Duna-menti kerékpártúra - a Fekete-erdőtől Ulmig {6 nap/5 éj}
dátum: 2022-07-19 - 2022-07-24
Helian - túrázás
Kerékpártúra
2
könnyű
nincs szabad hely
Helian - túraidőtartam
6

Helian - túraidőtartam
5
időtartam
Csodálatos utazásra, a Duna menti kerékpárút legelső szakaszára invitálunk benneteket. Itt a nagy folyónk bölcsője, amikor egy kis forrásból megszületik, átmenetileg el is tűnik, hogy eleinte fiatalos patakként, majd üde folyóként szelje át a sziklákkal és kastélyokkal tűzdelt tájat. Könnyű terep, teljesíthető távok, páratlan természeti szépség, amit kínálunk!

Normál ár
224.000 Ft / fő
Előleg 90.000 Ft / fő
Jelentkezési határidő 2022-06-30
Last Minute ár
214.000 Ft / fő
Előleg 85.000 Ft / főFelkeltette az érdeklődésed a túra? Szeretnél életre szóló élményekkel gazdagodni? Nincs más dolgod, mint kattints a "Jelentkezem" gombra és pár egyszerű lépéssel meg is vagy!
Lejárt a jelentkezési határidő.

Érdeklődöm!

Részvételi díj

A részvételi díj tartalmazza:

 • az utazást Pécs/Budapesti indulással, érkezéssel
 • 5 éjszaka szállást kétágyas elhelyezéssel
 • 4 reggelit
 • a csomagszállítást, és a kerékpárok szállítását 
 • asszisztenciát (kisebb hibák defektek javítását)
 • a túraszervezést

A részvételi díj nem tartalmazza:

 • a reggelin felüli étkezések díját
 • a belépőket
 • a biztosítás költségét (kötelező)
Lejárt a jelentkezési határidő.

Érdeklődöm!Miért válaszd ezt a túrát?

Könnyű családi túra, nehezebb emelkedők és hosszabb napi távok nélkül. Sok kulturális és természeti szépséggel, a Duna forrásával. Egyszer mindenkinek látni kell!

Látnivalók

 • A Duna forrása Donaueschingenben
 • A Duna elsüllyedése (eltünése) – Aachtopf
 • A Blau makulátlanul mélykék tiszta forrástava
 • Ulm a székesegyházzal

Hasznos Információk

Létszám: 8 fő

Utazás: A túrához kényelmes kisbuszt biztosítunk, a kerékpárokat egy biztonságos utánfutóval szállítjuk. A csomagszállítást az egész túra során biztosítjuk.

Szállás/Étkezés/Felszerelés/Ruházat/Időjárás: Lásd az oldal alján!

Étkezés: a program ára tartalmaz 4 reggelit a szállásokon

Kerékpárbérlés: amennyiben nem rendelkezel saját kerékpárral, vagy nem tudod a túra kezdőpontjára szállítani, úgy lehetőség van kerékpárbérlésre.

Túravezető: Erre a túrára külön túravezetést nem adunk, a lényeg, hogy a kísérőautó minden problémát megold, és ha kell információval is szolgál. Minden résztvevő részletes térképet kap, és a saját tempójában tekerheti végig a szakaszokat. Így a gyorsabbaknak nem kell a lassabb tempójú kerekesekhez alkalmazkodni és viszont. A lényeg, hogy mindenki jól érezze magát, tökéletesen ki tudjon kapcsolódni, minden szervezést mi biztosítunk, nektek csak kerékpározni kell, és élvezni a táj szépségeit.

Hazsnos információk

Részletes program

1. nap: Budapest – Beuron autóbusszal kb. 10-12 óra kb. 900 km

A reggeli órákban indulunk Budapestről, nagyrészt végig autópályán haladunk és kb. 12 órát utazunk a Fekete-erdőig. Közel 1000 km megtétele után megérkezünk Beuronba, amely már közel van a Duna-forrásához.  Itt tallható egyébként Dél-Németország leghíresebb búcsújáró helye, a Beuroni kolostor.

2. nap: busszal: Beuron – Donaueshingen, kerékpárral: Donaueschingen - Beuron (Táv: 65 km)

A túra kerékpáros részét természetesen a Duna forrásánál Donaueshingenben a Fekete-erdőben kezdjük meg. Célszerű a pályaudvartól indulnunk, ahol meg tud állni a busz, innen már tábla fog irányítani a forráshoz. (kb. 800 méter).  A forrás a Fürstenbergek kastélyának parkjában található. Innen már a kis sárga táblájú Donau-Radweg táblákat tudjuk követni az út folyamán. A Duna menti kerékpárút egyik legszebb szakaszán haladunk a mai nap folyamán. Sziklákkal tűzdelt hegyvidéken, csodálatos folyóvölgyben kerekezünk, a szirteken büszke várak trónolnak. Az út jó minőségű, bár előfordulnak murvás szakaszok, kb. 10 km hosszúságban. Néhány meredek emelkedőn kell átküzdeni magunkat.

