E-bike túra a szekszárdi borvidéken {2 nap/1 éj}
dátum: 2022-09-24 - 2022-09-25
Helian - túrázás
Kerékpártúra
2
könnyű
van szabad hely
Helian - túraidőtartam
2

Helian - túraidőtartam
1
időtartam
Kóstoltad már a finom szekszárdi borokat, próbáltad már az ország egyik legjobb kávéházát, láttad a löszkanyonokat? Gyere velünk a legizgalmasabb löszszurdik túrára, látogass el velünk Szálkára, ahol a leghatalmasabb csodaszarvasok élnek az erdőben, fürödhetsz a tóban, megnézheted a különleges hangulatú grábóci szerb ortodox templomot, bringázhatsz a déldunántúli Rockenbauer Pál kéktúra szakaszán és meglátogathatod az egyik legjobb borászatot, mindezt kis csoportban, biztonságosan és kényelmesen elektromos mountainbike-al!

Helian
Normál ár
54.000 Ft / fő
Előleg 20.000 Ft / fő
Jelentkezési határidő 2022-08-15Felkeltette az érdeklődésed a túra? Szeretnél életre szóló élményekkel gazdagodni? Nincs más dolgod, mint kattints a "Jelentkezem" gombra és pár egyszerű lépéssel meg is vagy!
Lejárt a jelentkezési határidő.

Érdeklődöm!

Részvételi díj

A részvételi díj tartalmazza: 

 • egy éjszaka szállás árát 2 ágyas elhelyezéssel, külön fürdőszobával (péntek éjszaka opcionális)
 • a reggeli árát
 • az e-bike bérleti díját két napra (ha a sajátodat hozod, akkor 14.000 Ft-al olcsóbb a túra)
 • a túravezetést
 • a szervezés költségét

 

A részvételi díj nem tartalmazza:                               

 • reggelin felüli étkezések díját
 • az utazást Szekszárdra
 • a borkóstoló árát
 • a belépők díját
Lejárt a jelentkezési határidő.

Érdeklődöm!Miért válaszd ezt a túrát?

 • Szekszárd és környéke tájilag és kulturálisan is nagyon sokat tud nyújtani
 • Az e-bike-okkal könnyen tudod teljesíteni a hirtelen szintemelkedéseket is, nem maradsz le a többiektől, nincs mitől tartanod
 • Kis csoporttal megyünk, ez a járványügyi korlátozásoknak is tökéletesen megfelel
 • Változatos terepeken kerékpározunk, erdőben, aszfalton, szűk szurdokokon egyaránt
 • Gasztronómiai szempontból is nagyon sokat ad ez a túra - a KávéHáza, a szekszárdi borászatok a szálkai éttermek mind kényeztetni fogják az ínyencek ízlelőbimbóit is
 • FIZETHETSZ Széchenyi Pihenőkártyával is!

Látnivalók

 •  Szekszárd történelmi belvárosa
 • A szekszárdi borvidék a borászataival - ezekből a Bodri Pincészetbe biztosan el is látogatunk
 • A híres szekszárdi löszmélyutak - szurdikok
 • A kilátók - Bati Kereszt, Kálvária kilátó
 • A Mausz kápolna a kilátással
 • Szálka a tóval
 • Sötétvölgy a szálkai erdő
 • A Kávé Háza

Hasznos Információk

Létszám: max. 7 fő

Utazás: egyénileg Szekszádra, a szállásra  

Szállás:  panzióban 2 ágyas elhelyzéssel reggelivel

Étkezés: a túra ára tartalmazza a reggelit is! A kerékpártúrákra szendvics és innivaló (minimum 1 liter/fő) szükséges. 

