Dráva menti kerékpártúra – Ausztriában {6 nap/5 éj}
az időpont tervezés alatt
Helian - túrázás
Kerékpártúra
2
könnyű
van szabad hely
Helian - túraidőtartam
?

Helian - túraidőtartam
?
időtartam
A Duna-menti kerékpártúra után Ausztria legkedveltebb túrája. A Lienzi Dolomitoktól a Karintia tiszta vizű tavai között gyakran közvetlenül a folyó mentén vezet a túra, korra nemre való tekintet nélkül mindenkinek hatalmas élmény.

Felkeltette az érdeklődésed a túra? Szeretnél életre szóló élményekkel gazdagodni? Nincs más dolgod, mint kattints az "Érdeklődöm" gombra és pár egyszerű lépéssel meg is vagy!

Részvételi díj

A részvételi díj tartalmazza:

 • az utazás költségét  Budapestről oda-vissza
 • a kerékpárok szállítását utánfutóval
 • 5 éjszaka szállást panziókban reggelivel
 • a kísérőautó és a csomagszállítás költségét
 • kerékpáros térképet részletes leírással 

A részvételi díj nem tartalmazza:

 • a reggelin felüli étkezések díját
 • a belépőket
 • a biztosítás költségét
 • a kerékpár és a kerékpáros táska bérlését


Miért válaszd ezt a túrát?

A dél-tiroli Dolomitok markáns hegycsúcsai, pezsgő városok és festői szépségű falvak, Karintia és Kelet-Tirol gyönyörű hegyvonulatai és kristálytiszta tavai képezik a lenyűgöző kulisszákat egy Dráva-menti kerékpártúrához. Utunk során számos fürdő és varázslatos tó szolgálja a felfrissülést!

Látnivalók

 • A Dráva eredete
 • A Lienzi Dolomitok vonulatai közötti pazar szépségű völgyek látványa
 • Lienz szépséges belvárosa
 • Karintia tóvidéke
 • Wildensteiner vízesés - Európa legmagasabb szabadon aláhulló vízesése

Hasznos Információk

Létszám: 8-14 fő, KIS CSOPORT!

Utazás: Budapestről indulva kisbusszal utazunk Lienzbe (majd másnap Toblachba), az utolsó napon a Klopeini-tótól vissza.

Szállás: Szállásaink középkategóriájú hotelekben, vendégházakban lesznek.  

Étkezés: a túra ára tartalmazza a reggelit is! A kerékpártúrákra szendvics és innivaló (minimum 1 liter/fő) szükséges. A kísérőautó kérés esetén majd bevásárol nekünk! Esténként nagyobb városokban lesz a szállás, ahol több étterem is található. 

Fontos! A túra részvételi díját 365 Ft/ 1 EUR árfolyamig tudjuk tartani. Ha az euró (EUR) ára az utazás indulását megelőző 35. napon ezt meghaladja, akkor árkorrekcióra kényszerülhetünk. 

Csomagszállítás: a túra alatt kísérőautó viszi a csomagjainkat, nekünk csak a napi felszerelést kell a kerékpáron vinnünk.

Kerékpárszállítás: utazási irodánk biztosítja a kerékpárok szállítását Budapestről (Pécsről) a túra kezdőpontjára, majd vissza. 

Felszerelés/Ruházat: lsd. a lap alján

Kerékpárbérlés: amennyiben nem rendelkezel saját kerékpárral, vagy nem tudod a túra kezdőpontjára szállítani, úgy lehetőség van kerékpárbérlésre.

Kerékpárút: Ausztriában a kerékpáros utak gyakran nem aszfaltozottak, hanem apró murvás, köves, esetleg földes utak. De ezek mindig nagyon jól járhatóak és jó minőségűek, esős időben is gond nélkül lehet rajtuk közlekedni. Mi javasoljuk, hogy trekking kerékpárt hozz erre a túrára, de jó megoldás lehet az is, ha egy picit vastagabb gumival készülsz az útviszonyokra.

