Dunajec kerékpártúra a Magas-Tátránál {5 nap/4 éj}
dátum: 2023-06-21 - 2023-06-25
Helian - túrázás
Kerékpártúra
2
könnyű
kevés hely van
Helian - túraidőtartam
5

Helian - túraidőtartam
4
időtartam
Lengyelország legszebb hegyi folyója, a Dunajec a Magas-Tátrából indulva egy gyönyörű, festői hegyvonulatokkal körülvett medencébe érkezik. Ezután a patak áttör a Pieniny-hegység mészkőszikláin és a zöldellő Beskideken és egy olyan völgybe érkezik, amely szépségében semmivel sem marad el a leghíresebb európai folyóvölgyi kerékpárutaktól. Az itteni kultúrával való találkozás és annak megismerése egészen egyedülálló élményt jelent az idelátogatóknak.

Helian
Normál ár
175.000 Ft / fő
Előleg 70.000 Ft / fő
Jelentkezési határidő 2023-06-01Felkeltette az érdeklődésed a túra? Szeretnél életre szóló élményekkel gazdagodni? Nincs más dolgod, mint kattints a "Jelentkezem" gombra és pár egyszerű lépéssel meg is vagy!
Lejárt a jelentkezési határidő.

Érdeklődöm!

Részvételi díj

A részvételi díj tartalmazza:

 • az utazást Pécs/Budapesti indulással, érkezéssel
 • 4 éjszaka szállást kétágyas elhelyezéssel, reggelivel
 • a csomagszállítást, és a kerékpárok szállítását 
 • asszisztenciát (kisebb hibák defektek javítását)
 • a túraszervezést
 • általános forgalmi adót, helyi adókat

A részvételi díj nem tartalmazza:

 • a reggelin felüli étkezések díját
 • a belépőket
 • a biztosítás költségét
Lejárt a jelentkezési határidő.

Érdeklődöm!Miért válaszd ezt a túrát?

A túra során két országot is felfedezhetsz, ahogy a lengyel és szlovák határon tekerünk végig a Dunajec-folyó mentén. Magas hegycsúcsok között megbúvó völgyekben követjük a folyó útját, mielőtt áttörne a Pieniny-hegység mészkőszikláin. Itt kipróbálhatod a híres tutajozást is a Dunajec áttörésnél. Felfedezzük Lengyelország rejtett természeti és történelmi kincseit, megismerkedünk a lengyel kultúrával és vendégszeretetükkel, miközben különböző kalandokat halmozva jutunk el a célunkig, Lacko városáig.

Látnivalók

 • Dunajec folyó és természeti szépségei
 • Chocholow – „az élő szabadtéri múzeum”
 • Debnó fából épült temploma – UNESCO világörökségi helyszín
 • Niedzica-i várak
 • „Három Korona” hegylánc
 • Dunajec-áttörés

Hasznos Információk

Létszám: 7 -8 fő, KIS CSOPORT!

Utazás: Pécsről/Budapestről indulva kisbusszal utazunk Zakopanéba 

Szállás: Szállásunk középkategóriájú hotelekben lesz reggelivel.  

Étkezés: a túra ára tartalmazza a reggelit is! A kerékpártúrákra szendvics és innivaló (minimum 1 liter/fő) szükséges. 

Csomagszállítás: a túra alatt kísérőautó viszi a csomagjainkat, nekünk csak a napi felszerelést kell a kerékpáron vinnünk.

Kerékpárszállítás: utazási irodánk biztosítja a kerékpárok szállítását Pécsről/Budapestről a túra kezdőpontjára, majd vissza. 

Felszerelés/Ruházat: lsd. a lap alján

Kerékpárbérlés: amennyiben nem rendelkezel saját kerékpárral, vagy nem tudod a túra kezdőpontjára szállítani, úgy lehetőség van kerékpárbérlésre. Fontos, hogy a kerékpárod megfelelő műszaki állapotban legyen! Akár elektromos kerékpárt is bérelhetsz tőlünk. Ezen a linken megtekintheted a bérelhető bringáinkat.

