E-bike kerékpártúra Kréta szigetén {6 nap/5 éjszaka}
az időpont tervezés alatt
Helian - túrázás
Kerékpártúra
4
nehéz
van szabad hely
Helian - túraidőtartam
?

Helian - túraidőtartam
?
időtartam
E-bike kerékpártúra Kréta szigetén {6 nap/5 éjszaka}
Kerékpártúra | 5 nap / 4 éj
Nehézségi szint: nehéz
Egykor Európa legősibb civilizációjának – a minószi kultúrának – adott otthont Kréta szigete, a legendák hazája – Zeusz, Minotaurusz, Daidalosz és Ikarosz, Zorba földje. Kréta égbe törő hegycsúcsai kétezer méter fölé magasodnak, tengerpartjai kristálytiszták, mindenütt láthatjuk az olajfa, szőlő-, narancs-, mandarin-ligeteket, sziklás hegyoldalain majoránna, kakukkfű, számos fűszer- és gyógynövény terem. A tenger azúrkék az ételek, a az olajbogyó egész Görögországban itt a legjobb és a borkészítés hagyománya az Európai kontinensen a legrégebbi hagyományokkal bír.

Kréta a legdélibb, és a legnapsütésesebb görög sziget. A 365 napból 300 napon át számíthatsz napsütésre. A sziget nagyon változatos, magas hegyek, gyönyörű strandok várnak rád. A hósipkás hegyek mellett a banán is beérik itt, és az olajbogyó itt a legfinomabb egész Görögországban. A minoszi kultúra bölcsője Kréta, számos ókori emléket is láthatunk itt. Van kellemes városi élet (pl. Agios Nikolaos), és vannak egzotikus hegyi falvak (Vrachasi, Kritsa). A terep nem könnyű a szintek miatt, de ehhez nagy teljesítményű (750 Wh) elektromos kerékpárokat biztosítunk. Többnyire forgalommentes, hegyi utakon haladunk, ahol megmaradt az igazi krétai életforma. 


Felkeltette az érdeklődésed a túra? Szeretnél életre szóló élményekkel gazdagodni? Nincs más dolgod, mint kattints az "Érdeklődöm" gombra és pár egyszerű lépéssel meg is vagy!

Útvonal

 • Kréta kristálytisztat vízű tengerpartjai
 • Tradícionális krétai falvak
 • A Knosszoszi palota
 • A lashiti fennsík a szélmalmokkal
 • Ókori görög város Lato romjai
 • Spinalonga szigete

Részletes program

1. nap: utazás busszal Budapestről Kréta szigetére, érkezés délután

Repülőnk Kréta „fővárosába a Nikos Kazantzakis repülőtérre érkezik, és innen a szállodánkhoz utazunk. A szállás elfoglalása, ismerkedés egymással és a tengerparttal. Hersonissos Kréta egyik legkedveltebb és legnagyobb üdülővárosa, a Herakliontól keletre található. Nyüzsgő mozgalmas tengerparti város, hosszú bevásárló utcával és tengerparti sétánnyal, számos szórakozóhellyel, étteremmel és tavernával. A tengerpart változatos, a homokos strandokat sziklás partszakaszok váltják. A szálloda Hersonissos központjában, a főutcától kb. száz méterre, városi környezetben fekszik. A homokos-kavicsos tengerpart kb. 300 méterre, a városközpont pár lépésnyire található.


2. nap: kerékpártúra: Hersonisos -Malia Minoan Palace – Neapoli - Agios Nikolaos (táv: 46 km 560 m szint),

Reggelit követően kiosztjuk a kerékpárokat, beállítjuk, és elindulunk erre a közepesen nehéz, de rendkívül látványos túrára. A régi úton haladva keleti irányba haladunk, majd elhaladunk Hersonissos, Stalida és Malia mellett, míg elérjük Malia ókori minószi palotáját, amely Kréta négy minószi palotája közül az egyiket.  Ugyanitt található a Potamos Beach, amely az egyik legjobb fürdőhely ezen a régióban. Ezután szükség lesz a rásegítésre, mert felfelé indulunk és elhaladunk egy tradicionális falu - Vrachasi - mellett, Neapoliba. Neapoli térén kóstoljuk meg a helyi, kecsketejből készült fagylaltot. Neapoliból keleti irányba fordulunk és megnézzük Kréta egyik leghíresebb városát a festői Agios Nikolaost mai túránk végpontját. A II. Világháborúig Agios Nikolaos egy kis halászfalu volt, és a kikötőt a szentjánoskenyereket exportáló hajók használták. Egy rövid pihenő a hotelben, után érdemes egy sétát tenni a kis tó körül, majd üljünk be vacsorázni a számos étterem és taverna egyikébe. A tavat „Voulismeni”-nek hívják, és a helyiek úgy tartják, hogy feneketlen, vagy a Santorini vulkánhoz kapcsolódik. Amikor a nácik elhagyják Krétát, több tankot és fegyvert dobnak a tóba.