Túravezetés: Erre a túrára külön túravezetést nem adunk, a lényeg, hogy a kísérőautó minden problémát megold, és ha kell információval is szolgál. Minden résztvevő részletes térképet kap, és a saját tempójában tekerheti végig a szakaszokat. Így a gyorsabbaknak nem kell a lassabb tempójú kerekesekhez alkalmazkodni és viszont. A lényeg, hogy mindenki jól érezze magát, tökéletesen ki tudjon kapcsolódni, minden szervezést mi biztosítunk, nektek csak kerékpározni kell, és élvezni a táj szépségét.

Hazsnos információk

Részletes program

1. nap: utazás kisbusszal a Budapest- Lienz útvonalon - Lienz városnézés

A nap folyamán érkezés Lienzbe, mely a Lienzi-Dolomitok kedvelt túraközpontja. Este szabad program a kerékpárok egyelőre maradnak az utánfutón, ma mégcsak gyalogos egyénivárosnézés lesz Lienzben. Mediterrán hangulatú középkori város, Kelet-Tirol székhelye. Lienz az Isel és a Dráva összefolyásánál fekszik, egy XIII. századi gót plébániatemplommal és egy XVI. századbeli kastéllyal, a Liebburggal, amely most a hatóságok hivatalos helyiségéül szolgál. 1242-ben nyerte el a városi rangot. Szállás Lienzben, barátságos panzióban.


2. nap: Lienz, Karintia gyöngyszemei - Toblach (busszal) - Lienz vissza kerékpárral (Táv: 50 km)

Reggel még egy rövid buszozás vár ránk a Lienz-Toblach útvonalon, hogy a legmagasabb ponton kezdhetjük a Dráva menti túránkat. Ez már Olaszország és Toblach a Dolomitok három leghíresebb hegycsúcsának (Drei Zinnen) kedvelt túraközpontja, ahol érdemes körülnézni. Természeti és kulturális kincsekben gazdag vidék: itt található Tirol legrégebbi, 1519-ből származó keresztútja a Kálváriahegyen. A sajtkészítésnek is nagy hagyományai vannak a településen, épp ezért a településen létrehoztak egy bemutatóközpontot, ahol a feldolgozás egyes fázisai megtekinthetők. A mai napi túra könnyen teljesíthető és a legszebb szakasza a túránknak! A csoport akár együtt, akár egyénileg a saját tempójában haladva élvezheti a táj szépségét. Nincs semmilyen kényszer, itt minden arról szól, hogy te jól érezd magad, és szabadon élvezhesd a nyaralást ezen a gyönyörű tájon. A Dráva menti kerékpártúrát Karintia és Kelet-Tirol gyönyörű hegyvonulata és tórendszere kíséri. Toblachnál a Dráva még csak egy keskeny folyócska, mely a Puster-völgyön keresztül nyújtózkodik. Útközben érdemes megtekinteni Dél-Tirol legjelentősebb románkori műemlékét Innichenben. Ezután a következő hosszabb pihenőt, Kelet-Tirol központjában: Sillian-ban javasoljuk, ahol egy látványbánya fogadja az érdeklődőket. Silliant elhagyva a Pusteri-völgy északi oldalán a Heinfelsi vár magasodik fölénk. Ezt inkább csak a völgyből távolról szemléljük, ha csak nem akarunk erősen felfelé tekerni. Hamarosan a lienzi Dolomitok furcsa sziklaképződményei tárulnak elénk és egy hosszú gesztenyés fasoron keresztül elérjük Lienzet. Itt érdemes felkeresni a Brucki kastélyt és a történelmi belvárost. Szállás ismét Lienzben, a tegnapi helyen.


