Duna-menti kerékpárút kényelmesen - Passau-Krems
2020-06-21-tól 2020-06-26-ig
Helian - túrázás
Kerékpártúra
1
könnyű
van szabad hely
Helian - túraidőtartam
6

Helian - túraidőtartam
5
időtartam
6 napos program Európa legkedveltebb kerékpárútján! Utazás kisbusszal, kerékpárszállítás, szállás vendégházban reggelivel, csomagszállítás, kísérőautó. Családoknak is kellemes napi távokkal!

Helian
Normál ár
166.000 Ft / fő
Előleg 66.000 Ft / fő
Jelentkezési határidő 2020-05-01Felkeltette az érdeklődésed a túra? Szeretnél életre szóló élményekkel gazdagodni? Nincs más dolgod, mint kattints a "Jelentkezem" gombra és pár egyszerű lépéssel meg is vagy!

Részvételi díj

A részvételi díj tartalmazza:

 • az utazás költségét  Pécsről/Budapestről oda-vissza
 • a kerékpárok szállítását utánfutóval
 • 5 éjszaka szállást panziókban reggelivel
 • a kísérőautó és a csomagszállítás költségét
 • kerékpáros térképet részletes leírással 

A részvételi díj nem tartalmazza:

 • a reggelin felüli étkezések díját
 • a belépőket
 • a biztosítás költségét


Miért válaszd ezt a túrát?

Európa egyik legkedveltebb kerékpárútja! Mind családosok, mind hobbikerékpárosok számára könnyen teljesíthető, a Duna menti EUROVELO 6-os kerékpárút ausztriai szakasza, Passau-Bécs között, de mi ezt is még könnyebbé tettük, mert a legszebb rész Kremsig tart, így a napi távok még könnyebbé válnak! Nem túravezetést kínálunk, hiszen itt minden tökéletesen ki van táblázva, egy térkép segítségével mindenki könnyedén végig tud menni a saját, kényelmes tempójában. Viszont tapasztalatból tudjuk, hogy problémát jelent a logisztika, a csomagszállítás, adott esetben a szállások foglalása. Mi ebben segítünk.  Nem kell törnöd a fejed, hogy jutsz vissza az autódhoz, hol tudsz vele parkolni egy hétig, és nem kell magaddal cipelned az összes felszerelést, aggódni, mi lesz, ha valami meghibásodik a kerékpárodon.  

Látnivalók

 • Passau történelmi belvárosa
 • A Schlögeni "Dunahurok"
 • Melki apátság
 • Wachau folyóvölgy "királyszakasz" - Világörökség!

 

Hasznos Információk

Létszám: 8 fő, KIS CSOPORT!

Utazás: Pécsről/Budapestről indulva kisbusszal utazunk Passauba, majd az utolsó napon Kremsből vissza.

Szállás: Szállásaink középkategóriájú hotelekben, vendégházakban lesznek reggelivel.  

Étkezés: a túra ára tartalmazza a reggelit is! A kerékpártúrákra szendvics és innivaló (minimum 1 liter/fő) szükséges. A kísérőautó kérés esetén majd bevásárol nekünk! Esténként nagyobb városokban lesz a szállás, ahol több étterem is található. 

Fontos! A túra részvételi díját 345 Ft/ 1 EUR árfolyamig tudjuk tartani. Ha az euró (EUR) ára az utazás indulását megelőző 35. napon ezt meghaladja, akkor árkorrekcióra kényszerülhetünk. 

Csomagszállítás: a túra alatt kísérőautó viszi a csomagjainkat, nekünk csak a napi felszerelést kell a kerékpáron vinnünk.

Kerékpárszállítás: utazási irodánk biztosítja a kerékpárok szállítását Budapestről a túra kezdőpontjára, majd vissza. 

Felszerelés/Ruházat: lsd. a lap alján

Kerékpárbérlés: amennyiben nem rendelkezel saját kerékpárral, vagy nem tudod a túra kezdőpontjára szállítani, úgy lehetőség van kerékpárbérlésre. Ezen a linken megtekintheted a bérelhető bringáinkat.