Felszerelés/Ruházat: lsd. a lap alján

Túravezetés: Végig túravezető kíséri a csoportot

Kerékpárok: a Duna-Dráva Nemzeti Park kerékpárjait használjuk, Haibike Sduro MTB elektromos pedelec kerékpárokat biztosítunk minden résztvevőnek

Hazsnos információk
Halász Gábor
Halász Gábor
túravezető
Idegenforgalmi menedzser és biológia-földrajz szakos tanár vagyok. Iskoláimat Pécsett végeztem, jelenleg egy általános iskolában tanítok. Kisebb megszakításokkal közel 30 éve foglalkozom idegenvezetéssel.
Gyerekkorom óta szeretek túrázni hegyen és vízen egyaránt. Elsősorban a környező országokban fordultam meg, de többször vittem csoportot Németországba, Svájcba, Franciaországba. Rendszeresen sportolok, beleértve a kerékpározást, terepfutást, tollasozást.

Részletes program

0. nap: Érkezés opcionálisan egyénileg Szekszárdra a szállásra

Érkezés a délutáni órákban egyénileg, ha nem szeretnél reggel korán kelni, érdemes ezen a gyönyörű helyen még egy éjszakát eltölteni este sétálni egyet a belvárosban.

1. nap: Szekszárd – Grábóc – Szálka – Szekszárd (Táv: 40 km, kb. 400 méter szint)

Találkozó reggel 9 órakor a vendégház  parkolójában. Kiosztjuk az e-bike-okat, majd elindulunk a Remete csurgó irányába. Felmegyünk egy szuper kilátópontra a Bati kereszthez, az itt épült kilátó a Szekszárdi-dombság északi részének egyik legmagasabb pontján, egy 280 méter magas dombon áll. A fából készült, 20 méter magas (a kilátószint 15 méteren van) építményről teljes körpanoráma tárul a látogató szeme elé. Rálátunk Szekszárd szőlőire, a város dombra felkúszó szélére, a gemenci erdőre, valamint ellenkező irányban a végtelen dél-dunántúli dombvidékekre, a Tolnai-hegyhát és a Dél-Mezőföld településeire. Déli irányban a háttérben ott magasodik a Mecsek teljes gerince. Innen a sötétvölgyi erdőn keresztül Szálkára tekerünk gyönyörű erdei utakon. Szálka előtt azonban még teszünk egy kitérőt a grábóci szerb ortodox templomhoz. Grábócra a táj szépsége, valamint a szerb–ortodox kolostor és templom kedvéért érdemes ellátogatni. A török elől menekülő szerb szerzetesek 1580-ban kerültek ide. Ma is látható, hazánkban egyedülálló kolostortemplomuk építését 1761-ben fejezték be. A templom berendezése a XVIII. sz.-i magyarországi ortodox egyházművészet különleges értékű alkotása, legfőbb dísze az ikonosztáz. Szálka a szarvasbikáiról és az idilli sekély vizű taváról híres kis üdülőfalu a következő megállónk. A dombokkal ölelt tájat kedvelik az idelátogató turisták, az erdőkkel borított vidék levegője kristálytiszta, a strand pedig pont olyan, mint ami a nagykönyvben meg van írva, mégis kellőképp nyugodt. Innen egy emelkedő vár ránk a Mausz kápolnáig. A kis kék épület azonnal megragadja a tekintetet, a kilátás innen ugyancsak lenyűgöző – csodálatos hely ez itt rálátunk a Sárközre, Szekszárdra, Decsre, Bátaszékre, tiszta idő esetén pedig még a Dunáig is ellátni. Itt is bekaphatunk egy finom hamburgert a Vonóhorognál, és szusszanhatunk egyet, majd gurulunk lefelé Görögszón át Szekszárdra. A városba visszatérve betérünk az egyik legjobb borozóba egy kóstolóra, a híres Bodri Pincészetbe. Ebben a lenyűgöző környezetben repül az idő, innen már csak visszatekerünk békésen a szállásunkra.


