Duna menti kerékpártúra a Délvidéken Újvidéken, Belgrádon és a Vaskapun át (5 nap/4 éjszaka)
2019-08-14-tól 2019-08-18-ig
Helian - túrázás
Kerékpártúra
2
könnyű
van szabad hely
Helian - túraidőtartam
5

Helian - túraidőtartam
4
időtartam
Ez az EUROVELO 6-os kerékpárút szerbiai szakasza kiemelkedő természeti szépségekkel rendelkezik, és kulturálisan is izgalmas. Kopácsi Rét, Újvidék, Belgrád, Galambóc vára, és a Vaskapu lenyűgöző szépsége biztosan rabul ejt minden résztvevőt.

Helian
Normál ár
124.900 Ft / fő
Előleg 49.960 Ft / fő
Jelentkezési határidő 2019-07-01Felkeltette az érdeklődésed a túra? Szeretnél életre szóló élményekkel gazdagodni? Nincs más dolgod, mint kattints a "Jelentkezem" gombra és pár egyszerű lépéssel meg is vagy!

Részvételi díj

A részvételi díj tartalmazza: 

 • az utazást az egész út folyamán Budapesti indulással, érkezéssel
 • a kerékpárok szállítását
 • a csomagok szállítását
 • a szállásokat reggelivel
 • részletes térképet és útvonal leírást
 • a túravezetést
 • a túraszervezést

A részvételi díj nem tartalmazza:

 • az esetleges belépők árát
 • a további étkezések árát
 • az utasbiztosítást (kötelező)


Miért válaszd ezt a túrát?

Ez az EUROVELO 6-os kerékpárút szerbiai szakasza kiemelkedő természeti szépségekkel rendelkezik, amit egyre nagyobb számban fedeznek fel a kerékpáros turisták. A határhoz közeli magyar falvak, a Kopácsi rét ártere, majd később a Macskajaj című film hangulatát idéző hamisíthatatlan Duna menti Balkán felejthetetlen élményeket fog jelenteni számunkra. Kiváló ételek, borok és sörök várnak ránk, és mindezt megkoronázza a végén a Duna és a Száva összefolyásánál Belgrád - Szerbia fővárosa egyedi fekvésével, műemlékeivel, amely a legbohémebb főváros nevet érdemelte ki Európában. A Vaskapu pedig az egész Duna folyamnak az egyik legvadregényesebb és látványosabb része, amelyet legalább egyszer mindenkinek látni kell.

Látnivalók

 • Kopácsi Rér ártere (Gornje Podunavlje)
 • A Bezdáni magyarok vendégszeretete
 • Újvidék városa
 • Belgrád 
 • Galambóc vára
 • A Vaskapu szorosa

Hasznos Információk

Létszám: minimum 6 -8 fő.

Utazás: A túrához kényelmes kisbuszt biztosítunk, a kerékpárokat egy biztonságos utánfutóval szállítjuk. A túra úgy lett kidolgozva, hogy az EUROVELO 6 Alsó-Dunamente legérdekesebb, legváltozatosabb szakaszain kerekezünk végig, és az autóbusz, mint kísérőautó biztosítja a túrát. A csomagot szállítjuk, és a forgalmasabb, kevésbé érdekes szakaszokat a busszal átutazzuk.

Szállás/Étkezés/Felszerelés/Ruházat/Időjárás: Lásd az oldal alján!

Étkezés: A reggeli a szálláshelyen benne van az árban, a további étkezéseket egyénileg tudjátok megoldani, de természetesen tudunk itt is ajánlani jó helyeket.

Kerékpárbérlés: amennyiben nem rendelkezel saját kerékpárral, vagy nem tudod a túra kezdőpontjára szállítani, úgy lehetőség van kerékpárbérlésre.

Túravezető: Benovics Gábor a cég ügyvezetője és egyik legtapasztaltabb túravezetője

