E-bike hétvége a Mecsekben - a medvehagyma idején (3 nap/2 éj)
dátum: 2022-04-22 - 2022-04-24
Helian - túrázás
Kerékpártúra
2
könnyű
van szabad hely
Helian - túraidőtartam
3

Helian - túraidőtartam
2
időtartam
A Pécshez közeli üdülőfaluba, Orfűre hívunk titeket egy kedves panzióba a Mecsek tengerszemei mellé. Négy gyönyörű tó bújik meg a hegység mészkővidékének lankái között. A hely gasztronómiája is izgalmas, de a táj és a buja hegyek-dombok látványa inspiráló egy hegyi bringatúrához! A túrát a medvehagyma szezonra időzítettük, hogy a kerékpározást ötvözzük a gasztronómiai különlegességekkel. A Mecsek útjaira a legalkalmasabb az elektromos kerékpár, ha úgy érzed nem bírod a kaptatókat, akkor megkapod a szükséges segítséget és élvezed a túrát! Régi árpád kori templomok, és a medvehagymától zöldellő erdő kísér utunkon.

Normál ár
53.900 Ft / fő
Előleg 21.000 Ft / fő
Jelentkezési határidő 2022-04-04
Helian
Előfoglalási ár
49.900 Ft / fő
Előleg 19.000 Ft / fő
Előfoglalási határidő 2022-02-28Felkeltette az érdeklődésed a túra? Szeretnél életre szóló élményekkel gazdagodni? Nincs más dolgod, mint kattints a "Jelentkezem" gombra és pár egyszerű lépéssel meg is vagy!

Részvételi díj

A részvételi díj tartalmazza: 

 • 2 éjszaka szállást 2 ágyas szobákban
 • bőséges büfé reggelit helyi alapanyagokból, medvehagymás kínálattal
 • az e-bike bérleti díját két napra
 • kerékpáros táska bérlését trekking bringa esetén
 • a túravezetés költségét
 • a túraszervezés költségét

A részvételi díj nem tartalmazza: 

 • a további étkezéseket
 • a belépő díjat a cseppkőbarlangba
 • az utazás költségét a helyszínre


Miért válaszd ezt a túrát?

 • a túra során kipróbálhatod az e-bike élményt 
 • a medvehagyma szezonra időzítettük a túrát, az erdő tele lesz ezzel a különleges növénnyel
 • ha nem ismered a Mecseket, akkor ez egy jó bevezető túra
 • jó társaság, jó közösség
 • helyi finomságokat kipróbálhatsz és vásárolhatsz, sajtokat, húsárut, mézet, még kézműves sört is

Látnivalók

Az Orfűi tavak világa (4 gyönyörű tó a Mecsek hegyi között)

Az Abaligeti cseppkőbarlang

A Cserkúti Árpád-kori román stílusú templom a XIII. századból.

A Mecsek belső útjai és kis falvai, gyönyörű erdei

A medvehagyma, amelyekből sehol nem látsz ilyen hatalmas egybefüggő szőnyeget, mint itt

Hasznos Információk

Létszám: 8-12 fő, KIS CSOPORT!

Utazás: Egyénileg Orfűre, a túra kezdőpontjára 

Szállás: Orfűn, egy családi panzióban, 2 ágyas szobákban, reggelivel

Étkezés: a túra ára a reggelit tartalmaz!   A kerékpártúrákra szendvics és innivaló szükséges. 

Kerékpárbérlés: a túra ára tartalmazza az e-bike bérleti díját is!

Kerékpárok: Haibike Sduro trekking és mountain-bike elektromos pedelec kerékpárokat biztosítunk minden résztvevőnek! A treking bringákon csomagtartó is van (ehhez tudunk adni táskát is), de a MTB bringáknál nincs ilyen kiegészítő, ezért érdemes egy kis hátozsákot hoznod. A kerékpárok kiosztásainduláskor történik, magassági szempontok alapján.