3. nap: kerékpártúra: Agios Nikolaos- Istro – Prina Forest – Kroustas - Kritsa – Ancient Lato Táv: 47 km, szint: 1000 m

Agios Nikolaosból egy festői, tenger melletti úton kelet felé haladva érjük el Istron falut. Istroból indul a hegymenet, Prina kis falucskájáig. Prinából a prinasi fenyőerdőn haladunk át egy úton, ahonnan csodálatos kilátás nyílik a Merabello-öbölre, amíg fel nem tűnnek a híres hegyi falvak, Kroustas és Kritsa. Kritsa Kréta legnagyobb hagyományos faluja, ahol a hölgyek kézműves termékeiket árulják a falu utcáin. Kritsa után 1 kilométerrel megnézzük az ókori görög város, Lato romjait. Lato az ókori Kréta legfontosabb dór városa volt. Lato két domb között található, 380 méteres tengerszint feletti magasságban, és nagyszerű kilátás nyílik az alsó völgyekre Agios Nikolaos Lato kikötője volt.


4. nap: Agios Nikolaos – Areti Monastery – Spinalonga- Elounda – Agios Nikolaos 55 km 1050 méter szint

Ma egy körtúrát teszünk a Merabello régióba, Spinalogába és Eloundába. Agios Nikolaosból a régi úton haladva Limnes és Nikithiano falvakba bringázunk. Nikithianótól indul egy emelkedő, amely a Fourni fennsíkra és Mesa Merabello festői kis falvaihoz visz, amely terület szinte elhagyatott és meseszép, autentikus görög tájakon vezet mivel nincs sok modern épület, hanem főleg a tipikus krétai kis házak. Havgasból egy nagyon szép lejtmenet indul a kanyont követve egészen Plaka tengerparti faluig, ahonnan csodálatos kilátás nyílik a Spinalonga-szigetre és a Merabello-öbölre. (A Havgas a török szó a kanyont jelenti.) A Plakán megállhatunk az egyik tavernában kávézni vagy ebédelni. Itt megtekinthetjük Spinaloga híres Lepra szigetét. Spinaloga egy kastély volt, amelyet a velenceiek építettek a stratégiailag fontos kikötő védelmére, és az utolsó hely, amit a velenceiek feladtak a török hódítóknak. Később elszigetelt helyként használták a Leprában szenvedők száműzetésére. Plakától könnyű uterepen haladunk a tengerpart mentén, amíg el nem éri Eloundát, a krétai Riviérát. Egy utolsó emelkedő után elérjük a Lenika Hills tetejét, majd visszagurulunk Agios Nikolaosba, ahonnan nagyon szép kilátás nyílik a városra.


5. nap: Agios Nikolaos - Lasithi Plateau – Mochos – Hersonissos 79 km 1500 m szint

Ma visszatérünk a túrák kezdőpontjába Hersonissosba a Dikti-hegységen keresztül, és megnézzük  a híres Lasithi fennsíkot. A mai túra bemelegítéssel kezdődik néhány hagyományos kis faluban, csendes, forgalommentes utakon. A Drasi-fennsíkról csodálatos emelkedő indul a Dikti-hegységen keresztül egy szerpentines, forgalommentes úton, sok kis festői faluval a tengerszinttől az 1040 méteres magasságig. A tetejéről egy 200 méteres lejtmenetet követően elérjük a híres Lasithi fennsíkot, amely Kréta legnagyobb fennsíkja. Lasithi a múltban a világ legnagyobb szélmalomparkja volt, több mint 10 000 szélmalommal, amelyeket vízszivattyúként használtak. Manapság a legtöbb gazdálkodó benzinszivattyút használ, és csak néhány szélmalom díszeleg. A Lasithi fennsík egy nagy kert. Nem véletlenül hívják Krétát Görögország tündérkertjének! A gazdák késő tavasszal ültetik el zöldségeiket. A leghíresebb termék itt a burgonya, az olajfák ilyen magasságban nem élnek meg.Több ezer évvel ezelőtt Lasithi egy nagy tó volt, mivel alacsonyabb a hegyeknél, és a víz egyetlen kijárata egy barlang.   A krétai mitológia szerint a Lasithi fennsík egyik barlangjában, Diaszban, az ókori görög istenek királyában nőttek fel. A Psychro faluban (a fennsík nyugati oldalán) található Zeusz-barlang látogatása nem kötelező, és 10 kilométerrel növeli a túrát. További hegymászás után eléri Ambelost, és elhalad a Lasith fennsík északi bejárata mellett. A tetején láthatók a régi kő szélmalmok, amelyek a múltban a búzát őrölték, és innen Pazar a kilátás. A következő állomás a Panagia Kera, Kréta egyik legrégebbi és leghíresebb kolostora. Ezután megállunk Krasiban, a faluban, ahol Kréta legnagyobb fája található, amely egyben a világ legrégebbi platánfája is. A közvetlenül a fa melletti forrásokból feltölthetjük a palackjainkat friss hegyi vízzel. Mielőtt visszatérnénk Hersonissosba, meg kell állnunk Mochos falu terén egy kávéra, vagy meg kell kóstolnunk a hagyományos ételeket a számos taverna egyikében. Mochos után egy csodálatos lejtővel térünk vissza Hersonissosba, végig panorámás kilátással a környékre.  