Hazsnos információk
Benovics Gábor
Benovics Gábor
túravezető
Gábor az egyik legtapasztaltabb túravezetőnk, aki szinte minden kontinensen megfordult már, de azt is jól ismeri, ahol még soha nem járt. :) Az utazási iroda szervezésének egyik motorja, de a pécsi Vagabond Világjáró Klubban is rendszeresen találkozhatsz vele, mint előadóval, vagy mint szervezővel.
Vezet magashegyi trekkinget, kerékpártúrákat és vízitúrákat egyaránt. Négy nyelven beszél, és a honlapon megtalálható fotók jelentős részét is ő készítette. ----------- Az életem folyamatos utazás, ha nem testben, akkor lélekben - a térképeket böngészve. A térkép a barátom, ha figyeltem, új kalandra hívott, távoli tájakra csábított, és én mindig újabb és újabb utakat terveztem és tervezek ma is. Az élet rövid, és a világ még mindig olyan sok értéket tartogat a látó ember számára, hogy úgy érzem még nagyon sok idegen tájat és kultúrát kell felfedeznem. Az élményeket, a felhalmozott tudást szívesen megosztom másokkal, szeretném megmutatni azokat a csodákat, amiket láttam, átadni valamit, hogy minél többen érezzék a fontosságát ennek a világnak a megőrzésére. A Himalája hegyei között éppen úgy otthon érzem magam, mint a Kiskunság homokbuckái között, az Adria szigetein, mint a Mekong deltavidékén, New York felhőkarcolói között, mint a Dráva vízi világában.

Részletes program

1. nap: Budapest - Mohács – Batina - Bezdán 45 km

Kora reggel indulunk Budapestről és az udvari határátkelőn keresztül hagyjuk el Magyarországot. Letérve a főútról az első faluban felpattanunk a kerékpárjainkra és átkerekezünk régi magyar falvakon, amelyek valaha Savolyai Jenő birtokában voltak. Megnézünk egy igazi sokác tájházat és a rendkívül érdekes torony nélküli izsépi templomot. Batinánál elmegyünk a kilátóhoz, amelyről a délvidék legszebb panorámája nyílik a Dunára. Vörösmarton a pincesoron ebédelhetünk, és kipróbálhatjuk a jó helyi borokat. A határon már busszal kelünk át Szerbiába. Szállásunk Bezdánban lesz, ahol egy csárdában kóstolhatjuk a legjobb halászlevek egyikét, amit valaha is ettünk, hiszen itt Szerbia halászléfőző bajnoka főz számunkra, melyet helyi apatini sörökkel öblíthetünk le, vagy egy igazi helyi dobostortát is próbálhatunk.


2. nap: Bezdán– Kupuszina (busszal) - Apatin – Bogojevo 55 km (kerékpár) – Novi Sad (busz)

Bezdánban jól kialudtuk magunkat, jót reggeliztünk, megnézzük a helyi szövőműhelyt, amely egyedülálló az egész néhai Jugoszlávia területén, majd Kupuszinába a legdélebbi magyar Palóc faluba érkezünk autóbuszunkkal, ahol a lakosság 80%-a ma is magyarul beszél. A hangulat hamisíthatatlan, igazi Kosturica filmben érezhetjük magunkat, az emberek kedvessége, hazaszeretete, ahogy a kultúrájukat, a hagyományaikat őrzik szívbe markoló. Apatin előtt egy csárdában felfrissülhetünk egy jó kis Jelen Pivo-val – a híres helyi sörrel, ami a legjobb egész Szerbiában – majd a strandon moshatjuk le az út porát. Ezután Bogojevóig egy természetvédelmi területen keresztül vezet az utunk. Bogojevo ugyancsak főleg magyarok által lakott település, ahol a helyi közösség egyre nagyobb figyelmet szentel a turizmusnak, és a helyi értékek megőrzésének. Innen már busszal megyünk a Vajdaság fővárosába Újvidékre. Elfoglaljuk a szállásunkat, majd sétálunk egyet a szép belvárosban. A városban már csak néhány megdöbbentő kép emlékeztet a délszláv háborúra, meg az amerikai bombázásokra, amikor a  hidat is lebombázták, Újvidék éli pezsgő mindennapjait, mintha soha meg sem történt volna a történelem ezen szomorú fejezete a közelmúltban.


3. nap: Novi Sad – Stari Banovci - Backa Palanka – Beograd (kerékpárral 55 km)