Kerékpárút: Ausztriában a kerékpáros utak nem minden szakaszon aszfaltozottak, hanem apró murvás részek is előfordulhatnak. De ezek mindig nagyon jól járhatóak és jó minőségűek, esős időben is gond nélkül lehet rajtuk közlekedni. Mi javasoljuk, hogy trekking kerékpárt hozz erre a túrára, de jó megoldás lehet az is, ha egy picit vastagabb gumival készülsz az útviszonyokra.

Túravezetés: Erre a túrára külön túravezetést nem adunk, a lényeg, hogy a kísérőautó minden problémát megold, és ha kell információval is szolgál. Minden résztvevő részletes térképet kap, és a saját tempójában tekerheti végig a szakaszokat. Így a gyorsabbaknak nem kell a lassabb tempójú kerekesekhez alkalmazkodni és viszont. A lényeg, hogy mindenki jól érezze magát, tökéletesen ki tudjon kapcsolódni, minden szervezést mi biztosítunk, nektek csak kerékpározni kell, és élvezni a táj szépségét.

Hazsnos információk

Részletes program

1. nap: utazás a Pécs - Budapest – Passau útvonalon, fakultatív Passau városnézés jún. 21

A reggeli órákban indulunk Budapesttől Passauba. Az út kb. 6-7 órát vesz igénybe. Így még lehetőségünk lesz a szállás elfoglalása után felfedezni a várost, amely három folyó találkozásánál épült. Passau 739-től egy teljes évezreden át volt a legnagyobb német püspökség központja, amelynek védőszentjéről kapta első királyunk is a nevét. Aki azonban nem klerikális élvezeteket, hanem a világiakat kedveli, a három folyó találkozásánál épült város öt sörgyárral és a kiváló bajor söröket és ételeket kínáló remek sörkertekkel is várja a turistákat. Szállás a B&B hotelben lesz Passauban.


2. nap: Passau – Shlögen – Exlau (Táv: kb. 55 km) jún. 22

Az első szakaszon még bármelyik partot választhatjuk, hiszen mindkettőn vezet kerékpárút. Mi azonban inkább a bal partot javasoljuk, mert az biztonságosabb, ott nem kényszerülünk forgalmas közútra, hanem végig védett kerékpárúton kerekezhetünk. Passaum óvárosát a Prinzregent-Luitpold hídon hagyjuk el, maradunk az út jobb oldalán míg a Duna immár tőlünk balra található.  Átkelünk egy alagúton, majd az Ilz folyón. Maradunk a bal parton, közvetlenül a folyó mentén halad a kerékpárút.  A várost elhagyva forgalmas út megy mellettünk, de mi védve vagyunk a jól kiépített kerékpárúton Obernzell határáig. Innen komppal át is mehetünk a túlsó partra, de dönthetünk úgy is, hogy maradunk a bal parton és egy csendes mellékúton haladunk. Lassanként feltűnik Vichtenstein vára. Innen még kb. 4 km-t tekerünk a jochensteini erőműig, majd belépünk Ausztriába. Továbbra is a parti úton haladva a Haichenbach várrom alatt elérjük Au-t, ahonnan a kerékpáros komppal átkelünk a túloldalra, Schlögenbe. Innen lenyűgöző panoráma nyílik az ún. Duna-hurokra! Innen Neuhausig érdemes élvezni a tájat, mert ez az osztrák Duna szakasz leglátványosabb és legszebb része. A jobb parton haladunk tehát, az út eltéveszthetetlen a Duna mentén kanyarog, bár Inzellig számolhatunk némi autóforgalommal is a keskeny úton. Figyelmesen haladjunk! Inzellnél átkelünk ismét az északi partra, és szép könnyű kerekezéssel jutunk el a szállásunkra, amely a Gasthof in Exlauban lesz szép kilátással a Dunakanyarra.