Túravezetés: Erre a túrára külön túravezetést nem adunk, a lényeg, hogy a kísérőautó minden problémát megold. Minden résztvevő részletes térképet kap, és a saját tempójában tekerheti végig a szakaszokat. Így a gyorsabbaknak nem kell a lassabb tempójú kerekesekhez alkalmazkodni és viszont. A lényeg, hogy mindenki jól érezze magát, tökéletesen ki tudjon kapcsolódni, minden szervezést mi biztosítunk, Nektek csak kerékpározni kell és élvezni a táj szépségét! 

Hazsnos információk

Részletes program

1. nap: Pécs - Budapest – Zakopane

A mai napra csak az utazás van betervezve a lengyel magas-tátrai üdülőközpontig - Zakopanéig. Este érdemes felfedezni kicsit a zakopanei bulik hangulatát, vagy csak sétálni egyet a hangulatos utcácskákon igény szerint. Szállás Zakopánéban a hotel Gromadaban kétágyas elhelyezéssel külön ággyal a hegyekre néző kilátással.

2.nap: Zakopane – Nowy Targ (kb. 40 km)

Túránkat egy egészen látványos és izgalmas programmal kezdjük. Felvonóval felmegyünk a Gubalowka hegyre (ára kb. 4-5 €). Innen gurulunk lefelé végig kerékpározva Dzienisz hosszú falvának utcáin mielőtt megérkeznénk a híres Chocholowba – az úgynevezett „élő szabadtéri múzeumba.” Chocholow a Szlovák-Lengyel határ mellett található. Ahogy végig haladunk a kis faluban a lengyel Tátrában, jellegzetes „goral” rönkházak köszöntenek minket. Ezeket a rönköket akár tíz évig is szárítják mielőtt beépítenék őket és az épületeket mindenféle fém alkatrész nélkül, illesztéssel rakják össze. Egy ilyen ház akár 100 év megpróbáltatásait is túléli. Chockolowot Zakopane skanzenfalujának is szokták nevezni. Az első rönkházakat még a Habsburg időkben, a 17.-18. században építették. Ahogy magunk mögött hagyjuk ezt a gyönyörű falucskát egy kisebb emelkedőre számíthatunk, de a gyönyörű látvány kárpótolni fog az erőfeszítéseinkért. A sziklás hegycsúcsok találkozása a zöldellő tisztásokkal csodálatos kontrasztot alkotnak. Innen utunk egy volt vasúti töltésen vezet végig mielőtt rátérnénk egy újonnan kialakított kerékpárútra. Ez már elvezet minket a mai célunkig, útközben elhaladva Ludzmierz faluja mellett, mely Lengyelország egyik legrégibb Mária-kegyhelye. A mai nap utolsó állomása Nowy Targ, ahol a szállásunk lesz a mai éjszakára. Amennyiben még van egy kis energiánk, érdemes körbe nézni ebben a festői, rendezett kisvárosban, mely teljesen visszaadja az igazi lengyel hangulatot.


3. nap: Nowy Targ – Niedzica (kb. 45 km) - busszal Szczawnica

Reggeli után ismét útnak indulunk, ma már a Dunajec-folyó mentén kerékpározunk végig. Első megállónk Lopuszna lesz, ez a varázslatos kisváros kissé olyan érzést nyújt, mintha a régi Lengyelország területére érkeztünk volna. A település fő látnivalója a gótika stílusjegyében, fából épült templom, mely a 15. század óta ékesíti a város látképét. A városban még egy régi, nemesi kastély is fellelhető, az úgynevezett ’Tetmajer-kastély.’ Tovább indulunk, áthaladva Nowa Bialán, ahol megcsodálhatjuk, ahogy a Bialka folyó áttör a mészkősziklákon. Debnó a következő állomásunk, ugyanis itt található Lengyelország legrégibb fatemploma. A templom 1500-ból származik, mára pedig az UNESCO világörökség részeként csodálhatjuk meg. Már a Szepesség területén vagyunk, mely hosszú és jelentős magyar és lengyel történelemmel, valamint különösen gazdag folklórral rendelkezik. Évszázadokon át itt éltek a falvakban a gorálok és a ruszinok, a városokban a német lakosság, a várakat pedig hosszú ideig a magyar nemesség foglalta el. A víztározó mentén a Niedzica-i várak egyikéhez hajtunk. Aki pedig vágyik még egy kis kalandra, az egy másik kitérőt érintve eltekerhet a szlovákiai Ostornyába, amely valószínűleg a leghosszabb patakmenti falu Szlovákiában, számos színes faházzal. Innen már busszal megyünk Szczawnicába, ahol két éjszakát töltünk. 