A reggeli után felpattanunk a kerékpárokra, és átmegyünk a város újjáépített hídján, hogy megnézzük a várat,0a híres Péterváradi erődöt, amelyet a Habs­burgok a törökök 1692-es kiűzése után építettek, ez lett a biro­dalom egyik leg­na­gyobb erődít­ménye. Érdemes körbe­sé­tálni a várfa­lakon, szép pano­ráma nyílik Újvi­dékre, a Dunára és a környező tájra. Innen Stremski Karlovci (Karlóca) településre érkezünk, mely arról híres, hogy a Habsburg birodalom itt kötötte meg a békét 1699-ben a Török portával. Stari Slankamen-nél egy kicsit megpihenünk, fürödhetünk a Dunában és a helyi büfében ebédelhetünk. Innen már sík terepen, és a Duna közelében visz az utunk, majd megérkezünk Stari Banovciba. Itt vár ránk a buszunk, és innen már a forgalmas szakaszon nem kell a kerékpárjainkon mennünk, biztonságosan érünk be Belgrádba. A nap hátralévő részében egyénileg lehet felfedezni a szerb fővárost elsétálni a város Skadarlija nevű bohém negyedébe és a kis utcácskákból álló Zimonyba, az óvárosba. Fontos látni­való a Kalemegdan-erőd (a néhai Nándorfe­hér­vári vár), mely a Száva és a Duna össze­folyása fölé épült. Érdemes megtekinteni a központtól kicsit távolabb található Szent Száva templomot, mely a legnagyobb ortodox templom a világon. Ha belefér az időbe, lehet kicsit vásárolgatni az elegáns üzletekben, vagy beülni egy jó kávéra a hangulatos kávézókban. A város híres bohém éjszakai életéről is.


4. nap: Belgrád – Ram (Bus) Golubac (Galambóc) 40 km

Belgrádból Ram-ig autóbusszal utazunk, itt megnézzük a középkori erőd romjait, majd kerékpárral indulunk tovább az Ezüst-tóhoz, amely az ország egyik legkedveltebb üdülőközpontja. A finom homokos strandon strandolási lehetőség van, innen pedig Galambóc vára felé kerekezünk. A vár ma már romos állapotban van, de így is impozáns látványt nyújt a Duna kanyarulatában. A helyén egykor Columbaria római erőd állott. A várat a rácok építették, 1334-ben Károly Róbert hódította meg hadjárata során.  A török először 1391-ben foglalta el, de ekkor mégPerényi Péter visszafoglalta. A várat 1427-ben szerződéssel szerezte meg Zsigmond király, de annak szerb kapitánya a töröknek adta át 12 000 aranyért. 1428-ban Zsigmond ostrom alá vette, de a szultán serege felszabadította, és a király is alig menekült meg. 1458-ban Mátyás serege ostromolta, de a belharcok miatt kénytelen volt az ostromot félbeszakítani. 1481-ben a híres Kinizsi Pál foglalta el, de nemsokára megint török kézre került. 1688-ban Nándorfehérvár eleste után török őrsége feladta. Szállásunk az erőd közelében lesz.


5. nap: Golubac – Lepenski Vir (bus) – Vaskapu – Orsova – Budapest 55km

Lepenski Vírig busszal utazunk. A hely egyike a legnagyobb és legfontosabb régészeti lelőhelyeknek az újkőkorszak időszakából. Az első települések i.e. 8000 körül datálódnak közvetlenül a jégkorszakot követő hatalmas gleccserek elolvadását követően. Itt már a Vaskapu katlanjában vagyunk, a táj lenyűgöző, az egész Duna szakasz egyik leglátványosabb része. Ez az ún. királyszakasz, amiről mindenki csak szuperlatívuszokban tud beszélni. A folyó a felső szakaszon, a Nagy-Kazán szorosnál a legkeskenyebb, mindössze 150 méter. Itt a sziklafal 300 méter magasan tornyosul a zúgó víz fölé. A Kis-Kazán valamivel szélesebb. A kettő között találjuk a dubovai kiöblösödést. A víz itt közel 80 méter mély, ez a folyó legmélyebb pontja. Mi is idáig Tekijáig tekerünk, innen már busszal utazunk vissza Budapestre Szegeden keresztül a késő esti órákban.


Fontos tudnivalók

Az ország:

A híresztelésekkel ellentétben a szerb emberek egyáltalán nem táplálnak ellenséges érzelmeket a magyarok iránt, nem kell menekültek áradatától tartani, találkozni sem fogunk velük. Szerbia semmivel sem kevésbé biztonságos ország, mint Magyarország. Mi bármikor jártunk az országban, mindenhol csak barátságos fogadtatásban részesültünk. Gyakran éreztük, hogy összeköt bennünket a közös viharos történelmünk, kulturális örökségünk. A szerbek közül többen szinte sorstársként tekintettek ránk, akik ugyanúgy végigmentünk a nehéz török, vagy szocialista időszakokon, amikor hol az egyik, hol a másik népnek ment jobban. Büszke és virtusos nép, akik szeretnek mulatni, és zenéjük is erről tanúskodik. Nagyon jól tudnak mulatni, nem véletlenül vált Belgrád az egyik legbohémebb fővárossá Európában. A kerékpáros turizmus ott is feljövőben van, de gyakran így is németül fognak szólni hozzánk, mert feltételezik, hogy ha kerékpárral megyünk, akkor csak németek lehetünk. Előfordult, hogy meginvitáltak egy italra, sőt volt, hogy be akartak invitálni az otthonukba, hogy töltsük ott az éjszakát. Tito marsall még ma is nagy tiszteletnek örvend az országban, de jobb, ha nem politizálunk, csak élvezzük ennek az országnak az elképesztően vendégszerető és semmivel nem összehasonlítható hangulatát.

Higiénia:

Szerbiában nincs kötelezően előírt oltás, és az országban működő kórházak és klinikák felszereltsége elmarad az európai színvonaltól, orvosai azonban magasan képzettek. Ebben van némi hasonlóság hazánkhoz képest. A két ország között érvényben lévő kétoldalú magállapodás alapján, a Magyarországon biztosított állampolgárok ingyenes sürgősségi ellátásban részesülhetnek. Tekintve, hogy a többi egészségügyi szolgáltatás térítésköteles, feltétlenül javasolt teljes körű utasbiztosítást kötni indulás előtt. A folyóvíz fogyasztásra alkalmas.

Időjárás:

Utazásunk júliusban lesz, mivel az éghajlat Szerbiában csaknem teljesen kontinentális, nyaranta forróságra is számíthatunk, de a Duna mentén gyakran lesz lehetőség fürdőzésre is.

Túrák nehézsége:

Minden egészséges ember számára teljesíthető, de el lehet fáradni. A távolságok és a szintemelkedések könnyen leküzdhetőek. Az útvonal alapvetően sík terepen visz a Duna mentén. Természetesen néha az útvonalon van egy-két domb, amire fel kell tekernünk. Ha valaki szokott időnként kerékpározni és viszonylag aktív életmódot él, akkor könnyedén teljesítheti ezt a túrát. Ha már régen ült nyeregben és a kondíciója sem tökéletes, akkor is végig tud tekerni egy ilyen nehézségű túrát, legfeljebb az első napokon, míg meg nem szokja a terhelést, el fog fáradni. Ez már több mint délutáni családi kerekezés, de ez is jól fog esni az önbizalmának, és a testének –lelkének is.

Az egészséges, átlagos kondícióval rendelkező túrázók némi kitartással ugyan, de teljesíteni tudják.

 

Felszerelés/Ruházat:

 • Ruházat:bukósisak (ajánlott), fényvisszaverő mellény (ajánlott), strapabíró és sportos túraruházat, kényelmes cipő, esőkabát, esőnadrág (ajánlott) melegebb ruhára még nyáron is szükség lehet egy rosszabb időjárás esetén.  
 • Felszerelés:saját vagy bérelt kerékpár (trekking, vagy mountain bike), kerékpáros lámpa (ajánlott), kulacs, napszemüveg, hátizsák vagy kerékpáros táska a napi cuccnak (bérlésre van lehetőség), új típusú személyigazolvány vagy útlevél, napvédő krém, szúnyogriasztó,  

Szállás:

Szállásaink középkategóriájú hotelekben, vendégházakban lesznek. A szállások megfelelnek a hasonló kategóriájú magyar szálláshelyeknek.

Valuta, Költőpénz:

 Hivatalos fizetőeszköz a szerb dinár (RSD) 1 RSD ~ 2,58 HUF (Indulás előtt tájékozódj az aktuális valutaárfolyamról!) Szerbiába történő utazás esetén kérhetik a tartózkodás időtartamára elegendő anyagi fedezet felmutatását, ami napi 50 eurót jelent. Meglétét igazolhatjuk készpénzzel, utazási csekkel vagy hitelkártyával, ezek az országban szabadon felhasználhatók. Szerbiában a nemzetközileg elismert bankkártyákat elfogadják. A szerbiai jogszabályok értelmében külföldi (és szerb) állampolgár korlátlan összegben hozhat be Szerbiába készpénzben valutát, azonban, ha a valuta értéke meghaladja a 10.000 (tízezer) eurót, akkor azt a határon egy erre rendszeresített nyomtatványon be kell jelenteni a vámnak.