6. nap: Hersonissos - Wine area -Knossos- Heraklion 60 km 900 méter szint utazás haza Budapestre

Reggel korán kelünk, hogy kényelmesen meg tudjuk tenni a mai túránkat, és időben kiérjünk a repülőtérre. Ma a Pediada régió termékeny dombjain és Kréta leghíresebb borvidékein fogunk kerekezni. Némi emelkedő után elhaladunk egy kis festői kanyon mellett, ahol egy ókori római vízvezeték található, és elérjük Kastellit. Kastelli nagyon gyakori falunév Krétán. Ezek a falvak azokról a kastélyokról és erődökről kapták a nevüket, amelyeket a velenceiek építettek 1207 és 1669 között. Kasteliiből Thapsanóba tekerünk, amely a krétai kerámiakészítés központja. Utána Arkalochoriba bringázunk, majd Kréta, Peza és Archanes legnagyobb borvidékein keresztül haladunk.Meglátogatjuk a Lyrarakis pincészetet Lagni faluban. Archanes egy ősi falu, amely több mint 5000 éve ugyanazon a helyen található a Juchtas hegy lábánál. Az arkánok után egy könnyű kerekezés vár lefelé egészen Knoszoszig, az ókori minószi idők leghíresebb városáig. A mai túránk Heraklionban, Kréta fővárosában ér véget. Innen kimegyünk a repülőtérre, és utazunk haza Budapestre.


Részvételi díj

A részvételi díj tartalmazza:

 • 5 éjszaka szállást középkategóriás szállodákban reggelivel, kétágyas elhelyezéssel
 • az e-bike bérlés árát
 • a csomagszállítást, valamint a kerékpárok szállítását
 • a túravezetést
 • a szervezés költségét és az ÁFA-t

A részvételi díj nem tartalmazza:

 • a repülőjegy árát (kb. 100.000 Ft/ fő)
 • a reggelin felüli étkezések díját
 • egyágyas felár (igény szerint) 60.000 Ft
 • a belépők árát 
 • az utasbiztosítást           


Miért válaszd ezt a túrát?

Kréta a legdélibb, és a legnapsütésesebb görög sziget. A 365 napból 300 napon át számíthatsz napsütésre. A sziget nagyon változatos, magas hegyek, gyönyörű strandok várnak rád. A hósipkás hegyek mellett a banán is beérik itt, és az olajbogyó itt a legfinomabb egész Görögországban. A minoszi kultúra bölcsője Kréta, számos ókori emléket is láthatunk itt. Van kellemes városi élet (pl. Agios Nikolaos), és vannak egzotikus hegyi falvak (Vrachasi, Kritsa). A terep nem könnyű a szintek miatt, de ehhez nagy teljesítményű (750 Wh) elektromos kerékpárokat biztosítunk. Többnyire forgalommentes, hegyi utakon haladunk, ahol megmaradt az igazi krétai életforma. 

Látnivalók

 • Kréta kristálytisztat vízű tengerpartjai
 • Tradícionális krétai falvak
 • A Knosszoszi palota
 • A lashiti fennsík a szélmalmokkal
 • Ókori görög város Lato romjai
 • Spinalonga szigete

Hasznos Információk

Létszám: 8-10 fő, KIS CSOPORT!

Fontos!: Az utazás árát 400 Ft /1 EUR árfolyamig tudjuk tartani. E fölött az utazási szerződésünkben meghatározott módon, és a hatályos jogszabályok szerint áremelésre kerülhet sor (maximum 8%-ig az árfolyamemelkedéssel megegyezően).

Amennyiben jelentkezéskor a részvételi díj teljes egészében, egy összegben kifizetésre kerül, abban az esetben árfolyamtól független, garantált a részvételi díj. Fizesd ki egy összegben a részvételi díjat, és küszöböld ki az árfolyamkockázatot!

Jelentkezés/ Fizetés menete: Foglaláskor a túra teljes összegének a 40%-a fizetendő előlegként, melyről irodánk e-mailben  fog értesíteni. Ennek befizetésére 3 munkanap áll rendelkezésre. A hátralék indulás előtt 30 nappal fizetendő!

Utazás: menetrendszerinti repülőjárattal Budapestről Palma városába, a sziget fővárosába.

Ajánlott repülőjárat:

     Odaút: Lufthansa légitársaság 

BUD 6:00 - HER 12:35 (egy átszállással Münchenben - 1 óra 35 perc várakozás)

     Hazaút: Lufthansa légitársaság  

HER 18:25 - BUD 23:40 (egy átszállással Frankfurtban - 1 óra 20 perc várakozás)

A repülőjegy ára: kb. 100.000 Ft/fő

Szállás: középkategóriáju hotelekben kétágyas elhelyezéssel. 

