E-bike túra Burgenlandban a Fertő-tótól az Őrségig (PaNaTour túra) (3 nap/2 éj)
az időpont tervezés alatt
Helian - túrázás
Kerékpártúra
2
könnyű
van szabad hely
Helian - túraidőtartam
?

Helian - túraidőtartam
?
időtartam
E-bike túra Burgenlandban a Fertő-tótól az Őrségig (PaNaTour túra) (3 nap/2 éj)
Kerékpártúra | 3 nap / 2 éj
Nehézségi szint: könnyű
Ez a túra kifejezetten a természeti élményekre helyezi a hangsúlyt. A Fertő-tó Bioszféra rezervátumától indulunk, felfűzünk több osztrák természeti parkot és végül az Örségi Nemzeti Parkban fejezzük be a bringázást Végig megyünk Burgenland természeti parkjain, a szintek leküzdéséhez pedig elektromos kerékpárt biztosítunk . A túra a híres PaNaTour útvonalat követi!

A térség egyedülállóan sokszínű élőhelyekkel rendelkezik a Fertőzug szikes tavaitól az Alpokalja erdőségeig négy nemzeti és 10 natúrparkot ölel fel a Dunától a Muráig. Ennek egy részét járjuk be a túra során. A túrához elektromos pedelec kerékpárokat tudunk biztosítani. A táj változatos és többnyire szép védett természeti környezetben halad, hatalmas élmény lesz a csodálatos kilátópontokra elérni a pedelec e-bike-ok segítégével, amely nem veszi el a sportolás adta örömet, csak könnyíti a túrát.


Felkeltette az érdeklődésed a túra? Szeretnél életre szóló élményekkel gazdagodni? Nincs más dolgod, mint kattints az "Érdeklődöm" gombra és pár egyszerű lépéssel meg is vagy!
Videós összefoglaló túránkról. A jobb élmény érdekében forgasd el a telefonod!
PanaTour

Útvonal

 • Fertő kultúrtáj Unesco világörökség
 • Fertőboz - Gloriette kilátó
 • Sopron városa
 • Fraknó és Léka vára
 • Szent Rozália képolnától a kilátás
 • Rohonci madártorony
 • Szentkút (Heligenbrunn) történelmi pincesora

Részletes program

1. nap: Szentgotthárd transzfer - Hegykő – Fertőboz – Sopron – Kogelberg – Marz (Táv: 53 km 800 méter szint)

Pénteken reggel találkozunk Szentgotthárdon Itt hagyjuk az autókat, illetve könnyen lehet érkezni vonattal is, mert a szállástól nincs messze az állomás. Szentgotthárdra már akár előző éjjel érdemes megérkezni, ha nem akartok korán indulni otthonról. Kiindulópontunk - Hegykő a világörökséggé nyilvánított Fertő-Hanság Nemzeti Parkban fekszik, ide biztosítjuk a transzfert. A templom mellett északi irányba indulva érhető el a madármegfigyelő-szabadidő park, ahol szó szerint is van látnivaló: a helyreállított egykori kacsaúsztató helyén a nádasok fölé emelkedő kilátóból ismerhető meg a Fertő madárvilága. A madármegfigyelő hellyel szemben található az 1913-ban épült “Masina-ház”, amelynek teljes felújításával, 2015. áprilisában nyílt meg az "1 Csepp Pálinka látvány pálinkafőzdéje. Már eddig is számos díjat nyertek az itt készülő pálinkák – innen származik például Magyarország legjobb szőlőpálinkája. Külön érdekesség a vasfüggöny emlékhely, ahol a vezetőnk személyesen a polgármester lesz, aki számtalan érdekes történetet fog elmesélni pl. a menekülő NDK-sokról, a vasfüggöny történetéről. Innen Fertőbozra tekerünk, ahol teszünk egy rövid kitérőt a Gloriette kilátóhoz. Az 1802-ben épült kilátótól csodálatos látvány tárul elénk a Fertő-tó déli medencéjére és a környező nádasokra. Utunk a hűség városán Sopronon át vezet, ahol lesz lehetőség ebédelni is. Innen Ágfalva és Schattendorf érintésével a Kogelbergre tekerünk. Ez a Rozália - Kogelberg Natúrpark része, amely Burgenland legfiatalabb natúrparkja. A park híres a kivételesen gazdag madárvilágáról és vadvirágairól, igazi ornitológus paradicsom. Szállásunk Marz-ban lesz.