A folyót csak később a Breg,- és a Brigach találkozásától hívják valójában Dunának. Az összefolyás egy kis kitérőt jelent, de ezt érdemes megtennünk. Pfohrennél látható az Entenburg egy saroktornyos vadászkastély a XV. szd-ból. A mai nap a „nagy dobás” – a Duna-elsüllyedés, amely egyedülálló természeti látványosság. A végére marad még Möhringen egy 4000 lakosú városka szép középkori városmaggal, Tüttlingen, mely már a kőkorban, majd a Kelták idején is lakott volt, a város fölé magasodnak a romos erőd falai. Fridingen városa pedig építészeti különlegességekkel szolgál, elég megemlíteni a Szt. Anna kápolnát, amely a Duna-völgy legszebb barokk temploma, vagy az Ifflinger-kastély.


3. nap: Beuron – Riedlingen 64 km

A túra első része továbbra is gyönyörű sziklás szorosban vezet, hol murvás, hol aszfaltozott úton. Ma is lesznek lejtők és emelkedők egyaránt. Sigmaringen után a Duna kiszabadul a Sváb-Alb öleléséből, a táj szétterül, elhagyjuk a Felső-Duna Természetvédelmi parkot. A táblázás itt is megfelelő, jól követhető, a murvás szakaszok inkább az út elejére jellemzők. Sigmaringen után már viszonylag sík terepen bringázhatunk, A táj erősen szabdalt ezen a szakaszon, számos sziklaszírt szinte kínálja magát a lovagvárak számára, amelyből számos található ezen a vidéken. Beuront elhagyva hamarosan Wildenstein vára magasodik fölénk a jobb parton 811 méteres magasságban. Ezt majd Gutenstein kastélya követi, amely egy klasszikus lovagvárra hajaz, de valójában a klasszicizmus jegyeit mutatja. Sigmaringen települését már a i.e 1000 körül a kelták lakták, később fontos római csomópont volt. Itt ki ne hagyjuk a Hohenzollern kastélyt, amely egy mészkősziklán trónol a Duna keskeny, áttört völgye fölött. Scheer a következő említésre méltó település, amelynek fekvése páratlanul szép a Duna szűk 180°-os kanyarulatában. A mai végcélunk Ridlingen szerencsés város, sem tűzvész, sem fosztogatások nem pusztították, így bájos óvárosa megőrizte középkori arculatát. Keskeny utcáit favázas házak szegélyezik.


4. nap: Riedlingen – Ehingen 40 km

Kellemes sík vidékről szép hegyek közé vezet az utunk, azután a Rottenacker Ried kiterjedt, védett területén haladunk. A szakasz többnyire jól jelzett, a táv pedig bőven ad lehetőséget a nézelődésre. Az útvonalat sok szép templom (Zell, Zwiefalten, Ober és Untermarchtal) valamint Rechtenstein vára színesíti. Munderkingen a Duna szűk kanyarulatában kialakult festői óvárosa számos érdekes épületet őriz. Ehingenben lesz a szállásunk, amelynek csírái már 961-re visszavezethetőek, de ma is sok szép barokk és rokokó épülettel büszkélkedhet az ősi múlton túl.


5. nap: Ehingen - Blauberen - Ulm 43km

Ma egy kitérőt teszünk – érdemes! Elhagyjuk a Duna völgyét, és felcseréljük a Blaura. Ez az út hosszabb 10 km-rel, de sokkal több szépséget tartogat a számunkra. Jól jelzett gyönyörű tájon vezet keresztül, csúcspontja pedig a Blauberen kolostor, valamint a Blau forrása, az egyik legszebb és legnagyobb német forrás. Ulmig kerekkezünk, este pedig még lesz idő Ulmban is körülnézni. A fő látványosságot természetesen – az ulmi székesegyház, „Isten ujja” a világ legmagasabb templomtornyával jelenti. A Münsterplatz pedig, nagyszerű kapcsolatával a történelem és jövőbe mutató építészet között, a város egy hihetetlenül izgalmas tere. Azonban nem kérdéses, hogy Ulm több, mint a székesegyház és a Münsterplatz. Ez azonnal érezhető, amint csak néhány lépésnyire innen meglátjuk a csodaszép városházát: A legrégebbi részét 1370-ben áruházként építették, először 1419-ben nevezték ki városházának, majd 1520 körül egészítették ki a gazdagon díszített asztronómiai órával. Ulm szeretetteljesen restaurált, mégis lélegzetelállítóan modern.


6. nap: Ulm – Budapest hazautazás

Ma reggel felpakolunk és elindulunk hazafelé. 900 km, kb. 10-11 óra utazás megállókkal.

