E-bike túra a Kelet-Mecsekben
dátum: 2021-09-26
Helian - túrázás
Kerékpártúra
2
könnyű
van szabad hely
Helian - túraidőtartam
1

Helian - túraidőtartam
0
időtartam
A Mecsek Magyarország talán legváltozatosabb felépítésű hegysége, amely természeti csodákkal, védett környezeti értékekkel rendelkezik és olyan belső hegyi utakat kínál, amelyre a legigényesebb bringások is csettinteni fognak. tekerünk a Zengő oldalában, kis aszfaltozott hegyi utakon a Mecsek erdeiben, érintjük az üvegesek útját, és benézünk a Pécsváradi várba, amely szépen felújított állapotban várja a látogatókat.

Helian
Normál ár
14.500 Ft / fő
Előleg
A részvételi díj jelentkezéskor, egy összegben fizetendő!
Jelentkezési határidő 2021-09-23Felkeltette az érdeklődésed a túra? Szeretnél életre szóló élményekkel gazdagodni? Nincs más dolgod, mint kattints a "Jelentkezem" gombra és pár egyszerű lépéssel meg is vagy!
Lejárt a jelentkezési határidő.

Érdeklődöm!

Részvételi díj

A részvételi díj tartalmazza: 

 • az e-bike bérleti díját egy napra
 • kerékpáros táska bérlést trekking bringa esetén
 • a túravezetés költségét
 • a szervezés költségét

A részvételi díj nem tartalmazza: 

 • az étkezést 
 • az utazás költségét a helyszínre
Lejárt a jelentkezési határidő.

Érdeklődöm!Miért válaszd ezt a túrát?

 • az e-bikeokkal könnyen győződ le a szinteket, nem kell attól tartanod, hogy nem bírod, lemaradsz stb.
 • szép, nagyrészt forgalom mentes erdei utakon haladunk a Mecsek erdeiben
 • a túravezető nagyon sok érdekes információt oszt meg veled, vigyáz rád, segít, ha bármi probléma felmerülne
 • kipróbálhatod a pedelec elektromos kerékpárt, ha még nem próbáltad
 • remek egynapos hétvégi program, amellyel az egészségedért is teszel valamit

Látnivalók

 • Tettye (Havi-hegyi sétány, Középkori romok, Pintér-kert Arborétum)
 • A pusztabányai üveghuta romjai
 • Szép idő esetén fürdési lehetőség a Dombay-tónál
 • A Pécsváradi Vár
 • Zsolnay Negyed

Hasznos Információk

Hasznos információk: 

Létszám: kis csoport, max. 15 fő!

Utazás: Találkozó Pécsen, a Tettye-téren a Pintér-kert Arborétum előtti parkolóban

Kerékpárok: a Duna-Dráva Nemzeti Park kerékpárjait használjuk, Haibike Sduro trekking/MTB elektromos pedelec kerékpárokat biztosítunk minden résztvevőnek S-M-L-XL méretben.

Étkezés: egyénileg. Út közben lesz lehetőség ebédelni Pécsváradon a várban.

Felszerelés/Ruházat: lsd. a lap alján!

Hazsnos információk
Molnár Gyula
Molnár Gyula
túravezető
Az elmúlt évtizedet különböző sportokkal töltöttem: triatlonoztam, jó párszor egyéniben és többször csapatban is teljesítettem Ironman versenyt. Snowboardoztam, közben iskolai csoportokat is oktattam. Emellett az országúti és MTB kerékpározás is napi szenvedélyeim közé tartozik, de ha éppen át lehet úszni a Balatont, akkor azt sem hagyom ki.
A testnevelés szak elvégzése mellett, történelemből és kommunikációból is diplomáztam, az első kettőt napi szinten oktatom is felső tagozatban. Jelenleg kerékpárok szervizelésével is foglalkozom. Szívesen adom át a tudásomat, rajongásomat másoknak, akár egy élménybeszámoló, akár egy csoportos túra keretében.