3. nap: Lienz - Möhlbrücke(Táv: 65 km, Menetidő: kb. 5-5,5 óra)

Túránkat a Dráva-völgyben folytatva elérjük Dellachot, ahol a Dráva partján lehet egy kellemeset pihenni, eddig szinte végig közvetlenül a Dráva mentén vezetett az utunk. Innen időnként lesznek kisebb nagyobb emelkedők, bár megerőltetővé nem válik a túra. Amikor azonban meglátjuk a távolban a Sachsenburgi kanyart, már örülni fogunk a pihenésnek, és még marad erőnk a kis városka felfedezésére is. Sachsenburg Karintia nyugati részén fekszik, a Dráva völgyének és a Lurnfeld medencéjének találkozásánál. Érdemes megnézni a középkori városfalat, és a kis belső városmagot. A sachsenburgi kálváriahegyről gyönyörű panoráma tárul elénk a Dráva völgyére. A következő településen, az innen 2 km-re lévő Möhlbrückében lesz a szállásunk. Möllbrückénél lehetőség adódik a Drávában fürdeni, mivel ez a természetbarátok Eldorádója.


4. nap: Möhlbrücke - Villach (Táv: kb. 58 km)

Spittalban egy 16. sz-ból származó reneszánsz kastélyba a Porciába térhetünk be, amely egész Ausztria legszebb reneszánsz épülete. Villach a kissé mediterrán hangulatot árasztó város a következő nagyobb település, mely az osztrák, szlovén, olasz hármashatáron fekszik. Magában hordozza a déli temperamentumot, a karintiai vendégszeretet. Érdemes megnézni a főtéren látható reneszánsz városházát, a keskeny kacskaringós utcácskákon haladva eljuthatunk a Szent Jakab templomhoz, melynek tornya a legmagasabb egész Karintiában. A villachi Schillerparkban megcsodálhatjuk Karintia háromdimenziós domborzatát.


5. nap: Villach – Ferlach (Táv: 47 km)

Túránk ötödik napja inkább a nyaralásról szól, hiszen ma a tegnapi hosszabb kerekezést csak egy kis könnyed levezetéssel koronázzuk meg a gyönyörű Rosenthal-i völgyben. Villachot elhagyva azoknak, akik jó erőben vannak érdemes a Faaker tóhoz egy kis kirándulást tenni, (mindössze 15 km-es túra, igaz eleinte erősen felfelé kell tekerni). Ezután Rosegg jön sorra, ahol a fő látványosságot a kastély jelenti a vadasparkkal és a labirintussal, ez családosoknak remek program. Szállásunk Ferlachban lesz. 


6. nap: Ferlach - Wildensteiner vízesés - Budapest (busszal)

A reggelit követően teszünk még egy záró buszos kirándulást az 54 méter magas rendkívül impozáns Wildensteiner vízeséshez, amely Európa legmagasabbról szabadon aláhulló vízesése. Ezt követően kisbuszunkkal elindulunk hazafelé. Érkezés a délutáni órákban Budapestre.


Fontos tudnivalók

Az ország:

A 83 858 km² alapterületű ország 9 önálló tartományból áll, amelyek saját tartományi kormánnyal rendelkeznek. A szövetségi törvényhozást a képviselőház és a szövetségi tanács (a parlament két kamarája) közösen végzi. Ausztria tagja az Európai Uniónak, az ENSZ-nek és a legtöbb ENSZ szervezetnek.
Ausztria csaknem 8 millió lakósából 98% német anyanyelvű. Az Ausztriában elismert hat népcsoporthoz tartozók elsősorban az országi déli és keleti részén élnek (burgenlandi horvátok, romák, szlovákok, szlovének, csehek és magyarok).

Időjárás:

Ausztria a mérsékelt égövben fekszik, mégpedig a közép-európai klímazóna azon részén, ahol az óceáni és kontinentális hatás egyaránt érvényesül. A négy évszak (tavasz, nyár, ősz, tél) mindegyike tipikus hőmérsékleti értékeket és éghajlati adottságokat mutat fel.

 

Túrák nehézsége:

Ezt a túrát a fiatalabb és az idősebb korosztály számára is ajánljuk, mivel jól kiépített, könnyen kerékpározható, színvonalasan jelzett útvonalon halad. Nem kell számítani nagy emelkedőkre, hiszen végig a Dráva partján kerekezünk, lefelé, a folyó mentén. Ennek ellenére azért szükséges némi kerékpáros tapasztalat, és sportos erőnlét, mivel sorozatterhelés éri majd a szervezetet, 4 nap kerékpározás a hegyi környezetben, erre érdemes készülni. Ha heti egyszer szoktál kerékpározni és nem okoz gondot 50-60 km letekerése, akkor élvezni fogod a túrát!