 

Vám, vízum:

Érvényes úti okmányokkal rendelkező magyar állampolgárok vízum nélkül utazhatnak be Szerbia területére, és ott az első beutazás időpontjától számított 6 (hat) hónapon belül összesen, legfeljebb 90 (kilencven) napig tartózkodhatnak, átutazhatnak és kiutazhatnak. Az EU tagországainak és a schengeni zóna államainak polgárai – 2010. június 12-étől kezdődően – 90 napot nem meghaladó időtartamú látogatás esetén érvényes személyi azonosító igazolvánnyal is beléphetnek Szerbiába. A magyar állampolgárok turistaként és munkavállalási, vagy jövedelemszerzési céllal is vízummentesen utazhatnak be, azonban 24 órán belül kötelesek bejelenteni szállásukat a helyi rendőrkapitányságon. (A szálloda 12 órán belül jelent róla.) A határon minden utas köteles a szolgálatot teljesítő vámhivatalnoknak mindennemű poggyászt vagy úti holmit bejelenteni, és a vámeljárásban részt venni. Szerbiába vámmentesen bevihető a személyes poggyász, a saját vagy a család szükségleteire szolgáló dolgok (pl. orvosi eszköz, kempingcikkek, laptop), pótalkatrészek, könyvek, sporteszközök és díjak stb. E kategóriába tartozik 1 liter tömény szesz, 200 darab cigaretta, vagy 50 db szivar, vagy 250 gr fogyasztási dohány, vagy összesen 250 gr minden dohánytermékből, valamint a személyes szükségletekre szolgáló mennyiségű gyógyszer bevitele.

 

Biztosítás:

Kötelező! Szeretnénk felhívni a figyelmedet arra, hogy a részvétel feltétele az út teljes időtartamára érvényes utasbiztosítás. Fontos! A biztosítás érvényességét indulás előtt a túravezető ellenőrizheti. Érvénytelen biztosítás hiányában a túrán való részvételt a túravezetők megtagadhatják. Kérjük, nézd meg, van-e érvényes utasbiztosításod! Ebben természetesen tudunk segítséget nyújtani, irodánk az AB-Aegon biztosítóval van kapcsolatban, és rajtunk keresztül is meg lehet kötni a biztosítást. Természetesen nem feltétlenül kell a mi általunk javasolt biztosítást megvásárolni, lehet máshol is, de biztosítással rendelkezni kell az utazás egész időtartamára!

Ugyancsak nagyon erősen javasoljuk a kedvező áru stornó biztosítás megkötését. Senki nem lát a jövőbe, sajnos előfordult, hogy betegség miatt az utolsó pillanatban nem tudott valaki részt venni az utazáson, ilyen esetben pedig a biztosító általában teljes mértékben megtéríti a befizetett összeget, amennyiben utasbiztosítással is rendelkezel!

Megjegyzés:

Két alapvető kérésünk van! Kérünk mindenkit, hogy a többi utas érdekében is maximum két darab táskát hozzon mindenki magával, lehetőleg nem meghaladva a 20 kg-ot! A másik, hogy kérjük a kosaras és a túrázásra alkalmatlan műszaki állapotban lévő kerékpárok mellőzését! Részben nem fogjuk tudni ezeket megfelelően felrakni a kerékpárszállító utánfutóra a kosár miatt, részben arra nincs kapacitásunk, hogy teljes nagyjavítást végezzünk a kerékpáron (fékek, gumik állapota stb). Ez esetben inkább béreljetek tőlünk kerékpárt!

Törzsutas kedvezmény
Törzsutas vagy?
Utazz Velünk és válj törzsutassá! Mi itt a Helian-nál megbecsüljük a hűséges túrázóinkat, ezért már a 3. utazástól számítva igényelhető az 5%-os kedvezményre feljogosító törzsutas kedvezményünk, ami az 5. utazástól számítva már 7%-ra rúg. Megéri Nálunk szervezni a túráid!


Jelentkezem!


Túra neve


Keresés
A Helian - utazási iroda Csapatának kifejezetten fontos a természetvédelem és a fenntartható, környezettudatos mindennapok éppen ezért kérjük, hogy oldalainkat ne nyomtasd ki. Amennyiben valamilyen tartalmat szeretnél szöveges formában elérni kérjük, hogy vedd fel Velünk a kapcsolatot elérhetőségeink egyikén.

Tegyen a fenntartható mindennapokért!

Köszönjük!

Üdvözlettel, a Helian - utazási iroda Csapata