Étkezés: A reggelit tartalmazza az ár!

Felszerelés/Ruházat: lsd. a lap alján

Kerékpárbérlés: A részvételi díj tartalmazza az elektromos kerékpárok bérleti díját. Ez egy Cube 750 Wh teljesítményű kerékpár. 

Hazsnos információk

Részletes program

1. nap: utazás busszal Budapestről Kréta szigetére, érkezés délután

Repülőnk Kréta „fővárosába a Nikos Kazantzakis repülőtérre érkezik, és innen a szállodánkhoz utazunk. A szállás elfoglalása, ismerkedés egymással és a tengerparttal. Hersonissos Kréta egyik legkedveltebb és legnagyobb üdülővárosa, a Herakliontól keletre található. Nyüzsgő mozgalmas tengerparti város, hosszú bevásárló utcával és tengerparti sétánnyal, számos szórakozóhellyel, étteremmel és tavernával. A tengerpart változatos, a homokos strandokat sziklás partszakaszok váltják. A szálloda Hersonissos központjában, a főutcától kb. száz méterre, városi környezetben fekszik. A homokos-kavicsos tengerpart kb. 300 méterre, a városközpont pár lépésnyire található.


2. nap: kerékpártúra: Hersonisos -Malia Minoan Palace – Neapoli - Agios Nikolaos (táv: 46 km 560 m szint),

Reggelit követően kiosztjuk a kerékpárokat, beállítjuk, és elindulunk erre a közepesen nehéz, de rendkívül látványos túrára. A régi úton haladva keleti irányba haladunk, majd elhaladunk Hersonissos, Stalida és Malia mellett, míg elérjük Malia ókori minószi palotáját, amely Kréta négy minószi palotája közül az egyiket.  Ugyanitt található a Potamos Beach, amely az egyik legjobb fürdőhely ezen a régióban. Ezután szükség lesz a rásegítésre, mert felfelé indulunk és elhaladunk egy tradicionális falu - Vrachasi - mellett, Neapoliba. Neapoli térén kóstoljuk meg a helyi, kecsketejből készült fagylaltot. Neapoliból keleti irányba fordulunk és megnézzük Kréta egyik leghíresebb városát a festői Agios Nikolaost mai túránk végpontját. A II. Világháborúig Agios Nikolaos egy kis halászfalu volt, és a kikötőt a szentjánoskenyereket exportáló hajók használták. Egy rövid pihenő a hotelben, után érdemes egy sétát tenni a kis tó körül, majd üljünk be vacsorázni a számos étterem és taverna egyikébe. A tavat „Voulismeni”-nek hívják, és a helyiek úgy tartják, hogy feneketlen, vagy a Santorini vulkánhoz kapcsolódik. Amikor a nácik elhagyják Krétát, több tankot és fegyvert dobnak a tóba.


3. nap: kerékpártúra: Agios Nikolaos- Istro – Prina Forest – Kroustas - Kritsa – Ancient Lato Táv: 47 km, szint: 1000 m

Agios Nikolaosból egy festői, tenger melletti úton kelet felé haladva érjük el Istron falut. Istroból indul a hegymenet, Prina kis falucskájáig. Prinából a prinasi fenyőerdőn haladunk át egy úton, ahonnan csodálatos kilátás nyílik a Merabello-öbölre, amíg fel nem tűnnek a híres hegyi falvak, Kroustas és Kritsa. Kritsa Kréta legnagyobb hagyományos faluja, ahol a hölgyek kézműves termékeiket árulják a falu utcáin. Kritsa után 1 kilométerrel megnézzük az ókori görög város, Lato romjait. Lato az ókori Kréta legfontosabb dór városa volt. Lato két domb között található, 380 méteres tengerszint feletti magasságban, és nagyszerű kilátás nyílik az alsó völgyekre Agios Nikolaos Lato kikötője volt.


4. nap: Agios Nikolaos – Areti Monastery – Spinalonga- Elounda – Agios Nikolaos 55 km 1050 méter szint

Ma egy körtúrát teszünk a Merabello régióba, Spinalogába és Eloundába. Agios Nikolaosból a régi úton haladva Limnes és Nikithiano falvakba bringázunk. Nikithianótól indul egy emelkedő, amely a Fourni fennsíkra és Mesa Merabello festői kis falvaihoz visz, amely terület szinte elhagyatott és meseszép, autentikus görög tájakon vezet mivel nincs sok modern épület, hanem főleg a tipikus krétai kis házak. Havgasból egy nagyon szép lejtmenet indul a kanyont követve egészen Plaka tengerparti faluig, ahonnan csodálatos kilátás nyílik a Spinalonga-szigetre és a Merabello-öbölre. (A Havgas a török szó a kanyont jelenti.) A Plakán megállhatunk az egyik tavernában kávézni vagy ebédelni. Itt megtekinthetjük Spinaloga híres Lepra szigetét. Spinaloga egy kastély volt, amelyet a velenceiek építettek a stratégiailag fontos kikötő védelmére, és az utolsó hely, amit a velenceiek feladtak a török hódítóknak. Később elszigetelt helyként használták a Leprában szenvedők száműzetésére. Plakától könnyű uterepen haladunk a tengerpart mentén, amíg el nem éri Eloundát, a krétai Riviérát. Egy utolsó emelkedő után elérjük a Lenika Hills tetejét, majd visszagurulunk Agios Nikolaosba, ahonnan nagyon szép kilátás nyílik a városra.