 


2. nap: Marz – Fraknó vára – Kőszeg (Táv:70 km 1600 méter szint)

A mai első állomásunk és napunk egyik fénypontja Fraknó vára lesz. A vára Burgenland egyik legismertebb jelképeként a Rozália-hegység nyúlványán épült, és a fennsík felől nyugati irányba tekintve uralja a kilátást. Innen még feltekerünk a Rozália kápolnához a csodás vörösfenyőkkel övezett szerpentinen, ahonnan lélegzetelállító kilátás nyílik a Fertő-tóra és Fraknó várára. Innen leereszkedünk a Schwarzenbachba amely a Lanzséri-hegyek natúrparkban található, itt megnézünk egy ősi Kelta települést. A következő állomásunk a középkorba repít bennünket Léka (Lockenhaus) ugyan ma már osztrák földön található, de a csodálatos erdős környezetben a Gyöngyös-patak által körülölelt sziklán, egy kis tó mellett álló középkori lovagvár látványa már messziről csábítja a turistákat. Visszatérünk Magyarországra, Kőszeg igazi kis ékszerdoboz, hangulatos történelmi belvárosa sok látnivalót kínál. Szállás Kőszegen lesz.


3. nap: Kőszeg – Rechnitz – Heiligenbrunn - Szentgotthárd (Táv:75 km 600 méter szint)

Reggeli után az Írottkő Natúrparkba bringázunk. Itt - a Kőszegi-hegység forrásai által táplálva, erdők és a Rechnitz-i szőlőhegy mellett fekszik az 5 hektáros Rechnitzi fürdőtó. A tó mellett található az ún. madártorony. A rohonci madártorony egy 22 m magas toronyba épített „madárház”. A torony tetejére felsétálunk, közben megcsodálhatjuk a madarak életterét és gyönyörködhetünk a kilátásban.  A Vas-hegy térsége a következő úticélunk, amely már a kelták idejében is lakott térség volt erről az itt található sirhalmok is tanúskodnak. Heligenbrunn (Szentkút) történelmi pincesora és jó borai kihagyhatatlanok, itt pihenünk egyet.  Heiligenbrunn után a határátlépés Nemesmedvesnél, lesz, ahol 1945. április 4-én az utolsó magyar település is „felszabadult” a Rába völgyében haladunk végcélunkig – Szentgotthárdig. Hazautazás egyénileg.


Részvételi díj

A részvételi díj tartalmazza:

 • két éjszaka szállás díját hotelben és vendégházban, 2 ágyas elhelyezéssel
 • a kísérőautó és a csomagszállítás díját
 • az elektromos kerékpárbérlés díját (!)
 • a transzfer díját,
 • a túravezetés díját
 • a  szervezés költségét

A részvételi díj nem tartalmazza:

 • az utazás költségét a helyszínre
 • a reggelin felüli étkezéseket
 • a balesetbiztosítást
 • az esetleges belépőket


Miért válaszd ezt a túrát?

A térség egyedülállóan sokszínű élőhelyekkel rendelkezik a Fertőzug szikes tavaitól az Alpokalja erdőségeig négy nemzeti és 10 natúrparkot ölel fel a Dunától a Muráig. Ennek egy részét járjuk be a túra során. A túrához elektromos pedelec kerékpárokat tudunk biztosítani. A táj változatos és többnyire szép védett természeti környezetben halad, hatalmas élmény lesz a csodálatos kilátópontokra elérni a pedelec e-bike-ok segítégével, amely nem veszi el a sportolás adta örömet, csak könnyíti a túrát.

Látnivalók

 • Fertő kultúrtáj Unesco világörökség
 • Fertőboz - Gloriette kilátó
 • Sopron városa
 • Fraknó és Léka vára
 • Szent Rozália képolnától a kilátás
 • Rohonci madártorony
 • Szentkút (Heligenbrunn) történelmi pincesora

Hasznos Információk

Létszám: 8-15 fő, KIS CSOPORT!

Utazás: Egyénileg Szentgotthárdra, a túra kezdőpontjára, mivel a kerékpárokat is mi adjuk, akár vonattal is érkezhettek, mert a szállás a hotel Lipában lesz, amely közel helyezkedik el az állomáshoz. 

Szállás: hotelben 2 ágyas szobákban reggelivel!

Étkezés: a túra ára tartalmazza a reggelit is! A kerékpártúrákra szendvics és innivaló (minimum 1 liter/fő) szükséges. 

