpáros táska a napi felszerelésnek (bérlésre van lehetőség), új típusú személyigazolvány vagy útlevél, napvédő krém

A kerékpár:

Elsősorban jó műszaki állapotban legyen a bringád, fékek jól fogjanak, a váltó jól működjön, és a lánc se legyen túlságosan megnyúlva. Ez a saját biztonságod miatt is fontos. A túra egy jó trekking kerékpárral a túra teljesíthető, nem kell feltétlenül Monti. A bevásárlókosaras kis városi bringádat inkább ne hozd. Nehezen pakolható, és csak a gond lesz vele. Tőlünk tudsz montit/trekkinget bérelni szükség esetén. Műszaki probléma, defekt esetén segítünk, de nagy szervízre nincs lehetőségünk. 

Szállás:

Szállásaink középkategóriájú hotelekben, lesznek. A szállások megfelelnek a hasonló kategóriájú magyar szálláshelyeknek.

Biztosítás:

Kötelező! Szeretnénk felhívni a figyelmedet arra, hogy a részvétel feltétele az út teljes időtartamára érvényes utasbiztosítás. Fontos! A biztosítás érvényességét indulás előtt a túravezető ellenőrizheti. Érvénytelen biztosítás hiányában a túrán való részvételt a túravezetők megtagadhatják. Kérjük, nézd meg, van-e érvényes utasbiztosításod! Ebben természetesen tudunk segítséget nyújtani, irodánk az AB-Aegon biztosítóval van kapcsolatban, és rajtunk keresztül is meg lehet kötni a biztosítást. Természetesen nem feltétlenül kell a mi általunk javasolt biztosítást megvásárolni, lehet máshol is, de biztosítással rendelkezni kell az utazás egész időtartamára!

Ugyancsak nagyon erősen javasoljuk a kedvező áru stornó biztosítás megkötését. Senki nem lát a jövőbe, sajnos előfordult, hogy betegség miatt az utolsó pillanatban nem tudott valaki részt venni az utazáson, ilyen esetben pedig a biztosító általában teljes mértékben megtéríti a befizetett összeget, amennyiben utasbiztosítással is rendelkezel!

Megjegyzés: 

 • Kérünk mindenkit, hogy a többi utas érdekében is maximum két darab táskát hozzon mindenki magával, lehetőleg nem meghaladva a 20 kg-ot!
Éld át velünk a kalandot!
Elba menti kerékpártúra Prágától Drezdáig


Törzsutas kedvezmény
Törzsutas vagy?
Utazz Velünk és válj törzsutassá! Mi itt a Helian-nál megbecsüljük a hűséges túrázóinkat, ezért már a 3. utazástól számítva igényelhető az 5%-os kedvezményre feljogosító törzsutas kedvezményünk, ami az 5. utazástól számítva már 7%-ra rúg. Megéri Nálunk szervezni a túráid!


made by Marketing Soul Kft.
Túra neve


Keresés
A Helian - utazási iroda Csapatának kifejezetten fontos a természetvédelem és a fenntartható, környezettudatos mindennapok éppen ezért kérjük, hogy oldalainkat ne nyomtasd ki. Amennyiben valamilyen tartalmat szeretnél szöveges formában elérni kérjük, hogy vedd fel Velünk a kapcsolatot elérhetőségeink egyikén.

Tegyen a fenntartható mindennapokért!

Köszönjük!

Üdvözlettel, a Helian - utazási iroda Csapata