5. nap: Agios Nikolaos - Lasithi Plateau – Mochos – Hersonissos 79 km 1500 m szint

Ma visszatérünk a túrák kezdőpontjába Hersonissosba a Dikti-hegységen keresztül, és megnézzük  a híres Lasithi fennsíkot. A mai túra bemelegítéssel kezdődik néhány hagyományos kis faluban, csendes, forgalommentes utakon. A Drasi-fennsíkról csodálatos emelkedő indul a Dikti-hegységen keresztül egy szerpentines, forgalommentes úton, sok kis festői faluval a tengerszinttől az 1040 méteres magasságig. A tetejéről egy 200 méteres lejtmenetet követően elérjük a híres Lasithi fennsíkot, amely Kréta legnagyobb fennsíkja. Lasithi a múltban a világ legnagyobb szélmalomparkja volt, több mint 10 000 szélmalommal, amelyeket vízszivattyúként használtak. Manapság a legtöbb gazdálkodó benzinszivattyút használ, és csak néhány szélmalom díszeleg. A Lasithi fennsík egy nagy kert. Nem véletlenül hívják Krétát Görögország tündérkertjének! A gazdák késő tavasszal ültetik el zöldségeiket. A leghíresebb termék itt a burgonya, az olajfák ilyen magasságban nem élnek meg.Több ezer évvel ezelőtt Lasithi egy nagy tó volt, mivel alacsonyabb a hegyeknél, és a víz egyetlen kijárata egy barlang.   A krétai mitológia szerint a Lasithi fennsík egyik barlangjában, Diaszban, az ókori görög istenek királyában nőttek fel. A Psychro faluban (a fennsík nyugati oldalán) található Zeusz-barlang látogatása nem kötelező, és 10 kilométerrel növeli a túrát. További hegymászás után eléri Ambelost, és elhalad a Lasith fennsík északi bejárata mellett. A tetején láthatók a régi kő szélmalmok, amelyek a múltban a búzát őrölték, és innen Pazar a kilátás. A következő állomás a Panagia Kera, Kréta egyik legrégebbi és leghíresebb kolostora. Ezután megállunk Krasiban, a faluban, ahol Kréta legnagyobb fája található, amely egyben a világ legrégebbi platánfája is. A közvetlenül a fa melletti forrásokból feltölthetjük a palackjainkat friss hegyi vízzel. Mielőtt visszatérnénk Hersonissosba, meg kell állnunk Mochos falu terén egy kávéra, vagy meg kell kóstolnunk a hagyományos ételeket a számos taverna egyikében. Mochos után egy csodálatos lejtővel térünk vissza Hersonissosba, végig panorámás kilátással a környékre.  


6. nap: Hersonissos - Wine area -Knossos- Heraklion 60 km 900 méter szint utazás haza Budapestre

Reggel korán kelünk, hogy kényelmesen meg tudjuk tenni a mai túránkat, és időben kiérjünk a repülőtérre. Ma a Pediada régió termékeny dombjain és Kréta leghíresebb borvidékein fogunk kerekezni. Némi emelkedő után elhaladunk egy kis festői kanyon mellett, ahol egy ókori római vízvezeték található, és elérjük Kastellit. Kastelli nagyon gyakori falunév Krétán. Ezek a falvak azokról a kastélyokról és erődökről kapták a nevüket, amelyeket a velenceiek építettek 1207 és 1669 között. Kasteliiből Thapsanóba tekerünk, amely a krétai kerámiakészítés központja. Utána Arkalochoriba bringázunk, majd Kréta, Peza és Archanes legnagyobb borvidékein keresztül haladunk.Meglátogatjuk a Lyrarakis pincészetet Lagni faluban. Archanes egy ősi falu, amely több mint 5000 éve ugyanazon a helyen található a Juchtas hegy lábánál. Az arkánok után egy könnyű kerekezés vár lefelé egészen Knoszoszig, az ókori minószi idők leghíresebb városáig. A mai túránk Heraklionban, Kréta fővárosában ér véget. Innen kimegyünk a repülőtérre, és utazunk haza Budapestre.


Fontos információk

Mit tartalmaz a részvételi díj?