Kerékpár: a túrára jó minőségú elektromos kerékpárt biztosítunk ha hozol saját kerékpárt, akkor -15.000 Ft-tal olcsóbb a túra!

Felszerelés/Ruházat: lsd. a lap alján

Túravezetés: Buszos túravezetés (a túravezető vezeti a buszt és egyes szakaszokon együtt kerékpározik a csoporttal)

Hazsnos információk
Benovics Gábor
Benovics Gábor
túravezető
Gábor az egyik legtapasztaltabb túravezetőnk, aki szinte minden kontinensen megfordult már, de azt is jól ismeri, ahol még soha nem járt, hiszen térképen is utazik már gyerekkora óta, és a Pécsi Tudományegyetem Földrajzi Intézetében végezte doktorandusz tanulmányait. Az utazási iroda szervezésének egyik motorja, de a pécsi Vagabond Világjáró Klubban is rendszeresen találkozhatsz vele, mint előadóval, vagy mint szervezővel.
Vezet magashegyi trekkinget, kerékpártúrákat és vízitúrákat egyaránt. Négy nyelven beszél, és a honlapon megtalálható fotók jelentős részét is ő készítette. ----------- Az életem folyamatos utazás, ha nem testben, akkor lélekben - a térképeket böngészve. A térkép a barátom, ha figyeltem, új kalandra hívott, távoli tájakra csábított, és én mindig újabb és újabb utakat terveztem és tervezek ma is. Az élet rövid, és a világ még mindig olyan sok értéket tartogat a látó ember számára, hogy úgy érzem még nagyon sok idegen tájat és kultúrát kell felfedeznem. Az élményeket, a felhalmozott tudást szívesen megosztom másokkal, szeretném megmutatni azokat a csodákat, amiket láttam, átadni valamit, hogy minél többen érezzék a fontosságát ennek a világnak a megőrzésére. A Himalája hegyei között éppen úgy otthon érzem magam, mint a Kiskunság homokbuckái között, az Adria szigetein, mint a Mekong deltavidékén, New York felhőkarcolói között, mint a Dráva vízi világában.

Részletes program

1. nap: Szentgotthárd transzfer - Hegykő – Fertőboz – Sopron – Kogelberg – Marz (Táv: 53 km 800 méter szint)

Pénteken reggel találkozunk Szentgotthárdon Itt hagyjuk az autókat, illetve könnyen lehet érkezni vonattal is, mert a szállástól nincs messze az állomás. Szentgotthárdra már akár előző éjjel érdemes megérkezni, ha nem akartok korán indulni otthonról. Kiindulópontunk - Hegykő a világörökséggé nyilvánított Fertő-Hanság Nemzeti Parkban fekszik, ide biztosítjuk a transzfert. A templom mellett északi irányba indulva érhető el a madármegfigyelő-szabadidő park, ahol szó szerint is van látnivaló: a helyreállított egykori kacsaúsztató helyén a nádasok fölé emelkedő kilátóból ismerhető meg a Fertő madárvilága. A madármegfigyelő hellyel szemben található az 1913-ban épült “Masina-ház”, amelynek teljes felújításával, 2015. áprilisában nyílt meg az "1 Csepp Pálinka látvány pálinkafőzdéje. Már eddig is számos díjat nyertek az itt készülő pálinkák – innen származik például Magyarország legjobb szőlőpálinkája. Külön érdekesség a vasfüggöny emlékhely, ahol a vezetőnk személyesen a polgármester lesz, aki számtalan érdekes történetet fog elmesélni pl. a menekülő NDK-sokról, a vasfüggöny történetéről. Innen Fertőbozra tekerünk, ahol teszünk egy rövid kitérőt a Gloriette kilátóhoz. Az 1802-ben épült kilátótól csodálatos látvány tárul elénk a Fertő-tó déli medencéjére és a környező nádasokra. Utunk a hűség városán Sopronon át vezet, ahol lesz lehetőség ebédelni is. Innen Ágfalva és Schattendorf érintésével a Kogelbergre tekerünk. Ez a Rozália - Kogelberg Natúrpark része, amely Burgenland legfiatalabb natúrparkja. A park híres a kivételesen gazdag madárvilágáról és vadvirágairól, igazi ornitológus paradicsom. Szállásunk Marz-ban lesz.