Szükséges felszerelés:

Ruházat: 

 • bukósisak (ajánlott)
 • fényvisszaverő mellény (ajánlott)
 • strapabíró és sportos túraruházat
 • kényelmes cipő
 • esőkabát
 • esőnadrág (ajánlott)
 • melegebb ruhára még nyáron is szükség lehet egy rosszabb időjárás esetén  

Felszerelés: 

 • saját vagy bérelt kerékpár
 • kerékpáros lámpa (ajánlott)
 • kulacs, napszemüveg
 • hátizsák vagy kerékpáros táska a napi cuccnak 
 • új típusú személyigazolvány vagy útlevél
 • napvédő krém

Szállás:

Szállásaink középkategóriájú hotelekben, vendégházakban lesznek. A szállások megfelelnek a hasonló kategóriájú magyar szálláshelyeknek.

Biztosítás:

Kötelező! Szeretnénk felhívni a figyelmedet arra, hogy a részvétel feltétele az út teljes időtartamára érvényes utasbiztosítás. Fontos! A biztosítás érvényességét indulás előtt a túravezető ellenőrizheti. Érvénytelen biztosítás hiányában a túrán való részvételt a túravezetők megtagadhatják. Kérjük, nézd meg, van-e érvényes utasbiztosításod! Ebben természetesen tudunk segítséget nyújtani, irodánk az AB-Aegon biztosítóval van kapcsolatban, és rajtunk keresztül is meg lehet kötni a biztosítást. Természetesen nem feltétlenül kell a mi általunk javasolt biztosítást megvásárolni, lehet máshol is, de biztosítással rendelkezni kell az utazás egész időtartamára!

Ugyancsak nagyon erősen javasoljuk a kedvező áru stornó biztosítás megkötését. Senki nem lát a jövőbe, sajnos előfordult, hogy betegség miatt az utolsó pillanatban nem tudott valaki részt venni az utazáson, ilyen esetben pedig a biztosító általában teljes mértékben megtéríti a befizetett összeget, amennyiben utasbiztosítással is rendelkezel!

 

Megjegyzés: 

 Két alapvető kérésünk van! Kérünk mindenkit, hogy a többi utas érdekében is maximum két darab táskát hozzon mindenki magával, lehetőleg nem meghaladva a 20 kg-ot! A másik, hogy kérjük a kosaras és nagyon rossz állapotban lévő kerékpárok mellőzését! Részben nem fogjuk tudni ezeket megfelelően felrakni a kerékpárszállító utánfutóra a kosár miatt, részben arra nincs kapacitásunk, hogy teljes nagyjavítást végezzünk egy leromlott állapotú kerékpáron (fékek, gumik állapota stb). Ez esetben inkább béreljetek tőlünk kerékpárt!

Törzsutas kedvezmény
Törzsutas vagy?
Utazz Velünk és válj törzsutassá! Mi itt a Helian-nál megbecsüljük a hűséges túrázóinkat, ezért már a 3. utazástól számítva igényelhető az 5%-os kedvezményre feljogosító törzsutas kedvezményünk, ami az 5. utazástól számítva már 7%-ra rúg. Megéri Nálunk szervezni a túráid!


made by Marketing Soul Kft.
Túra neve


Keresés
A Helian - utazási iroda Csapatának kifejezetten fontos a természetvédelem és a fenntartható, környezettudatos mindennapok éppen ezért kérjük, hogy oldalainkat ne nyomtasd ki. Amennyiben valamilyen tartalmat szeretnél szöveges formában elérni kérjük, hogy vedd fel Velünk a kapcsolatot elérhetőségeink egyikén.

Tegyen a fenntartható mindennapokért!

Köszönjük!

Üdvözlettel, a Helian - utazási iroda Csapata