2. nap: Szekszárd szurdik és kilátótúra (Táv: 30 km, kb. 300 méter szint)

Ma a reggeli után a Garay élménypincében indítjuk a napot, majd elindulunk a szurdik túránkra. A barlanglakásokat elhagyva Szekszárd talán legszebb, legizgalmasabb részén haladunk át. Ez a löszmélyút, amit itt a helyiek szurdiknak hívnak, a leglátványosabb, méreteit tekintve a legnagyobb ilyen felszíni löszformakincs. A löszmélyutak olyan hatást nyújtanak, mintha az arra járó egy barlangba tévedtünk volna, a falak szélén lévő fák koronái az út fölött összeérnek, árnyat adva az áthaladónak. Felérve a Cserhát tetőre csodálatos panoráma tárul elénk. A Hosszúvölgyön leérve az utolsó állomásunkhoz, a Kápolna térre érünk. A szekszárdi Remete-kápolna a fogadalmi kápolnák közé tartozik. Az 1739-es pestisjárvány idején fogadta meg Szekszárd népe, hogy a járvány elmúltával kápolnát alapít a Szent Szűz tiszteletére. Innen teszünk a szőlődombok között még egy szép kört, amikor még meglátogatunk szurdikokat és érintünk szép pincéket az út során. betérünk egy ikonikus szekszárdi helyre a Kávé házába. A Kávé Háza jelenleg az egyetlen Magyarországon működő kávéház, melyet a Speciality Coffee Association of Europe (SCAE. Speciális Kávék Európai Szövetsége) által minősített szakmai stáb irányít. Innen még feltekerünk a Kálvária kilátóhoz. A Kálvária kilátót nem csupán a szép kilátás teszi érdekessé, hanem Kiss István Szőlő-szobor kompozíciója is, amelyet 1983-ban állítottak fel. Ezzel a szép látvánnyal búcsúzunk Szekszárdtól, majd visszatérünk a szállásnál hagyott autóhoz. Utazás haza egyénileg.


Fontos tudnivalók

Szekszárd:

Régebbi írásmód szerint (Szegszárd vagy Szegzárd) megyei jogú város, Tolna megye székhelye. Az ország legkevesebb lakosú megyeszékhelye. Borváros, kb. 4500 pincével, a Szekszárdi borvidék központja, melynek utcáin csaknem 4500 pince található. Bár a környék már a római korban is otthont adott egy katonai tábornak, s bizonyíthatóan már akkor is foglalkoztak bortermeléssel a löszös dombokon, az első írásos emlék csak 1015-ből datálódik. Valaha Vitéz János birtoka volt, később működött mezővárosként is, majd jött a török dúlás időszaka, jöttek rácok, betelepítettek németeket, de mégis itt magyarok telepedtek le egyre nagyobb számban, a múlt viszontagságos eseményei sorra nyomot hagytak a városon. Szekszárd az ország legkisebb lélekszámú megyeszékhelye, igy természetesen a belvárosa sem túl nagy, ugyanakkor tele van érdekesebbnél érdekesebb látnivalókkal.

Időjárás, éghajlat:

Szekszárdra a mérsékelt kontinentális éghajlatjellemző: a telek enyhék, a nyarak melegek. Klímájának alakulására azonban az atlanti és a mediterrán éghajlat, valamint a Duna is befolyással bír.

A szekszárdi bortermelés (forrás borászportal.hu):

A szekszárdi borvidék a 22 magyar borvidék közül az egyik legismertebb és legnépszerűbb. Sajátos módon viszontagságos történelme is segítette a vidék borászati iparának fejlődését. Elsőként a török elől menekülő szerbek, akkori nevükön a rácok érkeztek meg a kadarka szőlőfajtával, és ők alkalmazták először a héjon áztatás technológiáját. A vörösbor-készítési eljárás következő lépését a betelepített svábok honosították meg, amikor az első vörösborok hordós érlelést kaptak.

A kelták szőlőtermesztése csak valószínűsíthető, a rómaiaké viszont bizonyítható ebben a régióban. A Szekszárd város helyén fekvő római települést Aliscának hívták. Találtak ebből az időből egy márvány szarkofágot, amin mitológiai jelenetek és egy szőlőtő is látható. Feltételezhető, hogy a szőlőtelepítő Probus császár vörösborszőlő-fajtákat is termesztett itt.