3. nap:Exlau – Linz - Mauthausen (Táv: kb. 55 km) jún.23.

 Exlautól Untermühlig alsórendű úton folytatjuk a túrát, itt megint egy kicsit hajózunk, és kerékpárúton folytatjuk maradva az északi parton. Aschahchból megfontolhatjuk, hogy egy kicsit áttérjünk a jobb partra (déli). A jobb parti út ugyanis kicsit közelebb megy a Dunához, míg a baloldali tesz egy kis kitérőt a Dunától, szántóföldek és gyümölcsösök között Feldkirchenbe. Ottensheimig valóban jó tempót tudunk diktálni, könnyű terepen száguldhatunk. A jobb parton az aschachi hidat elhagyva kerékpárúton tekerhetünk a Duna mentén 3km-t Bradstattig. Itt jobbra fordulunk, hogy a Duna egyik kis mellékfolyócskáján átkelhessünk. A kikötő után balra visszatérünk a Dunához, és a töltésen haladunk. Az Ottensheimi duzzasztónál viszont keljünk át a túlsó – bal – partra, ugyanis a déli egy forgalmas úton vezetne be Linzbe. Itt egy ideig visszafelé tekerünk Passau irányába, majd egy jobb kanyarral kissé eltávolodunk a folyótól. Lesz egy zavarba ejtő elágazó, de mindig a part irányába tartsunk! Ottensheimtől még 10 km van Linzig. Időnként kisebb emelkedők tarkítják az utat, utak felett, vasúti átjárón kelünk át. Az utolsó szakasz nem túl szép, egy forgalmas út mellett tekerünk be Linzbe a kerékpárúton. Linz elsősorban iparáról híres, de a történelmi városmagja azért számos látnivalót tartogat az idelátogatóknak. A város ipartelepei mentén kerekezünk az ártéri táj szélén. A Pleschinger-tónál ismét kínálkozik fürdési lehetőség, majd az árvízvédelmi gáton megyünk az abwindeni erőműig. Az erőmű előtt 1 km-rel kettéágazik a kerékpárút. Mauthausen felé az elágazásban élesen balra kanyarodva eltávolodunk a folyótól. A Duna mellékágán és a B3-as főútvonal aluljáróján át elérjük azt a helyet, ahol jobbra Abwinden felé vezet az út. Az út menti kerékpárbarát úton ill. néha egyes szakaszokon kerékpárúton, áthaladunk először St. Georgenen. A település után a jobbkanyarban balra térünk Langenstein község irányába. A Rieder Bach patak után jobbra kanyarodva hamarosan elérjük a Linzer Strassen keresztül Mauthausen városát. Szállásunk a Gasthof Maly-ban lesz, Mauthausenben.


4. nap: Mauthausen - Ybbs (Táv: kb. 56 km) jún.24.

Mauthausentől a Donauradweg a bal parton vezet, ártéri tájakon tekerünk egészen a Wallsee – Mitterkirchen erőműig, ahol átkelünk a jobb partra, mert innen már a jobb parton vezet az utunk egészen Grein városkáig, amelynek fő látnivalója a kastély – a Greinburg. A következő szakaszunk - Strudengau, a Dunának az egyik legvadregényesebb része. Ma már ugyan nem állnak ki zátonyok és sziklák, amelyek a hajósok rémálmai voltak, de a hegyek közé szorult szűk folyómeder partján alig maradt hely az útnak és a vasútnak. St. Nikolánál a Duna 13 méteres mélységet ér el, amely az osztrák szakaszon a legmélyebb pont. A folyóparton tekerünk tovább Freyenstein településre. A fölötte emelkedő sziklát várrom koronázza. Komolyabb emelkedővel nem kell számolnunk ezen a részen, utunk a jobb parton vezet csendes, árnyas, kellemes útvonalon. Hamarosan az Ybbs – Persenbeug erőműhöz érünk. A hídfőnél kerékpáros turistainformáció és pihenő várja a megfáradt kerekeseket. Itt átkelünk a folyón és 2 km megtétele után Ybbs part menti sétányához érünk. Ybbsben a szállás a Donau Lodge-ban lesz.