 


2. nap: Marz – Fraknó vára – Kőszeg (Táv:70 km 1600 méter szint)

A mai első állomásunk és napunk egyik fénypontja Fraknó vára lesz. A vára Burgenland egyik legismertebb jelképeként a Rozália-hegység nyúlványán épült, és a fennsík felől nyugati irányba tekintve uralja a kilátást. Innen még feltekerünk a Rozália kápolnához a csodás vörösfenyőkkel övezett szerpentinen, ahonnan lélegzetelállító kilátás nyílik a Fertő-tóra és Fraknó várára. Innen leereszkedünk a Schwarzenbachba amely a Lanzséri-hegyek natúrparkban található, itt megnézünk egy ősi Kelta települést. A következő állomásunk a középkorba repít bennünket Léka (Lockenhaus) ugyan ma már osztrák földön található, de a csodálatos erdős környezetben a Gyöngyös-patak által körülölelt sziklán, egy kis tó mellett álló középkori lovagvár látványa már messziről csábítja a turistákat. Visszatérünk Magyarországra, Kőszeg igazi kis ékszerdoboz, hangulatos történelmi belvárosa sok látnivalót kínál. Szállás Kőszegen lesz.


3. nap: Kőszeg – Rechnitz – Heiligenbrunn - Szentgotthárd (Táv:75 km 600 méter szint)

Reggeli után az Írottkő Natúrparkba bringázunk. Itt - a Kőszegi-hegység forrásai által táplálva, erdők és a Rechnitz-i szőlőhegy mellett fekszik az 5 hektáros Rechnitzi fürdőtó. A tó mellett található az ún. madártorony. A rohonci madártorony egy 22 m magas toronyba épített „madárház”. A torony tetejére felsétálunk, közben megcsodálhatjuk a madarak életterét és gyönyörködhetünk a kilátásban.  A Vas-hegy térsége a következő úticélunk, amely már a kelták idejében is lakott térség volt erről az itt található sirhalmok is tanúskodnak. Heligenbrunn (Szentkút) történelmi pincesora és jó borai kihagyhatatlanok, itt pihenünk egyet.  Heiligenbrunn után a határátlépés Nemesmedvesnél, lesz, ahol 1945. április 4-én az utolsó magyar település is „felszabadult” a Rába völgyében haladunk végcélunkig – Szentgotthárdig. Hazautazás egyénileg.


Fontos információk

Mit tartalmaz a részvételi díj?

A részvételi díj tartalmazza:

 • két éjszaka szállás díját hotelben és vendégházban, 2 ágyas elhelyezéssel
 • a kísérőautó és a csomagszállítás díját
 • az elektromos kerékpárbérlés díját (!)
 • a transzfer díját,
 • a túravezetés díját
 • a  szervezés költségét

A részvételi díj nem tartalmazza:

 • az utazás költségét a helyszínre
 • a reggelin felüli étkezéseket
 • a balesetbiztosítást
 • az esetleges belépőket
Egyéb tudnivalók

Az ország:

Ausztria, ahova gyakran átmegyünk a túra során 83 858 km² alapterületű ország 9 önálló tartományból áll, amelyek saját tartományi kormánnyal rendelkeznek. A szövetségi törvényhozást a képviselőház és a szövetségi tanács (a parlament két kamarája) közösen végzi. Ausztria tagja az Európai Uniónak, az ENSZ-nek és a legtöbb ENSZ szervezetnek.
Ausztria csaknem 8 millió lakósából 98% német anyanyelvű. A hivatalos fizetőeszköz az Euro, kártyás fizetés a legtöbb helyen megoldott.

Időjárás: 

Burgenland a mérsékelt égövben fekszik, mégpedig a közép-európai klímazóna azon részén, ahol az óceáni és kontinentális hatás egyaránt érvényesül. Október közepén még kellemes nem túl meleg napsütéses időre számítunk, de esetleges esőre is fel kell készülni. 

Túrák nehézsége:

A kerékpártúra elég sok szintet tartalmaz, és a távok is viszonylag hosszúak. Ezt viszont könnyen tudjuk lekűzdeni az elektromos kerékpárokkal, amely nem veszi el a sportolás élményét, de a kűzködést viszont megszünteti, és még az 160 méteres szintkülönbséget is könnyen tudjuk legyözni. A hegyi szakaszok megfelelő minőségű aszfaltozott utakon haladnak, terepre nem kell számítanunk, a szintek és a távok pedig a pedelec bringákkal nem fognak problémát okozni. 