A középkorban még a fehérbortermelés dominált, később, az oszmán törökök hatására alakult ki a balkáni eredetű vörösborkultúra, amit a XVIII. században német telepesek fejlesztettek tovább. Az utóbbi évtizedekig a későn érő, de jó években kiváló zamatú bort adó kadarka volt az uralkodó, újabban a biztonságosabban termelhető kékfrankos, cabernet, merlot veszi át a helyét.


A XIX. század végén Európa egész területére szállították a szekszárdi vöröset, még Franciaország is nagy mennyiségben vásárolt belőle, mivel - mint mondták - az ottani bor minőségével egyedül a szekszárdi ért fel. Liszt Ferenc Szekszárdon járva többször is megízlelte a bort, sőt még IX. Pius pápának is kedveskedett vele 1865-ben, aki elismerően írta róla a következő szavakat: "... ez a szekszárdi bor tartja fenn egészségemet és ép kedélyemet."

A borvidék vezető szőlőfajtája ma minden szempontból a kékfrankos. Ez adja a borvidék borainak gerincét, a szekszárdi borpiramis első pillére. Nem kizárólag önállóan, de a bikavér borok alapjaként is évtizedek óta jó szolgáltatot tesz. Önállóan palackba kerülő borainak stílusa meghatározó: karcsúbb, de gyümölcsös és kimondottan komplex, koncentrált borokat is kapunk ebből a fajtából. Jelenlegi termőterülete közel 600 hektár, amit a merlot, a cabernet franc és a sauvignon követ.

A napfényben gazdag nyár és a meleg ősz viszont lehetővé teszi a kései érésű szőlőfajták bogyóinak megfelelő beérését is. Ez az olyan fagyérzékeny szőlőfajtáknál, mint a régió zászlós szőlőfajtája, a kadarka, rendkívül fontos szempont. Az évi csapadékmennyiség átlagosan 600 mm, ami elégséges a szőlő egészséges fejlődéséhez.


A Szekszárdi-dombság vastag lösztakarója kitűnő alapot biztosít a kékszőlők termesztésének kedvező talajok képződésére. A löszön 10 ezer évvel ezelőtt, a holocénben löszvályog, homokos-kőzettörmelékes vályogtalaj, kisebb részben pannon homokkal kevert lösz alakult ki. A szőlőtermelés szempontjából rendkívül szerencsés, hogy a lösz mindig tartalmaz legalább 5-7% aktív meszet, de előfordulnak talajok akár 10-30% mésztartalommal is. Ez lényegesen gazdagabb, komplexebb ízvilágot kölcsönöz a bornak, mint a mészben szegény, homokos talajok.

A szurdikok:

Hogy mik azok a szurdikok, azt minden szekszárdi tudja, de az ide ellátogatók közül talán csak kevesen. Aki kíváncsi a szó jelentésére, az mindenképpen kiránduljon egyet a Szekszárd környéki dombokon. Szurdiknak ugyanis az itt található löszmélyutakat nevezik, amelyek a csapadék és az emberi tevékenység hatására alakulnak ki a lösszel fedett dombokon. A többméteres, meredek löszfalakkal határolt keskeny utaknak sajátos hangulatuk van. Két tanösvényt is kialakítottak a környéken. Ezek közül a Benedek (Szücsény) szurdik a híresebb. A belvárosból induló, mintegy 6 km-es útvonalon több egykori barlanglakást is lehet látni. Az ajtók ma már borospincéket rejtenek, de még a 20. század elején is közel száz ilyen lakást ismertek, amelyekben több százan éltek. A löszmélyutakat a felszínformáló erők idővel löszszakadékokká alakítják át, mint ahogy azt egy helyen a tanösvény útvonala mentén is lehet látni. A tanösvény érinti a dombon álló Remete-kápolnát: a lábánál fakadó Remete-forrás már régóta fontos vízvételi hely, ma is sokan járnak ide vízért.