5. nap: Ybbs – Melk - Willendorf (Táv: kb. 48 km) jún.25.

Ybbset elhagyva bármelyik partot választhatjuk, és annak ellenére, hogy a hivatalos útvonal a bal parton vezet, mi mégis a jobb partot ajánljuk, mert több a látnivaló, és Melkig nem kell már átkelni a Dunán. Az Ybbs folyó túlsó partján rögtön balra kanyarodunk, és a folyóparti kerékpárúton haladunk tovább a Dunáig, majd jobbra tartva a Duna és a vasúti sínek közötti kerékpárúton Sarlingon keresztül Sausensteinig, majd Diedersdorfig, ahol egy kicsit eltávolodunk a Dunától. Az Erlauf torkolatához érve a folyó mentén kicsit felfelé kell tekernünk, a híd itt vezet át rajta. Visszatérünk a Dunához, a partra és itt tekerünk a Pöchlarn és Klein-Pöchlarn közötti Duna hídig. A partot kísérő vontatóúton kialakított kerékpárúton haladunk Melkig. A Melki apátság megtekintésére mindenképpen szánjunk időt, mert utunk egyik fénypontja lesz (a belépő a nem vezetett túrára 11 EUR). Eredete a X. századig nyúlik vissza. A mai napra jut az ún. „királyszakasz” –a túra koronája. Ma valóban az élvezeteké a főszerep, ne siessünk! Melkből indulva átmegyünk a Duna-híd alatt, hogy a hídon átvezető kerékpárútra jussunk. Ezen kerekezünk át a bal partra Emmersdorfba, ahol az országutat jobbról kísérő kerékpárúton haladunk. Hamarosan elérjükWillendorfot, ahol a ma esti szállásunk lesz. A szállás a Gasthof zur Venusban lesz.


6. nap: Spitz – Krems (Táv: 19 km) – utazás haza jún.26.

Mára maradt a királyszakasz, igazi megkoronázása a túrának a Wachau.  Csendes falvakon keresztül haladunk az osztrák „Dunakanyarnál” és a borok kedvelői itt hódolhatnak a szenvedélyüknek, mert a wachaui borok messze földön híresek. Komoly emelkedőkre nem kell számítanunk. Áthaladunk Willendorfon (a híres Willendorfi Vénuszról biztosan mindenki hallott), majd a festői szépségű Schwallenbach falucskán középkori eredetű kőházaival. 19 km-t könnyen magunk mögött hagyjuk, Kremsben felpakolunk az autóbuszra és elindulunk haza.

Fontos tudnivalók

Az ország 

A 83 858 km² alapterületű ország 9 önálló tartományból áll, amelyek saját tartományi kormánnyal rendelkeznek. A szövetségi törvényhozást a képviselőház és a szövetségi tanács (a parlament két kamarája) közösen végzi. Ausztria tagja az Európai Uniónak, az ENSZ-nek és a legtöbb ENSZ szervezetnek.
Ausztria csaknem 8 millió lakósából 98% német anyanyelvű. Az Ausztriában elismert hat népcsoporthoz tartozók elsősorban az országi déli és keleti részén élnek (burgenlandi horvátok, romák, szlovákok, szlovének, csehek és magyarok).

Időjárás

Ausztria a mérsékelt égövben fekszik, mégpedig a közép-európai klímazóna azon részén, ahol az óceáni és kontinentális hatás egyaránt érvényesül. A négy évszak (tavasz, nyár, ősz, tél) mindegyike tipikus hőmérsékleti értékeket és éghajlati adottságokat mutat fel.

