Dráva menti kerékpártúra – Villánytól Barcsig EUROVELO13
2020-07-17-tól 2020-07-19-ig
Helian - túrázás
Kerékpártúra
2
könnyű
van szabad hely
Helian - túraidőtartam
3

Helian - túraidőtartam
2
időtartam
Az EUROVELO 13 hazai szakaszát járjuk be ezen a túrán. A Dráva Európa egyik utolsó vadonja, és egyben hazánk és a kontinens egyik legtisztább vizű folyója. Csodálatos természeti és kulturális környezetben tekerhetünk, ehhez még hozzájönnek a legjobb villányi borok, és a harkányi fürdési lehetőség. Könnyű túra akár családoknak is.

Helian
Normál ár
48.900 Ft / fő
Előleg 19.500 Ft / fő
Jelentkezési határidő 2020-07-06Felkeltette az érdeklődésed a túra? Szeretnél életre szóló élményekkel gazdagodni? Nincs más dolgod, mint kattints a "Jelentkezem" gombra és pár egyszerű lépéssel meg is vagy!
Lejárt a jelentkezési határidő.

Érdeklődöm!

Részvételi díj

A részvételi díj tartalmazza: 

 • 2 éjszaka szállást reggelivel
 • egy buszos transzfert az utolsó napon Barcstól Villányig (110 km)
 • a kerékpárok szállítását utánfutóval Barcstól Villányig 
 • a csomagok szállítását a köztes napokon
 • kerékpáros térképet és részletes leírást a csoport részére
 • a túraszervezést

A részvételi díj nem tartalmazza:                               

 • a reggelin felüli étkezések díját
 • a belépőket
 • a biztosítás költségét
 • az utazást Villányig a túra kezdőpontjáig
Lejárt a jelentkezési határidő.

Érdeklődöm!Miért válaszd ezt a túrát?

A három napos túra hazánk egyik legszebb tájegységén a Dráva-menti síkságon vezet kereszetül. A terep könnyű, emelkedőkre nem kell számítani, nagyrészt védett jó minőségű kerékpárúton halad. Forgalomra csak egy nagyon rövid szakaszon - településen belül kell számítani. Kiváló program a hosszú hétvégére.

Látnivalók

A villányi borvidék a - magyar Toszkána

A felújított siklósi vár

Harkány gyógyhatású fürdője

Az ország egyik legjobb látogatóközpontja az Ős-Dráva látogatóközpont

A Dráva ártere - Európa Amazonasa

Az Ormánság falvai, kultúrája

Hasznos Információk

Létszám: 7-8 fő, KIS CSOPORT!

Utazás: Egyénileg Villányba 

Szállás: hotelben, magánháznál 2 ágyas szobákban reggelivel

Étkezés: a túra ára tartalmazza a reggelit is! A kerékpártúrákra szendvics és innivaló (minimum 1 liter/fő) szükséges. 

Csomagszállítás: a túra alatt kísérőautó viszi a csomagokat így a kerékpáron csak a napi felszerelést kell vinni

Kerékpárszállítás: utazási irodánk biztosítja a kerékpárok szállítását a végpontról vissza a kerzőpontra Villányba. Ha nem rendelkezel saját kerékpárral, vagy nem tudod megoldani szállítását Villányba tőlünk nagyon jó minőségő Gepida cross-treking, vagy Dema hegyikerékpárt, sőt elektromos kerékpárt is tudsz bérelni. Erről ezen a linken tudsz bővebb információt kapni. https://helian.hu/hasznos/eszkozeink 

Felszerelés/Ruházat: lsd. a lap alján

Kerékpárút: Ez a kerékpárút végig jelzett, könnyen követhető, nagyrészt kiépített aszfaltozott kerékpárton, vagy alsórendű nagyon alacsony forgalmú úton halad. Van azonban egy szakasz Szaporca és Vejti között, ahol a gáton kell haladni, amely itt nincs aszfaltozva, néhol bordázott, zötyögős, de jól lehet haladni itt is.  