A Kávé Háza:

A Kávé Háza jelenleg az egyetlen Magyarországon működő kávéház, melyet a Speciality Coffee Association of Europe (SCAE. Speciális Kávék Európai Szövetsége) által minősített szakmai stáb irányít. Tudjuk, hogy a kávékészítés technológiai eszközei, módszerei az élet más területeihez hasonlóan folyamatosan fejlődnek, ezért sok időt és pénzt áldozunk arra, hogy szakmai tudásunkat, felkészültségünket folyamatosan fejlesszük.
A Kávé Házá-t 2010. szeptember 27-én nyitottuk meg, azzal a szándékkal, hogy új értelmezést adjunk a minőségi kávézásnak. Az elmúlt években törzsvendégeink életének részévé és a hazai kávékultúra egyik ikonikus helyévé váltunk. És mi erre büszkék vagyunk! A hazai kávékedvelők több ízben választottak bennünket az „Év legkedveltebb kávéházának" Magyarországon és az általunk forgalmazott, általunk pörkölt kávék bizony nagy népszerűségnek örvendenek. Szakértelmünk, minőség iránti elkötelezettségünk abban is megnyilvánul, hogy társaságunk a Caffé dal 1927 Kft. közel 150 hazai étterem, kávéház, kávézó számára szállít különleges kávékat, kávégépeket, és tart képzéseket home baristáknak, szakembereknek, versenyzőknek. Az sem ritka, hogy az ország távoli pontján egy-egy eseményen találkozol velünk, hisz gyakran hívnak bennünket vállalati, vagy magán rendezvényre. Mindemellett oszlopos tagjai vagyunk a hazai kávékultúrának, legjobb tudásunkhoz mérten folyamatosan azon dolgozunk, hogy elősegítsük a kávékultúra hazai fejlődését. Ha ez nem lenne elég, azt is eláruljuk, hogy kávéink jelentős részét magunk pörköljük és magunk is termeljük. A Lucky Cap nevű mikropörkölőnk filozófiája egyértelmű: "A kávé múltja és jövője a jelenben." Ez pedig annyit takar, hogy tiszteljük a kávé múltját, a régmúltban kialakult és elterjedt kávékészítési technológiákat. Kutatjuk a jobb és jobb kávéitalok elkészítésének lehetőségeit, vagyis keressük a jövőt. És a határokat a végsőkig feszegetve ezek eredményét megkíséreljük ma a fogyasztó csészéjébe varázsolni.

Szálka:

A falu határában, gyönyörű völgyben fekszik a több, mint 2 kilométer hosszú, két részből álló szálkai tó.
Az első tó a horgászás szerelmeseinek tartogathat kellemes időtöltést, a második tó partján pedig strand és kemping található. A víz minősége kiváló, az ide látogatók gyönyörű, nyugodt környezetben élvezhetik a strandolás örömeit.

 

Mausz kápolna

A Decsről Szálkára vezető út mellett, Görögszó felett magaslaton (kilátással a Sárközre a Dunáig) szabadon álló, egyhajós kápolna, Ny-i homlokzata elé enyhén kilépő toronynyal, a hajónál keskenyebb, poligonális záródású szentéllyel, a szentély felől kontyolt nyeregtetővel. A tornyot támasztó féloromzatok végén pillérre állított váza. A torony tengelyében nyíló kapu szemöldökgerendáján építési évszám és az építtetők neve. A belsőben poroszsüveg födém. 1891-ben építtette a szálkai Michael és Anna Mayer. Nevét a húsvéti Emmausz-járásról kapta. A 20. század végére használaton kívül, romos. Helyreállítva: 1993.

Grábóc szerb ortodox kolostor és templom

A grábóci szerb ortodox kolostor és templom (szerbül: Manastir Grabovac) a Tolna megyei Völgység egyik „világtól elzárt”, erdővel borított dombok között megbújó kisközségében Grábócon található, ahová 1580-ban érkeztek ortodox szerb szerzetesek a dalmáciai szerb Dragovity kolostorból. A faluban akkoriban már éltek a törökök elől korábban ide vándorolt szerb családok. A kolostor összes épülete 1994 óta ismét a magyarországi szerb ortodox egyház tulajdonában van. A hely több évszázadon át a „magyarországi szerb kultúra Athénje”, a magyarországi szerb ortodox papképzés központja volt.