4.nap: Szczawnica busszal - Niedzica – Szczawnica 35-40 km és tutajozás

A mai napon lesz utazásunk fénypontja! Közvetlenül a Dunajec mentén bringázunk Sromowcéba, ahol az újonnan épült hídon jutunk el a szlovákiai Cerveny Klastor városba. Az egykor karthauziak által lakott "Vörös kolostor" fölött magasodik a grandiózus, háromágú "Három Korona" hegylánc. Ezután tovább tekerünk a Pieniner úton, amely csak gyalogosok és kerékpárosok számára engedélyezett. Ez egy sziklába vágott ösvény, amely az egész Dunajeci-szoroson végigfut. A lélegzetelállító mészkősziklák, amelyek akár 300 m-re emelkednek a folyó fölé, valamint a buja növényzet az út mentén, az egyik legszebb szakasza lesz az egész túránknak. Lesnicában lerakjuk kerékpárjainkat és egy tutajtúrára indulunk a Dunajecen. Ezután egy elegáns kerékpáros sétányon érünk vissza Szczawnica patinás fürdővárosába.


5. nap: Szczawnica - Łącko - utazás haza busszal

Ma egy kicsit korábban indulunk, folytatva utunkat a Dunajec ún. „zöld szurdokán” keresztül, amit azért hívnak így, mert a meder a Beskidek hegyvonulatán vágja át magát. Ahogy a név is sugallja, semmiféle sziklafalra ne számíts, csak lenyűgöző, bükkfákkal borított, zöld lejtőkre. A következő szakasz kanyargós ösvényeken vezet el Tylmanowa falu szép gyümölcsösei és feldíszített parasztkunyhói mellett. A slivovitz pálinkájáról híres Lacko falu jelenti a végállomást, innen már hazafelé vesszük az irányt, Budapest kb. 6 órányi buszozásra van tőlünk.  


Fontos tudnivalók

A túra nehézsége:

Ezt a túrát elsősorban azoknak ajánljuk, akik kedvelik az aktív kikapcsolódást, szeretik a kerékpártúrákat és két keréken felfedezni egy ország kincseit! A túra könnyen teljesíthető, de azért szükség van egy kis kondícióra is, várhatóak kisebb szintkülönbségek, emelkedők-lejtők, így technikai tudást és stabil kerékpárhasználatot feltételezünk a résztvevőktől.

 

Ország:

Lengyelország egy közep-európai állam, a Balti-tenger partján fekszik. Fővárosa a fejlett Varsó egészen olyan élményt nyújt, mintha Amerika egyik felhőkarcolókkal teli, buzgó városába érkeztünk volna. Az ország hivatalos nyelve a lengyel. A lengyel állam több, mint ezer éves, ennek köszönhetjük színes és gazdag történelmét, mely jogosan növeli az ország népszerűségét a turisták körében. Emellett rengeteg természeti kinccsel rendelkezik, melyből párat mi is megpróbálunk felfedezni majd a kerékpártúránk során. Az biztos, hogy utazásunk élményekkel teli lesz hisz nem véletlen, hogy Lengyelország az utóbbi években az egyik legvonzóbb európai turisztikai célpont lett.

 

A túra során néha áttekerünk Szlovákiába is, hogy ezzel az országgal is megismerkedhessünk kicsit. Szlovákia, hivatalosan Szlovák Köztársaság kelet-közép-európai állam a Kárpát-medence északi részén. Az ország fővárosa Pozsony, hivatalos nyelve pedig a szlovák, de a határ mentén még ma is előfordul, hogy egy-egy magyarul beszélő személybe futhatunk.

 

Időjárás:

Lengyelország éghajlata mérsékelt kontinentális, hideg, felhős, csapadékos. Az ország északi és nyugati részein óceáni éghajlat a jellemző, mely továbbhaladva délen és keleten kontinentálisra változik. A nyarak általában melegek 18 és 30 °C közötti hőmérséklet a jellemző, ami régiónként eltérő. A telek hidegek, 3 °C körüli az átlaghőmérséklet.