A részvételi díj tartalmazza:

 • 5 éjszaka szállást középkategóriás szállodákban reggelivel, kétágyas elhelyezéssel
 • az e-bike bérlés árát
 • a csomagszállítást, valamint a kerékpárok szállítását
 • a túravezetést
 • a szervezés költségét és az ÁFA-t

A részvételi díj nem tartalmazza:

 • a repülőjegy árát (kb. 100.000 Ft/ fő)
 • a reggelin felüli étkezések díját
 • egyágyas felár (igény szerint) 60.000 Ft
 • a belépők árát 
 • az utasbiztosítást           
Egyéb tudnivalók

Egyéb fontos tudnivalók

Az ország, térség:

Kréta Görögország legnagyobb és legnépesebb, valamint a Földközi-tenger ötödik legnagyobb szigete! A sziget nagyon változatos, rengeteg látnivalóval, kirándulási lehetőségekkel, aktív programokkal és különleges strandokkal várja az ide látogatókat. Kréta rendkívül gazdag történelemmel büszkélkedhet, szinte minden kor a szigeten hagyta a névjegyét és a múlt emlékeit a mai napig sikerült megőrizniük és látogathatóvá tenniük a turisták számára. Akár a hegyi nyugalmat és az autentikus görög életérzést kereső utazó vagy, vagy éppen a nyüzsgő, élettel teli, bulizós városokat és lenyűgöző tengerpartokat keresed, itt biztos, hogy mindenki megtalálja a számára legmegfelelőbb kikapcsolódási lehetőséget! A krétaiak a görög nyelv egyik dialektusát használják, az időeltolódás Magyarországhoz képest pedig +1 óra. Azaz, amikor nálunk 12:00 óra van, Krétán 13:00-at mutatnak az órák.

Időjárás:

 

Kréta klímája a legforróbbak közé tartozik Európában. Pont ezért nekünk az április időszak tökéletes lesz a kirándulásra és a sziget felfedezésére. Tavasszal a sziget kivirágzik, még a legkopárabb keleti tájak is kizöldülnek ilyenkor. Áprilisban az átlaghőmérséklet már 20°C körül mozog, a tenger is elkezd melegedni, viszont estére még érdemes pulóverrel, kiskabáttal készülni ugyanis ilyenkor még előfordulhatnak hűvösebb órák.

 

Valuta, költőpénz:

Görögország hivatalos pénzneme az euro, ez az egyetlen elfogadott fizetőeszköze az országnak. A hitelkártyákat a legtöbb helyen elfogadják, viszont a pénzváltást célszerű már itthon elvégezni, mivel ott sok pénzváltó helyen nem fogadják el a forintot.

Költőpénznek kb. napi 30-40 €-t ajánlunk (étkezés, innivaló, emléktárgyak, ajándékok, azaz szokásos kiadások esetén), természetesen ez kevesebb és több is lehet, egyéntől függően.

Túrák nehézsége:

 Ez a túra 4-es nehézségű egy ötös skálán, tehát ez azt jelenti, hogy lesznek szintek, Kréta eléggé hegyes-völgyes változatos felépítésü sziget, ezért is fogunk e-bike-al menni. Ez rendkívül sokat segít nekünk, de okosan kell beosztani a töltést, nem szabad végig a maximális rásegítéssel kerékpározni. Ésszerű használat esetén probléma mentesen tudjuk végigtekerni a napokat, és csak kellemes fáradtságot fogunk érezni a nap végén, de nem lesz gondunk a szintekkel!  Ha valaki nem tud egyhuzamban 15 km-t megtenni, és fél az emelkedőktől, akkor ezt nem ajánljuk, annak ellenére sem, hogy az e-bike jelentősen megkönnyíti a túrát, különösen az ilyen nagy teljesítményüke, amiket itt használunk. Kerékpárutak kevéssé vannak, többnyire alsórendü utakon haladunk, néha földutas szakaszok is lesznek.

  

Felszerelés/Ruházat:

 

 • Kerékpár:Bérelt kerékpárokkal tesszük meg a túrát, amelyhez sisakot is kapunk.
 • Ruházat: Strapabíró és sportos túraruházat, fürdőruha, kényelmes cipő, esőkabát, melegebb ruhára estefelé szükség lehet egy rosszabb időjárás esetén.  
 • Felszerelés:napszemüveg, hátizsák vagy kerékpáros táska a napi szükségletekre, új típusú személyigazolvány vagy útlevél, napvédő krém.  

Csomagolás:

A repülőgép miatt és a krétai partnere miatt is felhívjuk kedves utasaink figyelmét, hogy csak egy normál méretű bőröndöt, vagy táskát tudnak magukkal hozni!

 

Szállás, étkezés:  

Szállásunk két helyen lesz a tengerparthoz közeli középkategóriás hotelekben kétágyas elhelyezéssel. 