 

Hazsnos információk
Benovics Gábor
Benovics Gábor
túravezető
Gábor az egyik legtapasztaltabb túravezetőnk, aki szinte minden kontinensen megfordult már, de azt is jól ismeri, ahol még soha nem járt, hiszen térképen is utazik már gyerekkora óta, és a Pécsi Tudományegyetem Földrajzi Intézetében végezte doktorandusz tanulmányait. Az utazási iroda szervezésének egyik motorja, de a pécsi Vagabond Világjáró Klubban is rendszeresen találkozhatsz vele, mint előadóval, vagy mint szervezővel.
Vezet magashegyi trekkinget, kerékpártúrákat és vízitúrákat egyaránt. Négy nyelven beszél, és a honlapon megtalálható fotók jelentős részét is ő készítette. ----------- Az életem folyamatos utazás, ha nem testben, akkor lélekben - a térképeket böngészve. A térkép a barátom, ha figyeltem, új kalandra hívott, távoli tájakra csábított, és én mindig újabb és újabb utakat terveztem és tervezek ma is. Az élet rövid, és a világ még mindig olyan sok értéket tartogat a látó ember számára, hogy úgy érzem még nagyon sok idegen tájat és kultúrát kell felfedeznem. Az élményeket, a felhalmozott tudást szívesen megosztom másokkal, szeretném megmutatni azokat a csodákat, amiket láttam, átadni valamit, hogy minél többen érezzék a fontosságát ennek a világnak a megőrzésére. A Himalája hegyei között éppen úgy otthon érzem magam, mint a Kiskunság homokbuckái között, az Adria szigetein, mint a Mekong deltavidékén, New York felhőkarcolói között, mint a Dráva vízi világában.

Részletes program

0.nap érkezés egyénileg a szállásra Orfűre (péntek)

Érkezés egyénileg péntek délután az Orfűi-tó partjától pár perc sétára lévő családias panziónkba. Erdőkkel, dombokkal körülölelt tavak, a közelben Pécs városa, felújított kényelmes szobák, környezettudatos, gyermek- és állatbarát panzió. A vendégház Pécstől 20 km-re a festői szépségű mecseki völgyben található. Az orfűi tavakat körülölelő dombok ideális terepet biztosítanak a nyaraláshoz, és az aktív pihenéshez.


1. nap: Orfű – Kovácsszénája – Cserkút – Pécs – Orfű (Táv: 60 km, 900 méter szint)

A finom, helyi alapanyagokból készült bőséges reggeli után túravezetőnk már vár a kerékpárokkal a vendégház udvarán. Rövid beállítás és a napi program bemutatása után bringára pattanunk hogy felfedezzük a mecseki medvehagyma réteket, ahol végeláthatatlan mezőkön nő ez a különleges gyógynövény. Először kerékpárúton indulunk a Hermann Ottó-tó mentén, amely talán a legszebb tó a négy orfűi tó közül, jelenleg halrezervátum. Innen egy kis földúton átérünk a bájos kis faluba – Kovácsszénájára, ahol helyi termékkóstolón is részt vehetünk. Testileg-lelkileg megerősödve vágunk neki az útnak Viganvár felé egy szép, forgalom mentes bányászati úton, ahol lesz lehetőségünk medvehagymát szedni és kóstolni is az út mentén. Csukott szemmel járva is megéreznénk, hogy jó helyen vagyunk, a medvehagyma illata mindenhol érezhető. Erdészeti úton legurulunk Kővágószőlősön át Cserkútra a Mecsek Szentendréjére. Gyönyörű kis Árpád-ház korabeli román stílusú templománál érdemes kicsit elidőzni, mielőtt kis utakon beérünk Pécsre. Pécs szélét érintve innen már végig kerékpárúton térünk vissza Orfűre a szállásunkra. Mielőtt visszaérünk a vendégházba, még ellátogatuunk az Orfűi Medvehagyma Házba, illetve a Kemencés Udvarba, ahol egy medvehagyma-szobát is berendeztek illetve szabadtéri kiállítás és tájház is látható. Innen pár perc alatt visszatekerünk a szállásunkra és ha kedvünk tartja, beülhetünk a vendégházunk szaunájába felfrissülni.