Túravezetés: Erre a túrára külön túravezetést nem adunk, a lényeg, hogy a kísérőautó minden problémát megold. Minden résztvevő részletes térképet kap, és a saját tempójában tekerheti végig a szakaszokat. Így a gyorsabbaknak nem kell a lassabb tempójú kerekesekhez alkalmazkodni és viszont. A lényeg, hogy mindenki jól érezze magát, tökéletesen ki tudjon kapcsolódni, minden szervezést mi biztosítunk, Nektek csak kerékpározni kell és élvezni a táj szépségét! 

Hazsnos információk

Részletes program

1. nap: Érkezés egyénileg Villányba –Siklós – Harkány 22 km

Érkezés az délutáni órákban a Villányba, ahol a gépjárműveinket hagyhatjuk. Innen elindulunk lefelé Nagyharsány irányába a híres Nagyharsányi hegy mellett. Benézünka a szoborparkba, majd folytatjuk a gurulást lefelé. Nagyharsányból szép kerékpárúton haladunk a bájos falucskába Kisharsányba, majd a Göntér dombon keresztül Siklósra. Javasoljuk, hogy a még jó erőben lévő csapat tekerjen fel a Vylyan teraszhoz, ahol a pazar kilátás mellé fantasztikus borokat is lehet kóstolni. Sikóson akár meg is ebédelhetünk, lesz időnk az Europa Nostra díjas - Malkocs bej dzsámijának - a megtekintésére, vagy a híres siklósi vár meglátogatására is, ugyanis innen Harkány már csak egy „macskaugrásra” van, első nap itt lesz a szállásunk.


2. nap: Harkány – Szaporca – Vejti - Drávasztára 55 km

Harkányból ugyancsak kiváló minőségű kerékpárúton haladhatunk egészen a Szaporcai Ős-Dráva látogatóközpontig. Itt érdemes egyet megpihennünk. A látogatóközpont a Dráva természeti értékeivel, az Ormánság kultúrtörténeti értékeivel, a hagyományos gazdálkodási módokkal ismerteti meg a látogatót, igazi kikapcsolódást nyújtva minden korosztály számára. A látogatóközponttól kicsit rosszabb minőségű úton haladunk a gátig, de a Kisinci-tónál a pihenőnél egyet szusszanhatunk, és kinézhetünk a stégről, milyen egy igazi Dráva holtág. A gáton Vejtiig gyönyörű szakszon haladunk, erre nagyon kevesen mennek, igazi romantikus természeti környezet vár itt ránk az ártéri erdő kíséri utunkat szép hagyásfák és egy-egy templomtorony a távolban. Az út kicsit zötyögős itt, nem aszfaltozott, de száraz, még esős időben is, jól járható. Vejtitől érdemes elhagyni a gátat és beleharapni az Ormánság szegényebb falvaiba Vejtit csak érintjük, de jön Piskó, Zaláta egykor szebb napokat látott falvai. Ha még van erőnk letekerhetünk a Drávasztárai kikötőhöz, amely a vízitúrázók kikötőhelye és táborhelye is egyben, gyönyörű a rálátás itt a folyó kanyarulatra. Sztárán a szálláshelyen finom házias ételekkel várnak ránk szállásadóink.


3. nap: Drávasztára – Barcs 45 km transzfer vissza Villányba (110 km) utazás haza (igény esetén szállást tudunk biztosítani)