Biztosítás:

Kötelező! Szeretnénk felhívni a figyelmedet arra, hogy a részvétel feltétele az út teljes időtartamára érvényes utasbiztosítás. Fontos! A biztosítás érvényességét indulás előtt a túravezető ellenőrizheti. Érvénytelen biztosítás hiányában a túrán való részvételt a túravezetők megtagadhatják. Kérjük, nézd meg, van-e érvényes utasbiztosításod! Ebben természetesen tudunk segítséget nyújtani, irodánk az AB-Aegon biztosítóval van kapcsolatban, és rajtunk keresztül is meg lehet kötni a biztosítást. Természetesen nem feltétlenül kell a mi általunk javasolt biztosítást megvásárolni, lehet máshol is, de biztosítással rendelkezni kell az utazás egész időtartamára!

Ugyancsak nagyon erősen javasoljuk a kedvező áru stornó biztosítás megkötését. Senki nem lát a jövőbe, sajnos előfordult, hogy betegség miatt az utolsó pillanatban nem tudott valaki részt venni az utazáson, ilyen esetben pedig a biztosító 100%-ban megtéríti a befizetett összeget, amennyiben utasbiztosítással is rendelkezel!

 

Fontos információk:

 

 • A légitársaság járatainak esetleges késéséből vagy törléséből adódó kellemetlenségekért nem tudunk felelősséget vállalni, ez vonatkozik az esetlegesen felmerült többletköltségekre is. Természetesen ilyen esettben próbálunk minden tőlünk telhetőt megtenni, segíteni, de garanciát nem tudunk vállalni egy légitársaság döntéseiért. Abban az esetben, ha a légitársaság nem oldja meg a járatkésés vagy törlés esetén szükséges helyzeteket, az emiatt igénybe vett utazási szolgáltatások (szállás, étkezés, transzfer) költsége sajnos a résztvevőket terheli!
 • A honlapon feltüntetett túravezető személye indokolt esetben változhat.
 • Az utazási csomagnak nem része a repülőjegy, a csoporttal együtt utazik a túravezető, de maga az utazás valójában Spanyolországban Palma repülőtéren kezdődik és ér véget.
 • Abban az esetben, ha a csoport létszáma nem éri el a minimum létszámot, az utasokkal is egyeztetve irodánk lemondhatja az utazást. Ez esetben a befizetett részvételi költség maradéktalanul visszajár vagy beszámítható más utazásra. Ennek részleteiről kollégánkkal egyeztethetnek az utasaink.Fontos tudnivalók

Egyéb fontos tudnivalók

Az ország, térség:

Kréta Görögország legnagyobb és legnépesebb, valamint a Földközi-tenger ötödik legnagyobb szigete! A sziget nagyon változatos, rengeteg látnivalóval, kirándulási lehetőségekkel, aktív programokkal és különleges strandokkal várja az ide látogatókat. Kréta rendkívül gazdag történelemmel büszkélkedhet, szinte minden kor a szigeten hagyta a névjegyét és a múlt emlékeit a mai napig sikerült megőrizniük és látogathatóvá tenniük a turisták számára. Akár a hegyi nyugalmat és az autentikus görög életérzést kereső utazó vagy, vagy éppen a nyüzsgő, élettel teli, bulizós városokat és lenyűgöző tengerpartokat keresed, itt biztos, hogy mindenki megtalálja a számára legmegfelelőbb kikapcsolódási lehetőséget! A krétaiak a görög nyelv egyik dialektusát használják, az időeltolódás Magyarországhoz képest pedig +1 óra. Azaz, amikor nálunk 12:00 óra van, Krétán 13:00-at mutatnak az órák.

Időjárás:

 

Kréta klímája a legforróbbak közé tartozik Európában. Pont ezért nekünk az április időszak tökéletes lesz a kirándulásra és a sziget felfedezésére. Tavasszal a sziget kivirágzik, még a legkopárabb keleti tájak is kizöldülnek ilyenkor. Áprilisban az átlaghőmérséklet már 20°C körül mozog, a tenger is elkezd melegedni, viszont estére még érdemes pulóverrel, kiskabáttal készülni ugyanis ilyenkor még előfordulhatnak hűvösebb órák.

 

Valuta, költőpénz:

Görögország hivatalos pénzneme az euro, ez az egyetlen elfogadott fizetőeszköze az országnak. A hitelkártyákat a legtöbb helyen elfogadják, viszont a pénzváltást célszerű már itthon elvégezni, mivel ott sok pénzváltó helyen nem fogadják el a forintot.

Költőpénznek kb. napi 30-40 €-t ajánlunk (étkezés, innivaló, emléktárgyak, ajándékok, azaz szokásos kiadások esetén), természetesen ez kevesebb és több is lehet, egyéntől függően.