2. nap: Orfű – Magyarhertelend – Husztót – Abaliget – Orfű (Táv: 35 km, 350 méter szint)

A mai nap természetesen rövidebb távot terveztünk, de látványban és gasztronómiai élvezetekben ma sem lesz hiány. Először Abaliget felé vesszük az irányt. Megnézzük a kihagyhatatlan Abaligeti cseppkőbarlangot, mely a járat teljes hosszában folyó pataknak köszönhetően ma is fejlődik, változik. A barlang 466 méteres főága gyalogosan kényelmesen bejárható, óránként induló barlangi túravezetés keretében. A barlang különleges formájú képződményei közül több nevet is kapott, így látható itt többek között a Pisai ferdetorony, a Flórián-kút, a Kálvária, az Elefántfej, Karthágó romjai vagy a Niagara-vízesés. A program időtartama kb.1 óra. Innen kis utakon haladunk Kisbodolyára, ahol benézünk egy egészen különleges helyre, ahol fára épített házakban lehet megszállni, és az egész helynek van egy hihetetlen hangulata. Legyen ez a nap meglepetése! Ezután Magyarhertelenden állunk meg, ahol egy helyitermék kóstolón veszünk részt. Kézműves sörök, sajtok, húsáruk, lekvárok, csupa finomság. A kora délutáni órákban visszatérünk a szállásunkra, elbúcsúzunk a tavaktól, a medvehagymás rétektől és a buja domboktól, utazás haza egyénileg. 


Fontos tudnivalók

Időjárás:

A Mecsek éghajlata igen kellemes. Hazánkban itt érvényesülnek legjobban a szubmediterrán hatások. Az évi csapadék 710 mm körül mozog, a napsütéses órák száma meghaladja a 2000 órát. Az ősz talán itt a leghosszabb és legkellemesebb az országban és a Villányi-hegységgel karöltve a tavasz is itt köszönt be először.

Túrák nehézsége:

 A Mecsek hegyvidék, szintek nélkül itt nem lehet túrát tervezni. Az első napi túra több szintet tartalmaz, de ez egy elektromos kerékpártúra, így ez nem fog problémát okozni, csak arra kell figyelni, hogy lehetőleg ne a legerősebb fokozatot használjuk tartósan, mert akkor – gyorsan - akár 30 km alatt is le tudjuk meríteni az akkumulátort. A második napi táv rövid, de lesz bőven látnivaló, és erre a napra már azért terveztünk rövidebbet, hogy legyen idő még a délutáni hazautazásra. 

 

Felszerelés/Ruházat:

 • Ruházat: strapabíró és sportos túraruházat, kényelmes cipő, esőkabát, esőnadrág (ajánlott) melegebb ruhára még nyáron is szükség lehet egy rosszabb időjárás esetén.  
 • Felszerelés:saját vagy bérelt kerékpár, kulacs, napszemüveg, hátizsák vagy kerékpáros táska a napi cuccnak (bérlésre van lehetőség), pótbelsőt, pumpát és kevés harapnivalót csomagolj be a pénztárcád mellé! Napvédő krém, ugyancsak ajánlott!  

Szállás:

Szállásunk az Orfűi Natúra Panzió-ban lesz kétágyas szobákban. 

 

Törzsutas kedvezmény
Törzsutas vagy?
Utazz Velünk és válj törzsutassá! Mi itt a Helian-nál megbecsüljük a hűséges túrázóinkat, ezért már a 3. utazástól számítva igényelhető az 5%-os kedvezményre feljogosító törzsutas kedvezményünk, ami az 5. utazástól számítva már 7%-ra rúg. Megéri Nálunk szervezni a túráid!


Jelentkezem!


Túra neve


Keresés
A Helian - utazási iroda Csapatának kifejezetten fontos a természetvédelem és a fenntartható, környezettudatos mindennapok éppen ezért kérjük, hogy oldalainkat ne nyomtasd ki. Amennyiben valamilyen tartalmat szeretnél szöveges formában elérni kérjük, hogy vedd fel Velünk a kapcsolatot elérhetőségeink egyikén.

Tegyen a fenntartható mindennapokért!

Köszönjük!

Üdvözlettel, a Helian - utazási iroda Csapata