Fontos tudnivalók

Az ország:

 A túra Baden-Württenberg tartományban kezdődik. A Németország kertjének is nevezett tartomány adta az 1990-es évek Németországának a nemzeti össztermék 15,4%-át. Mind területe, mind lakossága nagysága szerinti sorrendben a tartományok között a harmadik helyet foglalja el. Bajorország Németország tizenhat tartományának legnagyobbika, 1919 óta a Bajor Szabadállam nevet viseli. A területileg legterjedelmesebb állam lévén nemcsak földrajza és látványosságai gazdagok, változatosak, történelme és kultúrája szintén izgalmas és sokrétű. Vonzerejének egyértelmű bizonyítéka, hogy a mai napig Bayern a legkedveltebb úti cél Németországban – a helyiek és a külföldiek számára egyaránt. A tartomány népességét egyébként a mai napig is négy különböző törzsre lehet felosztani: ezek az óbajorok, a frankok, a svábok, valamint a második világháború lezárását követően betelepült szudétanémetek csoportja.

 Időjárás:

A Dél-Német tartományok  éghajlata északnyugatról keletre átmegy egy kontinentális éghajlatba. Évente mintegy 100 napon nulla foknál alacsonyabb a hőmérséklet, a nyugati szél a csapadék (kb. 70 centiméter) fő oka, az Alpoknál helyenként 180 centiméterre emelkedhet. A napsütési órák száma 1600 és 1900 között van.

Túrák nehézsége:

Ez viszonylag könnyű túra, a középső részén vannak benne néha emelkedős szakaszok, de általánosságban egy minimális szintet tartalmazó jól kiépített (murvás szakaszok azért vannak benne!) kerékpártúra. A Tiroli alpesi tájak látványát a bajor gyönyörű vidéki táj váltja, és közben rengeteg kulturális és természeti szépség kíséri az utat, és elvonja a figyelmet arról a kevés nehézségtől, ami felmerül. Az útvonal végig jól ki van táblázva, mindenki számára akár nyelvtudás nélkül is jól követhető, nem kell tartani az eltévedéstől. Igyekeztünk a távokat egyforma napi kb. 50-60 km-es szakaszokra osztani, és emiatt lesz idő a nézelődésre és a sörkertek látogatására is.

Felszerelés/Ruházat:

 • Ruházat:bukósisak (ajánlott), fényvisszaverő mellény (ajánlott), strapabíró és sportos túraruházat, kényelmes cipő, esőkabát, esőnadrág (ajánlott) melegebb ruhára még nyáron is szükség lehet egy rosszabb időjárás esetén.  
 • Felszerelés:saját vagy bérelt kerékpár, kerékpáros lámpa (ajánlott), kulacs, napszemüveg, hátizsák vagy kerékpáros táska a napi felszerelésnek (bérlésre van lehetőség), új típusú személyigazolvány vagy útlevél, napvédő krém, szúnyogriasztó,  

Szállás:

Szállásaink középkategóriájú hotelekben, lesznek. A szállások megfelelnek a hasonló kategóriájú magyar szálláshelyeknek.

Biztosítás:

Kötelező! Szeretnénk felhívni a figyelmedet arra, hogy a részvétel feltétele az út teljes időtartamára érvényes utasbiztosítás. Fontos! A biztosítás érvényességét indulás előtt a túravezető ellenőrizheti. Érvénytelen biztosítás hiányában a túrán való részvételt a túravezetők megtagadhatják. Kérjük, nézd meg, van-e érvényes utasbiztosításod! Ebben természetesen tudunk segítséget nyújtani, irodánk az AB-Aegon biztosítóval van kapcsolatban, és rajtunk keresztül is meg lehet kötni a biztosítást. Természetesen nem feltétlenül kell a mi általunk javasolt biztosítást megvásárolni, lehet máshol is, de biztosítással rendelkezni kell az utazás egész időtartamára!

Ugyancsak nagyon erősen javasoljuk a kedvező áru stornó biztosítás megkötését. Senki nem lát a jövőbe, sajnos előfordult, hogy betegség miatt az utolsó pillanatban nem tudott valaki részt venni az utazáson, ilyen esetben pedig a biztosító általában teljes mértékben megtéríti a befizetett összeget, amennyiben utasbiztosítással is rendelkezel!

Törzsutas kedvezmény
Törzsutas vagy?
Utazz Velünk és válj törzsutassá! Mi itt a Helian-nál megbecsüljük a hűséges túrázóinkat, ezért már a 3. utazástól számítva igényelhető az 5%-os kedvezményre feljogosító törzsutas kedvezményünk, ami az 5. utazástól számítva már 7%-ra rúg. Megéri Nálunk szervezni a túráid!


Lejárt a jelentkezési határidő.

Érdeklődöm!Túra neve


Keresés
A Helian - utazási iroda Csapatának kifejezetten fontos a természetvédelem és a fenntartható, környezettudatos mindennapok éppen ezért kérjük, hogy oldalainkat ne nyomtasd ki. Amennyiben valamilyen tartalmat szeretnél szöveges formában elérni kérjük, hogy vedd fel Velünk a kapcsolatot elérhetőségeink egyikén.

Tegyen a fenntartható mindennapokért!

Köszönjük!

Üdvözlettel, a Helian - utazási iroda Csapata