Túrák nehézsége:

 Ez a túra 4-es nehézségű egy ötös skálán, tehát ez azt jelenti, hogy lesznek szintek, Kréta eléggé hegyes-völgyes változatos felépítésü sziget, ezért is fogunk e-bike-al menni. Ez rendkívül sokat segít nekünk, de okosan kell beosztani a töltést, nem szabad végig a maximális rásegítéssel kerékpározni. Ésszerű használat esetén probléma mentesen tudjuk végigtekerni a napokat, és csak kellemes fáradtságot fogunk érezni a nap végén, de nem lesz gondunk a szintekkel!  Ha valaki nem tud egyhuzamban 15 km-t megtenni, és fél az emelkedőktől, akkor ezt nem ajánljuk, annak ellenére sem, hogy az e-bike jelentősen megkönnyíti a túrát, különösen az ilyen nagy teljesítményüke, amiket itt használunk. Kerékpárutak kevéssé vannak, többnyire alsórendü utakon haladunk, néha földutas szakaszok is lesznek.

  

Felszerelés/Ruházat:

 

 • Kerékpár:Bérelt kerékpárokkal tesszük meg a túrát, amelyhez sisakot is kapunk.
 • Ruházat: Strapabíró és sportos túraruházat, fürdőruha, kényelmes cipő, esőkabát, melegebb ruhára estefelé szükség lehet egy rosszabb időjárás esetén.  
 • Felszerelés:napszemüveg, hátizsák vagy kerékpáros táska a napi szükségletekre, új típusú személyigazolvány vagy útlevél, napvédő krém.  

Csomagolás:

A repülőgép miatt és a krétai partnere miatt is felhívjuk kedves utasaink figyelmét, hogy csak egy normál méretű bőröndöt, vagy táskát tudnak magukkal hozni!

 

Szállás, étkezés:  

Szállásunk két helyen lesz a tengerparthoz közeli középkategóriás hotelekben kétágyas elhelyezéssel. 

Biztosítás:

Kötelező! Szeretnénk felhívni a figyelmedet arra, hogy a részvétel feltétele az út teljes időtartamára érvényes utasbiztosítás. Fontos! A biztosítás érvényességét indulás előtt a túravezető ellenőrizheti. Érvénytelen biztosítás hiányában a túrán való részvételt a túravezetők megtagadhatják. Kérjük, nézd meg, van-e érvényes utasbiztosításod! Ebben természetesen tudunk segítséget nyújtani, irodánk az AB-Aegon biztosítóval van kapcsolatban, és rajtunk keresztül is meg lehet kötni a biztosítást. Természetesen nem feltétlenül kell a mi általunk javasolt biztosítást megvásárolni, lehet máshol is, de biztosítással rendelkezni kell az utazás egész időtartamára!

Ugyancsak nagyon erősen javasoljuk a kedvező áru stornó biztosítás megkötését. Senki nem lát a jövőbe, sajnos előfordult, hogy betegség miatt az utolsó pillanatban nem tudott valaki részt venni az utazáson, ilyen esetben pedig a biztosító 100%-ban megtéríti a befizetett összeget, amennyiben utasbiztosítással is rendelkezel!

 

Fontos információk:

 

 • A légitársaság járatainak esetleges késéséből vagy törléséből adódó kellemetlenségekért nem tudunk felelősséget vállalni, ez vonatkozik az esetlegesen felmerült többletköltségekre is. Természetesen ilyen esettben próbálunk minden tőlünk telhetőt megtenni, segíteni, de garanciát nem tudunk vállalni egy légitársaság döntéseiért. Abban az esetben, ha a légitársaság nem oldja meg a járatkésés vagy törlés esetén szükséges helyzeteket, az emiatt igénybe vett utazási szolgáltatások (szállás, étkezés, transzfer) költsége sajnos a résztvevőket terheli!
 • A honlapon feltüntetett túravezető személye indokolt esetben változhat.
 • Az utazási csomagnak nem része a repülőjegy, a csoporttal együtt utazik a túravezető, de maga az utazás valójában Spanyolországban Palma repülőtéren kezdődik és ér véget.
 • Abban az esetben, ha a csoport létszáma nem éri el a minimum létszámot, az utasokkal is egyeztetve irodánk lemondhatja az utazást. Ez esetben a befizetett részvételi költség maradéktalanul visszajár vagy beszámítható más utazásra. Ennek részleteiről kollégánkkal egyeztethetnek az utasaink.
Törzsutas kedvezmény
Törzsutas vagy?
Utazz Velünk és válj törzsutassá! Mi itt a Helian-nál megbecsüljük a hűséges túrázóinkat, ezért már a 3. utazástól számítva igényelhető az 5%-os kedvezményre feljogosító törzsutas kedvezményünk, ami az 5. utazástól számítva már 7%-ra rúg. Megéri Nálunk szervezni a túráid!


made by Marketing Soul Kft.
Túra neve


Keresés
A Helian - utazási iroda Csapatának kifejezetten fontos a természetvédelem és a fenntartható, környezettudatos mindennapok éppen ezért kérjük, hogy oldalainkat ne nyomtasd ki. Amennyiben valamilyen tartalmat szeretnél szöveges formában elérni kérjük, hogy vedd fel Velünk a kapcsolatot elérhetőségeink egyikén.

Tegyen a fenntartható mindennapokért!

Köszönjük!

Üdvözlettel, a Helian - utazási iroda Csapata