Túrák nehézsége:

 Mindkét napra jut bőven emelkedő, de ez az elektromos kerékpároknak köszönhetően semmi nehézséget nem fog okozni. A legmeredekebb részeken is mosolyogva tudunk feltekerni. Amire figyelni kell, az inkább a lejtők, a köves, rázós utak, az erdei szakaszok, ahol néha beszűkül ugyancsak a szurok, vagy lehet sár is, ami csúszhat. Sietni viszont nem kell, mert a napi távok kényelmesen megtehetők, még úgy is, hogy érdemes gyakran megállni nézelődni, vagy élvezni a látnivalókat. 

Felszerelés/Ruházat:

 • Ruházat:bukósisak (ajánlott), strapabíró és sportos túraruházat, kényelmes cipő, esőkabát, esőnadrág (ajánlott) melegebb ruhára még nyáron is szükség lehet egy rosszabb időjárás esetén.  
 • Felszerelés: az e-bike-ot mi biztosítjuk, de ha rendelkezel sajáttal, azt is hozhatod, ez esetben neked olcsóbb lesz a túra;  kulacs, napszemüveg, hátizsák a napi csomagjainknak pótbelsőt, szerszámokat a túravezető hoz magával, erre sem lesz ezúttal gondod.

Szállás:

Szállásunk egy szekszárdi panzióban lesz kétágyas szobákban. Megfontolandó, hogy már péntek este megérkezzünk, hiszen másnap viszonylag korán 9 órakor indulnunk.

Egyéb fontos információ: 
 • Extrém időjárási körülmények, szélsőséges veszélyhelyzet vagy bármely előre nem látható vismayor korlátozás miatt irodánk fenntartja a jogot, hogy változtasson a az előre meghirdetett túraprogramon! Ezt a döntését helyben a túravezető is meghozhatja, de általában konzultál a vezetéssel. Számunkra a legfontosabb a utasaink biztonsága védelme! A döntés minden résztvevőre kötelező érvényű.
 • A túrát abban az esetben is megtartjuk, ha az előrejelzés rossz/esős időt ígér - sok éves tapasztalatunk, hogy gyakran az előrejelzés is téved. Vihar esetén megállunk, és megvárjuk, amíg biztonságban tudjuk utunkat folytatni. Az esős idő azonban nem lehet akadály.
 • Amennyiben a csoport létszáma nem éri el a minimum létszámot, irodánk még 48 órával indulás előtt is lemondhatja az utazást. Ebben az esetben a befizetett részvételi költség természetesen visszautaljuk, vagy beszámítható más utazásra tetszés szerint.
Éld át velünk a kalandot!
E-bike túra a Szekszárdi borvidéken


Törzsutas kedvezmény
Törzsutas vagy?
Utazz Velünk és válj törzsutassá! Mi itt a Helian-nál megbecsüljük a hűséges túrázóinkat, ezért már a 3. utazástól számítva igényelhető az 5%-os kedvezményre feljogosító törzsutas kedvezményünk, ami az 5. utazástól számítva már 7%-ra rúg. Megéri Nálunk szervezni a túráid!


Lejárt a jelentkezési határidő.

Érdeklődöm!Túra neve


Keresés
A Helian - utazási iroda Csapatának kifejezetten fontos a természetvédelem és a fenntartható, környezettudatos mindennapok éppen ezért kérjük, hogy oldalainkat ne nyomtasd ki. Amennyiben valamilyen tartalmat szeretnél szöveges formában elérni kérjük, hogy vedd fel Velünk a kapcsolatot elérhetőségeink egyikén.

Tegyen a fenntartható mindennapokért!

Köszönjük!

Üdvözlettel, a Helian - utazási iroda Csapata