Részletes program

Tettye - Dömörkapu - Árpádtető - Zobákpuszta - Pusztabánya - Pécsvárad - Hird - Újhegy - Zsolnay Negyed- Tettye (Táv: 56 km)

A Tettyén tallkozunk a Pintér-kert bejáratához közel. Kiosztjuk a kerékpárokat, beállítjuk, és elindulunk egy szép úton fel a régi vidámparkon keresztül a Dömörkapuhoz. Innen a Lapison át a Mecsek északi részén Árpádtetőig gurulunk, majd egy régi bányászutat követve kiérünk Zobákra, ahol a Mecsek és egész Magyarország legmélyebb szénbányája volt. Innen már a Kelet-Mecsek erdeiben kerékpározunk erdészeti utakon Pusztabányáig, amely egyike a Kelet-Mecsek azon településeinek, ahol valamikor üveget fújtak a német bevándorló lakosok. A település mára teljesen eltűnt a föld színéről, az egykori falu helyén lévő réten ma kulcsosház áll. A hajdani település, Vitraria helyét emlékkő jelzi az erdő szélén, ahol 18. századi üvegfújó kemencéket és üvegcsűrt tártak fel. A kemencék mintájára 1995-ben 1:1 méretarányú működőképes másolat készült. A nagy tisztáson, a kulcsos turistaháznál látható a pécsi faszobrász, Szatyor Győző Életfa című alkotása. Innen igazán gyönyörű erdei úton haladunk tovább, majd egy fantasztikus gurulással a Pécsváradi várnál termünk, ahol érdemes kicsit körülnézni, ebédelni, vagy csak inni egy jó kávét az étteremben. Egy erődített hajdani szerzetesi monostor ez, melyet Szent István király alapított 998-ban, Koppány legyőzése után. Az itt álló kőépületet, amely Géza fejedelmi udvarháza volt, István Asztriknak adta, hogy benne Benedek-rendi – ahogy nálunk nevezik: bencés – szerzetesek számára létesítsen otthont. Innen elindulunk visszafelé, útközben, meleg nyári napon betérhetünk egy hüsítő fürdésre a Dombay-tóra, majd Bogádon és Újhegyen keresztül visszatérünk Pécsre. Ha még marad egy kis idő, bekukkantunk a Zsolnay Negyedbe, ahol különleges atmoszféra vár! A Zsolnay Kulturális Negyed a Pécs2010 Európa Kulturális Fővárosa projekt legnagyobb beruházása volt, mely a Zsolnay porcelángyár területének nagy részén épült újjá. Kellemes utcácskákon gurulhatunk a híres-neves pécsi kerámia gyár területén, ha még nem jártunk itt, mindenképpen érdemes megnéznünk! Innen már csak egy pár kanyar és visszaérünk a Tettyére, a túra kiindulópontjára.


Fontos tudnivalók

Időjárás 

A Mecsek éghajlata igen kellemes. Hazánkban itt érvényesülnek legjobban a szubmediterrán hatások. Az évi csapadék 710 mm körül mozog, a napsütéses órák száma meghaladja a 2000 órát. Az ősz talán itt a leghosszabb és legkellemesebb az országban és a Villányi-hegységgel karöltve a tavasz is itt köszönt be először.

Túrák nehézsége 

A Mecsek hegyvidék, szintek nélkül itt nem lehet túrát tervezni. Ez a túra több szintet tartalmaz, de ez egy elektromos kerékpártúra, így ez nem fog problémát okozni, csak arra kell figyelni, hogy lehetőleg ne a legerősebb fokozatot használjuk tartósan, mert akkor – gyorsan - akár 30 km alatt is le tudjuk meríteni az akkumulátort. A túra 100%-ban aszfaltozott utakon, alsórendű vagy erdei aszfaltozott utakon halad.

Szükséges felszerelés 

Ruházat: strapabíró és sportos túraruházat, kényelmes cipő, esőkabát

felszerelés: kulacs, napszemüveg, naptej, kerékpáros sisak (ajánlott)

Törzsutas kedvezmény
Törzsutas vagy?
Utazz Velünk és válj törzsutassá! Mi itt a Helian-nál megbecsüljük a hűséges túrázóinkat, ezért már a 3. utazástól számítva igényelhető az 5%-os kedvezményre feljogosító törzsutas kedvezményünk, ami az 5. utazástól számítva már 7%-ra rúg. Megéri Nálunk szervezni a túráid!


Lejárt a jelentkezési határidő.

Érdeklődöm!Túra neve


Keresés
A Helian - utazási iroda Csapatának kifejezetten fontos a természetvédelem és a fenntartható, környezettudatos mindennapok éppen ezért kérjük, hogy oldalainkat ne nyomtasd ki. Amennyiben valamilyen tartalmat szeretnél szöveges formában elérni kérjük, hogy vedd fel Velünk a kapcsolatot elérhetőségeink egyikén.

Tegyen a fenntartható mindennapokért!

Köszönjük!

Üdvözlettel, a Helian - utazási iroda Csapata