Túrák nehézsége

Ez egy nagyon könnyű túra, amelyen a legkülönbözőbb korosztályok is végigtekernek a nyolctól a nyolcvan évesig. A Passau Bécs közötti szakasz összesen 270 km, amelyen a kilométercápák akár egy nap alatt is végigszáguldhatnak a kerékpárjaikkal. Itt azonban a táj szépsége, a családbarát környezet, a biztonság, a természeti és kulturális értékek élvezetén van a hangsúly. Az út a Duna völgyében halad, alig van emelkedős szakasza. Végig jól ki van táblázva, mindenki számára akár nyelvtudás nélkül is jól követhető, nem kell tartani az eltévedéstől. 

Szükséges felszerelés:

Ruházat: 

 • bukósisak (ajánlott)
 • fényvisszaverő mellény (ajánlott)
 • strapabíró és sportos túraruházat
 • kényelmes cipő
 • esőkabát
 • esőnadrág (ajánlott)
 • melegebb ruhára még nyáron is szükség lehet egy rosszabb időjárás esetén  

Felszerelés: 

 • saját vagy bérelt kerékpár
 • kerékpáros sisak(ajánlott)
 • kulacs, napszemüveg
 • hátizsák vagy kerékpáros táska a napi felszerelésnek (Nálunk bérelhető kerékpáros táska!)

Megjegyzés: 

Két alapvető kérésünk van!

 • Kérünk mindenkit, hogy a többi utas érdekében is maximum két darab táskát hozzon mindenki magával, lehetőleg nem meghaladva a 20 kg-ot!
 • Kérjük a kosaras és nagyon rossz állapotban lévő kerékpárok mellőzését! Részben nem fogjuk tudni ezeket megfelelően felrakni a kerékpárszállító utánfutóra a kosár miatt, részben arra nincs kapacitásunk, hogy teljes nagyjavítást végezzünk egy leromlott állapotú kerékpáron (fékek, gumik állapota stb). Ez esetben inkább béreljetek tőlünk kerékpárt!

 

Biztosítás

Kötelező! Szeretnénk felhívni a figyelmedet arra, hogy a részvétel feltétele az út teljes időtartamára érvényes utasbiztosítás. Fontos! A biztosítás érvényességét indulás előtt a túravezető ellenőrizheti. Érvénytelen biztosítás hiányában a túrán való részvételt a túravezetők megtagadhatják. Kérjük, nézd meg, van-e érvényes utasbiztosításod! Ebben természetesen tudunk segítséget nyújtani, irodánk az AB-Aegon biztosítóval van kapcsolatban, és rajtunk keresztül is meg lehet kötni a biztosítást. Természetesen nem feltétlenül kell a mi általunk javasolt biztosítást megvásárolni, lehet máshol is, de biztosítással rendelkezni kell az utazás egész időtartamára!

Ugyancsak nagyon erősen javasoljuk a kedvező áru stornó biztosítás megkötését. Senki nem lát a jövőbe, sajnos előfordult, hogy betegség miatt az utolsó pillanatban nem tudott valaki részt venni az utazáson, ilyen esetben pedig a biztosító általában teljes mértékben megtéríti a befizetett összeget, amennyiben utasbiztosítással is rendelkezel!

Törzsutas kedvezmény
Törzsutas vagy?
Utazz Velünk és válj törzsutassá! Mi itt a Helian-nál megbecsüljük a hűséges túrázóinkat, ezért már a 3. utazástól számítva igényelhető az 5%-os kedvezményre feljogosító törzsutas kedvezményünk, ami az 5. utazástól számítva már 7%-ra rúg. Megéri Nálunk szervezni a túráid!


Jelentkezem!


Túra neve


Keresés
A Helian - utazási iroda Csapatának kifejezetten fontos a természetvédelem és a fenntartható, környezettudatos mindennapok éppen ezért kérjük, hogy oldalainkat ne nyomtasd ki. Amennyiben valamilyen tartalmat szeretnél szöveges formában elérni kérjük, hogy vedd fel Velünk a kapcsolatot elérhetőségeink egyikén.

Tegyen a fenntartható mindennapokért!

Köszönjük!

Üdvözlettel, a Helian - utazási iroda Csapata