 

Szükséges felszerelés, csomagolás:

 • fontos személyes iratok, személyi igazolvány
 • kis hátizsák a napi felszerelésnek
 • strapabíró, sportos ruházat
 • kényelmes cipő
 • kerékpáros sisak
 • kerékpáros kesztyű
 • fényvisszaverő mellény
 • kerékpáros lámpa
 • kulacs
 • napszemüveg
 • fényvédő krém, nap elleni sapka
 • esőkabát

 

Ajánlott gyógyszerek:

Láz- és fájdalomcsillapító, görcsoldó, megfázás, torokfájás elleni szer, fogfájás ellen fájdalomcsillapító.

Ragtapasz, sebfertőtlenítő szer, fásli.

Irodánk nem biztosít gyógyszert az utazáson résztvevőknek, kizárólag elsősegélynyújtásban tudunk segédkezni.

 

Árak, fizetőeszköz:

Lengyelország jelenlegi hivatalos pénzneme, váltópénze a grosz (kiejtése: gros; 1 złoty = 100 grosz). A lengyeleknél az árak nagyjából hasonlóak a magyar árakhoz. Itt az étkezés sem olyan drága, egy átlagos ebéd egy főre kb. 1800 forintnak megfelelő złotyba kerül.

Költőpénznek kb. napi 60-80 EUR-t ajánlunk (étkezés, innivaló, emléktárgyak, ajándékok, azaz szokásos kiadások esetén), természetesen ez kevesebb és több is lehet, egyéntől és vérmérséklettől függően.

Csomagolás:

A csomagokat a kisbusszal visszük magunkkal, ezeket nem kell cipelni magaddal napközben. kérünk, hogy a fejenként 20 kg-ot és 2 db táskát ne haladjátok meg!

Biztosítás:

Kötelező! Szeretnénk felhívni a figyelmedet arra, hogy a részvétel feltétele az út teljes időtartamára érvényes utasbiztosítás. Fontos! A biztosítás érvényességét indulás előtt a túravezető ellenőrizheti. Érvénytelen biztosítás hiányában a túrán való részvételt a túravezetők megtagadhatják. Kérjük, nézd meg, van-e érvényes utasbiztosításod! Ebben természetesen tudunk segítséget nyújtani, irodánk az AB-Aegon biztosítóval van kapcsolatban, és rajtunk keresztül is meg lehet kötni a biztosítást. Természetesen nem feltétlenül kell a mi általunk javasolt biztosítást megvásárolni, lehet máshol is, de biztosítással rendelkezni kell az utazás egész időtartamára!

Ugyancsak nagyon erősen javasoljuk a kedvező áru stornó biztosítás megkötését. Senki nem lát a jövőbe, sajnos előfordult, hogy betegség miatt az utolsó pillanatban nem tudott valaki részt venni az utazáson, ilyen esetben pedig a biztosító 100%-ban megtéríti a befizetett összeget, amennyiben utasbiztosítással is rendelkezel!

 

Fontos információk:

 A honlapon feltüntetett túravezető személye indokolt esetben változhat.

 • Abban az esetben, ha a csoport létszáma nem éri el a minimum létszámot, az utasokkal is egyeztetve irodánk lemondhatja az utazást. Ez esetben a befizetett részvételi költség maradéktalanul visszajár vagy beszámítható más utazásra. Ennek részleteiről kollégánkkal egyeztethetnek az utasaink.
Törzsutas kedvezmény
Törzsutas vagy?
Utazz Velünk és válj törzsutassá! Mi itt a Helian-nál megbecsüljük a hűséges túrázóinkat, ezért már a 3. utazástól számítva igényelhető az 5%-os kedvezményre feljogosító törzsutas kedvezményünk, ami az 5. utazástól számítva már 7%-ra rúg. Megéri Nálunk szervezni a túráid!


Lejárt a jelentkezési határidő.

Érdeklődöm!Túra neve


Keresés
A Helian - utazási iroda Csapatának kifejezetten fontos a természetvédelem és a fenntartható, környezettudatos mindennapok éppen ezért kérjük, hogy oldalainkat ne nyomtasd ki. Amennyiben valamilyen tartalmat szeretnél szöveges formában elérni kérjük, hogy vedd fel Velünk a kapcsolatot elérhetőségeink egyikén.

Tegyen a fenntartható mindennapokért!

Köszönjük!

Üdvözlettel, a Helian - utazási iroda Csapata