Szükséges felszerelés:

Ruházat: 

 • bukósisak (ajánlott)
 • fényvisszaverő mellény (ajánlott)
 • strapabíró és sportos túraruházat
 • kényelmes cipő
 • esőkabát
 • melegebb ruha estére vagy esősebb idő esetén 

Felszerelés:

 • kulacs
 • napszemüveg
 • hátizsák vagy kerékpáros táska a napi cuccnak 
 • új típusú személyigazolvány vagy útlevél
 • napvédő krém
 • szúnyogriasztó

Biztosítás:

Szeretnénk felhívni a figyelmedet arra, hogy a túrán erősen javasoljuk az utasbiztosítást.  Ebben természetesen tudunk segítséget nyújtani, irodánk az Aegon biztosítóval van kapcsolatban, és rajtunk keresztül mi is meg tudjuk kötni a biztosításodat. Természetesen nem feltétlenül kell a mi általunk javasolt biztosítást megvásárolni, lehet máshol is, de biztosítás nélkül elindulni egy külföldi kerékpártúrára értelmetlen kockázat!




Fontos tudnivalók

Az ország:

Ausztria, ahova gyakran átmegyünk a túra során 83 858 km² alapterületű ország 9 önálló tartományból áll, amelyek saját tartományi kormánnyal rendelkeznek. A szövetségi törvényhozást a képviselőház és a szövetségi tanács (a parlament két kamarája) közösen végzi. Ausztria tagja az Európai Uniónak, az ENSZ-nek és a legtöbb ENSZ szervezetnek.
Ausztria csaknem 8 millió lakósából 98% német anyanyelvű. A hivatalos fizetőeszköz az Euro, kártyás fizetés a legtöbb helyen megoldott.

Időjárás: 

Burgenland a mérsékelt égövben fekszik, mégpedig a közép-európai klímazóna azon részén, ahol az óceáni és kontinentális hatás egyaránt érvényesül. Október közepén még kellemes nem túl meleg napsütéses időre számítunk, de esetleges esőre is fel kell készülni. 

Túrák nehézsége:

A kerékpártúra elég sok szintet tartalmaz, és a távok is viszonylag hosszúak. Ezt viszont könnyen tudjuk lekűzdeni az elektromos kerékpárokkal, amely nem veszi el a sportolás élményét, de a kűzködést viszont megszünteti, és még az 160 méteres szintkülönbséget is könnyen tudjuk legyözni. A hegyi szakaszok megfelelő minőségű aszfaltozott utakon haladnak, terepre nem kell számítanunk, a szintek és a távok pedig a pedelec bringákkal nem fognak problémát okozni. 

Szükséges felszerelés:

Ruházat: 

 • bukósisak (ajánlott)
 • fényvisszaverő mellény (ajánlott)
 • strapabíró és sportos túraruházat
 • kényelmes cipő
 • esőkabát
 • melegebb ruha estére vagy esősebb idő esetén 

Felszerelés:

 • kulacs
 • napszemüveg
 • hátizsák vagy kerékpáros táska a napi cuccnak 
 • új típusú személyigazolvány vagy útlevél
 • napvédő krém
 • szúnyogriasztó

Biztosítás:

Szeretnénk felhívni a figyelmedet arra, hogy a túrán erősen javasoljuk az utasbiztosítást.  Ebben természetesen tudunk segítséget nyújtani, irodánk az Aegon biztosítóval van kapcsolatban, és rajtunk keresztül mi is meg tudjuk kötni a biztosításodat. Természetesen nem feltétlenül kell a mi általunk javasolt biztosítást megvásárolni, lehet máshol is, de biztosítás nélkül elindulni egy külföldi kerékpártúrára értelmetlen kockázat!

Éld át velünk a kalandot!
PanaTour


Törzsutas kedvezmény
Törzsutas vagy?
Utazz Velünk és válj törzsutassá! Mi itt a Helian-nál megbecsüljük a hűséges túrázóinkat, ezért már a 3. utazástól számítva igényelhető az 5%-os kedvezményre feljogosító törzsutas kedvezményünk, ami az 5. utazástól számítva már 7%-ra rúg. Megéri Nálunk szervezni a túráid!


made by Marketing Soul Kft.
Túra neve


Keresés
A Helian - utazási iroda Csapatának kifejezetten fontos a természetvédelem és a fenntartható, környezettudatos mindennapok éppen ezért kérjük, hogy oldalainkat ne nyomtasd ki. Amennyiben valamilyen tartalmat szeretnél szöveges formában elérni kérjük, hogy vedd fel Velünk a kapcsolatot elérhetőségeink egyikén.

Tegyen a fenntartható mindennapokért!

Köszönjük!

Üdvözlettel, a Helian - utazási iroda Csapata