Drávasztárát elhagyva Révfalu bájos kis településén tegyünk egy kis kitérőt, van itt kerékpáros pihenő is, gyönyörűen felújított épületekkel. Révfalu (horvátul Drvljanci – Drávakeresztúr településrésze), az egyetlen ártérben található település. Területe a Duna-Dráva Nemzeti Park része, megtekinthetők a hagyományos helyi építészeti emlékek és az érintetlen környezet. Nyaranta számos művész, kiránduló keresi fel. Kiváló minőségű kerékpárúton tekerünk innen ma már végig, ez lesz a legszebb szakasz a túránknak. Szentborbásnál nézzünk ki kicsit a Drávához – érdemes, majd Drávatamásitól a nemrég átadott – részben közvetlenül a Dráva mentén haladó – kerékpárton haladhatunk, amely színtiszta élvezet. A strandnál már vár ránk a buszunk, és visszavisszük a csapatot és a kerékpárokat Villányba az autókhoz (menetidő: kb. 1,5-2 óra). Aki akar maradhat még itt egy éjszakát (az ár ezt nem foglalja magában, kérjük jelezni!), a túra azonban Barcsnál a legszebb szakasszal befejeződött.


Fontos tudnivalók

Időjárás:

A Mecsektől délre fekvő terület az ország egyik legmelegebb vidéke, az évi középhőmérséklet mindenütt 10,5 °C fölött marad, a globális fölmelegedés következtében ez tovább nőhet. A legmelegebb hónap a július, 21,5°C fölötti középhőmérséklettel. A terület nagy mennyiségű és hosszú időtartamú napsugárzást kap. Az átlagos napsütéses órák száma 2025. Dél-Baranya az ország legmelegebb vidékei közé tartozik.

Túrák nehézsége:

Ez egy könnyű túra, emelkedőre nem kell számítani kivéve, ha fel akarunk menni a Vylyan teraszra, vagy a Siklósi várhoz. A nehézséget esetleg néha a terepviszonyok (Ős-Dráva látogatóközpont és Vejti között) jelenthetik, azokon a szakaszokon, amelyek még nincsenek leaszfaltozva. Ennek ellenére egy kerékpározni tudó ember életkortól függetlenül képes ezt a túrát teljesíteni, komolyabb kihívások elé nem fogja a túra állítani.  

 

Felszerelés/Ruházat:

 • Ruházat:bukósisak (ajánlott), fényvisszaverő mellény (ajánlott), strapabíró és sportos túraruházat, kényelmes cipő, esőkabát, esőnadrág (ajánlott) melegebb ruhára még nyáron is szükség lehet egy rosszabb időjárás esetén.  
 • Felszerelés:saját vagy bérelt kerékpár, kerékpáros lámpa (ajánlott), kulacs, napszemüveg, hátizsák vagy kerékpáros táska a napi cuccnak (bérlésre van lehetőség), napvédő krém, szúnyogriasztó, pótbelső, pumpa

Szállás:

Kétágyas elhelyezés hotelben és magánszálláson reggelivel.

Biztosítás:

Javasoljuk a kedvező áru útlemondási biztosítás megkötését. Senki nem lát a jövőbe, sajnos előfordult, hogy betegség miatt az utolsó pillanatban nem tudott valaki részt venni az utazáson, ilyen esetben pedig a biztosító általában teljes mértékben megtéríti a befizetett összeget, amennyiben útlemondási biztosítással is rendelkezel!

Törzsutas kedvezmény
Törzsutas vagy?
Utazz Velünk és válj törzsutassá! Mi itt a Helian-nál megbecsüljük a hűséges túrázóinkat, ezért már a 3. utazástól számítva igényelhető az 5%-os kedvezményre feljogosító törzsutas kedvezményünk, ami az 5. utazástól számítva már 7%-ra rúg. Megéri Nálunk szervezni a túráid!


Lejárt a jelentkezési határidő.

Érdeklődöm!Túra neve


Keresés
A Helian - utazási iroda Csapatának kifejezetten fontos a természetvédelem és a fenntartható, környezettudatos mindennapok éppen ezért kérjük, hogy oldalainkat ne nyomtasd ki. Amennyiben valamilyen tartalmat szeretnél szöveges formában elérni kérjük, hogy vedd fel Velünk a kapcsolatot elérhetőségeink egyikén.

Tegyen a fenntartható mindennapokért!

Köszönjük!

Üdvözlettel, a Helian - utazási iroda Csapata